Πολιτική
Τετάρτη, 02 Ιουλίου 2003 15:27

Ραγδαίες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ

Ραγδαίες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ δρομολόγησε η σημερινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και προέδρου του Κινήματος Κώστα Σημίτη.

Ο κ. Σημίτης ζήτησε από τα μέλη του ΕΓ που μετέχουν και στην κυβέρνηση να επιλέξουν μεταξύ κυβέρνησης και ΕΓ, γιατί όπως ο ίδιος τόνισε στις δηλώσεις του, πρέπει τα μέλη του ΕΓ να έχουν «λυμένα χέρια» για την προετοιμασία του εκλογικού αγώνα. Το ίδιο, όπως είπε, ισχύει και για τα μέλη της κυβέρνησης.

Εκπληξη αποτέλεσε το γεγονός ότι ο κ. Σημίτης ζήτησε από τον κ. Λαλιώτη να εγκαταλείψει τη θέση του Γραμματέα του κόμματος και να μετάσχει του κυβερνητικού σχήματος.

Ο κ. Λαλιώτης, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, αρνήθηκε συμμετοχή στην κυβέρνηση και θα υποβάλει την παραίτησή του από την ΚΕ, η οποία θα συνεδριάσει αύριο προκειμένου να εκλέξει Γραμματέα και νέο ΕΓ.

Ο κ. Λαλιώτης τόνισε ότι θα παραιτηθεί και από μέλος της ΚΕ, θα παραμείνει βουλευτής Β' Πειραιά μέχρι τις εκλογές, αλλά δεν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα και θα παραμείνει απλό μέλος του Κινήματος.

Ανέφερε, πάντως, ότι αν του ζητηθεί η συνδρομή του, μπορεί να τοποθετηθεί στη 12η και τελευταία θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Πληροφορίες φέρουν τον κ. Σημίτη να πρότεινε στον κ. Λαλιώτη το υπουργείο Γεωργίας.

Οι εξελίξεις αυτές εκτιμάται ότι δημιουργούν πρόβλημα στις σχέσεις Σημίτη-Λαλιώτη, καθώς ο δεύτερος θεώρησε ότι μειώνεται η ιστορία του και η προσφορά του στο ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά υπό το πρίσμα αυτό η αυριανή συνεδρίαση της ΚΕ στις 12 το μεσημέρι στο ξενοδοχείο «Caravel», για την οποία ο κ. Κακλαμάνης ανέφερε ότι ο καθένας πρέπει να εισφέρει στην ενότητα του Κινήματος, ώστε να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος για να μην οδηγηθεί το ΠΑΣΟΚ σε ένα νέο «Πεντελικό».

Τότε (το 1990) το ΠΑΣΟΚ είχε απειληθεί σοβαρά με διάσπαση, καθώς εξελέγη γραμματέας ο Ακης Τσοχατζόπουλος με πρόταση του Α. Παπανδρέου, ενώ άλλα στελέχη μεταξύ των οποίων ο Γ. Γεννηματάς και ο Κώστας Λαλιώτης είχαν προκρίνει την υποψηφιότητα του Παρασκευά Αυγερινού.