Πολιτική
Δευτέρα, 09 Ιουνίου 2003 19:36

Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (09/06/2003) Μέρος 7/8

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε υπάρχει έκθεση εκεί για τον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει θα τα διαβάσουμε. Τίποτα άλλο, δεν νομίζω ότι έχουμε τίποτα.

Ν. ΠΡΩΤΕΚΔΙΚΟΣ: Αυτός θέλω να δω όταν λέτε θήκες, μπορεί να δω την φωτοτυπία της θήκης;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Ναι βέβαια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και αυτό να δούμε και να δούμε μέχρι πότε ήταν χρήση αυτά τα πράγματα.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Δεν μου είχαν ζητηθεί σε καμιά αίτηση πειστήρια των υπολοίπων και απλώς παραλείψαμε να τα φέρουμε ,μπορούμε όμως να τα φέρουμε να τα δούμε.

Ν. ΠΡΩΤΕΚΔΙΚΟΣ: Εσείς ασχολείστε με ηλεκτρονικούς υπολογιστές;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Όχι. Εγώ ψάχνω αποτυπώματα.

Ν. ΠΡΩΤΕΚΔΙΚΟΣ: Όχι αν ασχολείστε σαν άτομο με ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Όχι.

Ν. ΠΡΩΤΕΚΔΙΚΟΣ: Δηλαδή μπορείτε να μας πείτε αν αυτές οι δισκέτες εδώ των πέντε και τρία τέταρτα οι παλιές, ή είναι δισκέτες των τρία και μισό που είναι οι καινούργιες;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Εγώ έχω μάθει σαν γραφομηχανή γράφω πολύ γρήγορα, αυτά τα προγράμματα βάζω τα πιτσιρίκια μου και δουλεύουν.

Ν.ΖΑΪΡΗΣ: Παρακαλώ αυτοί οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές των Αθηνών, γιατί υπάρχουν και Θεσσαλονίκης από την δικογραφία, ήταν εν χρήσει ή όχι;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Νομίζω ότι στη Δαμάρεως ήταν εν χρήσει. Το συμπεραίνω αυτό, από τον τρόπο που ήταν διατεταγμένα τα πειστήρια εκεί, φαινόταν ότι χρησιμοποιούντο αυτά.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Σε ορισμένα βρέθηκαν αποτυπώματα και δικά σας και του κ. Τέλιου, το ερώτημα είναι, διαφορετικοί υπολογιστές των Αθηνών από της Θεσσαλονίκης Κυπρίων Αγωνιστών; Αν είναι οι ίδιοι, επειδή βρέθηκαν αποτυπώματα του κ. Τέλιου το λέει αυτό η έκθεση στην οδό Κυπρίων Αγωνιστών που ήταν ένα κρησφύγετο;

Καλώς εντάξει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτά είναι μπορούμε να συνεχίσουμε με του κ. Καρατσώλη τώρα. Κύριε εισαγγελεύ έχετε πάλι το λόγο.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Διαμέρισμα Πάτμου 84, πειστήριο αριθμός 466, 3 δακτυλικών αποτυπωμάτων και ένα παλαμικού αποτυπώματος που βρέθηκαν σε φύλλα λεπτή λαμαρίνας εντός της ντουλάπας Νο6, ταυτίζονται με αποτυπώματα δεξιού δείκτη, παραμέσου, ωτίτη, και δεξιάς παλάμης. Σας ακούω.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Είναι αυτά και τα πειστήρια είναι αυτά της λαμαρίνας, βρέθηκαν του Καρατσώλη στο δωμάτιο Νο6, μπορούμε να τα ανοίξουμε να τα δείτε αναλυτικότερα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Στον κ. Πρόεδρο να τα δείξετε και στους κύριους δικαστές. Για τον κ. Καρατσώλη μιλάμε τώρα.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Είναι το πειστήριο 466.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι χρειάζονται αυτά τα λεπτά φύλλα λαμαρίνας έχετε καταλάβει;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Δεν μπορώ να βγάλω συμπέρασμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα μας πει ο ίδιος άμα θέλει.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αυτά τα φύλλα λεπτής λαμαρίνας τα είδατε;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Είναι αυτά κύριε Εισαγγελεύ.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Να τα δούμε αυτά. Κύριε Πρόεδρε ιδού, μη κάνετε όμως αποκάλυψη. Κάντε επίδειξη παρακαλώ να τα δούμε και στο Δικαστήριο εδώ παρακαλώ.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Θέλω να επισημανθεί ότι τα τρία δεν είναι ακέραια. Υπάρχουν δυο ακέραια όπως είναι εκ κατασκευής και η 3η έχουν αποκοπεί τμήματα. Δείτε τα σας παρακαλώ. Δηλαδή λείπει κομμάτι, εκεί έχει γίνει κάποια επεξεργασία.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε μάρτυς αυτά τα βρήκατε στο διαμέρισμα Πάτμου 84. Ακούστε τι θα σας ρωτήσω τώρα, αυτοί οι τσίγκοι ξέρετε τι προορισμό είχαν;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Δεν μπορώ να γνωρίζω, ειλικρινά δεν μπορώ να γνωρίζω τι προορισμό είχαν.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μήπως ακούσατε;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Υπήρχαν κύριε Εισαγγελεύ άλλες λαμαρίνες πιο χοντρές, που χρησιμοποιούνταν για να κόβουν γράμματα για πινακίδες, δεν γνωρίζω εάν αυτοί είχαν αυτό το προορισμό.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αυτή η λαμαρίνα τώρα.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Δεν μπορώ να ξέρω.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ο κ. Καρατσώλης υπήρξε λιθογράφος επί πολλά έτη. Αυτό ξέρετε τι σημαίνει;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Εάν αυτά είναι τυπογραφικός τσίγκος τι να σας πω.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Την αξία του τσίγκου την ξέρετε;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Στην λιθογραφία όχι κύριε Εισαγγελεύ, δεν έχω γνώσεις, ειλικρινά σας μιλώ.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Το ότι βρέθηκε αυτός ο τσίγκος με τα αποτυπώματα του κ. Καρατσώλη στο διαμέρισμα της οδού Πάτμου 84, τι λέτε εσείς γι’ αυτό έχει αξία;

Ι.ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Τι να σας πω, προφανώς αν αυτοί που χρησιμοποιούσαν την Πάτμου κάτι το χρειαστήκανε και το πήρανε, πώς το πήρανε είναι ένα ερώτημα?

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εδώ λέει ότι έγινε μια κλοπή λέει εκεί που εργαζότανε.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Εάν το λέει?.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, για τον κ. Καρατσώλη, αν θέλετε κύριε Καρατσώλη τώρα?

