Κοινωνικά άδικη χαρακτηρίζει ο βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ. Γ. Μιχελάκης ενδεχόμενη φορολόγηση προσημειωμένων και υποθηκευμένων ακινήτων και φέρνει το θέμα στη Βουλή με ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
Κοινωνικά άδικη χαρακτηρίζει ο βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μιχελάκης ενδεχόμενη φορολόγηση προσημειωμένων και υποθηκευμένων ακινήτων και φέρνει το θέμα στη Βουλή με ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
Όπως αναφέρει, «δεν μπορεί να παραγνωριστεί κατά το σχεδιασμό της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας το γεγονός ότι πολλά ακίνητα είναι προσημειωμένα ή υποθηκευμένα».
«Αναμφίβολα», συνεχίζει, «θα ήταν κοινωνικά άδικο και νομικά οξύμωρο να επεκταθεί η φορολόγηση ενός ακινήτου και στο ποσό, για το οποίο έχει ήδη γίνει εγγραφή προσημείωσης ή υποθήκης, εξαιτίας της προφανούς και αντικειμενικής οικονομικής αδυναμίας του ιδιοκτήτη του».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Κύριε Υπουργέ,
Τα δυσβάστακτα και επώδυνα μέτρα που έχουν επιβληθεί κατά την τελευταία τριετία λόγω της κρίσης και η δραματική οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών επιτάσσουν περισσότερο από ποτέ την αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης και τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών.
Άλλωστε αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι το φορολογικό σύστημα θα πρέπει να λειτουργεί όχι μόνο ως μέσο διεύρυνσης των δημοσίων εσόδων, αλλά παράλληλα ως ένας μοχλός αναδιανομής του πλούτου και ένας μηχανισμός άμβλυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων.
Υπό το πρίσμα αυτό δεν μπορεί να παραγνωριστεί κατά το σχεδιασμό της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας το γεγονός ότι πολλά ακίνητα είναι προσημειωμένα ή υποθηκευμένα.
Αναμφίβολα θα ήταν κοινωνικά άδικο και νομικά οξύμωρο να επεκταθεί η φορολόγηση ενός ακινήτου και στο ποσό, για το οποίο έχει ήδη γίνει εγγραφή προσημείωσης ή υποθήκης, εξαιτίας της προφανούς και αντικειμενικής οικονομικής αδυναμίας του ιδιοκτήτη του.
Επί παραδείγματι ο ιδιοκτήτης ακινήτου αξίας 100.000 ευρώ που αποκτήθηκε με τραπεζικό δανεισμό 60.000 ευρώ, καταβολή μετρητών 40.000 ευρώ και είναι προσημειωμένο ή υποθηκευμένο, θα πρέπει να επωμιστεί το φορολογικό βάρος που αντιστοιχεί μόνο στο ποσό των 40.000 ευρώ και όχι στο σύνολο της αξίας του ακινήτου.
Επειδή η ρητή συνταγματική επιταγή του άρθρου 4 παρ. 5 προβλέπει ότι : «Οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους»,
Επειδή τυχόν επιβολή φορολογίας επί του ποσού που είναι προσημειωμένο ή υποθηκευμένο ένα ακίνητο υπερβαίνει το προσήκον μέτρο θίγοντας την αρχή της αναλογικότητας, δηλαδή μια από τις βασικές αρχές του δικαιϊκού μας συστήματος,
Επειδή με τη φορολόγηση προσημειωμένου ή ενυπόθηκου περιουσιακού στοιχείου διακυβεύεται η φορολογική δικαιοσύνη και προσβάλλεται η κοινή περί δικαίου αίσθηση,
Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
Ποια είναι η θέση σας για το ανωτέρω ζήτημα;
Πως θα διασφαλίστε την αποτροπή της άδικης και υπέρμετρης φορολόγησης των ιδιοκτητών προσημειωμένων και υποθηκευμένων ακινήτων
Ο ερωτών Βουλευτής
Ιωάννης Μιχελάκης