Πολιτική
Πέμπτη, 19 Ιουνίου 2003 13:01

Αλέκα Παπαρήγα : «Κοινή δράση των κομμουνιστικών κομμάτων»

Τα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα πρέπει να κάνουν μια πιο διεξοδική συζήτηση πάνω σε προβλήματα που ανέκυψαν μετά τις 11 Σεπτεμβρίου 2001 και παράλληλα να συζητήσουν και βρούν ένα κοινό τόπο σχετικά με την ανάπτυξη των κινημάτων κατά του πολέμου, του ιμπεριαλισμού και της παγκοσμιοποίησης, υπογράμμισε η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κηρύσσοντας σήμερα τις εργασίες της διεθνούς συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, στην οποία μετέχουν 71 κόμματα από 60 χώρες του κόσμου.

Η κατεύθυνση που έχουν αυτά τα κινήματα είναι ιδιαίτερα σημαντική, είπε η κ. Παπαρήγα, η οποία αμφισβήτησε το περιεχόμενο ορισμένων συνθημάτων, όπως το «ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός» του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ, εκτιμώντας ότι οδηγούν στην ωραιοποίηση του καπιταλισμού, ενώ αντίθετα, όπως σημείωσε, η προοπτική του σοσιαλισμού είναι αυτή που μπορεί να ανοίξει και την προοπτική των διεκδικήσεων.

Αναφερόμενη στην πορεία και τις προοπτικές του αντιπολεμικού κινήματος η γενική γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε ότι η αποτελεσματικότητα της παρέμβασης αυτού του κινήματος θα κριθεί τόσο από τη σύνθεσή του όσο και από τον προσανατολισμό του.

Βλέπουμε, πρόσθεσε, ότι το κίνημα αυτό αναπτύσσεται από τη συνειδητοποίηση της ανάγκης να προβληθεί μια ισχυρή αντίσταση στην επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού. Είναι ένα κίνημα που πάει να μορφοποιηθεί με κάποια αντιπολεμικά, αντικαπιταλιστικά χαρακτηριστικά και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν ένα κίνημα αντίστασης στη σημερινή κατάσταση πραγμάτων.

Σταθερός στόχος των Κομμουνιστικών και Εργατικών κόμμάτων, σύμφωνα με την κ. Παπαρήγα, πρέπει να είναι μέσα σε αυτό το ανερχόμενο διεθνές κίνημα το δυνάμωμα των αντι-ιμπεριαλιστικών αντιμονοπωλιακών δημοκρατικών χαρακτηριστικών που να αμφισβητεί το σημερινό σύστημα και να πατάει γερά στα κινήματα που αναπτύσσονται σε εθνικό επίπεδο.

Διαφορετικά, είπε, πολύ φοβούμαστε ότι θα ενσωματωθεί και θα αφομοιωθεί από τις δυνάμεις εκείνες που μπαίνουν σε αυτό το κίνημα με καιροσκοπισμό για να το ρυμουλκήσουν προς άλλες κατευθύνσεις.

Στο σημείο αυτό η γραμματέας του ΚΚΕ επεσήμανε την ανάγκη συντονισμού όλων των Κομμουνιστικών και Εργατικών κομμάτων, τονίζοντας ότι στις σημερινές συνθήκες διεθνοποίησης της πάλης αποκτούν εκ των πραγμάτων ιδιαίτερη σημασία τα ζητήματα των συμμαχιών και του συντονισμού των δυνάμεών μας, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι το ΚΚΕ προσδίδει στρατηγική σημασία στο διεθνή συντονισμό και στην κοινή δράση, καθώς και στην διεθνοποίηση της ταξικής πάλης.

Για τον καλύτερο συντονισμό των κομμάτων αυτών η κ. Παπαρήγα είπε ότι οι συνεργασίες θα πρέπει να έχουν ως στόχο:

* Να γίνονται συναντήσεις κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων κατά περιφέρεια, όπου θα εξετάζονται πιο εξειδικευμένα ζητήματα.

* Να γίνονται συναντήσεις των κομμάτων σε μεγάλα διεθνή γεγονότα και

* Να επιδιωχθούν ευρύτερες συναντήσεις με αντι-ιμπεριαλιστικές αντιμονωπωλιακές δυνάμεις κατά περιφέρεια.

Τέλος, τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει πιο συντονισμένη παρέμβαση σε ζητήματα όπως η καταδίκη των πολέμων με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η υποστήριξη στους αγώνες για τα βασικά δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες σε μια σειρά χώρες όπου η κατάσταση είναι ιδιαίτερα οξυμένη και στην πάλη κατά της καθιέρωσης ενός διεθνούς δικαίου που αντανακλά το δίκαιο του ισχυρότερου.

Η κ. Παπαρήγα απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου πριν την έναρξη των εργασιών της συνάντησης είπε ότι η ελληνική προεδρία λήγει με έναν «μεγάλο λεκέ» το ότι δηλαδή διαχειρίστηκε την δικαστική συνδρομή με τις ΗΠΑ και γενικότερα τη συμφωνία ότι μπορεί να επιβάλεται βία, εκεί που τα διπλωματικά δήθεν μέσα των ιμπεριαλιστών δεν έχουν πέρασει.

Κάλεσε όλα τα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν όχι μόνο σε θέματα δικαιοσύνης,αλλά, όπως είπε, και για την ταύτιση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις ΗΠΑ όσον αφορά στη χρήση βίας, στις διεθνείς υποθέσεις.

Η κ. Παπαρήγα θα μεταβεί το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων