Πολιτική
Τετάρτη, 02 Ιουλίου 2003 21:05

Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (02/07/2003) Μέρος 5/7

Ε. ΣΤΑΜΟΥΛΗ: Υπήρχε περίπτωση στις 8.05΄ που θα ερχότανε να του έχετε εκεί την επιταγή και να έφευγε με μια έγγραφη εντολή ή έπρεπε πρώτα να τον ενημερώσετε για το τι δουλειές υπάρχουν για να κάνει το αρχείο;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Αν ήταν μόνο αυτή η επιταγή υπήρχε περίπτωση. Εάν όμως είχε και άλλες δουλειές, στη διάρκεια αυτή που ετοίμαζε ο κ. Βεργέτης τις δουλειές έκανε και αρχείο. Και όταν γυρνούσε πάλι από την δουλειά, πάλι?

Ε. ΣΤΑΜΟΥΛΗ: ¶ρα προηγείτο κάποια συνομιλία μαζί του και με τον κ. Βεργέτη?.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Ε, βέβαια δεν τον περιμέναμε στην πόρτα να του πούμε πάρε την επιταγή αυτή και πήγαινε να την εξοφλήσεις. Ερχότανε μέσα κάποιος καφές γινότανε, μετά ερχότανε ο κ. Βεργέτης.

Ε. ΣΤΑΜΟΥΛΗ: Και κάτι άλλο θέλω να σας ρωτήσω, είπατε ότι ακόμα και πρόσφατα είχε έρθει ενώ πλέον δεν εργαζότανε στην επιχείρησή σας, είχε έρθει με τα παιδιά του. Να σας δείξει να καμαρώσετε και εσείς τα παιδιά του. Αυτό τι εντύπωση σας έκανε;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Διατηρούσε καλές σχέσεις και με το προσωπικό.

Ε. ΣΤΑΜΟΥΛΗ: Είχε το μυαλό του στα παιδιά του γενικότερα, ή είχε άλλες?

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Εμάς μας έδειχνε ένας πολύ καλός οικογενειάρχης, ήσυχος αυτά που είπα στην αρχή.

Ε. ΣΤΑΜΟΥΛΗ: Που δεν ερχότανε απλώς να σας δει μόνος του, αλλά είχε και τα παιδιά του μαζί.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Όχι μας αγαπούσε κιόλας, γιατί ήταν πολλά χρόνια σε μας.

Ε. ΣΤΑΜΟΥΛΗ: Ωραία ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ερωτήσεις εκ μέρους υμών.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς αναμιχθήκατε σ’ αυτή την έρευνα για την επιταγή;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Όχι.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιος ανεμίχθη;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Ήρθε ο κ. Σοφός και ζήτησε από τον κ. Βεργέτη, να του δώσει την άδεια να πάνε στην Τράπεζα Κρήτης?.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Για να καταλάβω γιατί έχω κάποια απορία. Η Τράπεζα Κρήτης η πληρώτρια είναι η Τράπεζα Κρήτης Καλαμάτας.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Ναι είναι ο πελάτης μας.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο δικαιούχος του λογαριασμού επί του οποίου εσύρθη η επιταγή είναι ο Σταύρος Πραστός που είναι στην Καλαμάτα.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Ναι.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς εσείς ψάξατε τον λογαριασμό του Σταύρου Πραστού; Εσείς είστε σκέτοι κομιστές. Η επιταγή αυτή πληρώθηκε από την Τράπεζα και προσγειώθηκε εις χρέωση λογαριασμού Πραστού. Πώς εσείς, πώς ο Βεργέτης κατόρθωσε να βρει επιταγή που εσύρθη επί λογαριασμού Πραστού και πληρώθηκε;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Μα αφού ήταν εις διαταγή της εταιρείας Αφοί Βεργέτη.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία μου εις διαταγή της εταιρείας είναι. Πληρώθηκε η επιταγή. Η επιταγή πάει ο δικαιούχος πλέον που απεσβέσθη η απαίτησις εις βάρος του είναι ο Πραστός. Χωρίς τον Πραστό βρήκατε την επιταγή;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Χωρίς τον Πραστό, πιστεύω χωρίς τον Πραστό, μα δεν ανακατεύθηκε αυτός.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, απορία μου ήταν αυτή. Πείτε μου κάτι άλλο, τα λεφτά που πήρε ο κ. Κωστάρης λέτε εσείς τι τα έκανε;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Τα έφερε στην εταιρεία.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Προκύπτει αυτό από τα βιβλία, χρεώθηκε το ταμείο εκείνη την ημέρα;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Βεβαίως.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βιβλίο ταμείου δεν υπάρχει;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Το θεωρημένο μπορεί να υπάρχει, μπορεί και όχι. Γιατί να σας πω κάτι, μετά από 11 χρόνια έχουμε το δικαίωμα να πετάξουμε και τα βιβλία.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Α, τώρα είναι και τα βιβλία πεταμένα και τα έχετε πετάξει;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Ναι, μην ειρωνεύεστε ξέρω πολύ καλά τι σας λέω.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Προηγουμένως σας ρώτησα και μου είπατε ότι μόνο τα παραστατικά και όχι τα βιβλία.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Τα παραστατικά όταν γίνει ο έλεγχος κρατιούνται δυο χρόνια ή ένα χρόνο, ανάλογα με τι συμφωνία έχει κάνει με την εφορία. Τα βιβλία κρατιούνται 11 χρόνια, μετά από 11 χρόνια έχω δικαίωμα να τα κάψω.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς λοιπόν αυτή τη στιγμή δε ξέρετε εάν τα έχετε κάψει, τα έχετε, δεν τα έχετε, τι ακριβώς έχει γίνει;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Τα έχουμε κάψει, ε, τι να σας πω λοιπόν, εφόσον δεν το πιστεύετε.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Συνεπώς θέλετε να μας πείτε ότι ο κ. Κωστάρης δεν ήταν στο τόπο του εγκλήματος εκείνη την ημέρα, επειδή φέρνετε μια επιταγή στην οποία?.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Δεν λέω αυτό, εγώ λέω αυτό; Εγώ τι είπα; Εγώ λοιπόν λέω, ότι εάν του εδόθη από την εταιρεία η συγκεκριμένη δουλειά μόνο, πρέπει να έχει φύγει από τη δουλειά μετά τις 8 κάποια στιγμή και η όλη διαδικασία που θα έχει κάνει είναι μόνο για τη συγκεκριμένη δουλειά είναι μια ώρα.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί είναι μια ώρα;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Με αφήνετε να σας πω; Εάν έχει φύγει στις 11 που μπορεί να έχει φύγει στις 11 να μην έχει φύγει στις 9, αυτό δεν αποδεικνύεται από την επιταγή μπορεί να έχει φύγει στις 11. Εάν έχει φύγει στις 11, 12 η ώρα εάν έχει μόνο αυτή τη δουλειά πρέπει να έχει έρθει στο γραφείο.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είχε έρθει;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Δεν μπορώ να το ξέρω εάν είχε έρθει μετά από 13 χρόνια.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με τι κυκλοφορούσε;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Με παπάκι.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και πόση ώρα θέλει με το παπάκι να φύγει από το 11ο χλμ στις 8.00 το πρωί να πάει στην Ερυθραία, να κάνει μια άλλη δουλειά που είχε στην Ερυθραία και μετά να πάει στην τράπεζα.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Αυτό θα μου το πείτε εσείς, δεν μπορώ εγώ να ξέρω αυτές τις αποστάσεις. Ας πούμε λοιπόν ότι πήγε στην Ερυθραία όπως λέτε εσείς έκανε όλη αυτή τη δουλειά και ξαναγύρισε.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και πήγε στη τράπεζα?

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Έτσι δηλαδή ξαφνικά πάει ένας και ρίχνει μια ρουκέτα;

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι ξαφνικά έτσι, αυτό το είχε οργανώσει από τα πριν.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Εντάξει δεν ξέρω.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το έχει οργανώσει από τα πριν, έχει συνεννοηθεί με τους συνενόχους του, τους λέει?.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Αυτό να σας πω κάτι; Αυτό δεν μπορώ να το πω εγώ, αυτό θα το κρίνει το Δικαστήριο.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ότι το Δικαστήριο θα πει, είναι δεδομένο. Εδώ ελέγχουμε τα αποδεικτικά στοιχεία που έρχονται?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε συνήγορε είναι δεδομένο το τι θα πει το Δικαστήριο;

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το 11ο χλμ από την Ερυθραία πόσο απέχει;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Είκοσι λεπτά, μισή ώρα.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και το 11ο χλμ από την Ερυθραία με το παπάκι;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Ε, πόσο είναι; Δεν ξέρω εγώ τι να σας πω πόση ώρα είναι αυτή; Δεν ξέρω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μια πληροφορία που δεν την ξέρετε, ήρθε προχθές οδηγώντας μηχανή ο κ. συνήγορος και ξέρει καλύτερα από μας. Κάποιος μου το είπε.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Εγώ όμως είπα ότι δεν οδηγώ παπάκι και δεν ξέρω πόση είναι η ώρα. Εγώ εξάλλου δεν κλήθηκα εδώ για να δώσω την γνώμη μου.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε για να βοηθήσουμε, σε ποιο ύψος είναι το 11ο χιλιόμετρο;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Στο ύψος της Μεταμόρφωσης.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Επί της Εθνικής Οδού είναι;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Επί της Εθνικής Οδού.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία μάρτυρα θέλω να καταλάβω το εξής, ήρθε η υπεράσπιση του κ. Κωστάρη, και βρήκε τον κ. Βεργέτη τον εκπρόσωπο της εταιρείας. Του ζήτησε για συγκεκριμένες έρευνες εξουσιοδότηση ή για μια συγκεκριμένη τράπεζα; Γιατί κάποια εξουσιοδότηση θα την έφτιαξε κάποιος άλλος. Δεν φαντάζομαι να την έφτιαξε ο κ. Βεργέτης βέβαια.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Όχι βέβαια.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είδατε το περιεχόμενο της εξουσιοδότησης;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Όχι.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ζήτησε, δώστε μου εξουσιοδότηση να πάω στην τράπεζα τάδε, να ερευνήσω τις συναλλαγές.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Το έγραψε η γραμματέας αυτό.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τάδε, τάδε, τάδε ημερομηνίες ή γενικά και αόριστα;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Δεν ξέρω ποια είναι.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να διευκρινίσω την ερώτησή μου.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: (Εκτός μικροφώνου) Εγώ επειδή ξέρω που ήμουν και τι έκανα, δεν ήμουν σε αυτές τις ενέργειες, προσπάθησα να θυμηθώ που ήμουν. Επειδή ήξερα ότι χειριζόμουν στις δουλειές που μου ανέθετε το γραφείο ότι έπαιρνα διάφορα παραστατικά και τα υπέγραφα μόνος μου.

Είχα βγάλει το σφραγιδάκι, έβαζα τις υπογραφές μου και χειριζόμουν πάρα πολλά χρήματα και αφού δεν μπορούσα να αποδείξω κάτι διαφορετικό, λέω μέσω της εταιρείας που ήμουν, θα ζητήσω στην εταιρεία να βρω τα αποδεικτικά στοιχεία αυτά, που να αποδεικνύουν ότι εγώ εκτός από ένα παραστατικό είχα δέκα. Αν δεν είχε γίνει ο έλεγχος της εταιρείας, εγώ πιστεύω ότι θα ήταν παραπάνω από ένα. Για εμένα θα ήταν πολύ πιο εύκολο να βρω περισσότερα στοιχεία.

Ζήτησα από την εταιρεία να βρω στοιχεία. Μου λένε δεν έχει γίνει αυτό. Μετά σκεφτόμουν, μετά από μέρες πάλι, τώρα τελευταία, δηλαδή μέχρι και τώρα ακόμη ψάχνω να βρω τρόπους να βρω αποδεικτικά στοιχεία. Λέω εγώ πήγαινα σε τράπεζες, οι επιταγές όταν πήγαινα, έβαζα τη σφραγίδα μου από πίσω, ή ακόμη δεν έπαιρνα μία επιταγή έπαιρνα πολλές επιταγές. Ακόμη κόβαμε παραστατικά εξόδων όταν οι επιταγές ήταν επαρχίας σε αυτές έβαζα το όνομά μου, υπέγραφα εγώ. Και λέω αυτά τα παραστατικά μπορεί να τα βρουν σε διάφορες τράπεζες.

Ήξερα δυο τρεις τράπεζες που συνεργαζόμουν συγκεκριμένα. Εκτός από αυτές τις τράπεζες πήγαινα και σε άλλες τράπεζες και ζήτησα ακόμη να ψάξουν το ταμείο της εταιρείας, αν υπάρχουν άλλα χαρτιά να βρω σε ποιες τράπεζες έχω πάει και να ζητήσω από τις τράπεζες τα παραστατικά που να δείχνουν τις ώρες. Εγώ ήξερα ότι πήγαινα σε αυτές τις τράπεζες και μια άλλη ακόμη σε μια τράπεζα Γενική που ψάχνουμε ακόμη να βρούμε στοιχεία.

Γιατί είναι πολύ δύσκολο από ότι μου είπαν οι δικηγόροι που πήγαν αφού ζήτησαν την έκθεση από τον κ. Βεργέτη να πάνε στις συγκεκριμένες τράπεζες που θυμόμουν εγώ. Δεν μπορώ να θυμάμαι σε ποια τράπεζα είχα πάει κάθε μέρα, εγώ πήγαινα και σε Εφορίες κάποιες μέρες. Θα μπορούσε να είχε την υπογραφή μου σε χαρτιά της Εφορίας. Έκανα όλη αυτή την προσπάθεια, προσπαθώ να θυμηθώ τις συναλλαγές μου εκείνες τις μέρες.

Δηλαδή υπάρχουν χαρτιά που έχουν το όνομά μου πάνω σε τράπεζες, που έκοβα τα έξοδα και έχει την υπογραφή μου. Μπορεί να υπάρχουν κι άλλες επιταγές σε άλλες τράπεζες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ακούσατε όμως την παρατήρηση του κ. Προέδρου και μια άλλη ερώτηση που έγινε σχετικά. Αυτά θα σκεφτείτε να μου τα πείτε όταν έρθει η ώρα, όχι τώρα. Σχετικά με το αν κάποιος είναι το σπίτι του δίπλα στην τράπεζα, είναι ανάγκη να πάω στη δουλειά και μετά να ξαναγυρίσω;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Ηταν τελείως τρελό εγώ να φέρνω επιταγές που δεν ήταν μία των 200 χιλιάδων, εγώ διαχειριζόμουν και 10 και 20 και 30 εκ. πάνω με ευθύνη δική μου. Αν έχανα τις επιταγές εγώ την ευθύνη την έπαιρνα τη στιγμή που τις έπαιρνα το πρωί από την εταιρεία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶ρα αυτό το αποκλείεται. ¶μα έχουμε μια δουλειά άλλη φέρ’ ειπείν τις ρουκέτες που λέει το κατηγορητήριο, γιατί να μην πεταχτούμε μια στιγμή να κάνουμε τη δουλειά μας και μετά φεύγουμε γρήγορα – γρήγορα και πάμε στην τράπεζα. Είναι η άλλη εναλλακτική ερώτηση που τέθηκε από την Έδρα και προβληματίζει φυσικά κι αυτή.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Είναι τελείως αφύσικο να έχω το σάκο μου με το μηχανάκι που έχω λεφτά, έχω επιταγές γιατί μπορεί από τα Πατήσια μπορεί να βρισκόμουν στην Καλλιθέα, να πήγαινα στην Εφορία εκείνη την ημέρα να πλήρωνα ΦΠΑ. Δεν μπορώ να θυμηθώ τι είχα. Μακάρι να το θυμόμουν, μακάρι μπορούσα να βρω στοιχεία να μην είχε γίνει ο έλεγχος της Εφορίας να σας είχα φέρει και δέκα για να σας το αποδείξω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει. Δεν γίνονται αυτά.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Μα είναι τελείως τρελό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτή την ώρα εγώ να κρίνω, ακούω όλους. Οφείλω να σας ακούω όλους.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Εγώ κάνω προσπάθειες να βρω εγώ στοιχεία που δεν προκύπτουν από πουθενά ότι ήμουν στην Ερυθραία και κάνω προσπάθειες για να αποδείξω αυτή τη σκευωρία που έχει γίνει σε βάρος μου. Δεν μπορεί με ένα «μπορεί› ή με ένα «ίσως›.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τη θεωρία της σκευωρίας θα την πούμε στο τέλος.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Την ώρα της είσπραξης του ποσού της επιταγής εισπράξατε, υπογράψατε παραστατικό της τράπεζας;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Παραστατικό θα έχω υπογράψει μόνο αν αυτή η τράπεζα αν είναι επαρχίας.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Είναι στην Καλαμάτα.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Θα έχω υπογράψει στη συγκεκριμένη τράπεζα και μπορεί να υπάρχει παραστατικό με έξοδα 1.200 δρχ. της επιταγής.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και μόνο με την υπογραφή σας στο σώμα της επιταγής την οποία εισέπραξαν τα χρήματα, ή υπογράψατε και παραστατικό;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Σε όλες τις επιταγές που εισέπραττα εγώ, υπέγραφα πάντα πίσω στο σώμα της επιταγής και έπαιρνα τα λεφτά.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν μετρούν τα λεφτά δεν υπογράφετε παραστατικό; Ένα κίτρινο ή ένα ροζ;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Αυτό γίνεται μόνο στις αναλήψεις από το λογαριασμό του ίδιου. Οι επιταγές είναι άλλο πράγμα.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ερωτώ εάν κατά την εξόφληση από την τράπεζα?

