Πολιτική
Παρασκευή, 27 Ιουνίου 2003 21:03

Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (27/06/2003) Μέρος 3/5

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εδώ Κύριε Πρόεδρε γίνεται ακριβώς όπως λέει ο Κ.Ποιν.Δ. Είναι αυτόφορο, είναι κακούργημα και συνελήφθη όπως λέει ο νόμος. Τηρήθηκε ακριβώς αυτό που λέει ο νόμος.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Δηλαδή το μπάνιο στην παραλία σημαίνει αυτόφορο;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Όπου τον βρείτε θα τον συλλάβετε.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Τέλος πάντων, αφήστε τα αυτά. Θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε και το δικαστήριο είναι αρμόδιο να τα κρίνει και να τα αξιολογήσει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα τα κουβεντιάσουμε όλα αυτά.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Διότι αν τελικά η Εισαγγελική Αρχή νομιμοποιεί τέτοιου είδους ενέργειες, δεν ξέρω τι μπορεί να σταθεί όρθιο εδώ. Εν πάση περιπτώσει.

Κύρια μάρτυς ήθελα το εξής να μου πείτε: από πότε έχετε γνωριστεί με τον Κώστα;

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Με το σύζυγό μου γνωριστήκαμε το 1985

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Στην Αθήνα;

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Στα Γιάννενα.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Από πότε είστε εκπαιδευτικός;

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Εργάζομαι σαν εκπαιδευτικός από το 1996.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Το πτυχίο σας πότε το πήρατε;

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Το 1989.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Συνεπώς όταν γνωριστήκατε ήσασταν ακόμη φοιτήτρια.

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Σωστά.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Τελειώσατε τις σπουδές σας και είστε ο πλέον ενήμερος άνθρωπος περί των ασχολιών του Κώστα, των σκέψεων, των δράσεων, των πεποιθήσεών του, δώστε μας μια εικόνα. Εάν τελικά ο χαρακτήρα και η συμπεριφορά του Κώστα δείχνουν τον κακούργο, που εκτελεί κακούργημα κατά την άποψη του κ. Εισαγγελέα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Έτσι κατηγορείται.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Καλά, πολλοί κατηγορήθηκαν κ. Εισαγγελεύς και για χειρότερα πράγματα, αλλά όπως αντιλαμβάνεστε στο τέλος...

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Το δικαστήριο θα κρίνει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτή την ώρα ο κ. Εισαγγελεύς δεν λέει τέλεσε, λέει κατηγορείται. Ο κ. Εισαγγελεύς τα μετράει τα λόγια του. Δεν είπε ότι τέλεσε, είπε κατηγορείται.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Κυρία μάρτυς μην παρασύρεστε εσείς από την αντιδικία με τον κ. Εισαγγελέα αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Εκείνο που θα ήθελα να πείτε στο δικαστήριο είναι η εν γένει συμπεριφορά του Κώστα από την ημέρα που τον γνωρίσατε μέχρι την ημέρα που είχατε αυτή τη δραματική εμπειρία.

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Με τον άνδρα μου ήμασταν κι δυο 19 χρονών όταν γνωριστήκαμε και ουσιαστικά μεγαλώσαμε και ωριμάσαμε μαζί, είμαστε μαζί 18 χρόνια. Ποτέ όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρξε κάτι στη συμπεριφορά του, κάτι παράξενο, κάτι αλλόκοτο που να με υποψιάσει πως κάτι περίεργο συνέβαινε, ότι είχε κάποια παράνομη δραστηριότητα.

Όπως σας είπα και πριν ήταν άνθρωπος ήπιος, εργατικός, φιλήσυχος, δεν μάλωνε ποτέ με κανέναν, ήταν υπερβολικά φιλότιμος άνθρωπος, βοηθούσε συνέχεια, αγαπούσε τους ανθρώπους. Δεν πιστεύω ότι ποτέ θα έκανε κάτι που θα έβλαπτε ανθρώπους.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Εκείνο που θα ήθελα να πείτε στο δικαστήριο είναι εάν ποτέ είχε υποπέσει στην αντίληψή σας ότι σε ώρες που δεν ήταν μαζί σας, είχε επιδόσεις τέτοιες, σαν αυτές που κατηγορείται.

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Ποτέ. Εξάλλου πάντα ήξερα που βρισκόταν, έστω και να έλειπε από το σπίτι.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Εκείνο επίσης που θα ήθελα να ξέρω, είναι και αν πριν από τη γνωριμία σας, ποια ήταν η συμπεριφορά του, τι έχετε πληροφορηθεί;

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Τα ίδια που σας περιγράφω. Μπορεί να το καταθέσει –φαντάζομαι- όλο το χωριό του που τον γνωρίζει και μεγάλωσε εκεί, ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στο χωριό του. Είναι πολύ κοινωνικό άτομο και φοβερά φιλικός άνθρωπος.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Στο διάστημα που εργαζόταν στο τυπογραφείο μπορείτε να πείτε τι συμπεριφορά είχε επιδείξει και πως τον αξιολογούσαν οι εργοδότες του;

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Θα πρέπει να πω ότι είχαν τις άριστες εντυπώσεις οι εργοδότες του από το σύζυγό μου.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Εν συνεχεία όταν έφυγε από το τυπογραφείο και άρχισε να ασχολείται με κτηματικές συναλλαγές, μπορείτε να πείτε οι πελάτες του τι άνθρωποι ήταν; Πρόκειται περί αξιόλογων ανθρώπων; Σεβαστών;

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Έτσι όπως το λέτε είναι, οι οποίοι πρέπει εδώ να πω ότι μετά τη σύλληψη με πληροφόρησαν από την εργασία του συζύγου μου εκεί στο μεσιτικό γραφείο που δούλευε ότι και εκείνοι έπαιρναν τηλέφωνα και έλεγαν ότι «δεν πιστεύουμε ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο, δεν πιστεύουμε ότι είναι αληθινά αυτά που λέγονται›.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Δεν έχω άλλη ερώτηση Κύριε Πρόεδρε. Σας ευχαριστώ.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Βέβαια εσείς είστε η σύζυγος σας καταλαβαίνω...

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Και συνεπώς είναι αναξιόπιστη θέλετε να πείτε. Αυτές οι επισημάνσεις εκεί κατατείνουν Κύριε Πρόεδρε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ο γάμος είναι ιερή σχέση. Είχατε παντρευτεί το 1991. Τότε εργαζόταν στο τυπογραφείο και από τη δουλειά αυτή έφυγε το ΄99.

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Στο τέλος του 2000.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Παραιτήθηκε;

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Ναι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Σας είπε γιατί παραιτήθηκε;

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Ναι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Γιατί;

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Είχε κουραστεί από αυτή την εργασία, ήταν φοβερά κουραστική δουλειά, είχε εξαντλητικό ωράριο και απαιτούσε μεγάλες ηθικές δυνάμεις, που τον κούρασε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Και βρήκε τη δουλειά αυτή στο κτηματομεσιτικό γραφείο;

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Ναι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Όταν έγινε αυτό που έγινε στον Πειραιά με τον κ. Σάββα Ξηρό, το θυμάστε αυτό.

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Βεβαίως.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Στις 29 Ιουνίου. Ακούστηκε από τα ΜΜΕ αυτό που ακούστηκε. Το θυμάστε;

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Ναι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κουβεντιάσατε με το σύζυγός σας καθόλου;

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Εκείνο το βράδυ εμείς βρισκόμασταν σε ένα γάμο. Παντρευόταν ένας ξάδελφός του άνδρα μου και ήμασταν στο γάμο. Δεν μπορώ να πω ότι το κουβεντιάσαμε ιδιαίτερα, επειδή ήταν και η εποχή που προγραμματίζαμε τις διακοπές μας και ετοιμαζόμασταν να φύγουμε, το σχολιάσαμε σαν γεγονός. Δεν θυμάμαι να το σχολιάσαμε κάπως ιδιαίτερα, απλώς σαν ένα γεγονός που ακούστηκε στην τηλεόραση ότι έσκασε αυτή η βόμβα στα χέρια κάποιου ανθρώπου. Μετά δεν θυμάμαι πως έγινε η σειρά, δεν θυμάμαι πολύ καλά όλα αυτά τα γεγονότα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Με τον κ. Κωστάρη κουβεντιάσατε καθόλου;

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Όχι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ο σύζυγος;

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Δεν γνωρίζω.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ειδώθηκαν καθόλου;

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Να σας πω όλο το πρόγραμμά μας μετά από τις 29/9/2002. Για μερικές μέρες ακόμη ο σύζυγός μου εργάστηκε στο γραφείο του...

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πότε πήγατε διακοπές;

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Πρώτα κάναμε ένα ταξίδι στη Βόρεια Ελλάδα όπως το είχαμε προγραμματίσει πριν από τις 29, δηλαδή το πρόγραμμά μας δεν άλλαξε καθόλου.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Με τα παιδιά σας ή με παρέα;

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Με τα παιδιά μας. Κάναμε ένα ταξίδι στη Βόρεια Ελλάδα, μετά επιστρέψαμε στο χωριό του συζύγου μου.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πότε;

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Πρέπει να ήταν γύρω στις 10 με 11 Ιουλίου. Δεν θυμάμαι ακριβώς.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δηλαδή το γεγονός της έκρηξης στα χέρια του κ. Σάββα Ξηρού το μάθατε ταξιδεύοντας.

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Όχι. Ήμασταν εδώ στην Αθήνα. Πρέπει να είχαμε μείνει 4 – 5 μέρες στην Αθήνα και μετά φύγαμε. Μετά γυρίζουμε στο χωριό του συζύγου μου, αλλά εκείνο το διάστημα ήταν έγκυος η αδελφή μου και γέννησε και είχαμε άλλα δικά μας πράγματα για να ασχοληθούμε. Πήγαμε στην αδελφή μου που είχε γεννήσει, εγώ έμεινα μερικές μέρες μαζί της για να τη βοηθήσω και μετά επέστρεψα στο χωριό του συζύγου μου.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τον κ. Θωμά Σερίφη είχατε καμία επαφή;

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Πότε;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πριν συλληφθεί ο σύζυγός σας.

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Ναι. Τον συναντήσαμε 2 μέρες πριν τη σύλληψη του συζύγου μου, ένα βράδυ που είχαν πάει κάποια ανίψια του άνδρα μου σε ένα μαγαζί για να διασκεδάσουν και εκεί ήρθε ο κ. Σερίφης συνοδευόμενος με μια φίλη του.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τον κ. Κωστάρη;

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Και τον κ. Κωστάρη τον έχω δει. Με τον κ. Κωστάρη πρέπει να είμαστε ένα δυο βράδια πιο πριν, δεν θυμάμαι ακριβώς να σας πω. Αλλά αυτό δεν είναι παράξενο για εμένα, ήμασταν σε συχνή επικοινωνία μαζί. Ήμασταν φίλοι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Με τον κ. Θωμά Σερίφη είστε κουμπάροι;

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Όχι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ο κ. Θωμάς Σερίφης είναι κουμπάρος με τον κ. Κωστάρη;

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Όχι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τι είπατε εσείς για τη 17Ν;

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Απορούσα κι εγώ για το πως εξελίχθηκαν έτσι τα πράγματα γρήγορα γι’ αυτή την Οργάνωση που τόσα χρόνια την έψαχναν και ξαφνικά άρχισαν τα γεγονότα να έρχονται το ένα μετά το άλλο έτσι γρήγορα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ο σύζυγός θυμάστε αν εκφράστηκε;

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Τα ίδια σχόλια κι εκείνος. Αλλά εδώ, θέλω να το τονίσω αυτό, ήμασταν σε διακοπές, είχε προηγηθεί το ταξίδι μας, ήταν η γέννα της αδελφής μου και δεν ασχοληθήκαμε ιδιαίτερα με αυτά τα πράγματα.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Έχετε σχέση με την Κέρκυρα; Εργαστήκατε εκεί ως εκπαιδευτικός;

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Έχω σχέση με την Κέρκυρα.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Τι σχέση;

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Εκεί μεγάλωσα αλλά δεν έχω εργαστεί ποτέ σαν εκπαιδευτικός εκεί.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Τα Χριστούγεννα του ’89 θυμάστε που τα περάσατε;

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Ναι.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Που;

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Εδώ στην Αθήνα.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Μαζί με το σύζυγός σας;

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Θυμάμαι πολύ καλά αυτά τα Χριστούγεννα, επειδή ήταν ακριβώς εκείνες οι μέρες που συγκατοικήσαμε μαζί με τον σύζυγό μου.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Αν σας πω ότι ο ίδιος λέει ότι πήγε στην Κέρκυρα και πέρασε τα Χριστούγεννα; Είναι αλήθεια ή όχι; Δικαίωμά του είναι να μην πει αλήθεια.

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Συνήθως οι άνδρες αυτές τις στιγμές δεν τις θυμούνται και τις θυμούνται περισσότερο οι γυναίκες.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: ¶ρα περάσατε μαζί Χριστούγεννα του ’89 στην Αθήνα.

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Μαζί με τους γονείς του και τον ίδιο στην Αθήνα, μόλις είχαμε νοικιάσει το σπίτι μας και το επιπλώναμε. Ήμασταν όλες τις μέρες μαζί.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Πρόεδρος έχει το λόγο.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία μάρτυρα, δεν κατάλαβα όταν συνελήφθη ο σύζυγός σας στην παραλία και σας είπαν Ασφάλεια, εσείς τρέξατε για τον κουμπάρο σας και δεν θυμάμαι ποιον είπατε.

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Τον κ. Βλασίου Σωτήρη.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ¶λλον κουμπάρο. Έλεγα μήπως εννοούσατε τον Κωστάρη ή Μήτση. Πώς τον είπατε;

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Βλασίου Σωτήρη.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εδώ κατατέθηκε σήμερα, ελέχθη ότι κάποιο διάστημα ο σύζυγός σας έμεινε μαζί με τον κ. Κωστάρη και φιλοξενήθηκε και με τον κ. Θωμά Σερίφη. Τοποθέτησαν αυτό το ΄89, αν το έχω συγκρατήσει καλά. Εσείς έχετε σχέσεις από το ΄85. Την ξέρατε αυτή την συγκατοίκηση;

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Ναι, την θυμάμαι.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εξηγήστε μας. Εσείς μένατε αλλού τότε;

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Ναι, εγώ σπούδαζα όπως σας είπα και ο άντρας μου είχε έρθει στην Αθήνα για να .....

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς σπουδάζατε στα Γιάννενα;

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Ναι, στα Γιάννενα. Ο άντρας μου είχε έρθει στην Αθήνα.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο μετέπειτα άντρας σας και τότε γνωστός σας ήταν στην Αθήνα.

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Ναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Εισαγγελεύς έχει το λόγο.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Συνελήφθη ο σύζυγός σας με τις συνθήκες που μας περιγράψατε. Μεταφέρθηκε στην Αθήνα. Εσείς πότε και κάτω από ποιες συνθήκες τον είδατε για πρώτη φορά μετά την σύλληψή του;

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Εμείς ξεκινήσαμε για την Αθήνα τα ξημερώματα της Κυριακής, 21ης Ιουλίου. Εκείνη την ημέρα αν και προσπαθήσαμε, όλη την ημέρα την Κυριακή δεν μπορέσαμε να τον δούμε και μας επετράπη να τον δούμε την Δευτέρα το πρωί για 5΄λεπτά. Τον είδα μέσα σε ένα γραφείο εκεί στην Ασφάλεια όπου ήταν παρόντες και 6-7 Αστυνομικοί, οι οποίοι συνεχώς, όλη την ώρα μας παρότρυναν να μιλάμε δυνατά για να ακούμε τί λέμε.

Εκεί τον ρώτησα φυσικά τί συμβαίνει, τί είναι όλα αυτά που γίνονται και εκείνος ακριβώς αυτό μου είπε: «δεν ξέρω, δεν καταλαβαίνω τί συμβαίνει εδώ πέρα. Κάποιο λάθος έχει γίνει και φαντάζομαι πως θα τελειώσουν όλα αυτά και θα γυρίσουμε σπίτι›. Μετά με ρώτησε για τα παιδιά, τί κάνουν, πώς το αντιμετώπισα.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Μαζί με εσάς ήταν και συγγενείς του συζύγου σας;

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Ο πατέρας του και η αδελφή του αν θυμάμαι καλά.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Αυτό έγινε την Δευτέρα το πρωί;

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Την Δευτέρα το πρωί.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Από εκεί και πέρα το επισκεπτήριό σας;

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Τον ξαναείδα την Δευτέρα το απόγευμα και μετά τον έβλεπα καθημερινά πρωί-απόγευμα για 5΄ λεπτά στην Ασφάλεια ώσπου να μεταφερθεί στον Κορυδαλλό.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Η αδυναμία να τον προσεγγίσετε υπήρξε μονάχα την Κυριακή.

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Ναι.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Βλέπω ότι επισημαίνετε πάρα πολύ ως αρνητικό το γεγονός της μεταφοράς του με ελικόπτερο.

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Ναι.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Θα ήταν καλύτερες οι συνθήκες αν τον έβαζαν μέσα σε μία κλούβα και τον έφερναν 10 ώρες από την Θεσπρωτία και τον οδηγούσαν για ανάκριση;

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Είναι έξω από τα δεδομένα μας και αυτό σε αποσυντονίζει. Κάπως έτσι εγώ το αισθάνομαι.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Κατάλαβα. Δεν σας κρύβω ότι η περιγραφή που κάνατε για την σύλληψη του συζύγου σας είναι κάτι που δικαιολογεί τα αισθήματα αυτά που έχετε αυτή την στιγμή. Σημείωσα κάτι που είπατε. Όταν ανακατευτήκατε οι Αστυνομικοί τί είπαν όταν απευθύνθηκαν σε εσάς;

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: «Μην φωνάζεις, κάτσε εκεί κυρά μου, κάτσε στην άκρη›, τέτοια πράγματα.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Σημείωσα και κάτι άλλο. «Πάρε τα παιδιά› είπαν.

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: «Πάρε το παιδί›. Αλλά σας είπα, εγώ έκανα εντελώς διαφορετικές σκέψεις. Εγώ πίστευα ότι αυτοί οι άνθρωποι ήταν κακοποιοί και ότι ήθελαν με αυτό τον τρόπο να έχουν εξασφαλισμένο ότι το παιδί δεν θα κάνει κάποια άλλη απρόβλεπτη κίνηση και γι αυτό μου έλεγαν να πάρω το παιδί.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Ποια ημέρα έγινε η σύλληψη είπατε;

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Σάββατο.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Την Κυριακή ήσασταν εδώ;

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Βεβαίως.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Δεν σας επετράπη να τον δείτε;

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Όχι, καθόλου.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Πού πήγατε;

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Ήμασταν στην Ασφάλεια. Ζητήσαμε να τον δούμε. Δεν μας επέτρεψαν να τον δούμε. Πήγαμε στα Δικαστήρια μήπως μπορούσαμε εκεί να τον δούμε, ούτε κι εκεί. Ξαναεπιστρέψαμε στην Ασφάλεια, ζητήσαμε πάλι να τον δούμε, ούτε κι εκεί μπορέσαμε.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Δεν σας επετράπη όλη την Κυριακή.

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Όχι.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Τον είδατε;

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Την Δευτέρα το πρωί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήθελα να σας ανακοινώσω ότι έχω σημείωμα ότι ειδοποιήθηκε ο μάρτυρας που είπαμε. Θα είναι εδώ την Δευτέρα το πρωί στις 09:00.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Όταν τον είδατε την Δευτέρα πλέον σας είπε ότι τον ξενύχτησαν την ημέρα που τον συνέλαβαν από τις 21:30 το βράδυ μέχρι τις 09:30 το πρωί να καταθέσει;

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Ναι, ξέρω ότι ήταν άγρυπνος. Επίσης εδώ θέλω να πω ότι και τα δυο προηγούμενα βράδια πάλι δεν είχαμε κοιμηθεί πολύ καλά γιατί .....

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Τί ώρα έγινε η σύλληψή του στην παραλία;

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: 15:30 το μεσημέρι.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Ήρθε εδώ και από τις 21:30 το βράδυ μέχρι τις 09:30 το πρωί είχε την ανάκριση. Σας είπε εάν του δήλωσαν ότι μπορούσε να προσλάβει, να απευθυνθεί σε δικηγόρο;

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Όχι από την πρώτη ημέρα που τον είδα, αλλά αργότερα έμαθα ότι ποτέ δεν ρωτήθηκε για κάτι τέτοιο.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Εσείς πότε για πρώτη φορά απευθυνθήκατε σε δικηγόρο; Ποια μέρα;

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Πρέπει να ήταν την Κυριακή αν θυμάμαι καλά.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Την ίδια ημέρα; Σάββατο έγινε η σύλληψη. Την Κυριακή απευθυνθήκατε σε δικηγόρο;

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Δεν θυμάμαι καλά. Ή Κυριακή ή Δευτέρα ήταν. Δεν μπορώ να θυμηθώ ακριβώς.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Δηλαδή όταν εσείς αποταθήκατε σε δικηγόρο τον είχατε δει τον Κώστα;

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Όχι, δεν τον είχα δει.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Πριν τον δείτε λοιπόν;

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Πριν τον δω.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Ο δικηγόρος πότε τον επισκέφθηκε;

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Δεν θυμάμαι, την Δευτέρα;

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Πριν από την κατάθεση που έδωσε ή μετά;

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Μετά.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Η κατάθεση είναι δεδομένο ότι εδόθη στις 21:30 το βράδυ της ιδίας ημέρας. Διήρκησε μέχρι στις 09:30. Επί 12 ώρες δηλαδή ήταν εκεί.

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Τον είδα μετά.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Γινόταν ευχέλαιο και το πρόσεχαν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ολονυχτία λοιπόν.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Εσείς εν συνεχεία πλέον αποταθήκατε. Στον Εισαγγελέα πότε τον πήγαν;

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Δεν θυμάμαι. Νομίζω την Κυριακή τον πήγαν στα Δικαστήρια.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Στον Εισαγγελέα πότε τον πήγαν και αν ξέρετε τί δήλωσε στον κ. Εισαγγελέα μόλις πήγε εκεί;

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Ναι, ξέρω. Δεν θυμάμαι πότε τον πήγαν στον Εισαγγελέα, αλλά ξέρω ότι εκεί βέβαια δεν δέχθηκε τίποτα από όλα αυτά που τον κατηγορούσαν.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Δηλαδή δήλωσε ευθείς αμέσως....

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Ότι δεν έχει καμία σχέση.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Όλα αυτά τα οποία έγραφαν οι καταθέσεις του δεν ήσαν αληθή. Δεν έχω άλλη ερώτηση.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία μάρτυρα, σημείωσα ότι όταν τον είδατε για 5 λεπτά και τον ρωτήσατε σας είπε «δεν καταλαβαίνω τί συμβαίνει›.

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Ναι.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ήταν αληθινός αυτός ο ισχυρισμός του την Δευτέρα το πρωί ότι «δεν καταλαβαίνει τί συμβαίνει› ενώ είχε δώσει μία ολόκληρη κατάθεση; Αυτό θέλω να καταλάβω. Έτσι είπατε εσείς «τον είδαμε την Δευτέρα το πρωί 22/7 για 5 λεπτά στην ΓΑΔΑ και μου είπε σιγανόφωνα: δεν καταλαβαίνω τί συμβαίνει›. Ενώ στη συνέχεια στην κατάθεσή σας είπατε και προέκυψε από την όλη συζήτηση ότι την ίδια ημέρα που τον έφεραν 20/7, Σάββατο προς Κυριακή κατάθεσε τα όσα κατέθεσε. Όταν σας λέει εσάς «δεν καταλαβαίνω τί συμβαίνει› είναι ακριβή αυτά που σας είπε ότι δεν καταλαβαίνει; Αφού έχει δώσει μία κατάθεση και έχει πει. Θέλω να μπω στο νόημα της φράσης «δεν καταλαβαίνω τί συμβαίνει›, ενώ έχει πει όσα έχει πει επί ώρες με ξενύχτια. Αν μπορείτε να μου το εξηγήσετε, αν δεν μπορείτε δεν πειράζει.

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Απλώς λέω ότι δεν ξέρω τί συνέβη εκεί στην Ασφάλεια εκείνο το βράδυ. Δεν μπορώ να γνωρίζω. Αλλά εμένα μου φαινόταν απόλυτα πιστευτός.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κατάλαβα καλά; Όταν τον ρωτήσατε κι εκεί σας έλεγαν να μιλάτε δυνατά, τον ρωτήσατε εσείς «τί γίνεται› κι εκείνος σας είπε «δεν καταλαβαίνω τί συμβαίνει›.

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Μου λέει: «κάποιο λάθος έχει γίνει, δεν ξέρω τί γίνεται›. Για μένα ήταν απόλυτα πιστευτός. Δεν ξέρω τί έγινε στην Ασφάλεια εκείνο το βράδυ.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ρωτάω τί έγινε.

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Επειδή με ρωτάτε για να δικαιολογήσω .....

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτάω γιατί σας είπε «δεν καταλαβαίνω τί συμβαίνει› όταν από τα έγγραφα βγαίνει ότι επί ώρες είχε δώσει μία κατάθεση πώς και τί.

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Αυτό λέω, ότι δεν ξέρω τί ακριβώς συνέβη εκείνο το βράδυ.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα προσπαθήσουμε όσο μπορούμε με την βοήθεια την δική σας.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Μάλλον η κοινή λογική θα μας βοηθήσει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η κοινή λογική δεν είναι τόσο κοινή όσο νομίζουν όλοι είχε πει ο Ουάιλντ και κάποιου δίκιο έχει. Ο κ. Σοφός έχει το λόγο.

Θ. ΣΟΦΟΣ: Κυρία Καρατσώλη, να θέσω λίγο διαφορετικά την ερώτηση του κ. Προέδρου του κ. Εφέτου. Λέγοντάς σας ο Κώστας «δεν καταλαβαίνω τί συμβαίνε› πιστεύετε τελικά ότι είχε δώσει αυτή την κατάθεση;

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Όχι.

Θ. ΣΟΦΟΣ: Πιστεύω ότι τελικά έδωσε αυτή την κατάθεση; Διότι διατυπώνοντας αυτό το ερώτημα με δεδομένο ότι έδωσε μία κατάθεση είναι εύλογη πλέον η ερώτηση γιατί σας είπε «δεν καταλαβαίνω τί συμβαίνει›. Αλλά επειδή δεν είναι και τόσο δεδομένο ότι έδωσε αυτή την κατάθεση....

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Την Δευτέρα το πρωί γίνεται αυτή η συζήτηση. Μέχρι τώρα ο ισχυρισμός της υπεράσπισης είναι ότι η κατάθεση αυτή δόθηκε υπό πίεση. Υπάρχει το τμήμα της υπεράσπισης που λέει ότι δεν δόθηκε ποτέ; Κατασκευάστηκε εκ των υστέρων, μετά την Δευτέρα;

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Αυτά θα τα ακούσετε κ. Εισαγγελεύ από την απολογία του κατηγορουμένου. Η υπεράσπιση ερευνώντας τί έχει συμβεί.....

Θ. ΣΟΦΟΣ: Υπέγραψε υπό πίεση, δεν κατέθεσε υπό πίεση.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Στα άδυτα της Ασφάλειας όταν είπατε ότι υπάρχει και το μίσος των κατηγορουμένων έναντι των δικηγόρων, δεν είναι δυνατόν να έχει άποψη η υπεράσπιση. Θα σας πει ο ίδιος ο κατηγορούμενος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ εδώ μέσα πάντως δεν ξέρω αν είδα μίσος της Αστυνομίας έναντι των δικηγόρων, αλλά των δικηγόρων πολλά εναντίον της Αστυνομίας ελέχθησαν εδώ μέσα. Όχι όλοι οι δικηγόροι, αλλά μερικοί το τί είπαν κατά της Αστυνομίας. Ο κ. Σοφός να συνεχίσει.

Θ. ΣΟΦΟΣ: Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Κυρία Καρατσώλη, πηγαίνατε το καλοκαίρι διακοπές στο χωριό;

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Ναι, κάθε καλοκαίρι.

Θ. ΣΟΦΟΣ: Κάθε καλοκαίρι ποιο μήνα;

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Τον Αύγουστο που συνήθως έπαιρνε άδεια ο σύζυγός μου.

Θ. ΣΟΦΟΣ: Πόσες ημέρες του Αυγούστου μένατε στο χωριό;

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Πάρα πολλές. Σίγουρα 3 βδομάδες.

Θ. ΣΟΦΟΣ: Περίπου μπορείτε να προσδιορίσετε το διάστημα;

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Από τις αρχές Αυγούστου συνήθως μέχρι τέλη Αυγούστου.

Θ. ΣΟΦΟΣ: Κάθε χρόνο;

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Ναι, κάθε χρόνο.

Θ. ΣΟΦΟΣ: Ξέρετε ότι κατηγορείτε για τον Απρίλιο του 2002;

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Ναι, ξέρω ότι κατηγορείται για συμμετοχή σε κάποια ληστεία τότε.

Θ. ΣΟΦΟΣ: Θυμάστε μήπως την ημερομηνία της κατηγορίας για την πράξη;

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Ναι, 2 Απριλίου.

Θ. ΣΟΦΟΣ: Από την ενημέρωση που έχετε και την γνώση σας μπορείτε να καταθέσετε πού βρισκόταν εκείνη την ημέρα ο σύζυγός σας;

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Αυτό είναι ένα στοιχείο που εμένα με πείθει ότι ο άντρας μου δεν έχει καμία σχέση με όλα αυτά που τον κατηγορούν, γιατί από το γραφείο το μεσιτικό που εργαζόταν μου είπαν ότι εκείνη την συγκεκριμένη ημέρα είχε ένα ραντεβού για να υποδείξει σε κάποιον πελάτη ένα ακίνητο, ένα οικόπεδο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τον κύριο θα τον φέρουμε την Δευτέρα.

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Επίσης θα ήθελα να πω επιπλέον ότι τον κατηγορούν και για μία άλλη ληστεία το χειμώνα του ΄97. Τον χειμώνα του ΄97 το δεύτερό μας παιδί ήταν στο δεύτερο έτος της ηλικίας του και θυμάμαι πολύ καλά ότι εκείνη την χρονιά ήταν συνεχώς άρρωστος, ανά βδομάδα είχε πυρετό. Δηλαδή μας είχε καθηλωμένους και τους δύο μέσα στο σπίτι. Ήμασταν σε πίεση εκείνη την χρονιά συγκεκριμένα γιατί αρρώσταινε συνέχεια ο μικρός. Οπότε δεν πιστεύω ότι είχε τον χρόνο να κάνει κάτι άλλο και μάλιστα κρυφό και παράνομο.

Θ. ΣΟΦΟΣ: Υπήρξε επικοινωνία κα Καρατσώλη με αυτόν τον μάρτυρα;

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Ναι, υπήρξε.

Θ. ΣΟΦΟΣ: Τί γνωρίζετε για την επικοινωνία αυτή;

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Θυμήθηκε τον σύζυγό μου. Θυμήθηκε ότι είχαν πάει το ραντεβού αλλά δεν ήταν διατεθειμένος να έρθει να το καταθέσει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τον καλέσαμε εμείς και θα έρθει.

Θ. ΣΟΦΟΣ: Είχε οποιουδήποτε είδους ανάμειξη με πολιτική δραστηριότητα ο Κώστας;

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ: Όχι, δεν μπορώ να πω ότι ήταν οργανωμένος σε κάποιο φορέα ή πολιτικό Κόμμα.

Θ. ΣΟΦΟΣ: Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας ευχαριστούμε. Να πάτε στο καλό.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Κύριε Καρατσώλη, ακούσατε τί είπε η κυρία σας σχετικά με την χρονική περίοδο των Χριστουγέννων του 1989. Τί έχετε να πείτε;

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Εγώ θυμάμαι ότι είχα πάει στην Κέρκυρα και νομίζω ότι ήταν το ΄90 που ήταν με τους γονείς μου στο Γαλάτσι. Τότε είχε πρωτοπάει στο Γαλάτσι το ΄90 και τότε ήταν οι γονείς μου εκεί.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Η κυρία σας πάντως είπε ότι περάσατε μαζί, φτιάχναμε μάλιστα και το σπίτι το ΄89.

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Εγώ θυμάμαι ότι ήταν το ΄90. Ήταν δηλαδή μια χρονιά πριν παντρευτούμε που πήγαμε στο Γαλάτσι.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Γνωρίζετε πού είναι η καφετέρια «ΛΕΤΖΟΣ› και πού βρίσκεται το ΙΘ΄Αστυνομικό Τμήμα Βύρωνα; Αν γνωρίζετε.

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Το ΙΘ΄ Αστυνομικό Τμήμα Βύρωνα το είπατε εσείς. Στο Βύρωνα. Το γνωρίζω. Αν το γνωρίζω από πού;

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Σε ποιο δρόμο βρίσκεται;

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Όχι, δεν γνωρίζω. Την καφετέρια «ΛΕΤΖΟΣ› την έχω ακουστά. Νομίζω ότι είναι κάπου στο Παγκράτι.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Έχετε πάει;

Κ. ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ: Νομίζω πιο παλιά έχω πάει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Παπαπάσχος μου λέτε ότι δεν θα προσέλθει.

Θ. ΣΟΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, είναι και μία μάρτυς με την άδεια του Δικαστηρίου σας η οποία θα έρθει την Δευτέρα να εξεταστεί, η κα Μαρία Μαστραντώνη για τον κ. Καρατσώλη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η κα Φάρα Φωτεινή του Ελευθερίου. Πού γεννηθήκατε;

Φ. ΦΑΡΑ: Στη Δυτική Γερμανία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πού κατοικείτε;

Φ. ΦΑΡΑ: Εδώ στην Αθήνα, Εθνικής Αντιστάσεως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επάγγελμα;

Φ. ΦΑΡΑ: Δουλεύω σε κάποιο μεσιτικό γραφείο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Ορκίζομαι να πω την αλήθεια›.

Φ. ΦΑΡΑ: Ορκίζομαι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μάλλον εσείς θα μας πείτε για εκείνες τις κρίσιμες ημερομηνίες. Διακοπή για 5 λεπτά.

ΔΙΑΚΟΠΗ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση που έχει διακοπεί. Σας παρακαλώ πολύ ελάτε κυρία. Η κα Φάρα Φωτεινή. Να σας ρωτήσει κάτι θέλει βάσει των βιβλίων που υπάρχουν στο χέρι.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Αυτό το ημερολόγιο τηρείται από το γραφείο;

Φ. ΦΑΡΑ: Ναι, βεβαίως. Αναγνωρίζω και τα γράμματα τα συγκεκριμένα, τα οποία είναι κάποιοι συνεργάτες μου που ήταν στενοί συνεργάτες με τον Κώστα. Εδώ θα πρέπει να πω το εξής: ότι επειδή έχω και την ιδιότητα στο γραφείο να είμαι γραμματέας, στην γραμματειακή υποστήριξη του γραφείου, ό,τι ραντεβού γινόταν στο γραφείο εγώ θα το γνώριζα. Το συγκεκριμένο μου είχε αναφερθεί, για όλα τα ραντεβού που είχε τις ημέρες αυτές.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Την 1η Απριλίου, ημέρα Δευτέρα, σημειώνετε μια σειρά από ραντεβού. Αυτά είναι ραντεβού που επρόκειτο να γίνουν την ίδια μέρα;

Φ. ΦΑΡΑ: Για την ίδια μέρα είναι λίγο δύσκολο γιατί θα πρέπει να ξέρουμε αν ο ενδιαφερόμενος αγοραστής θα είχε το χρόνο για να μπορέσω να κάνω κάποιο ραντεβού. Συνήθως κάνουμε κάποια προεργασία από την προηγούμενη μέρα για ένα ραντεβού την μεθεπόμενη μέρα.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Εδώ αναφερόμεθα σε ένα συγκεκριμένο ραντεβού που αφορά έναν πελάτη Χρήστο Ιωάννου για τον οποίον τι θυμάστε και τι έχετε να πείτε;

Φ. ΦΑΡΑ: Θα πω το εξής: το πρώτο μου σοκ για τον Κώστα επειδή τον ξέρω πάρα πολύ καλά ήταν η σύλληψη του. Το δεύτερο μου σοκ ήταν όταν είδα κάποιες κατηγορίες του Κώστα. Αμέσως ανέτρεξα λίγο στο αρχείο μου για να δω κάποιες μέρες από αυτές τις οποίες κατηγορούταν το διάστημα που ήμασταν μαζί.

Ανέτρεξα για μια κατηγορία που είχε ο Κώστας στις 2 Απριλίου για κάποια ληστεία. Είχα σημειώσει στο προσωπικό μου ημερολόγιο για ένα ραντεβού που είχε στις 14:30 η ώρα με κάποιο κ. Ιωάννου για ένα οικόπεδο που θα έπρεπε να του υποδείξει στην Αλσούπολη συγκεκριμένα.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Η Αλσούπολη που είναι;

Φ. ΦΑΡΑ: Η Αλσούπολη είναι κοντά μεταξύ Φιλοθέης προς Ν. Ιωνία. Αλλά συνήθως δεν κλείνουμε πάντα το ραντεβού στο σημείο που είναι το ακίνητο για ευνόητους λόγους, καταλαβαίνετε. Αλλιώς θα μπορούσαμε τηλεφωνικά.

Θυμάμαι την ημέρα αυτή ο Κώστας -το θυμάμαι και είμαι απόλυτη γι’ αυτό που θα πω- ότι 14:30 η ώρα είχε ραντεβού στη Ν. Ιωνία με τον κ. Ιωάννου το οποίο από κει θα ακολουθούσε διαδρομή για να πάει στη Αλσούπολη να υποδείξει το οικόπεδο και εν συνεχεία να κάνει κάποια συζήτηση μαζί του και επιστροφή πάλι στη Ν. Ιωνία. Φαντάζομαι ότι η διαδικασία αυτή θέλει τουλάχιστον μια ώρα.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Αν τελικά το ραντεβού ήταν 14:30 η ώρα ?

