Κόσμος
Τετάρτη, 25 Ιουνίου 2003 09:47

Ευρω-αμερικανική συνάντηση κορυφής για την προώθηση των διατλαντικών σχέσεων

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ενωση πραγματοποιούν σήμερα στην Ουάσινγκτον την παραδοσιακή ετήσια συνάντηση κορυφής, η οποία έχει ως στόχο την ενίσχυση των διατλαντικών σχέσεων έπειτα από την ένταση που προκλήθηκε από τον πόλεμο στο Ιράκ.

Οι συνομιλίες θα αρχίσουν στις 10.30 (τοπική ώρα, 17.30 ώρα Ελλάδος) στον Λευκό Οίκο, όπου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους θα δεχθεί τον προεδρεύοντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης έλληνα πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι.

Οι τρεις άνδρες θα δώσουν κοινή συνέντευξη τύπου στις 13.20 τοπική ώρα (20.20 ώρα Ελλάδος) έπειτα από το γεύμα εργασίας, σύμφωνα με το πρόγραμμα της συνάντησης κορυφής.

Οι δύο πλευρές πρόκειται να υπογράψουν δύο συμφωνίες έκδοσης και δικαστικής συνδρομής που έχουν ως στόχο την ενίσχυση του αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Στο οικονομικό πεδίο θα αποφασισθεί η έναρξη διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για τις αεροπορικές μεταφορές ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία θα αντικαταστήσει το πλέγμα των ισχυουσών διμερών συμφωνιών ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ.

Πηγή: AΠΕ