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Δεν γίνεται αυτό. Υπογράφω σε επιταγές τα έξοδα και όταν ήταν επαρχίας.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι επαρχία.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Μπορεί να υπάρχει στην τράπεζα.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Την άλλη συναλλαγή 27/1/97 -που κατηγορείστε για την υπόθεση των ΕΛΤΑ- εκεί έχει δοθεί μια εξουσιοδότηση του Βεργέτη προς εσάς να πάρετε 1 εκ. και υπάρχει το μηχανογραφημένο έντυπο. Εκεί έχετε υπογράψει άλλο παραστατικό που είναι με εξουσιοδότηση;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Τι να έχω υπογράψει;

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Παραστατικό που να έχει το έχει στα χαρτιά της η τράπεζα.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Μπορεί να έχω υπογράψει.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ερωτώ εάν είναι αυτό που προσκόμισε ή και άλλο παραστατικό που υπάρχει.

(Διαλογικές συζητήσεις)

κ. ΣΙΔΕΡΗΣ: Τι ώρα ήσασταν στην τράπεζα και εισπράξατε;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Δεν μπορώ να θυμηθώ τι ώρα ήμουν στην τράπεζα.

κ. ΣΙΔΕΡΗΣ: Έχουμε δύο αναλήψεις. Η μία είναι για την επιταγή. Θυμάστε ώρα;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Δεν μπορώ να θυμηθώ.

κ. ΣΙΔΕΡΗΣ: Την ημέρα που κατηγορείστε για το Βύρωνα τι ώρα εισπράξατε το ποσό;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Δεν μπορώ να θυμηθώ τις ώρες. Εγώ περίμενα, επειδή μου είπαν από την τράπεζα ότι το σύστημα της ώρας πρέπει να μπήκε πολύ αργότερα. Πρέπει να ρωτήσουμε την τράπεζα τι ώρα μπήκε στο teller οι ώρες που βάζουν πάνω. Δεν μπορώ να θυμηθώ. Εγώ ξέρω ότι πήγαινα στην εταιρεία 07:30 με 3:30 τα πρώτα χρόνια που δούλευα και μετά άλλαξε το ωράριο κι έγινε σπαστό έγινε 07:30 – 3:30 το χειμώνα ή το καλοκαίρι δεν θυμάμαι ακριβώς.

Εγώ πήγαινα στην εταιρεία το πρωί στο λογιστήριο έκανα τις δουλειές που ήθελα να κάνω στο λογιστήριο και μου έδινε ο κ. Βεργέτης προσωπικά μια σειρά εργασιών που έπρεπε να κάνω εγώ είτε να πάω σε Εφορίες, είτε να πάω σε Τράπεζες, είτε να πάω σε δημόσιους Οργανισμούς, είτε να πάω να πάρω δάνεια αρκετά υψηλά και τα έκανα με τη σειρά που έπρεπε να τα κάνω για να προλάβω το χρόνο.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είχατε σπαστό ωράριο;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Μετά έγινε αλλαγή του ωραρίου, δηλαδή μετά από το ’94 – ’95 περίπου το χειμώνα δουλεύαμε 8 – 4 και το καλοκαίρι 7:30 – 3:30 ή αντίστροφα δεν θυμάμαι ακριβώς.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Το καλοκαίρι είναι 7:30 – 3:30 και το χειμώνα είναι 8 – 4.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Και πάντα έφευγα μετά τις 9 η ώρα.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είχε λογαριασμό η επιχείρηση Βεργέτης;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Είχε συνεργασία. Όταν κατατίθεται γίνεται πινάκιο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευχαριστούμε κα μάρτυς. Πηγαίνετε στην ευχή του Θεού.

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση που έχει διακοπεί. Τελειώνουμε με τους μάρτυρες του κ. Κονδύλη και έχουμε τους μάρτυρες του κ. Σερίφη.

Γ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Οι δικοί μου μάρτυρες είναι μάρτυρες οι οποίοι μόνοι τους προσφέρθηκαν, είναι τιμή μου να τους ακούσω και τιμή γι αυτούς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ό,τι πείτε εσείς. Όσοι είναι εδώ πέρα θα εξετάζονται. Μετά έχουμε της κας Σωτηροπούλου, εννέα μάρτυρες. Μετά είναι ο κ. Γιωτόπουλος ο οποίος έχει πολλούς μάρτυρες και του κ. Παύλου Σερίφη.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε μια ερώτηση στην μάρτυρα: Τα χρήματα τα παρέδιδε σε εσάς ο κ. Κωστάρης;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Στον κ. Βεργέτη, όχι σε μένα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πώς ξέρετε εσείς τί ώρα τα παρέδιδε;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Όταν ερχόταν, αμέσως τα παρέδιδε. Ο κ. Βεργέτης μας έδινε τα παραστατικά τα οποία εμείς τα καταχωρούσαμε σε κάποια χαρτιά...

