Πολιτιστικά
Πέμπτη, 07 Φεβρουαρίου 2013 11:00

Οικολογία, Χίτσκοκ, δράση και Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ

Μια ιστορία καταστροφής γεμάτη βαθιά μηνύματα για την οικολογία, ο Χίτσκοκ με το βλέμμα του στραμμένο στη γυναικεία φύση, ένας πρώην πράκτορας της CIA που παλεύει να σώσει τον εαυτό του και την κόρη του και η επιστροφή του  Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ στο ρόλο ενός σερίφη ντύνουν τα πλάνα των νέων ταινιών που θα προβληθούν αυτή την εβδομάδα στις σκοτεινές αίθουσες.

Μια ιστορία καταστροφής γεμάτη βαθιά μηνύματα για την οικολογία, ο Χίτσκοκ με το βλέμμα του στραμμένο στη γυναικεία φύση, ένας πρώην πράκτορας της CIA που παλεύει να σώσει τον εαυτό του και την κόρη του και η επιστροφή του  Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ στο ρόλο ενός σερίφη ντύνουν τα πλάνα των νέων ταινιών που θα προβληθούν αυτή την εβδομάδα στις σκοτεινές αίθουσες.

«Τα μυθικά πλάσματα του Νότου»

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία  του Μπεν Ζάιτλιν μάς μεταφέρει σε έναν κόσμο θαυμάτων και ποίησης, που αναδεικνύει την ενότητα και την αλληλεπίδραση - αλληλεξάρτηση των πάντων, μέσα από μία ιστορία καταστροφής με βαθιά μηνύματα για την οικολογία, τη συμβίωση ανθρώπων και ζώων και την αξία της επιβίωσης.

Το - ήδη πολυβραβευμένο σε πολλά Φεστιβάλ - δράμα είναι υποψήφιο για  Όσκαρ καλύτερης ταινίας, καλύτερης σκηνοθεσίας, διασκευασμένου σεναρίου και α΄ γυναικείου ρόλου για την 9χρονη πρωταγωνίστρια Κουβενζχανέ Γουόλις, η οποία είναι η πιο μικρή υποψήφια ηθοποιός στην ιστορία των βραβείων της Ακαδημίας. Στο πλάι της βρίσκουμε τον Ντουάιτ Χένρι, ενώ οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές δεν είναι επαγγελματίες ηθοποιοί.

Ένα εξάχρονο κορίτσι που ζει σε μία απομονωμένη κοινότητα με τον πατέρα του, αντιλαμβάνεται τον φυσικό κόσμο σαν έναν εύθραυστο ιστό πραγμάτων, από το αρμονικό δέσιμο των οποίων εξαρτάται ολόκληρο το σύμπαν. Όταν ξεσπά μία τρομερή καταιγίδα και τα άγρια ζώα βγαίνουν από τους παγωμένους τάφους τους, ο κόσμος της καταρρέει και πρέπει να βρει τρόπο να επιβιώσει από αυτήν την επική καταστροφή.

Όπως εξηγεί ο σκηνοθέτης: «Με κυρίευσε η Νότια Λουιζιάνα, γιατί είναι το σπίτι των πιο ανυποχώρητων ανθρώπων σε όλη την Αμερική, ένα είδος προς εξαφάνιση. Αυτή η αγριότητα με έκανε να στραφώ σε αυτήν την ιστορία. Με τους ανεμοστρόβιλους, τις πετρελαιοκηλίδες, τη γη να αποδεκατίζεται κάτω από τα πόδια μας, σου δίνει την αίσθηση ότι κάποια μέρα θα εξαφανιστεί από τον χάρτη σίγουρα.

Ήθελα να κάνω μια ταινία για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια καταδίκη, χωρίς να κριτικάρουμε την πολιτική, να δίνουμε περιβαλλοντικές ευθύνες, να θέλουμε να δημιουργήσουμε επίγνωση στον κόσμο ή οτιδήποτε από όλα αυτά. Η πραγματική ερώτηση για μένα είναι: πώς βρίσκεις τη δύναμη να στέκεσαι και να παρακολουθείς το μέρος που σε έφτιαξε να πεθαίνει, διατηρώντας ταυτόχρονα την ελπίδα και το εορταστικό πνεύμα που το καθορίζει».

«Χίτσκοκ»

Ο σεναριογράφος του «The terminal», Σάσα Τζερβάζι,  αναλαμβάνοντας αυτήν τη φορά τη σκηνοθεσία, δημιουργεί μία επιμέρους βιογραφία για έναν από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες όλων των εποχών, τον Άλφρεντ Χίτσκοκ, ο οποίος χάραξε  ανεξίτηλα το όνομά του στην ιστορία του κινηματογράφου, δίνοντας άλλη διάσταση στο ψυχολογικό θρίλερ και την έννοια του σασπένς.

Πιστεύοντας πως ο μόνος τρόπος να εισχωρήσει κανείς στο άβατο του ψυχισμού του Χίτσκοκ θα μπορούσε να είναι το μεγαλύτερό του ανθρώπινο πάθος, η γυναικεία φύση, ο σκηνοθέτης επικεντρώνεται στη σχέση του μεγάλου δημιουργού με την - άγνωστη στο ευρύ κοινό - γυναίκα και συνεργάτιδά του, Άλμα.

Η ταινία καταγράφει τα τεκταινόμενα πριν και κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της θρυλικής ταινίας «Ψυχώ», ενώ το ζεύγος ενσαρκώνουν οι βραβευμένοι με Όσκαρ, Άντονι Χόπκινς και Έλεν Μίρεν, πλαισιωμένοι από τους Σκάρλετ Γιόχανσον, Τζέιμς Ντ’ Άρσι, Τζέσικα Μπιλ, Τόνι Κολέτ και Ραλφ Μάτσιο.

«Ο κυνηγημένος»

Στην ταινία δράσης του Φίλιπ Στολτζ - με τους Άαρον Έκχαρτ, Όλγα Κιριλένκο και Λιάνα Λιμπεράτο - ένας πρώην πράκτορας της CIA μετακομίζει στο Βέλγιο, για να ξεκινήσει μια νέα ζωή με την 15χρονη κόρη του. Όμως το παρελθόν του δεν τον αφήνει να ησυχάσει, αφού ένας επαγγελματίας δολοφόνος ξεκινά ένα ανελέητο κυνηγητό, για να σκοτώσει αυτόν και την ανυποψίαστη κόρη του, η οποία δεν γνώριζε και πολλά για τον πατέρα της.

«Μη μου χαλάς τη μέρα»
               
Ο κορεάτης σκηνοθέτης Κιμ Τζι Γουν κάνει το χολιγουντιανό του ντεμπούτο με αυτήν την αστυνομική ταινία δράσης, που σηματοδοτεί την κινηματογραφική επιστροφή του Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, μετά από επτά χρόνια πολιτικής καριέρας στην Καλιφόρνια.
Με τους Τζένεσις Ροντρίγκεζ, Τζέιμι Αλεξάντερ, Πίτερ Στορμάρε, Φόρεστ Γουίτακερ, Ροντρίγκο Σαντόρο και Χάρι Ντιν Στάντον στο πλευρό του, ο θρυλικός «εξολοθρευτής» υποδύεται έναν σερίφη, ο οποίος έρχεται αντιμέτωπος με έναν διαβόητο βαρόνο ναρκωτικών.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης