Πολιτική
Δευτέρα, 09 Ιουνίου 2003 19:33

Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (09/06/2003) Μέρος 4/8

Β΄ ΜΕΡΟΣ

10:55 – 12:30

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Ο κανονισμός μας είναι σαφής. Απαντάμε εκεί που βρίσκουμε. Δεν βρήκαμε, δεν απαντήσαμε.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Υπάρχει κάποιο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ότι «ξέρετε, σ’ αυτό δεν έχουμε βρει τίποτα›;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Όχι, δεν έχουμε απαντήσει. Δεν απαντάμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εκεί που δεν βρήκαμε δεν απαντάμε τίποτα. Πάει, τελείωσε. Εκεί που βρήκαμε τα ξέρουμε

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: ¶ρα λοιπόν διευκρινίζετε τώρα προς το Δικαστήριο ότι στο πειστήριο Π57 το ελέγξατε και δεν βρήκατε κανένα αποτύπωμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Του κατηγορουμένου. Για να δούμε μήπως έχουμε και κανένα άλλον. Δεν θυμάμαι.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Όχι, γενικά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καθίστε να το δούμε.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Γιατί λέει σε θετική περίπτωση τα στοιχεία των ατόμων τα οποία αντιστοιχούν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πολύ ωραία. Αυτή η ερώτηση χρειαζόταν γιατί αφορά ένα στοιχείο που πρέπει να το δούμε.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, αν μου επιτρέπετε μήπως έχουμε κάποια απάντηση από τον άλλον μάρτυρα που θα μας έφερνε ένα πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶μα μας το έφερε εδώ θα είναι. Που είναι;

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Μιλάω πάντα για το Π57 τώρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τον κ. Μακρή. Κάτι μας χρωστάει λέει ο κ. Μακρής. Που είναι;

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Και επίσης μια και τώρα έχω τον χρόνο, θέλω να διευκρινίσουμε το εξής: την Παρασκευή μας επιδείχθηκαν όλες οι φωτογραφίες των πειστηρίων. Σε μια πρόχειρη διερεύνηση που κάναμε 3-4 συνάδελφοι εδώ το Π57 δεν το βρήκαμε σε φωτογραφία. Πιθανώς να μας διέφυγε. Παρακαλώ πολύ να μας υποδειχτεί και η φωτογραφία του πειστηρίου Π57.

Έχει μεγάλη σημασία γιατί αν θυμάστε είναι το μόνο πειστήριο που όλως παραδόξως δεν περιγράφεται. Μιλάμε για 3 χαρτιά με σημειώσεις και σχεδιαγράμματα, ενώ όλα τα άλλα πειστήρια έχουν ακριβώς σημειώσεις που ξεκινάνε έτσι και τελειώνουν αλλιώς.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Πως θα μπορούσε να το περιγράψει;

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Πολύ εύκολο κ. Εισαγγελέα. Θα το περιγράψει όπως έχουν περιγράψει τα άλλα πειστήρια. Για παράδειγμα το πειστήριο 1248 περιγράφεται ως εξής: φύλλο λευκού χαρτιού Α4 κλπ. που ήταν εκεί κι εκεί. Στο εν λόγω χαρτί υπάρχουν χειρόγραφες σημειώσεις ως εξής: μπαλάκια 38 από κάμπινγκ ? Και τελειώνει σε εισαγωγικά σάκο διαγραμμένο. ¶ρα όφειλε η περιγραφή του να αναφέρει τις πρώτες λέξεις και τις τελευταίες για να ξέρουμε ότι τα τρία λεπτά χαρτιά είναι αυτά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καταλάβαμε. Ερωτήσεις κάντε στον μάρτυρα.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Ναι. Κύριε μάρτυς σχετικά με το πειστήριο 57 είπατε αν κατάλαβα καλά ότι το ελέγξατε και δεν βρήκατε κανένα αποτύπωμα του κ. Τζωρτζάτου. Το δεύτερο μου ερώτημα ήταν: σ‘ αυτό το πειστήριο 57 βρήκατε αποτυπώματα άλλου;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Δεν πρέπει να έχω βρει, αλλά δεν θυμάμαι. Στο έγγραφο που έχουμε διατυπώσει νομίζω ότι δεν έχουμε.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Θέλετε να το κοιτάξετε και να μας το πείτε αύριο ενδεχομένως;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Να το κοιτάξω μήπως είναι σε κάποιον πλην των κατηγορουμένων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αύριο; Θα φύγει ο μάρτυρας μετά από λίγο.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Αλλά τα έγγραφα όμως υπάρχουν στην δικογραφία. Το απαντάω. Του Τζωρτζάτου δεν έχουμε όμως.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Θα ήθελα παρακαλώ να το ερευνήσετε και να μας πείτε ειδικά για το πειστήριο 57. Είναι πολύ σημαντικό αυτό που λέτε τώρα στο Δικαστήριο ότι δεν υπάρχει αποτύπωμα του Τζωρτζάτου. Με ενδιαφέρει όμως για την υπεράσπιση μου να ξέρω αν σ’ αυτό το πειστήριο βρέθηκαν άλλα αποτυπώματα. Είναι πολύ σημαντικό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θυμάστε ή δεν θυμάστε;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Θα σας απαντήσω αμέσως κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μπορείτε να απαντήσετε. Μια στιγμή, μπορεί να απαντήσει ο άνθρωπος.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Κανενός δεν έχουμε. Δεν υπάρχουν αποτυπώματα.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Δηλαδή το πειστήριο 57 -παρακαλώ να επικυρωθεί- ερευνήθηκε το πειστήριο και δεν βρέθηκε αποτύπωμα κανενός ανθρώπου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ελάτε κ. Παρασκευόπουλε.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Με κάλυψαν πραγματικά οι συνάδελφοι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ελάτε. Ερωτήσεις επί των θεμάτων που μας αφορούν.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε μάρτυρα, πότε σας προσκομίστηκαν τα στοιχεία αυτά; Αν θυμάστε ημερομηνία.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Ποια στοιχεία εννοείτε;

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Το καπέλο, το βιβλίο και ό,τι άλλο προσκομίστηκε όσον αφορά τον κ. Τζωρτζάτο. Υπόψη, υπερασπίζομαι τον κ. Τζωρτζάτο.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Δεν μπορώ να θυμηθώ ακριβώς ποια ημερομηνία προσκομίστηκαν. Τα πειστήρια όπως καταλαβαίνετε ήταν νταλίκες εκεί πέρα. Κάθε βράδυ κουβαλάγαμε νταλίκες.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Περίπου. Εγώ δεν είπα να πείτε την ακριβή ημερομηνία.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Δε ν μπορώ να θυμηθώ.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Τον Ιούλιο, τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο; Ο κ. Τζωρτζάτος συνελήφθη κάποια ημερομηνία, 18/7. Όταν συνελήφθη έγινε δακτυλοσκόπηση;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Του Τζωρτζάτου; Ναι. Και όλων των συλλαμβανομένων. Είναι κανόνας.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Εκεί λοιπόν ρωτώ. Εσείς πήρατε τα αποτυπώματα του κ. Τζωρτζάτου και των υπόλοιπων κατηγορουμένων ή άλλος;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Όχι.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Στη συνέχεια πότε προσκομίστηκαν τα στοιχεία αυτά που αφορούσαν δακτυλικά αποτυπώματα; Και ειδικά για τον Τζωρτζάτο αν το θυμάστε.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Ο χρόνος της εξερεύνησης κράτησε περίπου 15-17 μέρες. Κάθε βράδυ σφραγιζόταν ο χώρος, ερχόντουσαν επάνω τα πειστήρια. Η αλήθεια είναι ότι προσπαθούσαμε ανακριτικά, να το πούμε έτσι απλά, να βγάλουμε μια άκρη στην υπόθεση. Δεν είχαμε αποτυπώματα του Τζωρτζάτου από την αρχή όπως συνέβη με άλλους.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν λέτε ότι δεν είχατε αποτυπώματα του Τζωρτζάτου τι εννοείτε;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Δεν είχαμε προλάβει να φτάσουμε στο πειστήριο αυτό. Μιλάμε για 20.000 πειστήρια τώρα. Για να σας δώσω να καταλάβετε το μέγεθος, ένα χαρτί τέτοιο μπορεί να μας πάρει μια μέρα.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Κατάλαβα εγώ, δεν χρειάζεται να σας κουράσω. Εγώ ρωτώ το εξής: μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα που έγινε η κατάταξη των πειστηρίων και συγκεκριμένα των αποτυπωμάτων για τα οποία ήσασταν εντεταλμένος, υπήρχε χρόνος εσείς να συντάξετε πραγματογνωμοσύνη για τα συγκεκριμένα αποτυπώματα του α, του β, του γ κατηγορουμένου; Γιατί σας εμπόδισε να μη το συντάξετε; Αυτό θέλω να μου απαντήσετε.

¶κουσα προηγουμένως μια ημερομηνία που μου έκανε κατάπληξη κι αυτή είναι η ερώτηση μου. Είμαι συγκεκριμένος. Τι σας εμπόδισε; Δεν λέω για όλα μαζί, ασφαλώς χρειάζεται κάποιος χρόνος. Είπατε ότι είναι χιλιάδες τα αντικείμενα. Αλλά πιστεύω ότι θα έπρεπε να έχουν προσκομιστεί -και σας το λέω εξ υπ’ αρχής που έκανα την ερώτηση μου- κάποιων κατηγορουμένων. Ο α τελείωσε. Ο β τελείωσε. Ο γ. Και περιμένουμε. Τι σας εμπόδισε επί 8 μήνες να μην έχετε συντάξει έστω μια πραγματογνωμοσύνη;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό το έγγραφο για την εξερεύνηση κλπ. κλπ. έγινε 21 Οκτωβρίου 2002.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει πραγματογνωμοσύνη κ. Πρόεδρε; Ξέρετε γιατί το λέω αυτό; Κατάλαβα τον κ. Πρόεδρο τι λέει. Δεν διαφωνώ για το ότι 8 μήνες δεν λάβαμε γνώση. Υπάρχει πραγματογνωμοσύνη την οποία μπορούσαμε να προσβάλουμε εμείς ή να ελέγξουμε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπε ότι δεν είχαμε εντολή. Δεν είχα παραγγελία λέει. Και λέει ότι εμείς, η Υπηρεσία μας αν δεν μας ζητήσουν ειδικώς πραγματογνωμοσύνη δεν κάνουμε. Δεν λέω εγώ ότι είναι η ορθότερη άποψη αυτή. Καθόλου δεν το λέω αυτό. Που να το πω; Αλλά ξέρετε εμείς έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία και με βάση αυτά και με την αξιολόγηση αυτών θα δούμε τι θα πιστέψουμε.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Ποίος σας έδωσε εντολή και με ποιο τρόπο, εγγράφως ή προφορικώς να κάνετε αυτή την έρευνα; Ποιος, ο κ. Σύρος ο Στρατηγός, ο κ. Νασιάκος ο Αρχηγός;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Λέτε την εξερεύνηση και την παραβολή των αποτυπωμάτων; Εμείς λειτουργούμε με έναν κανονισμό, δεν χρειάζεται να διατάξει κάποιος.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Πειράζει να μάθω κι εγώ τη διαδικασία εκ των έσω; Γιατί θα σας ρωτήσω στο επόμενο ερώτημα μου.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Να σας απαντήσω.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιος σας έδωσε εντολή προφορική ή έγγραφη; Ο κ. Αρχηγός;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Αλίμονο αν ο Αρχηγός κάθε μέρα που γίνονται χίλιες προανακρίσεις να λέει στον συγκεκριμένο που τον αφορά «κάνε προανάκριση›. Αυτά τα ορίζει ο νόμος. Έγινε ένα γεγονός, διετάχθη προανάκριση, είχαμε ένα αίτημα από τη ΔΑΕΒ αυτομάτως για την Πάτμου. Φύγαμε, πήραμε τα πειστήρια και από κει και πέρα εφαρμόζεται ο κανονισμός.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε μάρτυς πρακτικά. Κάποιο τμήμα της Υπηρεσίας συγκεντρώνει κάποια πειστήρια και τα εναποθέτει κάπου. Αυτός που σας τα προσκόμισε και σας έδωσε εντολή ή δεν σας έδωσε εντολή ποίος ήταν; Αυτό ρωτώ.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Κανείς δεν δίνει εντολές.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Πήγατε μόνος σας και τα πήρατε;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Το κατέθεσα χθες τι έγινε ακριβώς. Εμείς ενεργούμε μετά από αίτημα σύμφωνα με το άρθρο 61 παρ. 2 του Π.Δ. 342. Μετά από αίτημα προανακριτικής Αρχής ενεργούμε εξερεύνηση.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε μάρτυς, θα επιμείνω στην ερώτηση αυτή. Το πηλίκιο και το βιβλίο, το ?Who is Who? που βρέθηκε αποτύπωμα του Τζωρτζάτου, ποιος σας το προσκόμισε και σας είπε «για ελέγξτε κι αυτό› ή και τα άλλα πειστήρια; Κάποια Υπηρεσία γενικώς και αορίστως ή σας είπαν «ελέγξτε στην αποθήκη τάδε τα πειστήρια αυτά και βρείτε μας αποτυπώματα›; Αυτό ρωτώ.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Επαναλαμβάνω. Όταν ανακαλύφτηκε η Πάτμου είχε αρχίσει ήδη η προανάκριση για την έκρηξη και στα πλαίσια αυτής έγινε μια κατ’ οίκον έρευνα. Τα γνωρίζετε αυτά τα πράγματα. Προσκαλεστήκαμε κι εμείς εκεί συνδράμοντες. Η διαδικασία αυτή κράτησε περίπου 15-17 μέρες, δεν θυμάμαι ακριβώς πόσο είναι. Αυτή είναι η διαδικασία. Ποιος να τα προσκόμισε; Δεν κατάλαβα.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Και πάλι θα επιμείνω. Ίσως φανώ κουραστικός. Το πηλίκιο ?

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Δεν μπορώ να θυμάμαι τώρα ποια μέρα βρήκαμε το πηλίκιο τώρα.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Κάποιος μεσολάβησε και το πήρατε το πηλίκιο. Σας το έφεραν.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Σας είπα, δεν μπορώ να θυμάμαι ποια μέρα από τις 17 ήταν το πηλίκιο.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Η επόμενη ερώτηση μου. Έχουμε λοιπόν την υπόνοια, απλή υπόνοια, ότι κάποιος μετέφερε το αποτύπωμα του Τζωρτζάτου στο πηλίκιο. Και ερωτώ λοιπόν εγώ: εσείς είστε βέβαιος ή μπορείτε να βεβαιώσετε το Δικαστήριο ότι είδατε τον Τζωρτζάτο που το έπιανε και από κει αποτυπώσατε;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Όχι, ασφαλώς.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό λοιπόν ερωτώ. Ποίος χρόνος μεσολάβησε από την ώρα που τα πειστήρια αυτά τοποθετήθηκαν σε ένα χώρο κι από κει προσκομίστηκαν σε σας προς μελέτη ή έρευνα; Αυτό ρωτώ, τίποτα άλλο. Μπορείτε να με βεβαιώσετε γι’ αυτό;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Επαναλάβετε μου την ερώτηση σας παρακαλώ.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Ανοίγεται το κρησφύγετο της οδού τάδε και μέσα εκεί υπάρχουν διάφορα πράγματα και διάφορα πειστήρια. Εδώ πέρα το πηλίκιο που βρέθηκε;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Στην ντουλάπα αν θυμάμαι καλά του δωματίου.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Της γιάφκας τάδε, έτσι; Πολύ ωραία. Ερωτώ λοιπόν. Από κει έφυγαν και πήγαν σε μια αποθήκη, σε ένα χώρο της Γ.Α.Δ.Α., επάνω, της Γενικής Αστυνομικής Διευθύνσεως. Από εκείνον το χώρο που τοποθετήθηκαν μέχρι που το πήρατε εσείς προς έρευνα ποίος χρόνος πέρασε και ποιος σας το προσκόμισε με τα χέρια του; Ή είχατε μπει στην αποθήκη και το ερευνήσατε; Αυτό σας ρωτώ.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Η μεταφορά των πειστηρίων γινόταν με ευθύνη της ΔΑΕΒ και της Υπηρεσίας μου. Πότε ήρθε, ποια μέρα ήταν το πηλίκιο δεν μπορώ να θυμάμαι. Για ορισμένα σημαντικά πράγματα θυμάμαι, αλλά αυτό δεν το θυμάμαι.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Να μη σας κουράζω. Δεν μεσολάβησε κάποιος χρόνος από την τοποθέτηση του σε ένα χώρο έως της έρευνας σας;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Εγώ πιθανολογώ ότι εσείς υποθέτετε ότι φέραμε τον Τζωρτζάτο γι’ αυτό το πράγμα.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε υπόνοια. Ναι, βεβαίως. Αυτό σας λέμε.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Δεν μπορώ να θυμηθώ ποια μέρα είχε έρθει το πηλίκιο.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Μα δεν είστε υπεύθυνος εσείς. Δεν σας κατηγορεί κανείς κ. Γιαννακούρη εσάς.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Υπάρχει μια έκθεση κατασχέσεως.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς είστε ένας επιστήμονας, που εμένα με πείσατε για τις ικανότητες σας ως ένα σημείο και λέτε «ξέρετε κάτι, εγώ αυτό είδα κι αυτό σας λέω›. Δεν σας κατηγορεί κανείς γι’ αυτό το πράγμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν γεννάται θέμα. Τουλάχιστον δεν έδειξε μια αντίθετη εικόνα. Είναι επιστήμονας σοβαρός ?.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Ασφαλώς. Ουδείς μέμφεται εσάς, ούτε υποπτευόμεθα, ούτε υπαινισσόμεθα τίποτα για σας. Πριν από σας, αυτό ρωτώ. Που ξέρω εγώ; Δεν ξέρω. Μπορεί να είναι αναληθές αυτό που λέω. Να είναι ψευδές και αναληθές.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Να σας διευκολύνω εγώ. Το πειστήριο 5 έχει αριθμό 572, που σημαίνει ότι αναλογικά στον χώρο έρευνας πρέπει να είναι μετά τη μέση, μετά από αρκετές μέρες δηλαδή από την έναρξη της έρευνας. Δεν μπορώ να σας πω ποια μέρα είναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μεσολάβησε κάποιος χρόνος.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Εσείς όταν κάνατε εκεί εξερεύνηση για αποτυπώματα το αποτύπωμα που είχε σχέση με το καπέλο το επισημάνατε εκεί;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Όχι εκεί, μετά.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Πως έγινε; Για πέστε μου τη διαδικασία.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Η διαδικασία ήταν ως εξής: η ΔΑΕΒ παρουσία Εισαγγελέως κατέγραφαν τα πειστήρια. Τους έδιναν μια περιγραφή όσο μπορούσε να γίνει πληρέστερη μια περιγραφή.

Συσκευαζόντουσαν τα πειστήρια όπως φαίνεται στις σακούλες μέσα με τη γραφή των συναδέλφων εκεί και παρουσία του Εισαγγελέως. Προσκομιζόντουσαν μαζί με μερίμνα της Υπηρεσίας μου και ευθύνη της ΔΑΕΒ επάνω και από κει μετά αρχίζει η διαδικασία. Με τη σειρά του. Δεν θυμάμαι αν ήταν από τα πρώτα το καπέλο. Δεν ήταν από τα πρώτα πάντως το καπέλο. Δεν μπορώ να θυμηθώ.

Μάλιστα το θέμα είναι το εξής: ότι πολλά πειστήρια επιδέχονται διαφορετικού είδους εξετάσεις. Μπορεί να χρειάζεται πρώτα η εξερεύνηση και μετά η γραφολογία και το αντίστροφο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τελειώσατε εσείς. Κύριε Εισαγγελεύ, μπορείτε να ρωτήσετε τώρα για τον επόμενο από τους κυρίους κατηγορουμένους. Ας προχωρήσουμε στον άλλο κατηγορούμενο. Για τον κ. Κουφοντίνα. Να τελειώνει ο μάρτυρας, μη τον κρατάμε εδώ γιατί δεν είναι σωστό, έτσι δεν είναι;

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Να μας δώσει τη φωτογραφία του Π57 κ. Πρόεδρε που δεν μπορέσαμε να τη βρούμε.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Στείλτε, είναι σήμερα Δευτέρα, την Τετάρτη το πρωί. Θα προσπαθήσω αύριο να σας βγάλω μια. Αλλά θα μου φέρετε όμως ένα αντίγραφο από αυτό εδώ. Η δυσκολία είναι ότι δεσμεύει ένα σύστημα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Εισαγγελεύ, έχετε το λόγο.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Η ερώτηση για τον κ. Δημήτριο Κουφοντίνα σχετικά με το διαμέρισμα της οδού Πάτμου 84. Αν και πόσα δακτυλικά αποτυπώματα βρήκατε. Παρακαλώ ένα – ένα.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Βρήκαμε αποτυπώματα κ. Εισαγγελεύ στον κ. Κουφοντίνα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πείτε μου για το πρώτο. Στον εσωτερικό χώρο του διαμερίσματος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στην Πάτμου μιλάμε τώρα. Πρώτα για την Πάτμου και μετά για τη Δαμάρεως.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τι βρήκατε στον εσωτερικό χώρο;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Εισαγγελεύ, πολλές φορές και η οικονομία χρόνου χρειάζεται. Κύριε Κουφοντίνα, αποδέχεστε ότι υπήρχαν αυτά τα αποτυπώματα; Να μη ψαχνόμαστε.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Αποδέχομαι ότι πήγαινα σ’ αυτούς τους δύο χώρους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν υπάρχει τίποτε άλλο. Αν θέλετε κάτι ιδιαίτερο κ. Εισαγγελεύ. Και ο ίδιος θα μας πει «τι ρωτάτε αφού εγώ λέω ότι πήγαινα σ’ αυτούς τους χώρους;›

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αναφέρομαι σ’ αυτό που φέρεται ότι βρέθηκε στον παραστάτη της πόρτας που χωρίζει τα δωμάτια 1 με 2. Κυρίως γι’ αυτό.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Βεβαίως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπε ο άνθρωπος πήγαινε εκεί. ¶ρα τι να πω τώρα ότι δεν πήγαινα; Πήγαινα. Μην αναλισκώμεθα πολύ σ’ αυτά.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τώρα τα υπόλοιπα. Πόσα είναι; Θυμάστε αριθμό;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Δεν τα μετράω εγώ θεωρώντας ότι το ποσοτικό κριτήριο δεν είναι αυτό ?

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τώρα εγώ μπροστά μου έχω κ. μάρτυς 1, 2, 3, 4 ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αναγνώσθηκε αυτό ήδη και δεν υπάρχει λόγος. Αφού ο κατηγορούμενος λέει ότι «εγώ πήγαινα›, τι να του λέμε τώρα, ότι δεν πήγαινε;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Και 3 της Δαμάρεως. Είναι αλήθεια αυτό;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Είναι ακριβές.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει. Δεν έχουμε από την Έδρα φαντάζομαι. Μήπως έχετε τίποτα εσείς να ρωτήσετε; Όχι.

