Πολιτική
Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2003 19:27

Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (23/06/2003) Μέρος 8/8

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και κυρίως είπε του ιδίου. Κα Κούρτοβικ έχετε τον λόγο.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Όλοι καταλάβαμε εδώ ότι παραλάβατε τον κ. Ξηρό στις 4 του μήνα και τον ξαναείδατε στις 9.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Στις 4 του μήνα εγώ εφημέρευα απλώς...

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ως εφημερεύων, το κατάλαβα πολύ καλά.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Στις 4 του μηνός τον παρέδωσα το πρωί στις 8 την Παρασκευή και τον ξαναπαρέλαβα....

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Τον παραδώσατε στη ΜΕΘ και τον παραλάβατε ξανά στις 9 στον 10ο όροφο. Μεταξύ 4 επομένως και 9 του μήνα, εσείς δεν έχετε ευθύνη της νοσηλείας του.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Όχι.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Επομένως δεν μπορείτε να μας βεβαιώσετε εδώ για το τί συνέβη μεταξύ 4 που τον παραλάβατε και 9 που τον ξαναπαραλάβατε.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Όχι.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Μόνο αυτά που έχετε ακούσει. Επομένως, για το κρίσιμο διάστημα, το ξαναλέω για να είναι σαφές, μεταξύ 4 και 9 του μήνα, η δική σας μαρτυρία δεν μπορεί να μας καλύψει.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Δε νομίζω, ναι.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Να το ξεκαθαρίσουμε γιατί ρωτάμε τον άνθρωπο για την κρίσιμη περίοδο της αλλαγής της προσωπικότητας του Ξηρού και είναι μία περίοδος στην οποία ο άνθρωπος δεν έχει την ευθύνη του. Να συνεχίσω: Στις 4 του μήνα που τον παραλαμβάνετε, κάνετε την αποσωλήνωση, έχετε κάποιους διαλόγους μαζί του αν κατάλαβα καλά. Του λέτε «το όνομά σου› και αρνείται να σας πει το επίθετό του.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Δεν αρνήθηκε ακριβώς, είπε «πού ξέρεις το μικρό μου όνομα;›

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Επομένως αντιδρά θετικά και με άμυνα ψυχική και διανοητική απέναντι σε αυτό, στον κίνδυνο που συνιστά το να ξέρετε το όνομά του για αυτόν, έτσι δεν είναι; Και αρνείται να σας δώσει παραπέρα στοιχεία. Σας λέει «εγώ δε θα σου πω το επίθετό μου›.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα είπατε αυτά κα Κούρτοβικ.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Επιπλέον στις 4 του μήνα, αρνείται να πάρει νερό. Στις 4 προς 5 του μήνα. Δείχνει αυξημένες ψυχικές άμυνες απέναντι στον κίνδυνο που συνιστά το ότι βρίσκεται σε ένα νοσοκομείο, κάποιοι έχουν πρόσβαση στις φλέβες του κτλ.;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Βεβαίως.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Το γεγονός επίσης ότι αντιδρά, δεν είμαι σίγουρη βέβαια ότι αφορά αυτή την περίοδο, τα σωληνάκια σπάζοντάς τα, δεν δείχνει και αυτό άμυνα ψυχική ενός ανθρώπου απέναντι σε επικείμενο κίνδυνο;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Αυτό εγώ το διάβασα σε συνεντεύξεις του Σάββα, δεν το είδα ποτέ μόνος μου, αλλά και την περίοδο που αναφέρεται ότι το έκανε, δεν ήμουν εγώ αρμόδιος για να το δω.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Είναι επομένως πριν τις 9 του μήνα αυτό.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Εκείνη την ημέρα όχι.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Όταν τον ξαναπαραλαμβάνετε στις 9 του μήνα όμως, ο Σάββας Ξηρός δεν έχει αυτές τις άμυνες, έτσι δεν είναι; Είπαμε ότι έχει στις 4 του μήνα που τον συναντάτε, αυξημένες ψυχικές άμυνες απέναντι σ’ έναν κίνδυνο που νιώθει ότι τον απειλεί. Αρνείται να δώσει το όνομά του, αρνείται να πάρει νερό –ο Κουφοντίνας ξέρετε ότι ανέβηκε στην Ασφάλεια και δεν δεχόταν να πάρει ούτε εμφιαλωμένο νερό από τα χέρια των αστυνομικών, προφανώς ήταν μια στάση άμυνας, ο άνθρωπος βέβαια δεν ήταν τραυματισμένος.

Λοιπόν, αρνείται να πάρει νερό, σπάει τα σωληνάκια, αρνείται να πει το επίθετό του. Αυξημένες άμυνες. Όταν τον ξανασυναντάτε στις 9, είχε αυτά τα χαρακτηριστικά ο κρατούμενος;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Όχι, έδινε την εντύπωση ότι ο άλλος αισθάνεται ασφαλής.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Σας έδινε την εντύπωση ότι αισθάνεται ασφαλής; Είχε άλλους φόβους όμως είπατε.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Πιθανώς.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Σας ρωτούσε αν βλέπουμε τον Λυκαβηττό ή το Χίλτον....

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Αυτό το είχε πει πριν φύγουμε από την Εντατική, τότε έδειχνε φοβισμένος. Όταν εγκατασταθήκαμε πάνω, εκείνο το βράδυ βέβαια εμείς αντιμετωπίζαμε εκείνη την κρίση που σας είπα.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Πότε σας είπε «πού είναι ο Στέλιος;›

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Πριν φύγουμε από την Εντατική, την ώρα που ξεκινούσε το φορείο.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Στις 9 του μήνα επομένως σας ρωτά για τον Στέλιο.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Αυτό το ρώτησε στην Εντατική κάτω, όταν πήγα να τον παραλάβω εγώ από την Εντατική.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Πότε σας ρωτά για το αν υπάρχουν αστυνομικοί στο δρόμο;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Στις 9 του μήνα, το βράδυ.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν διαπιστώνετε εσείς μια τεράστια αλλαγή της προσωπικότητας του ανθρώπου από τις 4 ως τις 9 του μήνα;

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Τον έχουν επισκεφθεί κάποιοι και του έχουν πει «παιδί μου, βρήκαμε τη γιάφκα, βρήκατε ποιος είσαι, βρήκαμε το όπλο που ήταν στα χέρια σου, είναι αυτό που είχε πάρει η Οργάνωση, η 17Ν από τα χέρια του αστυνομικού....

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κύριε Εισαγγελεύ, μπορείτε να το αξιολογήσετε όπως θέλετε, όποτε θέλετε, αφού το αξιολογήσετε θα το αξιολογήσω κι εγώ, ρωτώ όμως τον μάρτυρα. Γιατί πρέπει να συμπληρώστε τη μνήμη του, τη σκέψη του και την κρίση του; Δεν το καταλαβαίνω. Εγώ ρωτώ τον κ. Πιταρίδη...

Σ. ΞΗΡΟΣ: Συγνώμη, αυτό από πού το έχετε πληροφορηθεί κ. Μαρκή ότι έτσι ακριβώς συνέβη;

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Το υπολογίζω.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Το υπολογίζετε ή είναι διαρροές της Αντιτρομοκρατικής κι αυτά και τα χρησιμοποιείτε κι εσείς εδώ μέσα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όταν θα έρθει η ώρα θα τα πούμε. Δεν ήταν μπροστά ο κ. Εισαγγελεύς, ο κ. Εισαγγελεύς κάνει λογικές υποθέσεις. Αν είναι αλήθεια ή όχι, αν θέλετε θα μας τα πείτε.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Αξιολογήσεις θα κάνουμε όλοι κ. Πρόεδρε, επιμένω, αφού ακούσουμε τον μάρτυρα, αφού ακούσουμε το πώς ένας γιατρός, ο οποίος είχε και μια ιδιαίτερη ψυχική επικοινωνία με τον κρατούμενο τραυματία τότε, πώς αξιολογεί αυτά τα πράγματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πώς τα αξιολογείτε λοιπόν;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Όχι πώς τα αξιολογεί, πώς τα διαπίστωσε. Εγώ ρωτώ: Υπάρχει διαφορά, υπάρχει μεταστροφή της προσωπικότητας ανάμεσα σε έναν άνθρωπο ο οποίος αμύνεται απέναντι στην Αστυνομία και σε έναν άνθρωπο ο οποίος τρεις μέρες μετά λέει «φέρτε μου τον αγαπημένο το Στέλιο να περάσουμε μαζί τη νύχτα να είμαστε παρέα γιατί νιώθω μοναξιά›; Υπάρχει αλλαγή προσωπικότητας; Εσείς σα γιατρός θα πείτε.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Νομίζω ότι υπάρχει μια αλλαγή αλλά αυτό δεν ξέρω αν οφείλεται στο ότι ήδη έχει καταθέσει....

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εγώ δε σας ρώτησα πού οφείλεται, δε μπορείτε να μου το πείτε, γιατί δεν ήσαστε στο νοσοκομείο εκείνη την περίοδο, δεν είχατε την ευθύνη του. Εγώ ρωτώ αν όταν τον ξαναπήρατε ήταν άλλος άνθρωπος. Αυτό ρωτώ.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Ναι, μεταξύ Πέμπτης που τον είχα δει εγώ και της Τρίτης που τον ξαναείδα φυσικά ήταν διαφορετικός.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Στις 12 του μήνα διατάξατε έλεγχο της παρουσίας στο αίμα βαρβιτουρικών και βενζοδιαζεπινών.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Είχα ζητήσει ψυχοτρόπων εν γένει φαρμάκων. Οποιαδήποτε ουσία επηρεάζει την ψυχική σφαίρα. Δυστυχώς το νοσοκομείο δεν μετρούσε πέρα απ’ αυτά τα δύο. Υπάρχουν τρικυκλικά, υπάρχουν οπιούχα, υπάρχουν τόσες και τόσες κατηγορίες φαρμάκων, δυστυχώς το νοσοκομείο δεν μετρούσε.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Την εντολή αυτή τη δώσατε είπατε γιατί έγινε αυτή η δήλωση της κας Ρομέρο στα κανάλια, στον Τύπο, ότι «φοβάμαι αυτού που έχουν πρόσβαση στις φλέβες του›. Εσείς είχατε υποψίες για το αν μπορούσε να έχει γίνει οποιαδήποτε χορήγηση τέτοια;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Καμία υποψία δεν είχα από κλινικής πλευράς.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Γιατί το διατάξατε;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Για δική μου κατοχύρωση.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Το δημοσιοποιήσατε στον Τύπο το έγγραφο των εξετάσεων;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Όχι, γιατί;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Γιατί το κάνατε για δική σας κατοχύρωση.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Γιατί να το δημοσιοποιήσω όμως;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν το κάνατε για να βεβαιωθείτε εσείς, γιατί ήσαστε σίγουρος, το κάνατε γιατί σας κατηγορούσαν απέξω. Και ρωτώ: Απαντήσατε σ’ αυτούς τους απ’ έξω; Εσείς για τον εαυτό σας δεν το χρειαζόσαστε. Ξέρατε ότι δεν υπήρχε περίπτωση, το κάνατε για τον Τύπο. Ρωτώ: Το δώσατε στον Τύπο αυτό το χαρτί;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Όταν διαβεβαίωνα ότι κατηγορηματικά ο άρρωστος δεν έχει πάρει τέτοια φάρμακα και το λέω κατηγορηματικά, ασφαλώς στηριζόμουν και σε αυτό το στοιχείο.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Η ερώτηση εξακολουθεί να υπάρχει: Δημοσιοποιήσατε στον Τύπο το αποτέλεσμα αυτής της εξέτασης;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Η εξέταση δεν δημοσιοποιήθηκε στον Τύπο και δεν είχε καμία ανάγκη δημοσιοποίησης.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Το έγγραφο αυτό κατατέθηκε, υπάρχει στο φύλλο νοσηλείας;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Βεβαίως.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εσείς λέτε στην κατάθεσή σας ότι δεν υπάρχει, ότι υπάρχει στον φάκελο και δεν υπάρχει στο φύλλο.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Στο Ενημερωτικό Σημείωμα δεν υπάρχει.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Στο Ενημερωτικό Σημείωμα που δώσατε υπήρχε;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Το Ενημερωτικό Σημείωση που έδωσα δεν απευθύνεται παρά μόνο τους γιατρούς που θα παραλάμβαναν τον άρρωστο.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Στον φάκελο του ασθενούς λέτε ότι ήταν, ότι υπάρχει;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Υπάρχει.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Υπάρχει καταγεγραμμένη εντολή μέσα στο νοσοκομείο;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Βεβαίως.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Υπάρχει στα αρχεία του νοσοκομείου; Υπάρχουν τα δείγματα αυτής της εξέτασης, τα δείγματα αίματος, ορού, δεν ξέρω τί πήρατε, για να κάνετε αυτή την εξέταση;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Εστάλη δείγμα κανονικά.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Υπάρχει; Έχει φυλαχτεί; Μας είπατε ότι έχουν φυλαχτεί κάτι άλλα, άσχετα. Αυτό το συγκεκριμένο που το κάνατε για δική σας κατοχύρωση δεν το φυλάξατε;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Εγώ θα το φυλάξω;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Το κάνατε για δική σας κατοχύρωση. Αφορά τη φήμη σας, την υπόληψή σας σα νοσοκομείο, όχι σαν γιατρού.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Πήρα αρνητική απάντηση.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν τη θέλατε για τον εαυτό σας αν κατάλαβα καλά, την απάντηση αυτή τη θέλουμε για κατοχύρωσή μας προς τα έξω, αυτό έχω καταλάβει. Την έχετε προκαλέσει για να κατοχυρωθείτε ως γιατρός, ως νοσοκομείο, προς τα έξω και γι αυτό ρωτώ, δεδομένου ότι είναι πολύ σημαντικό αυτό το «προς τα έξω›, δεν αφορά τον ψυχικό σας κόσμο, το είχατε λυμένο, δεν υπήρχε περίπτωση λέτε. Το κρατήσατε αυτό το δείγμα για να μπορείτε να έρθετε εδώ και οπουδήποτε αλλού και να πείτε «νάτο το δείγμα›, γιατί μας είπατε ότι έχετε κρατήσει άλλα, κρατήσατε αυτό το δείγμα για να μπορείτε να πείτε «νάτο, εδώ είναι κι όποιος θέλει ας έρθει να το εξετάσει›;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Σας εξήγησα ότι αυτό το αποτέλεσμα το πήρα ως απάντηση πολλές μέρες μετά. Είχα φύγει όλη την εβδομάδα με άδεια και το είδα στην επιστροφή μου.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Στις 24 του μηνός δηλαδή;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Στις 22 του μηνός το είδα, όταν γύρισα. Στις 12 του μηνός που έστειλα την εξέταση, ήταν η μέρα που κάναμε την προετοιμασία του Σάββα για το χειρουργείο.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Τα αποτελέσματα πότε βγήκαν;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Αυτά συνήθως κάνουν 2-3 μέρες να βγουν, την απάντηση όμως εγώ την πήρα μετά που γύρισα. Ενημερώθηκα ότι είναι αρνητικά....

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Παίρνοντας το δείγμα, επιμένω, δεν είπατε ότι αυτό είναι σημαντικό διότι μας κατηγορούν, είναι στοιχείο αποδεικτικό και κρατήστε το; Δεν το είπατε.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Δεν είχα ανάγκη εγώ να απολογηθώ στα κανάλια. Μέχρι τότε ποτέ μου δεν είχα κάνει τέτοια πράγματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δε μπορώ να καταλάβω τί νόημα έχει....

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Βεβαίως και έχει κ. Πρόεδρε. Το σημαντικότερο στοιχείο για την κατοχύρωση του νοσοκομείου ότι δεν έγινε καμία επέμβαση στον Σάββα Ξηρό μεταξύ 4 και 9 ή και μετά τις 9 που να έχει προκαλέσει τη μεταστροφή της προσωπικότητάς του ήταν η εξέταση του αίματος που αποδείχθηκε ότι δεν είχε υποστεί....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν έχει την εξέταση του αίματος;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Η εξέταση του αίματος δεν έχει δημοσιοποιηθεί, ο κ. Πιταρίδης το παίρνει στις 22 του μήνα και δεν έχει φυλαχθεί, δεν έχει αναφερθεί στο Φύλλο Νοσηλείας και έχουν χαθεί τα δείγματα, ενώ έχουν κρατηθεί άλλα, άσχετα.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Κανένα δείγμα δεν κρατιέται κ. Πρόεδρε.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εσείς το είπατε κ. Πιταρίδη.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Εμείς παίρνουμε την απάντηση.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Είπατε ότι «κρατήσαμε μερικά δείγματα›.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θέλω να κάνω τρεις ευθείες ερωτήσεις: Πότε διαπιστώθηκε η αποκόλληση; Είπατε στις 11 του μηνός. Τί ώρα;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Γύρω στις 12 το μεσημέρι.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Τί σημαίνει αποκόλληση σε σχέση με την όραση του ματιού που αποκολλάται;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Σημαίνει ότι πέφτει η όραση, σίγουρα.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Από ποιο μάτι έπαθε αποκόλληση; Από αυτό που έβλεπε τα 2/10 ή από το άλλο που δεν έβλεπε τίποτα;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Το 2/10 που σας λέω είναι με την αποκόλληση. Πιο μπροστά δεν ξέρω πώς ήταν, οι περιγραφές που έχω διαβάσει στον φάκελο ήταν ότι μετρά δάχτυλα στα δύο μέτρα.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Μετά την αποκόλληση έγινε 2/10. Ένα άλλο θέμα: Είπατε ότι είχε υποστεί από τη βόμβα και κατάγματα σπλαχνικού κρανίου. Ποιο είναι το σπλαχνικό κρανίο;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Είναι τα κόκαλα όλα που έχουμε στο πρόσωπο, δηλαδή τα ζυγωματικά, τα ιγμόρεια κτλ. Είχε ρινικό οστό, είχε το ένα ιγμόρειο, το αριστερό, είχε στον έναν κόγχο ζημιά, είχε πολλές ζημιές πάντως.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Είπατε ότι είχατε υποψία για ενδεχόμενη κάκωση, ότι μπορεί να έχει βλαφτεί η εγκεφαλική ουσία.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Δεν είχαμε κανένα δεδομένο, αλλά όταν υπάρχουν κατάγματα σημαίνει ότι πιθανότατα υπάρχει ναι.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αυτό διαπιστώνεται με τη μαγνητική;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Η μαγνητική σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να μην δείξει αρχικά και να δείξει αργότερα. Μπορεί μια φυσιολογική αξονική τομογραφία να μην αποκλείσει κάκωση του εγκεφάλου.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Οι βλάβες της εγκεφαλικής ουσίας έχουν επίδραση στις ανώτερες νοητικές λειτουργίες;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Βεβαίως.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Μαγνητική τομογραφία έγινε ποτέ σε αυτόν τον ασθενή τελικά;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Η καλύτερη κλινική εξέταση για τη νευρολογική εκτίμηση του εγκεφάλου είναι η κλινική εξέταση. Είναι η ανώτερη όλων των εξετάσεων. Όταν έχεις μία φυσιολογική νευρολογική εξέταση, αντικειμενική σε όλα τα σημεία, σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζεται καμία άλλη.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Υπάρχουν εγκεφαλικές βλάβες που δίνουν;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχει μία εκδήλωση κλινική.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αυτό θέλω να σας ρωτήσω αλλά λίγο διαφορετικά. Υπάρχουν εγκεφαλικές βλάβες που τη συμπτωματολογία τους αργούν να τη δώσουν μήνες, χρόνια;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Αυτό είναι βλάβη που αργεί να το δώσουν, αλλά είναι συνέπεια αρχικών βλαβών. Όταν υπάρχει δηλαδή αρχική βλάβη και δεν περιμένεις. Δηλαδή μπορεί ένας να έχει ένα πολύ μικρό αιμάτωμα και να κάνει ένα ύγρωμα μετά από μήνες. Αν δεν υπάρχει όμως αρχική βλάβη σε αυτή την περίπτωση δεν το έχει.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ένα συμπέρασμα ήθελα από εσάς. Πως εκτιμάτε σήμερα την κατάστασή του, θεωρείτε ότι είναι αποκατεστημένη η υγεία του; Μπορούμε να θέσουμε μια τέτοια διάγνωση;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Δεν μπορώ να ξέρω. Αλλά από ό,τι ξέρω από τότε δηλαδή ό,τι ξέρω, αναμένεται να υπάρχουν ακόμη προβλήματα στα μάτια του, το δεξί αυτί που είχε την παλιά βλάβη επίσης θέλει επέμβαση, επομένως πιστεύω ότι εξακολουθεί να έχει κάποια προβλήματα βέβαια όσο περνά ο καιρός αυτά θα είναι και μικρότερα.