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ξέρετε δηλαδή τί ώρα παρέδιδε τα χρήματα ο κ. Κωστάρης;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Ανάλογα τις δουλειές που είχε. Αν είχε πολλές δουλειές τα παρέδιδε το μεσημέρι, δεν πηγαινοερχόταν. Όταν του έδινε πολλές δουλειές η εταιρεία, τελείωνε όλες τις δουλειές κι έφερνε τα χρήματα που μπορεί να ήταν 200.000, μπορεί να ήταν και 20 εκατομμύρια, και 1.000 δραχμές.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τελείωνε δηλαδή τις δουλειές του και το μεσημέρι τα παρέδιδε.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Αν είχε μία δουλειά, θα τα παρέδιδε πιο νωρίς, αν είχε πολλές δουλειές το μεσημέρι.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Παίρνει 200.000 δραχμές για τη συγκεκριμένη συναλλαγή. Εσείς με τί παραστατικό θα τα περάσετε στο βιβλίο αφού του δώσατε την επιταγή, πήγε, την εξόφλησε, την κράτησε η Τράπεζα για δικό της λογαριασμό, γυρίζει τα χρήματα. Εσείς με τί παραστατικό θα το περάσετε στα βιβλία ως έσοδο;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Θα σας πω: Όταν ο κ. Βεργέτης δίνει επιταγές για είσπραξη, τις περνάμε εμείς σε ένα δικό μας χαρτί, μας το δίνει από μέσα ο κ. Βεργέτης, που λέγεται «ταμειακή κατάσταση›. Τις περνάει στο ταμείο του, εφόσον τις εισπράττει μετά είναι χρήμα δικό του. Τις περνάει στο ταμείο του και βάσει αυτής της ταμειακής κατάστασης που έχουμε γίνονται οι εγγραφές στα βιβλία μας, ότι εισπράχθηκε από την τράπεζα. Γράφει επάνω ο κ. Βεργέτης ποια ήταν η τράπεζα π.χ. «ΚΡΗΤΗΣ, τόσο του μηνός, 200.000› και βάσει αυτού γίνονται οι εγγραφές. Η κατάθεση έχει παραστατικό, η ανάληψη έχει παραστατικό.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τί ώρα λέτε ότι παρέλαβε την επιταγή ο κ. Κωστάρης;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Δεν μπορώ να ξέρω.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το νωρίτερο;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Το νωρίτερα 8:30-9:00.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τί ώρα ανοίγει η τράπεζα;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Οι συναλλαγές από τις 8 αρχίζουν.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ο teller 16B με αριθμό πράξεως 82. Συνεπώς ο teller εξοφλώντας αυτή την επιταγή, έκανε την 82η πράξη του από το πρωί. Πόση ώρα λέτε να κρατά κάθε συναλλαγή του teller;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Δεν δουλεύω σε τράπεζα.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε πάει σε τράπεζα;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Έχω πάει.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει ουρά;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Έχει.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πόση ώρα κάνει μέσο όρο;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Εγώ δεν ήρθα εδώ για να βεβαιώσω ότι αυτή η συναλλαγή έγινε στις 8:30, στις 9:00 ή στις 10:00. Να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το έχετε ξεκαθαρίσει απόλυτα αλλά να πείτε από την πείρα σας, πόση ώρα πάει για να κάνει 82 συναλλαγές;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Από την πείρα μου λοιπόν, δεν έχω καθίσει ποτέ σε ουρά λόγω της θέσεώς μου να εισπράξω επιταγή για να ξέρω.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πόση ώρα κάνετε συναλλαγή με τον teller; Κατάθεση χρημάτων, ανάληψη χρημάτων, πόση ώρα;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Δύο λεπτά, τρία λεπτά, ανάλογα.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Συμφωνώ μαζί σας. Με δύο λεπτά κυρία μου, που είναι ρεκόρ, 82Χ2 λεπτά μας κάνει 164 λεπτά. Είναι 2,5-3 ώρες. Αν άρχισε στις 8 ο teller η συναλλαγή αυτή έχει γίνει το νωρίτερο 10:30-11:00. ¶ρα η συναλλαγή αυτή έχει γίνει το νωρίτερο, για να μη σας πω ότι έχει γίνει στις 12:00, αυτό θα μας το πει η τράπεζα μόλις μας φέρει το τελευταίο νούμερο του teller εκείνης της ημέρας που έκλεινε ταμείο της

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Σ’ αυτό θα έρθει η τράπεζα, εγώ δεν έχω καμία δουλειά.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι δεδομένο από τα έγγραφα που προσκομίζει η Υπεράσπιση, 82 φαξ και στο δεύτερο 106.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Το δεύτερο που λέτε ότι είναι 106 όμως, απ’ ότι άκουσα ήταν 7:55 το πρωί, κάποιος το είπε. Δεν μπορώ να ξέρω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ό,τι ξέρετε από την κοινή πείρα σας.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Εγώ μπορώ να πω για τον χαρακτήρα του στον εργασιακό του χώρο.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορείτε να γνωρίζετε αν εκείνη τη συγκεκριμένη ημέρα στείλατε τον κ. κατηγορούμενο για μία ή για περισσότερες δουλειές.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Όχι φυσικά.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορεί να ήταν και 3 δουλειές, και 4, σε διάφορες δουλειές, έτσι;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Και 10 μπορεί να ήταν.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ¶ρα μπορεί να ήταν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός της εργασίας του. Μπορεί να ήταν από το πρωί μέχρι το μεσημέρι. Βεβαίως πράγματι μπορεί να του δώσατε εντολή και να πήγε και στην τράπεζα αυτό όμως δεν βεβαιώνει το πού ήταν για όλο το διάστημα της ημέρας. Τις εξωτερικές εργασίες τις έκανε αρκετά συχνά;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Αυτή ήταν η δουλειά του.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στις 26 Σεπτεμβρίου 1989 δολοφονήθηκε ο Παύλος Μπακογιάννης. Δεν θα ήταν φυσιολογικό αφού έκανε αυτές τις δουλειές και εκείνη την ημέρα να ήταν εκτός εργασίας ο κατηγορούμενος;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Τί εννοείτε «εκτός εργασίας›;

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να γύριζε σε διάφορες δουλειές. Δεν μπορείτε να το ξέρετε;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Όχι βέβαια.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εδώ έτυχε να βρεθεί, εκεί δεν μπόρεσε να βρεθεί τίποτα; Λέω, αν πήγαινε κάθε μέρα έξω.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Κοιτάξτε, εσείς πάτε να προδικάσετε κάτι. Μπορεί να πήγε έξω και να πήγε σε Εφορία, να πήγε σε άλλη τράπεζα. Σας είπα όμως ότι εγώ δεν μπορώ εγώ σαν εταιρεία να δώσω στοιχεία γιατί έχω ελεγχθεί και έχουν πεταχτεί.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, αν μου επιτρέπετε, ο κατηγορούμενος σκέφτηκε: «Πώς θα υπερασπίσω τον εαυτό μου; πρέπει να βρω κάποια στοιχεία› και είπε: «Πότε με κατηγορούν; Την τάδε του μηνός. Να ψάξω λοιπόν σε ποιες τράπεζες πήγαινα....›.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Ζήτησα από την εταιρεία επειδή υπάρχουν αντίγραφα και βρήκα για τις συγκεκριμένες ημερομηνίες, τουλάχιστον τις πρωινές ώρες που ήμουν στη δουλειά μου. Μέσω της εταιρείας ήμουν σίγουρος ότι θα βρω κάποια στοιχεία. Απευθύνθηκα στην εταιρεία και μου είπαν ότι έχει γίνει έλεγχος της Εφορίας και δεν υπάρχουν τα στοιχεία. Εγώ το πρωί πάντα στις 7:30 πήγαινα στην εταιρεία, από εκεί έπαιρνα τη δουλειά κι έφευγα συνήθως μετά τις 8:30-9:00 η ώρα, μπορεί να έφευγα και 10:00, αν είχα λίγες δουλειές. Πάντως δεν έφευγα πριν τις 8:00.

