Κόσμος
Δευτέρα, 09 Ιουνίου 2003 15:44

«Φόρος λίπους» κατά της παχυσαρκίας

Mπορεί το μοντέλο Samantha Lauren να τρώει άφοβα τμήμα του φορέματός του από πατατάκια, αλλά η συνεχιζόμενη αύξηση της παχυσαρκίας στην Αυστραλία αναμένεται να αναχαιτισθεί με «φόρο λίπους» που θα επιβληθεί στα τσιπς, τα χάμπουργκερ και σ' όλα τα αναψυκτικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας της Ιατρικής Ενωσης της Αυστραλίας (ΑΜΑ) σε 11.000 άτομα, το 60% των Αυστραλών είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, ποσοστό που έχει διπλασιασθεί τα τελευταία 20 χρόνια.

Ο αντιπρόεδρος της ΑΜΑ, Μουκές Χαϊκερουάλ, δήλωσε ότι ο «φόρος λίπους» αποτελεί μια ιδέα που κατατέθηκε τον προηγούμενο μήνα προς έγκριση στον υπουργό Υγείας.

Σύμφωνα με την ίδια πρόταση, στα τρόφιμα που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπος ή ζάχαρη θα επιβαλλεται επιπλέον φόρος.

«Δεν είναι θέμα χρημάτων. Πρόκειται για μια στρατηγική, για να αναγκάσουμε τον κόσμο να ελέγχει την ποιότητα των τροφίμων που αγοράζει», δήλωσε ο Χαϊκερουάλ στο Αυστραλιανό πρακτορείο ειδήσεων ΑΑΡ.

Οι αλλαγές στον τρόπο διατροφής και η μείωση της φυσικής δραστηριότητας συνέβαλαν στην αύξηση του αριθμού των υπέρβαρων παιδιών, και στην εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.

Σημειώνεται ότι η Αυστραλία έχει το μεγαλύτερο αριθμό διαβητικών στον κόσμο.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