Κόσμος
Παρασκευή, 01 Φεβρουαρίου 2013 15:14

«Τετραμερής συνάντηση» για τη Συρία το Σάββατο στο Μόναχο

Για προγραμματισμένη συνάντηση του ηγέτη της Συριακής Εθνικής Συμμαχίας με ανώτατους αξιωματούχους των ΗΠΑ, της Ρωσίας και του ΟΗΕ στο Μόναχο το Σάββατο κάνουν λόγο πηγές της συριακής αντιπολίτευσης.

Για προγραμματισμένη συνάντηση του ηγέτη της Συριακής Εθνικής Συμμαχίας Μοάζ ΑλΚατίμπ με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας κ. Λαβρόφ και τον διεθνή μεσολαβητή του ΟΗΕ Λακντάρ Μπραχίμι στο Μόναχο το Σάββατο, με αντικείμενο την πολιτική μετάβαση στη Συρία, κάνουν λόγο πηγές της συριακής αντιπολίτευσης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκενάντι Γκατίλοφ, ωστόσο, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες.

Σε μήνυμά του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, ο ρώσος αξιωματούχος σημειώνει ότι μέχρι και σήμερα δεν έχει υπάρξει πρόσθεση τέτοιας συνάντησης στο πρόγραμμα του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Η αποδοχή από πλευράς ΑλΚατίμπ να συμμετάσχει ακόμη και σε συζητήσεις με εκπροσώπους του συριακού καθεστώτος, χωρίς να έχει προηγηθεί η απομάκρυνση του Μπασάρ Αλ Άσαντ από την προεδρία της χώρας, έχει δημιουργήσει πάντως σοβαρότατους τριγμούς στο εσωτερικό της συριακής αντιπολίτευσης.

Η άρση του συγκεκριμένου όρουμ φαίνεται ότι αποτέλεσε προϋποθεση για τη σύγκληση της τετραμερούς συνάντησης, καθώς μέχρι σήμερα η συριακή αντιπολίτευση δεν δεχόταν καμιάς μορφής διάλογο με το καθεστώς πριν την απομάκρυνση του Άσαντ.

Πρόκειται πιθανότατα για απαίτηση της Μόσχας, η οποία διατηρεί δεσμούς με το συριακό καθεστώς.

Το Πολιτικό Γραφείο της Συριακής Εθνικής Συμμαχίας, ωστόσο, δεν εξουσιοδότησε τον ΑλΚατίμπ να αποδεχθεί οποιαδήποτε λύση προταθεί στο Μόναχο, εάν δεν προηγηθεί διαβούλευση στους κόλπους των σύρων αντικαθεστωτικών.