Απευθύνθηκα στην εταιρεία και μου είπαν αυτό το πράγμα. Μετά, κάνοντας σκέψεις προσπάθησα να θυμηθώ πού μπορώ να έχω πάει και απευθύνθηκα στην Τράπεζα ΚΡΗΤΗΣ και κάποια άλλη τράπεζα. Υπάρχουν και άλλοι Οργανισμοί.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή την σκέψη την κάνατε για την ημερομηνία του Μπακογιάννη;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Την έκανα, και για άλλες ημερομηνίες. Απλώς, στην Τράπεζα ΚΡΗΤΗΣ η συνεργασία με την εταιρεία ΒΕΡΓΕΤΗ πρέπει να άρχισε μετά το ’90, αρχές ’90. Επειδή απευθυνθήκαμε σε κάθε τράπεζα, η κάθε τράπεζα το αρχείο, επειδή είναι πολλά χρόνια, το έχουν μεταφέρει και είναι χρονοβόρα η διαδικασία και ακόμη ψάχνω. Μπορεί να τελειώσει η Δίκη και εγώ θα ψάξω στοιχεία για να νιώσω εγώ ηθικά ικανοποιημένος ότι εγώ εκείνη την ημέρα έχω στοιχεία. Δε μ’ ενδιαφέρει αν θα προλάβω να τα φέρω εδώ, εγώ θα τα βρω για τον εαυτό μου. Εγώ θα κάνω τα πάντα να τα βρω.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εκείνο το οποίο θα ήθελα όμως είναι το εξής: Παρατηρώ ότι ο κ. κατηγορούμενος χρησιμοποιείτο πολύ συχνά σε διάφορες αποστολές. Συνεπώς ένας ισχυρισμός που έχει τεθεί, όχι από εσάς, από προηγούμενο μάρτυρα, ότι κατά την ημερομηνία της δολοφονίας του Μπακογιάννη ο κατηγορούμενος ήταν στην εργασία του, σημαίνει ότι είναι απόλυτος; Ήταν εκεί, αλλά δε μπορούσε να είχε βγει αργότερα για εργασίες, για να διεκπεραιώσει κάποια πράγματα, αφού αυτή ήταν η δουλειά του;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Μπορούσε, αλλά όμως πάντοτε ελέγχαμε πού πήγαινε.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι αλλά ξέρετε τί γίνεται; Τον στέλνετε σε 5 δουλειές, σε 6 δουλειές, σε 7 δουλειές, μπορείτε να υπολογίσετε αν μία τράπεζα έχει 5 λεπτά ή μισή ώρα ή τρία τέταρτα ουρά; Δεν γίνεται, έχετε κάποια ελαστικότητα.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Την εποχή όμως εκείνη δεν υπήρχαν τα κινητά και επειδή προέκυπταν και δουλειές ενδιάμεσα, το πρόγραμμα που του βγάζαμε ήταν τότε πολύ πιο αυστηρό. Επειδή τα παιδιά που έκαναν εξωτερικές δουλειές έπρεπε να τα βρίσκουμε συνέχεια, του καθόριζε και του έλεγε «θα πας πρώτα εκεί, μετά εκεί› κτλ., για να μπορεί ανά πάσα στιγμή αν προκύψει ενδιάμεση δουλειά να πάρει τηλέφωνο.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: ¶δεια απουσίας έπαιρνε ποτέ ο κ. Κωστάρης;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Μόνο την καλοκαιρινή άδεια και μια φορά που πήγε και έκανε λιθοτριψία στο νεφρό του, οπότε και μου προσκόμισε χαρτί γιατρού.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αν ήταν να πάρει μία άδεια για λόγους οικογενειακούς θα μπορούσε να την πάρει;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Βεβαίως, αυτή κοβόταν από την άδειά του την κανονική.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αυτή η άδεια φαίνεται πουθενά;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Φαίνεται στα βιβλία μας, στη μισθοδοτική κατάσταση.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αυτά υπάρχουν τώρα;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Όχι, δυστυχώς. ¶μα μου πείτε από το ’94 και μετά μπορώ να σας τα φέρω όλα.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Απασχολείστε ακόμη στην επιχείρηση ΒΕΡΓΕΤΗ;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Βεβαίως, είμαι Προϊσταμένη.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Η επιχείρηση αυτή έχει παρουσιολόγιο;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Έχει.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Τις ημερομηνίες αυτές τις οποίες ο κ. Κωστάρης φαίνεται ότι έκανε κάποιες εργασίες...

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Δεν υπάρχουν.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Του 1997;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Το παρουσιολόγιο αυτό είναι κάρτες οι οποίες χτυπιούνται στο μηχάνημα και όταν χτυπηθεί στο μηχάνημα, μετά εγώ δύο χρόνια τα κρατάω, είναι καθαρά για δική μας χρήση, για τίποτε άλλο, πετιούνται. Αν απουσίαζε όμως ο συγκεκριμένος φαίνεται από τις μισθοδοτικές καταστάσεις οι οποίες υπάρχουν και είναι καταχωρημένες στα βιβλία μας.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Το θέμα της εργασίας του κ. Κωστάρη το ρύθμιζε ο κ. Βεργέτης;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Πάντοτε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εσείς είχατε σχέση;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Με ποιον;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Με την εργασία του κ. Κωστάρη.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Βεβαίως.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εκτός από εσάς, είχε και κάποιος άλλος;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Όχι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εννοώ κάποιος Προσωπάρχης...

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Προσωπάρχης και Προϊσταμένη Λογιστηρίου είμαι εγώ.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Λέτε ότι πάντοτε το πρόγραμμα των εργασιών εδίδετο την ίδια μέρα ή εδίδετο και από την προηγουμένη;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Είπα και πριν, από την προηγουμένη θα εδίδετο, αν εδίδετο, ή θα το ήξερε, μόνο στο τέλος του μήνα, επειδή είναι οι Εφορίες, είναι το ΙΚΑ, είναι το Επικουρικό και πρέπει να πάει να πάρει και λεφτά...

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δηλαδή μπορούσε να δοθεί πρόγραμμα εργασίας από την προηγουμένη...

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Όχι να το πάρει στα χέρια του, να ξέρει ότι αύριο θα πάει εκεί κι εκεί. Μόνο όμως μία συγκεκριμένη ημέρα, τέλος του μήνα. Τις προηγούμενες δεν τις ήξερε. Γιατί και ο κ. Βεργέτης, στην πορεία του βγαίνουν διάφορες δουλειές.

κ. ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ: Γι αυτό το εκατομμύριο το οποίο έγινε ανάληψη το ’97, μας είπατε πριν ότι βιβλία δεν υπάρχουν γιατί τα έχετε κάψει όπως είπατε πριν από 11 χρόνια. Για το ’97 υπάρχουν;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Βεβαίως.

κ. ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ: Επομένως η ανάληψη η οποία έχει γίνει εκείνη την ημέρα και ότι έγινε από τον κ. Κωστάρη φαίνεται;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Έχει καταχωρηθεί σε θεωρημένο βιβλίο, βεβαίως.

κ. ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε υποβάλλω αίτημα αφενός μεν να προσκομισθεί από την επιχείρηση η ανάληψη του εκατομμυρίου και η εγγραφή στο λογιστικό βιβλίο της εταιρείας από το οποίο αποδεικνύεται ότι την έκανε την ενέργεια αυτή ο κ. Κωστάρης, αφετέρου όσον αφορά την τράπεζα, υποβάλλω κι εγώ αίτημα για την ανάληψη του 1997, όχι την επιταγή την οποία έχουν εδώ οι κύριοι συνάδελφοι, για την ανάληψη του 1997, να φανεί ακριβώς η ώρα της πράξεως, διότι φέρεται ότι έχει έναν αριθμό 106. Επομένως πρέπει να έχει γίνει μεσημεριανές ώρες και η ληστεία στα ΕΛΤΑ του Βύρωνα έχει γίνει στις 7:55.

Κα μάρτυς, μπορείτε να πείτε στο Δικαστήριο αν τον Σεπτέμβριο του ’89 στις 26 του μηνός, μπορούσε να λείπει στις 7:55; Να σας ρωτήσω ευθέως: Ο Μπακογιάννης σκοτώθηκε στις 7:55, στις 26 Σεπτεμβρίου του ’89. Ήταν δυνατόν στις 7:55 ο Κωστάρης να απουσιάζει από τη δουλειά του;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Όχι, έπρεπε να ήταν στο γραφείο.

κ. ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ: Επίσης για τις 27/1/97 που μια ληστεία στα ΕΛΤΑ Βύρωνα έλαβε χώρα, πάλι στις 7:55 το πρωί, ήταν δυνατόν να διαπράξει ληστεία στα ΕΛΤΑ Βύρωνα και να βρεθεί στις 8:00 στο 11ο χλμ.;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μπορείτε να βεβαιώσετε ότι εκείνες τις ημερομηνίες ήταν εκεί;

κ. ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ: Για τις 27 Ιανουαρίου του ’97 οπωσδήποτε. Υπάρχουν τα στοιχεία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς μπορείτε να βεβαιώσετε;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Εάν στις 27 Ιανουαρίου του ’97 δω εγώ από τις μισθοδοτικές καταστάσεις ότι τον Ιανουάριο του ’97 δεν είχε καμία απουσία, πάει να πει ότι ήταν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς όμως σήμερα μπορείτε να το βεβαιώσετε εδώ;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Αυτή τη στιγμή δεν είμαι προετοιμασμένη, δεν έχω φέρει στοιχεία τέτοια.

κ. ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ: Από τον Βύρωνα για να φτάσει στο 11ο χλμ., τί απόσταση είναι; -ξέρετε τί είναι ο Βύρωνας και ξέρετε την πρωινή ώρα αιχμής- με προϋπόθεση βεβαίως ότι εκείνη την ημέρα δεν έλειψε από τη δουλειά του.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Ανθρωπίνως αδύνατο αν δεν έλειψε από τη δουλειά του.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λοιπόν, τελειώσαμε. Η κα Λαζαρίδου Χρυσούλα.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Μέχρι να έρθει η μάρτυρας κ. Πρόεδρε, θα παρακαλούσα το εξής. Ο κατηγορούμενος κ. Παύλος Σερίφης εργάζεται στο Νοσοκομείο ΠΑΙΔΩΝ Διοικητής του οποίου είναι ο κ. Πεπελάσης και ο οποίος έχει άμεση γνώση για την παρουσία του. Θα παρακαλούσα το Δικαστήριό σας, αν είναι δυνατόν να κλητευθεί ο κ. Πεπελάσης να έρθει αύριο το πρωί εδώ, για να καταστεί δυνατή η εξέτασή του.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶μα αισθάνεται ας έρθει, δεν έρθει, δεν τον καλώ εγώ.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Να καλέσουμε μάρτυρα για να καταθέσει ότι είναι καλό παιδί, όχι.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Δεν είναι θέμα καλού παιδιού κ. Εισαγγελεύ, με συγχωρείτε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Όχι, όχι κύριε?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶μα ξέρει ειδικά κάτι γι’ αυτόν ,όπως ξέρετε πρέπει να το πείτε σε κάποιο χρόνο αυτό για να καλεί το Δικαστήριο, για να καλεί μάρτυρες υπεράσπισης, είδατε πώς τους καλεί; Αν ανακύπτει κάτι από τη διαδικασία, όχι τώρα εδώ σ’ αυτό το στάδιο, θα καλούμε εμείς τώρα;

