Τεχνολογία-Επιστήμη
Τετάρτη, 06 Φεβρουαρίου 2013 22:59

Βρέθηκε ζωή κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής;

Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν μικρόβια σε υπόγεια λίμνη περίπου 800 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Γης. Μεταξύ άλλων, η ανακάλυψη αυτή προσφέρει νέα οπτική στο τι μπορεί να βρίσκεται κάτω από τους παγωμένους δορυφόρους του Δία και του Κρόνου.

Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν μικρόβια σε υπόγεια λίμνη περίπου 800 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Γης. Μεταξύ άλλων, η ανακάλυψη αυτή προσφέρει νέα οπτική στο τι μπορεί να βρίσκεται κάτω από τους παγωμένους δορυφόρους του Δία και του Κρόνου.

Σύμφωνα με το μέλος της πενηνταμελούς αποστολής Μπρεντ Κρίστνερ οι μορφές ζωής που ανακαλύφθηκαν έχουν μικρή σύνδεση με τη ζωή πάνω στην επιφάνεια της Γης, και ίσως επιβιώνουν ουσιαστικά με το να «καταναλώνουν πέτρες». Αυτό το γεγονός μπορεί να εξηγεί το πώς θα επιβίωνε ζωή σε άλλα ουράνια σώματα χωρίς την παρουσία διαθέσιμου άνθρακα.

«Οι συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι μικροοργανισμοί στη λίμνη Γουίλανς είναι παρόμοιες με αυτές που πιστεύουμε ότι επικρατούν σε αυτούς τους παγωμένους δορυφόρους», δήλωσε ο Κρίστνερ. «Τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για την εξαγωγή συμπερασμάτων πάνω στις ακραίες μορφές ζωές της Γης και το πώς θα επιβίωναν μακριά από αυτήν», πρόσθεσε.

Η ερευνητική ομάδα κατάφερε να διανοίξει την παγωμένη λίμνη στις 28 Ιανουαρίου, και είχε στη διάθεση της δύο 24ωρα συνεχούς ηλιοφάνειας ώστε να ανακτήσει τα πολύτιμα δείγματα προτού αρχίσει να κλείνει η δίοδος της γεώτρησης.

Τα δείγματα που ανακτήθηκαν από τη λίμνη Γουίλανς, η οποία έχει επιφάνεια 50 τετραγωνικών χιλιομέτρων, περιλαμβάνουν νερό, ιζήματα και εκατοντάδες μικροοργανισμούς οι οποίοι μεταφέρθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες για καλλιέργεια. Πρώτο μέλημα των επιστημόνων θα είναι να εξακριβώσουν ότι τα μικρόβια αυτά προέρχονται πράγματι από τη λίμνη και δεν αποτελούν προϊόν μόλυνσης από τη γεώτρηση.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής βιολόγο Τζον Πρίσκου τα πρώτα αποτελέσματα από το εργαστήριο επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ζωντανών μικροβιακών κυττάρων. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί ανάλυση της αλληλουχίας DNA και πειράματα προκειμένου να κατανοηθεί ο μηχανισμός επιβίωσης των μικροβίων υπό τέτοιες αντίξοες συνθήκες.

Πέρα από τα συμπεράσματα για τη ζωή σε ακραίες συνθήκες και σε άλλους πλανήτες, η μελέτη των δυναμικών των πάγων στην Ανταρκτική έχει σημασία από περιβαλλοντική άποψη, καθώς το 90% του γλυκού νερού του πλανήτη βρίσκεται εκεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι άλλες δύο ερευνητικές ομάδες πραγματοποίησαν πρόσφατα παρόμοιες αποστολές στην Ανταρκτική. Μία Βρετανική ομάδα προσπάθησε να ανακτήσει δείγματα από την ακόμα πιο βαθιά λίμνη Έλσγουωρθ αλλά αντιμετώπισε προβλήματα με τον εξοπλισμό, ενώ μία ομάδα από τη Ρωσία κατάφερε να προσχωρήσει με επιτυχία στη λίμνη Βοστόκ, σε βάθος τεσσάρων χιλιομέτρων.