Πολιτιστικά
Πέμπτη, 07 Φεβρουαρίου 2013 20:03

Συγχώνευση Κρατικού Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με το Μακεδονικό Μουσείο

Την απόφαση συγχώνευσης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης με το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη αλλά και τους στόχους του υπουργείου για τη διοργάνωση της 10ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου στη συμπρωτεύουσα ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΑΙΘΠΑ αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού,  κ. Κώστας Τζαβάρας,  σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Την απόφαση συγχώνευσης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης με το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη αλλά και τους στόχους του υπουργείου για τη διοργάνωση της 10ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου στη συμπρωτεύουσα ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΑΙΘΠΑ αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού,  κ. Κώστας Τζαβάρας,  σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Αναφερόμενος στη συνένωση των δύο Μουσείων,  ο υπουργός τόνισε ότι «πρόκειται για ένα αίτημα που έχει ωριμάσει», χαρακτηρίζοντας αδιανόητο το γεγονός ότι υπάρχουν δύο Μουσεία με το ίδιο αντικείμενο, στην ίδια πόλη και πρόσθεσε: «δημιουργείται ένας εξωστρεφής θεσμός που θα καταλήξει στη δημιουργία του μεγαλύτερου Μουσείου της Ελλάδας και ενός από τα μεγαλύτερα Μουσεία Σύγχρονης Τέχνης στην Ευρώπη με στόχο την προβολή της σύγχρονης τέχνης».

Εκτός συγχώνευσης το Μουσείο Φωτογραφίας

Ο κ. Τζαβάρας διευκρίνισε ότι στη συγχώνευση δεν εντάσσεται το Μουσείο Φωτογραφίας,  το οποίο - όπως ανέφερε - θα αυτονομηθεί και θα λειτουργήσει ως αυτοτελές νομικό πρόσωπο. Σχετικά με το νέο Μουσείο που θα δημιουργηθεί επεσήμανε ότι θα είναι ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, το οποίο θα διοικείται όπως προβλέπει ο νόμος.

Γιορτή πολιτισμού με επίκεντρο το βιβλίο

Για «μία μεγάλη γιορτή πολιτισμού με επίκεντρο το βιβλίο, δεκάδες εκδηλώσεις, τουλάχιστον 30 διεθνείς συμμετοχές και την ενθάρρυνση να συμμετάσχουν όλοι οι Έλληνες εκδότες» έκανε λόγο ο υπουργός, αναφερόμενος  στη διοργάνωση της 10ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου τον Μάιο στη Θεσσαλονίκη,  και δήλωσε ότι στους στόχους του υπουργείου είναι η ενίσχυση της συμμετοχής ελλήνων και ξένων εκδοτών,  η καλύτερη προβολή του ελληνικού βιβλίου στο ελληνικό και το διεθνές κοινό και οι συνέργειες με πολιτιστικούς φορείς της πόλης προκειμένου η Θεσσαλονίκη να γίνει πόλος πολιτισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως ανέφερε, το υπουργείο - σε συνεργασία με 18 εποπτευόμενους φορείς του πολιτισμού -  οργανώνει  ένα συγχρονισμένο πρόγραμμα 200 εκδηλώσεων, οι οποίες  θα ξεκινήσουν πριν ανοίξει η αυλαία της έκθεσης, λειτουργώντας ως «προανάκρουσμα  της μεγάλης γιορτής» που θα στείλει μηνύματα στο διεθνή περίγυρο. «Αυτή την προσπάθεια δεν θα τη μονοπωλήσει το υπουργείο. Θα υπάρχει συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον Δήμο Θεσσαλονίκης αλλά και τον κόσμο των εκδοτών όπως είναι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών και η Ένωση Εκδοτών Βορείου Ελλάδας.  Δεν θα αποκλείσουμε κανέναν από τη συμμετοχή» τόνισε και σημείωσε ότι «θα είναι η απαρχή μίας ιστορικής περιόδου στην ιστορία του θεσμού. Η Θεσσαλονίκη το δικαιούται και το αξίζει».

Ο κ. Τζαβάρας επεσήμανε ότι μετά τις πρόσφατες εξελίξεις  στον τομέα της αναδιοργάνωσης της κρατικής πολιτικής για το βιβλίο, η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου θα είναι η πρώτη εκδήλωση υπό τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Πρόθεση και φιλοδοξία μας είναι το κράτος να υπηρετεί το βιβλίο, με τρόπο σοβαρό και υπεύθυνο».

Τιμώμενη χώρα για το 2013 θα είναι η Μεγάλη Βρετανία

Η τιμώμενη χώρα για το 2013 θα είναι η Μεγάλη Βρετανία, χώρα με μεγάλη λογοτεχνική παράδοση που κατέχει την πρώτη θέση στο ποσοστό μεταφράσεων στην Ελλάδα,  και η θεματική έκθεση θα είναι αφιερωμένη στον Κ. Π. Καβάφη, με αφορμή την επέτειο των 150 χρόνων από τη γέννησή του. Παράλληλα,  ο Δήμος ετοιμάζει αφιέρωμα με θέμα «Κύριλλος και Μεθόδιος» σε ξεχωριστό περίπτερο μέσα στην έκθεση,  όπου θα παρουσιαστεί φωτογραφική έκθεση κειμηλίων, η οποία στη συνέχεια θα ταξιδέψει στις χώρες όπου έδρασαν οι Θεσσαλονικείς ιεραπόστολοι.

Για τη Μονή Λαζαριστών

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας,  ανέφερε: «Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είμαστε αποφασισμένοι να επενδύσουμε στον πολιτισμό και να στηρίξουμε έμπρακτα όλους τους τομείς αλλά και τους άξονες που σχετίζονται με αυτόν. Ειδικότερα, για τη Μονή Λαζαριστών, συμφωνήσαμε με τον υπουργό ότι θα την επαναδραστηριοποιήσουμε μαζί, το προσεχές διάστημα.

Για το θέμα της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου θα συνεργαστούμε με το υπουργείο  ώστε  να πραγματοποιηθεί φέτος η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, ένας θεσμός που χρηματοδοτούμε από το ΕΣΠΑ, κανονικά,  την άνοιξη του 2013».
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννης Μπουτάρης, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η 10η διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου θα στεφθεί με επιτυχία και πρόσθεσε ότι ο Δήμος θα συνεχίσει να εργάζεται στενά με το υπουργείο για ένα καλό αποτέλεσμα, ενώ αναφερόμενος στη συνένωση των δύο Μουσείων επεσήμανε τη σημασία ανάδειξης τόσο των συλλογών του Μακεδονικού Μουσείου όσο και της συλλογής Κωστάκη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Παρούσες στη Συνέντευξη Τύπου ήταν και οι Πρόεδροι του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης,  κυρίες Κατερίνα Κοσκινά και Ξανθίππη Χόιπελ, οι οποίες από την πλευρά τους χαρακτήρισαν καλοδεχούμενη την πρωτοβουλία του υπουργείου να προχωρήσει στη συγχώνευση των δύο Μουσείων και χαρακτήρισαν τις σημερινές ανακοινώσεις «ιστορικής σημασίας» καθώς, όπως ανέφεραν,  σηματοδοτούν  την ανάγκη μιας αλλαγής.