Φ. ΦΑΡΑ: Στη Ν. Ιωνία. Και δεν είναι απόλυτο. Μπορεί και να είναι 14:40, 14:45.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Αν τελικά, όλη αυτή η διαδικασία θα διαρκούσε πόσο; Να πάμε από τη Ν. Ιωνία στην Αλσούπολη.

Φ. ΦΑΡΑ: Εγώ θα σας πω ότι το ραντεβού ήταν 14:30. 14:30 ήταν στο ραντεβού ο κ. Ιωάννου. Τουλάχιστον 20 λεπτά ήθελε να πάει λόγω της ώρας που ήταν 14:30 ώρα αιχμής να πάει στην Αλσούπολη. Έχουμε πάει 14:50, 14:55, κάπου εκεί περίπου. Υπολογίστε ένα τέταρτο να υποδείξει το ακίνητο, να εξηγήσει κάποιες λεπτομέρειες. Έχουμε ξεπεράσει, κοντεύουμε 15:10, 15:15. Και επιστροφή τουλάχιστον πρέπει να είμαστε 15:30, 15:40. Αυτό θέλω να πω.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Κατά την κατάθεση σας από τις 14:30 μέχρι 15:30 βρισκόταν με τον κ. Ιωάννου.

Φ. ΦΑΡΑ: Βεβαίως.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Στις 2 Απριλίου. Γιατί εδώ τώρα να τα πούμε με το όνομα τους τα πράγματα. Εμφανίζεται κάποιος να λέει ότι στις 2 Απριλίου βρισκόταν στον ΟΤΕ Πατησίων σε μια ληστεία.

Φ. ΦΑΡΑ: Αυτό είναι και για μένα άξιο απορίας κ. Σταμούλη όπως καταλαβαίνετε επειδή επιβεβαιώθηκε ότι όντως το ραντεβού έγινε αυτή την μέρα. Δεν τον θεωρούσα και τόσο ικανό τον Κώστα 14:30 η ώρα να ήταν στην Ν. Ιωνία και 15:30 η ώρα ?.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Να είναι πανταχού παρών.

Φ. ΦΑΡΑ: Τον θεωρούσα λίγο ανίκανο γι’ αυτό.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Τον έχετε γνωρίσει τον Κώστα στη διάρκεια της εργασίας σας.

Φ. ΦΑΡΑ: Ναι. Τον Κώστα τον ξέρω επειδή ήμαστε και από κοντινά χωριά, είχαμε κοινούς φίλους. Αλλά τον γνώρισα πολύ - πολύ στενά από το τέλος του 2000 - αρχές του 2001 ως μαθητευόμενος που είχε έρθει στο γραφείο μας και αργότερα έγινε κανονικά συνεργάτης. Μεσίτης μετά όταν ήταν πλέον έτοιμος για να την εξασκήσει.

Για μένα ο Κώστας ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος -ίσως δυσκολευτώ γιατί δεν μπορώ να βρω και τα λόγια που μπορώ να τον περιγράψω- 24 ώρες δεν τον έφταναν τον Κώστα. Ήταν κοινωνικός, ήταν εργατικός, ήταν συνεπής και ήταν ένας άνθρωπος που τον διέπρεπε ήθος και αξιοπρέπεια, τυπικός στο γραφείο του.

Θυμάμαι αυτή την λεπτομέρεια επειδή ανοίγω το γραφείο πρωί - πρωί και ήμουν η πρώτη που πήγαινα εγώ με τον Κώστα. Ο Κώστας πήγαινε τον γιο του στο σχολείο 8:15, το πολύ 8:30 η ώρα από το Ηράκλειο μέχρι το γραφείο μας ήταν εκεί. Πίναμε κάθε πρωί μαζί τον καφέ και ξεκινάγαμε ατέλειωτες ώρες κ. Πρόεδρε μέχρι αργά το βράδυ, μέχρι τις 10 με ένα μεσημεριανό κενό 2-2,5 ώρες για μια απλή ξεκούραση.

Δεν μπορώ να φανταστώ και δεν είχα καταλάβει ποτέ πως μπορεί ένας άνθρωπος, ο οποίος ήταν ηθικός, ήταν ειλικρινής, αγαπούσε και λάτρευε την οικογένεια του, τα παιδιά του, προσωπικά με είχε βοηθήσει πάρα πολύ σε κάποιες δύσκολες στιγμές μου και επαγγελματικές και προσωπικές, οποιαδήποτε στιγμή και να του ζητούσα βοήθεια πάντα ήταν δίπλα μου, δεν μπορώ να πιστέψω πως είναι δυνατόν να έχει αυτές τις κατηγορίες. Είναι άξιο απορίας. Ειλικρινά, από ψυχής το λέω όλο αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εργάζεστε ως μεσίτης κι εσείς;

Φ. ΦΑΡΑ: Ναι. Εγώ εργάζομαι πιο πολλά χρόνια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς απ’ ότι ακούω εδώ θα μπορούσατε και την πλατεία Συντάγματος να μας την πουλήσετε. Πειστικότατος άνθρωπος.

Φ. ΦΑΡΑ: Δεν ξέρω, δεν είναι αυτό το θέμα. Κύριε Πρόεδρε, δεν προσπαθώ να πείσω. Αυτή τη στιγμή λέω την άποψη μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μήπως η ωραιοποίηση επεκτείνεται κι εδώ;

Φ. ΦΑΡΑ: Κύριε Πρόεδρε, δεν νομίζω ότι να πω την άποψη μου κι αυτό που πιστεύω είναι ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βλέπω ότι είστε πειστικότατος άνθρωπος.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Στο γραφείο επίσης ποιος άλλος εκ των κατηγορουμένων εργάζεται;

Φ. ΦΑΡΑ: Θα κάνω και μια σύντομη αναφορά στον Ηρακλή, τον οποίον τον ξέρω λίγο πιο πολύ από τον Κώστα γιατί έτυχε να συνεργαστούμε με τον Ηρακλή όταν εγώ πρωτοξεκίνησα τη δουλειά αυτή το ’99. Ήταν κι αυτός λίγο, 2-3 μήνες πιο νωρίς από μένα στη δουλειά.