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ένα τελευταίο ήθελα να σας ρωτήσω επειδή προσπαθούσα να προετοιμαστώ για την κατάθεσή σας και να καταλάβω μερικά πράγματα. Ήρθα σε επαφή μ’ ένα όρο «Σύνδρομο μονάδας εντατικής θεραπείας› που σε μια βιβλιογραφία που είδα, εμφανίζεται σαν οξύ μηχανικό ψυχοσύνδρομο. Το έχετε υπόψη σας;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Βεβαίως.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Πέστε μου ένα ορισμό τι είναι αυτό;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Είναι ψυχο-ογρανικό σύνδρομο το οποίο είναι σύνδρομο της μονάδας. Αυτό το σύνδρομο γίνεται σε αρρώστους οι οποίοι έχουν παρατεταμένη νοσηλεία στη μονάδα, ενώ επικοινωνούν. Συμβαίνει πολλές μέρες μετά, δηλαδή ένας άρρωστος ο οποίος θα μείνει στη μονάδα 4 – 5 μέρες συνήθως δεν παθαίνει τέτοιο πράγμα.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Συμβαίνει σε παρατεταμένες νοσηλείες σε μονάδες.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Γιατί αυτοί οι άρρωστοι είναι συνέχεια στο θόρυβο, είναι με φάρμακα πολλά, με το ένα και με το άλλο. Στην προκειμένη περίπτωση που ο Σάββας άλλαζε παραστάσεις στο 10ο και μετά και με τη δική μας την ενασχόληση, νομίζω ότι δεν είχε λόγο να το κάνει. Πάντως σε καμιά περίπτωση εγώ δεν διαπίστωσα να έχει ενδείξεις τέτοιου ψυχωτικού συνδρόμου. Η βασικότερη εκδήλωση είναι σύγχυση.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αντιδράσεις φόβου παρουσιάζει; Στην περίπτωση συνδρομής του συνδρόμου ρωτώ.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Μπορεί.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Όταν είναι ... κάποιος εκδηλώνει μια σειρά φαινομένων, όχι λίγα. Νομίζω όμως ότι αυτά μπορεί να σας τα πει καλύτερα η κα Θεοδωροπούλου.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Μπορούν να φτάσουν μέχρι ψυχωτικές αντιδράσεις;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Βεβαίως.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Τι ποσοστό ασθενών νοσηλευόμενων σε εντατικές της χώρας μας παρουσιάζουν το σύνδρομο της μονάδας της εντατικής θεραπείας;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Δεν έχω υπόψη μου ακριβώς αλλά στη δική μας τη μονάδα δεν είναι τόσο πολύ συχνό. Είναι ζήτημα ένας στους 30 – 40 αρρώστους να το παρουσιάσει.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Έχω μια μελέτη δημοσιευμένη στο περιοδικό «ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ› που αφορά μια έρευνα που έγινε στο νοσοκομείο ΣΩΤΗΡΙΑ, επί 130 ασθενών της ΜΕΘ το οποίο λέει ότι το 29,3% των εξετασθέντων ασθενών είχε χρήση των ανώτερων νοητικών του λειτουργιών. Είναι τα ποσοστά περίπου τέτοια;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Εκεί τα πράγματα είναι διαφορετικά από άλλες μονάδες διότι είναι αναπνευστική μονάδα με χρόνιους αναπνευστικούς αρρώστους, είναι εξαρτημένοι από αναπνευστήρες, μένουν ολόκληρους μήνες εκεί, είναι τελείως διαφορετικό το υλικό.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Στατιστικά ρωτάω αυτή τη στιγμή. Μισό λεπτό μη με διακόπτετε κύριε Πρόεδρε για λίγο, ένα δυο ερωτήσεις ακόμα. Ένα τελευταίο θέμα ρωτάω, αλλά θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό το ζήτημα. Από τους ασθενείς που δεν έχουν βαριά συμπτώματα κώμα και τέτοια που κατά τεκμήριο εκεί δεν έχουν ανώτερες νοητικές λειτουργίες, δηλαδή από ασθενείς που μπορούν να επικοινωνήσουν με το περιβάλλον. Η ίδια μελέτη που θα την καταθέσω κιόλας και στο Δικαστήριο, αναφέρει ένα ποσοστό ψυχιατρικών προβλημάτων που χρειάστηκαν υποστήριξη με φάρμακα, 40%. Εξαιρεί δηλαδή τους βαρείς ασθενείς, κώματα, ή προηγούμενες ψυχιατρικές νόσοι και τέτοια, νομίζετε ότι εκεί βρίσκονται περίπου τα ποσοστά αυτής της κατηγορίας των ασθενών έτσι; Σ’ αυτή τη μελέτη που είναι και σχετικά πρόσβαση δίνει 40%.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Μιλάει για εγκεφαλική βλάβη έτσι;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Όχι μιλάει για ψυχιατρικά συμπτώματα που χρειάστηκαν υποστήριξη ψυχιατρική με φάρμακα.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Δεν το ξέρω αυτό.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Πείτε μου κάτι, το στάδιο της αποσωλήνωσης του ασθενούς είναι κρίσιμο στάδιο από την άποψη της εμφάνισης ψυχιατρικής υφής προβλημάτων, τους πιάνει στρες δηλαδή επειδή προσπαθεί ο ασθενής να αναπνεύσει φυσιολογικά.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Νομίζω ότι το προ της αποσωλήνωσης, αυτό το είχα πει ίσως να το καταλάβατε, μέχρι να βγει ο σωλήνας, όταν βγει ο σωλήνας ο άρρωστος είναι ο πιο ευτυχισμένος. Το χειρότερο πράγμα που τον ενοχλεί είναι ο τραχειοσωλήνας.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Η ανάπτυξη δηλαδή του στρες συνήθως συμβαίνει στη διαδικασία προς την αποσωλήνωση.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Η διαδικασία της αποσωλήνωσης, η οποία μπορεί σε άλλους άρρωστους να κρατάει ώρες, σε άλλους και μέρες ακόμα.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Πείτε μου κάτι έχει παρατηρηθεί η αποστέρηση ύπνου να οδηγεί σε ψυχικά προβλήματα έως ψυχωτικές καταστάσεις;

κ.ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Νομίζω ναι, αλλά τα πολύ ψυχιατρικά να είμαι ειλικρινής τα απωθώ δεν τα έχω καλά με την ψυχιατρική, μπορείτε να ρωτήσετε την κα Θεοδωροπούλου, ή τον άλλο ψυχίατρο ποιος είναι, δεν τα πάω καλά ούτε με τα ψυχοφάρμακα ούτε με τους ψυχίατρους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είπατε, την ΜΕΘ, να μου την φέρετε να την δω την έκθεση βεβαίως.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Ο άρρωστός μας δεν είχε κανένα σύμπτωμα, ούτε σύγχυση, ούτε οργανικό ψυχοσύνδρομο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι από τραυματικά αυτά ή είναι μισοτελειωμένοι άνθρωποι που είναι πολύ μεγάλοι;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Είναι νοσηλείας στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας κύριε Πρόεδρε. Είναι τραυματίες, πολυτραυματίες κυρίως, δείτε το, το λέει η έρευνα, θα το δείτε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μάλιστα αυτό είναι του 2001 το βιβλίο έτσι; Να είναι πριν από τη σύλληψη θέλω να πω.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Επιστημονική έρευνα είναι κύριε Πρόεδρε, δεν έχει καμιά δουλειά με μας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βλέπω πάντως είναι παλιότερο είναι του 2001 μάλιστα.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Θα ήθελα να πάρετε θέση πάνω σε έναν ορισμό που διάβασα στην ίδια μελέτη, ο οποίος δεν είναι των μελετητών. Λέει το εξής, δεν είναι ψυχιατρικά κύριε Πρόεδρε επιτρέψτε μου. Αναφέρεται σε έναν ορισμό που έδωσε κάποιος Ντάϊερ, εκεί το 1995, για το Σύνδρομο της ΜΕΘ. Και λέει το εξής: Το 1995 το σύνδρομο συγκρίθηκε με την πλύση εγκεφάλου και τα ψυχολογικά βασανιστήρια, επειδή τόσο η εντατική θεραπεία, όσο και ο βασανισμός, περιλαμβάνουν ψυχολογικούς και φαρμακευτικούς χειρισμούς, παρατεταμένη ακινησία, απομόνωση, αβεβαιότητα, ταπείνωση. Είναι ορισμός κάποιου γιατρού, δεν ξέρω το ξέρω εγώ λεπτομέρειες, ονόματι Ντάϊερ, τον έχει δώσει το ’95 και αναφέρει μέσα και βιβλιογραφική παραπομπή. Τι μπορείτε να μου πείτε γι’ αυτόν τον ορισμό;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Δεν έχω υπόψη μου. Εγώ αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι, εγώ εάν έβλεπα το παραμικρό σύμπτωμα, οποιουδήποτε ψυχιατρικού προβλήματος στον άρρωστο να είστε σίγουρος, ότι όχι ένας ψυχίατρος δέκα θα τον έβλεπαν. Όπως έκανα για όλα του τα άλλα προβλήματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στον συγκεκριμένο δηλαδή ασθενή δεν διεπίστωσε τέτοια πράγματα. Ελάτε κύριε Χρυσικόπουλε.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πείτε μου το εξής, εγώ θα σας ρωτήσω διαφορετικά. Την κατάσταση του ασθενούς μας την περιγράψατε και για το πώς ήταν, για τον αμφιβληστροειδή για τον πυρετό που είχε, τα έχετε πει όλα αυτά. Εγώ θέλω να σας ρωτήσω ως εξής και να μου απαντήσετε. Καταρχήν η γνώμη σας για τη κατάσταση της ψυχικής του υγείας, όταν είχε διαύγεια όπως το λέτε εσείς, είναι δική σας, ή είχατε ακούσει και την γνώμη της κας Θεοδωροπούλου που είχε προηγηθεί; Είχατε λάβει και αυτή την γνώμη υπόψη;

Η κα Θεοδωροπούλου είχε προηγηθεί από σας, στις 5 του μηνός εξέφρασε αυτή την άποψη.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Και εγώ προηγήθηκα, εγώ ήμουν 4 του μηνός και της κας Θεοδωροπούλου είναι 5 του μηνός. Με την διαφορά ότι εγώ δεν κατάθεσα πουθενά και να πω ότι ο άρρωστος είχε ψυχική διαύγεια. Αυτά τα λέω εκ των υστέρων, στην ΕΔΕ. Δεν πήγα να πιάσω κάποιον τότε και να του πω ξέρεις ο άρρωστος έχει διαύγεια.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι μου κάνει εντύπωση, εάν προηγηθήκατε εσείς, για ποιο λόγο καλέσανε και την κα Θεοδωροπούλου μετά;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Δεν ήμουν θεράπων ιατρός εγώ, ήμουν εφημερεύων.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πείτε μου κ. μάρτυς, επειδή για την συντεταγμένη πολιτεία ενδιαφερόμαστε όλοι και εμείς οι δικηγόροι εδώ ασκώντας το δικό μας καθήκον. Θα ήθελα να σας ρωτήσω ως εξής. Έχουμε δεδομένη την κατάσταση του ασθενούς και δεδομένα τα προβλήματα υγείας τα οποία είχε. Πηγαίνει λοιπόν στις 11 του μηνός, καταρχήν 11 Ιουλίου 2002 ο κ.Σύρος και ο κ. Διώτης, του απαγγέλλουν την κατηγορία, και αφού του απαγγέλλουν την κατηγορία πριν αρχίσει να απολογείται – αυτά τα λέει ο νόμος έτσι θα σας ρωτήσω τα συγκεκριμένα που θέλω – λέει, «στη συνέχεια αφού ανακοινώσαμε στον εξεταζόμενο το περιεχόμενο των εγγράφων της ανάκρισης, σας ερωτώ στις 11/7/2002 ή στις 5/7/2002 ο κ. Σάββας Ξηρός στην κατάσταση που ήταν, ήταν σε θέση να λάβει γνώση των εγγράφων της ανάκρισης;›

