Κόσμος
Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2003 13:44

Καταβολή μισθών σε Ιρακινούς απόστρατους από τη συμμαχία

Ο αμερικανο-βρετανικός συνασπισμός στο Ιράκ ανακοίνωσε ότι αποφασίσθηκε η πληρωμή των μισθών των αποστρατευθέντων Ιρακινών στρατιωτών, οι οποίοι έχουν απειλήσει ότι θα προσφύγουν στη βία εάν δεν καταβληθούν οι μισθοί τους.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την προσωρινή διοίκηση του συνασπισμού αναφέρεται ότι η καταβολή των μισθών θα αρχίσει από τις 14 Ιουλίου και ότι το ύψος τους κυμαίνεται από 50 έως 250 δολάρια, όπως και στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα. Η μισθοδοσία αφορά 200.000 έως 250.000 άτομα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι μισθοί θα καταβάλλονται κάθε μήνα και ότι οι μισθοδοτούμενοι θα πρέπει να αποποιηθούν το κόμμα Μπάαθ και την προσφυγή στη βία.

Δύο Ιρακινοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν στις 18 Ιουνίου όταν οι αμερικανικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον πρώην στρατιωτών που διαδήλωναν ζητώντας την καταβολή των μισθών τους.

Οι πρώην στρατιώτες έχουν απειλήσει με αντίσταση, ακόμη και επιθέσεις αυτοκτονίας, εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων, εάν δεν διευθετηθεί το θέμα της μισθοδοσίας τους.