Κόσμος
Τρίτη, 01 Ιουλίου 2003 13:53

Σε ισχύ το πρωτόκολλο κατά της θανατικής ποινής ακόμη και σε καιρό πολέμου

Το πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που απαγορεύει την επιβολή της θανατικής ποινής ακόμη και σε καιρό πολέμου ετέθη σήμερα σε ισχύ παρά την αντίσταση χωρών όπως η Ρωσία και η Τουρκία.

Οι αξιωματούχοι του Συμβουλίου της Ευρώπης χαιρέτισαν το γεγονός υπενθυμίζοντας ότι ο πανευρωπαϊκός οργανισμός ήταν ο πρώτος διεθνής οργανισμός που έθεσε σε λειτουργία δικαιϊκό μηχανισμό που απαγορεύει την εφαρμογή της θανατικής ποινής σε καιρό ειρήνης.

Η ισχύς του κειμένου αυτού «αποτελεί ένδειξη της επικράτησης μίας μη αναστρέψιμης τάσης για την κατάργηση (της θανατικής ποινής) σε παγκόσμία κλίμακα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Βάλτερ Σβίμερ.

Τα 41 από τα 45 μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής το Πρωτόκολλο 13 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης που καταργεί την εφαρμογή της θανατικής ποινής υπό οιεσδήποτε συνθήκες, ακόμη και για πράξεις που διαπράχθηκαν σε καιρό πολέμου ή ενώ μία πολεμική σύρραξη ήταν επικείμενη.

Δέκα πέντε χώρες έχουν επικυρώσει το πρωτόκολλο, το οποίο για να τεθεί σε ισχύ χρειαζόταν τουλάχιστον 10 υπογραφές επικύρωσης.

Η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, η Ρωσία και η Τουρκία, η οποία δεν υπέγραψε το πρωτόκολλο παρά τον περασμένο Ιανουάριο, δεν το έχουν ακόμη επικυρώσει.

Το Πρωτόκολλο 13 έδωσε επίσης την ευκαιρία στο Συμβούλιο της Ευρώπης να επαναλάβει τις εκκλήσεις προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία, οι οποίες έχουν καθεστώς παρατηρητή στον πανευρωπαϊκό οργανισμό και εξακολουθούν να εφαρμόζουν τη θανατική ποινή.

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Πέτερ Σίντερ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η συμφωνία έκδοσης η οποία υπεγράφη πρόσφατα ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση «επιτρέπει την άρνηση έκδοσης ατόμου που κινδυνεύει να καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών».