Πολιτική
Τετάρτη, 18 Ιουνίου 2003 11:01

Την παραίτησή τους υπέβαλαν ο Μιχάλης Νεονάκης και ο Στέφανος Μανίκας

Την παραίτησή τους υπέβαλαν, τόσο ο Μιχάλης Νεονάκης όσο και ο Στέφανος Μανίκας, πριν από λίγα λεπτά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η ανακοίνωση των παραιτήσεων αναμένεται μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί κατά πόσον ήταν οικειοθελείς ή όπως αναφέρουν κάποιες πηγές, ζητήθηκαν από το γραφείο του πρωθυπουργού.

Οι παραιτήσεις υποβάλλονται μέσα στο κλίμα που δημιούργησε η δημοσιοποίηση από τον υπουργό Οικονομίας, Νίκο Χριστοδουλάκη, του πορίσματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, για συνολικές συναλλαγές ύψους 22 δισ. από τον κ. Νεονάκη και 500 εκατ. δρχ. από τον κ. Μανίκα στο Χρηματιστήριο.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο κ. Μανίκας από το 1997 έως το 2003 διενήργησε συναλλαγές συνολικού ύψους περίπου 1,5 εκατ. ευρώ κατανεμημένου κατά περίπου 45% σε αγορές και 55% περίπου σε πωλήσεις τίτλων.

Οι συναλλαγές αυτές αναπτύχθηκαν σε περίπου 50 μετοχικούς τίτλους. Ειδικότερα οι συναλλαγές σε εισηγμένους τίτλους του ομίλου ΑΛΤΕΚ, στις οποίες πραγματοποιείται ένα σημαντικό μέρος των συναλλαγών του επικεντρώνονται, κυρίως σε πωλήσεις της μετοχής ΑΛΤΕΚ ύψους περίπου 360.000 ευρώ οι οποίες πραγματοποιούνται σταδιακά και με σχετικά ομοιόμορφα κατανεμημένο τρόπο από τα μέσα του 1999 έως τα μέσα του 2001.

Σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, δεν προκύπτουν συστηματικές ενδείξεις παραβατικής συμπεριφοράς ή συμμετοχής του κ. Μανίκα σε εγχείρημα κατάχρησης της αγοράς, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και το κανονιστικό πλαίσιο.

Ο κ. Μιχάλης Νεονάκης διενήργησε συναλλαγές συνολικού ύψους περίπου 64 εκατ. ευρώ, κατανεμημένο κατά 50% περίπου σε αγορές και πωλήσεις.

Οι συναλλαγές αυτές αναπτύχθηκαν σε περίπου 100 μετοχικούς τίτλους. Ειδικότερα, οι συναλλαγές σε εισηγμένους τίτλους του ομίλου ΑΛΤΕΚ, στις οποίες πραγματοποιείται ένα σημαντικό μέρος των συναλλαγών που περιλαμβάνουν μεγάλο πλήθος αγορών και πωλήσεων οι οποίες εκτείνονται και σε μεγάλα χρονικά διαστήματα και προσιδιάζουν στη γενικά παρατηρηθείσα κατά τα έτη εκείνα συναλλακτική συμπεριφορά ταχείας εναλλαγής βραχυπρόθεσμων επενδυτικών θέσεων.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ούτε στην περίπτωση του κ. Νεονάκη προκύπτουν συστηματικές ενδείξεις παραβατικής συμπεριφοράς ή συμμετοχής του σε εγχείρημα κατάχρησης αγοράς με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και το κανονιστικό πλαίσιο.