Πολιτική
Τρίτη, 10 Ιουνίου 2003 21:02

Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (10/06/2003) Μέρος 2/9

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Ραχιώτης έχει τον λόγο.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Η κατηγορία για τον Γιωτόπουλο εισήχθη από την αρχή στηριγμένη κυρίως στα πειστήρια τα οποία ο μάρτυρας ο κ. Γιαννακούρης και ο εμβολίμως εξετασθείς δεύτερος αστυνομικός σας παρουσίασαν προχθές, δηλαδή μιλάμε πρακτικά για το γραφικό του χαρακτήρα σ’ ένα απόσπασμα προκήρυξης και κυρίως για δαχτυλικά αποτυπώματα πάνω σε τρία αποσπάσματα προκηρύξεων της 17Ν. Προσχεδίων για να είμαι ακριβής στον όρο.

Η δική μας θέση από την αρχή ήταν ότι πρόκειται για κατασκευή. Τα είπαμε αυτά από το καλοκαίρι, δεν τα είπαμε μόνο μέσα στη δίκη. Η λέξη «κατασκευή› ή «σκευωρία› -όπως ρώτησε ο κ. Εφέτης προχθές- έχει την έννοια ότι εμείς ποτέ δεν πιάσαμε αυτά τα χαρτιά υπό τη μορφή προκήρυξης της 17Ν βεβαίως. Γιατί υποθέσεις μπορεί να γίνουν κι άλλες, δεν είναι της παρούσης αυτό το πράγμα. Αυτή ήταν η θέση μας.

Όπως καταλαβαίνετε μια τέτοια θέση δεν επιδέχεται εύκολα απόδειξης. Όμως αγαπάει ο Θεός τον κλέφτη, αγαπάει και το νοικοκύρη και νομίζω ότι η διαδικασία με τον κ. Γιαννακούρη μας προσέφερε κάποιες αποδείξεις γύρω από αυτή τη θέση μας, οι οποίες προς το παρόν δεν έχουν κλονιστεί και το υπογραμμίζω αυτό.

Σημειώνω ότι βρέθηκε ότι ο κ. Γιωτόπουλος δαχτυλοσκοπήθηκε στις 19 Ιουλίου και στις 18 Ιουλίου είχε ανακοινωθεί από το Δ/ντή της ΔΕΕ ότι ταυτίστηκαν τα αποτυπώματά του.

Σήμερα θα σας καταθέσω ένα ακόμη έγγραφο που αποδεικνύει το ίδιο και πρόκειται για το δελτίο διαπραχθέντος εγκλήματος (θα σας το δώσω τώρα αυτό), το οποίο είναι η συνέχεια της δαχτυλοσκόπησης και αναφέρει «Υποβάλλεται το παρόν (το δελτίο διαπραχθέντος εγκλήματος δηλαδή) μαζί με το δαχτυλοσκοπικό δελτίο του τάδε... κλπ. και μαζί με δείγμα γραφής του›. Ημερομηνία και αυτό 19 Ιουλίου του 2002. Είναι η συνέχεια του προηγούμενου εγγράφου και μάλιστα είναι το διαβιβαστικό του δελτίου των αποτυπωμάτων.

Συμπέρασμα από αυτό; Ότι η ΔΕΕ ως υπηρεσία όχι το εργαστήριο του κ. Γιαννακούρη, δεν είχε υλικό για να αντιπαραβάλει αποτυπώματα, πριν τις 19 Ιουλίου. Στις 18 Ιουλίου όμως η Αστυνομία είχε ανακοινώσει το ζητούμενο βεβαίως. Γιατί εφόσον έκανε μια σύλληψη έπρεπε να πει και που το στηρίζει.

Βεβαίως εγώ σε αυτό το σημείο θα πρέπει να θυμίσω ότι κάθε δημοσιογράφος που σέβεται τον εαυτό του και κάθε Έλληνας που γνωρίζει ένα δημοσιογράφο στην Ελλάδα, ήξερε στο διάστημα 1 έως 15 Ιουλίου ότι προλαλήσεται η σύλληψη του Γιωτόπουλου ως αρχηγού της 17Ν. Θα έρθουν μάρτυρες και θα τα πουν αυτά τα πράγματα.

Κάθε αρμόδιος του διωκτικού μηχανισμού εννοώ- γνωρίζει ότι τα σπίτια όλων των συγγενών του Γιωτόπουλου ερευνήθηκαν 2 χρόνια πριν τη σύλληψή του. Ήρθε αυτή η υπόθεση εδώ και μπορέσαμε και είπαμε δυο πράγματα. Βρήκαμε όλως τυχαίως από τη γνωστή αφροντισιά των Αρχών και δυο στοιχεία παραπάνω που να αποδεικνύουν αυτόν τον ισχυρισμό μας.

Αν με ρωτήσετε εμένα για την τεχνική μέθοδο που μπορεί ένα αποτύπωμα να μεταφέρεται ή να αντιγράφεται ή να δηλώνεται ότι είναι δικό σας ή δικό μου, αυτό δεν είναι δικό μου θέμα αποδείξεως, παρ’ όλο που θα εισφέρω και κάποιες σκέψεις. Εγώ αυτό που ήθελα να αποδειχθεί για τα αποτυπώματα νομίζω ότι αποδείχθηκε από αυτό το μάρτυρα.

Ήρθε εδώ ο κ. Γιαννακούρης για να μας πει πόσο επιστημονικά και αμερόληπτα δούλεψε. Μας είπε ότι έχει σπουδαία εργαστήρια σε ερώτηση του κ. Εισαγγελέα, ότι είναι ο ίδιος σπουδαίος εμπειροτέχνης και συγκρίνει με το μάτι τα αποτυπώματα, μας είπε βεβαίως ότι δεν συντάσσει εκθέσεις για το αποτέλεσμα της δουλειάς του, εκτός κι αν του το ζητήσει κάποια Αρχή, ή κάποιο δικαστήριο.

Εγώ θα σας προσκομίσω σήμερα έγγραφο που του ζητήθηκε να συντάξει έκθεση. Είναι έγγραφο με ημερομηνία 3 Ιουλίου 2002 Δ/νση Αντιμετώπισης ειδικών εγκλημάτων βίας προς τη Δ/νση Εγκληματολογικών ερευνών και καταλήγει –αφού διαβιβάζει τα πειστήρια- «Κατόπιν των ανωτέρω παρακαλούμε όπως τα αρμόδια τμήματά σας προβούν στις απαιτούμενες εργαστηριακές συγκριτικές εξετάσεις, προκειμένου με σχετικές εκθέσεις τα αρμόδια κατά περίπτωση τμήματα, να μας γνωρίσουν ένα, δύο, τρία, τέσσερα›. Ανάμεσα στα αρμόδια κατά περίπτωση τμήματα που τα μνημονεύει, είναι και το τμήμα εξερεύνησης το τμήμα που προΐσταται ο κ. Γιαννακούρης.

