Πολιτική
Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2003 19:25

Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (23/06/2003) Μέρος 6/8

Γ΄ ΜΕΡΟΣ

13:05 – 15:00

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση που είχε διακοπεί.

Σ. ΖΩΤΟΣ: Κύριε Πρόεδρε θέλω να ενημερώσω το Δικαστήριο, θυμόσαστε ίσως ότι είχε έρθει η κα Σαμαρί την Πέμπτη για να εξεταστεί κι είχαμε το πρόβλημα με τον διερμηνέα. Είναι εδώ και φεύγει το απόγευμα για την Γαλλία, έχουμε λύσει και το πρόβλημα της διερμηνείας. Το θέτω υπόψη του Δικαστηρίου σας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σήμερα έχουμε τους γιατρούς, δεν μπορώ να τους αφήσω. Η κα Σαμαρί μπορεί να έρθει άλλη φορά ή να μην έρθει και καθόλου δεν μας λείπει η κα Σαμαρί, μας λείπουν οι γιατροί, είναι πολύ σοβαρό το θέμα. Και έχουν δημιουργηθεί και κάτι εντάσεις γιατί βγήκαμε και έξω από την αίθουσα και λέμε ονόματα κι άλλα, γι’ αυτό εγώ θύμωσα, μη νομίζετε ότι μ’ ενδιαφέρει ο γιατρός ότι θέλει ας πει και ότι μήνυμα ας βγει από τη διαδικασία.

Σ. ΖΩΤΟΣ: Κύριε Πρόεδρε η κα Σαμαρί δεν υπάρχει δυνατότητα να ξαναέρθει, η παράκληση λοιπόν είναι για να ολοκληρώσω το αίτημά μου και εσείς μετά το κρίνετε, μετά τον μάρτυρα αυτό, να εξεταστεί η κα Σαμαρί με δεδομένο, ότι οι μάρτυρες οι υπόλοιπες είναι εδώ. ¶λλωστε είχατε πει ότι οι μάρτυρες από το εξωτερικό όταν έρχονται θα εξετάζονται.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ελάτε, παρακαλώ κ. Βλάχο.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Μια ερώτηση σύντομα, εσείς είχατε άμεση επαφή με τον ασθενή, πείτε μου σας παρακαλώ τις πρώτες ημέρες που λέτε ότι νοσηλεύονταν πριν και μετά, με ενδιαφέρει αμέσως μετά την διασωλήνωση, περιγράψτε τον ασθενή Σάββα Ξηρό στο κρεβάτι. Ή μάλλον συγκεκριμένα ερωτήσεις, είχε ελεύθερα χέρια;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Εννοείτε ποια εποχή;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αμέσως μετά την διασωλήνωση.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Πέντε του μηνός Ιουλίου, έξι του μηνός, επτά του μηνός.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Την Τετάρτη εγώ δεν τον είχα δει προσωπικά. Όμως μπορώ να πω ότι ενδεχομένως αφού χρειάστηκε να του δώσουν αλοπεριτίν αν ήταν διεγερτικός, να του είχαν δέσει τα χέρια, το αριστερό, γιατί το δεξί αποκλείεται να του το είχαν δέσει.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Είπατε την λέξη αλοπεριτίν, θα ερχόμουν από μόνος μου ευχαριστώ, γιατί έπρεπε να του δέσουν τα χέρια εφόσον του είχαν δώσει αλοπεριτίν;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Γιατί το αλοπεριτίν όπως είπα και προηγουμένως δεν κάνει καταστολή στην ουσία, κάνει ένα μικρό κατευνασμό. Αν θέλανε να κάνουν καταστολή δεν θα δίνανε αλοπεριτίν, θα δίνανε κατασταλτικό φάρμακο.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Είθισται στους ασθενείς που χορηγούν αλοπεριτίν να δένουν τα χέρια;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Το αλοπεριτίν κοιτάξτε ένας άρρωστος ο οποίος έχει σωλήνα στην τραχεία του, ένας άρρωστος ο οποίος έχει αρτηριακή γραμμή στο χέρι του, είναι φύση αδύνατον να είσαι εκατό τοις εκατό σίγουρος ότι, εφόσον είναι υπερκινητικός, ότι με μια κίνηση δεν θα προκαλέσει ζημιά στον εαυτό του. Μπορεί να του φύγει η αρτηριακή γραμμή να αιμορραγήσει και πριν προλάβεις να το διαγνώσεις να έχει σοκαριστεί ο άνθρωπος και εάν του φύγει ο τραχειοσωλήνας θα μπορεί να πεθάνει.

Βέβαια καλό θα ήταν να υπήρχε σε κάθε ένα άρρωστο ένας νοσηλευτής, ο οποίος να μην φεύγει καθόλου από κοντά του, να είναι μονίμως δίπλα και να μην δένονται ποτέ τα χέρια. Δεν είναι κάτι που μας τιμάει σαν Νοσηλευτική Υπηρεσία, να δένομαι τα χέρια ενός αρρώστου, δυστυχώς όμως είναι αναγκαίο κακό για τα ελληνικά δεδομένα. Εκείνος ο νοσηλευτής εκείνη την ώρα, είχε παράλληλα να βλέπει άλλους έξι αρρώστους.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Μάλιστα, με δεμένα λοιπόν τα χέρια ο Σάββας με χορήγηση αλοπεριτίν, είπατε ότι το αλοπεριτίν?

