Κόσμος
Πέμπτη, 19 Ιουνίου 2003 16:59

Η παχυσαρκία βλάπτει... την οικονομία

Μπορεί ο πίνακας του ιμπρεσιονιστή Ρενουάρ να είναι τερψίθυμος, αλλά η ευτραφής λουόμενη πόρρω απέχει από τα σύγχρονα πρότυπα του υγιούς ατόμου. Επιπλέον, η παχυσαρκία βλάπτει σοβαρά και την οικονομία.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες το ιδιαίτερα οξύ πρόβλημα της παχυσαρκίας ήταν η αιτία να ιδρυθεί μόλις την περασμένη Τρίτη, ένα ινστιτούτο για την καταπολέμησή της, με πρωτοβουλία μάλιστα των αμερικανών βιομηχάνων, καθώς η παχυσαρκία επιβαρύνει σημαντικά τα οικονομικά τους.

Περίπου το 65% του ενήλικου πληθυσμού στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν υπέρβαρο ή παχύσαρκο το 2000, σύμφωνα με μελέτη των Αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC).

«Η παχυσαρκία έχει καταστροφικές συνέπειες στην υγεία των εργαζομένων και επομένως στους εργοδότες τους», δήλωσε ο Βινς Κερ, διευθυντής ελέγχου της υγείας στην αυτοκινητοβιομηχανία Ford, εκ των ιδρυτών του Ινστιτούτου.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του κέντρου, Ελεν Ντάρλινγκ, «οι έρευνες έδειξαν ότι η επίπτωση της παχυσαρκίας στην υγεία και στις δαπάνες περίθαλψης ξεπερνούν σε μέγεθος τις επιπτώσεις του καπνίσματος. Οι βιομηχανίες χάνουν τουλάχιστον 12 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, εξαιτίας του κόστους της περίθαλψης, της μείωσης της παραγωγικότητας, των απουσιών από την εργασία και των υψηλών ασφαλίστρων», πρόσθεσε.