Πολιτική
Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2003 19:20

Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (23/06/2003) Μέρος 1/8

ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2003

ΔΙΚΗ 17Ν

ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2003

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΕΩΣ: 09:00

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

Α΄ ΜΕΡΟΣ

09:00 – 11:00

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλή σας ημέρα. Επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση που έχει διακοπεί. Έχουμε σήμερα τους γιατρούς.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: (Εκτός μικροφώνου)

(Διαλογικές συζητήσεις)

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι μάρτυρας που έχει περιστατικά να καταθέσει και γι’ αυτό τον λόγο τον έχουμε καλέσει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα είπε τα περιστατικά. Αφήστε να φέρουμε τους γιατρούς και βλέπουμε.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν τα είπε. Κύριε Πρόεδρε θα προσφύγω στο δικαστήριο εφόσον επιμένετε και θα παρακαλέσω για την ενότητα της διαδικασίας να λήξει η εξέταση των μαρτύρων του κ. Τζωρτζάτου και να προχωρήσουμε μετά με τους γιατρούς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Προσφύγετε.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Η εξέταση του μάρτυρα αυτού έχει αρχίσει δεν μπορεί να διακοπεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εμείς έχουμε προγραμματίσει τους γιατρούς από μέρες.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Οι γιατροί ήταν για την Παρασκευή εξ όσων γνωρίζω και την Παρασκευή αν δεν ήμασταν εδώ πέρα εμείς, θα είχαν εξεταστεί οι μάρτυρες του Τζωρτζάτου ερήμην μας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχετε όλοι δίκιο, αλλά σήμερα έχουμε πει ότι είναι οι γιατροί.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κι εγώ αύριο δεν μπορώ να έρθω. Τι να κάνουμε τώρα; Έχει απορριφθεί η προσφυγή μου στο δικαστήριο για να ξέρω. Τουλάχιστον δεν άκουσα την πρόταση του κ. Εισαγγελέα, ούτε την απόφαση.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Να τηρηθεί η διαδικασία όπως έχει αρχίσει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Σήμερα είναι επί της εξετάσεως των μαρτύρων επί του αιτήματος του κ. Σάββα Ξηρού ότι κατά το διάστημα της νοσηλείας του υπέστη μια πίεση και ότι του δόθηκαν φάρμακα τα οποία επηρέασαν τη βούλησή του ώστε να πει πράγματα τα οποία να μην ανταποκρίνονται.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε αν μου επιτρέπετε το αν καθυστερήσει κατά μισή ώρα το πολύ, όσο αναμένεται να διαρκέσει η κατάθεση του κ. Μολυβιάτη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πόση ώρα θα διαρκέσει;

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μισή ώρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μισή ώρα δεν μπορούμε να κρατάμε εδώ πέρα τους γιατρούς. Αν μου λέγατε 10 λεπτά εντάξει. Θέλετε ένα τέταρτο;

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εντάξει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καταλαβαίνετε, όλοι πρέπει να έχουμε αυτοπεριορισμό. Το πάρα πολύ βλάπτει.

Ελάτε κ. Μολυβιάτη.

Θ. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ: Καλημέρα σας. Να συνεχίσω επί του ερωτήματος που είχαμε διακόψει και να το ολοκληρώσω σε τρία λεπτά. Το ερώτημα ήταν πως μπορεί κάποιος άνθρωπος ήρεμος κλπ., να σηκώσει ένα όπλο και να προβεί σε μια τόσο βίαιη ενέργεια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή από την επαναστατική ιδεολογία να περάσουμε σε μια πράξη που είναι παράβαση του ποινικού νόμου σοβαρή, όπως η αφαίρεση της ανθρώπινης ζωής. Αυτό θέλω να μου εξηγήσετε.

Θ. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ: Είπα ότι ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα δεν είναι ουδέτερος. Έχει να κάνει με την ανθρώπινη εμπειρία και τελικά είναι εργαλείο της ανθρώπινης ζωής. Με την έννοια ότι γίνεται ασυναίσθητα, έχει την τάση να διευρύνει το αίσθημα της ενότητας με τις διαδικασίες της ζωής, ή να καταπολεμήσει τα αντίθετα. Αυτός, είναι ο τρόπος που οικοδομείται η αντίληψη, η ιδεολογία δηλαδή. Και για να αναλύσουμε το θέμα έχουμε πολλές κατηγορίες, θεωρητικές ή μη θεωρητικές ιδεολογίες, προσωπικές, συλλογικές, πολιτικές, θρησκευτικές.

Υπό καθεστώς κατοχής σε μια ιδεολογία διότι συνήθως οι άνθρωποι άλλα λένε και άλλα κάνουν, δηλαδή έχουμε αντιφάσεις σε αυτό το πράγμα, όταν όμως μπει κάποιος πολύ μέσα σε μια ιδεολογία, για παράδειγμα στη θρησκευτική ιδεολογία οι μοναχοί του Αγίου Όρους είναι πολύ κοντά στην ιδεολογία τους. Αυτό μπορεί να μην συμβαίνει μ’ ένα χριστιανό. Το ίδιο είναι και με την πολιτική ιδεολογία.

Όπως υπό καθεστώς εθνικής ιδεολογίας, στοιχείων θεωρητικών ή μη κάποιος μπορεί να πάει να υπερασπίσει την πατρίδα του να σηκώσει το όπλο να χτυπήσει τον επιτιθέμενο εχθρό, τον Τούρκο ας πούμε, υπό το καθεστώς στοιχείων εθνικής ιδεολογίας, όταν είναι ζώσα η πολιτική ιδεολογία μέσα του, μπορεί υπερασπίζοντας δηλαδή πιστεύοντας ότι διευρύνει το αίσθημα ενότητας με τις διαδικασίες της ζωής για ένα ευρύτερο σύνολο ανθρώπων. Υπερασπίζοντας αυτούς τους ανθρώπους να σηκώσει το όπλο και υπό καθεστώς πολιτικής ιδεολογίας να προβεί σε μια τέτοια πράξη.

Αυτή είναι η απάντηση και ωστόσο εδώ να πούμε το εξής ως παρατήρηση: αυτή η μεταβλητότητα της ιδεολογίας, που μια καινούρια εμπειρία μπορεί να σε κάνει να αλλάξεις τον τρόπο που σκέφτεσαι για τα πράγματα. Μια πολύ ισχυρή εμπειρία κάποια πράγματα όπως τα σκέφτεσαι τα αλλάζεις.

Ισχύει όμως και το εξής: άμα έρθουμε σε επαφή με τι μας είπε κάποιος, τι άποψη διαμορφώσαμε, μια διδασκαλία, μια πολιτική θεωρία κλπ., πραγματικά μπορεί να έχουμε πολύ βαθιά επίδραση -είναι αυτό που λέμε σχετική αυτονομία της ιδεολογίας- στον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα, τη ζωή μας από μια πολιτική θεωρία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν συμφωνεί όμως ο ποινικός κώδικας με αυτά ή όχι, θα το βρούμε εμείς.

Θ. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ: Είναι μια άλλη υπόθεση.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εγώ πάω στα συγκεκριμένα περιστατικά και θέλω να μου πείτε το εξής: για τον Βασίλη Τζωρτζάτο εσείς όσο τον ξέρετε ως φίλος όλα αυτά τα χρόνια, είπατε και κάποιες παρατηρήσεις για το χαρακτήρα του. Με δεδομένα όσα είπατε πριν, τον έχετε άνθρωπο ικανό να σηκώσει όπλο και να πυροβολήσει εδώ, όπως πιθανώς θα ξέρετε ότι κατηγορείται σε δύο περιπτώσεις ότι πυροβόλησε από 40 πόντους, δύο ανθρώπους κοιτάζοντάς τους στα μάτια μάλιστα, επανειλημμένα πυροβόλησε.

Πέστε ο άνθρωπος που ξέρετε ως ψυχολογική ιδιοσυγκρασία, ως χαρακτήρας είναι ικανός να κάνει κάτι τέτοιο κατά την άποψή σας;

Θ. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ: Εγώ θα πω δυο πράγματα σε αυτό. Κατ’ αρχήν ότι δεν είχε λόγους ρητά και κατηγορηματικά να αρνείται -από το σημείο που τον γνώρισα εγώ και μετά, από το ’91 και μετά δηλαδή σε τυχαίες κουβέντες- την ένοπλη πάλη, το οποίο έκανε στις συζητήσεις και με εμένα και με άλλους. Υποστήριζε δηλαδή ρητά και κατηγορηματικά -που δεν είχε λόγο με εμένα να το κάνει αυτό- ότι είναι αδιέξοδη η ένοπλη πάλη, διότι οι συνθήκες στην Ελλάδα δεν είναι τέτοιες που να ευνοήσουν τέτοια μορφή πάλης για την πολιτική επανάσταση.

Αλλά το κυριότερο για εμένα και συναρτάται και με το προηγούμενο που σας είπα πριν περί στράτευσης σε μια ιδεολογία. Όταν πάει κάποιος στον πόλεμο είναι κάποιοι που κάνουν για οδηγοί, είναι κάποιοι που κάνουν για την πρώτη γραμμή κλπ., θα σας πω ένα περιστατικό για την αίσθηση που έχω εγώ για τον Τζωρτζάτο που πιστεύω ότι είναι χαρακτηριστικό.

Ήμασταν κάποια στιγμή διακοπές με μια μεγάλη παρέα σ’ ένα νησί και είχαμε βγάλει ψάρια και ψήναμε στην παραλία. Κάποια στιγμή μια γάτα βουτάει ένα χταπόδι από τη σκάρα πάνω. Όπως ήταν σκοτάδι και ήταν πολλές οι γάτες πετάω εγώ μια πέτρα μέσα στη νύχτα και πετυχαίνει τη μία γάτα και πραγματικά στεναχωρηθήκαμε όλοι γιατί η γάτα ψόφησε.

Δύο άτομα δεν έφαγαν παρά την πείνα μας εκείνο το βράδυ από τη στεναχώρια τους. Ο ένας ήταν ο Βασίλης Τζωρτζάτος. Πιστεύω ένα άτομο με τέτοιου τύπου ψυχοδόμηση ας το πούμε έτσι, δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση όχι να πυροβολήσει από κοντά και να κοιτάει στα μάτια, αλλά δεν μπορεί να σηκώσει όπλο.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ήθελα να ρωτήσω το εξής: υπάρχει ένα περιστατικό για το οποίο έχει γίνει λόγος κατ’ επανάληψη εδώ στο δικαστήριο προσαγωγής του Βασίλη Τζωρτζάτου το Μάιο του 1993 στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία ως ύποπτος για συμμετοχή στη 17Ν. Χρόνο βέβαια κατά τον οποίο ο Βασίλης Τζωρτζάτος υποστηρίζει ότι είχε ήδη αποχωρήσει. Ελέχθησαν διάφορα, ήρθε και ο κ. Καμμένος ο Βουλευτής εδώ, είπε ότι αφέθηκε ελεύθερος ύστερα από παρέμβαση δύο Βουλευτών της Αντιπολίτευσης, διαψεύστηκε από τον Αρχηγό της Αστυνομίας στον Τύπο την επομένη μέρα κ.ο.κ.

Θέλω να μου πείτε αν γνωρίζετε το περιστατικό αυτό και αν είχατε συμμετοχή στην όλη αντιμετώπισή του με τον Τζωρτζάτο και τι άποψη έχετε γι αυτό και τι ακριβώς είχε γίνει βέβαια πρώτα και κύρια.

Θ. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ: Η πρώην γυναίκα μου ήταν δικηγόρος και υπήρξε άμεσο ενδιαφέρον μετά την ενημέρωση από την γυναίκα του η οποία ήταν και φίλη μας, για να ασχοληθεί. Εν πάση περιπτώσει δεν προλάβαμε διότι αφέθηκε ελεύθερος.

Το γεγονός αυτό από ό,τι θυμάμαι, ήταν ένα γεγονός τυχαίο, ότι πηγαίνοντας στη Χιλιαδού τον έπιασε βροχή στην Κηφισιά -από ότι μας είπε ο ίδιος μετά- και γυρίζοντας μέσα, κάνοντας μέσα από την Εκάλη, του έκαναν ωτοστόπ. Έχω μηχανή και πολλές φορές μου έχουν κάνει ωτοστόπ ιδιαίτερα τις πιο παλιές εποχές που ήταν ο κόσμος πιο κοντά.

Εκ των υστέρων γύρισε σπίτι του κλπ. Ωστόσο κάποιος πρέπει να του είχε πάρει τον αριθμό κατά τη διάρκεια αυτής της επιστροφής του που έκανε από την Εκάλη και εξ αυτού του γεγονότος δημιουργήθηκε το περιστατικό επειδή αυτός που του πήρε τον αριθμό της μηχανής και τον έδωσε και τον κάλεσαν μετά στην Ασφάλεια, πρέπει να ήταν ο φρουρός κάποιου διπλωματικού ακολούθου των ΗΠΑ. Θεώρησε ότι διέκρινε στο συνεπιβάτη στην κωλότσεπη ένα όπλο. Αυτή ήταν η όλη υπόθεση όπως εξελίχθηκε. Εν πάση περιπτώσει τον άφησαν τον άνθρωπο μετά την ανάκριση και τελείωσε.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ήταν δική του;

Θ. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ: Ναι δική του.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εάν πράγματι ήταν μέλος μιας Οργάνωσης και παρακολουθούσε ένα στόχο. Θα πήγαινε με τη δική του μηχανή με τον αριθμό κυκλοφορίας να μπορεί να καταγραφεί;

Θ. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ: Όχι.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ήταν κάτι τέτοιο στην πρακτική της 17Ν να πηγαίνει με ιδιόκτητες μηχανές;

Θ. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ: Νομίζω ότι είναι αστείο αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό είναι υπόθεση εργασίας.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Παρενέβησαν πράγματι Βουλευτές οποιουδήποτε Κόμματος;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπε όχι ο άνθρωπος.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πάνω σε αυτό μια ακόμη ερώτηση, διότι υποστηρίζεται από την κατηγορούσα Αρχή, πιθανότατα και από την Πολιτική Αγωγή ότι μέχρι που συνέβη το περιστατικό αυτό ο Τζωρτζάτος ανήκε στη 17Ν και ανέστειλε τις δραστηριότητά του εξ αιτίας του ότι προσήχθη και κατέστη ύποπτος.

Η δική σας η γνώμη είναι ότι πράγματι έγινε έτσι, ή ότι είχε από προηγούμενα αποχωρήσει και ότι το επεισόδιο αυτό ήταν τυχαίο;

Θ. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ: Εγώ γνώρισα τον Βασίλη Τζωρτζάτο το 1991. Είμαι βέβαιος από τα στοιχεία της προσωπικής του ζωής από τη ψυχοσύνθεσή του όπως εκφραζόταν εκείνη τη στιγμή, αλλά και από τις απόψεις που εξέφραζε περί ενόπλου βίας στη συγκεκριμένη φάση και σε τυχαίες συζητήσεις οι οποίες γίνονταν, πως είχε αποχωρήσει. Σε αυτό, η αίσθησή μου είναι κατηγορηματική.

Σημειωτέον ότι εγώ δεν ήμουν άμεσο πρόσωπο και μπορούσα να εκτιμήσω, ή να πονηρευτώ. Είχα μια εμπειρία, μια επαφή με τέτοια πράγματα, δηλαδή πολιτικά μπορούσα να εκτιμήσω τις πολιτικές απόψεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καταλαβαίνω.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα ήθελα να μου πείτε εάν ξέρετε κάποια πράγματα σχετικά με τις συνθήκες της προανακριτικής του ομολογίας – απολογίας και σχετικά με τη σχέση του με τους προηγούμενους δικηγόρους του. Έγινε κατά κόρον λόγος εδώ, δυστυχώς την Παρασκευή τα δημοσιεύματα αναπαρήγαγαν μια δήλωση παράγοντα της δίκης καίτοι αυτή ανεκλήθη, η οποία αποδίδει στον Τζωρτζάτο ότι κατηγόρησε τους δικηγόρους του για μια σειρά πράγματα και ιδίως για τη στάση τους στην ανακρίτρια οι οποίοι ανέχθηκαν την παρουσία οπλοφόρων.

Είναι αυτό αληθές; Έχετε μιλήσει με τους προηγούμενους δικηγόρους του, ή και με τον ίδιο, ή με άλλα πρόσωπα του περιβάλλοντός του; Τι ξέρετε γι’ αυτό να μας πείτε.

Θ. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ: Επειδή ήμουν άμεσα ενδιαφερόμενος για το φίλο μου, ήρθα σε επαφή και με τον κ. Τεντολούρη. Μην ξεχνάτε ότι είχα συγκλονιστεί από όλη αυτή την υπόθεση. Δεν πίστευα δηλαδή στα μάτια μου και στα αυτιά μου. Κάναμε κάποιες κουβέντες κλπ.

Το γεγονός αυτό έχει ως εξής: επειδή λόγω τρόμου και φόβου δεν του επέτρεψε του κ. Τεντολούρη ο Βασίλης Τζωρτζάτος να παρέμβει για το ζήτημα της παρουσίας οπλισμένων ανθρώπων στην ανάκριση και επειδή κατά κάποιο τρόπο μετά είχε μια αλλαγή στάσης, του έφυγε ο φόβος κλπ., υπήρξε μια στάση του κ. Τεντολούρη ότι εγώ είμαι επαγγελματίας και εν πάση περιπτώσει δεν μπορούμε εδώ να παίζουμε μια το ένα μια το άλλο, δηλαδή να πάω να αλλάξω υπεραστική γραμμή.

Ο ίδιος ο Βασίλης Τζωρτζάτος το κατανόησε αυτό εκ των υστέρων γιατί είχαμε συνεχή τηλεφωνική επαφή μετά από τη φυλακή.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Υπήρξε καταγγελία ή μομφή εκατέρωθεν;

Θ. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ: Όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Φοβόταν δηλαδή ακόμη και στο δικηγόρο του.

Θ. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ: Έχω να σας πω κι άλλα πάνω σε αυτό κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το θεωρείτε λογικό αυτό να το πιστέψει ένας έλλογος άνθρωπος; Γιατί εδώ απευθύνεστε σε δικαστήριο.

Θ. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ: Το πρώτο τηλεφώνημα που έγινε σε εμένα από τις φυλακές του Κορυδαλλού αμέσως μετά τη μεταγωγή του εκεί, γιατί πραγματικά είχα συγκλονιστεί, του λέω «τι σου έκαναν εκεί μέσα› και μου λέει «τίποτα – τίποτα, καμία κουβέντα, σε παρακαλώ μην λες καμιά κουβέντα›. Ήταν υπό καθεστώς πλήρους τρόμου, πολύ αργότερα, δηλαδή στις αρχές της κράτησής του στη φυλακή.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ξέρετε αν τα τηλέφωνα αυτά από τη φυλακή παρακολουθούνταν και παρακολουθούνται;

Θ. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε αν αμφιβάλλετε γι’ αυτό...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ ούτε αμφιβάλλω ούτε πιστεύω τίποτα.