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Δεν είπα ότι το είδα, είπα ότι πιθανόν.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Πιθανόν και έτσι είναι. Το αλοπεριτίν λοιπόν είπατε ότι είναι διεγερτικό.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Όχι κατευναστικό είναι.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Εκτός από το αλοπεριτίν που είναι ένα φάρμακο απ’ ότι γνωρίζω από την λίγη γνώση σαν μη γιατρός από τις γενικές μας γνώσεις, είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται κατ’ εξοχήν στην ψυχιατρική αλλά έχει και άλλες χρήσεις.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Βεβαίως αλλά σε μεγάλες δόσεις, όχι στις δόσεις αυτές που είπα εγώ.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Όταν χρησιμοποιείται εκτός της ψυχιατρικής χορηγείται κατά κανόνα μόνο του, ή σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Εμείς στην Εντατική ειδικά, γιατί δεν μπορώ να πω για άλλες καταστάσεις, εμείς στην Εντατική το χρησιμοποιούμε συνήθως σε αρρώστους που έχουν περάσει μια κρανιοεγκεφαλική κάκωση και δεν καταλαβαίνουν και όχι πάντα, είναι μεμονωμένες δόσεις, θα του δώσουμε μια, δυο φορές ,μέχρι να δούμε ότι μπορεί ο άρρωστος να μείνει εκτός καταστολή, με κέρδος να μείνει εκτός μηχανικής αναπνοής. Εάν δούμε ότι ο άρρωστος δεν μπορούμε να τον κατευνάσομε και σιγά – σιγά να φθάσουμε στην φάση της αποσωλήνωσης, τότε θ’ αναγκαστούμε να του δώσουμε κατασταλτικά πλήρη. Δηλαδή μας κερδίζει χρόνο γιατί δεν καταστέλλει την αναπνοή, αυτό το καλό έχει η αλοπεριτίνη, δεν καταστέλλει την αναπνοή.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Εδώ όμως βλέπω από το φάκελο από τα φύλλα νοσηλείας του ασθενούς, ότι η τρίτη μέρα νοσηλείας αν δεν κάνω λάθος, έγινε διακοπή του ντόρμικουμ και αντικαταστάθηκε με αλοπεριτίν.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Όχι δεν αντικαταστάθηκε, δόθηκε μια εφάπαξ δόση. Εφάπαξ δόση, αυτό που δόθηκε στην θέση ήταν αναστροφή του ντόρμικουμ δηλαδή δόθηκε ανεξέϊτ.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Εδώ συγνώμη θα μου επιτρέψει το Δικαστήριο, εδώ βλέπω αλοπεριτίν στο φύλλο του ασθενούς στις 2/7 ?

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Ναι, και θα δείτε και τσεκαρισμένο σε μια συγκεκριμένη ώρα?

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Βλέπω στις 3/7 ντοπαμίνη.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Ντοπαμίνη είναι ένα άλλο φάρμακο, είναι για να κρατήσουμε πίεση ή να ενισχύσουμε την διούρηση αναλόγως. Μια δόση εφάπαξ είναι.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Και αυτός ήταν ο λόγος που σας υποχρέωσε για την μια αυτή δόση να δέσετε τα χέρια του ασθενούς; Είναι επαρκής λόγος αυτός;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Επαναλαμβάνω ότι συμπεραίνω ότι θα μπορούσαν να του είχαν δέσει τα χέρια, δεδομένου ότι χρειάστηκε να του δώσουν αλοπεριτίν αυτό είπα, δεν ήμουν εγώ ο γιατρός εκείνη την ημέρα.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Ανάμεσα στα άλλα συμπτώματα στην επίδραση που έχει το αλοπεριτίν στον οργανισμό, είναι και η πρόκληση τρόμου;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Δεν νομίζω?.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Γι’ αυτό χορηγείται σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα που καταπολεμάνε αυτά τα συμπτώματα;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Κοιτάξτε αυτό που λέτε είναι εξωπυραμιδικά συμπτώματα, είναι άλλο πράγμα. Αυτό που το χορηγούμε με ακινετόλ μαζί είναι σε συστηματικές χορηγήσεις. Δόσεις εφάπαξ αλοπεριτίν δεν κάνουν τέτοια πράγματα, για να κάνει εξωπυραμιδικά συμπτώματα ο ασθενής πρέπει να παίρνει συνεχόμενα. Νομίζω όμως ότι πιο αρμόδιοι να σας απαντήσουν για την αλοπεριτίνη ειδικά, είναι οι ψυχίατροι, γιατί αυτοί το χρησιμοποιούν. Βέβαια αυτοί δεν το χρησιμοποιούν μεμονωμένα όπως εμείς σε πολύ ελαφρές δόσεις, χρησιμοποιούν πολύ μεγαλύτερες δόσεις.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Θα πάμε και εκεί. Δεμένα χέρια, δεμένα μάτια με γάζες λόγω κακώσεων και στους δυο οφθαλμούς, από ξένα σώματα που είχαν εισέλθει..

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Πάρα πολλά.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Πάρα πολλά σώματα από την έκρηξη. Τροφή είπαμε παρεντερική. Να σας κάνω μια ερώτηση, μάλλον ας το πω αλλιώς. Εκ μέρους της Αντιτρομοκρατικής υπήρξε κάποια συνεννόηση κάποια πρωτοβουλία της Υπηρεσίας προς εσάς, πείτε μας σε ποια κατάσταση βρίσκεται ο ασθενής, πότε θα μπορέσουμε να μπούμε στο θάλαμο για να τον εξετάσουμε, ενημερώστε μας?. Υπήρξε κάποια πίεση προς εσάς να έχετε συνεχή επαφή με την Αντιτρομοκρατική για να μπορέσει να κρίνει ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για να τον ανακρίνει;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Όπως σας είπα, εγώ τον παρέλαβα σαν υπεύθυνος γιατρός στις 9 του μηνός το βράδυ. Ο άρρωστος ήδη μιλούσε τρεις μέρες, από το Σάββατο ξημερώματα και επομένως ήταν για μένα δεδομένο ότι ο άρρωστος είχε μιλήσει.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Ναι, αλλά εσείς ήσασταν στην ΜΕΘ και την προηγούμενη εβδομάδα πριν τον παραλάβετε.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Όχι, ήμουν μόνο την Πέμπτη εφημερία, σας εξήγησα εκατό φορές, ότι απλώς εφημέρευσα μια ημέρα.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Ξέρατε εσείς ο ίδιος, είχατε τέτοιου είδους επαφές, ή γνωρίζατε από συναδέλφους σας εάν η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία είχε έρθει σε συνεννόηση με τους γιατρούς και τους είπε, κοιτάξτε μην τον χάσουμε, κοιτάξτε να τον σώσουμε γιατί έχουμε να πάρουμε πολλά πράγματα απ’ αυτόν, που θα ήταν και λογικό βεβαίως, με μια λογική κατά μια έννοια.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Όχι, όχι. Δεν είχα ακούσει τέτοιο πράγμα. Το μόνο που σας είπα και το κατέθεσα χωρίς να έχω κανένα ενδοιασμό, είναι ότι εκείνο το βράδυ αργά, μου τηλεφώνησε ο κ. Διώτης και μου είπε για τον φόβο μην τυχόν και ο άρρωστος επιχειρήσει να αυτοκτονήσει, τίποτα άλλο.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Το λέω αυτό, γιατί εγώ διαβάζω από λόγια του ιδίου του κ. Διώτη, στην περίφημη αυτή συνέντευξη που έδωσε τότε στο ΒΗΜΑ, ότι ο Σάββας Ξηρός συνεχίζει να νοσηλεύεται, οι ενδείξεις για κάποια βελτίωση δίνουν ελπίδες στις διωκτικές αρχές και κάποια στιγμή ο τραυματίας αρχίζει να συνέρχεται. Ειδοποιούνται ο Σύρος της Αντιτρομοκρατικής και ο Γιάννης Διώτης. Μπορούν τους λένε οι γιατροί να δουν τον τραυματία.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Δεν νομίζω για τέτοιο πράγμα, εγώ δεν άκουσα για τέτοιο πράγμα.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Δηλαδή εδώ θεωρείται καθαρά ότι οι γιατροί είχαν συνεννόηση με την Αντιτρομοκρατική και περιμένανε απέξω η Αντιτρομοκρατική, μόλις είναι σε θέση, ή κρίνουν οι γιατροί ότι είναι σε θέση και επομένως την επομένη ημέρα της αποσωλήνωσης και μετά αφού συνήλθε από την καταστολή, ειδοποιούν – απ’ ότι λέει ο ίδιος ο κ. Διώτης – ειδοποιούν την Αντιτρομοκρατική ότι μπορείτε να έρθετε να τον ανακρίνετε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι αλλά είπε ο κ. μάρτυρας ότι δεν ξέρει γι’ αυτό το πράγμα, εγώ δεν λέω ότι μπορεί να μην είναι και έτσι.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Πρόεδρε σύμφωνοι, αλλά μιλάμε για το κρίσιμο διάστημα και ο άνθρωπος ήταν σε εφημερία, εκείνη την ημέρα λοιπόν που μπήκε μέσα η Αντιτρομοκρατική, ο κ. μάρτυρας είχε εφημερία, άρα είναι ο πιο κοντινός άνθρωπος που μπορώ εγώ να ρωτήσω για να μάθω τι έγινε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και είπε όχι εμείς, εγώ δεν ξέρω?

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Είπα ότι στη δική μου εφημερία δεν έγινε τέτοιο πράγμα. Πιστεύω δε ότι κανένας γιατρός δεν θα καλούσε τις αρχές για ανάκριση. Αν έγινε αυτό το πράγμα πιστεύω ότι ήταν εσωτερική υπόθεση δική τους των διωκτικών αρχών.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Δηλαδή ψεύδεται εδώ ο κ. Διώτης;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Δεν νομίζω ότι ο γιατρός ο ίδιος κάλεσε τον κ. Διώτη για να τον ανακρίνει. Δεν έχω όμως γνώμη, πιστεύω είπα.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Πάμε τώρα παρακάτω. Εσείς είπατε προηγουμένως ότι κοιτάξατε και πολύ έτσι ανθρώπινα το είπατε αυτό και εγώ το εκτίμησα και ιδιαίτερα, να προφυλάξετε τον συγκεκριμένο ασθενή σας, ακόμα και από το να εκτεθεί σε κάποιες ερωτήσεις που θα μπορούσαν να του προξενήσουν κακό, γιατί δεν ήταν ακόμα σε πλήρη έλεγχο της συνείδησής του.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Επόμενο ήταν πρώτη ημέρα αποσωλήνωσης.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Εδώ όμως διαβάζω για να δείτε δηλαδή εγώ σαν τρίτος και σαν πολίτης τι έχει περάσει σε μένα σαν είδηση, σαν πληροφόρηση, οι γιατροί λέει τους βεβαιώνουν ότι έχει επαφή με το περιβάλλον,, ότι έχει πλήρη διανοητική λειτουργία και ότι είναι σε κατάσταση να μιλήσει και να δεχθεί επισκέψεις. Ο κ. Διώτης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν μας νοιάζει τι έχει πει ο κ. Διώτης. Ο κ. Διώτης δεν μας νοιάζει τι λέει, θα τα διαβάσουμε αυτά, τα διαβάσαμε μάλλον αυτά, αλλά ο άνθρωπος λέει τελείως διαφορετικά πράγματα εδώ.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Εγώ δεν είχα καμία τέτοια επαφή με κανέναν.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Εντάξει. Αναφέρατε λοιπόν ότι ο Σάββας Ξηρός είχε φόβο για την ζωή του; Ή δεν φοβότανε για την ζωή του; Γιατί είχατε μια αντίφαση για την ζωή του.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Διώτης υπήρξε ανακριτικός υπάλληλος, θα γίνει έμμεσος μάρτυρας πλέον τώρα, δηλαδή μήπως παραβιάζουμε κάτι, που δεν πρέπει?

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Μα γι’ αυτό κύριε Πρόεδρε και δεν πρέπει οι προανακριτικοί υπάλληλοι να δίνουν συνεντεύξεις στις εφημερίδες, τι να κάνουμε δεν την δώσαμε εμείς. Από τη στιγμή που την δίνει όμως, θα το χρησιμοποιήσουμε και εμείς.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Για τον φόβο για την ζωή του είπα το εξής, ότι όταν του είπα, ότι ήρθα να κάνω τις δοκιμασίες κατάποσης και του είπα, αν θέλει νερό, μου είπε ναι και δεν θέλω. Από εκεί το συμπέρανα.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Είπατε όμως ότι, κλήθηκαν ψυχίατροι να τον εξετάσουν, γιατί εκφράστηκε ο φόβος αυτοκτονίας.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Ναι είπα ότι αυτό το άκουσα, δεν έχω άμεση γνώμη.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Εσείς πώς εξηγείτε, από τη μια ένας άνθρωπος να έχει φόβο ζωής και από την άλλη να είναι ύποπτος αυτοκτονίας, δεν είναι αντιφατικό;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Αυτό είπα ότι ήταν δική μου άποψη, το τι άποψη είχαν οι άλλοι γιατροί συνάδελφοι που ήταν και θεράποντες του αρρώστου εκείνη την εποχή δεν το ξέρω, εγώ είχα εκείνη την προσωπική άποψη από εκείνα τα λίγα λόγια που είπαμε εκείνο το βράδυ.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Εσείς λοιπόν δεν είπατε όταν ακούσατε αυτό, τι αυτοκτονία βρε παιδιά, εδώ ο άνθρωπος φοβάται για την ζωή του.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Όχι δεν συμμετείχα εγώ στην ομάδα θεραπόντων για να έχω γνώμη. Δεν είχα γνώμη τότε, δεν συμμετείχα, εγώ είχα γνώμη από την Τρίτη το βράδυ.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Ωραία, ο κ. Ρούσσος όμως που συμμετείχε, βεβαίως την πληροφόρησή του από σας την πήρε, από πού θα την έπαιρνε; Δεν του είπατε ότι, δεν υπάρχει θέμα αυτοκτονίας, εδώ ο άνθρωπος φοβάται για την ζωή του, δεν μπορεί είναι αντιφατικό αυτό το πράγμα.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Όχι δεν μπήκαμε σε τέτοια συζήτηση.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Τέλος πάντων, ποιος ζήτησε να δει το Σάββα Ξηρό ψυχίατρος; Ήταν οι γιατροί; Ήταν εκτίμηση των γιατρών αυτή;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Νομίζω ναι, πρέπει να το έχουν καταθέσει, οι ίδιοι οι γιατροί που το ζήτησαν, πρέπει να το έχουν καταθέσει.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Και πάλι δυστυχώς σας διαψεύδει ο ίδιος ο κ. Διώτης ο οποίος λέει, «ζητούν – οι ανακριτικοί υπάλληλοι – να τον δει ψυχίατρος και όποιος άλλος αρμόδιος γιατρός και όταν όλα έχουν γίνει όπως πρέπει, μπαίνουν στο θάλαμο.› Αρα λοιπόν δεν ήταν εκτίμηση των γιατρών.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Έχει δώσει καμιά κατάθεση ο κ. Διώτης;

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Όχι έχει δώσει μια συνέντευξη κ. Εισαγγελέα, ας κάνατε παρέμβαση να του την απαγορεύσετε.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Παρέμβαση λίγες ώρες πριν αρχίσει η δίκη, δέκα ώρες πριν αρχίσει η δίκη έκανε παρέμβαση.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Ας κάνατε παρέμβαση εσείς υπηρεσιακώς να του την απαγορεύσετε, να μην δημοσιευθεί. Δεν μπορεί να λέμε όπου θέλουμε, ότι θέλουμε, αλλά όταν δεν μας αρέσει να μην δικαιούμαστε να του κάνουμε χρήση, δεν γίνονται αυτά τα πράγματα.

Μια ερώτηση, εσείς ευθέως, αποκλείετε το ενδεχόμενο σε κάποια χρονικά διαστήματα, που δεν ήταν μέσα η νοσηλεία, ή η νοσηλεύτρια, να έμπαινε κάποιος άλλος τρίτος, πέραν του νοσηλευτικού προσωπικού στο θάλαμο;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Όχι είπα ότι δεν θα μπορούσε να μπει κανένας μέσα χωρίς να τον δουν.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Καταρχήν στην αρχή κ. μάρτυρα, όταν την πρώτη, δεύτερη ημέρα νοσηλείας, εσείς δεν ήσασταν εφημερία εκείνη την ημέρα, αλλά μπορεί να τον γνωρίζετε, δεν έχουμε και κάποιον άλλον να ρωτήσουμε, ποιοι ήταν οι υπεύθυνοι γιατροί για την χορήγηση της φαρμακευτικής αγωγής;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Η ομάδα των θεραπόντων. Την πρώτη εβδομάδα υπεύθυνος επιμελητής ήταν ο κ. Πολίτης με εξειδικευόμενη την κυρία, μπορώ να σας πω έχω τα στοιχεία τα έχω φέρει μαζί μου εδώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει, δεν τα ξέρετε εσείς; Τα ξέρετε νομίζω. Δεν επιτρέπω την χρήση σημειώματος.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Ωραία ερώτηση λοιπόν ευθεία, ο κ. Καλτσάς τι είναι;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Επιμελητής Κλινικής.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Είναι στην Κλινική σας. Ο κ. Χαραλαμπίδης;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Ειδικευόμενος ήταν τότε, τώρα έχει φύγει.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Διότι κάπου είδαμε αυτά τα δυο ονόματα, τα οποία, με προφορική εντολή των δυο αυτών, χορηγήθηκαν φάρμακα στον ασθενή ?

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Μπορεί να ήταν εφημερεύοντες. Δεν μπορώ να το ξέρω αυτό, πέρα από τους τακτικούς το πρωί ήταν και εφημερεύοντες τα απογεύματα και τις νύκτες.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Λοιπόν ας πάμε τώρα στη χορήγηση του ντόρμικουμ. Η δόση που χορηγούνταν σύμφωνα με την γνώση σας και την εμπειρία σας από την Εντατική ,ήταν ισχυρή, μέτρια ή ελαφριά;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Ήταν ισχυρή και αυτό τεκμαίρεται και από το ότι χρειάστηκε να πάρει ανεξέϊτ επί ένα 24ωρο ολόκληρο για να αναστραφεί.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: 20 μιλιγκράμ την ώρα;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Βεβαίως ναι. Να σας πω γιατί ήταν τόσο ισχυρή η δόση. Διότι έπρεπε να πάρει μια καταστολή στην μέση δόση του ντόρμικουμ συν μυοχαλαρωτικό, εντάξει γιατί δεν μπορούσε το οξυγόνο να περάσει μέσα από τα αίματα που υπήρχαν στις κυψελίδες και να φθάσει στο αίμα. Έπρεπε ο αναπνευστήρας να αποδώσει το φουλ των δυνατοτήτων που είχε. Αυτό το καταφέρνεις λοιπόν?.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Είναι η πιο ισχυρή δόση που χορηγείται σαν καταστολή; Μιλάμε για 20 μιλιγκράμ την ώρα αν έχω καταλάβει σωστά.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Ναι, μπορεί να χορηγηθεί σ’ αυτή την ώρα για να αποφύγεις να δώσεις μυοχαλαρωτικό. Αν δώσεις μυοχαλαρωτικό συν καταστολή, σημαίνει παράλυση τελείως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ποια ημερομηνία δόθηκε αυτή;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Μιλάμε για την αρχή αμέσως μόλις ήρθε. Μόλις μπήκε στην Μονάδα μέχρι τις 2 του μηνός.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και έχει επίδραση αυτή μέχρι τότε που έδεσε κατάθεση;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Όχι βέβαια, όταν ξύπνησε σε μένα, δεν υπήρχε πια δράση του φαρμάκου.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Στις 2/7 κύριε μάρτυρα, γίνεται διακοπή του ντόρμικουμ και χορηγείται αλοπεριτίν. Προς το μεσημέρι, αργά το μεσημέρι γίνεται η διακοπή και χορηγείται αλοπεριτίν. Η ερώτησή μου, σε εκείνη τη στιγμή, εκείνη τη φάση, ο ασθενής είχε δυνατότητα, μπορούσε να έχει συνείδηση;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Όχι.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Καθόλου;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Αφού ήταν τόσο ισχυρή η συσσωρευμένη δόση του ντόρμικουμ ώστε αναγκαζόμαστε να δώσουμε αντίδοτο, δώσαμε ανεξέϊτ. Όταν δόθηκε το αλοπεριτίν δόθηκε διότι ο άρρωστος ήταν διεγερτικός. Δηλαδή έκανε απλώς κάποιες κινήσεις και κινδύνευε από τις κινήσεις αυτές να πάθει κάτι. Γι’ αυτό δόθηκε το αλοπεριτίν, σαν μη κατασταλτικό, αλλά κατευναστικό.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Ωραία, στις 2/ 7 επανέρχομαι, έγινε αποσωλήνωση του ασθενούς;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: 2/7 όχι, στις 4/7 έγινε.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Δεν έγινε διακοπή;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Διακοπή του αναπνευστήρα έγινε για κάμποσες ώρες, βγήκε ο άρρωστος σε αυτόματη αναπνοή, άρα αναπνέει μόνος του, αυτό ήταν, το εξήγησα και πιο μπροστά, αυτό είναι μια διαδικασία για αποδέσμευση από τον αναπνευστήρα, βγαίνει και ξαναμπαίνει.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Εσείς όταν σας ρώτησε ο ασθενής σας, την πρώτη φορά που τον επισκεφθήκατε, πού βρίσκομαι και νόμιζε ότι ήταν στο Τζάνειο, γιατί δεν του είπατε ότι βρίσκεται στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Του είπα ότι είναι στην Εντατική, δεν θυμάμαι αν του είπα ότι είναι στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ, νομίζω ότι το είπα. Αλλά δεν το θυμάμαι, δεν είμαι σίγουρος γι’ αυτό το πράγμα.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Δηλαδή η συναίσθηση του χώρου δεν είναι ένα από τα ουσιώδη που χρειάζεται ο ασθενής για να συνέλθει, να ξυπνήσει, να αποκτήσει έλεγχο της συνείδησής του;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Βεβαίως.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Εσείς όμως του το αποκρύψατε

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Του είπα ότι είναι στην Εντατική, είπα ότι δεν θυμάμαι ακριβώς αν το είπα για τον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ ή όχι, δεν το απέκρυψα, δεν είχα σκοπό να το αποκρύψω. Το εάν το είπα ή όχι αμφιβάλω, γιατί εκεί ίσως υπάρχει μια σύγχυση ακόμα στον άρρωστο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό ποια ημερομηνία πάλι να λέμε;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Στις 4 του μηνός.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Για την ακοή του ασθενούς έχετε εσείς μια προσωπική εκτίμηση ποιος ήταν ο βαθμός του;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Υπάρχει ακουομετρία που είναι μέσα στο φάκελο. Σας είπα ότι ήταν όπως μου το εξήγησε ο κ. Παπασπύρου, γιατί ειδικός δεν είμαι εγώ σε θέματα ακουολογίας, όπως μου εξήγησε ότι χάνει τους ψηλούς τόνους και ακούει καλά τους μπάσους, αυτό μου είπε.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Εγώ απλώς για να σας διευκολύνω διαβάζω από το ενημερωτικό σημείωμα του Ωτορυνολαρυγγολογικού Τμήματος ότι στις 8/8 – μιλάμε για ένα μήνα μετά – υπεβλήθη σε ακοαμετρικό έλεγχο στο εργαστήριο της κλινικής και διεπιστώθη μικτού τύπου βαρηκοΐα στη δεξιά πλευρά και βαρηκοΐα αγωγιμότητας με ακουστικό τραύμα στα 4.000 Hertz αριστερά.

Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση τυμπανοπλαστικής του αριστερού ωτός κατά την οποία έγινε αποκατάσταση του ελλείμματος της τυμπανικής μεμβράνης, με ομοιομόσχευμα χόνδρου περιχονδρίου που λήφθηκε από τον τράγο του σύστοιχου ωτός. Αυτά είναι γεγονότα έτσι;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Βεβαίως.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Είπατε ότι ο ασθενής στις 11 Ιουλίου κατά την αλλαγή ή την αφαίρεση του καθετήρος, ότι έκανε αλλεργικό σοκ.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Όχι, είπα στις 9 το βράδυ. Όχι αλλεργικό σοκ, δεν έκανε αλλεργικό σοκ, ο ίδιος αισθάνθηκε ένα κάψιμο και είχε ένα πολύ ελαφρό βρογχόσπασμα. Αυτό το θεώρησα εγώ σαν αντίδραση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε μάρτυς, εκεί που απαντήσατε θα πείτε αυτό. Δεν θα λέμε πάλι τα ίδια. Σας παρακαλώ πολύ δηλαδή. Υπομονή ναι, αλλά όχι τέτοιες υπερβάσεις, σας παρακαλώ πάρα πολύ. Να λέμε τα ίδια πράγματα δηλαδή; Συνέχεια τα ίδια πράγματα.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Πρόεδρε αν είναι υπέρβαση θα φανεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι υπέρβαση. Δηλαδή όχι υπέρβαση, κατάχρηση γίνεται.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Όχι και κατάχρηση κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ελάτε τώρα, δεν γίνεται εκ προθέσεως σας ξέρω τόσα χρόνια εσάς. Δεν το κάνετε εκ προθέσεως, αλλά το αποτέλεσμα αυτό είναι.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Το ασθματικό σοκ επηρεάζει την συνείδηση του ασθενούς;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Δεν υπήρχε ασθματικό σοκ.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Αλλεργικό είπατε μόνος σας προηγουμένως.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Δεν υπήρχε αλλεργικό σοκ. Είπα αλλεργική αντίδραση και την περιέγραψα. Σας είπα ποια ήταν τα δυο συγκεκριμένα συμπτώματα που είχε.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Εσείς δηλαδή πιστεύετε ότι αν ένας ασθενής ο οποίος στις 9 το βράδυ κάνει αλλεργική αντίδραση, είναι πολυτραυματίας κλπ., μπορεί στις 11 να ληφθεί σοβαρά υπόψη η υποτιθέμενη αυθόρμητη επιθυμία του να καταθέσει σε ολονυκτία; Ήταν τόσο παθιασμένος ο Σάββας Ξηρός να καταπονήσει σε τέτοιο βαθμό τον εαυτό του ώστε σώνει και καλά να επιμένει «ελάτε όλο το βράδυ να με ανακρίνετε›;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό είπε ο μάρτυς. Τελειώσαμε. Αυτό είναι ένα επιχείρημα που το πούμε εμείς οι δύο.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Διαβάζω από τον φάκελο. Bερζοδιαζεπίνες, FENDANIL, οπιούχο αν έχω πληροφορηθεί σωστά.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Ναι, το είπα και προηγουμένως.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Μετιδαζολάνες.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Είναι κι αυτά κατασταλτικά. Το Μετιδαζολόν είναι βερζοδιαζεπίνη.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Βερζοδιαζεπίνες, κατασταλτικά του κεντρικού νευρικού συστήματος.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Είναι το ντόρνιουμ που συζητάμε τώρα.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Συντιπριβάν. Τι επενέργεια έχει αυτό;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Κι αυτό είναι κατασταλτικό το οποίο το πήραμε για μια μέρα νομίζω με σκοπό να έπαιρνε μικρή δόση ντόρνιουμ.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Κι αυτό κατασταλτικό. Σύνολο σε μια δόση που είπατε ότι είναι ενιαία. Όλα αυτά τα φάρμακα επηρεάζουν τη συνείδηση;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Τόσες μέρες μετά όχι. Τότε ο άρρωστος δεν είχε συνείδηση.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Αν αυτά τα φάρμακα επηρεάζουν την συνείδηση. Αυτή είναι η ερώτηση μου.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Όταν ο άρρωστος παίρνει βαθιά καταστολή για να είναι στον αναπνευστήρα δεν έχει συνείδηση, είναι σε κώμα ο άρρωστος. Δεν έχει καμία συνείδηση και καμία αντίδραση. Είναι σε κώμα.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Εν πάση περιπτώσει είναι φάρμακα τα οποία επηρεάζουν την συνείδηση κ. μάρτυρα;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Βεβαίως.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Διότι ο Διευθυντής σας ο κ. Ρούσος έχει δηλώσει στην περίφημη αυτή ΕΔΕ, να σας το διαβάσω έτσι για να ξέρετε?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι, να μη το διαβάσετε. ¶στε το. Τα διαβάσαμε εμείς.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Μια απάντηση. «Έδωσε τα ολίγιστα φάρμακα τα οποία έπαιρνε ο ασθενής. Μετά την αποσωλήνωση του δεν θα μπορούσε ?›

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μετά την αποσωλήνωση του.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Μα τα έπαιρνε κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν τα πήρε λέει. Για να καταλάβετε δηλαδή. Ακούω τα ίδια πράγματα και τα ίδια.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Όχι βέβαια. Μετά την αποσωλήνωση του; Εσείς το λέτε τέτοιο πράγμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μετά είπε;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Όσο ήταν κατασταλμένος. Η ντοπαμίνη δεν είναι κατασταλτικό φάρμακο. Η ντοπαμίνη είναι για να κρατάει αρτηριακή πίεση και όταν πια δεν χρειάζεται το κρατάμε 1-2 24ωρα αν θέλουμε να έχουμε επιτυχή νοσηλεία. Τα έχω εδώ γραμμένα.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Οι βερζοδιαζεπίνες σαν χαρακτηριστικό τους έχουν την πρόκληση λογόρροιας;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Η τελευταία μέρα που πήρε βερζοδιαζεπίνη ο άρρωστος ήταν την Τετάρτη το πρωί στις 3 του μηνός. Από κει και πέρα μετά δεν ξαναπήρε βερζοδιαζεπίνη καμία.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Ωραία. Η ερώτηση μου δεν ήταν αυτή. Αν οι βερζοδιαζεπίνες σαν επίδραση στον Οργανισμό έχουν και την πρόκληση λογόρροιας.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Ναι.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Έχουν. Αυτό επιβεβαιώνει κι ο γιατρός κ. Παπαγιαννάκης στην ΕΔΕ σελ. 13 που λέει ότι «χαρακτηριστικό του ασθενούς ήταν μόλις αποσωληνώθηκε η λογόρροια›. Αυτό επιβεβαιώνει και η επιστήμη, η οποία λέει ότι τέτοιας κατηγορίας φάρμακα, διότι δεν είναι ξεχωριστά ούτε μαγικά τα φάρμακα ?

