Πολιτική
Τρίτη, 24 Ιουνίου 2003 19:02

Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (24/06/2003) Μέρος 3/8

Β΄ ΜΕΡΟΣ

11:05 – 12:30

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση που διακόπηκε. Η κα μάρτυς παρακαλείται να πλησιάζει. Από ψυχιατρικής απόψεως πως πάνε ένας που λέει ότι είναι άθεος να θέλει να εξομολογηθεί, πανηγύρια να μη γίνονται χωρίς έναν ο οποίος είναι σε μια Οργάνωση της Παναγίας και επιπλέον άλλα πράγματα που ακούμε εδώ πέρα;

Μπορούν αυτά τα πράγματα να συμβιβαστούν; Δηλαδή ένας και να είναι άθεος και να πιστεύει και να μην πιστεύει τίποτα και να θέλει εξομολόγηση; Μήπως αυτό που σας ρώτησε ήθελε απλώς να επικοινωνήσει με το περιβάλλον του το οικογενειακό και ήταν προκάλυψη;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Μου επιτρέπετε να ξανανοίξω την ερώτηση;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν είναι προκάλυψη αυτό και σας είπε ψέματα μήπως δείχνει ότι είχε νοητικότητα;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Σας παρακαλώ πάρα πολύ θα ήθελα να ακούσω πάλι την ερώτηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Από μένα;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Όπως νομίζετε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ σας ρώτησα τώρα, δική μου ερώτηση. Λέω, γίνεται κάποιος να είναι άθεος, να είναι σε μια Οργάνωση τέτοια η οποία πιστεύει πράγματα που δεν είναι με τον Θεό ούτε με τον Χριστό κλπ., μπορεί αυτός ο ίδιος ο άνθρωπος να ζητάει εξομολόγηση;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Διότι ο εσωτερικός του κόσμος είναι ένας εντελώς δικός του κόσμος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ψυχιατρικά δηλαδή δεν αποκλείεται αυτό. Κάποιος δηλαδή να λέει «μέχρι τώρα έχω αυτή τη δράση, μετά ξαναγυρίζω› γιατί έχει θρησκευτικές καταβολές αυτό το παιδί, δεν υπάρχει θέμα. Ή μήπως αυτό ήταν -όπως είπε ο κ. συνήγορος και εμμένω εγώ, θέλω περισσότερο να το ερευνήσουμε- μήπως ήταν και ο κ. Ξηρός που το είπε, μήπως αυτός ήταν τρόπος «ζητάω να δω τους δικούς μου, ζητάω τον πατέρα μου›;

Εκεί στον Ευαγγελισμό θα έχετε φαντάζομαι εξομολογητήριο. Έτσι δεν είναι;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Παρεκκλήσια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Απ’ ότι θυμάμαι. Έχω κάνει κάτι επισκέψεις εκεί πέρα και θυμάμαι ότι υπάρχει κάποια εκκλησία. Έχετε λοιπόν και ιερέα. Δεν του λέγατε «τι τον θέλεις, άμα θέλεις να εξομολογηθείς εκεί›; Διότι πολλές φορές η εξομολόγηση και ο ψυχίατρος και ο ψυχολόγος είναι λίγο συγκοινωνούντα δοχεία όταν παλιότερα εξομολογείτο ο κόσμος εκτός αν υπήρχε κανένας ιερέας ο οποίος δεν ήταν επιδέξιος και τον φόρτωνε με ενοχές αντί να τον αποφορτίζει.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Ασφαλώς του δόθηκε αυτή η ευχέρεια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καμιά φορά τον φόρτιζε και με ενοχές περισσότερο και τον χειροτέρευε, έβγαινε χύμα από κει μέσα. Αν ήταν όμως καλός ο ιερωμένος τον ξαλάφρωνε.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Η δική μου αρμοδιότητα δεν ήταν να καλέσω εξομολόγο. Ασφαλώς και υπήρχε η ευχέρεια αν ήθελε να εξομολογηθεί και την επόμενη και την μεθεπόμενη μέρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ενεργούσε λυτρωτικά κατά κάποιο τρόπο και η εξομολόγηση.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτό δεν το ξέρω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μήπως δηλαδή και τούτη την περίπτωση αυτός ο άνθρωπος είπε «με έπιασαν με μια βόμβα στα χέρια μου, να εκείνο, να το άλλο, ας πω κι εγώ να πάω να εξομολογηθώ›.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτό δεν το ξέρω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν το ξέρετε. Συνεχίστε.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Τον επισκεφτήκατε αργά το απόγευμα είπατε, γύρω στις 9 το βράδυ, τι ώρα είπατε;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: 9-9:30.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Κατ ‘αρχήν είθισται να επισκέπτεται γιατρός τέτοια ώρα ασθενή, 9-9:30 το βράδυ;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό είναι συνηθισμένο.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Μα ήδη κι αυτό σας απήντησα. Σας έχω απαντήσει, πρέπει να το έχετε καταγράψει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Απήντησε και θα τα βρούμε.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Ότι τι;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κλήθηκα και πήγα. Δεν πήγε να κάνει επίσκεψη. Όλο το 24ωρο λέει είμαι εγώ διαθέσιμη.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Θα πρέπει να πω το ίδιο. Ότι το νοσοκομείο δεν είναι γραφείο ούτε μαγαζί. Είναι ένας φορέας ο οποίος λειτουργεί επί 24ωρου βάσεως. Ειδικότερα οι Διευθυντές των Τμημάτων έχουμε μια υποχρέωση εκτός των περιόδων της αδείας μας, οπότε ορίζουμε αντικαταστάτη να καλούμεθα επί 24ωρου βάσεως οποτεδήποτε οι θεράποντες γιατροί κρίνουν ότι εμείς μπορούμε να συμβάλλουμε στο έργο τους.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: ¶ρα λοιπόν εσείς όταν κληθήκατε 9-9:30 η ώρα το βράδυ υπήρχε χαρακτήρας κατεπείγοντος για να κληθείτε τέτοια ώρα;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Η υποχρέωση μου ήταν να κληθώ και να πάω. Εφόσον με κάλεσε η μονάδα εντατικής θεραπείας είχα υποχρέωση ως Διευθύντρια του Τμήματος με αυτή την ιδιότητα να πάω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν μπορεί να κρίνει. Μπορείτε να κρίνετε ή δεν μπορείτε αν ήταν κατεπείγον; Αυτό σας ρωτάει. Μη απαντάτε σε όλα τα άλλα. Σας ρωτάει κατ’ ευθείαν.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Συνηθίζεται όλο το 24ωρο να σας καλούν ή όταν υπάρχει επείγουσα ανάγκη σας καλούν τέτοια ώρα;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Για τον συγκεκριμένο άρρωστο κλήθηκα ακριβώς εκείνη την ώρα.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Ωραία. Εσείς δεν ρωτήσατε γιατί σήμερα κι όχι αύριο το πρωί που θα είμαι στο νοσοκομείο;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Σας εξήγησα ότι είχε εκφράσει την επιθυμία για εξομολόγηση και θεωρήθηκε η ειδικότητα της ψυχιατρικής πιο κοντά σ’ αυτό το θέμα.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Κα μάρτυς, ψυχίατρος είστε, ξέρετε και απαντάτε, δεν υπάρχει θέμα, αλλά σας παρακαλώ απαντήστε σ’ αυτό που σας ρωτάω. Όταν ένας ψυχίατρος καλείται 9-9:30 το βράδυ από την εμπειρία που έχετε την πολυετή στα νοσοκομεία δεν υπάρχει ένας χαρακτήρας κατεπείγοντος που να δικαιολογεί αυτή την έκτακτη κλήση;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Επιτρέψτε μου να απαντάω με τον τρόπο τον συγκεκριμένο που ξέρω. Συζητάμε για τον συγκεκριμένο άρρωστο και νομίζω σας έδωσα και την προκειμένη περίπτωση.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Υπήρξε λοιπόν χαρακτήρας κατεπείγοντος για να φτάσετε 9-9:30 η ώρα το βράδυ στον Ευαγγελισμό;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Υπήρξε πρόσκληση από την μονάδα εντατικής θεραπείας. Αυτό αν μου επιτρέψετε έτσι γίνεται. Έτσι γίνονται οι προσκλήσεις στις 9:30 το βράδυ, στη 1 τη νύχτα, στις 5 το πρωί. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έγινε στις 9-9:30 το βράδυ.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Εσείς δηλαδή κρίνατε ότι η κλήση αυτή δικαιολογήθηκε ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε συνήγορε, δεν είναι κανένας που έχει κάνει εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας κλπ.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Δεν είναι τυχαίο. Μια ώρα μετά μπήκε μέσα η Ανάκριση, μπήκαν μέσα και ανακρίθηκε ο ασθενής. Γιατί τώρα το αποσιωπούμε αυτό το πράγμα; Την κολοκυθιά θα παίξουμε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: 11 του μηνός δεν έχουμε ανάκριση;

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Όχι κ. Πρόεδρε, το ίδιο βράδυ μπήκαν μέσα. Το λέει ο κ. Διώτης ο ίδιος. Καλέσαμε ψυχίατρο, πιστοποίησε ότι όλα είναι εντάξει και μπήκαμε μέσα. Γιατί να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας; Ας πούμε λοιπόν. Ιατρικώς υπήρχε ιατρικός χαρακτήρας κατεπείγοντος ή δεν υπήρχε ιατρικός χαρακτήρας κατεπείγοντος για να κληθείτε εκείνη την ώρα;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Ήδη είπα ότι έγινε ψυχιατρική εκτίμηση γιατί έτσι έκριναν οι εφημερεύοντες γιατροί ότι έπρεπε να γίνει.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Δεν σας είπαν εσάς όταν σας κάλεσαν «ελάτε γρήγορα κυρία ψυχίατρος›;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι ασφαλώς και δεν μου είπαν να πάω γρήγορα. Μου είπαν ακριβώς ότι «ελάτε να τον δείτε, να τον εξετάσετε›.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Ωραία. Συνεχίζω λοιπόν και θα μου απαντήσετε γιατί πρέπει να υπάρχει μια απάντηση, δεν μπορεί να μην υπάρχει μια απάντηση σε τόσο απλά ερωτήματα. Εσείς σαν ψυχίατρος το πρώτο που κάνετε δεν ρωτάτε «ναι κύριε συνάδελφε, τι πρόβλημα υπάρχει, πείτε μου τι θέλετε να διαγνώσω, για ποιο λόγο να προστρέξω αυτή την στιγμή στον ασθενή μου›; Δεν ρωτήσατε;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Και σ’ αυτό έχω απαντήσει. Ως ψυχίατρος ασφαλώς και ρώτησα τον εφημερεύοντα γιατρό γιατί με κάλεσε και ήδη έχω απαντήσει.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Και τι σας είπε; Ότι υπάρχει άμεσος και επικείμενος κίνδυνος αυτοκτονίας; Διότι άλλη εξήγηση δεν μπορούσε να σας δώσει.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν ελέχθη αυτό.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Τι εξήγηση σας έδωσε;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Όταν μίλησα με τους συναδέλφους που εφημέρευαν στην μονάδα εντατικής θεραπείας μου είπαν ότι ο ασθενής κ. Σάββας Ξηρός εξέφρασε την επιθυμία για εξομολόγηση και ότι εκείνοι έβλεπαν έναν φόβο θανάτου, μπορεί να φοβόταν τον θάνατο.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Κυρία μάρτυς, επειδή στην Ελλάδα ζούμε και όλοι μας, για να μην κρυβόμαστε τώρα και υπεκφεύγουμε συνέχεια, ξέρουμε πολύ καλά ότι ζητάμε τον γιατρό και μας λένε τώρα και έρχεται μετά από 2 ώρες, μετά από 2 μέρες. Έχουμε περάσει από δημόσια νοσοκομεία. Δεν θα αλλάξουμε τώρα την εικόνα της Ελλάδος και της διοίκησης και των νοσοκομείων εδώ μόνο και μόνο για την περίπτωση του Σάββα Ξηρού.

Ποιος ήταν ο άμεσος, επικείμενος κίνδυνος, που να μην δικαιολογεί το να κρίνουμε το αν η ανάγκη για εξομολόγηση του ασθενούς εμπεριέχει και κίνδυνο αυτοκτονίας, να μην μπορεί αυτή ακριβώς η εξέταση να γίνει το πρωί στις 9 με την ησυχία σας, που και ο ασθενής θα ήταν ξεκούραστος, θα είχε κοιμηθεί, θα μπορούσατε καλύτερα να τον προσεγγίσετε; Γιατί;

Εσείς ψυχίατρος είστε, έχετε ευθύνη απέναντι στον ασθενή σας. Αν δεν υπήρχε χαρακτήρας επείγοντος μόνη σας θα έπρεπε να πείτε «αφήστε τον άνθρωπο να ξεκουραστεί, να κοιμηθεί. Εντάξει, δεν θα αυτοκτονήσει μέσα σ’ αυτή την νύχτα›.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν αυτοκτονούσε τι θα έκανε μετά τούτη εδώ; ¶μα της έλεγαν τέτοια, τι να κάνουμε τώρα; Θα έλεγαν «δεν πήγε ο ψυχίατρος›.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Τέλος πάντων, δεν το ρωτήσατε ούτε αυτό. Εντάξει, δεν σας ενδιέφερε ούτε αυτό. Όταν τον επισκεφτήκατε στις 9:30 ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλές είναι οι λεπτομέρειες, αλλά βλέπετε αυτό λέει.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Οι λεπτομέρειες κ. Πρόεδρε έχουν μια πολύ συγκεκριμένη έννοια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ δεν είπα ότι δεν έχουν. Αυτά ειδικά που ρωτάτε έχουν συνειρμό. Μετά τον συνειρμό που κάνατε με τον κ. Διώτη που λέτε ότι πήγε την ίδια μέρα, βεβαίως. Έχουν συνειρμό και τα ακούω. Γι’ αυτό τα ακούω, αλλιώς θα σας είχα κόψει, δεν θα σας άφηνα. Έχουν ένα συνειρμό. Θα το δούμε. Θα το ερευνήσουμε

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Στις 9 η ώρα όταν μπήκατε μέσα στο δωμάτιο του ασθενούς Σάββα Ξηρού περιγράψτε μου σε ποια κατάσταση βρισκόταν. Ήταν όρθιος, ξαπλωμένος; Περιγράψτε μου τον.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Έχω υποχρέωση ως ψυχίατρος να απαντήσω σ’ αυτό. Ασφαλώς ο άρρωστος ήταν ξαπλωμένος, είχε καλυμμένα τα μάτια του με επιδέσμους.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Τα χέρια του ήταν ελεύθερα;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Ελεύθερα.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Ήταν ελεύθερα;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν το είδα. Ήταν τα κλινοσκεπάσματα. Έχετε δίκιο. Ασφαλώς ναι. Ήταν σκεπασμένος ο άρρωστος. Το μόνο που δεν παρατήρησα. Εκείνο που ήμουν πολύ κοντά είδα ότι τα μάτια του ήταν καλυμμένα με επιδέσμους. Αυτό μπορώ να σας πω. Ο άρρωστος ήταν ξαπλωμένος.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: 29 Ιουνίου με τραύματα σε όλη τη θωρακική χώρα, γάζες κλπ., αλλά ήταν σκεπασμένος μέσα στη ζέστη. Δεν το είδατε λοιπόν αν ήταν δεμένα τα χέρια του. ¶κουγε καλά; Τι εντύπωση σας δημιούργησε;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Πάλι επανέρχομαι στα ίδια. Σας είπα ότι άκουγε καλά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν το θέλω πάλι. Δεν το θέλω πάλι γιατί θα τρελαθούμε κι εμείς πάλι. ¶λλος να ρωτήσει.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Όχι, δεν τελείωσα κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τώρα λέω ότι φτάσαμε στο τέλος.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Συντάξατε πόρισμα για την διάγνωση που κάνατε;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Γιατί δεν συντάξατε;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Συζήτησα με τους συναδέλφους της μονάδας, τους ενημέρωσα για την κατάσταση του κ. Ξηρού.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Δηλαδή κρίνατε εσείς προσωπικά μη αναγκαία την σύνταξη ενός στοιχειώδους πορίσματος ή μιας αναγραφής στο φύλλο νοσηλείας του ασθενούς, όπου αναγράφονται κατά τα άλλα όλες οι πράξεις οι ιατρικές;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Ασφαλώς, από τους γιατρούς της μονάδας.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Εσείς το θεωρήσατε περιττό να γράψετε δυο κουβέντες εκεί;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Ασφαλώς, από τους γιατρούς της μονάδας.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Εσείς δεν γράψατε πάντως τίποτα. Δεν έχετε δώσει κανένα πόρισμα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Γιατί εμείς δεν βρήκαμε. Θα μπορούσε όμως δυο πράγματα να είχατε γράψει.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Η προσωπική σας εκτίμηση για τη δυνατότητα πλήρους ελέγχου της συνείδησης του Σάββα Ξηρού εκείνο το βράδυ. Είχε πλήρη έλεγχο της συνείδησης έτσι ώστε να μπορεί ανά πάσα στιγμή να εκφράζει ελεύθερα και αβίαστα τη βούληση του, ναι ή όχι;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Μου συζητάτε για το τέταρτο εκείνο της πραγματικής εξέτασης του κ. Ξηρού. Πάλι θα πρέπει να πω τα ίδια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μη τα λέτε τα ίδια γιατί εγώ δεν μπορώ. Θα πάω εγώ σε ψυχίατρο στο τέλος. ¶μα τα λέτε εσείς συνέχεια τα ίδια, δεν μπορώ άλλο. Σας παρακαλώ πολύ. Τα ίδια και τα ίδια.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Από τη μια το τέταρτο ήταν αρκετό για να κάνουμε πλήρη διάγνωση, από την άλλη δεν ήταν αρκετό για να κάνουμε πλήρη διάγνωση. Ένα από τα δύο θα ισχύει κ. Πρόεδρε, δεν μπορεί να ισχύουν και τα δύο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ δηλαδή, μη μας στείλετε κι εμάς. Καλά είμαστε εδώ πέρα, ήρθαμε υγιείς μέσα σε τούτη την δίκη από μυαλά. Για όνομα του Θεού. Γίνεται όχι κατάχρηση εδώ πέρα πλέον. Νομίζετε ότι κάνετε καλό δηλαδή μ’ αυτά;

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Δεν γίνεται καθόλου κατάχρηση. Κατάχρηση έχει γίνει από άλλες πλευρές και σε θέματα ιατρικής ευθύνης και δεοντολογίας και θα δούμε τώρα εδώ πέρα πως εσείς κρίνετε. Κυρία μάρτυς ευθέως σας ρωτώ. Έχετε δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη. Υπάρχει και μια ηθική ιατρική και μια δεοντολογία.

Εάν σας ρωτούσαν ευθέως, ο συγκεκριμένος ασθενής είναι σε θέση μετά από μια ώρα από την έξοδο σας από το δωμάτιο να υποστεί ανάκριση τι θα απαντούσατε;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Επαναλαμβάνω, δεν ερωτήθηκα και σας λέω πάλι ?

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Αν σας ρωτούσαν.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Μα δεν μπορείτε να υποθέτετε τι θα απαντούσα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και δεν έχουμε ανάκριση. Αν θα αναγνωστεί, είναι αυτή της 11ης. Δεν ξέρω εγώ τι έλεγε προφορικά ο ένας και ο άλλος. Ας τα αφήσουμε αυτά. Εκείνο το οποίο έχουμε είναι στις 11 του μηνός. Μπορείτε να μου πείτε γι’ αυτή; Τι να τα κάνω εγώ; Θα αναγνώσω εγώ τι έλεγαν προφορικά με τον κ. Διώτη, αν τα έλεγαν και τι λέει αυτός μέσα στις συνεντεύξεις;

Σ. ΞΗΡΟΣ: Έχουμε και πολλές ένορκες καταθέσεις που λένε πότε άρχισε η ανάκριση. Σας παρακαλώ να πάρετε υπόψη κι αυτές τις ένορκες καταθέσεις και να ζητήσετε αυτά από τον κ. Διώτη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ερωτήσεις παρακαλώ. Θέλετε να κάνετε ερώτηση στη γιατρό;

Σ. ΞΗΡΟΣ: Πολλές.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να κάνετε. Ελάτε.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Είπατε ότι και ο κ. Θεοδοσιάδης από κάποιο άλλο νοσοκομείο με επισκέφτηκε και έτσι συνηθίζεται να καλείτε και τον κ. Μαντονάκη κλπ. Μπορείτε να μου απαντήσετε γιατί του κ. Θεοδοσιάδη είναι γραμμένη στον ιατρικό μου φάκελο η επίσκεψη, ενώ η δική σας και του Μαντονάκη δεν υπάρχει πουθενά;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν το ξέρω. Ενημέρωσα τους συναδέλφους οι οποίοι καταγράφουν τις πληροφορίες τις οποίες τους έδωσα.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Μάλιστα. Έγινε λάθος. Όταν λέει στον ιατρικό μου φάκελο «επικοινωνεί›, μας είπε ο κ. Πιταρίδης ότι επικοινωνεί σημαίνει του λένε σήκωσε το χέρι το σηκώνει, κατέβασε το χέρι το κατεβάζει. Αυτό το «επικοινωνεί› δεν έχει αλλάξει στον ιατρικό μου φάκελο μέχρι τις 8 Ιουλίου. Από τη μέρα της αποσωλήνωσης μέχρι τις 8 Ιουλίου δεν έχει αλλάξει τίποτα ως προς τον χαρακτηρισμό «επικοινωνεί›. Μετά έγινε η επικοινωνία σχετικά καλή και μετά έγινε απλώς καλή.

Πως εξηγείτε το ότι λίγες ώρες πριν έλεγα παράλογα πράγματα και λίγες ώρες μετά ήμουν σε άριστη κατάσταση; Είναι λάθος του φακέλου;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Σε μένα προσωπικά οι απαντήσεις του κ. Σάββα Ξηρού ήταν ακριβείς και συγκεκριμένες όπως ήδη τις έχω πει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶λλη ερώτηση.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Μάλιστα. ¶λλη ερώτηση και βιαζόμαστε κιόλας. Πως εξηγείτε ότι με τη διαύγεια που λέτε εκείνη τη στιγμή εγώ δήλωσα στα μέσα ενημέρωσης μετά ότι με επισκέφτηκε ο Πρωθυπουργός; Ήταν αυτό παραίσθηση;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτό είναι ένα θέμα που εγώ δεν το εκτίμησα την ώρα που εξέτασα τον ασθενή Σάββα Ξηρό.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Ο κ. Πιταρίδης μας είπε ότι δεν του ανέφεραν καθόλου τη λέξη «εξομολόγος› όταν του είπαν να ζητήσει ψυχιατρική συνδρομή. Του είπε ο κ. Ρούσος ότι σ’ αυτές τις περιπτώσεις συγκεκριμένα υπάρχουν παραδείγματα που έχουν αυτοκτονήσει, μια άποψη που εντελώς συμπτωματικά του είπε και ο κ. Διώτης. Πως δικαιολογείται η αντίφαση αυτή σε σχέση με τον κ. Πιταρίδη; Πείτε μου γι’ αυτό κατ’ αρχήν και θα συνεχίσω μετά.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Ήθελα να υπάρχει μια ακρίβεια στην ερώτηση γιατί δεν το άκουσα, με συγχωρείτε δεν κατάλαβα.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Ο κ. Πιταρίδης μας είπε κάτι άλλο. Δεν ανέφερε καν την λέξη εξομολόγος σαν αιτία για την πρόσκληση ψυχιάτρων. Μετά από συμβούλιο του είπε ο κ. Ρούσος ότι σ’ αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει κίνδυνος αυτοκτονίας, μια άποψη που του την επιβεβαίωσε εντελώς συμπτωματικά και ο κ. Διώτης.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Η πρόσκληση σε μένα έγινε γιατί ο κ. Σάββας Ξηρός θέλησε να εξομολογηθεί. Δεν ξέρω τίποτα άλλο πάνω στα άλλα θέματα και δεν είναι θέμα ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτά ξέρει, τι να κάνουμε.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Πληροφοριακά να σας πω ότι δεν εξομολογείται κανείς στον πατέρα του. Το αν ζήτησα από τον πατέρα μου κι αν ο πατέρας μου βρισκόταν εκείνη τη στιγμή που λέτε ακριβώς απέξω και περίμενε με αγωνία να μάθει τι γίνεται και να με δει, αυτό νομίζω ότι είναι και δική σας ευθύνη που δεν τον στείλατε μέσα σαν συγγενή, όχι σαν εξομολόγο.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Ήμουν επισκέπτρια γιατρός και όχι η θεράπων γιατρός, η οποία αποφάσιζε για το επισκεπτήριο του ασθενούς.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Ως προς αυτό για να τελειώσω, ως προς την εξομολόγηση, μπορώ να σας υπενθυμίσω απλώς πως τελειώνει η κατάθεση της 20ης που λέει μεταξύ Θεού και ανθρώπων κλπ., ποιος ήταν ο εξομολόγος.

Θέλω να πω κάτι άλλο, για την όραση. Είπατε ότι με ρωτήσατε την ώρα. Με ρωτήσατε την ώρα ενώ ήμουν με κλειστά μάτια;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Ο ασθενής ήταν με κλειστά μάτια και τον ρώτησα την ημέρα, την ημερομηνία και περίπου την ώρα και ήταν ακριβέστατος σ’ αυτές τις απαντήσεις, όσον αφορά την ημερομηνία και περίπου την ώρα.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Λέτε επίσης ότι άκουγα καλά και έρχεστε πάλι σε αντίθεση με την κατάθεση του κ. Πιταρίδη χθες που είπε πολύ συγκεκριμένα πολύ χαμηλή ακοή σε κάποιους χαμηλούς θορύβους από το ένα αυτί και από το άλλο σχεδόν τίποτα κλπ. Πως εξηγείται αυτό;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Απαντώ και σ’ αυτό ότι σε καμία εκ των ερωτήσεων τόσο του κ. Μαντονάκη όσο και τις δικές μου δεν υπήρξε αναντιστοιχία στην απάντηση. Όταν ρωτήθηκε για την ημέρα, απάντησε την ημέρα. Όταν ρωτήθηκε για τον μήνα, απάντησε για τον μήνα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα πρίμα δεν ακούγατε λέει, τα μπάσα τα ακούγατε.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Μα δεν ακούω ούτε τώρα κ. Πρόεδρε. Σας πληροφορώ ότι του κ. Πιταρίδη τις απαντήσεις θα τις πληροφορηθώ τώρα από τα πρακτικά της δίκης. Δεν έχω ακούσει τίποτα ούτε χθες, ούτε τώρα ακούω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λίγο ψιθυριστά σας τα λένε και τα πιάνετε όλα. Όχι ότι δεν καταλαβαίνω και τι μου γίνεται.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Δεν ακούω, αλλά δεν πειράζει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν πειράζει, άστε το. Κι εγώ είχα μια θεία που άκουγε επιλεκτικά. Έλεγε δεν ακούω.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Γιατί με επισκεφτήκατε μόνο μια φορά όπως ισχυρίζεστε, γιατί εγώ θα σας πω κάτι άλλο στο τέλος, μια φορά μόνο τότε και δεν με ξαναεπισκεφτήκατε σε όλη την πορεία της νόσου;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτή η πρώτη φορά μου ζητήθηκε, κλήθηκα από την μονάδα να επισκεφτώ τον κ. Ξηρό αυτή και μόνο αυτή τη φορά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μάλιστα.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Μισό λεπτό, υπάρχει και συνέχεια. Δεν είναι στην αρμοδιότητα ενός ψυχιάτρου να ενημερώσει έναν ασθενή που έχει ακρωτηριαστεί το χέρι του;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Όταν μου ζητηθεί από τον άρρωστο μου είμαι διαθέσιμη για όποια ενημέρωση χρειάζεται. Ο κ. Σάββας Ξηρός δεν μου ζήτησε καμία ενημέρωση.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Κάτι ακόμα. Εγώ ισχυρίζομαι ότι εφαρμόστηκε μια μέθοδος σε μένα αισθητηριακής απομόνωσης. Αυτή η μέθοδος σύμφωνα με τις στατιστικές επειδή εφαρμόζεται και στο Γκουαντανάμο έχει ένα 5% απώλειες. Δηλαδή στα 650 άτομα, γύρω στα 30 και κάτι έχουν αυτοκτονήσει. Μήπως ήταν αυτός ο λόγος που σας κάλεσαν να με εξετάσετε πριν αρχίσουν οι ανακρίσεις;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Επανέρχομαι και λέω ότι ο λόγος της πρόσκλησης ήταν ο συγκεκριμένος ο λόγος της εξομολόγησης.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Έχουμε δει και τον κ. Πρόεδρο και εσάς να δυσανασχετείτε όταν γίνεται δεύτερη φορά η ίδια ερώτηση και τρίτη φορά ενδεχομένως....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο Πρόεδρος κ. Σάββα Ξηρέ πρέπει να αφήνει όλους να ρωτάνε από δέκα φορές το ίδιο πράγμα για να είστε ευχαριστημένος;

Σ. ΞΗΡΟΣ: Αφήστε με να τελειώσω την ερώτηση και μετά απαντάτε κι εσείς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μη ρωτάτε τα ίδια σας λέω, υποχρέωση από το νόμο έχω.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Πώς είναι δυνατόν, αν δεχτούμε τα δεδομένα, μία μέρα μετά την αποσωλήνωσή μου να γίνεται βομβαρδισμός ερωτήσεων από τον κ. Διώτη σύμφωνα με τα λεγόμενά του και να είναι και οι απαντήσεις αυτές που πρέπει; Όταν εσείς βλέπετε έναν άρρωστο ο οποίος είναι δεμένος, με δεμένα μάτια, με πρησμένο χέρι, με πυρετό 38,5, όπως λέτε δεν ήξερα αν θα ζήσω ή αν θα πεθάνω, όπως ισχυρίζεστε ότι ζήτησα εξομολόγο γιατί ήξερα ότι μπορούσα να πεθάνω, πώς εξηγείται να γίνεται ένας καταιγισμός ερωτήσεων όπως είπε ο Διώτης και να παίρνει βέβαια και τις σωστές απαντήσεις για όλα αυτά τα 20 χρόνια για τα οποία με εξέταζε;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Οι θέσεις και ό,τι δηλώνω στο Δικαστήριο είναι θέσεις που αφορούν την ιδιότητά μου ως ψυχίατρος. Δεν ξέρω καθόλου και δεν γνωρίζω ανακρίσεις στον κ. Διώτη ή οτιδήποτε σχετικό.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Ήθελα να πω πάντως ότι εγώ δεν άκουσα καμία γυναικεία φωνή στην Εντατική να με εξετάζει ως ψυχίατρος, άκουσα κάποιον άντρα να με εξετάζει και γι αυτό είπα ότι ήρθε ο Πρωθυπουργός και η εξέταση κράτησε 5-10 λεπτά το πολύ. Αν με έχει εξετάσει ας μου πει αυτή τη στιγμή ποιες ερωτήσεις μου απηύθυνε. Δεν μου έχει απευθύνει καμία ερώτηση καμία γυναικεία φωνή στην Εντατική.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Κύριε Ξηρέ, μία επισήμανση να σας κάνω μόνο: Είπατε προηγουμένως ότι δεν ακούγατε καλά και από τα πρακτικά θα συμβουλευτείτε αυτά τα οποία κατέθεσε χθες ο κ. Πιταρίδης. Είναι έτσι; Σημείωσα χθες, μετά την κατάθεση και τις ερωτήσεις που υποβάλλατε στον κ. Πιταρίδη, λέτε ότι «σίγουρα είναι ειλικρινής η κατάθεση του γιατρού και όσα έχει πει ο γιατρός είναι αληθή›. Αυτά προϋποτίθεται ότι τα έχετε ακούσει για να πείτε ότι είναι ειλικρινής η κατάθεσή του και όσα έχει πει είναι αληθή. Συμφωνούμε;

