Κόσμος
Παρασκευή, 13 Ιουνίου 2003 16:18

Στο Ισραήλ θα παραπέμψει το Βέλγιο την υπόθεση Γιαρόν

Το Βέλγιο θα παραπέμψει στο Ισραήλ τις ανακρίσεις για τα εγκλήματα πολέμου στα οποία φέρεται να ενέχεται ο ισραηλινός στρατηγός Αμος Γιαρόν κατά τη σφαγή Παλαιστινίων στον Λίβανο, το 1982, ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.

Μία ομάδα Παλαιστινίων είχε κάνει χρήση ενός βελγικού νόμου, που επιτρέπει στα δικαστήρια της χώρας να δικάζουν άτομα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία ανεξάρτητα με τον τόπο τέλεσής τους.

Ωστόσο, ο νόμος που προβλέπει διεθνή δικαιοδοσία τροποποιήθηκε, και οι αγωγές μπορεί να παραπέμπονται στις χώρες των κατηγορουμένων, εφόσον αυτές έχουν νομικό σύστημα που εγγυάται την σωστή εκδίκασή τους.

Σημειώνεται ότι στο Βέλγιο έχει κατατεθεί και μήνυση κατά του Σαρόν, αλλά έχει παγώσει, αφού ο ισραηλινός πρωθυπουργός απολαμβάνει ασυλίας.

Μηνύσεις έχουν επίσης κατατεθεί σε βάρος του Τόμι Φρανκς, του αμερικανού στρατιωτικού διοικητή στον πόλεμο στο Ιράκ, του πρώην προέδρου Τζορτζ Μπους, του υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και του διοικητή κατά τον πόλεμο του Κόλπου (1991) στρατηγού Νόρμαν Σβάρτσκοπφ.