Ενα μεγαλεπίβολο πρόγραμμα με τίτλο «Ευρώπη: πολίτες ενός κοινού ονείρου», ένα πανόραμα στόχων, προτεραιοτήτων και πρωτοβουλιών, παρουσίασε ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παίρνοντας το βάπτισμα του πυρός ως προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Σε μια προσπάθεια κατευνασμού των ανησυχιών που έχουν εκδηλωθεί στον ευρωπαϊκό Τύπο, ο κ. Μπερλουσκόνι ανέτρεξε στην κοινοτική ιστορία -που είναι «το πιο εκπληκτικό πολιτικό πείραμα της ανθρωπότητας»- για να υποσχεθεί ότι «με βούληση, έμπνευση κι ευφυία, η Ιταλική Προεδρία θα διευρύνει την τέχνη της διαμεσολάβησης. Με βεβαιότητα και ταπεινότητα δηλώνουμε ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπάρχουν πολιτικές αποφάσεις που θα σηματοδοτήσουν ένα άλμα προς τα μπρος, προς μια νέα θεσμική φυσιογνωμία της Ευρώπης, προς μια Ευρώπη με κύρος».
Η επιλογή της λέξης «κύρος» δεν είναι τυχαία. Το κύρος και την ηθική υπόσταση του αμφισβητεί ο ευρωπαϊκός Τύπος, αλλά και πολιτικοί. Ο Μίχαελ Μίλερ, ένα από τα στελέχη της αριστερής πτέρυγας του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, δήλωσε χθες ότι η ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι «σκιάζει την Ευρώπη», αφού ο ίδιος είναι «η προσωποποίηση του νεποτισμού».
Σήμερα το πρωί όταν ο ιταλός πρωθυπουργός άρχιζε την ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο, ευρωβουλευτές των Πρασίνων ύψωσαν πανό που έγραφε «όλοι είναι ίσοι ενώπιον του νόμου», στιγματίζοντας με τον τρόπο αυτό τη στάση του απέναντι στην ιταλική δικαιοσύνη.
«Δικαιούται ο Μπερλουσκόνι να οδηγήσει την Ευρώπη» αναρωτιέται η ισπανική εφημερίδα «Ελ Παϊς». «Πρόβλημα για την Ευρώπη ο καβαλιέρε» λέει το γαλλικό περιοδικό «Νουβέλ Ομπσερβατέρ», η «Λε Μοντ» χαρακτηρίζει την Ιταλία «ευρωπαϊκή ανωμαλία».
Για τον «Γκάρντιαν» «μπορεί κανείς να εμπιστευτεί τον Μπερλουσκόνι για το μέλλον της Ευρώπης;» Σίγουρα όχι αποφαίνεται η «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» που υποστηρίζει ότι με τον καβαλιέρε «θα δίσταζε κανείς να ανταλλάξει χειραψία». Το αποκορύφωμα των επικρίσεων αποτυπώνεται στο εξώφυλλο του περιοδικού «Σπίγκελ», στο οποίο ο Μπερλουσκόνι εμφανίζεται με ύφος μαφιόζικο με τον τίτλο «ο Νονός τώρα και σε όλη την Ευρώπη».
Ο κ. Μπερλουσκόνι σήμερα σε μια εμφανή προσπάθεια κατευνασμού των ανησυχιών σημείωσε ότι θα επιζητήσει τη συνεργασία με όλους τους κοινοτικούς θεσμούς, τόνισε πως επιδίωξη της Προεδρίας είναι να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της Διακυβερνητικής, που θα ξεκινήσει εντός Οκτωβρίου και θα πρέπει να ολοκληρώσει τις εργασίες της ως τα τέλη Δεκεμβρίου.
Ο κ.Μπερλουσκόνι σημείωσε επίσης ότι η Ιταλική Προεδρία θα ενδιαφερθεί για τα 38 εκ. άτομα που έχουν ειδικές ανάγκες, ενεργοποιώντας σχετικές νομοθετικές διακρίσεις που θα αίρουν τις διακρίσεις, ενώ εκτεταμένα αναφέρθηκε στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και των εξωτερικών σχέσεων της Ε.Ε.
Με την επισήμανση εξάλλου ότι για την «εγκαθίδρυση συνθηκών διεθνούς ασφάλειας, πρώτος στόχος είναι η ενίσχυση των διατλαντικών σχέσεων», ο κ. Μπερλουσκόνι αναφέρθηκε σε μια «ισχυρή ευρωπαϊκή δέσμευση ατλαντικής αλληλεγγύης» και υποσχέθηκε ότι η Προεδρία «με δυναμισμό θα αναπτύξει τις σχέσεις της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ, ώστε η Ε.Ε. να αποκτήσει περισσότερο κύρος στη διεθνή σκηνή».
Τέλος, ο Προεδρεύων εκφράζοντας την «πεποίθηση ότι η ασφάλεια και το μέλλον όλων εξαρτάται απ’ την ευρωπαϊκή ενοποίηση», υποσχέθηκε ότι η Ιταλική προεδρία «θα συνεργαστεί με όλους και θα δώσει στον θεσμικό γίγαντα την αρχική του ορμή».