Κόσμος
Πέμπτη, 12 Ιουνίου 2003 07:54

Συνελήφθησαν 400 Ιρακινοί ύποπτοι για επιθέσεις κατά των συμμαχικών δυνάμεων

Ο αμερικανικός στρατός συνέλαβε περίπου 400 Ιρακινούς που θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή σε επιθέσεις εναντίον των συμμαχικών δυνάμεων τις τελευταίες εβδομάδες.

Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις που έχουν οργανωθεί μετά την πτώση της Βαγδάτης, όπως ανακοίνωσαν Αμερικανοί στρατωτικοί αξιωματούχοι.

Η «επιχείρηση χερσόνησος» είναι «μία από ις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης προσπάθειας για την ειρήνευση στο Ιράκ» είπε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής κεντρικής διοίκησης (Centcom), υπολοχαγός Ράιαν Φιτζέραλντ. «Είναι μια επιχείρηση σε εξέλιξη και δεν συζητούμε ούτε το εύρος ούτε την εμβέλεια της μέχρι να ολοκληρωθεί», πρόσθεσε.

Η επιχείρηση που ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα και είχε δύο φάσεις, συνίσταται σε μια σειρά επιδρομών με στόχο να εξουδετερωθούν τα μέλη του κόμματος Μπάαθ, παραστρατιωτικές οργανώσεις και άλλα «ανατρεπτικά στοιχεία» που, σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, είχαν βρει καταφύγιο σε μια χερσόνησο στον ποταμό Τίγρη, στα βορειοανατολικά της πόλης Μπαλάντ.

Στην πρώτη φάση, μια δύναμη επέμβασης έλαβε θέσεις στη χερσόνησο και έστησε πολλά οδοφράγματα προκειμένου να κόψει τις οδούς διαφυγής των καταζητούμενων. Κατόπιν, στη δεύτερη φάση, μονάδες εφόδου και κομάντος που έφτασαν στην περιοχή είτε με σκάφη, είτε από την ξηρά και υποστηρίζονταν από ελικόπτερα και αεροπλάνα, ανέλαβαν να τους συλλάβουν.

Σύμφωνα με τη Centcom η επιχείρηση κατέληξε στη σύλληψη 397 υπόπτων και την κατάσχεση πολλών όπλων και πυρομαχικών. Η εφημερίδα «New York Times», επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους, γράφει ότι τέσσερις Ιρακινοί σκοτώθηκαν και ισάριθμοι Αμερικανοί τραυματίστηκαν.

Ο υπολοχαγός Φιτζέραλντ είπε ότι η επιχείρηση επεκτάθηκε και σε άλλες περιοχές του Ιράκ, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Περίπου 30 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ από την 1η Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζωρτζ Μπους, ανακοίνωσε το τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων.