Συζήτηση για μετάθεση του χρόνου των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «άνοιξε», το Σαββατοκύριακο. Με το συνήθη τρόπο: εμφάνιση δημοσιευμάτων στον Τύπο υπό τη μορφή άτυπων πληροφοριών, τις οποίες βεβαίως η αξιωματική αντιπολίτευση έσπευσε να κατακεραυνώσει με σχετική ανακοίνωσή της και η κυβέρνηση, αν δει ότι δεν υποδέχεται με καλό τρόπο η κοινή γνώμη το ενδεχόμενο, θα σπεύσει να διαψεύσει αποδίδοντάς τες σε δημοσιογραφική παρανόηση.
Συζήτηση για μετάθεση του χρόνου των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «άνοιξε», το Σαββατοκύριακο.
Με το συνήθη τρόπο: εμφάνιση δημοσιευμάτων στον Τύπο υπό τη μορφή άτυπων πληροφοριών, τις οποίες βεβαίως η αξιωματική αντιπολίτευση έσπευσε να κατακεραυνώσει με σχετική ανακοίνωσή της και η κυβέρνηση, αν δει ότι δεν υποδέχεται με καλό τρόπο η κοινή γνώμη το ενδεχόμενο, θα σπεύσει να διαψεύσει αποδίδοντάς τες σε δημοσιογραφική παρανόηση.
Δεν είναι απίθανο να συμβαίνει αυτό το τελευταίο, ωστόσο, σε περιπτώσεις σαν αυτές, η λογική αποτελεί τον καλύτερο οδηγό προκειμένου να διαβλέψει κανείς τι ενδεχόμενο υπάρχει και τι δεν υπάρχει. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ως νέος χρόνος για τη διενέργεια των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης φέρεται ο Οκτώβριος του 2015, δηλαδή ενάμιση χρόνο μετά την προγραμματισμένη ημερομηνία εκλογών, το Μάιο του 2014.
Ανεξάρτητα από το αν είναι ή όχι αληθής η πληροφορία, μιας και άνοιξε η κουβέντα, ας δούμε ποιος ωφελείται από την εξέλιξη αυτή. Η κυβέρνηση, με τη μετάθεση, θα αποφύγει τη «λαϊκή ετυμηγορία» έπειτα από μια ακόμη δυσχερή χρονιά εφαρμογής των δύσκολων μέτρων -όπως θα είναι το 2013-, ενώ υπενθυμίζεται ότι, το Μάιο του 2014, αρκετοί θα ετοιμάζουν φορολογικές δηλώσεις... με το νέο φορολογικό... Οι αυτοδιοικητικές εκλογές, στη συλλογική συνείδηση και στην πραγματικότητα, δεν βγάζουν κυβέρνηση, άρα προσφέρονται για ψήφους διαμαρτυρίας... Οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης, από την άλλη, θα προέρχονται από μια χρονιά μεγάλων περικοπών, μείωσης προσωπικού -στο πλαίσιο της αναδιάταξης των υπαλλήλων του Δημοσίου-, ενώ κάθε παρέκκλισή τους από τον προϋπολογισμό είναι πρακτικά αδύνατη, αφού θα έχει ως συνέπεια την παρέμβαση του Παρατηρητηρίου.
Αυτό, με τη σειρά του, σημαίνει ότι μπαίνει τέλος στις γνωστές «χάρες» εν όψει εκλογών, στις οποίες οφείλεται και η υπερσυσσώρευση προσωπικού χαμηλών προσόντων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και υπάρχει σαφώς και η προσέγγιση που αναφέρεται στη μετάθεση του κόστους των εκλογών λόγω οικονομικών δυσκολιών.
Το θέμα, βέβαια, στην όλη υπόθεση είναι ότι οι δημοκρατίες -ευτυχώς- στηρίζουν την ύπαρξή τους και αντλούν τη δύναμή τους από τις εκλογές, τις οποίες -θεωρητικά επίσης- δεν θα έπρεπε να αναβάλλουν για κανένα δημοσιονομικό όφελος. Αλλιώς διερωτάται κανείς τι νόημα έχουν οι οικονομίες, τι νόημα οι όποιες θυσίες, για ποιον γίνονται και πού αποσκοπούν τελικά.
ΣΤ. ΙΩΑΝΝΟΥ - [email protected]