Διαβάστε την ανακριτική του Αλεξάκη. Ακριβώς τέτοιας κατηγορίας φάρμακα προξενούν αυτό που λέμε λύσιμο της γλώσσας, προκαλούν την λογόρροια. Και το επιβεβαιώνει στην ΕΔΕ ο κ. Παπαγιαννάκης ότι είχε λογόρροια όταν ξύπνησε ο Σάββας. Την Τετάρτη και την Πέμπτη όταν ξύπνησε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Ξηρός κι εδώ μέσα του αρέσει να μιλάει λίγο παραπάνω, αλλά δεν είναι ?

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Ο κ. Ξηρός είπατε ότι συνεργάστηκε άριστα με το νοσηλευτικό προσωπικό και τους γιατρούς. Για φάρμακα, για χορήγηση ανεπιθύμητων από τον ίδιο φαρμάκων διαμαρτυρήθηκε ποτέ;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Ο κ. Ξηρός ήταν ενήμερος για τα φάρμακα που έπαιρνε. Ήξερε τι έπαιρνε, ρωτούσε, μάθαινε. Εγώ δε πόσες φορές του πρότεινα να του δώσω ένα ηρεμιστικό που μου έλεγε ότι δεν μπορεί να κοιμηθεί, ηρεμιστικούλι απλό και δεν το ήθελε και δεν του το έδωσα. Σεβάστηκα την επιθυμία του.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Ήταν απόλυτα σύμφωνος με τα φάρμακα που του χορηγούνταν; Δεν είχε ενδοιασμούς;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Σε ποια φάρμακα αναφερόμαστε; Αν αναφερόμαστε στις βερζοδιαζεπίνες, δεν μπορούσε ο άρρωστος τότε να έχει γνώση. Ήταν κατασταλμένος σε μηχανική αναπνοή. Δεν είχε επίπεδο συνείδησης. Ο άρρωστος ήταν σε φαρμακευτικό κώμα.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε μάρτυρα, από την 5η μέρα που ξύπνησε, αποσωληνώθηκε και είχε επαφή με το περιβάλλον όποια κι ήθελε είναι αυτή, είχε ενδοιασμούς ως προς τα φάρμακα που του χορηγούνταν;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Με μένα για τα φάρμακα που κουβεντιάσαμε πολλές φορές από τις 9 το βράδυ και μετά, δεν διαπίστωσα ποτέ σε κάτι να είναι αντίθετος.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Σας το λέω γιατί η νοσηλεύτρια η κα Κοκκινοπούλου της κλινικής σας αναφέρει στην ΕΔΕ αυτή την περίφημη που έφερε το Δικαστήριο και είναι αναγνωστέο ότι τσάκιζε με τα χέρια του τα σωληνάκια για να εμποδίσει τη ροή των φαρμάκων στις φλέβες του. Πως το εξηγείτε;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Τέτοιο πράγμα δεν υπέπεσε στην αντίληψη μου.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Η διάρκεια της ανιχνευσιμότητας στο αίμα των φαρμάκων αυτών πόση είναι;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Πόσες μέρες είναι;

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Σε ποιο χρονικό διάστημα μέσα ανιχνεύονται στο αίμα αυτές οι ουσίες;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο μεταβολισμός που λέμε.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Το έχω πει κι άλλες φορές ότι ειδικά για τις βερζοδιαζεπίνες δεν μεταβολίζονται από όλους τους οργανισμούς το ίδιο. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι μπορεί να κάνουν και μερικές μέρες ακόμα και να μη το μεταβολίζουν. Εξαρτάται ποιο είναι το μεταβολικό status του αρρώστου. Όμως αυτός που δεν το μεταβολίζει έχει τη φαρμακολογική δράση του φαρμάκου.

Δεν γίνεται ένας άρρωστος ο οποίος έχει ξυπνήσει να εξακολουθεί να έχει υψηλές στάθμες του φαρμάκου. Μπορεί να έχει στάθμες, χαμηλές όμως, μη θεραπευτικές. Στην προκειμένη περίπτωση επειδή ο άρρωστος πήρε ΑΝΕΞΕΪΣ, το ΑΝΕΞΕΪΣ κι αυτό είναι βερζοδιαζεπίνη άσχετο ότι έχει αντίθετη δράση.

Αν στέλναμε επίπεδα θα τα βρίσκαμε στα ύψη γιατί το ένα προσμετράται στο άλλο. Αυτό που μπορώ να πω γι’ αυτό το θέμα είναι ότι στις 12 του μηνός ο άρρωστος δεν είχε τις βερζοδιαζεπίνες στο αίμα του.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Υπάρχει λοιπόν στην ιατρική απ’ ότι μπορώ να υποθέσω χωρίς καν να το γνωρίζω μια μέση τιμή βεβαίως η οποία δεν είχε διακυμάνσεις. Περίπου σε πόσες μέρες, βδομάδες, μήνες, χρόνια, δεν είναι πλέον ανιχνεύσιμες αυτές οι ουσίες στο αίμα;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Συνήθως σε ένα 24ωρο δεν είναι.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Η ερώτηση μου είναι: εφόσον εσείς ως γιατρός γνωρίζατε πολύ καλύτερα από μένα ότι σε ένα 24ωρο πλέον μετά την παύση της χορήγησης δεν είναι ανιχνεύσιμες αυτές οι ουσίες, γιατί προκαλέσατε στις 12/7, αρκετές μέρες μετά την παύση χορήγησης όπως λέτε, έλεγχο της ύπαρξης ή όχι φαρμάκων στο αίμα; Γιατί;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Έχω απαντήσει. Έχω πει ότι αυτό έγινε διότι είχαν προηγηθεί δηλώσεις της κας Ρομέρο στα κανάλια «να προσέχουν αυτοί οι οποίοι έχουν πρόσβαση στις φλέβες του›. Εγώ κλινικές ενδείξεις δεν είχα.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Εκείνη τη στιγμή κάνατε κάτι περιττό, γνωρίζοντας ότι κάνετε κάτι περιττό.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Ήθελα να κατοχυρώσω τον εαυτό μου.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Μα πως να τον κατοχυρώσετε; Αφού μόνος σας λέτε ότι σε 24 ώρες δεν ανιχνεύονται. ¶ρα εφόσον του κάνατε 8 μέρες μετά την υποτιθέμενη παύση της χορήγησης φαρμάκων έλεγχο, πάει να πει ότι εκ του περιττού.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Να προσέχουν αυτοί που είχαν πρόσβαση στις φλέβες του. Και στην ενημέρωση που της έκανα, μου εξήγησε ότι δεν φοβόταν εμένα, φοβόταν άλλους.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Αυτοί λοιπόν που είχαν αν ήταν πονηροί -δεν ξέρουμε, αυτό προσπαθούμε να μάθουμε- γνώριζαν πολύ καλύτερα απ’ όλους εμάς ότι 24 ώρες μετά την παύση χορήγησης δεν θα ανιχνεύονταν πλέον. Σύμφωνοι; Το είπατε μόνος σας. Και άρα εκ του περισσού στις 12/7 προκαλέσατε τον έλεγχο.

Οι ψυχίατροι που ήρθαν στην κλινική πρέπει να ήταν τη μέρα που εσείς εφημερεύατε. Κάνω λάθος;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Όχι, την επομένη.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Την επομένη ήταν. Εσείς δεν ήσασταν παρών.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Όχι.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Ούτε μάθατε κάτι γι’ αυτή την επίσκεψη.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Έμαθα ότι φώναξαν τους ψυχίατρους επειδή φοβήθηκαν ότι πιθανόν να θέλει να δώσει τέλος στη ζωή του επειδή ζήτησε να εξομολογηθεί. Αυτό έμαθα. Νομίζω θα σας τα πουν αυτοί που είναι αρμόδιοι.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Εσείς πιστεύετε ότι -βέβαια δεν είστε ψυχίατρος, αλλά εν πάση περιπτώσει κάτι παραπάνω ξέρετε από μας όλους σ’ αυτή την αίθουσα- πιστεύετε ότι είναι δυνατόν με μια σύντομη επίσκεψη ψυχιάτρων σε έναν πολυτραυματία ασθενή που μόλις έχει ξυπνήσει από βαρύτατο τραυματικό σοκ και ο οποίος ακόμη δεν έχει ανανήψει, ότι είναι δυνατόν να διαγνώσουν οι ψυχίατροι αν υπήρχε φόβος αυτοκτονίας ή όχι;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Δεν μπορώ να απαντήσω. Μπορείτε να ρωτήστε την κα Θεοδωροπούλου η οποία καταθέτει κι αυτή.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Θα την ρωτήσω και την κα Θεοδωροπούλου. Ήθελα και τη δική σας γνώμη.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Δεν μπορώ να απαντήσω. Είναι εκτός αντικειμένου μου.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Και μια τελευταία ερώτηση κα μάρτυρα. Εσείς -ρωτάω ευθέως τον γιατρό και τον άνθρωπο- πιστεύετε ότι είναι σωστό να ανακρίνεται ο οποιοσδήποτε άνθρωπος μέσα στο νοσηλευτικό ίδρυμα στο οποίο είναι ασθενής κυρίως κι εγώ θα πω αποκλειστικός ασθενής, ότι είναι σωστό να ανακρίνεται για άδικες πράξεις για τις οποίες κατηγορείται; Τη γνώμη σας.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Επειδή αυτό το πράγμα προβλημάτισε όλη την ελληνική κοινωνία και προβλημάτισε και εμάς, το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι εκεί ήταν παρούσα η συντεταγμένη Πολιτεία.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Εντάξει. Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θέλετε κάτι;

Σ. ΞΗΡΟΣ: Να δώσετε το προβάδισμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δίνουμε το προβάδισμα λοιπόν. Ελάτε κ. Ξηρέ. Ορίστε ο γιατρός ο οποίος σας περιποιήθηκε και λέτε ευγνώμων κλπ. Για να δούμε τώρα τι θα του πείτε.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Κάποιες ερωτήσεις συμπληρωματικές.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήσαστε και ευγενικότατος λέει και ευχαριστώ κλπ. κλπ.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Με συγχωρείτε, μη με προλαβαίνετε κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Απεναντίας, το επαινώ αυτό. Δεν ειρωνεύομαι εγώ κανέναν. Δεν έχετε καταλάβει να ειρωνεύομαι κανέναν. Δεν νομίζω. Προλαβαίνω απλώς.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Δεν χρειάζεται να προλάβετε το κακό. Έχω κι εγώ κάποια συνείδηση, ξέρω κι εγώ τι έχει συμβεί. Η σχέση μου με τον κ. Πιταρίδη είναι πολύ ιδιαίτερη όπως είπε ο ίδιος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι, το είδα εδώ ότι έχετε μια πολύ καλή φιλική σχέση αποκτήσει.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Βέβαια, φυσικά. Κι αισθάνομαι και άσχημα βέβαια που τον έχουμε φέρει σε δύσκολη θέση, αλλά πιστεύω ότι είναι ειλικρινής στην κατάθεση του. Όχι πιστεύω, είμαι σίγουρος γιατί ξέρω τι ακριβώς έχει συμβεί. Βέβαια κάποιους διάλογους εγώ δεν τους θυμάμαι. Δεν μπορώ να πω αν έγιναν ή όχι, δεν τους θυμάμαι, αλλά όλα όσα έχει πει είναι αληθή. Εγώ ήθελα κάποιες διευκρινιστικές ερωτήσεις μόνο πάνω σε κάποια πράγματα για να καταλάβω κι εγώ τι έχει συμβεί.