Το 63ο Φεστιβάλ κινηματογράφου του Βερολίνου, η γνωστή Μπερλινάλε, ανοίγει την αυλαία της αύριο με την προβολή της νέας δημιουργίας του Γουόνγκ Καρ Βάι, «The grandmaster».
Το 63ο Φεστιβάλ κινηματογράφου του Βερολίνου, η γνωστή Μπερλινάλε, ανοίγει την αυλαία της αύριο με την προβολή της νέας δημιουργίας του Γουόνγκ Καρ Βάι, «The grandmaster».
Η ταινία αναφέρεται στη ζωή και το έργο του περίφημου δασκάλου πολεμικών τεχνών Ιπ Μαν που έχει γίνει θρύλος για την σχολή του «Wing Chun», την πολεμική τέχνη που πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα τον 17ο αιώνα, αλλά και γιατί σε αυτή τη σχολή φοίτησε και ο Μπρους Λι, ο οποίος ήταν μαθητής του Ιπ Μαν.
Για τη ζωή του θρύλου του «Wing Chun» έχουν γυριστεί και άλλες ταινίες, όμως εδώ έχουμε να κάνουμε με τον Γουόνγκ Καρ Βάι -έναν σκηνοθέτη που δημιουργεί ποίηση με τις εικόνες του, αλλά και με δύο μεγάλα ονόματα στους κεντρικούς ρόλους. Ο εξαιρετικός Τόνι Λεούνγκ («Red Cliff», «Hero») υποδύεται τον δάσκαλο Ιπ Μαν και η καταπληκτική Ζανγκ Ζιγί («Τίγρης και Δράκος», «Hero», «Ιπτάμενα Στιλέτα») την γυναίκα του.
Ο Ταϊβανέζος σκηνοθέτης θα έχει την τιμή να ηγηθεί της κριτικής επιτροπής η οποία αποτελείται από διεθνείς επιφανείς δημιουργούς, και που καλείται να απονείμει τον Χρυσό Λέοντα στις 17 Φεβρουαρίου, ημερομηνία λήξης της διοργάνωσης.
Στο κόκκινο χαλί
Η προβολή στο εκτός συναγωνισμού πρόγραμμα των «Αθλίων» του Τομ Χούπερ δεν έχει ιδιαίτερο νόημα πέρα από τη συγκέντρωση στην Μπερλινάλε των μεγάλων ονομάτων της ταινίας, όπως ο Χιου Τζάκμαν, ο Ράσελ Κρόου και το φαβορί για το Όσκαρ Β΄ γυναικείου ρόλου, την Αν Χάθαγουεϊ. Στο κόκκινο χαλί της Μπερλινάλε αναμένεται να παρελάσουν, επίσης, οι Ματ Ντέιμον, Νίκολας Κέιτζ, Τζούντ Λο, Κατρίν Ντενέβ και η Ιζαμπέλ Ιπέρ.
Θα συζητηθούν
Η φετινή διοργάνωση στο Βερολίνο ποντάρει σε μικρές εναλλακτικές δημιουργίες και σε κάποιες μεγάλες ευρωπαϊκές παραγωγές, όπως η γαλλική «Camille Claudel 1915» του Μπρουνό Ντιμόν και η ταινία συμπαραγωγής Ελβετίας /Πορτογαλίας/ Γερμανίας «Night train to Lisbon» σε σκηνοθεσία Μπίλε Ογκάστ, με πρωταγωνιστές τους Τζέρεμι Άιρονς και Μελανί Λοράν.
Ταινίες που ενδέχεται να συζητηθούν είναι το «Promised land» του Γκας Βαν Σαντ με τον Ματ Ντέιμον, το «Side effects» του Στίβεν Σόντερμπεργκ και το τρίτο μέρος της τριλογίας του «Παραδείσου», με τον υπότιτλο «Ελπίδα», που σκηνοθέτησε ο Αυστριακός σκηνοθέτης Ούλριχ Ζάιντλ.
Εντυπωσιακή ελληνική εκπροσώπηση
Φρέσκιες ελληνικές δημιουργίες αλλά και η συμμετοχή της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγκάρη στην κριτική επιτροπή συνθέτουν μία εντυπωσιακή ελληνική εκπροσώπηση στη φετινή Μπερλινάλε.
Τα φιλμ συμμετέχουν στο Forum, που φέτος η θεματολογία του καταπιάνεται με τις κοινωνικές αναταραχές, την περίοδο των αλλαγών καθώς και την προσπάθεια εξεύρεσης νέων σταθερών στις σύγχρονες κοινωνίες.
Συγκεκριμένα, συμμετέχουν οι ταινίες:
«Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» της Ελίνας Ψύκου, με τους Χρήστο Στέργιογλου, Μαρία Καλλιμάνη, Θεοδώρα Τζήμου, Σύλλα Τζουμέρκα, Λένα Γιάκα, Βασίλη Δημητρούλια.
«Η κόρη» του Θάνου Αναστόπουλου, η οποία θίγει, μέσα από την ιστορία ενός δεκατετράχρονου κοριτσιού, το φλέγον ζήτημα της κρίσης αξιών, σε μια Ελλάδα που τα τελευταία χρόνια ταλαιπωρείται αφάνταστα σε όλους τους τομείς.
«Fynbos» του Χάρη Πατραμάνη, που αφηγείται την ιστορία ενός εργολάβου, στα πρόθυρα χρεοκοπίας, ο οποίος ταξιδεύει μαζί με τη σύζυγό του σε μία πλούσια αλλά απομονωμένη περιοχή, με σκοπό να κλείσει μια συμφωνία σαν ύστατη προσπάθεια να σωθεί. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Τζέσικα Χέινς και Γουόρικ Γκρίερ.
Η ταινία «Στο λύκο» της Χριστίνας Κουτσοσπύρου και του Βρετανού Αράν Χιούζ, που περιγράφει τέσσερις ημέρες από τη ζωή ενός χωριού στη ορεινή Ναυπακτία, καθώς οι κάτοικοί του -οι οποίοι αποτελούν και το καστ- προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, αλλά και τη φτωχική ζωή της σημερινής ελληνικής επαρχίας σε συνθήκες κρίσης.
Τέλος, συμμετέχει η ελληνοαμερικανική συμπαραγωγή «Before midnight» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, στην οποία ο Ίθαν Χοκ συναντά για μία ακόμη φορά τη Ζιλί Ντελπί επί ελληνικού εδάφους –και συγκεκριμένα στηΜεσσηνία.