Πολιτική
Πέμπτη, 07 Φεβρουαρίου 2013 13:28

Ευ. Βενιζέλος: Καμία κρίση δεν δικαιολογεί τον φασισμό και τη βία

Καμιά μορφή οικονομικής κρίσης δεν δικαιολογεί τον φασισμό και τη βία, υπογράμμισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την παρουσίαση των  προτάσεων του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση των φαινομένων εκφασισμού, την καταπολέμηση της κοινωνικής βίας και του ρατσισμού. «Να μην συνυπάρχουμε σε τίποτα με τη Χρυσή Αυγή στη Βουλή».

Καμιά μορφή οικονομικής κρίσης δεν δικαιολογεί τον φασισμό και τη βία, υπογράμμισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την παρουσίαση των  προτάσεων του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση των φαινομένων εκφασισμού, την καταπολέμηση της κοινωνικής βίας και του ρατσισμού.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προανήγγειλε την κατάθεση του σχεδίου νόμου που είχε ετοιμάσει το Κίνημα από την προηγούμενη Βουλή, για την αντιμετώπιση φαινομένων ρατσιστικής βίας, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη αναθεώρησης του Κανονισμού της Βουλής  για να περιοριστεί ο ρατσιστικός λόγος.

Όπως είπε, στο σχέδιο νόμου προβλέπεται αυξημένη ποινική ευθύνη σε περίπτωση τέλεσης αξιόποινων πράξεων από βουλευτές και ευρωβουλευτές.

Στην αναφορά του στη Χρυσή Αυγή, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία  που έχει αναλάβει εδώ και καιρό το ΠΑΣΟΚ για τον αποκλεισμό της «ως ναζιστικού κόμματος» από το λεγόμενο συνταγματικό τόξο. 

Πρόσφατα σημείωσε, το Συμβούλιο της Ευρώπης απηύθυνε ένα «παιδαγωγικού» χαρακτήρα μήνυμα προς τη Βουλή των Ελλήνων με τη σχετική αποφαση της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής  για τον έλεγχο των διαπιστευτηρίων των ελλήνων βουλευτών που μετέχουν στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Όπως εξήγησε, ναι μεν απεδέχθη τυπικά τη συμμετοχή της Ελένης Ζαρούλια ως βουλευτή της Χρυσής Αυγής στις διαδικασίες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, το σκεπτικό όμως ήταν ένας κόλαφος για τον τρόπο με τον οποίο συγκροτούνται οι κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες από την Ελλάδα - γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να εκπροσωπείται στον κορυφαίο ευρωπαϊκό θεσμό προστασίας της Δημοκρατίας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με μέλη της Βουλής των Ελλήνων που δεν είναι συμφιλιωμένοι με την έννοια της Δημοκρατίας.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τα κόμματα  του συνταγματικού τόξου (σ.σ. όλα τα κόμματα πλην Χρυσής Αυγής, όπως διευκρίνισε) να μην συνυπάρχουν σε τίποτα με τη Χρυσή Αυγή στη Βουλή:

«Να μην συνυπάρχουμε, να μη συνλειτουργούμε, να μην παίρνουμε κοινές πρωτοβουλίες με τη Χρυσή Αυγή στα θέματα που αφορούν το νομοθετικό έργο και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Να μη συγκροτείται κοινοβουλευτική πλειοψηφία με συνυπολογισμό των ψήφων της Χρυσής Αυγής», ανέφερε και στο σημείο αυτό χαρακτήρισε ως  ατυχέστατη την πρωτοβουλία να υποβληθεί κοινή πρόταση για τη σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης με τη συμμετοχή των βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

 Δεν υπάρχει ανοχή, ανεκτικότητα, συμβίωση με όσους δεν σέβονται τη Δημοκρατία, το κράτος δικαίου και το συνταγματικό πλαίσιο, τόνισε ο  Ευ. Βενιζέλος και εξέφρασε την ελπίδα ότι πρωτοβουλίες αυτές του ΠΑΣΟΚ θα τύχουν ανταπόκρισης από τα υπόλοιπα κόμματα, τα οποία όπως είπε, μερικές φορές κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν.

«Δεν συγχωρείται, όμως, άγνοια της ιστορίας και της κοινωνικής δυναμικής», γιατί η κοινωνία, όπως υπογράμμισε, «συνομιλεί με τους θεσμούς, συνομιλεί με τη Δημοκρατία και την πολιτική και καμία μορφή οικονομικής κρίσης, εισοδηματικής περικοπής, δυσπραγίας, ανεργίας, αποεπένδυσης, δεν δικαιολογεί το φασισμό και τη βία».

Η χώρα βασανίζεται, οι Έλληνες υφίστανται δραματικές θυσίες, αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να βρούμε τη λύση στο φασισμό, το ναζισμό, την ξενοφοβία και το ρατσισμό, απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κληθείς να σχολιάσει τη δημοσκοπική παγίωση της παρουσίας του κόμματος του Ν. Μιχαλολιάκου.

Χρυσή Αυγή: ΠΑΣΟΚ το κόμμα της διαφθοράς και της μίζας 

Οξύτατη ήταν η αντίδραση της Χρυσής Αυγής σε όσα ανέφερε κατά τη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος τους ΠΑΣΟΚ.

«Αν ο Βενιζέλος και η παρέα του θέλουν να... "θέσουν εκτός νόμου" την Χρυσή Αυγή καλά θα κάνουν να βιαστούν, γιατί σύντομα θα βρίσκονται στο 0% και δεν θα έχουν ούτε κόμμα, ούτε γραφεία, ούτε βουλευτές για να μας διασκεδάζουν με ανάλογες γραφικές συνεντεύξεις Τύπου», σχολίασε χαρακτηρηστικά, επισημαίνοντας πως «ορισμένοι εξ αυτών μάλιστα δεν θα έχουν ούτε την προσωπική τους ελευθερία, έχοντας ήδη εμπλακεί σε τεράστια σκάνδαλα διαφθοράς και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος».

Η Χρυσή Αυγή, τονίζεται στην απάντηση προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είναι ένα νόμιμο πολιτικό κόμμα, αναγνωρισμένο από τον Άρειο Πάγο, που απολαμβάνει της εμπιστοσύνης ενός και πλέον εκατομμυρίου Ελλήνων, ενώ το ΠΑΣΟΚ «το κόμμα της διαφθοράς, της μίζας, της διαπλοκής και του μνημονίου, καταδικασμένο από τον ελληνικό λαό στο περιθώριο της δημόσιας ζωής».