Βεβαίως τον γνώριζα κι από το χωριό, από φίλους κι εδώ στην Αθήνα, βρισκόμασταν διακοπές, καλοκαίρια κλπ., αλλά βρεθήκαμε κοντά επαγγελματικά το ΄99. Μαθητευόμενοι και οι δύο, οι οποίοι όπως καταλαβαίνετε προσπαθούσαμε να μάθουμε την δουλειά, να πετύχουμε.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Ο κύκλος της δραστηριότητας σας, οι πελάτες σας δηλαδή και οι πωλούντες και οι αγοράζοντες, σε ποια περιοχή ήταν;

Φ. ΦΑΡΑ: Ήταν στην ευρύτερη περιοχή των βορείων προαστίων. Κυρίως στα βόρεια προάστια.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Η πελατεία σας είναι βόρεια προάστια.

Φ. ΦΑΡΑ: Κυρίως, ναι. Ξεκίνησα με τον Ηρακλή. Να ολοκληρώσω λιγάκι γιατί θέλω. Για τον Ηρακλή δεν έχω πει κάτι και θέλω να το πω γιατί για μένα ήταν εκτός από φίλος και αδερφός κ. Σταμούλη.

Να πω το εξής: ότι ξεκινήσαμε μαζί, ήταν ένας ήρεμος άνθρωπος. Αυτό που μου είχε κάνει εντύπωση ήταν ότι ο κάθε πελάτης είχε έστω ένα καλό και ξεχωριστό λόγο να πει για τον Ηρακλή. Το παράπονο μου είναι ότι έστω και μια φορά δεν είχα μια σύγκρουση με τον Ηρακλή, κάτι να θυμηθώ, για να μπορέσω και σήμερα έστω να έχω και την παραμικρή αμφιβολία γι’ αυτό για το οποίο κατηγορείται.

Θα αναφέρω και δυο στοιχεία τα οποία με κάνουν αυτή τη στιγμή να είμαι τόσο απόλυτη για τον Κώστα και για τον Ηρακλή. Όταν είδα τις κατηγορίες που είχε ο Ηρακλής και το οποίο ήταν για μένα φρικτό όλο αυτό το κατεβατό, άσχετο αν στην πορεία βέβαια μερικές αποσύρθηκαν και ήταν απόλυτα φυσιολογικό, είδα ότι ιδίως το διάστημα που ήμασταν μαζί, δηλαδή το 2001 που βρισκόμασταν στην ανοδική μας πορεία στη δουλειά μας, είδα δυο κατηγορίες που είχε ο Ηρακλής, μία για κάποια ληστεία, δεν θυμάμαι τώρα συγκεκριμένα πού και για κάποια δολοφονία. Στην πορεία και οι δύο αυτές κατηγορίες και γι’ αυτό και ανακουφίστηκα αποσύρθηκαν.

Κι εκεί πάλι ανέτρεξα στο προσωπικό μου ευρετήριο και είδα ότι το διάστημα αυτό της ληστείας, τον Μάιο του 2001, ο Ηρακλής βρισκόταν σε διακοπές, γιατί ήταν συγκεκριμένες οι μέρες που πηγαίναμε διακοπές.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: 2 Μαίου του 2001 βρισκόταν που;

Φ. ΦΑΡΑ: Διακοπές στο χωριό του. Επειδή είχε μεσολαβήσει το Πάσχα και ο Ηρακλής πάντα καθόταν λίγο πιο πολύ λόγω των παιδιών κι εγώ επειδή δεν έχω ακόμα οικογένεια ήμασταν λίγο ?

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Είχε μεν κατηγορηθεί 2 Μαίου ?

Φ. ΦΑΡΑ: Ενώ βρισκόταν στο χωριό.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Στο βούλευμα υπήρχε κατηγορία, αλλά η Αντιτρομοκρατική κατ’ αρχάς τον είχε περιλάβει.

Φ. ΦΑΡΑ: Εκεί μπορώ να πω ότι είναι το δεύτερο μου σοκ γιατί κατάλαβα ότι είναι αβάσιμες όλες αυτές οι κατηγορίες. Και μια άλλη ακόμα επίσης αν μου επιτρέπετε.

κ. ΣΟΦΟΣ: Έχουμε κ. Πρόεδρε το βιβλίο εντολών από το κτηματικό γραφείο στο οποίο εργαζόταν ο κ. Κωστάρης.

Φ. ΦΑΡΑ: Ναι, μπορώ να το ερμηνεύσω εγώ αυτό. Το βιβλίο αυτό των εντολών είναι ένα βιβλίο το οποίο ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχουμε υπογράψει κι εμείς.

Φ. ΦΑΡΑ: Έχετε υπογράψει και ξέρετε. Βέβαια επειδή ήμουν αυστηρά με τις ημερομηνίες όπως βλέπετε εδώ ο Ηρακλής όταν είχε φύγει για τις διακοπές ήταν 26 Απριλίου και το επόμενο ραντεβού ήταν 4 Μαΐου του 2001. ¶ρα δεν μπορεί να υπήρχε μεσολάβηση άλλου ραντεβού γιατί έλειπε ουσιαστικά. Έχω και την ατζέντα μου επειδή τις μέρες των διακοπών μας τις μοιραζόμουν με τον Ηρακλή και ήξερα πότε θα έφευγε ο Ηρακλής, γυρνούσα εγώ και το αντίθετο.

Και κάτι ακόμα το οποίο θέλω να το πω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Την εντολή του Ιωάννου να μη τη δούμε;

κ. ΣΟΦΟΣ: Δεν υπάρχει εντολή.

Φ. ΦΑΡΑ: Να σας πω γιατί δεν υπάρχει. Επειδή είχα επικοινωνήσει με τον κ. Ιωάννου, να σας πω τα εξής. Επειδή όπως κι εσείς λέτε έχετε υπογράψει πολλές φορές εντολή, υπήρχαν περιπτώσεις πολιτών όταν ένα ακίνητο δεν τους ενδιαφέρει καν δεν μπαίνουμε στη διαδικασία ούτε εμείς ούτε εκείνοι να μας υπογράψουν.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε, μια διευκρίνιση. Κάποιος που πουλάει και κάποιος που αγοράζει και οι δύο δίνουν εντολή.

Φ. ΦΑΡΑ: Δεν είναι απόλυτο. Μπορεί να υπάρχει προφορική εντολή.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ο αγοραστής υπέγραψε.

Φ. ΦΑΡΑ: Ναι. Και η προφορική είναι εντολή.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Θ. ΣΟΦΟΣ: Κύριε Εισαγγελέα, με συγχωρείτε. Ο κ. Ιωάννου δεν την αρνείται έτσι κι αλλιώς την εντολή.

Φ. ΦΑΡΑ: Μπορείτε να έρθετε με τον κ. Ιωάννου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σύμφωνοι, ας έρθει να μας τα πει ο κ. Ιωάννου.

(Διαλογικές συζητήσεις)