Θ. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ: Υπάρχουν οι κασέτες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας που προφανώς από ό,τι έγραψαν οι εφημερίδες παρακολουθεί τα τηλέφωνα, μπορεί να έχετε το πρώτο τηλεφώνημα, όπως επίσης υπάρχουν και επόμενα τηλεφωνήματα που λέγονται πάρα πολλά πράγματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Με τους δικηγόρους του –επειδή ελέχθη από τον κ. Πρόεδρο και φαινομενικά είναι ισχυρό το επιχείρημα, άμα δεν είπε τίποτα στους δικηγόρους του- πόσο συναντήθηκε προτού να πάει στην ανακρίτρια να απολογηθεί και αν συναντήθηκε ελεύθερα και χωρίς την παρουσία ανθρώπου της αντιτρομοκρατικής

Πόση διάρκεια είχε η οποιαδήποτε συνάντηση με τους δικηγόρους προτού να απολογηθεί στην ανακρίτρια; Που έγινε η συνάντηση με τους δικηγόρους του και αν έγινε χωρίς την παρουσία τρίτων προσώπων, ή με την παρουσία ανθρώπων της αντιτρομοκρατικής.

Θ. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ: Αυτό που ο ίδιος μου είπε είναι ότι ήταν ολιγόλεπτη η επαφή με το δικηγόρο του. Έγινε μέσα στους χώρους της αντιτρομοκρατικής.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο,τι σας είπε ο ίδιος.

Θ. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ: Ό,τι μου είπε ο ίδιος. Και στην επαφή με τη γυναίκα του βέβαια, γιατί αυτά τα βεβαίωσε και η γυναίκα του, γιατί περίμενε από κάτω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα μας τα πει και ο ίδιος. Τη γυναίκα του την ακούσαμε.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όσα ξέρετε σχετικά με το θέμα αυτό τα ξέρετε μόνο από τον ίδιο, ή έχετε μιλήσει; Γιατί αν κατάλαβα καλά, έχετε έρθει σε επαφή με τον κ. Τεντολούρη τον προηγούμενο δικηγόρο του.

Θ. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ: Μπορώ να πω ότι εγώ είχα περισσότερες επαφές με τον κ. Τεντολούρη από ότι η γυναίκα του. Ο κ. Τεντολούρης τα βεβαιώνει αυτά που λέω, ότι δεν ήταν μόνο ο ίδιος. Όχι μόνο αυτό, αλλά και το ζήτημα των σημαδιών, του βασανισμού του κλπ., και από τη γυναίκα του είναι βεβαιωμένο, δεν είναι μόνο από τις τηλεφωνικές συνομιλίες δηλαδή, αλλά το καθεστώς που υπέστη εκεί μέσα, είναι βεβαιωμένο και από άλλους, όπως για παράδειγμα και από εσάς που τον είδατε, ή τη γυναίκα του εκ των υστέρων.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν έχω άλλη ερώτηση. Είχε τα σημάδια μέχρι και το Δεκέμβριο κ. Εισαγγελέα και υπάρχει ιατροδικαστική εξέταση, αλλά δυστυχώς δεν έτυχα της ευαισθησίας των αρμοδίων Αρχών.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Παρασκευόπουλος έχει τον λόγο.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε μάρτυς πείτε μου το εξής: η κα Πολιτάκη ήταν η πρώην σύζυγός σας.

Θ. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ: Ναι.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Την ήξερε και σαν όνομα ο κ. Τζωρτζάτος;

Θ. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ: Βεβαίως την ήξερε, αφού ήμασταν φίλοι.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν την ανακοίνωσε και είπε το όνομά της μπόρεσε να τη δει; Αυτό έχει σημασία. Γιατί προσέξτε, υπάρχουν προανακριτικές καταθέσεις που λένε –όχι μόνο ο κ. Τζωρτζάτος και όλοι οι υπόλοιποι- αρνούνται δικηγόρο. Έχει δηλώσει όνομα δικηγόρου. Μπόρεσε να τον δει η κα Πολιτάκη την πρώτη μέρα που τον συνέλαβαν; Αφήστε τις επόμενες μέρες τι έγινε.

Θ. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ: Όχι. Και στις τηλεφωνικές επικοινωνίες αυτό που μου είπε είναι ότι «Εγώ είπα για την Αννίτα αμέσως για δικηγόρο (γιατί τον ρώτησα αν ζήτησε δικηγόρο) είπα και τηλέφωνο, αλλά αυτοί αρνήθηκαν›.

Εδώ θέλω να κάνω μια παρατήρηση: ο σεβαστός και αγαπητός μου πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Πρόεδρε ο κ. Ευάγγελος Γιαννόπουλος μου έλεγε σε παλιές δίκες που είχαμε με τα φοιτητικά παλιά τη δεκαετία του ’70 ότι «θα πρέπει σε δίκες που έχουν και πολιτικό χαρακτήρα οι διωκτικοί μηχανισμοί και κυρίως οι κατώτερες βαθμίδες να αντιμετωπίζονται εξ ορισμού ως ψευδομάρτυρες› με την εξής έννοια ότι εάν διαφωνήσει με το πλαίσιο που του θέτει η υπηρεσία του εκ των άνω, θα έχει κυρώσεις στο επάγγελμά του, στη δουλειά του κλπ. Οπότε για τη διασφάλιση της διαδικασίας και της αλήθειας, θα πρέπει με τεράστια επιφύλαξη ίσως ακόμη και να αντιμετωπίζονται εξ ορισμού ως ψευδομάρτυρες.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή το συμπέρασμα είναι ότι παρ’ ότι γνώριζε την κα Πολιτάκη δεν εκλήθη η κα Πολιτάκη να έρθει, παρ’ ότι είπε το όνομά της.

Θ. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ: Βεβαίως.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να δώσετε μια εξήγηση στο εξής γεγονός: είναι αληθές αυτό που ελέχθη ότι πράγματι έφερε σημάδια από χτυπήματα ή τα έκανε μόνος του; Τα είδατε εσείς; Από που το συμπεραίνετε; Μπορείτε να μας καταθέσετε κάτι αληθές και θα δούμε πως έγινε η μεταστροφή μετά.

Θ. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ: Εγώ περίμενα από κάτω -δεν πίστευα στα αυτιά μου μετά τη δημοσιοποίηση- στην πρώτη συνάντηση της γυναίκας του με τον ίδιο. Περίμενα εναγωνίως. Μετά αυτό που μου είπε η γυναίκα του ότι λέει ότι συμμετείχε για λίγο και τη ρώτησα πως τον είδε και μου είπε ότι «όπως ξέρει τον Βασίλη ήταν τελείως διαφορετικός, ήταν υπό καθεστώς τρόμου, δεν μπορούσε να περπατήσει και εν πάση περιπτώσει φαινόταν ότι πονούσε›.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτηθήκατε ενδιαμέσως δηλαδή από τον κ. Εισαγγελέα ότι γινόταν τηλεφωνήματα. Ρωτώ: τα τηλεφωνήματα από την πρώτη στιγμή επιτρέπονται; Για ποιο λόγο; Να μην σας πω εγώ την απάντηση, γιατί θα το κάνω σαν σχόλιο μετά. Τα τηλεφωνήματα επιτρεπόταν σε όλους. Ερωτώ: επιτρέπονταν για λόγους ελευθερίας επικοινωνίας, ή για λόγους παρακολούθησης του καθένα; Τι συμπεράνατε εσείς από τα τηλεφωνήματα που σας έκανε.

Θ. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ: Αυτό είναι θέμα υποκειμενικής κρίσης. Ωστόσο εγώ θα σας πω το εξής: για όποιο λόγο και να το έκαναν, το δεδομένο είναι ότι τα παρακολουθούσαν.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: (Εκτός μικροφώνου)

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Μα είναι δυνατό να γίνεται αυτό κάθε φορά; Όταν πάει να απαντήσει ο μάρτυρας να παρεμβαίνει ο κ. Εισαγγελέας;

Κύριε μάρτυς σας ρωτώ: το τηλέφωνο επιτρέπεται γιατί ήθελαν να επικοινωνεί ο κάθε κατηγορούμενος από τους κατηγορουμένους, ή γιατί ήθελαν να παρακολουθούν και την αναπνοή του. Τι καταλάβατε εσείς;

Θ. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ: Η άποψή μου είναι για συλλογή πληροφοριών.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει. Είναι σεβαστή.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Που στηρίζετε την άποψη αυτή;

Θ. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ: Σας είπα στις εφημερίδες, στην κοινή λογική και επίσης και σε κάτι άλλο, αφού το θέλετε έτσι. Οι διωκτικοί μηχανισμοί σε όλη την περίοδο ακόμη και στη μεταπολίτευση έχουν επιδείξει μια ιδεολογική αδράνεια. Η ιδεολογία αδράνεια έχει ανάλογες συμπεριφορές.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τι δουλειά κάνετε;

Θ. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ: Δημόσιος υπάλληλος.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε μάρτυς υπήρχαν πραγματογνώμονες, εμπειρογνώμονες, ειδικοί σύμβουλοι τους οποίους κάλεσαν -να σας πω ονόματα, όπως ψυχιάτρων, αναπληρωτών και επίκουρων καθηγητών του Αιγινήτειου που πήγα προσωπικά εγώ- οι οποίοι δεν ήξεραν...

Θ. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ: Έχω προσωπική εμπειρία από ορθοπεδικό, φοβερά ειδικευμένο που του εδόθη το υλικό που αφορούσε μια υπόθεση η οποία είχε εκτίμηση ορθοπεδικού. Ήταν σαφής η άποψή του κατηγορηματική κλπ., υπέρ του μάρτυρα, κατά δηλαδή της κατηγορίας όπως στοιχειοθείτο στο κατηγορητήριο στη συγκεκριμένη περίπτωση και ο οποίος αρνήθηκε να έρθει -δεν θέλω να πω για τον άνθρωπο γιατί θα τον εκθέσω- λόγω του φόβου του για την επαγγελματική του κατάσταση.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Για τη μεταστροφή του κ. Τζωρτζάτου έχετε κάποια πραγματικά γεγονότα; Η κρίση σας στηρίζεται σε κάποια συμπεράσματα επί γεγονότων. Που οφείλεται κατά την άποψή σας;

Θ. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ: Το είπα και προηγουμένως, το εξήγησα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το είπε.

Θ. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ: Τον κ. Τεντολούρη, αλλά εδώ πέρα έχουμε μια προϊούσα διαδικασία αποβολής τρόμου. Δηλαδή σιγά-σιγά του ανθρώπου του πέρναγε το φόβος.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Από το ΄91 είπατε ότι τον γνωρίζετε τον κ. Τζωρτζάτο. Δώσατε κάποια στοιχεία βέβαια που είπατε ότι εσείς αποκλείετε με αυτά που γνωρίζατε .....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιατί έλεγε ότι «εγώ δεν θέλω ένοπλη πάλη›.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ ρωτώ το εξής, εάν πράγματι αυτός ο άνθρωπος συμμετείχε όπως παραδέχεται, περιφερειακά σε κάποια ενέργειες τρίτης κατηγορίας ως 3ος-4ος φτωχός μιας αμάξης που λέγεται 17Ν και η οποία κατηγορείται για κάποια εγκλήματα σοβαρά. Μετά το ΄91-΄92 σταματάει αυτή την συμμετοχή και την 4ου βαθμού ή 3ου βαθμού. Πού το αποδίδετε αυτό, σε φόβο, σε δική του βούληση απ’ ότι τον ξέρετε σαν χαρακτήρα; Αυτή είναι η βασικότερη μεταστροφή του κ. Τζωρτζάτου. Σε κάποια στιγμή δηλαδή μετέχει και μετά σταματάει να μετέχει.

Θ. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ: ¶μα προσέξατε κ. Πρόεδρε το είπα ήδη αυτό στην προηγούμενη απάντησή μου. Ότι αφορά τις απόψεις του οι οποίες μεταβλήθηκαν, μιλούσε για αδιέξοδο της ένοπλης πάλης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήταν ένας άνθρωπος καλός, με καλοσύνη και δεν μπορούσε αυτό το πράγμα να το ανεχθεί άλλο. Σας ευχαριστούμε, να πάτε στην ευχή του Θεού.

Θ. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ: Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Πιταρίδης.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ενημερωτικά ήθελα να πω καταρχήν ότι από την πλευρά της υπεράσπισης του κ. Βασίλη Τζωρτζάτου υπάρχουν ακόμα 2-3 μάρτυρες κάτοικοι άλλων περιοχών τους οποίους ελπίζουμε να προτείνουμε κάποια άλλη μέρα μέσα στην βδομάδα αυτή ή στην επομένη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είπαμε ότι δεν γυρίζουμε πίσω; Εσείς ήδη εξετάσατε πάρα πολλούς μάρτυρες.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είπατε και κάτι άλλο, ότι αν είναι κάποιος που είναι ειδικός και έχει να πει κάτι θα το δούμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶μα είναι κάτι ειδικό και 5΄ λεπτά, όχι επί παντός επιστητού.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Με το ζόρι κατάφερα να βρω έναν ηλεκτρονικό που έχει σχέση με το πειστήριο 57. Υπάρχει ένας γιατρός δηλωμένος που είναι κάτοικος Χανίων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν θέλω κανενός να περιορίσω τα δικαιώματα. Θέλω όμως να σας γίνει συνείδηση ότι η διαδικασία κάπου πρέπει να λήξει. Δεν θα πηγαίνουμε να κάνουμε αμπέλια. Θα δούμε, αλλά και εφόσον αυτοπεριορίζεστε κι εσείς.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν θεωρώ ότι κωλυσιεργούμε. Κύριε Πρόεδρε, να κάνω τον σχολιασμό μου. Είναι ακόμα και ως μάρτυρας ο κ. Καράμπελας συγγραφέας του βιβλίου «Αντάρτικο των Πόλεων›. Έχω ξαναπεί στο Δικαστήριο για τον κύριο αυτόν. Μετά την εξέταση του κ. Μολυβιάτη η υπεράσπιση του κ. Βασίλη Τζωρτζάτου έχει ολοκληρώσει τον κύκλο των βασικών μαρτύρων υπεράσπισης. Θα αναφερθώ σε κάποια σύντομα σχόλια για τους μάρτυρες τους συγγενείς οι οποίοι ήρθαν εδώ, δεδομένου ότι για τους προηγούμενους είχα σχολιάσει όταν τελείωσαν την Πέμπτη.

Ήρθαν και ακούστηκαν από αυτό το βήμα άνθρωποι οι οποίοι είναι άνθρωποι της κοινωνίας όπως κατά καιρούς λέτε, μέσοι άνθρωποι, νοικοκυραίοι, Χριστιανοί, άνθρωποι εκ των οποίων ορισμένοι απέσπασαν και κέρδισαν επάξια νομίζω την εμπιστοσύνη και του κ. Εισαγγελέα της Έδρας ακόμα. ¶νθρωποι οι οποίοι αφενός ανέδειξαν ένα οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον το οποίο αγαπά, σέβεται και στηρίζει τον κ. Βασίλη Τζωρτζάτο.

Αφετέρου συνυπήρχε μαζί του καίτοι ο ίδιος βρισκόταν σε μία ακραία ιδεολογικοπολιτική αντίθεση γιατί απλούστατα το κριτήριο της συνύπαρξης και της συμβίωσης είναι η πράξη και είναι η Δημοκρατία, η αλληλεγγύη και η συναδελφικότητα στις προσωπικές σχέσεις. Δεν θα μπορούσε να γίνεται αυτό εάν είχαμε έναν κατηγορούμενο βίαιο, αντικοινωνικό, εγκληματικό, εριστικό, έναν άνθρωπο ο οποίος να έχει μία αντικοινωνική συμπεριφορά και να προκαλεί προβλήματα στους άλλους. Ένα θέμα είναι αυτό.

Ένα δεύτερο. Ο κάθε ένας μάρτυρας με την δική του αυτονομία στην προσωπικότητά του και με απαντήσεις και με το τοποθετήσεις οι οποίες πραγματικά έδειχναν μία συγκρότηση έστω κι αν δεν ταυτίζονταν απόλυτα σε ορισμένα πράγματα με την υπερασπιστική γραμμή. Νομίζω ότι κέρδισε τις εξετάσεις της αξιοπιστίας και ανέδειξε αυτά τα οποία προβάλλουμε.

Πρώτα απ’ όλα νομίζω ότι έγινε σκόνη το περιστατικό της δήθεν ρήξης με τους δικηγόρους του. Ξεκινάω από εκεί με μεγάλη οδύνη αλλά το κάνω διότι δυστυχώς ο Τύπος αγαπά να προβάλει εκείνα τα οποία δημιουργούν ρήγματα και δημιουργούν προβλήματα. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπήρξε καμία μομφή και αλληλοκαταγγελία και ότι ο κ. Βασίλης Τζωρτζάτος αφότου έφυγε από την Γενική Ασφάλεια και μετά άρχισε να εκθέτει στους οικείους του και στους δικηγόρους του τις συνθήκες υπό τις οποίες φέρεται ότι έδωσε εκείνη την περιβόητη προανακριτική απολογία.

Καταδείχθηκε ακόμα ότι ήταν θύμα αυτής της ανακριτικής συμπεριφοράς την οποία περιγράφουμε και καταδείχθηκε όχι μόνο διότι αποδείχθηκε περίτρανα από τους μάρτυρες που κατέθεσαν την Πέμπτη ότι η Ασφάλεια εξακολουθεί και επί ημερών Δημοκρατίας να εφαρμόζει τέτοιες τακτικές, αλλά κατατέθηκε από τους οικείους του το ποια ήταν η συμπεριφορά του, ποια ήταν η κατάσταση στην οποία τον είδαν. Είδαν έναν άνθρωπο διαφορετικό από εκείνο που γνώριζαν όταν τον επισκέφθηκαν εκεί και ότι η συμπεριφορά του δεν ήταν φυσιολογική.

Το τρίτο το οποίο αναδείχθηκε είναι ότι είναι ένας άνθρωπος ο οποίος τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια έζησε μία κανονική, οικογενειακή, επαγγελματική ζωή, ότι είναι ένας άνθρωπος που αγαπάει το παιδί του και ένας άνθρωπος ο οποίος δεν κινήθηκε στην ζωή του από κίνητρα ιδιοτελή και από την εξυπηρέτηση των συμφερόντων αλλά κινήθηκε για την εξυπηρέτηση κάποιων ιδανικών. Κάποιων ιδανικών τα οποία σε συνδυασμό ίσως με κάποια βιώματα από την παιδική του ηλικία τα οποία τα περιέγραψαν εδώ πέρα οι συγγενείς του, με τον πατέρα του τον Αριστερό να διώκεται, να μην μπορεί να κάνει δουλειά, με την οικογένειά του να ζει στην ανέχεια και όμως να μην στερείτε της εντιμότητας και να μην έχει καμία ροπή προς την παραβατικότητα, πήρε τον δρόμο που πήρε και τον άφησε τον δρόμο αυτό πάλι από δική του βούληση και όχι από κανένα εξωτερικό εμπόδιο.

Νομίζω κατά συνέπεια ότι έχουν αναδειχθεί τα στοιχεία εκείνα του χαρακτήρα του κ. Βασίλη Τζωρτζάτου που τέθηκαν από την υπεράσπιση και φυσικά κυρίως τέθηκε ότι η απολογία του στην προανάκριση έγινε κάτω από συνθήκες οι οποίες δεν είναι καθόλου μα καθόλου αξιόπιστες και σε ότι αφορά την ελευθερία της βούλησής του και σε ότι αφορά την άσκηση των δικαιωμάτων του.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Μυλωνάς έχει το λόγο.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Συμπληρωματικά κ. Πρόεδρε τρία σημεία θέλω να θίξω. Το πρώτο αφορά την φωτογραφία η οποία επεδείχθη σε δύο μάρτυρες. Εδώ επιτρέψτε μου να θυμίσω ότι ένας μάρτυρας ο οποίος εντελώς όψιμα και αναπάντεχα είχε αναγνωρίσει τον κ. Βασίλη Τζωρτζάτο ως τον δράστη στην απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του κ. Παπαδημητρίου, είναι θυμίζω εκείνος ο μάρτυρας που ενώ λίγο μετά το συμβάν είχε πει ότι δεν είδα αυτόν τον δράστη γιατί μου είχε γυρισμένη την πλάτη. Εδώ στο Δικαστήριό σας είπε ότι «θυμάμαι το έντονο βλέμμα που μου είχε ρίξει›.

Αυτός ο «ψευδομάρτυρας› όπως τον έχουμε χαρακτηρίσει και έχουμε ζητήσει και την άσκηση ποινικής δίωξης από το Δικαστήριό σας και επιφυλασσόμαστε να ζητήσουμε κι εμείς την δίωξή του, ήταν σε ένα πράγμα σαφής. Ότι ο κ. Τζωρτζάτος κατ’ αυτόν, ο δράστης δηλαδή της απόπειρας κατά του κ. Παπαδημητρίου δεν είχε μουστάκι. Η απόπειρα κατά του κ. Παπαδημητρίου είναι τέλη Δεκεμβρίου 1992.

Προσκομίσαμε στο Δικαστήριο, επιδείξαμε και έχετε στα χέρια σας μία φωτογραφία στην οποία φαίνονται 3 άτομα. Ο κ. Τζωρτζάτος στην μέση με ένα μεγάλο μουστάκι και δύο άλλοι άνθρωποι. Αυτοί οι δύο άνθρωποι ήρθαν εδώ στο Δικαστήριο ως μάρτυρες και οι δύο κατέθεσαν ότι αυτή η φωτογραφία είναι από την ονομαστική εορτή του ενός εκ των δύο που ονομάζεται Θανάσης. Είναι λοιπόν φωτογραφία της 18ης Ιανουαρίου 1993. Γιατί το 1993; Αυτό το εξήγησαν οι μάρτυρες γιατί δύο μέρες πριν στις 16/1/1993 είχε γεννηθεί η κόρη του κ. Τζωρτζάτου και ήταν ακριβώς γιορτή στην οποία συμμετείχαν οι τρεις τους. Είχε μια ιδιαίτερη σημασία γιατί γιόρταζε ο κ. Βασίλης Τζωρτζάτος και την γέννηση της κόρης του. Βέβαια και οι δύο μάρτυρες επιβεβαίωσαν ότι αυτή η φωτογραφία στην οποία ο κ. Τζωρτζάτος έχει μουστάκι είναι από τις 18 Ιανουαρίου 1993.

Βέβαια επιπλέον είπαν ότι αυτό το μουστάκι δεν το είχε αφήσει εκείνες τις μέρες, που δεν ήταν δυνατόν άλλωστε γιατί ήταν και μεγάλο σε μέγεθος, αλλά το είχε και τους προηγούμενους 1-2-3 μήνες. ¶ρα και από αυτό το αποδεικτικό στοιχείο, από τον συνδυασμό των δύο μαρτυρικών καταθέσεων και της φωτογραφίας καταρρίπτεται η μαρτυρική κατάθεση εκείνου του μάρτυρα του κ. Βουτζαλή αν θυμάμαι καλά. Αυτό είναι το πρώτο σημείο.

Το δεύτερο σημείο που θέλω να σχολιάσω είναι το εξής: τρεις μάρτυρες ενώπιόν σας ανέφεραν ότι για αρκετό καιρό μετά την σύλληψη του κ. Τζωρτζάτου ο ίδιος έφερε εκτενή τραύματα, μώλωπες, χτυπήματα στην μέση και στα πλευρά από πίσω. Αυτά τα χτυπήματα ήταν τόσο έντονα που υπήρχαν και τον Σεπτέμβριο, υπήρχαν και τον Οκτώβριο.

Εδώ θέλω να υπογραμμίσω ότι ενώ η υπεράσπιση του κ. Τζωρτζάτου ζήτησε με υπόμνημά της να γίνει ιατροδικαστική έκθεση, δυστυχώς καμία ευαισθησία δεν επεδείχθη από τις αρμόδιες Αρχές και δεν έγινε η ιατροδικαστική έκθεση η οποία βεβαίως θα επιβεβαίωνε αυτό που τρεις μάρτυρες κατέθεσαν ενώπιόν σας, ότι για μεγάλο διάστημα μετά την σύλληψή του είχε εκτενή σημάδια, εκτενής μώλωπες, εκτενή τραύματα ο κ. Τζωρτζάτος τα οποία βέβαια δεν προήλθαν από πτώσεις στην φυλακή που δεν συνέβη αλλά προήλθαν από την κακομεταχείριση που είχε, από τον βασανισμό που υπέστη στην Ασφάλεια. Παρόλα αυτά οι αρμόδιες Αρχές εκώφευσαν παρόλο που ζητήθηκε συγκεκριμένα και γραπτά να γίνει έλεγχος από ιατροδικαστή. Κάτι τέτοιο ουδέποτε έγινε. Αυτό ήταν το δεύτερο σημείο.

Έρχομαι στο τρίτο σημείο και είναι ένα σημείο που κακώς κατά την γνώμη μου και εσφαλμένα αντέδρασε ο κ. Πρόεδρος. Ο κατηγορούμενος είπε ότι κηδεμονεύτηκε η Δικαιοσύνη από τις Διωκτικές Αρχές. Αντέδρασε ο κ. Πρόεδρος και είπε ότι «δεν είναι δυνατόν να λέγονται αυτά τα πράγματα›. Εμένα θα μου επιτρέψετε να πω ότι βάσει αυτών των οποίων υπέστη ο κατηγορούμενος και τα οποία εξέθεσαν εδώ οι μάρτυρες και λίγα είπε ο κ. Τζωρτζάτος. Γιατί; Ο κ. Τζωρτζάτος είναι ένας άνθρωπος ο οποίος βασανίστηκε, ο οποίος κακοποιήθηκε και σωματικά και ψυχολογικά από την Ασφάλεια κατά πλήρη παραβίαση βεβαίως του ισχύοντος Δικαίου και κατά τέλεση συγκεκριμένων εγκλημάτων.

Θα αναφέρω ένα σημείο, τις συνθήκες σύλληψης που είναι καθοριστικό νομίζω για το πώς έδρασαν οι Διωκτικές Αρχές, για το πώς όχι μόνο προσπάθησαν να κηδεμονεύσουν τις Δικαστικές Αρχές αλλά ακόμα περισσότερο κατά πόσο παρανόμησαν και τέλεσαν και εγκλήματα οι Διωκτικές Αρχές στο όνομα καταπολέμησης της τρομοκρατίας και σύλληψης των φερομένων ως τρομοκρατών.

Ανέφερε η σύντροφος του κ. Βασίλη Τζωρτζάτου ότι και οι τρεις τους και ο κ. Τζωρτζάτος και η γυναίκα του και το ανήλικο παιδί τους συνελήφθησαν 6:00 τα χαράματα της 18ης Ιουνίου. Επισήμως βέβαια έχει αναγνωσθεί το έγγραφο. Η σύλληψη του κ. Τζωρτζάτου γίνεται το βράδυ νομίζω 20:00 η ώρα της ίδιας μέρας στην Ασφάλεια.

Βλέπουμε όμως, απεδείχθη από την ακροαματική διαδικασία, από την κατάθεση των μαρτύρων και ιδίως της συζύγου του ότι όχι μόνο είναι ψευδής η συγκεκριμένη έκθεση, αλλά ότι έχει συλληφθεί από τις 6:00 το πρωί. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία. Δεν θα αναφερθώ εδώ στο τί εγκλήματα τελέστηκαν εις βάρος της γυναίκας του και της ανήλικης κόρης τους. Θα περιοριστώ στο τί εγκλήματα τελέστηκαν εις βάρος του κ. Τζωρτζάτου που είναι πολύ πιο σημαντικά.

Μας είπε η σύζυγός του ότι ήδη από τις 9:00 το πρωί είχαν φτάσει στην Ασφάλεια. Από το πρωί λοιπόν της 18ης Ιουλίου ο κ. Τζωρτζάτος είναι στην Ασφάλεια, έχει συλληφθεί και βέβαια η έκθεση σύλληψης είναι στις 20:00 το βράδυ. Γιατί; Για να μπορούν ελεύθερα οι Διωκτικές Αρχές να εφαρμόζουν το νόμο ή μάλλον καλύτερα να παρανομούν και να κάνουν αυτά που μας ανέφερε ο κ. Βασίλης Ξηρός ο οποίος ανέφερε ότι το πρωί εκείνης της ημέρας άκουγε επανειλημμένα έναν άλλον κρατούμενο να φωνάζει «ωχ μάνα μου, ωχ μάνα μου› και ακόμα περισσότερο είδε και έναν Αστυνόμο να βγαίνει έξω και να σκουπίζει τα ματωμένα χέρια του. Μας είπε ότι στην συνέχεια αναγνώρισε ότι αυτή η φωνή ήταν από τον κ. Βασίλη Τζωρτζάτο.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν γιατί επισήμως η σύλληψη του κ. Βασίλη Τζωρτζάτου είναι στις 20:00. Για να τον έχουν επί 12-15 ώρες στην διάθεσή τους οι Διωκτικές Αρχές και για να μπορέσουν όχι απλώς να κηδεμονεύσουν τις Δικαστικές Αρχές αλλά πολύ περισσότερο να μπορέσουν να αυθαιρετήσουν, να παρανομήσουν, να τελέσουν σοβαρά κακουργήματα εις βάρος του κ. Τζωρτζάτου όπως πιστοποιήθηκε από τους μάρτυρες ενώπιόν σας. Με λίγα λόγια για να μπορέσουν με την ησυχία τους να βασανίζουν τον κ. Τζωρτζάτο.

Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός το οποίο το Δικαστήριό σας δεν νομίζω ότι θα αφήσει να περάσει έτσι χωρίς να το εξετάσει επισταμένως και χωρίς να προβληματιστεί για όλα όσα είπαν οι μάρτυρες. Δεν είναι μόνο ένας μάρτυρας. Δεν είναι μόνο ο συγκατηγορούμενός του που κατέθεσε ευθέως ότι βασανιζόταν ο κ. Τζωρτζάτος. Δεν είναι μόνο η σύντροφος του κ. Τζωρτζάτου. Είναι όλοι οι συγγενείς οι οποίοι ανέφεραν ότι ναι, συγκεκριμένα ο κ. Τζωρτζάτος βασανίστηκε στην Ασφάλεια. Βασανίστηκε κατά τέτοιο έντονο τρόπο ώστε επί 2-3 μήνες μετά να έχει εκτενή σημάδια στην πλάτη και στα πλευρά του.

Παρόλα αυτά οι αρμόδιες Αρχές εκώφευσαν και δεν έπραξαν τίποτα. Αυτό λοιπόν νομίζω είναι κάτι πολύ σημαντικό που πρέπει να προβληματίσει το Δικαστήριό σας και όλο αυτό το σημείο των μαρτυρικών καταθέσεων ενώπιόν σας νομίζω ότι τεκμηριώνει ευθέως τον ισχυρισμό του κ. Τζωρτζάτου ότι ο συγκεκριμένος βασανίστηκε.

Θα τελειώσω λέγοντας το εξής: γράφτηκε σε εφημερίδες και σε έγκριτη εφημερίδα δυστυχώς ότι ο τελευταίος τρόπος αντίδρασης επειδή έχουν δήθεν απογοητευθεί και δήθεν είναι σε απόγνωση οι κατηγορούμενοι, είναι να επικαλούνται τώρα στο Δικαστήριό σας ότι βασανίστηκαν. Όχι κ. Πρόεδρε, όχι κ.κ. Εφέτες. Ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος τον οποίο εκπροσωπώ ήδη από τον Οκτώβριο του 2002 έχει καταγγείλει με υπόμνημα γραπτώς ότι έχει βασανιστεί. Δεν έρχεται τώρα όψιμα να το πει. Από τον Οκτώβριο τα έχει καταγγείλει και στην συνέχεια έχει κάνει και μήνυση.

Ποια ήταν η αντίδραση των αρμόδιων Αρχών; Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει να διωχθούν οι συγκεκριμένοι δράστες κακουργημάτων ή βασανισμού εις βάρος του κ. Τζωρτζάτου.