Κόσμος
Παρασκευή, 06 Ιουνίου 2003 20:52

Ομόφωνη έγκριση της συμφωνίας έκδοσης Ε.Ε.-ΗΠΑ

Ομόφωνη ήταν η έγκριση του Συμβουλίου υπουργών Δικαιοσύνης -που συνήλθε σήμερα στο Λουξεμβούργο- στο κείμενο της συμφωνίας έκδοσης Ε.Ε.-ΗΠΑ.

Η υπογραφή της δικαστικής συμφωνίας θα γίνει στις 25 Ιουνίου στην Ουάσιγκτον κατά τη συνάντηση κορυφής του αμερικανού προέδρου Τζόρτζ Μπους με τον προεδρεύοντα στην Ε.Ε. Κώστα Σημίτη.

Ο προεδρεύων έλληνας υπουργός Φ. Πετσάλνικος επισήμανε ότι η συμφωνία επιτρέπει την άρνηση έκδοσης όταν στην αιτούσα χώρα ισχύει η ποινή του θανάτου, ενώ διασφαλίζει επίσης την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Ανέφερε ότι το σχέδιο συμφωνίας για την έκδοση περιέχει μια διάταξη που αναγνωρίζει ότι το κράτος από το οποίο ζητείται η έκδοση προσώπου, μπορεί να αναφέρεται στις συνταγματικές αρχές του ή τη νομολογία του για να αρνηθεί. Στην περίπτωση αυτή ακολουθούν διαβουλεύσεις για την επίλυση του ζητήματος μεταξύ των ενδιαφερομένων κρατών.

Οταν υποβάλλεται ταυτοχρόνως αίτηση για έκδοση από τις ΗΠΑ και ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από κράτος μέλος, η συμφωνία δεν προβλέπει ισοτιμία μεταξύ των δύο, αλλά αφήνει την επίλυση του ζητήματος στη διακριτική ευχέρεια του κράτους έκδοσης.

Αποκλείεται κάθε έκδοση Eλληνα πολίτη, διαβεβαιώνει το υπουργείο Δικαιοσύνης με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, και επισημαίνει ότι η συμφωνία δικαστικής συνδρομής που συνυπέγραψαν Ε.Ε. και ΗΠΑ δεν έχει καμία σχέση, ούτε επηρεάζει τη δίκη και τους συλληφθέντες για την υπόθεση της «17Ν».

Αντικρούει τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ο Αλαβάνος

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος αντικρούοντας τους κυβερνητικές ισχυρισμούς σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

Πρώτο: Είπαν ότι η συμφωνία για την έκδοση δεν ισχύει για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το άρθρο 1 της Συμφωνίας αναφέρει ότι: «Τα συμβαλλόμενα μέρη αναλαμβάνουν, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας Συμφωνίας, να προβούν σε ενίσχυση της συνεργασίας στα πλαίσια των ισχυουσών σχέσεων σε θέματα έκδοσης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και των κρατών μελών όσον αφορά την έκδοση εγκληματιών». Δεν υπάρχει ουδεμία απολύτως διάκριση μεταξύ «εγκληματιών τρίτων χωρών», «εγκληματιών Ευρωπαίων» ή «εγκληματιών Αμερικανών».

Δεύτερο: Είπαν ότι απαγορεύεται η έκδοση όταν υπάρχει ενδεχόμενο θανατικής ποινής.

Το άρθρο 13 της Συμφωνίας αναφέρει ότι σε μια τέτοια περίπτωση η αίτηση έκδοσης «μπορεί να απορριφθεί» Δηλαδή όχι μόνο δεν την απαγορεύει, αλλά για πρώτη φορά το ενδεχόμενο θανατικής καταδίκης εισέρχεται σε νομικό κείμενο της Ε.Ε.

Τρίτο: Είπαν ότι η συμφωνία δεν έχει αναδρομική ισχύ.

Το άρθρο 16, παρ 1 αναφέρει: «Η παρούσα Συμφωνία εφαρμόζεται για αδικήματα που διαπράχθηκαν ακόμη και προτού τεθεί σε ισχύ».

Πηγή: ΑΠΕ