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Ο κ. Πεπελάσης είναι ο προϊστάμενος του Παύλου Σερίφη, έχει γνώση πλήρως της όλης συμπεριφοράς του, της απασχολήσεώς του στο Νοσοκομείο ΠΑΙΔΩΝ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ας κάνει ο κ. Εισαγγελεύς τι λέτε;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Όχι κύριε Πρόεδρε, δεν είναι απαραίτητο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Απορρίπτεται το αίτημα. Προχωράμε στην κα Λαζαρίδου. Είναι η υπ’ αριθμόν 7 μάρτυρας, είναι Διοικητική Υπάλληλος του Νοσοκομείου ΠΑΙΔΩΝ, οδός Αγίου Γεωργίου 29 Νέο Ψυχικό. Γεννηθήκατε εδώ στην Αθήνα;

Χ. ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ: Ναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Ορκίζομαι να πω την αλήθεια.›

Χ. ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ: Ορκίζομαι.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Για πείτε τον γνωρίζετε τον κ. Παύλο Σερίφη και εκ ποίας αιτίας και τι γνωρίζετε περί της εν γένει απασχολήσεως και της καταστάσεώς του.

Χ. ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ: Από τον Νοέμβριο του 1989 συνεργαστήκαμε στο τηλεφωνικό κέντρο του Νοσοκομείου και για δέκα χρόνια. Έζησα μαζί του πολλές βάρδιες, στη συνέχεια το ’89 μετακινήθηκα σε άλλο χώρο, αλλά παρέμεινα στο χώρο του νοσοκομείου. Από το ’89 μέχρι το ’99 ήμασταν μαζί για δέκα χρόνια.

Είδα από κοντά το πρόβλημά του, του χεριού του, στη συνέχεια προέκυψε και άλλο πρόβλημα η σκλήρυνση κατά πλάκας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ποιο πρόβλημα του χεριού;

Χ. ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ: Έχει αναπηρία στο χέρι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ μιλήστε πιο δυνατά για να ακούνε όλοι.

Χ. ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ: Συνεργαστήκαμε ξαναλέω από το ’89 μέχρι το ’99. Έζησα από κοντά το πρόβλημα του χεριού του, της αναπηρίας του, την βοήθεια που χρειαζόταν την παραμικρή για να κάνει δουλειά που ήταν πολύ απλή για μας, ενώ πολύ δύσκολη γι’ αυτόν. Στη συνέχεια ήρθε και το άλλο πρόβλημα της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Ήξερα την οικογένειά του πολύ καλά. Είχαμε οικογενειακές σχέσεις. Στη συνέχεια προέκυψε να βαφτίσει και τον μικρό μου γιο. Ήξερα πόσο δύσκολα τα φέρνανε βόλτα οικονομικά. Πόσο προσπαθούσαν να μεγαλώσουν την οικογένειά τους, να κάνουν πράγματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό τον άνθρωπο τον κατηγορούν ότι μετείχε σε μια οργάνωση που λέγεται 17Ν.

Χ. ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ: Εμένα μου φαίνεται πολύ περίεργο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς μπορείτε να χωνέψετε, έναν άνθρωπο που τον βλέπατε κάθε μέρα.

Χ. ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ: Ναι δεν μπορώ να το δεχθώ αυτό. Γιατί κάναμε δύσκολες βάρδιες, είχαμε ωράριο περίεργο, το κυκλικό ωράριο του νοσοκομείου δεν το ορίζεις, μας καθορίζει το ωράριο, παρά η ζωή. Η οικογένειά μας. Δεν μπορούσα να καταλάβω, πώς μπορούσε να ξεφύγει και να κάνει πράγματα που δεν φαινόντουσαν. Μιλούσαμε καθημερινά με την γυναίκα του που δουλεύει και αυτή μέσα στο χώρο του νοσοκομείου. Πάλι το ωράριό τους φροντίζανε να καλύψουν τα παιδιά τους με βάρδιες και όλα αυτά.

Ο ένας με τον άλλον βοηθούσε για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους. πώς μπορούσε να ξεφεύγει όταν η γυναίκα του ήταν πρωί αυτός ήταν απόγευμα για να καλύψουν τα παιδιά τους, πώς μπορούσε να ξεφεύγει για να κάνει πράγματα. Εμένα μου φαίνονται αυτά πολύ περίεργα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό το σοβαρότερο είναι πώς να ξεφεύγει; Μάλιστα. ¶λλο κάτι να μας πείτε έχετε για την συμπεριφορά του;

Χ. ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ: Ήταν πολύ καλός και αγαπητός σε όλους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήταν βίαιος άνθρωπος;

Χ. ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ: Όχι, όχι, βοηθούσε τους πάντες, ήταν ο πιο αγαπητός μέσα στο νοσοκομείο. Με το που μπαίνεις στο χώρο του νοσοκομείου το τηλεφωνείο ήταν στην είσοδο. Χαιρετούσε τους πάντες, ήταν γνωστός μέσω του κέντρου, γιατί για να ζητήσεις κάτι έπρεπε να περάσεις μέσα από το κέντρο, όλοι τον ξέραμε σαν αγαπητό και καλό συνάδελφο, δεν είχε προκύψει κάτι κακό ποτέ.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Να κάνω μια ερώτηση στην κυρία. Εάν ήταν στην 17Ν θα σας το έλεγε; Θα το έλεγε πουθενά; Ή θα το κρατούσε μυστικό;

Χ. ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ: Σαφώς, αλλά νομίζω ότι στα δέκα χρόνια κάτι θα καταλάβαινα. Και αν μη τι άλλο, γίναμε κουμπάροι γιατί τον εκτίμησα σαν άνθρωπο, σαν χαρακτήρα, την οικογένειά του.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: θα καταλαβαίνατε ότι μετείχε σε μια οργάνωση;

Χ. ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ: Όχι ,αλλά?