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Αν μου επιτρέπετε κύριε Εισαγγελεύ, να προηγηθεί η υπεράσπιση στις ερωτήσεις και μετά ρωτάτε τον κ. Καρατσώλη. Θα ήθελα να παρακαλέσω το εξής κύριε μάρτυς, αυτές οι λαμαρίνες σε τι χρησιμοποιούνται;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Δεν γνωρίζω.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Εδώ έχω ένα έγγραφο από το Αστυνομικό Τμήμα Μεταμορφώσεως που λέει ότι, όπως προκύπτει από το αρχείο του Αστυνομικού Τμήματος Μεταμορφώσεως σε εξερεύνηση του τυπογραφείου ιδιοκτησίας Μαστραντώνη Κωνσταντίνου από την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών την 9.6.1998, στην οδό Χλόης 87 Μεταμόρφωση, όπου κατά δήλωσή σας είχε λάβει χώρα κλοπή, αποτυπώματα ή άλλα ίχνη κατάλληλα για παραβολή, δεν βρέθηκαν. Περί της εξερεύνησης του χώρου έχει καταχωρηθεί σχετική εγγραφή στο Τμήμα Εξερευνήσεων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών. Με απλά λόγια, στις 9.6.98, έγινε κάποια κλοπή στο επί της οδού Χλόης 87 της Μεταμόρφωσης τυπογραφείο, ιδιοκτησίας Κωνσταντίνου Μαστραντώνη, όπου ηργάζετο την εποχή εκείνη ο κ. Καρατσώλης.

Εάν λοιπόν αυτά τα κλαπέντα τεμάχια λαμαρίνας, από εκεί είχαν κρατηθεί στα χέρια του κ. Καρατσώλη, μπορεί να έχει καμιά σχέση με οτιδήποτε το γεγονός ότι βρέθηκαν, δηλαδή αποτυπώματα άλλα του κ. Καρατσώλη βρήκατε στην οδό Δαμάρεως σε σταθερά σημεία, ώστε να υποτεθεί ότι ήταν επισκέπτης;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Όχι δεν βρήκα.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Γιατί εδώ προσέξτε τώρα, υπάρχει ένας συσχετισμός ράβδος εν γωνία, άρα βρέχει. Δηλαδή βρήκαμε κάποιες λαμαρίνες από τις κλεμμένες του τυπογραφείου στο οποίον ηργάζετο, είδαμε τα αποτυπώματα επ’ αυτού, χωρίς να έχουμε κάνει και έκθεση πραγματογνωμοσύνης είναι έτσι;

Ι.ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Δεν υποχρεούμαι να συντάξω έκθεση πραγματογνωμοσύνης.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Με συγχωρείτε κύριε μάρτυς, αλλά το Προεδρικό Διάταγμα?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Για να καταλάβω τον ισχυρισμό της υπεράσπισης ότι αυτές είναι οι κλεμμένες σίγουρα;

Ι.ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Εκείνο το οποίο μπορούμε να πούμε είναι ότι, τον Ιούνιο του ’98, εκλάπησαν λαμαρίνες από το τυπογραφείο στο οποίο ηργάζετο ο Καρατσώλης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μάλιστα και βρέθηκαν σε ένα από τα δυο μαγαζιά της 17Ν. Και μάλιστα σε ντουλάπι της Δαμάρεως, μέσα στο εσωτερικό.

Ι.ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Το θέμα είναι αν τα κλαπέντα?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι αυτά τα κλαπέντα, ή αυτή που λέει η κατηγορία εδώ είναι αυτά τα οποία τα έφερε;

Ι.ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Με συγχωρείτε κύριε Πρόεδρε, γιατί όταν καλούμεθα να έχουμε αρνητική απόδειξη, δεν υποχρεούται ο κατηγορούμενος να αποδείξει?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είναι αλλά η ανταπόδειξη είναι δικαίωμά σας απλώς.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Ανταπόδειξη ναι, αλλά αρνητική απόδειξη δεν μπορώ να έχω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι, όχι,

Ι.ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Εκείνο το οποίο θέλω να θέσω υπόψη του Δικαστηρίου σας είναι ότι, οι λαμαρίνες είχαν κλαπεί από τυπογραφείο στο οποίο ηργάζετο πράγματι ο Καρατσώλης την εποχή εκείνη.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Κύριε Πρόεδρε ολόκληρη 17Ν δεν μπορούσε να πάει να πάρει λαμαρίνες εκεί που δεν δούλευε ο κ. Καρατσώλης.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Έγινε διάρρηξη κύριε, με συγχωρείτε πάρα πολύ, έγινε διάρρηξη και εκλάπησαν λαμαρίνες.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Να έχετε υπόψη σας το εξής, ότι ο Μαστραντώνης στο συνάδελφο που έχει πάει εκεί και έχει καταχωρηθεί στην εγγραφή στο βιβλίο δηλώνει κλοπή αξίας 3.000.000 δραχμών. Εδώ στην αίτησή σας δηλώνει ο Μαστραντώνης κλοπή ευτελούς αξίας.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Με συγχωρείτε έχετε την έκθεση;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Όχι δεν την έχω μαζί μου, μπορώ να σας την φέρω όμως.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Τι έχετε υπόψη σας δηλαδή επί του θέματος και τι ενδιαφέρει την υπεράσπιση;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Τρία εκατομμύρια μεταλλικούς δίσκους αναφέρει. Όχι δεν είναι δίσκοι αυτοί.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Μεταλλικούς δίσκους, τι είναι ο μεταλλικός δίσκος, τι υπάρχει εκεί; Το τι εδήλωσε ο Μαστραντώνης ότι εκλάπη; Γιατί εδώ είναι βέβαιο από το δελτίο που έχω του αστυνομικού τμήματος, η υπηρεσία σας πήγε και έκανε επίσκεψη.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Ναι, το δελτίο απαντάει το τι κάναμε εμείς εκεί.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Ποιο δελτίο;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Το 1998. Η απάντηση του Α.Τ. Μεταμορφώσεως σας διαβιβάζει ένα έγγραφο που έχει ?

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Όχι δεν διαβιβάζει έγγραφο, δυστυχώς δεν διαβιβάζει.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Αντιγράφει το έγγραφο το δικό μας, ότι δεν βρέθηκαν ίχνη κατάλληλα για παραβολή αυτό δεν λέει; Δεν βρέθηκαν αποτυπώματα κατάλληλα για παραβολή.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Στο κατάστημα που έγινε η διάρρηξη δεν βρέθηκαν.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Ναι ωραία, την δική μας απάντηση έχετε δηλαδή.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Την δική σας απάντηση αυτό λέει εδώ. Ότι όμως έγινε κλοπή στο κατάστημα?

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Δεν αντιλέγομε ότι έγινε κλοπή.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Είναι βέβαιο ότι έγινε κλοπή.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Δηλώθηκε το 1998 σε ανύποπτο χρόνο.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Με συγχωρείτε ο ίδιος ο Μαστραντώνης εδήλωσε τότε σε ανύποπτο χρόνο γιατί αυτό έχει σημασία, σας δήλωσε τι εκλάπη;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Έχει δηλώσει ότι του εκλάπησαν το 1998 έγινε διάρρηξη έχει δηλώσει μεταλλικούς δίσκους 3 εκατομμυρίων. Πλην όμως στην αίτησή του τώρα, λέει ότι έχει κλοπή ευτελούς αξίας.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Ποια αίτησή του;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Προς το αστυνομικό τμήμα Μεταμορφώσεως, υποβάλλεται μια αίτηση από το συνήγορο του κ. Καρατσώλη, που το ξέρω;

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Για πείτε μου, για πείτε μου, δεν ενοχλεί ότι τα ξέρει, μακάρι να τα ξέρει.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Ατομικά στοιχεία Μαστραντώνης Κωνσταντίνος, η φωτοτυπία της αίτησής σας. «Παρακαλούμε να μας χορηγήσετε το αποτέλεσμα της εξερεύνησης από το Τυπογραφείο μου επί της οδού Χλόης 87 Μεταμόρφωση, όπου είχε λάβει χώρα κλοπή ευτελούς αξίας την 8.9.98.

Ι.ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Με συγχωρείτε το ευτελούς αξίας είναι η αίτηση που έκανα εγώ εις το τμήμα, εκεί είναι το θέμα.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Επαναλαμβάνω, είναι δεδομένο ότι έχει γίνει μια κλοπή.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: ¶λλο σας ρωτώ κύριε μάρτυς. Μπορείτε να μου πείτε τι σας κατηγγέλθη τότε εσάς ότι εκλάπη στο κατάστημα;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Ο εξερευνητής επειδή δεν συντάσσει έκθεση αυτοψίας, αυτός που πάει να ψάξει για αποτυπώματα, επειδή δεν κάνει αυτοψία, αυτή είναι υποχρέωση του Τ.Α. Μεταμόρφωσης να την κάνει, καταγράφει ότι του δηλώνει ο παθών.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Ωραία, μπορείτε να μου πείτε τι σας εδήλωσε ο παθών το ’98; Την έχετε την έκθεση;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Όχι δεν την έχω.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Θα σας παρακαλέσω, φέρτε την εδώ για να ξέρουμε τι γίνεται.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Απόσπασμα της εγγραφής του Τμήματος.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Τώρα ένα δεύτερο θέλω να ρωτήσω. Εσείς κάνετε την έκθεση για την ταυτοποίηση των αποτυπωμάτων πότε;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Του Καρατσώλη;

Ι.ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Ναι.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Σταδιακά αυτή έγινε μέχρι της 20 Οκτωβρίου.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Μπορείτε να μου πείτε γιατί δεν κάνατε έκθεση πραγματογνωμοσύνης;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Μπορώ να σας πω.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Μισό λεπτό δηλαδή η ανάκριση δεν σας εζήτησε να προβείτε?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι δεν του ζητήθηκαν πραγματογνωμοσύνες μας έχει απαντήσει κατ’ επανάληψη δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται αυτό το ερώτημα και από μένα τον ίδιο, ότι εμείς αν δεν μας ζητήσουν ειδικά εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης δεν κάνουμε.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Συνεπώς ποιος διέταξε την δακτυλοσκόπηση;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι θέματα Σήμανσης και προβλέπεται από το νόμο, με συγχωρείτε μας τα έχει πει όλα αυτά. Έχουν λυθεί όλα αυτά τα ζητήματα να μην επανερχόμαστε.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Συγνώμη η δακτυλοσκόπηση προβλέπεται και από τα 342Π.Δ. και από το 141 Π.Δ. Είναι πάγια τακτική.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Το 342 – για να δούμε και την νομιμότητα της διαδικασίας κύριε Πρόεδρε - .

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Την είδαμε όμως ήδη και έχουμε απορρίψει και κάποια ένσταση, να μην γυρίζουμε πάλι στα ίδια, αυτό είπα. Εδώ ο μάρτυρας ήρθε να μας πει και να δούμε αν είναι αξιόπιστα αυτά τα οποία λέει ψάχνουμε μόνο.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Μα η αξιοπιστία θα προκύψει, εάν και εφόσον έχει γίνει έκθεση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπαμε τι έκανε, αυτό όλο κι όλο, λανθάνοντα αποτυπώματα, μας έστειλε ένα έγγραφο και το διαβάσαμε, από εκεί και πέρα τι να πω και εγώ; Έτσι γίνεται λέει σε όλες τις υποθέσεις.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε με συγχωρείτε πάρα πολύ, αλλά είναι και δικαίωμα της υπερασπίσεως να αξιώσει από το Δικαστήριο να διαταχθεί μια έκθεση πραγματογνωμοσύνης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το ζητήσανε και αυτό και αυτό το είπανε, άμα υποβάλλετε αίτημα θα δούμε.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Το αίτημα υποβάλλεται και παράκληση να διαταχθεί, επιφυλαχθείτε εάν νομίζετε και εάν θέλετε απορρίψτε το αίτημα. Τώρα ένα δεύτερο ερώτημα κ. μάρτυς είπατε ότι είναι τρεις οι λαμαρίνες, εκ των οποίων έχει χρησιμοποιηθεί καμία;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Φαίνεται στη μία ότι κάτι έχει κοπεί επάνω. Η μια είναι κομμένη, μπορεί να ήταν και οι τρεις κομμένες, να ήταν μέρος ενός άλλου μεγάλου, αυτό δεν το ξέρω.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Έχει χρησιμοποιηθεί καμία απ’ αυτές τις τρεις λαμαρίνες για οποιαδήποτε εκτύπωση;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Θα σας πω την αλήθεια παρότι προσπάθησα να βρω για τις λαμαρίνες αυτές κάτι εμφανισιακά, δεν είμαι ειδικός επί των Εργαστηρίων, το θέμα αυτό το έχει αναλάβει το Τμήμα Εργαστηρίων και δεν ξέρω εάν ακόμα έχει προλάβει να ολοκληρώσει το θέμα. Επιφανειακά δεν μπόρεσα να βρω κάτι που να συνδέει τη λαμαρίνα αυτή με κάποιο στοιχείο από όσα έχω συλλέξει από την υπόλοιπη Πάτμου, σε αντίθεση όπως κατέθεσα και προηγουμένως.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Συνεπώς το συμπέρασμά σας είναι, ότι αυτές οι λαμαρίνες είναι αχρησιμοποίητες?

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Το συμπέρασμά μου είναι αυτό που είπα. Μη μου βάζετε άλλα λόγια εμένα.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Όχι με συγχωρείτε ποιο είναι το συμπέρασμα;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Το συμπέρασμά μου είναι ότι παρότι προσπάθησα δεν βρήκα. Μπορεί αύριο το πρωί τα Εργαστήρια να έρθουν και να πουν ότι σε μια πινακίδα π.χ. χρησιμοποιήθηκε εκεί, μη με δεσμεύετε εμένα μ’ αυτά.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Κύριε μάρτυς, εάν από την Εγκληματολογική Υπηρεσία δεν έχουμε κάποιες μετά βεβαιότητος απαντήσεις, δεν μπορώ να καταλάβω και το Δικαστήριο χρειάζεται. Είναι δυσχερές να διαπιστωθεί αν αυτές οι λαμαρίνες έχουν χρησιμοποιηθεί;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Οι ειδικοί των Εργαστηρίων θα σας γνωρίσουν τι δυσχέρεια υπάρχει και αν υπάρχει δυσχέρεια, εγώ δεν μπορώ επιφανειακά προσπάθησα, με ενδιέφερε ανακριτικά να σας το πω.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Και ποια είναι η διαπίστωσή σας η ανακριτική;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Ότι δεν βρήκα κάτι.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Ότι δεν έχουν χρησιμοποιηθεί.

Ι .ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Ναι σας το είπα. Σε αντίθεση με άλλες λαμαρίνες που ήταν μέσα, που φαίνεται εκ του μακρόθεν ότι αυτά είχαν κοπεί για γράμματα κατασκευής πινακίδων.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Καλώς, δεν έχω άλλη ερώτηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Εισαγγελεύ τί προτείνετε στο αίτημα του κ. συνηγόρου σχετικά με την πραγματογνωμοσύνη; Ο κ. Σταμούλης ζήτησε πραγματογνωμοσύνη για τα πειστήρια, ειδικά γι αυτό τον τσίγγο.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δε βλέπω κ. Πρόεδρε τον λόγο. Είναι πεντακάθαρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Για μας δεν είναι τίποτε πεντακάθαρο, απεναντίας, όλα είναι γκρίζα. Ο τσίγγος πάντως καθαρός είναι, πεντακάθαρος, δεν έχει χρησιμοποιηθεί. Χρησιμοποιείται αυτός για πινακίδες;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Δεν μπορώ να αποφανθώ μακροσκοπικά εάν τέτοιου είδους λαμαρίνα έχει χρησιμοποιηθεί σε κάποιο από αυτά τα ευρήματα της Πάτμου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ π.χ. αν θέλω να φτιάξω πινακίδες, μπορώ με αυτό; Δηλαδή να πάρω τα σφυρήλατα όπως έκανα παλιά....

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Ανάλογα τί θέλει να φτιάξει ο καθένας, η συγκεκριμένη Οργάνωση είχε έναν τύπο που έφτιαχνε, είχε κι άλλους όμως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επομένως, ο μάρτυρας έχει απαντήσει ουδέτερα, δεν το ξέρει.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Βρήκατε πινακίδες που να έχουν κατασκευαστεί από την Οργάνωση και να είναι με τέτοιου είδους λαμαρίνα;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Πινακίδες βρήκαμε, με τέτοιου είδους λαμαρίνα όχι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Σταμούλη, για να πάρετε αυτή τη βεβαίωση σχετικά με την κλοπή, ποιος την κατέθεσε και πότε;

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Ο συνεργάτης μου.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πότε την κάνατε αυτή την αίτηση;

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Τώρα, μετά την έναρξη της Δίκης.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Για λογαριασμό τίνος;

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Ως υπερασπιστής του κατηγορουμένου Καρατσώλη.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Όχι του Μαστραντώνη.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Κατ’ εντολή του Μαστραντώνη, διότι αυτός ενομιμοποιείτο να λάβει για να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες της υπερασπίσεως του Καρατσώλη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ζητήσατε την άδεια από τον κ. Μαστραντώνη.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Ζητήσαμε και θα είναι μάρτυς ο κ. Μαστραντώνης εδώ.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αυτό το δελτίο ταυτότητας είναι του κ. Μαστραντώνη;

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Βεβαίως.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε με συγχωρείτε, είναι λεπτομέρεια αλλά δεν είναι τόσο ασήμαντη ενδεχομένως. Βλέπω κι ένα τηλέφωνο εδώ πέρα που είναι πενταψήφιο. Η Μεταμόρφωση έχει πενταψήφια τηλέφωνα;

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Ποιο τηλέφωνο;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Το τηλέφωνο 32419. Πενταψήφιο τηλέφωνο;

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Μένει εκτός Αθηνών ο κ. Μαστραντώνης και πιθανό να είναι της κατοικίας του.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: ¶λλα πράγματα σκέφτομαι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή; Για να ξέρω κι εγώ....

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Θα μου επιτρέψετε να κρατήσω τις σκέψεις μου....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ωραία. Δε μπορώ να ελέγξω τη σκέψη και μάλιστα του κ. Εισαγγελέα και των κ.κ. συνηγόρων. Είπαμε, είμαστε Δικαστήριο που αυτά τα πράγματα τα σέβεται....

Θέλω να σας ρωτήσω κάτι συμπληρωματικά κι εγώ: Κάπου λέτε εδώ πέρα, σε ένα αυτοκίνητο MITSUBISHI που χρησιμοποιήθηκε για τη διαφυγή δραστών της δολοφονίας Περατικού το ’97 στον Πειραιά. Πού βρέθηκε τέλος πάντων αυτό το αποτύπωμα; Και λέτε ότι ανήκει στο Σάββα.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Εκεί είχε εγκαταληφθεί μία σακούλα μέσα, μια μπλε σακούλα και διαπιστώθηκε ο δείκτης του συγκεκριμένου κατηγορουμένου, μάλιστα ταχύτατα. 4 Ιουλίου αν θυμάμαι καλά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είστε σίγουρος λοιπόν ότι βρέθηκε. Κύριε Σάββα Ξηρέ έτσι είναι;

Σ. ΞΗΡΟΣ: Δεν σας άκουσα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λέει εδώ σχετικά με ένα αποτύπωμα στο MITSUBISHI το αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε για τη διαφυγή μετά την πράξη κατά του Περατικού, βρέθηκε ένα αποτύπωμα πάνω σε μια σακούλα. Ήταν δικό σας λέει εδώ. Έτσι είναι;

Σ. ΞΗΡΟΣ: Δε θυμάμαι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, ο κ. Τσελέντης μειδιά. Γιατί γελάτε;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Με αυτά που ακούω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν πρέπει να γελάμε, ξέρετε, εδώ πέρα δικάζουμε πολύ σοβαρά εγκλήματα και δε μ’ αρέσει να γελάμε. Καμιά φορά για εκτόνωση λέω κι εγώ κάτι παραπάνω, αλλά μόνο για εκτόνωση. Το γέλιο είναι σοβαρή υπόθεση.

Λοιπόν, για την κα Σωτηροπούλου μας λέτε εδώ ότι πειστήρια στην Πάτμου, στο βιβλίο 190δ’ σε μια εφημερίδα υπ’ αριθμ. 459 καθώς και στον παραστάτη πόρτας της Δαμάρεως. Αυτά έχουμε για την κα Σωτηροπούλου. Δύο σε κινητά και ένα σε ακίνητο στοιχείο.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Βρέθηκε ένα αποτύπωμα στην οδό Δαμάρεως, στην πόρτα τη συρόμενη του σαλονιού, στον παραστάτη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παραστάτη εννοούμε το ακίνητο μέρος, το «Π› που λέμε, την κάσα. Σε ποιο σημείο είναι του διαμερίσματος; Είναι προς την είσοδο; Σε δωμάτιο μέσα;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Είναι στο δωμάτιο μεταξύ του χωλ και του σαλονιού. Όπως μπαίνουμε έχει ένα χωλ μικρό, δεξιά είναι η πόρτα που οδηγεί προς τον διάδρομο, κουζίνα και το δωμάτιο που ήταν τα πειστήρια και απέναντι ακριβώς είναι ένα σαλόνι που οδηγεί στη βεράντα, σε μπαλκόνι. Στη συρόμενη αυτή πόρτα, στον δεξιό παραστάτη όπως μπαίνουμε, βρέθηκε ένα αποτύπωμα της κας Σωτηροπούλου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στις πόρτες επάνω βρέθηκαν; Ένας που μπαίνει μέσα επί παραδείγματι, που πιάνει τον παραστάτη και δημιουργεί ένα αποτύπωμα –διότι λέμε ότι είναι θέμα υδροτοποιών αδένων, λιπαρότητας της επιδερμίδας κτλ. Αυτή τη δεδομένη στιγμή λοιπόν, η επιδερμίδα ήταν ικανή, είχε την ιδιότητα να δημιουργεί αποτυπώματα. Σταμάτησε εκει, έπιασε μόνο εκείνο; Είναι φυσιολογικό αυτό; Αν ήθελε να μπει μέσα στην πόρτα δε θα την έπιανε κι εκείνη; Ή απλώς ακούμπησε και έφυγε όπως υπάρχει νομίζω ένας τέτοιος ισχυρισμός ότι δεν μπήκε μέσα στο δωμάτιο; Τί μπορούμε εμείς από την επιστημονική αστυνομία να πάρουμε, κάποια γνώμη;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Η ανεύρεση ενός αποτυπώματος που ταυτίζεται πάνω σε ένα αντικείμενο ή σε ένα χώρο είναι αδιαμφισβήτητη παρουσία. Το ποιο λόγο έχει η παρουσία της εκεί....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ας το δικαιολογήσει μόνη της. Πάντως μπορεί κανένας να περάσει από εκεί χωρίς να μπει σε δωμάτιο μέσα;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Μπορεί να περάσει και κάποιος, δεν ακουμπά συνέχεια στον παραστάτη πάνω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πού αλλού μπορεί να πάει πιάνοντας εκεί τον παραστάτη κάποια στιγμή; Πόσο ψηλά τον είχε πιάσει; Χαμηλά, ψηλά;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Είναι στη μέση περίπου, έχω τη φωτογραφία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να δούμε πού περίπου είναι. Γιατί είχαμε ένα σχεδιάγραμμα του σπιτιού ολόκληρου εκεί, της Δαμάρεως.....

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: (επιδεικνύει φωτογραφία). Αυτή είναι η φωτογραφία όπως μπαίνουμε στο διχώρο του διαμερίσματος.

(διαλογικές συζητήσεις)

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Βρέθηκαν και αποτυπώματα σε κινητά, εφημερίδες κτλ. Αυτά που βρέθηκαν; Σε ποια δωμάτια;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Τα αποτυπώματα αυτά είναι στο βιβλίο «Το ελληνικό αντάρτικο των πόλεων›, ήταν μαζί με τα άλλα τα βιβλία στην Πάτμου.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε την καλοσύνη να μας περιγράψετε αυτό το αποτύπωμα που βρήκατε στη Δαμάρεως, τί είδους αποτύπωμα είναι;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Παλαμικό. Μισή παλάμη περίπου.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ήταν από τα λανθάνοντα;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Ναι.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το ότι ήταν μισή παλάμη πού το αποδίδετε;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Συνήθως όταν ακουμπάμε πάνω, ακουμπά μόνο το κομμάτι αυτό της παλάμης, όχι ολόκληρη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δείξτε μου πώς περίπου ακούμπησε. Δηλαδή είχε όψη προς αυτή την πόρτα όταν ακούμπησε; Πώς ακουμπά αυτή η γυναίκα εκεί πέρα; Ποιο χέρι είναι καταρχήν; Το αριστερό ή το δεξί;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Το δεξί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν κοίταζε δηλαδή προς το δωμάτιο, προς τη συρόμενη πόρτα, φαίνεται ότι κοίταζε προς το άλλο μέρος.

(διαλογικές συζητήσεις)

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω για τα άλλα πειστήρια που βρέθηκαν στην Πάτμου. Τα κινητά δηλαδή αντικείμενα στα οποία ταυτοποιήσατε αποτυπώματα της κας Σωτηροπούλου. Στο βιβλίο «Who is who της Αλλαγής›, απ’ ότι έχω δει από την άλλη έκθεσή σας, έχουν επίσης βρεθεί αποτυπώματα Γιωτόπουλου, Τζωρτζάτου και Σάββα Ξηρού. Είναι έτσι;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Μάλιστα.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στα άλλα δύο, δηλαδή στο «Ελληνικό αντάρτικο των πόλεων› και στο φύλλο του «ΠΟΝΤΙΚΙΟΥ› της 31/5/2001 δεν έχει βρεθεί αποτύπωμα άλλου προσώπου από αυτά που κατηγορούνται.....

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Στο «Αντάρτικο› βρέθηκε κι ένα αποτύπωμα του Αβραμίδη, προσαχθέντος όχι σ’ αυτή τη δίκη.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στο «ΠΟΝΤΙΚΙ› όχι, έτσι; Δεν υπάρχει άλλου προσώπου;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Να το δω, να είμαστε βέβαιοι για ό,τι απαντούμε.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει σημασία κ. Πρόεδρε, διότι αν αυτά μεταφέρθηκαν από κάποιον άλλον, θα έπρεπε να υπάρχει και άλλο αποτύπωμα, δηλαδή ποιος τα έβαλε μέσα εκεί, η κα Σωτηροπούλου λέει δεν πήγε, πρέπει αυτός που τα πήγε, αν έλαβε προφυλάξεις να μην αφήσει αποτυπώματα, δεν είχε λόγο να τα πάει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μιλάμε για την Πάτμου μόνο.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως και λέω ότι σε αυτά, στο «ΠΟΝΤΙΚΙ› δεν υπάρχει αποτύπωμα άλλου προσώπου. Δηλαδή το μόνο αποτύπωμα είναι της κας Σωτηροπούλου.

Είπαμε λοιπόν «ΠΟΝΤΙΚΙ› της 31/5/2001 και εκεί έχετε μόνο αποτύπωμα της κας Σωτηροπούλου. Δεν βλέπω από την έκθεσή σας άλλου προσώπου.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Ο αριθμός πειστηρίου;

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας πω αμέσως: 459.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Δεν υπάρχουν ανόμοια εκεί, στο «ΠΟΝΤΙΚΙ›. Δεν υπάρχουν άλλα αποτυπώματα, μόνο της κας Σωτηροπούλου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κα Κούρτοβικ έχετε τον λόγο.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Νομίζω ότι θα έπρεπε να δούμε το ζήτημα αυτό σε συνδυασμό με τις φωτογραφίες από το διαμέρισμα της Δαμάρεως οι οποίες δεν έχουν ακόμα επιδειχθεί, επιδείχθηκαν προχθές οι φωτογραφίες του διαμερίσματος της Πάτμου. Νομίζω ότι έχει ενδιαφέρον να το δούμε για να μπορέσουμε να ρωτήσουμε και σε συνδυασμό.

Αυτό το δωμάτιο, το υπ’ αριθμόν 2 νομίζω, που βρισκόταν πίσω από τη συρόμενη πόρτα –έχουμε το χωλ και το πρώτο δωμάτιο του σπιτιού ουσιαστικά, το οποίο εμείς το αποκαλούμε σαλόνι, θυμάστε αν έδινε την εμφάνιση σαλονιού ή υπήρχε μέσα υποδομή ύπνου;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Αν θυμάμαι καλά ήταν ένα κρεβάτι μέσα.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ένα ντιβάνι, γιατί το είδα τώρα στη φωτογραφία που έχετε.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Ναι, ένα κρεβάτι κι ένας καναπές μου φαίνεται...

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Το κομπιούτερ το οποίο βρήκατε στη Δαμάρεως σε ποιο δωμάτιο ήταν;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Ήταν στο άλλο, όπως μπαίνουμε στο χωλ δεξιά, διάδρομο και απέναντι.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Στο πίσω μέρος του σπιτιού επομένως.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Δεν είχε θέα θέλετε να πείτε από εκεί στο δωμάτιο, δεν είχε.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Αυτό, ότι δεν είχε θέα. Ο χώρος του χωλ –δεν ήταν μόνο ότι δεν είχε θέα, μ’ ενδιαφέρει, ήταν στο δωμάτιο αυτό το κομπιούτερ; Το πίσω δωμάτιο, σε σχέση με την είσοδο.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Ήταν.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Βρέθηκαν στη Δαμάρεως ρουκέτες;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Όλα βρέθηκαν στο δωμάτιο 4.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Όλα λοιπόν τα επίμαχα πειστήρια βρέθηκαν στο δωμάτιο 4. στο χωλ του διαμερίσματος βρέθηκε κάτι το οποίο μπορούσε να υποδηλοί ύποπτη χρήση του διαμερίσματος; Βρέθηκαν όπλα;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Όχι.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Μέσα στο χώρο του δωματίου 2, δηλαδή του δωματίου που είναι σαλόνι και χρησιμοποιείται ως χώρος εγκατάστασης με υποδομή ύπνου, αυτό που λέω εγώ, με ένα κρεβάτι, βρέθηκε καθόλου υλικό το οποίο μπορούσε να παραπέμπει σε χρήση άλλη του διαμερίσματος εκτός από αυτή για την οποία συνήθως προορίζονται τα διαμερίσματα;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Νομίζω ότι και η έκθεση κατασχέσεως δεν αναφέρει κάτι τέτοιο.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Επειδή ήσαστε και παρών απ’ ότι προκύπτει.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Αν είχα εγώ στο μυαλό μου 2.000 πειστήρια πού ήταν το καθένα, δε θα χρειαζόταν να γράφουν εκθέσεις.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Την έκθεση την έχουμε διαβάσει, από την έκθεση είναι σαφές, θέλω και τη δική σας διευκρίνιση, ότι μέσα στους δύο αυτούς χώρους δεν υπήρχε κάτι ύποπτο.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Εγώ δεν είδα κάτι. Τώρα, αν μέσα σε ένα βιβλίο υπήρχε κάτι δεν το έχω προσέξει, δε θυμάμαι αν υπήρχε κάτι.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Σε αυτά τα βιβλία και την εφημερίδα στα οποία βρέθηκαν τα κινητά, τα αποτυπώματα της κας Σωτηροπούλου, άλλα αποτυπώματα άλλων προσώπων μη ταυτοποιημένα βρέθηκαν; Ή το μοναδικό αποτύπωμα σε όλη την εφημερίδα ήταν αυτό; ¶λλα λανθάνοντα υπήρχαν τα οποία δεν ταυτοποιήθηκαν;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Υπήρχαν.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Μπορεί να πιαστεί μία εφημερίδα με τον δεξιό δείκτη μόνο;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Λογικό είναι ότι με ένα δάκτυλο δεν πιάνεται, έχει έρθει και ο αντίχειρας από πίσω αλλά ο αντίχειρας δεν αφήνεται, γιατί και με το νυχάκι πάει, δε μπόρεσα να βρω στο πίσω μέρος αποτύπωμα, για να πω ότι έχει πιαστεί έτσι. Είναι ένα αποτύπωμα ολόκληρο, μάλιστα ήταν και η φάλαγγα ολόκληρη πάνω στο αποτύπωμα αυτό.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Αυτό σημαίνει ότι κάποια στιγμή η γυναίκα αυτή με αυτό το δάχτυλο άγγιξε αυτή την εφημερίδα.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Αναμφισβήτητα.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Σημαίνει κάτι παραπάνω απ’ αυτό; Ότι την άγγιξε με το δάχτυλό της;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Για μένα όχι.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Τις έρευνες στη Δαμάρεως και στην Πάτμου τις ολοκληρώσατε πότε;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Δε θυμάμαι ακριβή ημερομηνία γιατί δε συντάσσω εγώ την έκθεση.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Πότε παραδώσατε τα διαμερίσματα, θυμάστε;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Πρέπει να ήταν 15-17 μέρες μετά.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δηλαδή μέχρι τις 20-25 του μήνα είχατε παραδώσει τα διαμερίσματα.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Πρέπει να ήταν κάπου εκεί, δε θυμάμαι ακριβώς.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Θυμάστε από πότε είχατε τα δακτυλικά αποτυπώματα της κας Σωτηροπούλου;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Πρέπει να είχαμε παλιά αποτυπώματά της, δεν είμαι βέβαιος.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Από τις 4 του μήνα μήπως; Όταν προσήχθη για πρώτη φορά;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Όποιος προσάγεται δακτυλοσκοπείται, είναι κανόνας αυτό.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Με την πρώτη προσαγωγή της λοιπόν. Το έγγραφο με το οποίο κάνετε την πιστοποίηση το συντάξατε πότε;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Σεπτέμβριο.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Πότε κάνατε την ταυτοποίηση;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Λίγες μέρες πριν συντάξουμε το έγγραφο.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Μόλις κάνατε την ταυτοποίηση συντάξατε κατ’ ευθείαν το έγγραφο;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Δε συντάσσεται αμέσως, υπάρχει μια προανακριτική διαδικασία.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Γιατί ερευνάτε εκείνη την περίοδο 1.250 πειστήρια.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Ακριβώς.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Τα υπόλοιπα εξακολουθείτε να τα ερευνάτε μέχρι τις 20 Οκτώβρη. Το συγκεκριμένο πότε το ερευνήσατε, πότε το διαπιστώσατε και πότε συντάξατε την έκθεση;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Δε θυμάμαι πότε το διαπιστώσαμε, η πρώτη φάση είναι να βγάλεις τα αποτυπώματα.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Τα βγάλατε τον Ιούλιο τα αποτυπώματα.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Δεν είναι τον Ιούλιο, συνεχίστηκε και αργότερα.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Τον Ιούλιο τα βγάλατε από το χώρο των διαμερισμάτων. Είναι σε σταθερό σημείο, δεν έχει μεγαλύτερη σημασία από τα κινητά; Τ’ αφήνω κατά μέρος τα κινητά, δε μας ενδιαφέρουν.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Ό,τι έχει σχέση με τα αποτυπώματα, η πρώτη ενημέρωση γίνεται στην προανακριτική αρχή, η οποία αξιολογεί και τα δεδομένα της σύλληψης.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Πώς γίνεται αυτή η ενημέρωση;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Ο νόμος το λέει.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δε γίνεται με έγγραφο;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Δε μπορεί με ένα έγγραφο, επειδή βρέθηκε ένα αποτύπωμα εκεί πέρα θα πάει η Ανακριτική αρχή να τον πιάσει κατευθείαν;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Στην κα Σωτηροπούλου έγινε έτσι ακριβώς όπως λέτε, επειδή βρέθηκε ένα αποτύπωμα συνελήφθη αυθημερόν σχεδόν.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Επαναλαμβάνω ότι τα αποτυπώματα διαρκώς έβγαιναν και έβγαιναν μέχρι τον Οκτώβριο.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Αφήστε το «διαρκώς› εγώ ρωτώ το συγκεκριμένο αποτύπωμα σε σταθερό σημείο.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Δε θυμάμαι ποια ακριβώς ημερομηνία έγινε η ταύτιση της Σωτηροπούλου.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Το έγγραφό σας έχει ημερομηνία 12 του μηνός, 13 του μήνα πρωί συλλαμβάνεται. Δεν ξέρω πότε κάνατε τη συνεννόηση με την προανακριτική αρχή και ενδεχομένως να το ρωτήσω και αυτό, αλλά να ρωτήσω προηγούμενα πότε το εντοπίσατε.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Δε μπορώ να θυμηθώ.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Πόσες μέρες πριν πρέπει να ήταν; Από τη στιγμή που διαπιστώνετε ένα τόσο σημαντικό πράγμα.....

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: 5-10 μέρες πριν, πρόσφατα.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Στις 12 του μήνα που συντάσσετε το έγγραφο, προτού συντάξετε οποιοδήποτε άλλο, ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο ωθείστε να κάνετε αυτή την κίνηση; Να συντάξετε στις 12, ενώ για όλους τους άλλους κατηγορούμενους έχετε συντάξει στις 28;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Η μια ταύτιση που γίνεται παίρνει τη διαδικασία να γραφεί, να φωτογραφηθεί....

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Γιατί να μην πάρουν και όλες οι άλλες οι οποίες είναι προηγούμενες, έχετε τους κατηγορούμενους.... Έχετε ένα έγγραφο που αφορά όλους τους άλλους για τους οποίους έχετε κάθε λόγο να ερευνάτε από τις 16, 18, 20 Ιουλίου που τους πιάνετε και παρόλα αυτά δεν βγάζετε αυτό το έγγραφο.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Οι άλλοι είχαν ήδη παραπεμφθεί από το 20ήμερο του Ιουλίου. Η κα Σωτηροπούλου δεν παραπέμφθηκε τότε. Ούτε στην πρώτη προσαγωγή της –αν είχε γίνει, δε θυμάμαι και δεν ταυτοποιήθηκε- είχε βγει το αποτύπωμά της. Στη συνέχεια βγήκε το αποτύπωμά της, κάποια στιγμή ενημερώσαμε τις προανακριτικές αρχές, οι προανακριτικές αρχές ήρθαν σε συνεργασία με την Εισαγγελία επειδή η υπόθεση ήταν εκεί, αποφάσισαν κάποια στιγμή να πάνε να πιάσουν τη Σωτηροπούλου.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εγώ ρωτώ κι έχω λόγο που το ρωτώ, δεν υπήρχαν άλλα στοιχεία για συνεκτίμηση, ο μοναδικός λόγος για τον οποίο συνελήφθη η κα Σωτηροπούλου ήταν το αποτύπωμα, το έγγραφο με τα αποτυπώματα το οποίο στείλατε εσείς, το οποίο ο κ. ανακριτής δήλωσε ότι ελάμβανε για πρώτη φορά γνώση στις 12 του μήνα και με το που έλαβε γνώση της ύπαρξης του εγγράφου, κατευθείαν έβγαλε ένταλμα.

Ρωτώ λοιπόν εσάς τί ήταν αυτό που σας ώθησε στις 12 Σεπτέμβρη, προτού ολοκληρώσετε την έρευνα για τους υπόλοιπους για να κάνετε ένα γενικό έγγραφο και παρότι όπως λέτε επί 5 μέρες είχατε βρει το αποτύπωμα ή και 10, πολύ περισσότερο μου λέτε, τί σας ωθεί στις 12 Σεπτέμβρη να συντάξετε και να κοινοποιήσετε αυτό το έγγραφο στην Εισαγγελία;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Η κα Σωτηροπούλου ήταν ένα άτομο που προσήχθη τις πρώτες μέρες αν θυμάμαι καλά.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Προσήχθη τον Ιούλιο, αρχές Ιουλίου.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Εν πάση περιπτώσει, η Ανακριτική αρχή απεφάσισε ότι το έγγραφο αυτό έπρεπε να πάει στον Ανακριτή.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Για να αποφασίσει η Αρχή, σημαίνει ότι υπήρχε το έγγραφο. Το έγγραφο όμως βγήκε στις 12 και επιμένω να σας λέω ότι 12 βγήκε το έγγραφο το δικό σας, 12 το βράδυ όλα τα κανάλια και οι σταθμοί μετέδιδαν ότι συλλαμβάνεται η Σωτηροπούλου και την άλλη μέρα το πρωί είχε βγει ένταλμα, πιθανόν και την ίδια. Την άλλη μέρα συνελήφθην, την ίδια μέρα βγήκε ένταλμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όταν έχει κανένας 1.251 πειστήρια συν, άντε να θυμάται τώρα...

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Μ’ ενδιαφέρει να δω κάτω από ποιες συνθήκες προκύπτει αυτό το αποτύπωμα κ. Πρόεδρε και μας ενδιαφέρει, δεδομένου ότι όπως προέκυψε και πριν και μας είναι γνωστό εμάς από νωρίτερα, αλλά μάθατε κι εσείς πριν από λίγο, δεν υπάρχει κανένας τρόπος στην Ελλάδα για να ελεγχθεί η αξιοπιστία του πορίσματος, να ελεγχθεί αυτό το αποτύπωμα, δεν έχουμε κανένα τρόπο να το κάνουμε, εκτός αν το στείλουμε στην Αμερική.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έτσι όπως το λέτε είναι.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δηλαδή και αν το στείλουμε δεν θα έχουμε θετικά αποτελέσματα. Είναι δεδομένο.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Εμείς φταίμε τώρα; Εμείς φταίμε σε αυτό;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κύριε Γιαννακούρη, θα βγείτε στην σύνταξη κάποια στιγμή και θα είστε περιζήτητος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Γιαννακούρη, η κα συνήγορος κάνει την δουλειά της. Αλίμονο να φταίτε εσείς που δεν υπάρχουν άνθρωποι να ξέρουν την τέχνη σας.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εξακολουθώ όμως σε σχέση με όλη αυτή την διαδικασία να έχω απορίες και γι αυτό το λόγο θέλω να σας ρωτήσω. Λέτε λοιπόν 5 με 10 ημέρες είχε γίνει η ταυτοποίηση;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Περίπου. Ήταν λίγο νωρίτερα όπως συνηθίζεται δηλαδή.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ωραία, θέλετε να πούμε 5 Σεπτέμβρη;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Εσείς επιμένετε σε ημερομηνίες.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ναι, επιμένω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν θυμάται ο άνθρωπος κα Κούρτοβικ και δεν μπορούμε να του επιβάλλουμε να θυμηθεί με 1.200 τόσα πειστήρια.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Το 5 με 10 μέρες σημαίνει αρχές Σεπτέμβρη;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Το σύνηθες είναι όταν βγαίνει ένα αποτύπωμα το ψάχνουμε, το κοιτάμε, ενημερώνουμε την Προανακριτική Αρχή. Να μην κάνουμε κι εμείς κανένα λάθος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αλλά εδώ έχουν ένα σωρό πράγματα, τί να πρωτοενημερώσω κι αν έκανα 5 και 10 μέρες παραπάνω. Αυτό λέει.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Αυτό το έγγραφο, αυτή η ταυτοποίηση – θα επιμείνω – γίνεται πάντως τον Σεπτέμβρη.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Τον Σεπτέμβρη.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Προτού συντάξετε αυτό το έγγραφο είχατε ενημερώσει άλλους για την ταυτοποίηση του αποτυπώματος προτού συντάξετε το έγγραφό σας;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Δεν ερχόμαστε εμείς σαν κομήτες. Η Προανακριτική Αρχή και η Εισαγγελία ενημερώνεται.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Τί θα πει Προανακριτική Αρχή και Εισαγγελία στην δεδομένη περίπτωση;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Δεν θα πάω να την πιάσω εγώ την κα Σωτηροπούλου. Δεν θα πάω εγώ που βρίσκω το αποτύπωμα να συλλάβω κάποιον που βρίσκω το αποτύπωμά του. Δεν έχω επιχειρησιακές δυνατότητες.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ποιον ενημερώσατε λοιπόν για την ταυτοποίηση του αποτυπώματος προτού φτάσετε να συντάξετε το έγγραφο;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Ιεραρχικά οι προϊστάμενοί μου, ο Υποστράτηγος.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ποιος είναι ιεραρχικά προϊστάμενος;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Ο κ. Κυριακάκης.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ο οποίος είναι το Τμήματος;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Είναι Διευθυντής Υπηρεσίας.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Συνολικά της Υπηρεσίας των Εγκληματολογικών Υπηρεσιών, της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Υπηρεσιών;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Ναι.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Μπορείτε να μου πείτε κ. μάρτυς από πού μπορεί να είχε διαρρεύσει μία τέτοια πληροφορία προς τον Τύπο πριν την δημοσίευση, την σύνταξη του δικού σας πορίσματος και την κοινοποίηση στον κ. Ανακριτή;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Δεν μπορώ να υποθέσω αλλά αυτός που το διέρρευσε προφανώς θα ξέρει ποιος του το είπε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να μην λέμε «το διέρρευσε›, αυτός που άφησε να διαρρεύσει γιατί το γράφουν και οι εφημερίδες.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εγώ ρωτάω, από πού μπορεί να είχε διαρρεύσει μία τέτοια πληροφορία μέσα στο μήνα Σεπτέμβριο μετά την βεβαιότητά σας για την ταυτοποίηση, την υποτιθέμενη βεβαιότητα για την υποτιθέμενη ταυτοποίηση.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Κυρία Σωτηροπούλου....

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Όχι κα Σωτηροπούλου προς Θεού.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Συγγνώμη. Κυρία συνήγορος, τότε διέρρεαν πάρα πολλά πράγματα τα οποία τα μισά ήταν αλήθεια, μισά ήταν ψέματα. Για όλους διέρρεαν. Για ποιον δεν έλεγαν; Δεν νομίζω ότι ήταν κάτι εσκεμμένο.