Κόσμος
Πέμπτη, 19 Ιουνίου 2003 09:17

ΗΠΑ : Ταραχές στο Μίτσιγκαν, απαγόρευση της κυκλοφορίας

Απαγόρευση της κυκλοφορίας επέβαλε η αστυνομία στην μικρή πόλη Μπέντον Χάρμπορ του Μίτσιγκαν των ΗΠΑ, μετά τις συνεχείς ρατσιστικές ταραχές που ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα λόγω του θανάτου ενός μαύρου μοτοσυκλετιστή στη διάρκεια καταδίωξής του από αστυνομικούς.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας τεθηκε σε ισχύ από τις 06:00' (ώρα Ελλάδος) και συνοδεύτηκε με την ανάπτυξη στην πόλη 300 αστυνομικών προκειμένου να σταματήσουν οι συνεχιζόμενες επί τρεις ημέρες ταραχές κυρίως στις συνοικίες των μαύρων.

Στη διάρκεια των προηγούμενων ημερών, άγνωστοι μαχαίρωσαν ή ξυλοκόπησαν τουλάχιστον 12 άτομα, ενώ πυρπολήθηκαν πέντε κτίρια και ισάριθμα αυτοκίνητα.

Οι ταραχές ξεκίνησαν το βράδυ της περασμένης Δευτέρας όταν 300 άτομα, στην πλειοψηφία τους νεαροί μαύροι, βγήκαν στους δρόμους της μικρής αυτής πόλης των 12.000 κατοίκων για να διαμαρτυρηθούν για τον θάνατο του 28χρονου μαύρου μοτοσυκλετιστή Τέρενς Σαρν, στη διάρκεια καταδίωξής του από περιπολικό της αστυνομίας.

Ο κυβερνήτης του Μίτσιγκαν κήρυξε το Μπέντον Χάρμπορ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έδωσε την άδεια στις τοπικές αρχές να ζητήσουν βοήθεια από την Πολιτοφυλακή, αν χρειαστεί.

«Είναι σαν να βρισκόμαστε σε εμπόλεμη ζώνη. Είναι τρομερό», δήλωσε κάτοικος της πόλης.

Ο δήμαρχος Τσαρλς Γιάρμπορο απηύθυνε έκκληση για ηρεμία και υποσχέθηκε ότι θα γίνουν έρευνες σε βάθος για τον θάνατο του μαύρου μοτοσυκλετιστή.