Δηλαδή του έλεγε ο κ. Ανακριτής ο οιοσδήποτε ότι, ξέρεις έχω και αυτό το χαρτί, μπορούσε να το διαβάσει; 5 Ιουλίου καταρχήν και 11 Ιουλίου μετά.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Πέντε Ιουλίου δεν το γνωρίζω. Τον άρρωστο τον είχα δει από τις 4 Ιουλίου, 3.30 το μεσημέρι μέχρι το πρωί στις 8 η ώρα. Τώρα για τις 11 Ιουλίου που ήμουν εγώ παρών ναι, οι πνευματικές του δυνάμεις ήταν τέλειες.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν σας ρώτησα για τις πνευματικές του δυνάμεις. Σας ρώτησα επειδή είχε και την αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς γιατί είχε διαπιστωθεί το πρωί στις 11 του μηνός και εγχειρίστηκε στις 13. Και του λένε, στις 11 του μηνός την ώρα που δίνει την πρώτη απολογία, του λένε, αφού ανακοινώσαμε στον εξεταζόμενο το περιεχόμενο των εγγράφων της ανάκρισης, του τα ανακοινώσανε λέει, ρωτώ εγώ: μπορούσε ο κ. Σάββας Ξηρός να διαβάσει κανένα έγγραφο της ανάκρισης;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Το είπα αυτό το πράγμα. Είπα ότι, γι’ αυτό που με ρωτήσατε 11 του μηνός με το Σ που είχε βάλει ο Σάββας ότι τα ψηλά γράμματα δεν μπορούσε να τα διαβάσει.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν λέω μόνο τα ψηλά γράμματα, και οποιοδήποτε άλλο, ένα άλλο να του δείξετε ένα άλλο χαρτί μια απολογία κάτι.

ΠΟΡΕΔΡΟΣ: Αν εννόησα καλά, του ανακοίνωσαν το περιεχόμενο, δεν σημαίνει ότι του πήρε πάρε διάβασέ τα. Αλλά δεν μου λέτε κάτι, τι έγγραφα υπήρχαν τότε;

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ε, και τι έγγραφα λέει η προανακριτική ότι ανακοινώθηκαν στον ασθενή;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας ρωτάω εγώ.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπήρχαν χίλια δυο, δεν υπήρχαν από 30/6; Και οι προηγούμενες δικογραφίες;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είχαν πιάσει και τις δυο τότε;

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Την δεύτερη πότε την πιάσανε;

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στις 6 Ιουλίου γινότανε η έρευνα. Έτσι λέει η κατάθεση και λέει ανακοινώσαμε τα έγγραφα σ’ αυτή την δικογραφία. Και ανακοινώσαμε στον εξεταζόμενο το περιεχόμενο των εγγράφων της ανάκρισης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μάλιστα κατάλαβα.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και ρωτάω εάν η κατάσταση της υγείας του, του επέτρεπε να λάβει γνώση οιασδήποτε ανακοίνωσης κανενός εγγράφου και εγώ δεν θεωρώ ότι μόνο να πει κάποιος ανακριτής, ότι έχουμε αυτό το χαρτί, να πει ο ανακρινόμενος, δώσε μου να το δω και να του το δώσει να το δει, γιατί αυτό σημαίνει ανάκριση, δεν σημαίνει λέει κάποιος ότι έχουμε αυτό το χαρτί και δεν μπορεί να το ελέγξει ο ανακρινόμενος. Ερωτώ, είχε την ικανότητα να ελέγξει;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Όπως σας έχω πει και από τις προηγούμενες μέρες, εγώ δεν θεωρώ ότι ο Σάββας Ξηρός ήταν στο φουλ των δυνατοτήτων του με όλα τα προβλήματα αυτά να αντιμετωπίσει όλα τα βάρη των κατηγοριών του. Το ότι όμως ο ίδιος μπορούσε να έχει τον πρώτο λόγο και μου έλεγε, ότι μέχρι εκεί πήγαινε εμένα το δικό μου το χέρι, δεν πήγαινε παραπέρα, δεν μου ζητήθηκε από κανέναν να γνωματεύσω ότι μπορεί ή δεν μπορεί. Δεν με απασχόλησε τέτοιο θέμα, ούτε καν εγώ ήξερα ότι 11 του μηνός ο άρρωστος του απευθύνεται κατηγορία. Εγώ νόμιζα ότι ο άνθρωπος συζητάει απλώς και ο κ. Διώτης ερευνά, ή η Αντιτρομοκρατική ερευνούν τα παρασκήνια της οργάνωσης. Από εκεί και πέρα εγώ μπορούσα να ξέρω εάν ο άρρωστος ανακρίνεται στην ουσία ή όχι; Ποιος ήμουν εγώ να μπορούσα να το ξέρω;

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ελέγχω εσάς κύριε. Εγώ ρωτάω να μου πείτε τις γνώσεις σας στην ιατρική για το τι μπορούσε να κάνει. Η ανάκριση θα ελεγχθεί από το Δικαστήριο τελικά, εκείνο θα τα ελέγξει όλα.

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Αυτό σας λέω και εγώ, ότι ο άρρωστος τις στοιχειώδεις δυνάμεις τις πνευματικές για να μπορεί να ελέγχει τον εαυτό του τις είχε.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τις στοιχειώδεις, για να τις δούμε τις στοιχειώδεις τώρα. Κύριε μάρτυς συνεχίζει ο ανακριτής, ο όποιος κύριος ανακριτής ερευνά. Επιτρέψτε μου να ακούσετε την ερώτηση και θα δείτε ότι σας αφορά, αλλιώς εάν θέλετε πείτε δεν ξέρω, δεν απαντώ. Εγώ θα σας ρωτήσω κάτι πολύ απλό επίσης.

