Αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν κοντά στις κατοικίες στελεχών της αιγυπτιακής κοσμικής αντιπολίτευσης, μετά το κάλεσμα ισλαμιστή κληρικού για θανάτωσή τους και τη δολοφονία Μπελάιντ στην Τυνησία.
Αστυνομικές δυνάμεις ανέπτυξε η αιγυπτιακή κυβέρνηση κοντά στις κατοικίες εξεχουσών προσωπικοτήτων της κοσμικής αντιπολίτευσης την Πέμπτη, μετά το κάλεσμα ριζοσπάστη ισλαμιστή κληρικού για θανάτωσή τους και τη δολοφονία Μπελάιντ στην Τυνησία.
Ο βίαιος θάνατος του τυνήσιου πολιτικού της κοσμικής αντιπολίτευσης και σφοδρού επικριτή των ισλαμιστών καταδικάστηκε από ολόκληρη την αντιπολίτευση στην Αίγυπτο, όπου, όπως και στην Τυνησία, τα δύο χρόνια πολιτικής αναταραχής έχουν οξύνει τις αντιθέσεις μεταξύ ισλαμιστών και κοσμικών στο εσωτερικό της χώρας.
Το ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, επισήμανε σε δηλώσεις του ότι διατρέχει άμεσο κίνδυνο, μετά το κάλεσμα του ισλαμιστή κληρικού Μαχμούντ Σααμπάν σε θρησκευτικό τηλεοπτικό δίκτυο για την επιβολή θανατικής ποινής στους ηγέτες της κοσμικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο.
Ο Σααμπάν, μάλιστα, αναφέρθηκε ονομαστικά στον Ελ Μπαραντέι, καθώς και στον αριστερό νασερικό, πρώην υποψήφιο για την προεδρία της Αιγύπτου, Χαμντίν Σαμπάχι.
Το κάλεσμα του κληρικού αποδοκιμάστηκε και από τις ισλαμιστικές πολιτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, από την οποία προέρχεται πολιτικά και ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι.
Ο πρωθυπουργός Χισάμ Καντίλ έκανε λόγο, στη σελίδα του στο Facebook, για εξέταση μελλοντικής λήψης νομικής δράσης ενάντια σε όσους
«εκδίδουν φετβάδες οι οποίοι καλούν σε χρήση βίας».
Το υπερσυντηρητικό σαλαφιστικό κόμμα Νουρ χαρακτήρισε «ανεύθυνο» τον κληρικό και κάλεσε σε διερεύνηση του ρόλου του.
Την Παρασκευή οι ακτιβιστές της αντιπολίτευσης αναμένεται να επανέλθουν στους δρόμους, λίγες ημέρες μετά τη λήξη ενός πρώτου κύκλου βίας ο οποίος άφησε πίσω του 59 νεκρούς.