Σ. ΞΗΡΟΣ: Όταν ήμουν κάτω, μου μετέδιδε όπως ξέρετε όπως μου μεταδίδει πάντα τις απαντήσεις ο κ. Κουφοντίνας. Όπως ξέρετε αυτό συμβαίνει πάντα.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Το παρακολουθώ.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Όταν σηκώθηκα πάνω, δεν είχα κανέναν να μου μεταδώσει τίποτα τί γίνεται εδώ μέσα. Επιπλέον, για την ειλικρίνεια του κ. Πιταρίδη, ήταν μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν όντως ειλικρινής, από κει και πέρα έχει πει κάποια ψεματάκια, τα οποία είναι προφανώς για να καλύψουν κάποια πράγματα του ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Παρασκευόπουλε, έχετε το λόγο.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία μάρτυς, αν άκουσα καλά η ανάγκη της προσκλήσεως για να δείτε τον ασθενή κ. Σάββα Ξηρό ήταν κάποιες φοβίες που διατύπωσαν οι γιατροί για αυτοκτονία ενδεχομένως επειδή ζήτησε εξομολόγο και ήσασταν ο εγγύτερος προς αυτό το αντικείμενο γιατρός. Είναι έτσι;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Ακριβώς είναι ότι ο κ. Ξηρός ζήτησε ξομολόγο και οι γιατροί υπέθεσαν ότι υπάρχει ένας προσωπικός του φόβος, εσωτερικός του φόβος για την κατάστασή του.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό κατάλαβα κι εγώ.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Ακριβώς αυτό.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Κάποια ανάγκη η οποία στηριζόταν ακριβώς στους φόβους των γιατρών μήπως αυτοκτονήσει, ότι είχε κάποιες φοβίες. Εσείς κληθήκατε στις 21:30 όπως άκουσα προηγουμένως και κάνατε μία συνεδρία 15 με 20 λεπτά. Σε αυτά τα 20 λεπτά κατά την πείρα σας, την επιστημονική σας κατάρτιση είχατε την δυνατότητα να διαγνώσετε και ενδεχομένως να προτείνετε κάποια θεραπευτική αγωγή;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Μάλιστα.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας πω πριν μου απαντήσετε. Απ’ ότι ξέρω τουλάχιστον οι συνεδρίες αυτού του είδους έχουν κάποια διάρκεια. Πείτε μου, αυτά τα 15 λεπτά ήρκεσαν;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Για την συγκεκριμένη συνεδρία η οποία ασφαλώς είχε και διαγνωστική παράμετρο και η οποία διήρκησε αυτό το χρόνο έχω να σας πω εκείνα που ακριβώς ήδη ανέφερα. Ότι ακριβώς εκτιμήθηκε.....

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Τα άκουσα κ. μάρτυς κατά λεπτό.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Θέλετε να τα επαναλάβω; Θα τα επαναλάβω.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ θέτω ένα ερώτημα. Στα 15 αυτά λεπτά η επιστημονική σας κατάρτιση, η εμπειρία σας και η θέση σας ως Διευθύντριας λέτε ότι πείθουν κατ’ εμέ – άποψη δική μου – ότι πράγματι αρκούν; Αυτό ρώτησα. Το τί είπατε, είπατε πολλά. Η ερώτησή μου είναι, αρκούν ή δεν αρκούν; Να το αξιολογήσουμε κι εμείς.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτά τα 15 λεπτά είχαν ως αποτέλεσμα όλες αυτές τις πληροφορίες που έδωσα εδώ, της ψυχιατρικής εκτίμησης του κ. Ξηρού ήταν ως αποτέλεσμα τις πληροφορίες που καταθέτω στο Δικαστήριο.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Σας διατύπωσαν κάποια πράγματα. Διαπιστώσατε φοβία, τάση αυτοκτονίας; Πώς ερμηνεύσατε το αίτημα περί εξομολόγου εσείς;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Εγώ δεν θα μπορούσα να προβώ σε προσωπική ερμηνεία του αιτήματος της εξομολόγησης εφόσον ο ίδιος ο ασθενής δεν μου το επανέλαβε.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία μάρτυς, άκουσα ότι είπατε ότι είχε διαύγεια πλήρη. Η διαύγεια όπως ξέρετε είναι ένα δεύτερο σκέλος στην ψυχιατρική απ’ ότι τουλάχιστον γνωρίζω με τις ταπεινές μου γενικές γνώσεις από το θέμα το ψυχιατρικό. Δηλαδή θέλω να πω, διαπιστώσατε πνευματική διαύγεια. Φοβίες οι οποίες εδράζονται στον ψυχισμό του ανθρώπου διαπιστώσατε; Δηλαδή αυτό εννοώ πώς ερμηνεύετε την πρόκληση περί τάσεων αυτοκτονίας.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Μα η πρόσκληση έγινε για τον λόγο αυτό, ότι μπορούσε να είχε έναν προσωπικό φόβο για την ζωή του ο ασθενής. Εσείς επεκτείνετε αυτά. Εγώ αναφέρομαι στο συγκεκριμένο πράγμα και σε συγκεκριμένη εξέταση και σας απαντώ εντελώς συγκεκριμένα. Ασφαλώς ένα κομμάτι της ψυχιατρικής εξέτασης πάντα είναι το επίπεδο της συνείδησης των ασθενών μας. Αυτό είναι το ουκ άνευ. Όταν έχει επίπεδο καθαρό στη συνείδηση συνεχίζεις την εξέτασή σου.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή η φοβία δεν αποτελεί λόγο;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Μου επιτρέπετε να ολοκληρώσω; Και στον βαθμό ασφαλώς που σου επιτρέπει ο άρρωστος ο οποίος βρίσκεται σε πνευματική διαύγεια.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Συνεπώς εκεί σταματάει η ψυχιατρική και δεν παρεμβαίνει να διαγνώσει αν υπάρχει φοβία και σε έναν διανοούμενο, σε ένα με διαύγεια. Η φοβία δεν ελέγχεται από εσάς ως Ψυχιάτρου; Αυτό ρωτώ κυρία.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Ο κ. Ξηρός ρωτήθηκε εάν έχει κάποιο φόβο συγκεκριμένα και αυτό το έχω πει νομίζω πάλι. Μπορεί να λέω διαφορετικά πράγματα, ότι εάν θέλει κάτι, εάν φοβάται κάτι, εάν χρειάζεται κάτι και ο ίδιος απήντησε ότι δεν είχε κανένα φόβο και δεν ήθελε κάτι άλλο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα έχουμε πει τουλάχιστον 30 φορές. Να τα πούμε 31 μήπως πειστούμε περισσότερο με αυτά που λέει. Να μην μείνει κανένα κενό σε αυτά που λέει.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Για την πνευματική διαύγεια, για την φοβία τώρα νομίζω λέει κάτι. Έτσι πιστεύω τουλάχιστον. Συνεπώς διέκρινε ότι ο λόγος ήταν ανακριβής, για να μην πω ψευδής αυτών που σας κάλεσαν ή του είχε περάσει η φοβία του Σάββα; Τί συνέβαινε από τα δύο; Τρίτος λόγος υπάρχει κατά την άποψή σας που είστε και Ψυχίατρος;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Νομίζω είπε τον τρίτο λόγο. Λέει «αυτός διέκοψε πλέον την επικοινωνία λέγοντας ότι εγώ θέλω εξομολόγο. Δεν θέλω να συνεχίσω εγώ την συνέντευξη. Διακόπτω την επικοινωνία κα Ψυχίατρε, αρκετή ώρα με ζαλίζετε›.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι, με πολύ ευγένεια ο άνθρωπος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πάντα με ευγένεια. Κι εγώ ευγενής είναι. Δεν έχω να πω τίποτα για τον άνθρωπο.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Με πολύ ευγένεια ο ασθενής περιόρισε. Ήταν ευγενέστατος. Δεν είχε κανένα λόγο. Δεν διέκοψε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και πολλές φορές που μας περνάει γενεές με ευγένεια το κάνει.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Σας κάλεσαν οι συνάδελφοί σας της Εντατικής, δεν ξέρω πού βρισκόταν εκείνη την στιγμή ο κ. Σάββας Ξηρός και υπέθεσαν ότι για να ζητάει εξομολόγο κάποιες φοβίες είχε. Εσείς πέρα από την πνευματική διαύγεια που διαπιστώσατε στα 15 αυτά λεπτά της συνεδρίας σας δεν διαπιστώσατε φοβία. ¶ρα ερωτώ, μήπως είπατε «ξέρετε δεν έχει φοβίες, κακώς με καλέσατε›; Αν δεν το είπατε αναρωτηθήκατε κάτι τέτοιο;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι, θεώρησα αιτιολογημένη την πρόσκληση για τον λόγο που έκριναν οι συνάδελφοι, οι εφημερεύοντες γιατροί.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Όλα αυτά σε 15 λεπτά μέσα. Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η κα Κούρτοβικ έχει το λόγο.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Για να καταλάβω κι εγώ κα μάρτυς......

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Έχετε μια απόσταση που δεν σας ακούω κάπως από αυτό το μεγάφωνο. Μου επιτρέπετε; Είναι η κολόνα στην μέση.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κυρία μάρτυς, καλά όλα αυτά που μας είπατε. Διαπιστώνετε ότι δεν θέλει να συνεργαστεί μαζί σας ο άρρωστος. Ζητάει εξομολόγο. Μεταφέρατε το αίτημα; Είπατε ότι αυτός ο άνθρωπος θέλει εξομολόγο, πρέπει να του φέρετε κάποιον εξομολόγο, με βάση και αυτό που σας είπε ο κ. Πρόεδρος και το γνωρίζετε κι εσείς ότι η εξομολόγηση μπορεί να είναι μία διέξοδος, μία λύτρωση για έναν άνθρωπο. Εσείς συστήσατε στους εφημερεύοντες να φέρουν έναν εξομολόγο;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Ασφαλώς και δεν είναι η αρμοδιότητά μου. Οι θεράποντες γιατροί μπορεί να κρίνουν εκείνη την στιγμή αν θα έπρεπε να καλέσουν.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Σε σας μεταφέρθηκε το αίτημα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Το αίτημα μεταφέρθηκε στους εφημερεύοντες γιατρούς της Μονάδας Εντατικής.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Μεταφέρθηκε και σε σας.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Από τον κ. Ξηρό μεταφέρθηκε στους γιατρούς της Μονάδας Εντατικής.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το είχε πει στους ίδιους ο ίδιος. Λέει «γιατί να πω κι εγώ;›.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Θέλω να καταλάβω πώς βοήθησε η κυρία ως γιατρός, τί συνδρομή παρείχε στον άρρωστο. Δεν το μεταφέρατε εσείς. Είπατε «βρες τα μόνος σου με τους εφημερεύοντες›.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν είπα κάτι τέτοιο.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν μεταφέρατε το αίτημα. Είπατε ότι αφού ο ίδιος μπορούσε να το μεταφέρει στους θεράποντες εσείς θεωρήσατε ότι δεν σας αφορά.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Επαναλαμβάνω ότι, το αίτημα για εξομολόγηση είχε υποβληθεί στους εφημερεύοντες γιατρούς. Δεν υποβλήθηκε σε μένα.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν σας είπε ότι «δεν θέλω εσάς, θέλω εξομολόγο›;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν θέλει εμένα, ναι.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Βγήκατε να πείτε στους υπεύθυνους ότι «εγώ ως Ψυχίατρος θεωρώ ότι αυτό που ζητάει ο άρρωστος πρέπει να ικανοποιηθεί διότι είναι επιθυμία του, διότι μπορεί να είναι αίτημα για μία λύτρωση, διότι μπορεί να τον βοηθήσει ψυχολογικά›; Δεν μεταφέρατε τίποτα τέτοιο.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Οι θεράποντες γιατροί είχαν καλύτερη γνώση των επιθυμιών του ασθενούς.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Των ψυχολογικών και ψυχιατρικών αναγκών είχαν καλύτερη γνώση εκείνοι, ο παθολόγος ή εσείς;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Για το τέταρτο και 20λεπτο της συνέντευξης αυτής ασφαλώς και είχα γνώση.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Μην μου λέτε το τέταρτο. Ή χρησιμεύσατε σε κάτι ή δεν χρησιμεύσατε. Προσπαθούμε εδώ όλοι οι δικηγόροι αν καταλάβατε, να καταλάβουμε σε τί ακριβώς χρησιμεύσατε. Ρωτάμε να δούμε σε επίπεδο ψυχιατρικό και ιατρικό χρησιμεύσατε σε κάτι; Ή μήπως εξυπηρετήσατε άθελά σας άλλα πράγματα; Εσείς ως Ψυχίατρος σταθήκατε απέναντι σε έναν άνθρωπο πολυτραυματία, κατεστραμμένο, ετοιμοθάνατο και σας λέει «θέλω εξομολόγο εγώ›. Αυτό το πράγμα τί το κάνατε; Τίποτα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: «Θέλω εξομολόγο› ζήτησε ο κ. Ξηρός.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Μην μου το ξαναπείτε.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: «Θέλω εξομολόγο και συγκεκριμένα τον πατέρα μου›. Αυτό ήταν ένα θέμα που το διαχειρίζονταν η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Και ρωτάω, εσείς ως Ψυχίατρος στο βαθμό που αυτό δεν είναι αίτημα, δεν είναι πονάω εδώ και θέλω ιώδιο, αλγκόν, αλοιφή. Είναι ψυχολογική ανάγκη. Δεν είναι παθολογική. Αυτό αφορά το δικό σας γνωστικό ιατρικό αντικείμενο. Εσείς ως Ψυχίατρος είπατε ότι αυτός ο άνθρωπος έχει ανάγκη από αυτό και νομίζω ότι στους θεράποντες γιατρούς πρέπει να γίνει αυτό; Δεν το είπατε. Το είπατε;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, εγώ ως Ψυχίατρος είπα στους θεράποντες γιατρούς αυτό ακριβώς που είπε, ότι «εγώ θέλω να εξομολογηθώ και θέλω εξομολόγο τον πατέρα μου›.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Τους συστήσατε να φέρουν τον πατέρα του εξομολόγο διότι θα τον βοηθούσε;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν έκανα καμία σύσταση.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν το κάνατε. Παρακολουθήσατε καθόλου την πορεία του ασθενούς μετά; Ασθενής σας ήταν.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν κλήθηκα για άλλη φορά.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν κληθήκατε, το ξέρω, μας το είπατε. Λέω αν το παρακολουθήσατε από ενημέρωση από το νοσοκομείο, από τις εφημερίδες, από την τηλεόραση;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Γενικός ρόλος μου είναι μέσα στο νοσοκομείο. Εφόσον δεν δέχθηκα άλλη πρόσκληση από τους συναδέλφους δεν θα μπορούσα να τον ξαναεπισκεφθώ.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Το θεωρήσατε ένα κοινό περιστατικό δηλαδή που δεν το παρακολουθήσατε ούτε ρωτήσατε πώς πάει, ούτε διαβάσατε μία εφημερίδα;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Θεώρησα ότι είναι ασθενής, σεβόμενη αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αρκετά.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Μισό λεπτό κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το «αρκετά› δεν απευθυνόταν σε σας.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ένα μεγάλο μέρος των ερωτήσεων της υπεράσπισης αποσκοπούν σε αυτό, να καταλάβουμε σε τί χρησίμευσε η κυρία. Στο τέταρτο που μείνατε μαζί του 21:00-21:30 το βράδυ σας είπε ότι «εγώ θέλω να καταθέσω›;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Εμένα;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ναι.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι. Ασφαλώς όχι.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Διαγνώσατε ότι είχε μία διάθεση να καταθέσει στην Αστυνομία ότι ήξερε και δεν ήξερε;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι. Ασφαλώς όχι. Δεν υπήρξε τέτοια παράμετρος στο χρόνο της επικοινωνίας με τον ασθενή.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Γιατί μερικές ώρες μετά καταθέτει, 2-5 όσες είναι. Κυρία μάρτυς, εσείς ως γιατρός και ως Ψυχίατρος πώς εκτιμάτε την στάση, το επίπεδο συνείδησης ενός ανθρώπου ο οποίος αντιμετωπίζοντας κατηγορία για 15 ανθρωποκτονίες περίπου, δεν ξέρω πόσες ακριβώς αντιμετωπίζει ο κ. Ξηρός και για μερικές εκατοντάδες ακόμα κακουργήματα, αγαπάει τον ανακριτή του; Ως Ψυχίατρος μπορείτε να μου το κρίνετε; Τί επίπεδο συνείδησης έχει ο άνθρωπος ο οποίος αγαπάει τον ανακριτή του;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Επιτρέψτε μου να σας απαντήσω μόνο στο πρώτο μέρος της ερώτησής σας. Το δεύτερο μέρος ούτε το ρώτησα. Το πρώτο μέρος σας επαναλαμβάνω, μην συγχέουμε την κατάσταση του επιπέδου συνείδησης που σημαίνει διαύγεια και ικανότητα εκτίμησης της αντικειμενικής πραγματικότητας με ένα κομμάτι ψυχολογικό, εσωτερικό του αρρώστου που εγώ ούτε το εξέτασα, ούτε έχω άποψη.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Τότε να έρθω σε μία δεύτερη ερώτηση που έχει σχέση με την συνείδηση της πραγματικότητας. Τί συνείδηση της πραγματικότητας έχει ένας άνθρωπος ο οποίος αντιμετωπίζοντας κατηγορία για 15 ανθρωποκτονίες και κάποιες εκατοντάδες ακόμη κακουργήματα, δηλώνει ότι μόλις βγει από το νοσοκομείο θα πάει διακοπές στο χωρίο του ανακριτή του; Αυτό είναι δήλωση που έκανε ο κ. Ξηρός. Ο άνθρωπος αυτός έχει συνείδηση της πραγματικότητας ή δεν έχει;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Επιτρέψτε μου να επαναλάβω τα ίδια και να σας κουράσω.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν είναι συναισθηματικός κόσμος αυτό, δεν είναι επιθυμία. Ήταν δήλωση στην γυναίκα του. «Εγώ το καλοκαίρι θα πάω διακοπές με τον Στέλιο›.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Το επίπεδο συνείδησης που σημαίνει ικανή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος και ασφαλώς σε αυτό το σημείο επιμένω ως Ψυχίατρος δεν μπορεί να κρίνει εκείνη ακριβώς την ώρα και σε αυτό το διάστημα και με την συγκεκριμένη συνέντευξη εάν ο κ. Ξηρός είχε άλλου τύπου επιθυμίες ή συναισθήματα.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν σας ρωτάω ούτε για επιθυμίες, ούτε για συναισθήματα. Μου κάνει εντύπωση γιατί υπεκφεύγετε. Ρωτάω πολύ συγκεκριμένο πράγμα. Ένας άνθρωπος που πρόκειται να μπει φυλακή.....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ δεν το έχω δει να είναι γραμμένο πουθενά αυτό. Σε καμία κατάθεσή του που διάβασα δεν το θυμάμαι.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Σε επανειλημμένες συνεντεύξεις, θα σας το φέρουμε. Λέτε να το έγραφε ο κ. Σύρος στην κατάθεση ότι «θα πάμε μαζί διακοπές›.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ξέρω. Τότε γιατί είναι δεδομένο; Θέτουμε δεδομένα που δεν τα ξέρει η κυρία. Δεν προέκυψε κάτι τέτοιο και παρακαλώ μην απαντάτε.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Θα σας το καταθέσουμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ξέρει τώρα η μάρτυρας αν θα πάει διακοπές με τον Στέλιο; Εννοείτε βέβαια τον κ. Σύρο απ’ ότι κατάλαβα. Ο κ. Σύρος δεν είναι ο Στέλιος;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιατί δεν πήγαινε και με τον κ. Διώτη μαζί να είναι παρέα ολόκληρη;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ο Στέλιος του το είχε υποσχεθεί. Ο Γιάννης δεν του είχε υποσχεθεί τίποτα απ’ ότι κατάλαβα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μην λέμε πράγματα που αρχίζουν και προκαλούν ιλαρότητα πλέον. Θέλω να αντιμετωπίζω πάντα θετικά την πλευρά σας όπως ξέρετε. Μην ρωτάτε τέτοια πράγματα, προκαλούν ιλαρότητα. Η μάρτυς δεν ξέρει τίποτα.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Γιατί αντιδράτε κάθε φορά που βρίσκεται σε δύσκολη θέση ο μάρτυρας;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπε ότι δεν ξέρει. Ξέρετε κυρία αν είναι ότι «εγώ θα κάνω διακοπές με τον Στέλιο›;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν την ρώτησα αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ρωτάτε υποθετικές ερωτήσεις; Δεν με ενδιαφέρει. Δεν επιτρέπω την ερώτηση.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Η κυρία δεν ξέρει απολύτως τίποτα. Δεν είναι υποθετική ερώτηση. Είναι γνωστό τοις πάσι και θα σας το καταθέσουμε και με μάρτυρες αν θέλετε. Θα σας φέρουμε και τα σχετικά δημοσιεύματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είναι τοις πάσι και δεν είναι σε κανέναν. Δεν προέκυψε από την διαδικασία, ούτε στην δικογραφία υπάρχει.