Λέει, εξηγήσαμε στον ανακρινόμενο τον κ. Σάββα Ξηρό δηλαδή, εξηγήσαμε, σύμφωνα με το άρθρο 103 του Κ.Ποιν.Δ. όλα τα δικαιώματά του, όπου προβλέπονται στα συγκεκριμένα άρθρα και ειδικότερα. Ότι μπορεί να παρίσταται με συνήγορο , μετά του οποίου δεν μπορεί να απαγορευθεί η επικοινωνία του σε καμία περίπτωση να μελετήσει ο ίδιος ή ο συνήγορός του τα έγγραφα της ανάκρισης και του κατηγορητηρίου πραγματικών περιστατικών κατηγορίας, να μελετήσει ο ίδιος, το εξηγήσαμε, να του χορηγηθούν αντίγραφα αυτών με δική του δαπάνη και μετά από γραπτή αίτησή του, να ζητήσει προθεσμία μέχρι 48 ωρών, προ της παρέλευσης της οποίας δεν υποχρεούται σε απολογία και ότι δύναται να δοθεί η παράταση της προθεσμίας αυτής με αίτησή του, να αρνηθεί να απαντήσει, (δικαίωμα σιωπής), και να παραδώσει την απολογία του γραπτή.

Και απαντάει ο κ. Σάββας Ξηρός: «λέει, επιθυμείτε να κάνετε χρήση των δικαιωμάτων που σας δημοσιοποιήθηκαν; Απαντά: Όχι δεν επιθυμώ.›

Και σας ρωτώ, στην κατάσταση που ήταν ο κ. Σάββας Ξηρός στις 11/7 υπάρχει πιθανότητα ή μπορείτε να αποκλείσετε εσείς ως γιατρός, την πιθανότητα οι απαντήσεις που έδινε, να υπήρξε πιθανότητα να παρανοηθούν με αποτέλεσμα να πληγεί η υπεράσπισή του;

Να παρανοηθούν όχι να παραποιηθούν. Δηλαδή δίνει μια απάντηση ο άνθρωπος που είναι στην Εντατική, πολυτραυματίας, 11/7 με αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, μετά από δυο μέρες έκανε εγχείρηση και δίνει μια απάντηση, η οποία πλήττει την υπεράσπισή του. Υπάρχει περίπτωση αυτή η απάντησή του να παρανοηθεί; Και από σας και από τον Ανακριτή και απ’ όλους στην κατάσταση της υγείας στην οποία ήταν;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι στις 11 του μηνός ο άρρωστος, μπορούσες να τον συζητήσεις τελείως καλά για όλα τα προβλήματά του τα ιατρικά, για τα υπόλοιπα όμως, το τι θα μπορούσε να του προκαλεί μέσα στον ψυχικό του κόσμο, μια κατηγορία, μια καταδίκη και όλα τα επακόλουθα, εκεί δεν θα μπορέσω να σας απαντήσω. Δεν θα μπορέσω να σας απαντήσω. Είμαι σίγουρος ότι για τα προβλήματα που εγώ αντιμετώπιζα?.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εισαγγελεύ γιατί δεν αφήνετε τον μάρτυρα να τελειώσει; Απαντάει σαφώς ο άνθρωπος, μόνο για τα ιατρικά λέει μπορούσαμε να συνεννοηθούμε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Το άρθρο 101 του Κ.Ποιν.Δ. διαλαμβάνει σχετικώς και λέει κύριε συνήγορε, ο ανακριτής κλπ, ανακοινώνει το περιεχόμενο του κατηγορητηρίου.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ποιον κατηγορούμενο το ανακοινώνει, σ’ αυτόν που δεν δύναται; Και αν δεν δύναται, τι αξία έχει για την ανάκριση;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Και μετά λέει επιτρέπεται στον κατηγορούμενο να μελετήσει ο ίδιος αυτό το δεύτερο στοιχείο? το πρώτο δικαίωμα, το δεύτερο δικαίωμα, το τρίτο δικαίωμα και τα άλλα δικαιώματα. Η έκθεση βεβαιώνει το πρώτο. Ότι δηλαδή?.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η έκθεση βεβαιώνει ότι του τα είπαμε και λέει «όχι δεν επιθυμώ.›

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Το γράφω αυτό είναι ανακοίνωσε το περιεχόμενο, αυτό είναι αληθές.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα εγώ δεν θέλω να κάνω διάλογο με τον κ. Εισαγγελέα, θέλω να απαντήσει ο μάρτυρας σ’ αυτό που ρώτησα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Εισαγγελεύς σας έθεσε κάτι υπόψη. Από εκεί και πέρα τελείωσε.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μου το έθεσε, αλλά το θέμα είναι ο κ. μάρτυς στην ερώτηση την οποία έκανα και να την κάνω και διαφορετικά εν πάση περιπτώσει, είναι απλό το πράγμα αυτό που ρωτώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κοιτάξτε να σας πω εγώ, μπορούσε ο κ. Σάββας Ξηρός την ώρα που πήγε ο ανακριτής, ο προανακρίνων εν πάση περιπτώσει ο αστυνόμος, ποιος ήταν ο Διώτης και του λένε, ότι ξέρεις, έχεις δικαίωμα να βάλεις δικηγόρο έχεις δικαίωμα να μελετήσεις τα έγγραφα της δικογραφίας, έχεις δικαίωμα να πάρεις προθεσμία για να απολογηθείς. Αυτά ήταν σε θέση να τα καταλάβει;

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και σιωπής κ. Πρόεδρε που το επικαλεστήκατε, έχεις δικαίωμα σιωπής, που το επικαλεστήκατε και εσείς στην αρχή. Έχει δικαίωμα σιωπής.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι και έχετε δικαίωμα ξέρετε να μην μιλάτε κιόλας, να πείτε ότι εγώ δεν ξέρω τίποτα. Μπορούσε λοιπόν αυτός να καταλάβει αυτά τα δικαιώματα που του εξηγήσανε; Λένε μέσα στην έκθεση ότι του τα εξηγήσανε. Ας πούμε ότι έγινε έτσι, για τις ανάγκες της συζήτησης εδώ της εξέτασής σας. Μπορούσε αυτός να καταλάβει την συνέπεια αυτών και να πει, ότι α! εγώ θέλω δικηγόρο, ή α! εγώ εάν δεν τα διαβάσω δεν σας απαντάω, α! εγώ τα αρνούμαι όλα όσα λέτε και πάτε να κόψετε το κεφάλι σας.

Μπορούσε αυτός εκείνη την ώρα, είχε δηλαδή την δύναμη της βούλησης, της επιλογής να πει κάτι αντίθετο απ’ αυτό που φαίνεται ότι δήλωσε μέσα; Δηλαδή που αποδεικνύεται ότι δήλωσε. Γιατί ακόμα δεν έχουμε πλαστή αυτή?να πει δηλαδή όπως φαίνεται ότι εγώ όχι δεν θέλω ούτε δικηγόρο, ούτε τίποτα, θέλω να απολογηθώ μόνος μου.

Ήταν δηλαδή θέμα επιλογής να πω ή το ένα ή το άλλο. Ή δεν θέλω δικαιώματα, ή θέλω όλα μου τα δικαιώματα, ή θέλω μερικά από τα δικαιώματα. Είχε αυτή τη στιγμή τη νόηση, δηλαδή τη δυνατότητα της νόησης, ώστε το βουλητικό να κατευθυνθεί ανάλογα με την επιλογή του;

κ.ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Είναι πολύ δύσκολο για μένα να φθάσω να πω να φθάσω στο συμπέρασμα εάν ο ίδιος είχε τις δυνατότητες να το κάνει αυτό, μπορώ να πω με σιγουριά ότι είχε τις δυνατότητες να κατανοήσει αυτό το οποίο του λέγανε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είχε δηλαδή τα κατάλαβε αυτά;

κ. ΠΙΤΑΡΙΔΗΣ: Αυτό ναι, γιατί καταλάβαινε πολύ πιο δύσκολα πράγματα που ήταν η κατάσταση των προβλημάτων του. Τώρα από εκεί και πέρα το βουλητικό κλπ δεν έχω τις γνώσεις για να το πω αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλά θα μας τα πουν αυτά οι ψυχολόγοι, ψυχίατροι, τι είναι ψυχίατρος είναι η κυρία;

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε είναι η κα Θεοδωροπούλου η οποία θα ερωτηθεί. Αλλά εν πάση περιπτώσει εγώ άλλο ερώτησα, δεν ρώτησα μόνο αυτό.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Να πω δυο κουβέντες μόνο, ότι η συμπεριφορά του, την χρονική εκείνη στιγμή, του κατηγορουμένου, θέλει να καταθέσει, 11/7 συνεχίζει να θέλει να καταθέσει, το επαναλαμβάνει και ακολούθως κ. Πρόεδρε και ενώπιον του ανακριτού επιβεβαιώνει ότι έχει?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα παρατηρήσαμε αυτά και τα είπαμε.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν φθάσαμε στον κ. Ανακριτή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα τα πούμε μετά αυτά, σας παρακαλώ να διώξουμε τον μάρτυρα όμως πρώτα.

(Διαλογικές Συζητήσεις)

Σ. ΞΗΡΟΣ: Μιλάει ο κ. Εισαγγελέας για τις 11 του μήνα, τη στιγμή που σύμφωνα με τις καταθέσεις εδώ της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης από τις 5 ή από τις 6 μέχρι τις 11 έχουν γράψει ολόκληρο τόνο δεν έχουν γράψει μια απλή κατάθεση. Μη μιλάτε για τις 11 του μήνα. Είχα την ικανότητα στις 5, 6,7, 8 κλπ;

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε μισό λεπτό γιατί είναι ένα θέμα σοβαρό και θέλω να το ξεκαθαρίσουμε, ας κάνουμε και πέντε λεπτά επιπλέον σήμερα. Υπάρχει σοβαρότατο θέμα κατά την γνώμη της υπεράσπισης, κατά την γνώμη τη δική μου το τι έγινε στο χρονικό διάστημα μεταξύ 5 και 11. Βεβαιώνεται και από τον κ. μάρτυρα ότι και εγώ βάζω 5 και 11 από την πρώτη προανακριτική απολογία, βεβαιώθηκαν λοιπόν ότι εξετάστηκε ο κ. Σάββας Ξηρός από τους κ. ανακριτές κ. Σύρο και κ. Διώτη, το ότι εξετάστηκε επιβεβαιώνεται και από την συνέντευξη και θα σας την δώσουμε και έχει την αξία της ως προς το γεγονός αυτό, και μάλιστα αναφέρεται ότι στην αρχή ξεκινώντας την ανάκριση, δεν είπαν τις ιδιότητές τους ποιοι είναι, δεν είπε ο κ. Σύρος ποιος είναι που ρωτάει, δεν είπε ο κ. Διώτης, ποιος είναι που ρωτάει.

Και υπάρχει τεράστιο θέμα σε μας, και ακούστε το κύριε Πρόεδρε και θα το κλείσω εκεί, για τις 5 που δόθηκε ανάκριση πού είναι η προανακριτική απολογία; Για τις 6 πού είναι η προανακριτική απολογία; Για τις 7 πού είναι η προανακριτική απολογία; Τι έλεγε τότε ο κ. Σάββας Ξηρός και τι είπε μετά;

Διότι στην συνέντευξη αυτή εδώ, λέει ότι στην αρχή έλεγε και τα φόρτωνε σε κάποιο Σπύρο μετά έλεγε δεν ξέρω τι. Πώς νοούνται στην συντεταγμένη πολιτεία στην οποία όλοι πιστεύουμε, προανακριτικές απολογίες που δεν γράφονται, αλλά ξεκινάνε οι προανακριτικές απολογίες 11/7 αφού έχουν μεσολαβήσει 5 ημέρες εξετάσεων;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ελάτε να έρθει η κα Θεοδωροπούλου ένα λεπτό. Είστε ψυχίατρος έτσι; Βλέπετε τι γίνεται εδώ μέσα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Να έχετε καλό κουράγιο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είστε η κα Θεοδωροπούλου Σταυρούλα. «Ορκίζομαι να πω την αλήθεια›. Και διακόπτουμε για αύριο στις 9.30.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Ορκίζομαι να πω την αλήθεια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι κύριε Ψαραδέλλη κάτι θέλετε.

Σ. ΖΩΤΟΣ: Ρωτάει η κα Σαβαρί να αλλάξει το εισιτήριο που έχει για το απόγευμα; Μας έχετε πει ότι οι μάρτυρες του εξωτερικού?.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶μα τελειώσουμε με τους γιατρούς.

Σ. ΖΩΤΟΣ: Όχι σας παρακαλώ, έρχεται ο κ. Κριβίν αύριο το πρωί του είχαμε πει, οι γιατροί κ. Πρόεδρε θα είναι εδώ, άρα να καταθέσουν αυτοί που είναι του εξωτερικού και δεν θα κάνουν μια ημέρα όπως έκανε ο σημερινός μάρτυς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι αλλά και εσείς ρωτάτε πολλά.

Σ. ΖΩΤΟΣ: Το ερώτημά μου είναι αύριο το πρωί ο κ. Κριβίν έρχεται έτσι κι αλλιώς το βράδυ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ό,τι μπορέσουμε θα κάνουμε.