Κόσμος
Τρίτη, 24 Ιουνίου 2003 13:52

Ο Τζ. Μπους για το μορατόριουμ γενετικά τροποποιημένων αγροτικών προϊόντων

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζωρτζ Μπους, κάλεσε σήμερα τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να εγκαταλείψουν το μορατόριουμ στις εισαγωγές γενετικά τροποποιημένων αγροτικών προϊόντων, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι η στάση τους θέτει εμπόδια στην καταπολέμηση της πείνας στην Αφρική.

«Βασίζοντας τις αποφάσεις τους σε αβάσιμους και μη θεμελιωμένους επιστημονικά φόβους, πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν αποκλείσει την εισαγωγή νέων αγροτικών προϊόντων», γενετικά τροποποιημένων, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια της διάσκεψης Bio 2003 στην Ουάσινγκτον.

«Εξαιτίας τεχνητών προβλημάτων, πολλά αφρικανικά κράτη αποφεύγουν να επενδύσουν στη βιοτεχνολογία, φοβούμενα ότι οι ευρωπαϊκές αγορές θα είναι κλειστές στα προϊόντα τους. Για το συμφέρον μίας ηπείρου που απειλείται από λιμό, ζητώ από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να σταματήσουν να αντιτίθενται στη βιοτεχνολογία... Οφείλουμε να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη μιας ασφαλούς και αποτελεσματικής βιοτεχνολογίας για να νικήσουμε την πείνα στον κόσμο», είπε.

«Στη χώρα μας διαπιστώνουμε καθημερινά τα οφέλη της βιοτεχνολογίας ως προς το κόστος των τροφίμων και τη διατήρηση του καλλιεργήσιμου εδάφους. Αλλά τα σημαντικά πλεονεκτήματα της βιοτεχνολογίας πρέπει να επεκταθούν στις υπό ανάπτυξιν χώρες της Αφρικής και σε άλλες περιοχές, όπου η ανάγκη για την εισαγωγή τέτοιων καινοτομιών είναι εντονότερη», δήλωσε ο Τζωρτζ Μπους.