Πολιτική
Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2003 19:24

Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (23/06/2003) Μέρος 5/8

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Να σας εξηγήσω γιατί έκανε ο κ. Αρμαγανίδης αυτό το λάθος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έκανε λάθος λοιπόν. Γιατί;

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Τον αποσωληνώσαμε το μεσημέρι 3 η ώρα και στη 1 τη νύχτα πήγε μέσα ο κ. Σύρος....

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Εμείς, στη δική μας την πρακτική, την εφημερία της 5ης του μηνός της Παρασκευής, τη λογαριάζαμε το Σάββατο.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Κύριε, δε μιλά για εφημερίες εδώ, μιλά για ώρα και για ημέρα. Λέει: «1 η ώρα το πρωί›, δηλαδή λίγες ώρες μετά την αποσωλήνωση, άρχισαν οι ανακρίσεις.....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η τοποθέτηση του μάρτυρα είναι σαφής, να συνεκτιμηθεί και αυτό.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Εγώ ήμουν παρών και δεν ήταν ο κ. Αρμαγανίδης.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Εσείς λοιπόν θεωρήσατε ότι σ’ αυτή την κατάσταση που ήταν ο κ. Ξηρός με όλα αυτά τα τραύματα που είχε και θα τα δούμε τώρα πιο αναλυτικά, ήταν ικανός να ανακριθεί για περίπου 1.000 κακουργήματα που έχει όλη αυτή η δικογραφία, 23 ανθρωποκτονίες, εκατοντάδες εκρήξεις, ληστείες, κλοπές, αντι-αρματικά κτλ., δεν θα τον ανέκριναν για ένα περίπτερο δηλ. ότι έκλεψε πέντε σοκολάτες, θα τον ανέκριναν για τη μεγαλύτερη κατά την άποψη του κατηγορητηρίου εγκληματική Οργάνωση που υπήρξε στη νεότερη ιστορία μας.

Εσείς κρίνατε ότι αυτές τις όποιες ώρες μετά την αποσωλήνωσή του, για την οποία μάλιστα λέτε ότι ήταν τόσο άσχημα που «φοβόμασταν ότι ο ασθενής θα χρειαστεί να διασωληνωθεί πάλι›, έτσι είπατε στην κατάθεσή σας, δηλαδή ήταν άσχημα και φοβόσασταν ότι πάλι θα μπει στο σωλήνα, παρά ταύτα κρίνατε ότι επιτρέπεται να μπουν μέσα οι ανακριτές γι αυτόν τον τεράστιο όγκο της ανάκρισης, 1 η ώρα τη νύχτα και να τον ανακρίνουν; Πείτε μου.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Εγώ δεν είπα ότι επέτρεψα να μπουν να τον ανακρίνουν. Εγώ είπα ότι είχε πλήρη διαύγεια ο άρρωστος.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Αν σας ρωτούσαν εσάς θα επιτρέπατε;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Εκείνο το βράδυ όχι.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Εκείνο το βράδυ δεν θα επιτρέπατε να ανακριθεί ο Σάββας Ξηρός.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Όχι βέβαια.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Το επόμενο βράδυ θα επιτρέπατε;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Το επόμενο βράδυ εγώ δεν είχα ιδέα για τον άρρωστο, από την Παρασκευή το πρωί μέχρι και την Τρίτη. Δεν είχα ιδέα, δεν ξέρω σε ποια κατάσταση ήταν.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Εσείς λοιπόν δεν θα επιτρέπατε και εγώ το εκτιμώ αυτό διότι σας είπα από την αρχή ότι έχουμε την άποψη ότι εσείς εκτελείτε τα ιατρικά σας καθήκοντα με τρόπο άψογο. Δεν θα επιτρέπατε λοιπόν, άλλοι επέτρεψαν.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Έχουν περάσει πολλές ώρες μετά, είναι άλλες συνθήκες.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Κατά μία άποψη, κατά την άποψη του Αρμαγανίδη ο οποίος δε μιλά με εφημερίες, μιλά με ώρες και ημέρες, είναι συγκεκριμένος, είναι λίγο μετά.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Υπάρχουν και άλλοι που έχουν καταθέσει.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Όλοι το έχουν καταθέσει.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Ότι είναι 5 του μηνός;

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Όλοι για 5 του μηνός λένε.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Με συγχωρείτε, αποκλείεται. Καλέστε τους εδώ.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Θα σας δώσω και τα έγγραφα.

(διαλογικές συζητήσεις)

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Εγώ κ. Πιταρίδη να διευκρινίσω το εξής: Ευρισκόμενος σε πλήρη αποκλεισμό και με στεγανή όλη αυτή τη διαδικασία, δεν είχα καμία δυνατότητα να εξακριβώσω οτιδήποτε. Από τα δικά σας έγγραφα κάνω τις ερωτήσεις μου. Όλα είναι δικά σας έγγραφα.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Η κα Ρούτση κατέθεσε, η οποία ήταν Διευθύντρια της Μονάδος; Τί λέει η κα Ρούτση;

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Δεν ξέρω, θα το δούμε τώρα και αυτό.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Τί λέει η κα Ρούτση; Ότι κατέθεσε στη δική μου την εφημερία; Πέμπτη προς Παρασκευή; Αυτό λέει η κα Ρούτση;

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Δεν ξέρω για την κα Ρούτση, σας λέω για τον κ. Αρμαγανίδη.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Ο κ. Αρμαγανίδης κάνει λάθος. Ο ίδιος κάλεσε τους ψυχίατρους το βράδυ.....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας απαγορεύω να ασχολείστε πάλι με το ίδιο θέμα.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Ο κ. Μαρκής κάτι πήρε από την κα Βόζεμπεργκ, ας μας το αναγνώσει.

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Για όνομα του Θεού, δεν κουνήθηκα......

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν μπορεί ένας δικηγόρος να δώσει ένα χαρτί στον Εισαγγελέα;

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Για όνομα του Θεού, δεν κουνήθηκα....

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, πήρα πράγματι κάτι στο χέρι μου από τον φάκελο και παρακαλώ τον κ. συνήγορο να βοηθήσει στη διαδικασία. Όταν αναφέρεται σε μια κατάθεση, ας τη διαβάζει ολόκληρη. Τί λέει ο κ. Αρμαγανίδης λοιπόν: «Ο ασθενής αποσωληνώθηκε Πέμπτη 4 Ιουλίου και η ανακριτική διαδικασία άρχισε Παρασκευή 5 Ιουλίου και περί ώραν 01:00 μεταμεσονύχτια, μετά από αίτημα του ίδιου του ασθενή›.

Παρακάτω: «Θέλω να προσθέσω ότι την 5η Ιουλίου το απόγευμα (Παρασκευή), εκλήθη η Διευθύντρια του ψυχιατρείου του νοσοκομείου μας και εξέτασε τον ασθενή για τον λόγο ότι από την Παρασκευή το πρωί ζητούσε να εξομολογηθεί και εκφράστηκαν ανησυχίες μήπως υποκρύπτονται τάσεις αυτοκτονίας›. Είναι λοιπόν ξεκάθαρο για τον κύριο ότι δεν έγινε Πέμπτη προς Παρασκευή, αλλά Παρασκευή προς Σάββατο.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Τί σχέση έχει η εξομολόγηση με τον ανακριτή; Λέει «η ανακριτική διαδικασία αρχίζει λίγο μετά την αποσωλήνωση›.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Από το σύνολο της κατάθεσης προκύπτει ότι η εξέταση έγινε Παρασκευή προς Σάββατο.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Αυτό το συμπέρασμα βγάλατε εσείς;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Απ’ ότι κατέθεσε και η κα Ρούτση, η Διευθύντρια, λέει το ίδιο, λέει στις 5 του μήνα, διαβάστε το.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Ελληνικά γνωρίζουμε όλοι, αντιλαμβανόμαστε τί λέει. Παρασκευή το πρωί έγινε κάτι, την Παρασκευή το απόγευμα έγινε κάτι άλλο?.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ξέρω τί λέει ο ένας και ο άλλος, 11 του μηνός εδώ έχει ληφθεί η κατάθεση. Η απολογία έχει ληφθεί 11 του μηνός. Τί κάθεστε και με πάτε εμένα τώρα πίσω; Έγινε μια συζήτηση ή δεν έγινε; Πότε έγίνε η εξέταση; Εγώ ήμουν σαφής: στις 11 του μηνός ήταν καλά ή δεν ήταν καλά; Δε θ’ αλλάξω εγώ εδώ πέρα τα πράγματα. Θ’ αλλάξω τα γεγονότα επειδή έτσι το θέλετε;

Σ. ΞΗΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, αυτό που έχει σημασία δεν είναι τόσο οι καταθέσεις αλλά η ανάκριση πότε άρχισε, οι ανακρίσεις. Είναι πάνω από 25 καταθέσεις, δεν είναι 3 καταθέσεις όπως έχουν παρουσιαστεί στο δικαστήριο, είναι πάνω από 25.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όλα έχουν σημασία αλλά αν φύγουμε απ’ το νόημα όλα τα άλλα δεν έχουν σημασία.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Κατά το χρόνο αυτό, μέχρι τις 10 του μηνός, μας βεβαιώσατε προηγουμένους ότι η παραμονή του στην κλινική της Εντατικής Θεραπείας ήταν μέχρι 2 Σεπτεμβρίου. Αυτές τις πρώτες κρίσιμες μέρες, ο Σάββας Ξηρός από τις 5 αισθήσεις που έχουν όλοι οι άνθρωποι, ποιες είχε; Ποιες λειτουργούσαν;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Όπως σας είπα υπήρχε μειωμένη όραση, είπα 2/10....

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Μήπως ήταν και κλειστά τα μάτια του όμως; Σκεπασμένα....

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Τα μάτια του έκλεισαν στη Μονάδα κάτω, νομίζω ότι ήταν την ημέρα της δικής μου εφημερίας, διότι είπε ότι το φως τον καίει.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Εγώ μέχρι και 40 μέρες που τον είδα μετά, με κλειστά τα μάτια ήταν.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Όχι, τα μάτια του άνοιξαν επάνω στον όροφο, τα άνοιξα εγώ ο ίδιος στις 10 του μηνός, μετά από συζήτηση που είχα με την κα Λιναρδή, ότι δε χρειάζεται πλέον. Γάζες υπήρχαν. Αυτές οι προφυλακτικές γάζες που είχαν βάλει αρχικά οι οφθαλμίατροι ήταν επειδή τον ενοχλούσε το φως. Ρώτησα τους οφθαλμίατρους τί να κάνουμε και μου είπαν να βάλουμε γάζες.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Τα μάτια του λοιπόν είναι 2/10 κατά την άποψή σας αλλά έχουν και γάζες επάνω. Τα αυτιά του;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Η ακοή του ήταν φοβερά μειωμένη στους υψηλούς τόνους και φοβερά αυξημένη στους χαμηλούς τόνους. Γι αυτό και τον ενοχλούσαν οι παραμικροί θόρυβοι.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Είχε ρήξη τυμπάνου;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Είχε ρήξη πρόσφατη τυμπάνου αριστερά και παλαιά δεξιά.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Μάλιστα, με φλεγμονή, βαρηκοΐα και εμβολές στα αυτιά του. Γεύση είχε ή του παρείχετο παρεντερικά και διεντερικά η τροφή;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Ο άρρωστος, αρχικά όταν μπήκε στο νοσοκομείο, είχε πολύ έντονο βαθμό στρες που λέμε εμείς, μεταβολικού, που χρειαζόταν γι αυτό το λόγο παρεντερική διατροφή. Η ολική παρεντερική διατροφή ξεκίνησε αμέσως από την ίδια μέρα και την επόμενη ημέρα ή μεθεπόμενη πήρε και διεντερικά μέσω του σωλήνα που βάζουμε εμείς.

Όταν αποσωληνώθηκε και τα βγάλαμε όλα αυτά, έπρεπε από κει και πέρα να συνεργαστεί ο ίδιος να φάει. Μπορούσε να φάει. Έκανε δοκιμασίες κατάπωσης και είδα ότι κατάπινε τέλεια. Όμως ο ίδιος αρνείτο απ’ ότι μου είπαν και γι αυτό η ολική παρεντερική διατροφή διατηρήθηκε μέχρι και την Τρίτη που τον παρέλαβα εγώ επάνω. Την Τετάρτη το πρωί η παρεντερική διατροφή διεκόπη και ο άρρωστος πέρασε σε πλήρες σχήμα διατροφής κανονικά απ’ το στόμα. Μέχρι τότε έτρωγε, αλλά έτρωγε λίγο.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Στη μύτη είχε τραύματα; Είχε επιπωματισμό;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Αυτός ήταν την εποχή που ήταν διασωληνωμένος ο άρρωστος.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Είχε και τραύματα στη μύτη.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Βεβαίως.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Τα χέρια του πώς ήταν; Ήταν μπανταρισμένα;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Το δεξί χέρι ακρωτηριασμένο.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Κατεστραμμένο τελείως. Είχε λοιπόν από πλευράς αισθήσεων κάποια στέρηση, συμφωνείτε;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Βεβαίως.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Δηλαδή δεν άκουγε, δεν έβλεπε, δεν είχε όσφρηση, δεν είχε αφή....

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Όσφρηση είχε....

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Με όλα αυτά τα τραύματα και τον επιπωματισμό, αμφιβάλλων αν είχε όσφρηση.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Όταν είχε επιπωματισμό ήταν διασωληνωμένος....

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Έχω εδώ μια δήλωση του Υπουργού, του κ. Στεφανή, ο οποίος είναι και Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρείας και είναι και πολιτικός σας Προϊστάμενος, εσείς είστε νοσοκομειακός γιατρός, ο οποίος –την έχω καταθέσει μάλιστα να αναγνωσθεί- λέει στα «ΝΕΑ› στις 17/9 «το μόνο ελαφρυντικό για όσα είπε ο Σάββας Ξηρός είναι ότι η ψυχολογική του κατάσταση σε μία ορισμένη περίοδο, ήταν τέτοια που να μην αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα›. Το λέει ο Υπουργός, δεν το λέει κανένας δικηγόρος.

Ερωτήθηκε εάν υπάρχει φάρμακο που να αλλάζει την πραγματικότητα. Λέει λοιπόν «δεν υπάρχει φάρμακο›, το έχει πει 17/9/2002, την κρίσιμη περίοδο. Λέει λοιπόν ότι το μόνο ελαφρυντικό για όσα είπε –πολλά είπε ο Ξηρός- και το μόνο ελαφρυντικό είναι ότι «η ψυχολογική του κατάσταση σε μια ορισμένη περίοδο, φυσικά την περίοδο που τα έλεγαν, ήταν τέτοια που να μην αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα›.

Πώς τη σχολιάζετε αυτή τη δήλωση του Υπουργού; Δεν την κάνει κανένας συνήγορος Υπεράσπιδης συνοδοιπόρος και τέτοια πράγματα, τα λέει ένας Υπουργός Υγείας εν ενεργεία. Αντιλαμβανόταν την πραγματικότητα όταν τα έλεγε ή δεν την αντιλαμβανόταν και γιατί το λέει αυτό ο Υπουργός; Μήπως έχει κάποια στοιχεία;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Θα μου επιτρέψετε να μη σχολιάσω τις δηλώσεις του Υπουργού.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς πάντα καταλάβατε από μόνος σας ότι δεν αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα όπως είπατε ή ότι αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Να τα δούμε αυτά που λέτε.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Είναι αναγνωστέο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το έχει καταθέσει. Εσείς τώρα τί αντιληφθήκατε ο ίδιος; Ο Υπουργός τον είχε εξετάσει ο ίδιος;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Όχι βέβαια.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Εσείς πιστεύετε ότι υπάρχει κάποιο φάρμακο το οποίο κάνει τους κρατούμενους πιο επικοινωνιακούς και πιο ευάλωτους σε μια ανάκριση;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Δε μπορώ να έχω καμία τέτοια εμπειρία και καμία τέτοια γνώση.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Να σας ρωτήσω συγκεκριμένα: Ξέρετε ότι το φάρμακο Thiopental Sodium η θειοπεντάλη η νατριούχος, περιέχεται στο εθνικό συνταγολόγιο ως φάρμακο αναισθησίας.....

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Βεβαίως, χρησιμοποιείται στην αναισθησία και στην Εντατική.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Μήπως χρησιμοποιήθηκε στον κ. Σάββα Ξηρό αυτό το φάρμακο;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Δε νομίζω, εκτός αν χρησιμοποιήθηκε σε κανένα χειρουργείο.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Δεν μπορεί να είστε πιο συγκεκριμένος αν χρησιμοποιήθηκε;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Για το χειρουργείο που έγινε με γενική νάρκωση στο ΚΑΤ και στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ, πιθανότητα να χρησιμοποιήθηκε.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Το έγκυρο αμερικάνικο λεξικό American Harridans ονομάζει αυτό το φάρμακο τη σκοπολαμίνη και το Thiopental Sodium, ότι χρησιμοποιούνται για να επηρεάσουν άτομα που ανακρίνονται και να μιλήσουν χωρίς τη θέλησή τους. Αυτοί στους οποίους χορηγείται το Pentothal γίνονται ιδιαίτερα επικοινωνιακοί και μοιράζονται τις σκέψεις τους χωρίς δισταγμό. Εσείς λοιπόν λέτε ότι πιθανότατα να χορηγήθηκε κατά την αναισθησία.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Ναι, αλλά αυτό σημαίνει ότι δίνεις ένα φάρμακο για την αναισθησία και θέλετε να πείτε ότι άμεσα μετά ο άρρωστος έχει αυτή την παρενέργεια από το φάρμακο και μπορεί να μιλά.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Το λένε οι Αμερικάνοι, δεν το λέω εγώ.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Να το δούμε στην πράξη: Δηλαδή ο άρρωστος χειρουργήθηκε με γενική νάρκωση στο χέρι και είναι στην Εντατική διασωληνωμένος και ήταν τέσσερις μέρες ακόμα διασωληνωμένος. Από την πεντοθάλη που πήρε στο χειρουργείο, κρατούσε η δράση της 5 μέρες μετά που άρχισε να μιλά;

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Δεν ξέρω τί ποσότητα του χορηγήθηκε, εν πάση περιπτώσει αυτές τις συνέπειες έχει αυτό. Πείτε μου, καταστολή του χορηγήθηκε; Έγινε καταστολή του;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Πώς δεν έγινε; Σας είπα, έγινε και μάλιστα καλή καταστολή. Μέχρι τις 4 του μηνός το πρωί. Στις 3 του μηνός.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Ο κύριος Προϊστάμενός σας και Διευθυντής της Εντατικής, ο κ. Ρούσσος, καθηγητής –είναι αναγνωστέο και αυτό το έγγραφο, τη οποία έδωσε το περιοδικό «ΕΨΙΛΟΝ›- ερωτάται: Και λέει δεν πήρε κάποιο κατασταλτικό φάρμακο με την πιο κατηγορηματική δήλωση που μπορεί να κάνει άνθρωπος που έχει συναίσθηση ευθύνης στο λειτούργημά του, μπορώ να πω ότι ΟΧΙ, δε χρειάστηκε να τον καταστείλουν με κάποιο φάρμακο.

Μας εντυπωσίασε όλους διότι το μόνο που ζήτησε ήταν δύο Depon. Ο κ. Ρούσσος ισχυρίζεται ότι σε όλη αυτή τη διαδικασία του χορηγήθηκαν δύο Depon από τη Μονάδα σας. Θα την ξέρετε αυτή τη δήλωσε, κυκλοφόρησε και στις τηλεοράσεις κτλ.

(διαλογικές συζητήσεις)

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Του τη διαβάζω εγώ. Είναι αναγνωστέο έγγραφο, ένα απόσπασμα. «Μου λέει ότι του λέει ότι του έδωσαν κατασταλτικά›.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα εκτιμηθεί αυτό που λέει ο κ. Ρούσσος, δεν αφορά όμως το μάρτυρα.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Αρνήθηκε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Τι με νοιάζει εμένα τι κάνει ο Ρούσσος› θα πει ο μάρτυρας.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: (Εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο μάρτυρας ήταν σαφής. Θα πει τώρα τι έκανε και τι είπε ο Ρούσσος;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Μπορώ να δώσω μια εξήγηση. Προφανώς ο Καθηγητής ο κ. Ρούσσος αναφέρεται στην περίοδο που ο άρρωστος είχε φύγει πια παντελώς από τα φάρμακα της διασωλήνωσης και είχαμε περάσει πάνω στον όροφο. Από εκεί και μετά, δηλαδή από την Πέμπτη που αποσωληνώθηκε που εγώ του είπα «θέλεις να σου δώσω χαπάκι› δεν ξαναπήρε κατασταλτικό φάρμακο ο Σάββας.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Είχε στη δεξιά μηριαία αρτηρία αυτή τη μεγάλη μια χορήγηση κάποιων φαρμάκων. Πείτε μου πότε σταμάτησε αυτή η χορήγηση των φαρμάκων.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Οι κεντρικές γραμμές στους αρρώστους κρατούνται σε όσο διάστημα είναι αιμοδυναμικά ασταθείς, σε όσο διάστημα χρειάζονται ολική παρεντερική διατροφή, σε όσο διάστημα χρειάζεται να δώσεις μεγάλες δόσεις καλίου που δεν μπορούν να χορηγηθούν από φλέβα και σε κάποιες άλλες καταστάσεις. Στην προκειμένη περίπτωση η φλέβα αυτή κρατήθηκε για την παρεντερική διατροφή. Πολλές φορές όμως μετά που θα τελειώσει ο λόγος της ύπαρξής της, προκειμένου να είναι ελεύθερο το μονήρες χέρι του αρρώστου θα μπορούσε να κρατήσει παραπάνω.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Περίπου πότε;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Αφαιρέθηκε πάντως αρκετά μετά.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Πότε; Δηλαδή μετά 10 μέρες;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Όχι 10 μέρες ακριβώς.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Έχω εγώ ένα έγγραφο που είναι το ημερήσιο φύλλο νοσηλείας που λέει «αφαίρεση καθετήρα από δεξιά μηριαία› και έχει ημερομηνία 4 Ιουλίου. Αυτό το έγγραφο βεβαιώνει ότι στις 4 Ιουλίου αυτή η φλέβα -που άγνωστο του τι έβαζαν από εκεί, εγώ δεν το ξέρω, εσείς μου λέτε- εδώ λέει αφαιρείται καθετήρας από δεξιά μηριαία. Ίσως είχε και στην αριστερή.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Πολλές φορές αφαιρείται η μία γραμμή και μπαίνει η άλλη δεν τις κρατάμε τις γραμμές παραπάνω από 4 – 5 μέρες.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Επιβεβαιώνεται ότι στις 4 του μηνός αφαιρέθηκε;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Ότι υπήρχε κεντρική γραμμή στον άρρωστο και αρκετά μετά πάνω στον όροφο, αυτό μπορώ να σας το επιβεβαιώσω. Για να σας πω ακριβώς, αυτό για εμένα είναι λεπτομέρεια να το θυμάμαι.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Έχει την υπογραφή σας -αν θέλετε να το δείτε- το φύλλο νοσηλείας και αποσωληνώθηκε την ίδια μέρα.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Ωραία. Αυτό σημαίνει ότι εκείνη την ημέρα τοποθετήθηκε στο άλλο χέρι. Στο Σάββα αποφεύγαμε να βάζουμε στο χέρι γιατί είχε ένα χέρι μόνο.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Κάποια στιγμή ο Πρόεδρος ο κ. Αλεξόπουλος διατάσσει μια ΕΔΕ. Δεν ξέρω αν τη διέταξε με δική του πρωτοβουλία ή αν πήρε κάποια εντολή. Ξέρετε αν πήρε κάποια εντολή και έκανε αυτή την ΕΔΕ;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Δεν ξέρω αν πήρε εντολή, πάντως εγώ είχα θιχτεί από τις δηλώσεις που είχαν γίνει μετά την έξοδο του Σάββα και στην παρουσίαση που κάναμε στην Press Conference είχα προκαλέσει τον Ιατρικό Σύλλογο, το νοσοκομείο και το Υπουργείο να κάνει ΕΔΕ και να βρει σε εμένα κατ’ αρχήν αν έκανα παράβαση της ιατρικής δεοντολογίας.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Κανένας δεν σας καταλόγισε παράβαση της ιατρικής δεοντολογίας. Έγινε όμως μια ΕΔΕ.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Το ποιος τη διέταξε από εκεί και πέρα, δεν ξέρω.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Τη διέταξε ο διοικητής, αλλά δεν ξέρω το διοικητή ποιος...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι να τα κάνουμε αυτά;

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Όχι κ. Πρόεδρε έχει σημασία. Τα θέματα της ΕΔΕ τα οποία πρέπει να εξακριβώσει αυτός ο άνθρωπος...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Υπάρχει κάτι το σημαντικό;

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Μισό λεπτό κ. Πρόεδρε. ΟΙ ΕΔΕ ξέρετε καλά ότι είναι διαδικασίες συγκάλυψης ευθυνών, είτε γίνονται σε αστυνομικά τμήματα, είτε γίνονται σε γιατρούς, σε νοσοκομεία μέσα για να συγκαλύπτονται οι ευθύνες.

Ξέρετε καμιά ΕΔΕ η οποία να κατέληξε σε καταδίκη κάποιου γιατρού; Εσείς έχετε και την περίπτωση Χατζηγιαννάκη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μην απαντάτε. Είναι γενικό ερώτημα, δεν μας ενδιαφέρει. Μπορεί να υπάρχουν και μπορεί να μην υπάρχουν. Τι μας νοιάζει εμάς.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Αν ξέρει να μου την πει να τη γράψουμε και στα χρονιά.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Να δούμε κ. Πρόεδρε. Διότι το πόρισμα της ΕΔΕ, εσείς το επισείετε ως Ευαγγέλιο εδώ. Να δούμε πως έγινε αυτή η ΕΔΕ να δούμε τι διατάχθηκε γι’ αυτή την ΕΔΕ. Διατάσσεται ο κύριος αυτός που κάνει την ΕΔΕ να ερευνήσει ή να διευκρινιστούν τα σοβαρά ζητήματα όπως: αν ο τραυματίας ήταν σε κατάσταση που του επέτρεπε να παράσχει κατάθεση ή όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ανεγνώσθη.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Μισό λεπτό. Αν τηρήθηκαν οι δικονομικές αρχές βάσει και των διατάξεων του Συντάγματος οι οποίες διέπουν την προανακριτική διαδικασία. Ακούστε τι διέταξαν το γιατρό να βρει: αν τηρήθηκε το Σύνταγμα! Αν επιτρεπόταν σε τρίτα πρόσωπα να εισέρχονται κλπ.

Έπρεπε να αποφανθεί ο κ. Διαμαντόπουλος και επί νομικών ζητημάτων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ερώτηση στο μάρτυρα έχετε ή να τον διώξω;

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Ξέρετε από που πήρε εντολή ο διοικητής να διατάξει αυτό το αντικείμενο της ανάκρισης, μεταξύ των οποίων κι αν υπάρχουν δικονομικές παραβάσεις και συνταγματικές;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λέει όχι.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Είναι δυνατό να ξέρω εγώ;

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Αφού δεν ξέρετε, γιατί αμέσως μετά την έκδοση του πορίσματος ο διοικητής σας επικοινωνούσε και απέστειλε και αντίγραφο του πορίσματος άνευ πρωτοκόλλου στον κ. Κρουσταλλάκη τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Ούτε αυτό το γνωρίζω.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Ούτε αυτό το γνωρίζετε!

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Πως να το γνωρίζω; Είναι δυνατό να γνωρίζω εγώ αυτό το πράγμα;

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Όχι. Λέω μήπως ακούστηκε τίποτα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τελειώσαμε.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Όχι κ. Πρόεδρε δεν τελείωσα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βγάλαμε και τον κ. Κρουσταλλάκη εδώ πέρα! Δεν έχουμε αφήσει κανέναν που να μην το βγάζουμε. Σας παρακαλώ πολύ.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Υπάρχουν πρόσωπα τα οποία δεν πρέπει να τα αναφέρουμε, δεν πρέπει να τα λέμε εμείς οι υπερασπιστές, είναι ιερά πρόσωπα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μας χρειάζονται εδώ για την απόδειξη;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Όταν λέμε για την Αστυνομία προσπαθούμε να ανατρέψουμε το πολίτευμα και υπονομεύουμε τη δημοκρατία, μας λέει ο κ. Λάμπρου. Όταν μιλάμε για τον κ. Κρουσταλλάκη δεν ξέρω κι εγώ τι ακούμε. Εγώ τον σέβομαι και τον εκτιμώ τον κ. Κρουσταλλάκη απλά κάποια στιγμή έβγαλε μια απόφαση και είπε ότι όλα είναι νόμιμα, μιλώντας μόνο με τον κ. Διώτη. Είπε ότι όλα είναι νόμιμα αυτά που καταγγέλλουν οι δικηγόροι. Γι’ αυτό έχουμε και τους προβληματισμούς μας με τον κ. Κρουσταλλάκη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μα δεν έχουμε καμιά δουλειά εμείς.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: ¶λλωστε μην ξεχνάτε ότι ο κ. Κρουσταλλάκης απέρχεται, ο προηγούμενος απερχόμενος μόλις συνταξιοδοτήθηκε προσελήφθη στο συγκρότημα Λαμπράκη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ πάρα πολύ.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Γεγονότα καταθέτω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν μπορούμε να καθυβρίζουμε πρόσωπα κατά τέτοιο τρόπο. Και μάλιστα για τον κ. Κρουσταλλάκη για τον οποίο όλο το δικαστικό Σώμα τρέφει ιδιαίτερη εκτίμηση.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Εγώ προσωπικά εκτιμώ τον κ. Κρουσταλλάκη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τυχαίνει να τον γνωρίζω από πρωτοδίκη τον κ. Κρουσταλλάκη για όνομα του Θεού.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Και εγώ από πρωτοδίκη τον ξέρω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν οι ενέργειές του και ο πράξεις του είναι σωστές ή όχι, αυτό δεν αφορά εμένα.

Κύριε μάρτυς πηγαίνετε.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Δεν έχουμε τελειώσει. Όταν είναι ενοχλητικά τα θέματα...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είναι ενοχλητικά. Σας έδωσα τον λόγο να κάνετε ερωτήσεις. Έχουμε καμιά δουλειά με αυτά; Σας παρακαλώ πολύ δηλαδή. Σώνει και καλά δηλαδή θέλουμε να δημιουργούμε προβλήματα;

(Διαλογικές συζητήσεις)

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Αν είναι τα δικονομικά και τα συνταγματικά διατάσσει το γιατρό να αποφανθεί.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ πάρα πολύ ο μάρτυρας δεν έχει καμιά δουλειά με την ΕΔΕ. Τι τον ενδιαφέρει; Αυτός την έκανε; Αυτός έδωσε την εντολή;

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Έχει καταθέσει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κατέθεσε ως μάρτυρας. Θα του βγάλουμε την ψυχή επειδή κατέθεσε ως μάρτυρας; Για όνομα του Θεού! Δεν υπάρχει σεβασμός σε τίποτα εδώ σε αυτή την αίθουσα;

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Τι δεν σεβόμαστε κ. Πρόεδρε. Δεν κατάλαβα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το μάρτυρα.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Αυτοί που παραβίασαν και δεν σεβάστηκαν το Σύνταγμα και τους νόμους, αυτούς έπρεπε να επικρίνετε, όχι τους δικηγόρους. Αυτοί υπονομεύουν τη δημοκρατία.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ δεν είναι εδώ αγώνες το να βγάζουμε την ψυχή στο μάρτυρα. Ο μάρτυρας θα απαντάει μόνο στις ερωτήσεις και σε εκείνα που ξέρει. Σας λέει «Δεν ξέρω για την ΕΔΕ›.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Ό,τι δεν ξέρει ας απαντάει ότι δεν ξέρει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το είπε.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι μέσα σε αυτή την κάλυψη κατ’ εντολή του....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας αφαιρείται ο λόγος. Εμείς δεν έχουμε καμιά δουλειά. Αυτό, καταλαβαίνει ο κόσμος πόσο πάτε να βρείτε την αλήθεια. Λυπάμαι για σας πάρα πολύ. Εγώ σας έδωσα τον λόγο για ερωτήσεις, αντί για ερωτήσεις εσείς κάθεστε τώρα και βγάζετε ποταμό εναντίον ανθρώπου ο οποίος είναι απών.

Ερώτηση έχετε να κάνετε;

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Έπρεπε να καλέσουμε όλο το δικαστικό Σώμα; Ο κ. Μπάγιρας ο Προϊστάμενος μου έλεγε ότι φιλοξενούμενος είναι, ο άνθρωπος νοσηλεύεται δεν έχει συλληφθεί. Αυτό δεν το βλέπετε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Αγιοστρατίτη εφόσον ξέρετε καλά τη δικονομία άρα δεν θέλετε να την τηρήσετε. Σας έδωσα τον λόγο να κάνετε ερώτηση στο μάρτυρα. Δεν θέλω τίποτα άλλο να κάνετε αυτή την ώρα. Αν θέλετε στις αγορεύσεις σας κάντε τις στο τέλος και θα σας ακούσουμε με προσοχή. Τώρα δεν έχουμε καμιά δουλειά με αυτά. Μην μπλέκουμε με τις εντυπώσεις ενδεχομένως που θέλετε να διοχετεύσετε προς τα έξω. Εδώ σας είπα μόνο αυτό να κάνετε και σας παρακαλώ να περιοριστείτε. Ή προεδρεύω εδώ πέρα ή με καταργείτε.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Κύριε μάρτυς όταν έπαθε αποκόλληση στις 11 του μηνός ο κατηγορούμενος Σάββας Ξηρός τι είχε προηγηθεί;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Δεν γνωρίζω να έχει προηγηθεί κάτι. Από το πρωί που πήγα πάνω να εξετάσουμε τον άρρωστο και συμμαζεύαμε τα προβλήματα που σας είπα από την προηγούμενη μέρα με τις διάφορες ειδικότητες, ήρθε και η κα Λιναδρή που ήταν πρωινές ώρες. Μου λέει θα κάνουμε «ένα υπέρηχο› όπου διαπιστώθηκε η αποκόλληση.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Τι είχε προηγηθεί στις 11 του μηνός;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Τίποτα απολύτως δεν έχει προηγηθεί. Το προηγούμενο βράδυ 10 του μηνός ήταν μια ομαλή μέρα, δεν νομίζω να είχε γίνει οτιδήποτε.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Μήπως ανακρινόταν συνεχώς και κλήθηκε μάλιστα και να υπογράψει ένα έγγραφο, για το οποίο βεβαιώσατε ότι δεν έβλεπε;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Είναι γραμμένο μέσα, ήταν 2/10 η όρασή του.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Σας έδειξε ένα έγγραφο ο κ. Πρόεδρος και είπατε αυτά τα γράμματα αποκλείεται να τα έβλεπε. Το επιβεβαιώνετε αυτό το πράγμα;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Σας είπα ότι μικρά γράμματα δεν θα τα έβλεπε.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Για το συγκεκριμένο έγγραφο που σας έδειξε, την απολογία της 11/7, είπατε ότι αυτά τα γράμματα αποκλείεται να τα έβλεπε. Το επιβεβαιώνετε αυτό;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Βεβαίως. Δεν ξέρω όμως αν προηγήθηκε αυτό της αποκόλλησης που λέτε.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Είτε ήταν στην εντατική κάτω είτε ήταν στην εντατική πάνω βεβαιώνετε ότι ήταν μέχρι 2/9 στην εντατική.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Ναι.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Κατ’ αρχάς υπήρχαν εκατοντάδες αστυνομικοί από την είσοδο, στο ασανσέρ, στους διαδρόμους, στο 10 όροφο;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Ναι.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Εσείς είχατε οπτική επαφή συνεχή μέσα στο δωμάτιο αυτό το 1031 που γινόταν οι ανακρίσεις;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Στο δωμάτιο 1031 του 10ου ορόφου δεν υπήρχε, υπήρχε μονάδα κάτω. Πάνω δεν υπήρχε οπτική επαφή.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Καμία οπτική επαφή, δεν υπήρχε. Σε πόση απόσταση ήταν οι αστυνομικοί από εσάς; Εσείς σε πόση απόσταση ήσασταν από τον ασθενή;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: 3 – 4 μ.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Στη μέση του διαδρόμου δεν είναι αυτή η νοσοκόμα;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Όχι. Υπήρχε αποκλειστική νοσηλεύτρια μέσα.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Που;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Μέσα στο θάλαμο.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Στο χολ αυτό το σαλόνι που είχε πριν;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Αυτή η νοσηλεύτρια αποχώρησε από τη θέση αυτή αν δεν απατώμαι 15 – 16...

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Αστυνομικοί εκείνη την ώρα ήταν μέσα στο θάλαμό του;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Την ώρα που ανακρινόταν εννοείτε;

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Την ώρα που ανακρινόταν φυσικά ήταν. ¶λλες ώρες;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Ναι.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Ήταν μέσα στο θάλαμό του αστυνομικοί. Εσείς όμως δεν είχατε οπτική επαφή μέσα.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Αστυνομικοί μόνοι τους μέσα στο θάλαμο με κλειστή την πόρτα ποτέ.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Με ανοιχτή την πόρτα;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Με ανοιχτή την πόρτα ναι και είχαμε συνεχή οπτική επαφή.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Με τον κρατούμενο δεν είχατε οπτική επαφή, μου είπατε. Δεν ήταν και δυνατό να έχετε διότι η κοπέλα καθόταν στο σαλόνι, το κρεβάτι του είναι μπαίνοντας στο θάλαμό του και αριστερά. ¶ρα με τον κρατούμενο δεν είχατε οπτική επαφή.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Σας είπα ότι η νοσηλεύτρια ήταν όλες τις μέρες ως αποκλειστική.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Όχι μέσα στο δωμάτιό του όμως.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Ήταν μέσα στο χολ με ανοιχτή την πόρτα.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Ήταν ένα σαλόνι που προηγείται.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Δεν σας είπα ότι η νοσηλεύτρια κάθεται. Η νοσηλεύτρια κάνει δουλειές.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Η νοσηλεύτρια μπαίνει και βγαίνει.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Και οι γιατροί όλοι μπαίνουν.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Εσείς είπατε ότι είχατε και φρουρά του ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ, γιατί εμένα μου φαίνεται λιγάκι...

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Η φρουρά του ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ήταν κάτω. Στην εντατική της κάτω μονάδας όταν ήταν στον 3ο όροφο εκεί υπήρχε στην είσοδο της εντατικής.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Πάνω στο 10ο όροφο ήταν αποκλεισμένος από την αρχή ο διάδρομος. Έτσι δεν είναι;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Ναι.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Μόλις έβγαινες από το ασανσέρ σε έπιαναν οι αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής κλπ.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Μπροστά ήταν της ασφάλειας.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Εν πάση περιπτώσει αστυνομικοί μόλις άνοιγες την πόρτα. Εάν ήθελε να μπει κάποιος με πολιτικά ο οποίος να ήταν περίεργος τύπος, διότι με πολιτικά έμπαιναν πολλοί ή και με στολή εσείς θα αντιλαμβανόσασταν ότι αυτός είναι κάτι άλλο, δεν είναι ούτε της Αστυνομίας, ούτε τη αντιτρομοκρατικής. Μπορούσατε εσείς να το αντιληφθείτε; Πηγαίνατε ένας – ένας που έμπαινε στους δεκάδες εκεί που κυκλοφορούσαν απ’ έξω και τους μιλούσατε; Αν έμπαινε ένας πράκτορας μέσα, θα μπορούσατε να το αντιληφθείτε εσείς;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Μέσα στο νοσηλευτικό θάλαμο για να μπει, δηλαδή να περάσει από την τελευταία είσοδο, τον έλεγχο αυτό τον έκαναν οι αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής. Από εκεί και πέρα να μπει άλλο άτομο μέσα και να κλείσει η πόρτα να μείνουν μόνοι τους μέσα χωρίς να δούμε εμείς, ποτέ τέτοιο πράγμα δεν πρέπει να έγινε.

Διότι ήταν σαφείς οι εντολές από το νοσηλευτικό προσωπικό ότι μέσα στο θάλαμο μπαίνουν μόνο οι εντεταλμένοι. Υπήρχε συγκεκριμένος αστυνομικός ο οποίος ήταν δίπλα στο Σάββα, υπήρχε άλλος που ήταν στον προθάλαμο, υπήρχαν άλλοι δυο που ήταν πριν την είσοδο του διαμερίσματος και η νοσηλεύτρια ελεύθερη να πηγαίνει και να έρχεται. Πάντως οι μόνοι που έμπαιναν μέσα ήταν οι εντεταλμένοι.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Στις 9/7 ήταν φοβισμένος και όλα αυτά τα πράγματα που είπατε, είπατε ότι «η βία που πέρασε στο κρανίο του τον χτύπησε και στον εγκέφαλο και εγώ είπα να μην τον ανακρίνουν, ζήτησε όμως ο Σάββας να μείνουν›. Εσείς με τι κριτήριο είπατε να μην τον ανακρίνουν στις 9/7;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Δεν χρησιμοποίησα τη λέξη ανακρίνουν, είπα να μην τον εξετάσουν. Διότι δεν ήξερα κατά πόσο μπορούσα να τη χρησιμοποιήσω την εποχή εκείνη.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Εντάξει.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Αυτό δεν το είπα παρουσία του Σάββα, αλλά πήγα δίπλα και είπα ότι ο άρρωστος έχει κάνει αντίδραση και έχει αλλεργία. Επομένως αν είστε εδώ για να μείνετε και να εξετάσετε τον άρρωστο, απόψε από ιατρικής πλευράς δεν επιτρέπεται. Η απάντηση του κ. Διώτη ήταν ότι δεν προτίθεται να κάτσει και θα φύγει.

Εγώ επανήλθα στο θάλαμο, ήταν παρών και ο κ. Πολίτης ο άλλος επιμελητής που μου παρέδιδε, δεν ήμουν ποτέ μόνος μου όπως σας είπα και ειπώθηκε αυτή η συζήτηση. Μπήκαν μέσα να με χαιρετίσουν να μου πουν καληνύχτα «δεν μπορώ να κοιμηθώ αν θέλετε καθίστε να τελειώσουμε αυτό που λέγαμε›.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Αυτό το ότι ζήτησε ο Σάββας σας το είπε εσάς ο Σάββας ότι εγώ θέλω να με ανακρίνουν, θέλω να καταθέσω ή σας το είπε ο κ. Διώτης;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Δεν είπα αυτό το πράγμα. Είπα ότι ήμουν μέσα στο θάλαμο όταν μπήκε ο κ. Σύρος και ο κ. Διώτης να του πουν καληνύχτα και εκείνος –παρουσία μας, ήμασταν μέσα και οι δυο οι γιατροί- τους είπε «μην φεύγετε δεν έχω όρεξη να κοιμηθώ καθίστε›.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Καθίστε για να συζητήσουμε, όχι για να ανακριθώ.

(Διαλογικές συζητήσεις)