Κόσμος
Πέμπτη, 12 Ιουνίου 2003 09:43

Σε επικίνδυνα φάση η ειρήνευση στη Μέση Ανατολή

Σε επικίνδυνη φάση εισέρχεται πλέον η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή μετά τη χθεσινή επίθεση αυτοκτονίας στο κέντρο της Ιερουσαλήμ, που προκάλεσε τον θάνατο 16 ανθρώπων και την επιδρομή των ισραηλινών ελικοπτέρων στη Γάζα κατά την οποία σκοτώθηκαν εννέα Παλαιστίνιοι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους που βλέπει τον «οδικό του χάρτη» για την ειρήνη να προσκρούει σε ένα νέο κύκλο αίματος, καταδίκασε την επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ και απηύθυνε έκκληση «σε όλο τον ελεύθερο κόσμο να χρησιμοποιήσει κάθε σταλιά δύναμης που διαθέτει για να τους εμποδίσει».

Οι απειλές όμως για νέες επιθέσεις από την Χαμάς, που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας και η προειδοποίηση του Ισραήλ για αντίποινα, περιορίζουν αισθητά τις ελπίδες για την ενίσχυση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Δεκάεξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν όταν ένας Παλαιστίνιος καμικάζι μεταμφιεσμένος σε φανατικό εβραίο ανατινάχτηκε σε λεωφορείο κοντά σε υπάιθρια αγορά στο κέντρο της Ιερουσαλήμ.

Λίγα λεπτά αργότερα, ισραηλινά ελικόπτερα εκτόξευσαν πυραύλους στο κέντρο της Γάζας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο μέλη της Χαμάς και πέντε περαστικοί.

Γύρω στα μεσάνυχτα άλλα δύο μέλη της Χαμάς έχασαν τη ζωή τους σε νέα επίθεση ισραηλινών ελικοπτέρων με πυραύλους. Πάνω από την πόλη της Γάζας, τα μεσάνυχτα, έκαναν πτήσεις ισραηλινά ελικόπτερα και τουλάχιστον ένα εκτόξευσε πυραύλους εναντίον αυτοκινήτου, που κινείτο στην περιοχή Ζαϊτούν. Από την επίθεση σκοτώθηκαν ο Τίτο Μασάουντ, ηγετικό στέλεχος της της οργάνωσης «Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κάσαμ», που θεωρείται στρατιωτικό σκέλος της Χαμάς και ένας πρώην σωματοφύλακας του σείχη Αχμεντ Γιασίν, πνευματικού ηγέτη της Χαμάς.

Αλλη μία ρουκέτα έπεσε κοντά στο αυτοκίνητο τραυματίζοντας τουλάχιστον ένα άτομο.

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε την επίθεση αυτοκτονίας για να εκδικηθεί για την απόπειρα εξόντωσης του ηγετικού της στελέχους Αμπντελαζίζ αλ Ράντισι την περασμένη Τρίτη,στη διάρκεια επίθεσης με πυραύλους από ισραηλινά ελικόπτερα.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Γιάσερ Αραφάτ καταδίκασε τη χθεσινή επίθεση αυτοκτονίας αλλά και την ισραηλινή επιδρομή στη Γάζα.

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν προειδοποίησε ότι θα συνεχίσει τις διώξεις των Παλαιστίνιων μαχητών στην μεγαλύτερη δυνατή έκταση ενώ κάνει «κάθε προσπάθεια» για να υπάρξει ειρήνη με τους Παλαιστίνιους.

«Το κράτος του Ισραήλ θα συνεχίσει στη μεγαλύτερη δυνατή έκταση τις διώξεις των παλαιστινιακών τρομοκρατικών οργανώσεων και των ηγετών τους», ανέφερε ο Σαρόν σε ομιλία του μετά από την επίθεση αυτοκτονίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ απηύθυναν έκκληση για εκτόνωση της κρίσης και κάλεσαν όλες τις πλευρές να εξακολουθήσουν να υποστηρίζουν τον λεγόμενο «οδικό χάρτη› για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.