Είχε λόγο να μην συντάξει έκθεση ή να μην έρθει έκθεση εδώ στο δικαστήριο. Γιατί αν προσέξατε τη διήμερη κατάθεσή του μας είπε πάρα πάρα πολλά. Για την ταμπακέρα δεν μας μίλησε. Δεν μας είπε ποιο σημείο ταυτίζεται με ποιο. Μας είπε ένα σωρό πράγματα, ότι βρήκε και περισσότερα αποτυπώματα και δεν είναι και σίγουρος για κάποια, έφερε εδώ μόνο τα σίγουρα, αλλά η κοινή λογική λέει ένα απλό πράγμα: όταν θες να μου πεις ότι δυο πράγματα είναι όμοια μεταξύ τους, μου τα βάζεις δίπλα και μου λες «Το βλέπεις αυτό το σημείο; Υπάρχει κι εκεί›.

Και εκεί, μπορεί να γίνει έλεγχος και από ένα άλλο ειδικό, αλλά και από τον άνθρωπο που απλώς βλέπει καλά. Γιατί αν μας δείξουν δυο σημεία που είναι όμοια σ’ ένα πρωτότυπο αποτύπωμα και σ’ ένα απόσπασμα δαχτυλικού αποτυπώματος θα το δούμε κι εμείς αυτό. Και έχουμε δει τέτοια σε άλλες υποθέσεις.

Αυτό, δεν έγινε εδώ πέρα και κατά τη γνώμη μου υπάρχει λόγος που δεν γίνεται. Γιατί από εκεί και πέρα μπορεί και να ελεγχθεί και να υπάρχει και κρίση να υπάρχει και θέση από κάθε πλευρά. Δεν είναι απλά τα πράγματα. Δεν νομίζω ότι εμείς με αυτά θέλουμε να καταργήσουμε την Αστυνομία, όπως λέει ο κ. Πρόεδρος και να έχουμε μια χώρα χωρίς Αστυνομία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι, τα λένε –είπα- μέσα στις προκηρύξεις. Δεν είπα ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος. Ότι η Αστυνομία πρέπει να φύγει από τη μέση. Εμποδίζει.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αυτό είναι μια εξειδίκευση του παλιότερου επιχειρήματος ότι κάποιοι θέλουν να καταργήσουν το κράτος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έπειτα, είπαμε το καλύτερο πράγμα είναι όλοι να είναι ένοπλοι, να φυλάμε οι εργάτες τα εργοστάσια, οι υπάλληλοι τις υπηρεσίες κλπ. Τώρα, θα σκοτώνονται μεταξύ τους όταν έχουν όπλα, δεν ξέρω αν είναι το σωστό.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αυτό το επιχείρημα δεν ξέρω αν είναι καταρριπτικό των ισχυρισμό μας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν το καταλογίζω σε εσάς αυτό.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Επειδή συσχετίστηκε με τον ισχυρισμό μας, ότι είναι μια στημένη κατηγορία, είναι στημένα πειστήρια για τον Γιωτόπουλο....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να την καταργήσουμε λοιπόν.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ακριβώς επανέρχεστε σε αυτό και μου λέτε ότι αυτό σημαίνει κατάργηση της Αστυνομίας. Ας την καταργήσουμε. Είναι εύκολο επιχείρημα. Παλιότερα λεγόταν και πιο γενικά, ότι οι Κομμουνιστές ή οι Αναρχικοί θέλουν να καταργήσουν το κράτος εν γένει, τώρα περιορίζονται στην Αστυνομία.

Εγώ όμως θέλω να πω άλλο πράγμα. Ένα δικαστήριο εκ φύσεως έχει σκοπό να ελέγχει το διωκτικό μηχανισμό. Αλλιώς ένοχοι θα ήταν με το διαβιβαστικό της Αστυνομίας και εσείς θα κάνατε απλώς επιμέτρηση ποινής.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Από ό,τι είδατε εδώ δεν το κάναμε.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Οπότε μην μου λέτε ότι «Αυτά που λέτε είναι γιατί θέλετε να καταργήσετε την Αστυνομία›.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν το είπα για σας.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ο έλεγχος του αποτελέσματος της δουλειάς του διωκτικού μηχανισμού είναι υποχρέωση του δικαστήριου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν το λέμε για σας αυτό.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Μην τίθετε το ζήτημα έτσι. Εν πάση περιπτώσει σε αυτό το πράγμα να προσθέσω και κάτι; Και εσείς –εννοώ το δικαστήριο και η Εισαγγελία- δεν διστάσατε να αμφισβητήσετε έγγραφα της Αστυνομίας όταν είναι καταρριπτικά της κατηγορίας. Το έγγραφο που επικαλέστηκα εγώ με ημερομηνία 19 Ιουλίου το αμφισβητήσατε καίτοι είναι δημόσιο έγγραφο. Και άλλη φορά έχει γίνει αυτό.

Το Π160 για το οποίο θα αναφερθώ παρακάτω που ήρθε μια φωτογραφία του πειστηρίου 160 που γράφει πάνω Π 160 και μας την επιδεικνύει ο αστυνομικός εδώ πέρα και μας λέει «αυτό είναι› και το κοιτάμε και βλέπουμε ότι έχει ένα ιχνογράφημα πάνω αυτό, λέτε ότι μπορεί να μην είναι αυτό. Αμφισβήτηση υπάρχει και από τη δική σας την πλευρά εκεί. Το θέμα είναι η αντικειμενική κρίση, όχι ποιος αγαπάει την Αστυνομία και ποιος θέλει την κατάργηση της Αστυνομίας.

Πάμε στο γραφικό χαρακτήρα. Τον πρώτο μου ισχυρισμό, τα οποία όλα είναι εξειδίκευση του αρχικού ισχυρισμού που σας είπα ότι είναι ο βασικός μας για τον κ. Γιωτόπουλο ότι δεν μπορεί να λέτε ότι είναι ένας αρχηγός της 17Ν και να μην φέρουν δυο χαρτάκια εδώ πέρα να το αποδείξουν αυτό το πράγμα. Πως θα το πουν;

Εδώ τι έχουμε; Έχουμε μια έκθεση αυτοψίας την οποία όπως τη μελετήσει στοιχειωδώς θα δει ότι υπάρχει μια προκήρυξη, η λεγόμενη Π 160 κάτω από ένα πάγκο σ’ ένα δωμάτιο. Ένα δεύτερο που πρέπει να σημειώσετε είναι ότι δεν υπάρχει καμιά άλλη προκήρυξη της 17Ν κατά την έκθεση αυτοψίας που να είναι επίσης πεταμένη σε δάπεδο, οπουδήποτε. Κοιτάξτε τα αυτά τα πράγματα. Έχουμε μια προκήρυξη.

Έρχεται εδώ ο κ. Γιαννακούρης και μας φέρνει μια φωτογραφία και μας λέει «να, η προκήρυξη› έχει γράψει κιόλας πάνω Π 160. Οι φωτογραφίες είναι κάποιες χιλιάδες, οι προκηρύξεις είναι τρεις, η προκήρυξη στο δάπεδο είναι μία. Είναι σαφής. Οι άλλες δύο, διαβάστε την έκθεση αυτοψίας να δείτε που βρέθηκαν. Έρχεται φωτογραφία μιας προκήρυξης που είναι πεσμένη στο δάπεδο.

Έχοντας τη φωτογραφία, ψάχνουμε τις φωτογραφίες της δικογραφίας πλέον και αντιστοιχούμε αυτή τη φωτογραφία που έφερε ο κ. αστυνομικός εδώ, με τις φωτογραφίες της δικογραφίας. Τι βλέπουμε και στις δυο φωτογραφίες; Ότι αυτό το πειστήριο, το οποίο επεδείχθη στο δικαστήριο στην αρχική του μορφή φέρει ένα ιχνογράφημα, ορατό και κοιτάμε εδώ πέρα το πειστήριο και δεν υπάρχει αυτό το ιχνογράφημα. Εγώ τι να υποθέσω; Ότι δεν έχουν υποστεί επεξεργασία τα πειστήρια; Αυτό θα υποθέσω; Εσείς θα το ξεπεράσετε αυτό έτσι; Θα πούμε τι έγινε εδώ πέρα;

Πέρα από άλλες λεπτομέρειες, που βρέθηκε κλπ. Αλλά εδώ έχετε μια διασταύρωση από φωτογραφίες και της Αστυνομίας και τις δικές σας κι ένα πειστήριο που σας φέρνω ως πειστήριο και δεν μοιάζουν. Καταδικάστε τον. Τι να σας πω. Πέστε ότι αυτό είναι από εκεί και πέρα.

Ένα δεύτερο ζήτημα γύρω από αυτό είναι το εξής: ήρθε εδώ μια γραφολογική έκθεση την υποστήριξε κι ένας αστυνομικός εδώ, είπε ότι εμείς τα εξετάσαμε αυτά τα πράγματα, έγιναν αυτά, έφερε και την έκθεσή του με ημερομηνία 12/10 φαίνεται ότι κατέληξε στα συμπεράσματά του και είπε ότι αυτό το πειστήριο που το είδε ο κ. Γιαννακούρης με τα μάτια του και γι’ αυτό το σχολιάζω τώρα, γιατί ήρθε ο μάρτυρας που λέει «το είδα εγώ να είναι στο δάπεδο εκεί πριν το πιάσουμε› και είπαν ότι ταιριάζει ο γραφικός χαρακτήρας που έχει αυτή η προκήρυξη που δεν έχει τη ζωγραφιά πάνω που δείχνει η φωτογραφία με το γραφικό χαρακτήρα του Γιωτόπουλου.

Εγώ όμως θα σας καταθέσω ένα έγγραφο σήμερα που φαίνεται ότι η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι ταύτισε το γραφικό χαρακτήρα του Γιωτόπουλου πάνω σε αυτή την προκήρυξη στις 19 Ιουλίου. Την ίδια ημέρα που της διαβιβάστηκε δείγμα γραφής. Τα περί πραγματογνωμοσυνών της Αστυνομίας και μαρτύρων ειδικών γνώσεων κατά τη γνώμη μου πρέπει να τα ακούμε λίγο βερεσέ. Για να είμαι σαφής.

Έφερε ένα χαρτί στις 12 Οκτωβρίου, ήρθε και μετά από 6 μήνες για να μας πει αυτό που ο κ. Κυριακάκης ο Δ/ντής του το ανακοίνωσε ταυτόχρονα, επειδή δεν γράφουν και ώρα αυτά τα έγγραφα πάνω, μπορεί να το είχε ανακοινώσει και πριν του διαβιβαστεί το δείγμα γραφικού χαρακτήρα. Πάντως εγώ αυτό που θα σας καταθέσω, είναι έγγραφο του Δ/ντή της ΔΕΕ που λέει ότι ταυτίστηκε ο γραφικός χαρακτήρας του Γιωτόπουλου με το πειστήριο 160 που βρέθηκε στη γιάφκα. Και αυτά έγιναν στις 19 Ιουλίου και έρχεται ο άλλος και μας λέει μετά από ενδελεχή μελέτη 3 μηνών κατέληξε ότι ταυτίζεται ο γραφικό χαρακτήρας του Γιωτόπουλου με το πειστήριο που βρέθηκε στη γιάφκα. Δεν ξέρω πόση σοβαρότητα τελικά μπορεί να έχουν όλα αυτά τα πράγματα. Καταλαβαίνω την ανάγκη τους να στηρίξουν κατηγορία, αλλά εν πάση περιπτώσει πρέπει να υπάρχει κι ένα μέτρο σοβαρότητας.

Ήρθε και το νέο πειστήριο εμβολίμως ο μάρτυρας αυτός εξετάστηκε γι’ αυτό κάνω τώρα το σχόλιό μου, που παρουσιάστηκε από την Εισαγγελία πριν από μερικές μέρες σαν το καινούριο στοιχείο, σαν το μήνα που θρέφει τους 11, δηλαδή αυτό που ανατρέπει την κατάσταση και συσχετίζει τα πλαστά έγγραφα του Γιωτόπουλου με εργαλεία και υλικά, που βρέθηκαν στη γιάφκα. Τι αποδεικνύουμε; Αποδεικνύουμε ότι τα έγγραφα του Γιωτόπουλου είναι φτιαγμένα από τη 17Ν τουλάχιστον.

Έρχεται εδώ ένας καημένος αστυνομικός μάρτυρας ο οποίος έχει συντάξει την έκθεση και μας αποσαφηνίζει τι λέει. Γιατί αν προσέξετε την έκθεση δεν λέει αυτά που ισχυρίστηκε η Εισαγγελία διαβάζοντας την έκθεση. Κάνει μια αόριστη διατύπωση που επιτρέπει αμφισημίες, αλλά ευτυχώς ο ανθρωπάκος ήρθε εδώ και ξεκαθάρισε και μας είπε πέντε πράγματα.

Τι μας είπε; Λέει το δίπλωμα του Γιωτόπουλου καμία σχέση με τα υλικά της γιάφκας. Είναι φτιαγμένο με inject και όχι με μεταξοτυπίες κλπ., που βρέθηκαν στη γιάφκα και μάλιστα έχει φτιαχτεί με τη γραφομηχανή που βρέθηκε στο σπίτι του Γιωτόπουλου. Το έφτιαξε μόνος του δηλαδή αυτό το δίπλωμα.

Όσον αφορά την αστυνομική ταυτότητα μας λέει τα εξής: δεν βρέθηκαν τελάρα μεταξοτυπίας για τα βασικά στοιχεία της ταυτότητας, κυρίως για τον αριθμό. Η βάση της ταυτότητας δηλαδή το χαρτί στο οποίο γράφτηκε έχει τυπωθεί σε μηχανές offset δηλαδή σε μηχανές βιομηχανικές που δεν υπήρχαν βεβαίως στη γιάφκα και μας λέει ότι κεφάλι του Απόλλωνα βρέθηκε σε τελάρο της γιάφκας κεφάλι του Απόλλωνα είχε και η ταυτότητα του Γιωτόπουλου και εγώ ρωτάω: ποιου από εμάς η ταυτότητα δεν έχει το κεφάλι του Απόλλωνα;

Οποιοσδήποτε πλαστογράφος πλαστογραφεί ταυτότητες οπουδήποτε στη χώρα δεν θα βάλει το κεφάλι του Απόλλωνα πάνω στην πλαστή ταυτότητα; ¶λλος πιο τεχνηέντως άλλο λιγότερο τεχνηέντως. Δηλαδή ένας που απευθύνεται σε κάποιον να του φτιάξει μια πλαστή ταυτότητα δεν θα βάλει κεφάλι; Ο πλαστογράφος δεν θα έχει τα εργαλεία; Που υπάρχει σύνδεση με τη συγκεκριμένη μεταξοτυπία;

Οποιοσδήποτε θέλει να φτιάξει μια πλαστή ταυτότητα σε όποιον πλαστογράφο και να πάει, αυτά είναι από τα αναγκαία στοιχεία της ταυτότητας. Τα ξεχωριστά στοιχεία της ταυτότητας και κυρίως ο αριθμός, είναι αυτό που δεν βρέθηκε σε τελάρο μεταξοτυπίας στη γιάφκα.

Για τη σφραγίδα που είναι το τελευταίο στοιχείο, εδώ είπε ότι δεν μοιάζει σε ερώτηση δική μου. Το θυμάστε. Έδωσε μια εξήγηση ο άνθρωπος γιατί δεν μοιάζει. Λέει: μεταφέρεις τη σφραγίδα από το ένα έγγραφο στο άλλο, από τη μια μεταξοτυπία στην άλλη, από τη μεταξοτυπία στο χαρτί, προκύπτουν διαφορές.

Αν όμως προκύπτουν διαφορές στη συγκεκριμένη αλληλουχία αυτό σημαίνει ότι η αποτύπωση στη σφραγίδα του πλαστού του Γιωτόπουλου μπορεί να έχει προκύψει από οποιαδήποτε αλληλουχία πλέον. Γιατί μιλάμε σίγουρα για ένα πλαστό έγγραφο βεβαίως που είχε μια πλαστή σφραγίδα. Αν η αλληλουχία αυτή διακόπτεται και δεν μπορούμε να πούμε ότι ταυτίζεται αλλά μοιάζει σε κάποια στοιχεία, το ίδιο θα ισχύσει και για μια ταυτότητα οποιουδήποτε πλαστογράφου.

Εδώ να διορθώσω και το συνάδελφό μου της Πολιτικής Αγωγής που είπε ότι βρέθηκε στη Δαμάρεως η συγκεκριμένη σφραγίδα. Η συγκεκριμένη σφραγίδα δεν έχει βρεθεί κ. συνάδελφε στη Δαμάρεως. Αν προσέξετε την έκθεση αυτοψίας θα δείτε ότι έχουν βρεθεί πολλές στρογγυλές «Ελληνική Δημοκρατία› πλην όμως κάθε μία από αυτές προσδιορίζεται από το δεύτερο κύκλο που λέει ποιας υπηρεσίας συγκεκριμένα είναι Υπουργείο Μεταφορών κλπ. Αυτή η σφραγίδα που έχει μπει στην ταυτότητα λέει έλεγχος ταυτοτήτων, έλεγχος Δ.Τ. Τέτοια σφραγίδα που να γράφει έλεγχος Δ.Τ. στην έκθεση αυτοψίας της Δαμάρεως δεν περιγράφεται. Δεν έχει βρεθεί λοιπόν αυτή η σφραγίδα στη Δαμάρεως οπότε δεν έχουμε ούτε την αρχή του μίτου της Αριάδνης.

Από εκεί και πέρα εγώ πιστεύω ότι με την εξέταση αυτών των δύο μαρτύρων που εξετάστηκαν βασικά αυτές οι αποδείξεις που αφορούν τον κ. Γιωτόπουλο, νομίζω ότι τελειώνοντας αυτή η κουβέντα, δεν υπάρχουν πια αυτές οι αποδείξεις. Το πως θα το κρίνετε εσείς, αυτό είναι άλλο ζήτημα βεβαίως. Η αίσθηση όμως που θα μείνει είναι αυτή.

Τώρα αν το εξετάσεις και λίγο προς τα πίσω, πως λειτουργούν αυτές οι αποδείξεις, που τις ξέραμε και από την αρχή δηλαδή, απλώς για το ζήτημα της ταυτότητας προστέθηκε κάποια ερμηνεία εδώ, αλλιώς η έκθεση αυτή υπήρχε από την αρχή από τις 12 Οκτωβρίου την ξέραμε.

Εγώ τι να σας πω; Ουσιαστικά βλέπω ένα προπέτασμα καπνού από αυτά τα πειστήρια. Ουσιαστικά το κοινωνικό άλλοθι ψάχνουμε να βρούμε. Μπορεί να θέλουμε να τον καταδικάσουμε, μπορεί να θέλουν να τον καταδικάσουν, κάτι πρέπει να προσφέρουν και στην κοινωνία ως εξήγηση. Βέβαια αν με τέτοιες διαδικασίες πριονίζουμε το κλαδί που καθόμαστε, αυτό είναι άλλη κουβέντα και θα φανούν αυτά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Με αυτές τις διαδικασίες πριονίζουμε εδώ μέσα! Οι άλλοι πριόνιζαν ολόκληρη την κοινωνία! Παρακαλώ πάρα πολύ, να είστε μετριοπαθής στις εκφράσεις σας. Η κοινωνία έχει θεσμούς, οι οποίοι την εκφράζουν και ένας από τους βασικότερους θεσμούς, γι αυτό ειδικά το ζήτημα, είναι το Δικαστήριο. Θα τα ερευνήσει όλα. Αν θέλετε βέβαια να απαξιώσετε εκ των προτέρων μία απόφαση, είναι δηλαδή αυτό στρατηγική της δίκης, μπορείτε να την ακολουθείτε. Δικαίωμά σας να τα κάνετε αυτά.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Οφείλω να επιστήσω την προσοχή ότι αναφέρθηκα στους διωκτικούς μηχανισμούς. Δεν θα δίσταζα να πω την γνώμη μου για το Δικαστήριο, για οποιονδήποτε, αλλά ένα λεπτό πριν, μίλησα και νομίζω ότι ακούστηκε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εμείς εδώ πέρα επειδή έχουμε καθαρή συνείδηση. Ξέρουμε γιατί ήρθαμε εδώ πέρα. Δεν ήρθαμε γι αυτά που υποθέτετε εσείς. Ασφαλώς δεν ήρθαμε γι αυτά που υποθέτετε εσείς.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Επιμένετε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Για όλα επιμένω. Δεν μπορεί να αποδίδετε τέτοια πράγματα. Αλίμονο δηλαδή! Πού νομίζετε ότι είμαστε; Στην Ελληνική Δημοκρατία είμαστε.

Ο κ. Χρυσικόπουλος έχει τον λόγο.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, να συνεχίσω να επισημάνω ορισμένα στοιχεία σε σχέση με τα πειστήρια τα οποία προσκομίστηκαν και την συζήτηση που έγινε τις τελευταίες ημέρες. Θα ξεκινήσω από την Δαμάρεως διότι θέλω να καταστεί σαφές προς το Δικαστήριό σας και να διευκρινιστεί ότι στην Δαμάρεως όπου κατά την έκθεση κατασχέθηκαν 559 πειστήρια τα οποία όμως είναι πολύ περισσότερα σε σχέση σαν αντικείμενα διότι υπάρχουν και α, β, γ. Δεν βρέθηκε. Μεταξύ των πειστηρίων αυτών βεβαίως είναι έγγραφα πολλά, τρεις εκτυπωτές, είναι 10 αντίγραφα σχεδίων προκηρύξεων, είναι δισκέτες ηλεκτρονικού υπολογιστή πέρα από τα όπλα και ότι άλλο γράφει η έκθεση.

Στην Δαμάρεως λοιπόν δεν βρέθηκε σε σχέση με τον κ. Γιωτόπουλο όχι μόνο DNA, ούτε έγγραφο με γραφικό του χαρακτήρα, ούτε κανένα έγγραφο με αποτύπωμά του. Δεν βρέθηκε κανένα στοιχεία από αυτά τα οποία θα μπορούσαν να παραπέμψουν σύνδεση του κ. Γιωτόπουλο με τον χώρο αυτό. Το μόνο που εμφανίστηκε και θα γίνει συζήτηση και με τον επόμενο μάρτυρα που έρχεται είναι αυτά τα κλειδιά τα οποία εμφανίστηκαν μεταγγενεστέρως.

Ήθελα όμως να διευκρινίσω αυτό και ενόψει και της συζήτησης που θα γίνει με τα κλειδιά ότι δεν έχει βρει απολύτως τίποτα. Να διευκρινίσω ένα δεύτερο σημείο κ. Πρόεδρε. Ότι οι προκηρύξεις της Οργάνωσης είναι 81 ή 82 τον αριθμό. Αυτά τα σχέδια Π160 και τα υπόλοιπα 3, 364, 365, 366, 367 αναφέρονται όλα. Είναι τμήματα μιας άλλης προκήρυξης. Μιλάμε για 2. Από το σύνολο δηλαδή των 82 προκηρύξεων μιλάμε ότι για 2 βρέθηκαν σχέδια προκηρύξεων τα οποία έτσι όπως εμφανίζονται στο Δικαστήριό σας φέρονται να συνδέουν τον κ. Γιωτόπουλο με τα σχέδια αυτά.

Θα πρέπει όμως να διευκρινιστούν προς το Δικαστήριό σας και τα εξής και αναφέρομαι αν θέλετε συνολικά και στις εκθέσεις τις οποίες έχετε αναγνώσει. Είναι αναγνωστέες, τις εκθέσεις τις οποίες αναγνώσατε. Θα πρέπει να δείτε ότι στο διάστημα αυτό των 27 ετών που γράφτηκαν αυτές οι 82 προκηρύξεις, τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν και τί έχει βρεθεί σε σχέση με τα μέσα αυτά.

Δηλαδή ήταν άλλη η γραφομηχανή. Προκύπτουν και από τις γραφολογικές που έχουν αναγνωσθεί, πραγματογνωμοσύνες και κατά την διάρκεια των συζητήσεων της κάθε μιας υποθέσεως ξεχωριστά από όλες τις οποίες θα αποφασίσετε. Δηλαδή είναι άλλη η γραφομηχανή από την προκήρυξη 1 ως 7. Είναι άλλη η γραφομηχανή που δεν έχει βρεθεί επίσης από την προκήρυξη 8 ως 32 και έχουν βρεθεί μία γραφομηχανή που αναφέρεται στην περίοδο του ΄90 και μετά η Olympians και έχουν βρεθεί και δύο εκτυπωτές οι οποίοι βρέθηκαν στην Δαμάρεως.

Από τον έναν από αυτών εκτυπωτή φέρονται να έχουν τυπωθεί τα αντίγραφα κατά τις εκθέσεις τουλάχιστον των προκηρύξεων και οι προκηρύξεις οι οποίοι δημοσιεύθηκαν. Πρέπει να έχετε στο νου σας ότι σε όλη αυτή την σειρά, σε όλα αυτά τα στοιχεία τα οποία θα έπρεπε να υπάρχει κάποιο άλλο εύρημα το οποίο να συνδέει είτε με τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν, είτε με τον υλικό φορέα, είτε σαν κείμενο δεν υπάρχει απολύτως τίποτα. Το μόνο που εμφανίστηκε είναι το πειστήριο αυτό το 160 και το 364, 365 τα οποία φέρονται να έχουν κάποιες μικρές σημειώσεις οι οποίες μάλιστα δεν έχουν περαστεί.

Τα λέω όλα αυτά διότι πρέπει κ. Πρόεδρε συνολικά να δείτε και σε συνέχεια των όσων σας είπε ο κ. Ραχιώτης, πρέπει συνολικά να δείτε το τί έχει συμβεί στην προκειμένη υπόθεση και το τί υπάρχει και το τί βρέθηκε. Επίσης θα πρέπει να αξιολογήσετε κ. Πρόεδρε, ο κ. Γιαννακούρης μίλησε για 20.000 πειστήρια. Μίλησε για έναν πολύ μεγάλο αριθμό ασχέτως δηλαδή τον αριθμό που γράφονται στις εκθέσεις κατασχέσεως. Μίλησε βεβαίως για πειστήρια τα οποία ήταν όλα αυτά δεκτικά αποτυπωμάτων.

Σε όλα αυτά δεν βρέθηκε κανένα αποτύπωμα παρά και τις εξελιγμένες μεθόδους έτσι όπως εμφανίζεται, δεν βρέθηκε κανένα αποτύπωμα του κ. Γιωτόπουλου παρά μόνο βρέθηκε σε έγγραφα. Θα αναφερθώ σε αυτό το σημείο στη προκήρυξη 160. Να διευκρινίσω κ. Πρόεδρε ότι όταν επιδείχθηκαν αυτές οι φωτογραφίες που έφερε ο κ. Γιαννακούρης, ήταν 3 των αριθμό πράγματι, η μεν μία έδειχνε το αντίγραφο αυτό στην Πάτμου κάτω με την μουτζούρα που υπήρχε πάνω του, το ιχνογράφημα όπως ειπώθηκε. Οι άλλες δύο φωτογραφίες έδειχναν ένα άλλο σημείο χωρίς την μουτζούρα και τελείως ανοιχτή ήταν το έγγραφο που φωτογραφίζονταν και χωρίς να υπάρχει μουτζούρα.

Τελικά δεν ξέρω, το Δικαστήριό σας σε σχέση με τις φωτογραφίες έχει διαπιστώσει πού ακριβώς βρέθηκε αυτή η προκήρυξη σε σχέση και με τις φωτογραφίες; Έχει επισημανθεί η διαφορά στα έγγραφα, δόθηκε μία εξήγηση γιατί υπάρχει διαφορά στα έγγραφα αλλά έχει διαπιστώσει αφού στο πλήθος αυτών των φωτογραφιών που έχουν προσκομιστεί πού ακριβώς βρέθηκε αυτή η προκήρυξη;

Είναι ένα σημείο το οποίο είναι σημαντικό για μας, διότι δεν είναι δυνατόν σε αυτό το τόσο εμφανιζόμενο από πλευράς στήριξης κατηγορίας ισχυρό στοιχείο να μην συμφωνούν τα έγγραφα ή να γίνονται λάθη στις φωτογραφίες και τελικά να μην διευκρινίζεται πού ακριβώς έχει βρεθεί αυτό και σε ποια κατάσταση ήταν και να μην το δει το Δικαστήριό σας πού ακριβώς είναι.

Εάν θέλετε μπορείτε να ζητήσετε τις φωτογραφίες και να δείτε και θα διαπιστώσετε ότι υπάρχει εκεί ασάφεια η οποία επιβεβαιώθηκε και από την κατάθεση του κ. Γιαννακούρη ο οποίος ενώπιόν σας είπε ότι «εγώ έβαλα το 160 αλλά δεν ξέρω αν είναι το 160, ήταν μία άποψη του χώρου›.

Ένα τελευταίο που θέλω να δείτε πάντα σε σχέση με όλα αυτά, είναι ότι εμφανίστηκαν 12 έγγραφα με τον γραφολογικό χαρακτήρα και 13 έγγραφα με αποτυπώματα. Από αυτά τα έγγραφα τα 6 είναι κοινά έτσι όπως αναγνώσθηκαν. Είναι κοινά τα έγγραφα. Δηλαδή σε ένα σύνολο 20.000 πειστηρίων εμφανίζονται κάποια γύρω στα 19 έγγραφα τα οποία θέλουν να συνδέσουν τον κ. Γιωτόπουλο με όλη αυτή την δραστηριότητα. Αυτό νομίζω θα πρέπει να το εκτιμήσετε μέχρι το τέλος.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να κάνω 2-3 παρατηρήσεις αν μου επιτρέπετε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν 2 συγκατηγορούμενοί μου οι οποίοι δέχονται ότι πήγαιναν σε αυτά τα σπίτια. Ο ένας ο κ. Κουφοντίνας, για τον έναν υπάρχουν 10 αποτυπώματα και στα δύο σπίτια. Για τον άλλο τον κ. Σάββα Ξηρό υπάρχουν 21 και στα δύο. Για τον Γιωτόπουλο υπάρχουν 26 σε ένα. Δηλαδή είναι 5 φορές επάνω από τον κ. Κουφοντίνα αν τα αναγάγουμε σε δύο σπίτια και 2,5 από τον κ. Σάββα Ξηρό. Η δεύτερη παρατήρηση είναι ότι στα πειστήρια αυτά....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ να μου αναλύσετε τί νόημα έχει η πρώτη παρατήρηση διότι εδώ με την στατιστική θα πάμε, ότι είναι περισσότερα ή λιγότερα; Πώς νοηματοδοτείται αυτό δηλαδή το σημείο;

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας εξηγήσω στο τέλος. Να κάνω μερικές παρατηρήσεις και θα σας πω στο τέλος. Υπάρχουν κι άλλα. Υπάρχουν ορισμένες αντιφάσεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευχαρίστως να τις ακούσω.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό θέλω να προβάλλω τώρα και θα τα εξηγήσω αργότερα. Το δεύτερο είναι το εξής: ότι και στους δύο και στον κ. Κουφοντίνα και στον κ. Σάββα Ξηρό υπάρχει η ίδια αναλογία 2 στα 10 ανάμεσα σε αποτυπώματα που είναι σε ακίνητα σημεία και στο σύνολο 2 στα 10 στον κ. Κουφοντίνα, 4 στα 20 στον κ. Σάββα Ξηρό. Η ίδια αναλογία. Υπάρχουν και άλλα 2 στα 10 τα οποία είναι σε κινητά μεν σημεία αλλά δεν είναι σε χαρτί. Είναι ή στο computer ή σε κάτι φιάλες, σε κάτι τέτοια. 2 στα 10 πάλι στον κ. Κουφοντίνα και 4 στα 20 στον κ. Σάββα Ξηρό. Δηλαδή έχουμε 4 στα 10 που δεν είναι σε χαρτί.

Ενώ στον Γιωτόπουλο έχουμε 10 στα 10, 26 στα 26 τα οποία είναι σε χαρτί. Θέλω να πω εδώ πέρα ότι σε όλη την δραστηριότητά μου κατά την διάρκεια της 7χρονης δικτατορίας όπου συμμετείχα σε 10 περίπου τις οποίες μπορώ να απαριθμήσω βομβιστικές επιθέσεις επιτυχημένες συν διανομή παράνομων προκηρύξεων, παράλληλα έπεσαν έγγραφα στα χέρια της Αστυνομίας τόσο το ΄69 όταν καταδικάστηκα από το Στρατοδικείο, όσο και το ΄73 όταν έγινε αυτή η έκρηξη στο σπίτι. Δεν βρέθηκε ποτέ αποτύπωμα του Γιωτόπουλου. Ενώ ήμουν βέβαια πολύ πιο άπειρος τότε. Το τρίτο είναι το εξής σημείο...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ακούσατε όμως τί είπε ο πραγματογνώμονας; Λέει ότι: από το ΄97 και μετά μπορούμε να ταυτοποιούμε πάνω σε έγγραφα. Καταλάβατε; Δηλαδή υπήρχε αδυναμία τότε να τα βρουν. Είναι αυτό που είπα εγώ με το δημοψήφισμα με τους φίλους μου. Λέμε ότι άμα πούμε εκείνο θα μας βρουν μετά από τα αποτυπώματα, μιλάμε επί δικτατορίας.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι σωστό αυτό. Αν ήταν έτσι θα είχαν βρει και τα αποτυπώματα από τις προκηρύξεις που στέλνουν εδώ και 27 χρόνια, τις οποίες δεν βρήκαν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κάτι γαντάκια εκεί πέρα. Βρήκαμε ένα σωρό γαντάκια εκεί μέσα.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Ξέρετε πολύ καλά ότι όποιος πιάσει μια εφημερίδα και την διαβάσει .....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στο τέλος θα τα πούμε.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όποιος πιάσει μια εφημερίδα και την διαβάσει και πιάσει οτιδήποτε μετά αφήνει μουντζάλες, όχι αποτυπώματα τα οποία φαίνονται με το μάτι. Το ξέρετε πολύ καλά αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι, η εφημερίδα όταν είναι φρέσκια που λένε.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το τρίτο σημείο είναι το εξής: ότι σε τρεις στον κ. Σάββα Ξηρό με λιγότερα αποτυπώματα βρέθηκε δείγμα DNA. Στον κ. Βασίλη Ξηρό χωρίς κανέναν αποτύπωμα βρέθηκε δείγμα DNA και στον κ. Κουφοντίνα ο οποίος αρνήθηκε να δώσει δείγμα κατά πάσα πιθανότητα θα υπήρχε. Σε μένα με πολύ περισσότερα αποτυπώματα και ενώ κατά το κατηγορητήριο όπως λένε ότι είμαι αρχηγός θα έπρεπε εγώ να ξημεροβραδιάζομαι εκεί μέσα και λόγω τριχόπτωσης να υπάρχει πλήθος δείγμα του DNA, δεν βρέθηκε τίποτα. Αυτά και μόνο τα στοιχεία θέλω να επισημάνω, τις αντιφάσεις και θα δώσω εξηγήσεις στην απολογία μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευχαρίστως τα ακούσαμε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, κάποια απάντηση δεν πρέπει να δοθεί;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Με την σειρά όλοι θα πείτε ότι θέλετε.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: 19 Ιουλίου διαβιβάζεται το δακτυλοσκοπικό δελτίο. Υπάρχουν όλα. 3/7 ΔΑΕΕΒ προς ΔΕΕ να συντάξετε εκθέσεις, το έχω υπογραμμίσει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μπορούν να τα δουν και οι κ.κ. Εισαγγελείς. Αυτά τα είδαμε.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: 19/7 ταύτιση γραφικού χαρακτήρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν μας έδωσε εξηγήσεις όμως, δεν τις καταλάβατε;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Θα επισημανθούν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ δεν λέω, θα τα επισημάνουν οι άλλοι. Τί είπε εννοώ αυτός. Τί θα πιστέψω εγώ δεν έχει σημασία. Αλλά καταλάβαμε ότι έδωσαν μία εξήγηση εδώ. Φαντάζομαι την αντελήφθητε αυτή. Ελπίζω ότι την καταλάβατε την εξήγηση που έδωσε. Ο κ. Εισαγγελεύς κάτι θέλει να απαντήσει για τον κ. Γιωτόπουλο. Στο τέλος ο κ. Εισαγγελεύς. Εσείς κάνετε παρατηρήσεις επί των αποδείξεων, δεν είναι κάτι αντιμολία να τα πούμε. Ότι θέλει ο καθένας, ότι νομίζω τα εκθέτει στο Δικαστήριο κι εμείς τα ακούμε.

Π. ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Θέλω να αναφερθώ κι εγώ σε μια σύντομη ανάλυση των όσων λέχθηκαν από τον κ. Γιαννακούρη σε σχέση με το ένα και το μοναδικό αποτύπωμα, 4 τμήματα βέβαια αλλά σε ένα συγκεκριμένο βιβλίο ένα μοναδικό αποτύπωμα θεωρώ ότι οποίο βρέθηκε στο βιβλίο αυτό που έχει σχέση με τον κ. Νίκο Παπαναστασίου και το οποίο αν θέλετε ίσως είναι σε αυτές τις 65 – δεν ξέρω πόσες μέρες της δίκης – ίσως το μοναδικό στοιχείο μέχρι σήμερα που αφορά τον κ. Παπαναστασίου και έχει σχέση με κάτι που μπορεί να συνδεθεί αν θέλετε με την Οργάνωση αυτή.

Υπάρχουν δύο στοιχεία στα οποία θέλω να επικεντρώσω την προσοχή του Δικαστηρίου σας. Το ένα είναι αυτό που έχει να κάνει με το θέμα της ύπαρξης ή μη ενός αποτυπώματος. Έχω την άποψη ότι η υπεράσπιση του κ. Παπαναστασίου δεν δέχεται την ύπαρξη αυτού του αποτυπώματος. Υπάρχει όμως μία δυσχέρεια στην απόδειξη λαμβανομένου υπόψη κάτι που είπατε κι εσείς κ. Πρόεδρε, ότι πράγματι αν ζητήσουμε κάτι άλλο ποιος θα είναι εκείνος ο οποίος θα έρθει να κάνει μια πραγματογνωμοσύνη;

Αυτό είναι κάτι το οποίο απασχόλησε την υπεράσπιση του κ. Παπαναστασίου πάρα πολύ οφείλω να σας πω και με απασχόλησε διότι εμφανίζεται και κάποια αποτυπώματα, εμφανίζεται κι αν δείτε στα συγκεκριμένα αυτά που είπε ο κ. Γιαννακούρης ο μεσαίος δεξιός δάκτυλος του κ. Παπαναστασίου ο οποίος οφείλω να σας πω ότι είναι κομμένος από το 1985-1986, κάπου εκεί μέσα. Πράγμα δηλαδή που δείχνει ότι υπάρχει ένα αποτύπωμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Νικόλαε Παπαναστασίου, μπορώ να σας δω; Να πλησιάσετε λίγο να σας δούμε. Είναι κομμένο όπως λέει;

Π. ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Ναι, είναι κ. Πρόεδρε. Δεν θα έλεγα κάτι που δεν....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να δω το δάχτυλό σας. Ο μεσαίος. Ετούτο λέτε. Έχετε αποδεικτικά ότι έχουν κοπεί από τότε αυτά; Από τί κόπηκε αυτό;

Ν. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ: (Εκτός μικροφώνου) Κόπηκε στην πρέσα. Πήγα σε ένα γιατρό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πήγατε σε έναν γιατρό και το φτιάξατε. Καλά. Πάντως θα είναι χρήσιμο.

Π. ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Έχει λοιπόν κάποιους λόγους ο κ. Παπαναστασίου. Εγώ θα έλεγα το εξής: ότι ανεξάρτητα με το πότε κόπηκε, που δέχομαι την άποψη αυτή γιατί κι εγώ κοίταξε μήπως υπάρχουν κάποια τέτοια αποδεικτικά ανεξάρτητα από το ότι κόπηκε, είναι θέμα και δακτυλοσκόπησης κλπ.

Υπάρχει λοιπόν εδώ ένα συγκεκριμένο αποτύπωμα το οποίο λέει δεξιός μεσαίος δάκτυλος. Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι έχω κάθε λόγο να θέλω να προσβάλλω αυτή την συγκεκριμένη πραγματογνωμοσύνη, πέστε την έκθεση, πέστε την όπως θέλετε η οποία αναφέρεται στο θέμα της δακτυλοσκόπησης.

Εκείνο όμως το οποίο προβληματίζει πάρα πολύ την υπεράσπιση είναι αυτό που λέχθηκε και βγήκε από την διαδικασία, ότι δεν υπάρχει κανένα μα κανένα άλλο στην Ελλάδα εργαστήριο το οποίο θα μπορούσε να πιστοποιήσει την δακτυλοσκόπηση ή μη αυτή. Τί να πούμε λοιπόν; Να σας ζητήσουμε πραγματογνωμοσύνη, γιατί; Για να έρθει ο υφιστάμενος του κ. Γιαννακούρη να πει ότι πράγματι είναι αυτό το οποίο είπε ο προϊστάμενός του;

Θεωρώ δηλαδή ότι είναι αστείο να ζητήσω κάτι τέτοιο την στιγμή που ξέρω ότι εκείνος ο οποίος θα αντικαταστήσει τον κ. Γιαννακούρη θα είναι εκείνος ο οποίος θα είναι υφιστάμενός του, θα είναι από την ίδια υπηρεσία και πράγματι δεν θα έχει την δυνατότητα να εισφέρει κάτι περισσότερο ή λιγότερο από εκείνο το οποίο είπε ο προϊστάμενός του. Ως εκ τούτου λοιπόν είμαι υποχρεωμένος να αφεθώ στην δικαία κρίση την δική σας με αυτές τις παρατηρήσεις τις οποίες εισφέρω σε σας για να δούμε αν πράγματι...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα ληφθούν σοβαρά υπόψη κ. συνήγορε.

Π. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Πέρα τούτου σας λέω και κάτι άλλο. Δεν θα είμαι εγώ εκείνος ο οποίος θα μπορούσε να δει αν ταυτοποιούνται σε 8 ή 10 ή σε 12 σημεία διότι δεν υπάρχουν. Σας θυμίζω όμως κάτι που είπε ο κ. Γιαννακούρης. Σας θυμίζω ότι ένα πλήρες αποτύπωμα έχει περίπου 1.000 σημεία όπως είπε. Όταν ρώτησα για πάνω από 100 τόσα, γιατί αυτό είχα δει στην βιβλιογραφία σας είπε ότι έχει πάνω από 1.000 σημεία που μπορούν να ταυτίζονται.

Δεν ξέρω μετά από αυτά αν τα 12, 8, 9, 13, 14 – δεν ξέρω – 17 αν είναι εκείνα τα οποία μπορούν να σας οδηγήσουν σε μια βεβαιότητα ότι πράγματι είναι αυτά τα δακτυλικά αποτυπώματα και με δεδομένο ότι άλλες χώρες δέχονται εκείνο, άλλες χώρες δέχονται το άλλο όπως ο ίδιος ο κ. Γιαννακούρης σας είπε. Αυτό όσο αφορούν την γνησιότητα ή μη του συγκεκριμένου δακτυλικού αποτυπώματος.

Έρχομαι όμως ως είμαι υποχρεωμένος ως υπερασπιστής του κ. Παπαναστασίου να πω και κάποια άλλα πράγματα επικουρικά που έχουν σχέση με την ύπαρξη αυτού του συγκεκριμένου δακτυλικού αποτυπώματος κι αν ακόμα παρά τα όσα πιστεύουμε εμείς, θέλατε θεωρήσει ότι πράγματι ισχύει αυτό το δακτυλικό αποτύπωμα και δεχθείτε και να δούμε εάν και ποια σύνδεση μπορεί να έχει αυτό το δακτυλικό αποτύπωμα έστω και υφιστάμενο σε σχέση με την συμμετοχή του συγκεκριμένου κατηγορουμένου στην 17Ν.

Έχουμε καταρχήν ένα βιβλίο στο οποίο βρέθηκε. Το βιβλίο αυτό λέγεται «Οδηγός Δημοσίων Υπηρεσιών και Οργανισμών Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου›. Το διαβάζω γιατί έχει σημασία. Είναι ένα βιβλίο το οποίο έχει έτος εκδόσεως ΄71-΄72 πράγμα που αποδεικνύει, πράγμα που και από την Έδρα έτσι ενσταλλάχθηκε μια τέτοια αμφιβολία σε σχέση με την χρηστικότητά του.