Δυνατότητες σάρωσης και αναγνώρισης προσώπου θα έχουν τα κυάλια νέας γενιάς που αναπτύσσει το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό.
Δυνατότητες σάρωσης και αναγνώρισης προσώπου θα έχουν τα κυάλια νέας γενιάς που αναπτύσσει το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Wired, στις 16 Ιανουαρίου η Space and Naval Warfare Systems Command ανακοίνωσε πως επιζητά ένα ασύρματο τρισδιάστατο σύστημα κυαλιών με αναγνώριση προσώπου, που θα μπορεί να αναγνωρίζει χαρακτηριστικά από απόσταση 200 μέτρων.
Για το πρόγραμμα προβλέπεται περίοδος δοκιμών 15 μηνών, με στόχο την «εξ αποστάσεως ταυτοποίηση μη πρόθυμων ατόμων» υπό συνθήκες ημέρας.
Αφού σκανάρουν το πρόσωπο του «στόχου», τα κυάλια θα μεταδίδουν τα δεδομένα σε μία βάση δεδομένων μέσω ασυρμάτου δικτύου, όπου και ακολουθεί ανάλυση με σκοπό την ταυτοποίηση του προσώπου (το συμβόλαιο για τη συγκεκριμένη επεξεργασία κατέληξε στην καλιφορνέζικη StereoVision Imaging).
Η τεχνολογία για ένα τέτοιο ζευγάρι κυαλιών έχει αναπτυχθεί ήδη, μέχρι ενός σημείου: η προαναφερθείσα StereoVision έχει αναπτύξει ένα τέτοιο σύστημα, το 3DMobileID, με εμβέλεια 100 μέτρων: όπως λέγεται σχετικά στο διαφημιστικό βίντεο, «έχετε ένα άδικο πλεονέκτημα».
Εάν αναπτυχθεί όντως με επιτυχία ένα τέτοιο σύστημα, το ναυτικό των ΗΠΑ θα αποκτήσει εξαιρετικά εξελιγμένες δυνατότητες αναγνώρισης προσώπου με φορητά μέσα, σε μεγάλη απόσταση.
Επίσης, το FBI δαπανά 1 δισεκατομμύριο δολάρια στο πρόγραμμα Next Generation Identification, το οποίο έχει να κάνει με την ανάπτυξη σαρωτών προσώπου που θα ενσωματώνουν βιομετρικές τεχνολογίες, για χρήση σε αεροδρόμια και «ευαίσθητες» ζώνες.
Από πλευράς του, ο βρετανικός στρατός κινείται σε διαφορετική, αν και παρεμφερούς «φιλοσοφίας» κατεύθυνση, με το «Black Hornet»: πρόκειται για ένα μικροσκοπικό μη επανδρωμένο σκάφος, το οποίο κατασκευάζεται από τη νορβηγική Prox Dynamics, το οποίο έχει βάρος μόνο 16 γραμμάρια και μήκος 10 εκατοστών.
Στην ουσία είναι ένα «ατομικής» χρήσης μικρό ελικόπτερο με μία κάμερα, το οποίο χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό σημείων από όπου προέρχονται τα πυρά σε συμπλοκές με αντάρτες, καθώς και για τον έλεγχο περασμάτων. Αποτελεί τον «καρπό» ενός συμβολαίου αξίας 4 εκατομμυρίων δολαρίων, και χαρακτηρίζει μία γενικότερη τάση σμίκρυνσης των μη επανδρωμένων κατασκοπευτικών αεροσκαφών.
Η Prox Dynamics το σχεδίασε για χρήση από ένα άτομο: ένα «πακέτο» το οποίο ενσωματώνει συλλογή πληροφοριών, παρακολούθηση και αναγνώριση για λογαριασμό ενός στρατιώτη.
Η εικόνα που καταγράφεται μεταδίδεται και προβάλλεται σε μία συσκευή που θυμίζει οπτικά φορητή παιχνιδομηχανή, μέσω της οποίας ο κάτοχός του το ελέγχει. Αν και ακόμα δεν έχει αξιολογηθεί η απόδοσή του σε πεδία μαχών (όπως στο Αφγανιστάν), θεωρείται πως στο κοντινό μέλλον τέτοιου είδους συσκευές- μικρά, φτηνά «drones»- θα αποτελούν συνηθισμένους «συντρόφους» του σύγχρονου πεζού στρατιώτη.