Παρακαλώ η κυρία συνήγορος της Υπεράσπισης.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν αμφισβητώ καταρχήν τα αποτυπώματα. Δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω τα αποτυπώματα του κ. Κουφοντίνα. Ήθελα όμως να σας ρωτήσω 2-3 πράγματα. Αυτό το αποτύπωμα που βρέθηκε στην πόρτα, από την δική σας Υπηρεσία εντοπίστηκε;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Ναι.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Από σας;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Όχι από μένα ειδικά. Και από παρουσία μου.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Παρουσία σας.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Στον έλεγχό μου δηλαδή.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Υπό τον έλεγχό σας, από υφιστάμενό σας. Εντοπίστηκε με ποια μέθοδο;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Για το σταθερό μιλάμε.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Πότε εντοπίστηκε; Έχετε και κάποια έκθεση στα χέρια σας από την οποία προκύπτει πότε εντοπίστηκε; Μην παιδεύεστε να το ψάξετε. Ρωτάω πότε;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Έχω ένα αποτύπωμα δεξιού αντίχειρα το οποίο υπογράφει στον σταθερό χώρο η Ελένη Νικολάου Τσίσκου, Αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών, στην ζελατίνη στο πίσω μέρος.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν το εντόπισε όμως η Εισαγγελέας. Δεν το αμφισβητώ. Μην το ψάχνετε. Μην κουραζόμαστε με πράγματα, δεν έχω λόγο να το αμφισβητήσω. Δεν έχω και την δυνατότητα. Εγώ ρωτάω πότε το εντοπίσατε;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Πού το εντοπίσαμε;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Πότε;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Πρέπει να ήταν μετά την συλλογή των πειστηρίων.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δηλαδή αφού αφαιρέθηκαν τα πειστήρια.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Ναι, είναι κανόνας αυτός.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Αφού μεταφέρθηκαν εννοείτε τα κινητά, αν κατάλαβα καλά.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Όχι όλα. Όταν αδειάζει κάπως το διαμέρισμα αρχίζουμε μια διαδικασία άλλη.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Όταν άδειασε αρχίσατε το ψάξιμο στα σταθερά.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Ναι, αρχίζει μια διαδικασία άλλη.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Περίπου δηλαδή αυτό πότε ήταν;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Δεν μπορώ να θυμηθώ κα συνήγορε.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Πόσες μέρες κράτησε;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Αν υποθέσουμε ότι ήταν στις 15-17 πρέπει να ήταν προς τις τελευταίες ημέρες. Δεν μπορώ να θυμηθώ.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Προς τις τελευταίες μέρες εντοπίστηκε λοιπόν αυτό το αποτύπωμα από ποιον; Να επανέλθω.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Εντοπίστηκε από τους συναδέλφους κ.κ. Μπουτσικάκη, Μπέτσα και παρουσία μου. Ο κ. Μπουτσικάκης και άλλοι βοηθοί τους μαζί.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ο κ. Μπουτσικάκης είναι υπάλληλός σας;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Είναι Αστυνόμος στην Υπηρεσία μας.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Με τί μέθοδο το εντόπισε αυτό;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Αυτά είναι με μαύρη σκόνη μαγνητική.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Και ποιος το φωτογράφισε, ποιος το αποτύπωσε;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Δεν φωτογραφίζονται αυτά επιτόπου.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Έχετε μία φωτογραφία.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Αναποτυπώνονται. Θα σας δώσω. Έχουμε την πρωτότυπη ζελατίνα.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Έχει γίνει αφαίρεση του αποτυπώματος από την .....

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Η Εισαγγελέας κατά την αφή υπέγραψε από πίσω. Φέρνει την υπογραφή της.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Έγινε αφαίρεση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λιγάκι θα παρεμβληθώ για να γίνουμε απόλυτοι για να τα καταλάβω κι εγώ. Πάμε λοιπόν σε ένα μέρος που υπάρχει υποψία ότι υπάρχει αποτύπωμα σε μια πόρτα. Τί κάνουμε; Το περνάμε με ένα βουρτσάκι;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Μαύρη μαγνητική σκόνη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το σπίτι το καταμαυρίζουμε.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Το είπε και ο ιδιοκτήτης κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αμέσως εμφανίζεται το αποτύπωμα, το βλέπουμε, ορατό;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Ναι, το βλέπουμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ορατό. Οπότε εμείς για να το πάρουμε τί κάνουμε;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Βάζουμε μία ζελατίνη και το σηκώνουμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί ζελατίνη;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ειδική.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Σας ζελοτέιπ είναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ζελοτέιπ που έχει κόλλα επάνω;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Ναι, έχει κόλλα και κολλάει πάνω σε άσπρο φόντο. Είναι αυτό εδώ και μας μένει μία πρωτότυπη ζελατίνη. (Δείχνει)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να το δω κι εγώ.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Φέρει την υπογραφή της Εισαγγελέως από πίσω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτή είναι η τεχνολογία της λήψης.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Για την συγκεκριμένη επιφάνεια.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κύριε μάρτυς, αυτό που μας δίνετε είναι το αυθεντικό ή μία φωτογραφία; Αν είναι το αυθεντικό να το δω κι εγώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κι εσείς θα το δείτε. Ελάτε κοντά να τα δείτε.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι πράγματα που δεν τα ξέρουμε εμείς. Βάζουμε την φωτογραφία κάτω από αυτό ή ανάμεσα; Κάτω λοιπόν. Φαίνεται.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Είναι επαγγελματικός σχολαστικισμός κ. Εισαγγελεύ. Εγώ δεν το ζήτησα, δεν το ρώτησα. Αλλά ο κ. Γιαννακούρης ενδιαφέρεται να μας κάνει κοινωνούς της επιστήμης του και ο κ. Πρόεδρος τείνει ευήκοον ους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς τα ρωτάτε. Εγώ θα τα είχα ξεχάσει αυτά. Δεν θα τα ρώταγα.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Επειδή η κα Εισαγγελεύς η οποία παρίστατο δεν μπορούσε να βεβαιώσει ούτε την μέθοδο της αποτύπωσης, ούτε την μέθοδο της αφαίρεσης, ούτε την πιστότητα, την ακρίβεια το ερώτημά μου είναι, πέραν της Εισαγγελέως που δεν έχει σχέση με αυτό το πραγματικό μέρος, ποιος ήταν αυτός που το έκανε αυτό; Τον εντοπισμό και αφαίρεση του αποτυπώματος με τον τρόπο, με την διαφάνεια όπως το είπατε από τον παραστάτη της πόρτας.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Εκεί λειτουργούμε συλλογικά. Δεν αναλαμβάνει ο καθένας.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κύριε Γιαννακούρη, μην μιλήσουμε για συλλογικότητες. Μιλάμε για ενέργειες οι οποίες έχουν ποινικές συνέπειες.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Σε ένα χώρο, σε ένα διαμέρισμα .....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είναι η Υπηρεσία Σήμανσης;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Η Υπηρεσία Σήμανσης, η δική μας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς είστε Σήμανση; Ήταν ο ίδιος. Δεν το είχα καταλάβει.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Το Τμήμα το δικό μας είναι.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κύριε Πρόεδρε, ακριβώς γι αυτό και με βάση την διαβεβαίωση του μάρτυρος, παρακαλώ αν έχω το λόγο....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι άλλη Υπηρεσία η Σήμανση και άλλη η Ταυτοποίηση των Αποτυπωμάτων ή είναι η ίδια;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Το Τμήμα Εξερεύνησης εξερευνά και ταυτίζει αποτυπώματα. Το Τμήμα Δακτυλοσκοπίας δακτυλοσκοπεί ανθρώπους για την εξακρίβωση της ταυτότητας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η Σήμανση τώρα τί είναι;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Η Σήμανση είναι όλη η Διεύθυνση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Νομίζω Σήμανση είναι η Υπηρεσία η οποία πηγαίνει στον τόπο του εγκλήματος και κοιτάει να βρει τί θα βρει.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Το ερώτημα είναι ποιος αφαίρεσε, ποιος πιστοποίησε;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Έχει επικρατήσει λαθεμένα. Η Σήμανση είναι όλη η Εγκληματολογική Υπηρεσία. Και οι γραφολόγοι στην όλη Διεύθυνση είναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σήμανση είναι κι αυτοί;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Όλοι αυτή Σήμανση λέγονται. Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών είναι όλοι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι μια ευρύτερη έννοια.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δηλαδή σήμανση κάνετε κι εσείς εννοείτε. Κι εσείς Σήμανση είστε.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Το Τμήμα Εξερευνήσεων κάνει αυτή την δουλειά και είμαι προϊστάμενός του. Εξερευνά στο χώρο και παραβάλλει και λανθάνοντα αποτυπώματα. Προσέξτε.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Αυτό ήταν λανθάνον αποτύπωμα.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Λανθάνον.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Επομένως εσείς ήσασταν εκεί και προίσταστο των εργασιών της αφαίρεσης του εντοπισμού;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Δεν ήμουν κάθε μέρα γιατί είχαμε και την Δαμάρεως. Δεν ήμουν κάθε μέρα.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Αλλά ήσασταν συστηματικά.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Ήμασταν συστηματικά, 1 ώρα εδώ, 1 ώρα εκεί.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κύριε Πρόεδρε, αν μου επιτρέπετε στο σημείο αυτό υποβάλλω μία ένσταση εξαίρεσης του μάρτυρα διότι έχει τελέσει πράξεις ανακριτικές και συγκεκριμένα έχει τελέσει την πράξη της έρευνας, διαπίστωσης, εντοπισμού.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχουμε καμία έκθεση;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Τί σημασία έχει αν έχετε ή δεν έχετε την έκθεση; Δηλαδή αν παραβιάζει τις υποχρεώσεις του ο μάρτυρας και δεν συντάσσει την έκθεση που οφείλει να συντάξει για την ανακριτική πράξη που τελεί εξαιρείται, παύει να εφαρμόζεται ο νόμος;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Προσέξτε, το πάνε 3-4 και την στήνουν σε έναν έμπορο ναρκωτικών και ο ένας συντάσσει έκθεση θα τους εξετάσει όλους;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Αν έχω το λόγο, χωρίς να διακόπτομαι. Υποβάλλω ένσταση κι αν θέλετε απορρίψτε την.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βεβαίως.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Η ένσταση λέει το εξής....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήδη την έχουμε.....

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Όχι, όχι. Παρακαλώ, έχετε ερευνήσει άλλα ζητήματα. Είπατε αν έχουν συνταχθεί πράξεις ταύτισης, ταυτοποίησης. Είπατε ότι δεν έχουν. Δεν υπήρχε λόγος να συνταχθούν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπαμε ότι δεν έχει ενεργήσει ανακριτικές πράξεις απ’ ότι προκύπτει από την δικογραφία. Αυτό είπαμε.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Είπατε ότι δεν έχει και αυτή την στιγμή διαπιστώνεται από τις δηλώσεις του μάρτυρα....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ότι τί; Για να καταλάβω, πέστε μου.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να μιλήσω χωρίς να με διακόπτετε μία φορά;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μία φορά, ελάτε. Πέστε τα όλα.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ο κ. Γιαννακούρης, ο μάρτυς μόλις τώρα καταθέτοντας δήλωσε ότι ο ίδιος διενήργησε την έρευνα ή προϊστατο των ερευνών μέσα στα δύο διαμερίσματα Πάτμου και Δαμάρεως. Προϊστατο των υφισταμένων του οι οποίοι ενεργούσαν κατ’ εντολή του πράξεις ανεύρεσης, εξακρίβωσης, αφαίρεσης και φύλαξης αποδεικτικών στοιχείων. Αυτή είναι μια κατεξοχήν ανακριτική πράξη. Προϊστατο λοιπόν ο μάρτυρας σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Δικαστήριό σας της διενέργειας ανακριτικών πράξεων και υπό την έννοια αυτή δεν μπορεί να συμμετέχει στην διαδικασία ως μάρτυρας και πρέπει να εξαιρεθεί.

Ο νόμος απαγορεύει την συμμετοχή υπαλλήλου ο οποίος έχει διενεργήσει ανακριτικές πράξεις ως μάρτυρας στην διαδικασία. Νομίζω ότι είναι ανεξάρτητο το ζήτημα του εάν έχει τυχόν συνταχθεί έκθεση για την πράξη η οποία συνετελέσθη. Αυτό που σας ενδιαφέρει είναι το αν έγινε η πράξη δεδομένου ότι σε αυτό το Δικαστήριο δεν έχετε μεν την πράξη που θα έπρεπε να έχετε και θα έπρεπε να ήταν αναγκαία για να προχωρήσετε να κάνετε την οποιαδήποτε κρίση, να συνάγετε την οποιαδήποτε κρίση για τον βαθμό αξιοπιστίας και τον βαθμό απόδειξης των στοιχείων τα οποία μας προσκομίζει. Θα έπρεπε να έχετε την έκθεση αυτοψίας η οποία πιστοποιεί το ότι ανευρέθηκαν αυτά τα στοιχεία, αυτά τα πειστήρια. Δεν την έχετε. Κακώς δεν την έχετε. Έχετε όμως τις εκθέσεις οι οποίες ακολούθησαν. Έχετε δηλαδή τις βεβαιώσεις της Υπηρεσίας του ότι αυτά τα οποία δεν προκύπτει πως βρέθηκαν, παρόλα αυτά είναι αυτά που είναι.

Εγώ υποβάλλω ένσταση επομένως σε αυτό το σημείο. Διπλά η Υπηρεσία του έχει παραβεί τους κανόνες καταρχήν. Δεν συνέταξε την έκθεση αυτοψίας για να αποφύγει τις υποχρεώσεις της. Απέστειλε ανακριτικό υπάλληλο, υπάλληλό της να διενεργήσει ανακριτικές πράξεις στο χώρο των διαμερισμάτων που χρησιμοποιούντο από την Οργάνωση. Στην συνέχεια τον ίδιο μας απέστειλε για να μας πιστοποιήσει τα όσα έγιναν. Ωθεί το Δικαστήριο στην παραβίαση βασικής διάταξης που τίθεται και προστασία των δικαιωμάτων του κατηγορούμενου και επομένως μένουν και ζητήματα του 6 της ΕΣΔΑ. Καταθέτει λοιπόν ως μάρτυρας ο κύριος αυτός εδώ ενώ δεν δικαιούται.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: 211 Κ.Π.Δ. δηλαδή, αν θυμάμαι καλά.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Την απόρριψη κ. Πρόεδρε προτείνω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όποιος θέλει μπορεί να μιλήσει φυσικά. Δεν έχω αντίρρηση.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, για την αποφυγή ασκόπων επαναλήψεων υπενθυμίζω στο Δικαστήριό σας ότι την περασμένη Παρασκευή αντιμετωπίστηκε γενικά και ειδικά. Αποτελεί μία ενότητα η απόφαση σας. Απέρριψε την ένσταση η οποία σήμερα περιέργως επαναλαμβάνεται και πάλι.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Βεβαίως, η ένσταση επαναφέρεται διότι έχουν προκύψει νέα στοιχεία. Τα νέα στοιχεία είναι ότι ο κ. Γιαννακούρης δήλωσε, κατέθεσε τώρα ενώπιόν σας ότι ο ίδιος προϊστατο αυτών των ερευνών. Πριν την Παρασκευή όταν ρωτήθηκε αντιστοίχως και από σας και από τον κ. Ραχιώτη δήλωσε ότι δεν είχε καμία σχέση και δεν παρίστατο. Επομένως έχουμε δύο διαφορετικά πράγματα. Με βάση εκείνη την δήλωσή του κρίθηκε εκείνο. Με βάση τούτη εδώ πρέπει να κριθεί διαφορετικά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει. Απορρίπτει διότι δεν αποδεικνύεται ότι αυτός ενήργησε κατά το 211 Κ.Π.Δ αφού δεν έχει συντάξει καμία έκθεση. Το ότι απλώς παρίστατο και επέβλεπε των ερευνών απλώς είναι λόγος ίσως κατά της αξιοπιστίας του, αν δεν έγιναν καλά και προσπαθεί να καλύψει κάποιον. Αυτό θα το δούμε. Δεν ήταν αυτοψία. Το να πηγαίνει ένας Αστυνομικός ή 10 και ο Αρχηγός και όλοι δεν είναι αυτοψία αυτή. Διαβάστε να δείτε τί είναι αυτοψία.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κύριε Πρόεδρε, θα πρέπει να τεθεί στο Δικαστήριό σας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μην διευρύνουμε τα όρια. Μήπως δηλαδή αν είναι δυνατόν να καταργήσουμε την Αστυνομία. Σας το είπα πάλι, από μένα δεν θα την καταργήσετε την Αστυνομία. Αν θέλετε να την καταργήσετε μόνη σας; Μια άλλη επιτυχημένη τέτοια Οργάνωση μπορεί. Από μένα δεν θα καταργηθεί η Αστυνομία.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν αμφισβητώ τα αποτυπώματα. Δεν έχω λόγο δηλαδή να τα αμφισβητήσω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ωραία, αφού δεν έχετε λοιπόν αφήστε να προχωρήσει η διαδικασία.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Αλλά υπάρχει ζήτημα διαδικασίας. Εάν θεωρείτε ότι δεν έγιναν εκθέσεις αυτοψίας προκύπτει ένα σοβαρό πρόβλημα κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είναι έκθεση. Απλώς δεν προίστατο των ερευνών. Μπορεί να είναι και ο Αρχηγός, μπορεί.....

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Όταν τελειώσετε να μου δώσετε το λόγο να επανέλθω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί να επενέλθετε; Τελείωσε, απερρίφθη.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Να επανέλθω με την επόμενη ένστασή μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχετε άλλη; Βεβαίως.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν υπάρχουν εκθέσεις αυτοψίας από τις οποίες να προκύπτει ποια αρχή, με ποια διαδικασία, πότε και πώς διερεύνησε, εξακρίβωσε και εξασφάλισε τα πειστήρια βάσει των οποίων καταθέτει ο μάρτυρας. Εάν δεν έχετε αυτό το βασικό πώς θα προχωρήσετε στην διαδικασία;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν υπάρχουν εκθέσεις. Το αίτημα τί είναι; Να μην τις λάβουμε υπόψη; Δεν υπάρχουν δηλαδή για σας αυτά τα στοιχεία;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ναι, κ. Πρόεδρε. Δεν υπάρχουν εκθέσεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θέλετε να τα καταργήσουμε όλα τα στοιχεία; Δηλαδή τα πειστήρια ότι κι αν είναι το βλέπω, αλλά το θέμα είναι πώς θα τα καταργήσουμε. Πέστε μου έναν εύλογο τρόπο να τα διώξω κι εγώ.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ή θα ζητήσουμε από την αρμόδια Υπηρεσία να μας προσκομίσει τις εκθέσεις αυτοψίας από τις οποίες προκύπτει η συγκέντρωση του σχετικού υλικού ή το συγκεκριμένο το υλικό που αφορά τα αποτυπώματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν έχουμε μία έκθεση κατασχέσεως που τα γράφει όλα αυτά κα Κούρτοβικ; Δεν την διαβάσαμε εδώ πέρα;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Έχει μέσα τα αποτυπώματα σε σταθερά σημεία;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα γράφει όλα, τα πάντα. Τί έκθεση αυτοψίας;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Έχει μέσα τα αποτυπώματα σε σταθερά σημεία;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ξέρω. Αν εσείς ξέρετε άλλες Αστυνομίες σε άλλα φανταστικά κράτη να κάνουν τέτοιου είδους ενέργειες πέστε μου. Εμείς δεν έχουμε τέτοιες Αστυνομίες.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κύριε Πρόεδρε, βρείτε μου μέσα στην έκθεση αυτοψίας που έχετε πού αναφέρεται η ανεύρεση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η ένστασή σας είναι, εφόσον δεν υπάρχουν εκθέσεις να κάνουμε τί;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κύριε Πρόεδρε, ρωτώ να διευκρινίσει το Δικαστήριό σας σε ποιο σημείο της έκθεσης αυτοψίας που έχετε και ποιας έκθεσης αυτοψίας αναφέρεται το σταθερό αποτύπωμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν αναφέρεται πουθενά.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ζητώ λοιπόν να προσκομιστεί η έκθεση αυτοψίας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν υπάρχει. Υπάρχει; Αυτό είναι το ερώτημα.

Α. ΛΥΚΟΥΡΕΖΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, μου επιτρέπετε δυο λόγια μόνο;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βεβαίως, τοποθετηθείτε κι εσείς.

Α. ΛΥΚΟΥΡΕΖΟΣ: Όπως πολύ σωστά τονίστηκε κι εδώ πέρα από τον συνάδελφό μου οι εκθέσεις κατασχέσεως είναι λεπτομερέστατες. Το αποτύπωμα δεν μπορεί ποτέ να περιγράψει τις εκθέσεις κατασχέσεως. Είναι μια μεταγενέστερη εργασία που γίνεται επί των πειστηρίων τα οποία κατασχέθηκαν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λέει για το σταθερό μέρος. Στο σταθερό σημείο δεν γράφεται τίποτα πάνω σε αυτό.

Α. ΛΥΚΟΥΡΕΖΟΣ: Βεβαίως δεν μπορεί να γράφεται.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό λέμε. Κατάσχονται, τί να πει τώρα; Κατάσχεται το διαμέρισμα της κας Κατίνας;

Α. ΛΥΚΟΥΡΕΖΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, το σταθερό μέρος του διαμερίσματος δεν κατάσχεται. Μένει εκεί. Δεν μπορεί λοιπόν η έκθεση κατασχέσεως να περιλάβει περιγραφή του πειστηρίου. Θέλω για να κλείσω κάτι άλλο κ. Πρόεδρε. Επιτρέψτε μου μόνο να πω τούτο. Επειδή παρακολούθησα σήμερα την κατάθεση του κ. μάρτυρος και την σοβαρότητα και την υπευθυνότητά του διαπιστώνω, εάν η Αστυνομία ήθελε να παγιδεύσει όπως υπονοεί η υπεράσπιση τους κατηγορούμενους....

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εγώ αποδέχθηκα τα αποτυπώματα.

Α. ΛΥΚΟΥΡΕΖΟΣ: Όχι τώρα κα Κούρτοβικ. Απ’ όσα ελέχθησαν πριν. Και να μεταφερθούν αποτυπώματα σε διάφορα πειστήρια τουλάχιστον.....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δήλωση κάνει όπως κάνετε κι εσείς για να μην τελειώσουμε ποτέ.

Α. ΛΥΚΟΥΡΕΖΟΣ: Τουλάχιστον με τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων ορισμένων οι οποίοι λένε ότι τους εδόθησαν ψυχοφάρμακα στην Ασφάλεια, ότι δάρθηκαν, ότι υπέστησαν εκβιασμούς και απειλές θα ήταν πάρα πολύ απλό να το είχε κάνει η Αστυνομία. Ο δισταγμός, η νηφαλιότητα και η αντικειμενικότητα του μάρτυρος αποδεικνύει ακριβώς αυτό, πόσο υπεύθυνα και σωστά έκαναν την δουλειά τους. Θα ήταν πολύ εύκολο στην Αστυνομία αν ήθελε να παγιδεύσει τους κατηγορουμένους όπως αφήνει να υπονοηθεί η υπεράσπιση. Ας αφήσουν αυτό το παραμύθι το ετεροχρονισμένο πλέον. Τους έδερναν, τους έκαναν, τους έκαναν και....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν κάνουμε σχόλια. Είναι για το τέλος. Κυρία Κούρτοβικ, θέλω να καταλάβω. Λέτε λοιπόν ότι δεν μας έφεραν μία έκθεση που να λέει με ποιους τρόπους λήφθηκε το αποτύπωμα. Αυτό είναι θέμα αξιοπιστίας.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Όχι, είναι αυτοψία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έκθεση, βεβαίωση ενός γεγονότος. Δεν έχουμε τέτοια έκθεση. Τί να κάνουμε;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Είναι μία πράξη αυτοψίας, εξερεύνησης, διακρίβωσης και διάσωσης στοιχείων αποδεικτικών. Δεν χρειάζεται αυτό το πράγμα; Δεν είναι αναγκαίο για το Δικαστήριό σας;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ασφαλώς, εδώ έχετε δίκιο. Είναι, αλλά αφού δεν υπάρχει τέτοια έκθεση τί να κάνουμε τώρα; Να μην λάβουμε υπόψη το αποτύπωμα; Αυτό είναι το αίτημα; Αυτό είπαμε μάλλον θα εκτιμήσουμε την αξιοπιστία όλης αυτής της δραστηριότητας. Είναι ή δεν είναι, το πήρανε ή δεν το πήρανε; Ρωτάω, τον κ. Κουφοντίνα θα πήγαιναν να του βάλουν αποτύπωμα; Εδώ είναι άλλους που θέλουν να τους βάλουν στο «δόκανο›.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Θα πρέπει να την αποδείξετε εσείς την κατηγορία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τον κ. Κουφοντίνα που είπα «καλημέρα σας, εγώ αναλαμβάνω›. Μόνος του ο άνθρωπος. «Μόνος μου αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη›, αυτόν θα έβαζαν στο «δόκανο›;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εσείς πρέπει να το αποδείξετε κ. Πρόεδρε, η κατηγορούσα αρχή.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Προφανώς δεν είχε παρουσιαστεί ακόμη κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: 12 Οκτωβρίου συνετάγη αυτό. 5 Σεπτεμβρίου παρεδόθη ο άνθρωπος. Να μην λέμε πράγματα τα οποία τα ακούει ο κόσμος και θα πουν ότι στερούνται και σοβαρότητος στο τέλος. Εγώ θέλω να διατηρηθεί η σοβαρότητα της δίκης. Όταν ψάχνουμε εκείνα τα οποία πρέπει να ψάχνουμε, όχι τα αυτονόητα. Ο άνθρωπος λέει ότι «εγώ αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη και είμαι κλπ και δεν έχω λόγο να αμφισβητώ ούτε αποτυπώματα, ούτε τίποτα. Πήγαινα κύριε στην γιάφκα›. Εσείς κάθεστε και λέτε τώρα ότι δεν έγινε έκθεση σχετικά με το αποτύπωμα του κ. Κουφοντίνα. Εγώ δεν κατάλαβα.