Κόσμος
Τετάρτη, 11 Ιουνίου 2003 10:07

Αντιμέτωπο με τις ΗΠΑ το Ισραήλ μετά την επίθεση κατά στελέχους της Χαμάς

Αντιμέτωπο με τις έντονες επικρίσεις του Λευκού Οίκου αλλά και τις απειλές της Χαμάς για αντίποινα βρίσκεται το Ισραήλ μετά τη χθεσινή απόπειρα εξόντωσης του Αμπντελαζίζ αλ Ράντισι, ηγετικού στελέχους της Χαμάς.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζωρτζ Μπους δήλωσε ότι ανησυχεί, προσθέτοντας ότι «οι επιθέσεις θα κάνουν πιο δύσκολη την προσπάθεια της παλαιστινιακής ηγεσίας να καταπολεμήσει τις τρομοκρατικές επιθέσεις». «Δεν πιστεύω ότι οι επιθέσεις βοηθούν την ασφάλεια του Ισραήλ» τόνισε ο Μπους, δηλώνοντας πάντως αποφασισμένος να προωθήσει το ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή.

«Είμαι αποφασισμένος να συνεχίσω τη διαδικασία για την ειρήνη και πιστεύω ότι με υπεύθυνη ηγεσία όλες οι πλευρές μπορούν να φέρουν την ειρήνη στην περιοχή», πρόσθεσε.

«Βαθύτατη ανησυχία» γιά την απόπειρα δολοφονίας του στελέχους της Χαμάς εξέφρασε και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Αναν,

Σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον εκπρόσωπό του Φρεντ Εκχαρντ, ο Ανάν «καταδίκασε επίσης το θάνατο, στην επίθεση αυτή, παλαιστίνιων πολιτών μεταξύ των οποίων μιας μητέρας και της τρίχρονης κόρης της».

«Η ισραηλινή κυβέρνηση, προστίθεται στην ανακοίνωση, πρέπει να σταματήσει την αλόγιστη χρήση βίας και κυρίως στις πυκνοκατοικημένες ζώνες».

Η χθεσινή επίθεση με πυραύλους από ισραηλινά ελικόπτερα στη Γάζα είχε στόχο την εξόντωση του αλ Ράντισι, όπως παραδέχτηκε ο ισραηλινός στρατός.

Η Χαμάς απείλησε με σκληρά αντίποινα γεγονός που υπονομεύει τις προσπάθειες του μετριοπαθούς παλαιστίνιου πρωθυπουργού Μαχμούντ Αμπάς για να περιορίσει την επιρροή των ριζοσπαστικών παλαιστινιακών οργανώσεων που τάσσονται υπέρ της ένοπλης πάλης.

Ο Μπους έδωσε εντολή σε στενούς συνεργάτες του να μεταφέρουν τις απόψεις του σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους αξιωματούχους προκειμένου να μην υπονομευτεί η εφαρμογή του «οδικού χάρτη» για την ειρήνη.

Ο αλ Ράντισι κατάφερε να διαφύγει με ελαφρά τραύματα, ενώ ο ιδρυτής της Χαμάς, σεϊχης Αχμεντ Γιασίν, υποσχέθηκε εκδίκηση τονίζοντας ότι κάθε Ισραηλινός, στρατιώτης ή πολίτης, αποτελεί πλέον στόχο.

Από την πλευρά του πάντως, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν επέμεινε ότι θα συνεχιστεί η μάχη κατά των εξτρεμιστικών οργανώσεων εφόσον η παλαιστινιακή ηγεσία δεν μπορεί να τις εξουδετερώσει.

Δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στην ισραηλινή εφημερίδα Μααρίβ δείχνει μάλιστα ότι το 56% των Ισραηλινών υποστηρίζουν την επιχείρηση εξόντωσης του αλ Ράντισι ενώ το 33% εκτιμά ότι το Ισραήλ έπρεπε να περιμένει. Το 11% απέφυγε να πάρει θέση.