Πολιτική
Δευτέρα, 30 Ιουνίου 2003 12:16

Δίκη «17Ν» : «Ποτέ δεν έβγαλα ταυτότητα στην Ελλάδα», λέει ο Γιωτόπουλος

«Ποτέ δεν έβγαλα ταυτότητα στην Ελλάδα», απάντησε ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος στις ερωτήσεις του εισαγγελέα έδρας Χρήστου Λάμπρου, σχετικά με τα στοιχεία ταυτότητας που χρησιμοποιούσε.

Τόσο ο εισαγγελέας όσο και οι δικαστές υπέβαλαν πολλές ερωτήσεις στον κατηγορούμενο με αφορμή την κατάθεση στο δικαστήριο από τους συνηγόρους του απόφασης του πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης, που την περίοδο της δικτατορίας, είχε καταδικάσει τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο με το όνομα Αλέξανδρος Ιατρόπουλος, ερήμην, σε ποινή φυλάκισης για αντιστασιακή δράση.

Ο Γιωτόπουλος απαντώντας σε ερωτήσεις της έδρας για το επίθετο Ιατρόπουλος, υποστήριξε ότι το είχαν χρησιμοποιήσει οι αρχές είτε από λάθος, είτε σκόπιμα, ώστε ο ίδιος να μην υποψιαστεί τίποτα.

Οπως είπε ο κατηγορούμενος το 1964 έφυγε από την Ελλάδα για σπουδές στο Παρίσι και εξέδωσε από το υπουργείο Εσωτερικών διαβατήριο χωρίς να έχει προηγουμένως βγάλει ταυτότητα.

Τον λόγο πήρε και ο Γιάννης Σερίφης, ο οποίος υποστήριξε στο δικαστήριο ότι εκείνη την εποχή δεν ήταν απαραίτητη η ταυτότητα για την έκδοση διαβατηρίου και ότι και ο ίδιος ως μετανάστης είχε βγάλει διαβατήριο χωρίς να έχει ταυτότητα.

Στο δικαστήριο κατέθεσε η Γαλλίδα υπήκοος Σαλφατί Μισέλ-Βιβιάν δημόσια υπάλληλος, ως μάρτυρας υπεράσπισης του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου.

Η μάρτυρας υποστήριξε ότι γνωρίζει από το 1975 τον κατηγορούμενο ως Μισέλ μέσω της φίλης της κ.Πεϊνό. Σύμφωνα με την κ.Σαλφατί η χρήση άλλου ονόματος από το πραγματικό από κάποιον δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο.

Ο κ. Λισιέν Ζεβριάν γάλλος υπήκοος που κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης του Γιωτόπουλου, υποστήριξε στο δικαστήριο ότι ο κατηγορούμενος είναι σκεπτόμενος έξυπνος άνθρωπος.

Οπως κατέθεσε ο μάρτυρας, γνώριζε ότι ο Γιωτόπουλος είχε αναπτύξει δράση κατά του καθεστώτος την περίοδο της χούντας.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων