Κόσμος
Πέμπτη, 12 Ιουνίου 2003 11:55

Με κυρώσεις απειλούν οι ΗΠΑ την Ελλάδα για το εμπόριο σαρκός

Με κυρώσεις απειλούν οι Ηνωμένες Πολιτείες την Ελλάδα, εάν δεν βελτιώσει μέσα σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών την επίδοσή της κατά του εμπορίου σαρκός.

Σε ειδική ενημέρωση ο διευθυντής της αρμόδιας διεύθυνσης του State Department, για το εμπόριο σαρκός, Tζων Μίλερ, απάντησε σε ερωτήσεις για την κατάταξη της Ελλάδας στην τρίτη και χειρότερη κατηγορία, και το είδος των κυρώσεων που ενδεχομένως θα της επιβληθούν εάν δεν βελτιώσει την επίδοσή της εντός τεσσάρων μηνών.

«Ο πρόεδρος υποχρεούται από το νόμο να λάβει αποφάσεις για τις κυρώσεις. Οι κυρώσεις αυτές αφορούν την απώλεια κάποιου είδους αμερικανικής βοήθειας. Δεν περιλαμβάνουν την απώλεια ανθρωπιστικής βοήθειας ή εμπορικής, αλλά άλλου είδους βοήθεια, και την αμερικανική ψήφο σε διεθνείς πιστωτικούς οργανισμούς».

«Ο πρόεδρος έχει το δικαίωμα να μην υιοθετήσει τις κυρώσεις ή να τις υιοθετήσει μερικώς χάριν του εθνικού συμφέροντος. Ελπίζουμε, ότι κάθε χώρα της τρίτης κατηγορίας θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν τους επόμενους τέσσερις μήνες, να καταβάλει σημαντικές προσπάθειες, ώστε ο Πρόεδρος να μην αναγκασθεί να επιβάλει κυρώσεις».

Σε ερώτηση εάν αυτό αφορά την Ελλάδα, ο κ. Μίλερ διερωτήθη εάν η Ελλάδα λαμβάνει κάποια στρατιωτική, εκπαιδευτική ή πολιτιστική βοήθεια, συμπληρώνοντας ότι αν και δεν είναι ειδικός σε θέματα βοήθειας, νομίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να λαμβάνει κάποιου είδους βοήθεια.

Σε άλλη ερώτηση, για το πώς είναι δυνατόν χώρες όπως η Ελλάδα και η Τουρκία να τιμωρηθούν με ενδεχόμενη μείωση στρατιωτικής βοήθειας, αφού αυτή είναι απαραίτητη για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους στο ΝΑΤΟ, ο κ. Μίλερ απάντησε ότι ευελπιστεί όπως και όλοι στη διεύθυνσή του, ότι ο πρόεδρος, όταν θα έρθει η στιγμή να αποφασίσει για κυρώσεις, θα διαπιστώσει ότι οι χώρες αυτές θα έχουν καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για την βελτίωση της επίδοσής τους στην καταπολέμηση της διακίνησης προσώπων, έτσι ώστε να μην παραστεί ανάγκη για όποιες συνέπειες.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων