Τον Γιάννη μέχρι που έφυγε σε σύνταξη...
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το έτος;
Ν. ΓΑΡΓΑΛΑΣ: Το 1999. Ήμασταν στον ίδιο χώρο εκεί, ήμασταν 8 ώρες μαζί και εκεί έβγαλα πάρα πολλά συμπεράσματα όσον αφορά το τι άνθρωπος είναι, το τι πιστεύει και γιατί αγωνίζεται. Γι’ αυτό πιστεύω ότι για όλα αυτά που είναι εδώ, σαν Γαργάλας δεν πιστεύω ότι έχουν καμία δόση αλήθειας. Με τον άνθρωπο που γνώρισα, που ήμασταν όλη μέρα, κάθε μέρα ένα 8ωρο μαζί.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και κάνατε πολλές συζητήσεις από ότι αντιλαμβάνομαι. Δεν έχει συνέχεια κατσαβίδι εκεί πέρα.
Ν. ΓΑΡΓΑΛΑΣ: Έχει και πάρα πολύ κατσαβίδι, έχει πάρα πάρα πολύ δουλειά και είναι ένας χώρος πάρα πολύ ζωτικός και προσφέρει πάρα πολλά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ούτε λόγος.
Ν. ΓΑΡΓΑΛΑΣ: Ο Γιάννης μπορώ να πω ότι αν και συνδικαλιστής, ήταν από τους λίγους ανθρώπους ο οποίος μπαίνοντας στις 7 η ώρα για εργασία δούλευε το 8ωρο κανονικότατα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και δεν έλειπε;
Ν. ΓΑΡΓΑΛΑΣ: Όταν ήταν το ρεπό του κανονικά, όπως έχει ο καθένας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πάντως ήταν ένας εργαζόμενος νορμάλ.
Ν. ΓΑΡΓΑΛΑΣ: Η Γενική Συνέλευση ως συνήθως, ή αν πάρουμε άδεια από την επιχείρηση γίνεται σε κάποια ώρα, 1 ή 2 η ώρα, ή ως συνήθως γίνεται μετά το πέρας της δουλειάς.
Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Εσείς στις συζητήσεις που κάνατε κατ’ ιδίαν, η βασική ενδεχομένως χαρακτηριστική τάση αυτή της συνδικαλιστικής του δουλειάς είναι ότι «εντάξει ο συνδικαλισμός είναι ένα επίπεδο χαμηλό, αλλά να πάρουμε οι εργαζόμενοι τα όπλα και να ανατρέψουμε το σύστημα›. Είχε μια τέτοια τάση είτε ορατή, είτε και μη πολύ ορατή; Είπε τέτοια πράγματα; Γιατί ψάχνουμε να βρούμε το χειρότερο.
Ν. ΓΑΡΓΑΛΑΣ: Ποτέ. Το μόνο του όπλο ήταν το πως θα καλυτερέψουμε τις συνθήκες εργασίας και να αυξήσουμε το μεροκάματο. Αυτή ήταν η ιδεολογία του και αυτή πιστεύω ότι συνεχίζει να είναι και τώρα.
Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Έχει γίνει κάτι το ’77.
Ν. ΓΑΡΓΑΛΑΣ: Εγώ μιλώ για έναν άνθρωπο τον οποίο τον έζησα 20 χρόνια μαζί, 8 ώρες καθημερινά εκεί και όλα αυτά πιστεύω ότι δεν έχουν καμία δόση αλήθειας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Υπάρχει ερώτηση; Ο κ. Γεωργαντόπουλος έχει τον λόγο.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το διάστημα που ήσασταν μαζί στη δουλειά είχαν συμβεί κάποια γεγονότα που με προκηρύξεις αναλήφθηκαν ευθύνες από την Οργάνωση 17Ν. Έτυχε να συζητήσετε τα περιστατικά αυτά, ή κάποιο περιστατικό; Εκφράστηκε καθόλου ο κ. Σερίφης γι’ αυτά τα γεγονότα; Μπορεί να έτυχε, μπορεί και να μην έτυχε ενόψει και του ότι είστε σε αντίθετες παρατάξεις, αλλά σας ρωτώ αν έτυχε να συζητήσετε καθόλου για κάποιο αυτά τα γεγονότα.
Ν. ΓΑΡΓΑΛΑΣ: Οχι δεν έτυχε να συζητήσουμε. Γιατί ο Γιάννης –και το πιστεύω αυτό ακράδαντα- ήταν τελείως αντίθετος σε αυτά τα πράγματα.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το άκουσα και το κατάλαβα. Αλλά έγιναν κάποια γεγονότα, κάποιες απόπειρες....
Ν. ΓΑΡΓΑΛΑΣ: Το πιστεύω του σας το είπα και από την αρχή ήταν ένα και μοναδικό.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το κατάλαβα και δεν χρειάζεται να το επαναλάβατε, δεν χρειάζεται για το δικαστήριο.
Ν. ΓΑΡΓΑΛΑΣ: Θέλω να το επαναλάβω γιατί αυτό ήταν το πιστεύω του.
Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Εσείς σε ποια παράταξη είσαστε; Πείτε την όποια και να είναι.
Ν. ΓΑΡΓΑΛΑΣ: Κομματικά δεν ανήκω κάπου, απλούστατα ήμασταν σε μία Αριστερή Παράταξη.
Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Υπήρχε και η ΔΑΚΕ και η ΠΑΣΚ.
Ν. ΓΑΡΓΑΛΑΣ: Υπήρχαν όλες οι παρατάξεις.
Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Όταν συνέβησαν 2-3 γεγονότα σημαντικά από την δραστηριότητα της Οργανώσεως 17Ν, συνήλθατε οι συνδικαλιστές με πρωτοβουλία της ΔΑΚΕ ή της ΠΑΣΚ και να βγάλετε ψήφισμα ή έπρεπε να το κάνει ο κ. Σερίφης αυτό; Αν δεν το έκανε ο κ. Σερίφης είναι επιβαρυντικό; Βγάλατε ψήφισμα εσείς και το καταδικάσατε; Το συνδικάτο με επικεφαλής την ΔΑΚΕ λέω εγώ. Να είμαστε στην πραγματικότητα γιατί αυτό που ρωτώ έχει μία σημασία. Βγάλατε ή δεν βγάλατε; Η ΔΑΚΕ έβγαλε;
Ν. ΓΑΡΓΑΛΑΣ: Ναι.
Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Η ΠΑΣΚ έβγαλε;
Ν. ΓΑΡΓΑΛΑΣ: Θα σας πω ψέματα. Δεν το θυμάμαι.
Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Είπε ο κ. Σερίφης εκεί «μην βγάλετε γιατί καλά κάναμε›; Αντέδρασε ποτέ σε αυτό;
Ν. ΓΑΡΓΑΛΑΣ: Όχι.
Φ. ΚΟΤΕΑΣ: Σε όλο αυτό το διάστημα που εργαζόσασταν, κάποια φορά που να συνέβη κάποιο γεγονός σημαντικό έτυχε που να απουσιάζει ο κ. Σερίφης καταρχήν; Είχε καμία αδικαιολόγητη απουσία από την εργασία του;
Ν. ΓΑΡΓΑΛΑΣ: Αδικαιολόγητη απουσία απ’ ότι θυμάμαι δεν είχε καμία εκτός εμείς επειδή δουλεύουμε και Σαββατοκύριακα που παίρνουμε τα ρεπό σταδιακά. Τίποτε άλλο.
Φ. ΚΟΤΕΑΣ: Το δεύτερο γεγονός. Ξέρετε γιατί τον κατηγορούν εδώ;
Ν. ΓΑΡΓΑΛΑΣ: Ξέρω.
Φ. ΚΟΤΕΑΣ: Πείτε το να το ακούσω κι εγώ. Πείτε το στο μικρόφωνο.
Ν. ΓΑΡΓΑΛΑΣ: Για μένα προσωπικά, η προσωπική μου άποψη, κατηγορείται για κάτι το οποίο για τον Γιάννη και νομίζω το είπα στην αρχή δεν ευσταθεί με κανέναν τρόπο.
Φ. ΚΟΤΕΑΣ: Για τί τον κατηγορούν; Ξέρετε; Πέστε το.
Ν. ΓΑΡΓΑΛΑΣ: Ότι είχε συμμετοχή το ΄80 – δεν θυμάμαι καλά πότε.
Φ. ΚΟΤΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, έχω ξαναπεί στο Δικαστήριο και πρέπει κάποτε αυτό να τελειώσει, δεν έχει δικαίωμα κανένας μάρτυρας να διαβάζει τις δικογραφίες. Ότι υποχρέωση, δικαίωμα δεν έχει. Εκτός από την συμμετοχή του ξέρετε αν υπάρχει και άλλο αδίκημα που τον κατηγορούν; Ότι τον κατηγορούν δηλαδή ότι είχε προμηθευτεί όπλα, ότι κατείχε αυτά τα όπλα; Αν ξέρετε ότι κατηγορείτε, γι αυτό σας ρωτάω πρώτα απ’ όλα.
Ν. ΓΑΡΓΑΛΑΣ: Σας είπα ότι ξέρω ότι κατηγορείτε.
Φ. ΚΟΤΕΑΣ: Έχει τρία αδικήματα ο κ. Σερίφης. Έτσι φέρεται. Παράλογα μεν αλλά έτσι φέρεται. Το ένα είναι η συμμετοχή του στην 17Ν. Το άλλο είναι ότι προμηθεύτηκε όπλα με σκοπό να τα χρησιμοποιήσει ή είχε χρησιμοποιήσει κλπ και στο τέλος ότι τα κατείχε αυτά τα όπλα. Από αυτές τις κατηγορίες, από την γνώση και την πείρα που έχετε βγάζετε κανένα λογικό συμπέρασμα που να έχει εφαρμογή στον κ. Γιάννη Σερίφη;
Ν. ΓΑΡΓΑΛΑΣ: Το συμπέρασμά μου είναι ένα και μοναδικό πιστεύω. Όλα αυτά τον ακολουθούν τον Γιάννη με τις παλιές ιστορίες που τον είχαν επιβαρύνει, ήθελαν να τον επιβαρύνουν – να το βάλω πιο σωστά. Το κάθε τί που γινόταν ο συνήθης ύποπτος ήταν ο κ. Γιάννης Σερίφης. Όλα αυτά τον ακολουθούν πιστεύω. Τώρα βρέθηκε μία εταιρεία – να το πω έτσι – για να μπορέσουν να τον επιβαρύνουν και με αυτά.
Φ. ΚΟΤΕΑΣ: Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Αντωνάκος Ελευθέριος του Γεωργίου, Τεχνίτης ΗΛΠΑΠ. «Ορκίζομαι να πω την αλήθεια›.
Ε. ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ: Ορκίζομαι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πού γεννηθήκατε;
Ε. ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ: Στην Αθήνα.
Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Εμείς ρωτάμε για τον κατηγορούμενο τον κ. Σερίφη. Είσαστε συνάδελφοι;
Ε. ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ: Μάλιστα.
Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Πώς τον ξέρετε ως εργαζόμενο, ως συνδικαλιστή, την προσωπικότητά του και πώς εκτιμάτε τώρα ότι του αποδίδεται η κατηγορία της συμμετοχής της 17Ν σε συνδυασμό με εκείνο το παλιότερο του 1977; Πρώτα για την δουλειά, για την σχέση σας και για τα συνδικαλιστικά.
Ε. ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ: Όπως σας είπαν εδώ όλοι οι συνάδελφοι, τον κ. Γιάννη Σερίφη τον ξέρουμε και σαν εργαζόμενο και σαν συνδικαλιστή. Σαν εργαζόμενος ήταν όπως είμαστε όλοι. Εργαζόταν, άλλαζε μαζί μας με τα ρούχα της δουλειάς, ανεβαίναμε και δουλεύαμε όλοι μαζί. Σαν συνδικαλιστής ήταν συνδικαλιστής. Εκτελούσε αυτά που του λέγαμε εμείς. Σαν άνθρωπος ήταν ένας πολύ σωστός στην δουλειά μας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κάνατε βάρδιες μαζί;
Ε. ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ: Ήμασταν μαζί συνέχεια.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τον είχατε ακούσει ποτέ να λέει ότι «δεν αρκούν αυτά που λέμε εδώ στον συνδικαλισμό, να πάρουμε και πιστόλια›; Τον είχατε ακούσει; Είχατε κουβεντιάσει μετά από κάποια πράξη της 17Ν;
Ε. ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ: Καταρχήν ο κ. Γιάννης Σερίφης δεν είχε καμία σχέση με αυτούς. Πώς μπορούσε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς εκεί πέρα ήσασταν μαζί, τα λέγατε. Ήσασταν φιλαράκια στο κάτω-κάτω. Μοιραζόσασταν και το κολατσιό. Ξέρουμε από εργασία.
Ε. ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ: Οι φίλοι και οι συνάδελφοι έχουν άλλοι έννοια. Εμείς είμαστε συνάδελφοι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν λέγατε δηλαδή πολλά-πολλά;
Ε. ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ: Τί να πούμε πολλά-πολλά; Δεν είχαμε να πούμε πολλά-πολλά. Αυτά τα θέματα δεν μας αφορούσαν ούτε εμάς, ούτε και τον Γιάννη.
Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Συνδικαλιστής αυτός. Μήπως είχε ειδική άποψη να κάνει διακρίσεις, να λέει εσείς είσαστε Δεξιοί, προβλήματα μέσα στην συνδικαλιστική δραστηριότητα, υποτίμηση των άλλων συνδικαλιστικών φορέων, οργανώσεων κλπ; Είχατε τέτοια ζητήματα μόνιμης τέτοιας αντιπαράθεσης;
Ε. ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ: Οι συνδικαλιστές είναι για όλους. Δεν είναι γι αυτούς που ψηφίζουν τον συνδικαλιστή και γι αυτό είναι συνδικαλιστής.
Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Ήταν για όλους;
Ε. ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ: Για όλους.
Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Γιατί μερικοί μπορεί να είναι για την δικιά τους άποψη.
Ε. ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ: Δούλευε για όλους και εργαζόταν για όλους σαν συνδικαλιστής στο χώρο της δουλειάς. Δεν ήταν «έλα σήμερα και να έρθει αύριο›. Καθημερινώς ήταν εκεί και έλυνε τα προβλήματά μας όταν χρειαζόταν.
Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Δηλαδή ως εργαζόμενος πιο δραστηριοποιούμενος εκεί έχετε κανένα παράπονο; Να πείτε «τί τον βγάλαμε αυτόν ως συνδικαλιστή να μας λέει μαρξιστικές ιστορίες, το ένα-το άλλο και να μην κάνει τίποτα›. Μπορεί να το πουν μερικοί άνθρωποι σοβαροί για έναν συνδικαλιστή.
Ε. ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ: Όταν έχεις παράπονο δεν βγαίνεις τόσα χρόνια συνδικαλιστής. ¶ρα για να βγαίνει συνδικαλιστής τον ψήφιζαν οι συνάδελφοι. Τον ήθελαν και τον αγαπούσαν και σαν άνθρωπο και σαν συνάδελφο. Εγώ έτσι νομίζω. ¶μα δεν τον θέλεις δεν τον ψηφίζεις, δεν βγαίνει τόσα χρόνια που ήταν συνδικαλιστής.
Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Πόσα χρόνια είχε;
Ε. ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ: Απ’ ότι θυμάμαι από τότε που ήρθε στην δουλειά μέχρι που έφυγε ήταν συνέχεια συνδικαλιστής. Συνέχεια τον ψηφίζαμε όλοι εμείς.
Ι. ΣΕΡΙΦΗΣ: Αυτοί που με ψήφισαν, μας υποστήριζε κάποιο Κόμμα, κάποιος κομματικός μηχανισμός ή κατεβαίναμε σαν μία κίνηση ανεξάρτητη και ανένταχτη;
Ε. ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ: Ο κ. Γιάννης Σερίφης ποτέ δεν κατέβηκε με Κόμμα. Κατέβηκε από τους συναδέλφους. Τον ψήφιζαν οι συνάδελφοι. Δεν είχε καμία παράταξη. Ψηφιζόταν από εμάς, μόνο από τους εργαζόμενους.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Θεοχάρης Τιμολέων του Ιωάννη, Πολιτικός Επιστήμων. Κατοικείτε στο Χαλάνδρι. Πού γεννηθήκατε;
Τ. ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Στην Αθήνα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Ορκίζομαι να πω την αλήθεια›.
Τ. ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Ορκίζομαι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εργάζεστε στον ΗΛΠΑΠ;
Τ. ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Στον ΗΛΠΑΠ. Είμαι Διευθυντής Διοικητικού, Αναπληρωτής, Υπεύθυνος Εκπαίδευσης του Προσωπικού.
Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Κύριε μάρτυρα, γνωρίζετε τον κ. Σερίφη που έχουμε εδώ κατηγορούμενο; Από πότε τον ξέρετε; Πώς τον γνωρίζετε; Ποια ήταν η εργασιακή σχέση σας με το συγκεκριμένο πρόσωπο; Πείτε χαρακτηριστικά για την εργασιακή σχέση και την προσφορά στην δουλειά του πώς γινόταν, τί στοιχεία έχει; Γνωρίζετε την συνδικαλιστική δραστηριότητα;
Τ. ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Ο κ. Γιάννης Σερίφης ήταν εργατοτεχνίτης. Τον γνωρίζω από το 1983 μέχρι που πήρε σύνταξη. Είχε μία συμμετοχή στην εργασία του κανονικότατη. Έδειχνε έναν χαρακτήρα σεμνού ανθρώπου, διαλλακτικού και δημοκρατικού στην συμπεριφορά. Η εργασιακή του εικόνα ήταν συνεπέστατη. Δεν υπάρχει θέμα να συζητήσουμε γι αυτό. Ίσως δεν είναι και σημαντικό να το αναφέρω με λεπτομέρειες.
Εκείνο το οποίο θεωρώ πολύ καθοριστικό είναι ότι ήταν ένας ενεργός εργαζόμενος, ένας ενεργός πολίτης, συνδικαλιστής ανεξάρτητος, εκτός Κομμάτων. Είχε δική του συνδικαλιστική κίνηση με την οποία εκλεγόταν. Συμμετείχε σε όλες τις διαδικασίες των εργασιακών ζητημάτων, των εργασιακών υποθέσεων και συμμετείχε με τρόπο συνθετικό, ενωτικό και διαλλακτικό. Με την έννοια ότι επεδίωκε πάντοτε να τηρούνται οι δημοκρατικές διαδικασίες μέσα στο Σωματείο, να είναι συνεργάσιμος με τις άλλες παρατάξεις για την ενότητα των εργαζομένων.
Βέβαια ασυμβίβαστος για τα δικαιώματα των εργαζομένων όπως εκείνος τα καταλάβαινε και όπως οι περισσότεροι τα κατανοούσαν. Διότι πρέπει να πω ότι στον χώρο του ΗΛΠΑΠ οι διεκδικήσεις ήταν σχεδόν ομόφωνες. Όποτε υπήρχαν εντάσεις, είχαν πραγματοποιηθεί μέσα από ομόφωνες αποφάσεις των παρατάξεων όλων των Σωματείων.
Ο κ. Γιάννης Σερίφης είχε μία παρουσία θα έλεγα δημιουργική αλλά παράλληλα διατηρούσε μία κριτική σκέψη και αυτό τον έβγαζε κάπως από το συνηθισμένο πλαίσιο που έχουμε συνηθίσει να ονομάζουμε κάποιον «συνδικαλιστή ή πολιτικό›.
Η προσωπική μου εμπειρία επειδή κι εγώ είχα ασχοληθεί με τα κοινά στο χώρο τον εργασιακό, είναι εξαιρετικά θετική. Θεωρώ ότι και από την γενικότερη αντίληψη που μπορώ να έχω για την ζωή και για τους ανθρώπους έχω πειστεί ότι ο κ. Γιάννης Σερίφης με την συμπεριφορά του έδειχνε μία προσωπικότητα καθαρά δημοκρατική, ανθρώπου που κινείται μέσα στα πλαίσια της δημοκρατικής νομιμότητας.
Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Ομόφωνες αποφάσεις που πήρατε για να κάνετε την συνδικαλιστική δράση σε ένα επίπεδο που ήταν εξωτερίκευση της δράσης, προφανώς απεργία, στάσεις, υπήρχε αντίδραση αυτού ώστε να μην επιτευχθεί αυτή η ομοφωνία; Δηλαδή να πει «εγώ δεν ψηφίζω ομόφωνα. Να πάω να ψηφίσω με την ΔΑΚΕ ομόφωνα, ποτέ, δεν μπορώ να το κάνω έστω κι αν θέλει και αυτή απεργία. Να πάω με την ΠΑΣΚ να ψηφίσω ομόφωνα δεν γίνεται. Είμαι ένας Αριστεριστής, έχω καταδιωχθεί. Κάντε εσείς την απεργία αλλά όχι και να σας ψηφίσω›. Υπήρξε τέτοια στάση ή ψήφισε ομόφωνα ότι ήταν ως μέτρο πίεσης των εργαζομένων για την επίλυση ορισμένων ζητημάτων που είχατε;
Τ. ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Κύριε συνήγορε, θα σας εκπλήξω. Ο κ. Γιάννης Σερίφης συμφωνούσε με όλα τα Κόμματα εάν ήταν προς το συμφέρον των εργαζομένων. Δεν υπήρχε θέμα διαφωνίας ιδεολογικού χαρακτήρα. Είχε καθαρά ταξικά κριτήρια στην στάση του και αυτό τον έκανε να εκτιμάτε από όλους τους εργαζόμενους στο χώρο.
Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Αυτό το στοιχείο σκεφτείτε το. Εμείς κάνουμε μία διαδικασία εδώ με μια κατηγορία. Την ξέρετε την κατηγορία πιστεύω, θα έχετε ακούσει από τις τηλεοράσεις, τα ξέρουν όλοι. Κατηγορείτε ότι είναι μέλος μιας Οργανώσεως η οποία ασκούσε την ένοπλη βία για την επίτευξη των σκοπών της. Αυτό το στοιχείο της συμπεριφοράς του στον ανοιχτό ευρύτερο χώρο, το βλέπετε εσείς να είναι συμβατό έστω κι αν θέλει να αποκρύψει την δράση του με την έννοια της άσκησης βίας, συμβατό με ένα άλλο σκεπτικό που το είχε το βράδυ αργά, κάθε μέρα να κάνει έκνομη δραστηριότητα σε μόνιμη βάση από το ΄75 μας λένε μέχρι το 2002; Είναι συμβατό ή όχι;
Εν πάση περιπτώσει ένας που ήθελε αυτή την συνδικαλιστική δράση, μπορούσε να κάνει και μερικές διαφοροποιήσεις; Ο ψυχισμός του δεν θα του έλεγε να πει και δυο κουβέντες παραπάνω μέσα στους εργάτες ή του αποκλείει την άλλη εκδοχή ότι ο άνθρωπος είχε αυτή την πολιτική δραστηριότητα και όχι την άλλη την έκνομη δηλαδή;
Τ. ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Ίσα-ίσα θα περίμενε κανείς ότι η συμμετοχή στον μαζικό χώρο και με τέτοιο κύρος θα του έδινε πάρα πολλές ευκαιρίες και θα ήταν πειρασμός να κάνει στρατολόγηση ιδεών άλλων. Ωστόσο είναι περισσότερο από φανερό για όποιον γνωρίζει τον κ. Γιάννη Σερίφη ότι κινήθηκε πάντοτε σύμφωνα με τις αρχές του. Δεν έκρυβε τίποτε και δεν συμβιβαζόταν σε αυτά που πίστευε.
Δηλαδή εάν θα έπρεπε να υπάρξει σύγκρουση με την Διοίκηση, με την Κυβέρνηση για θέματα διεκδικήσεων ήταν μέχρι τέλους υπέρ της απεργίας κλπ. Εάν θα έπρεπε να υπάρξει ένας συμβιβασμός για να υπάρχει ένα ενωτικό Προεδρείο στο Σωματείο έκανε συμβιβασμό με τις άλλες παρατάξεις για να βγει ενωτικό Προεδρείο στο Σωματείο. Με αυτή την έννοια και από τις συζητήσεις που είχαμε κάνει κατά καιρούς υπό διάφορες συνθήκες, δηλαδή σε συνθήκες που υπήρχε ένας πλήρης αυθορμητισμός στην ατμόσφαιρα, στο κλίμα και μεταξύ μας οι δυο μας και με άλλους συναδέλφους, οι απόψεις του ήταν αυτό που θα λέγαμε συνοπτικά, απόψεις ενταγμένες στο πλαίσιο της δημοκρατικής νομιμότητας.
Δεν ξέρω αν έχει κάποια σημασία επειδή συμβαίνει να είμαι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Κοινοβουλευτικού εκ πεποιθήσεως Κόμματος του ΔΗΚΚΙ, θέλω να πω ότι για μένα ήταν καθοριστικό εάν κάποιος είχε αντιδημοκρατικές απόψεις να προχωρήσω ή όχι σε συνεργασία. Είχαμε πάρα πολύ καλή συνεργασία ακριβώς γιατί από τη πρώτη στιγμή είδα στον κ. Γιάννη Σερίφη έναν σημαντικό συντελεστή δημοκρατικών λειτουργιών και δημοκρατικών διαδικασιών.
Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Όταν ήρθε αυτός και κάνατε αυτή την συνεργασία και είχατε αυτές τις εκτιμήσεις τότε σε αυτό το στάδιο, το προηγούμενο ιστορικό του διότι δεν ήταν άγνωστος, ήταν ένα γνωστό πρόσωπο στο χώρο και των εργαζομένων και της κοινωνίας, είχε γίνει μία δίκη του προγενέστερα που του απεδόθη όπου είχε πάει όλη η ευρύτερη Αριστερά και είχε καταθέσει από την Μελίνα Μερκούρη, την Φλέμινγκ, τον Ηλιού, τους πάντες. Θα σας δώσω και την απόφαση αυτή.
Του είχε αποδοθεί μία βαρύτατη κατηγορία και είχε καταλήξει αθωωτικά. Εσείς όταν τον είδατε να έρχεται ως εργαζόμενος δεν είπατε «να τον προσέχουμε αυτόν εδώ, τί να είναι αυτός, για να δούμε τί λέει›. Αλλά και η προσέγγιση που μπορούσε να του γίνει από ένα πολύ προωθημένο επαναστατικό στοιχείο θα ήταν άνετη. Ο χώρος δηλαδή εκείνος ήταν ο χώρος που θα μπορούσε να γίνει μια στρατολόγηση σε μια επαναστατική Οργάνωση αν ήθελε. Πού θα την έκανε; Στο χωριό του; Έχει νόημα να το σκεφτούμε αυτό και να δούμε την συμπεριφορά του ή είναι έξω από την πραγματικότητα;
Τ. ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Έτσι είναι και οφείλω να πω ότι οι πάντες, δεν νομίζω να υπάρχει άνθρωπος στον ΗΛΠΑΠ ακόμη και αντίπαλης ιδεολογικής άποψης που να μην αναγνωρίζει ότι ο κ. Γιάννης Σερίφης ήταν αφοσιωμένος στα εργασιακά θέματα και για τον χώρο του ΗΛΠΑΠ. Η ζωή του ήταν αφοσιωμένη.
Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Θα το ανοίξω λίγο παραπέρα. Συνέβη όμως σε εκείνη την φάση – γιατί όλοι τα ξέρουμε κατά κόρον από την τηλεόραση – το καλοκαίρι ένα συμβάν για το οποίο χωρίς να κατηγορηθεί ποτέ ο άνθρωπος αυτός, όταν ήταν στο Σωματείο σας εκπρόσωπος των εργαζομένων να πάει στην Γενική Συνέλευση των εργοδοτών και του είπαν ότι «είσαι αναμεμειγμένος και σε μια βίαιη ενέργεια κατά ενός συνδικαλιστή›. Το έγραψαν οι εφημερίδες, δεν τον κατηγόρησε ποτέ κανείς γι αυτό το θέμα. Το είδατε εσείς εκείνο το συμβάν και τί κάνατε, τί είπατε όλοι την επομένη, την μεθεπομένη; Γιατί δεν είπατε «να τον πιάσουμε τον συνδικαλιστική να τον διώξουμε›; Μια γενική εντύπωση θέλω γιατί έχει μία σημασία. Κατανοείτε τι σας λέω.
Τ. ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Το θυμήθηκα το συμβάν.
Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Ποια χρονιά έγινε;
Τ. ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Δεν θυμάμαι την χρονιά.
Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Ούτε κι εγώ την θυμάμαι. Θα βρω τις εφημερίδες.
Τ. ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Έγινε και μία έρευνα για να δούμε αν ήταν στην εργασία του ή όχι. Ήταν στην εργασία του. Οι κάρτες ήταν χτυπημένες κανονικά. Τον έβλεπαν και οι άλλοι. Ο άνθρωπος δεν ήταν από τους «συνδικαλιστές›. Εργαζόταν με το στουπί στο χέρι, έκανε την δουλειά του και ο συνδικαλισμός ήταν μετά την εργασία. Κατά συνέπεια δεν το πίστεψε και κανείς βεβαίως από τους εργαζόμενους. Είχε γίνει μια ζύμωση τότε, το θυμάμαι. Πληροφορήθηκα εκ των υστέρων από υπηρεσιακούς παράγοντες ότι είχε γίνει και έρευνα στις καρτέλες. Δηλαδή και από άποψη εντυπώσεων αλλά και άποψη ουσίας πραγματικών περιστατικών δεν είχε καμία σχέση.
Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Δεν υπήρχε σχέση. Τί δείχνει όμως αυτό; Για να σου πουν κάτι τέτοιο, η διαρροή γίνεται από άλλους μηχανισμούς οι οποίοι δίνουν την πληροφορία στον Τύπο. Δεν γίνεται ο Τύπος να την βρει μόνος του. Μπορεί καμιά φορά να την βρει μόνος του. Μπορεί και να δίνεται η διαρροή. Τί σας έδειξε εσάς ως πολιτών, εργαζομένων που ήσασταν μαζί το παλιό κι εκείνο το συμβάν; Σας έδειξε την εντύπωση ότι ο άνθρωπος αυτός κάνει την νύχτα, το πρωινό, το μεσημέρι, δεν ξέρω πού, ένοπλη δράση ή μάλλον κάτι γίνεται γι αυτόν, κάτι κινείται στον μηχανισμό για εκείνον;
Τ. ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Νομίζω ότι είναι διάχυτη η εντύπωση στον χώρο του ΗΛΠΑΠ σε όσους τον γνωρίζουν. Κατά κάποιο τρόπο είναι θύμα κάποιας παρεξήγησης ή «παρεξήγησης›.
Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Το καθοριστικό είναι ότι η πεποίθηση στους εργαζόμενους εκεί με την γνώση της αντικειμενικής πραγματικότητας – γιατί εκεί είσαστε και τα ξέρετε, είδατε και ένα βιοτικό συμβάν σημαντικό που έγινε εκεί – είναι ότι είναι συνδικαλιστικής εργαζόμενος, πιστεύει σε αυτές τις ιδέες που λέει και τις υποστηρίζει δημόσια ή ότι είναι διπλός, χρησιμοποιεί αυτό το εξωτερικό για να κάνει άλλη δραστηριότητα;
Τ. ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Είναι αδύνατον να υπάρχει διπλή ζωή δεδομένου ότι ολόκληρη η ζωή του ήταν αφοσιωμένη όπως σας είπα και δημόσια. Δηλαδή υπάρχει ανάπτυξη σχέσεων με δεκάδες ανθρώπους. Πάμε στο σπίτι του, επικοινωνούμε τα βράδια, η κοινωνική του ζωή είναι φανερή, διαφανής. Συνεπώς δεν υπάρχουν κρυφές πτυχές.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά που μας είπατε είναι για το διάστημα που εργαζόταν ο κ. Σερίφης;
Τ. ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Για όσο διάστημα τον γνωρίζω, από το 1983.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μέχρι το ΄99 ελέχθη εδώ που συνταξιοδοτήθηκε.
Τ. ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Μέχρι που συνταξιοδοτήθηκε.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε συνταξιοδοτήθηκε;
Τ. ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Δεν θυμάμαι ακριβώς.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ελέχθη εδώ το ΄99. Από το ΄99 και δώθε διατηρήσατε τις επαφές εσείς ή κάποιος άλλος; Ήταν ίδια η στάση του;
Τ. ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Η στάση του είναι ίδια διότι είναι ο χαρακτήρας διαμορφωμένος.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να διευκρινιστεί εάν αυτά που μας λέτε είναι μέχρι το ΄99 και σταματάτε ή μέχρι και τότε που κατηγορείτε.
Τ. ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Η καθημερινή επαφή δεν συνεχίζεται φυσικά.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: 31/7/2002 κατηγορείται για συμμετοχή. Γι αυτό σας ρωτώ και για το μετέπειτα διάστημα.
Τ. ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Η καθημερινή επαφή δεν συνεχίζεται φυσικά εκτός εργασίας. Ωστόσο η προσωπική μου εμπειρία από συναντήσεις που είχα με τον κατηγορούμενο σε διάφορες εκδηλώσεις που τύχαινε να βρεθούμε ήταν ότι συνέχιζε ακριβώς τον ίδιο τρόπο λειτουργίας.
Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Πότε διοριστήκατε στον ΗΛΠΑΠ;
Τ. ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Το 1983.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και το ΄82 ο κ. Σερίφης.
Τ. ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Εγώ τον βρήκα εκεί.
Φ. ΚΟΤΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν φοβάμαι να κάνω ερωτήσεις που εγκυμονούν κάποιους κινδύνους. Από το 1983 που πήγατε στον ΗΛΠΑΠ, 1999 που συνταξιοδοτήθηκε ο κ. Γιάννης Σερίφης μέχρι σήμερα, κανένα συνδικαλιστικό στέλεχος μετείχε σε καμία Οργάνωση ή αν θέλετε στην συγκεκριμένη στην 17Ν;
Τ. ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Τώρα μου κάνετε μία γενική ερώτηση. Μπορώ να εγγυηθώ για κανέναν;
Φ. ΚΟΤΕΑΣ: Εκ των κ.κ. κατηγορουμένων λέω.
Τ. ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Εξ όσων γνωρίζω όχι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν ήξερε και το έλεγε εδώ πέρα θα ήταν μεγάλη είδηση.
Φ. ΚΟΤΕΑΣ: Εξ όσων έχει βγάλει έξω η ανάκριση και έχει ελλείψεις για την 17Ν, υπάρχει κανένα στέλεχός σας από τον ΗΛΠΑΠ μέσα σε αυτή την Οργάνωση;
Τ. ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Όχι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Χρονίου Γεώργιος του Δημητρίου, Επόπτης Τεχνικής Υπηρεσίας ΗΛΠΑΠ. Πού γεννηθήκατε;
Γ. ΧΡΟΝΙΟΥ: Στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Ορκίζομαι να πω την αλήθεια›.
Γ. ΧΡΟΝΙΟΥ: Ορκίζομαι να πω την αλήθεια.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: (Εκτός μικροφώνου)
Γ. ΧΡΟΝΙΟΥ: Μέχρι 10 ετών έζησα εκεί και από τα 11 μου χρόνια είμαι στην Ελλάδα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα επαναστατικά κινήματα έδιωξαν τον ελληνισμό.
Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Και ο Φαρούκ και ο Νάσαρ τους έδιωξε.
Γ. ΧΡΟΝΙΟΥ: Πάντως την Αίγυπτο την αισθάνομαι σαν δεύτερη πατρίδα μου. Εκεί γεννήθηκα και την αγαπώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όμορφη πατρίδα.
Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Τί ιδιότητα είχατε στον ΗΛΠΑΠ; Από πότε μέχρι πότε και πώς γνωρίζετε τον κατηγορούμενο τον κ. Σερίφη;
Γ. ΧΡΟΝΙΟΥ: Μπήκα με το σύστημα των μορίων του Μένιου Κουτσόγιωργα στον ΗΛΠΑΠ το 1984 και έκτοτε γνώρισα τον κ. Γιάννη Σερίφη ως συνάδελφος. Από το ΄87 και μετά υπήρξα προϊστάμενός του.
Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Σε συγκεκριμένη εργασία;
Γ. ΧΡΟΝΙΟΥ: Σε συγκεκριμένη εργασία, σε συγκεκριμένο χώρο.
Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Τί ειδικότητα είχε αυτός, τί δουλειές έκανε, τί ελέγχατε εσείς;
Γ. ΧΡΟΝΙΟΥ: Εγώ ήμουν προϊστάμενος του χώρου στον μηχανολογικό τομέα και ο κ. Γιάννης Σερίφης ήταν τεχνίτης με την ειδικότητα του εφαρμοστή. Ο εφαρμοστής εκτελεί πάρα πολλές εργασίες από συντήρηση μέχρι επισκευή ανταλλακτικών, εξαρτημάτων κλπ.
Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Πού τις είχε μάθει αυτές τις δουλειές;
Γ. ΧΡΟΝΙΟΥ: Δεν μπορώ να ξέρω από πού τις είχε μάθει. Στην πορεία της ζωής του έχει μάθει ο καθένας μία τέχνη.
Σ.ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Δούλευε στη Γερμανία; Όταν είδατε εκεί τα χαρτιά του είχε και δουλειά στη Γερμανία;
Γ. ΧΡΟΝΙΟΥ: Δούλευε στη Γερμανία, σε πολλές συζητήσεις που είχαμε κάνει, είχε δουλέψει στη Γερμανία και είχε σημαντική εμπειρία σ’ αυτή την ειδικότητα, από την Γερμανία.
Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Είχε εμπειρία δηλαδή, εσείς που τον είχατε ως επόπτης, είχε εμπειρία.
Γ. ΧΡΟΝΙΟΥ: Είχε εμπειρία, ήταν σωστός στη δουλειά του, ήταν καλός στη δουλειά του, γιατί το πιστεύω και δεν το λέω επειδή είμαι μάρτυρας, υπέρ του Γιάννη Σερίφη.
Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Πόσα χρόνια τον είχατε να δουλεύει πραγματικά; Και πόσα μετά πήγε ως συνδικαλιστής, δούλευε δεν δούλευε αυτό θέλω. Πόσα χρόνια δηλαδή τον είχατε εσείς να δουλεύει εκεί υπό την εποπτεία σας και ως συνδικαλιστής διέκοψε να δουλεύει και απασχολείται μόνο στα συνδικαλιστικά;
Γ. ΧΡΟΝΙΟΥ: Εγώ συνεργάστηκα με τον Γιάννη Σερίφη για μια περίοδο περίπου 4 χρόνια. Υπήρξε μια διακοπή 6 ετών και μετά ξανασυνεργαστήκαμε, πάλι σαν προϊστάμενός του για άλλα τέσσερα χρόνια, αυτό οφείλετο σε κάποιες μετακινήσεις στον εργασιακό χώρο που είχα κάνει εγώ. Σε όλα αυτά τα χρόνια ο Γιάννης ήταν θετικός και αποτελεσματικός σε ότι δουλειά του είχα αναθέσει. Οφείλω να ομολογήσω ότι ήταν πάντα συνδικαλιστής και ήταν από τους ελάχιστους συνδικαλιστές που έκανε κατά το ελάχιστο χρήση της συνδικαλιστικής του αδείας.
Δεν λέω ότι δεν πήγε να ασκήσει τα συνδικαλιστικά του, δεν έκανε χρήση της συνδικαλιστικής του ιδιότητας και των συνδικαλιστικών ελευθεριών που του παρείχε ο νόμος, αλλά τελείωνε πάντα τη δουλειά του, εξασφάλιζε τα αποθέματα των?και την επόμενη ημέρα αν κάποια στιγμή είχε κάποια ανάγκη να πάει ή στη ΓΣΕΕ, ή στο ΕΚΑ ή οπουδήποτε αλλού, ποτέ δεν μου άφηνε, τουλάχιστον όσο ήμασταν μαζί δεν μου άφηνε εκκρεμότητες. Και ταυτόχρονα με τη δουλειά του σωστός, ειλικρινής και τίμιος και αποδοτικότατος και εκτελούσε και τα συνδικαλιστικά του καθήκοντα.
Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Πάω στο επίπεδο αυτό, στα συνδικαλιστικά καθήκοντα, ποια είναι η εντύπωση που αποκομίσατε εσείς, ότι ήταν ένας σκληροπυρηνικός αριστεριστής ο οποίος πήρε πέντε ψήφους και βγήκε, αλλά μετά αντιδρούσε στην ομαλή μέσα στο πλαίσιο, αυτό το συντηρητικό των συνδικάτων τα οποία κάνανε όμως και πέντε πράγματα για να επιλύσουν τα προβλήματα των ανθρώπων των εργαζομένων; Ή συνεργάστηκε και έκανε ότι μπορεί, για να πάει μέσα απ’ αυτό το μηχανισμό καλύτερα το εργατικό κίνημα και να λύσει πέντε προβλήματα των ανθρώπων, που είχαν λέει σε εκείνη τη φάση και ορισμένα προβλήματα με απολύσεις απ’ ότι είπαν οι συνάδελφοί σας, πώς σας φάνηκε εσάς;
Γ. ΧΡΟΝΙΟΥ: Με ρωτάτε την κρίση μου για τον Γιάννη σαν συνδικαλιστή. Κοιτάξτε, ο Γιάννης Σερίφης ήταν ένας άνθρωπος, σίγουρα δεν ήταν και ο άγιος, ήταν ένας συνδικαλιστής, ο οποίος διεκδικούσε αλλά διεκδικούσε τίμια πάντα και ακηδεμόνευτα θα έλεγα τα αιτήματα των εργαζομένων, αυτά που πίστευε εκείνος ότι είναι σωστά, στα οποία και η προσωπική μου αντίληψη συμβαδίζει με τις δικές του, ως προς τα εργασιακά. Συνέπεσε να συμβαδίζουμε ως προς τις πεποιθήσεις των συνδικαλιστικών θεμάτων.
Οφείλω να ομολογήσω ότι αυτό που διεκδικούσε αρκετές φορές το διεκδικούσε με ένταση, το διεκδικούσε με πείσμα και με την όποια δυνατότητα δίνεται μέσα στην ευπρέπεια και χωρίς να είναι κηδεμονεύεται και να καθοδηγείται από κανέναν.
Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Τώρα εσείς ήσαστε και τόσο κοντά. Συμπέσατε χωρίς να έχετε συζητήσει ιδεολογικά, δεν σας είπε, έλα βρε παιδί μου και στην 17Ν να σου γνωρίσω κάτι παιδιά εκεί να κάνουμε πιο σοβαρή δουλειά; Σας το είπε ή δεν σας το είπε;
Γ. ΧΡΟΝΙΟΥ: Όχι δεν μου το είπε ποτέ.
Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Μάθατε ως προϊστάμενος εκεί που ακούγονται αυτά κλπ, να συνήλθε μια μέρα το Συμβούλιο και να πει τι θα κάνουμε μ’ αυτό το Σερίφη να ειδοποιήσουμε τις υπηρεσίες κάτω; Αυτός ετοιμάζει για επανάσταση το συνδικάτο του ΗΛΠΑΠ. Ακούσατε τέτοια, συζητήθηκαν τέτοια και μετά και από ένα συμβάν που ακούσατε, γίνανε τέτοια πράγματα ή δεν γίνανε;
Γ. ΧΡΟΝΙΟΥ: Συζητούσαμε για όσα γινότανε μέσα στην Ελλάδα. Ουδέποτε όμως οι αντιλήψεις του και οι θέσεις του δεν ήταν η ένοπλη βία. Αντίθετα πολλές φορές ήταν αντίθετος προς αυτή την τακτική και ουδέποτε μας είχε μιλήσει για κάποια 17Ν ή μας έλεγε ελάτε, να μπείτε, να κάνετε κλπ.
Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Μήπως όμως αντιδρούσε, αν τυχόν εσείς ή το συνδικάτο σας, ή οι εργαζόμενοι, θέλατε να βγάλετε μια ανακοίνωση να πείτε ότι δεν μας αρέσει αυτό που έγινε από άποψη πολιτικής βίας στη χώρα κλπ. Τον είδατε εκεί να πει, εγώ σαν συνδικαλιστής εκεί καταψηφίζω. Αν είπε η ΔΑΚΕ κάποτε λέει είπε, να βγάλει ανακοίνωση και είπαν οι άλλοι εντάξει βγάλτε την.
Γ. ΧΡΟΝΙΟΥ: Όταν είχε διαφορετική αντίληψη..
Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Σε θέματα βίας λέω, τέτοια απ’ αυτά που τον κατηγορούν.
Γ. ΧΡΟΝΙΟΥ: Δεν έχει τύχει ποτέ, δεν έχω δει ποτέ κάποια άλλη συνδικαλιστική παράταξη να είναι υπέρ κάποιας βίας και να βγάζει κάποια ανακοίνωση υπέρ της βίας.
Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Κατά βγάλατε κατά;
Γ. ΧΡΟΝΙΟΥ: Δεν θυμάμαι.
Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Δεν έχω άλλη ερώτηση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Κοτέας έχει τον λόγο.
Φ. ΚΟΤΕΑΣ: Πόσα μέλη είχε το σωματείο σας περίπου;
Γ. ΧΡΟΝΙΟΥ: Προσέξτε εγώ ανήκα σε ένα άλλο σωματείο απ’ αυτό που ανήκε ο Γιάννης, είχαμε 4 σωματεία. Αυτό που ανήκε ο Γιάννης Σερίφης ήταν περίπου στα 450 άτομα αν δεν με απατά η μνήμη μου.
Φ. ΚΟΤΕΑΣ: Από τα 450 αυτά άτομα γνωρίζατε κανέναν εκτός του Γιάννη Σερίφη, γνωρίζατε κανέναν άλλον;
Γ. ΧΡΟΝΙΟΥ: Όλα, και τα 450.
Φ. ΚΟΤΕΑΣ: Απ’ όλα λοιπόν αυτά τα άτομα και μέλη του Σωματείου ,είχατε ακούσει κάτι που να είναι ενάντια στον Γιάννη Σερίφη;
Γ. ΧΡΟΝΙΟΥ: Μιλάτε σαν πρόσωπο ή σαν συνδικαλιστή;
Φ. ΚΟΤΕΑΣ: Σαν πρόσωπο καταρχήν.
Γ. ΧΡΟΝΙΟΥ: Ενδεχομένως κάποιοι που ανήκαν σε διαφορετικό πολιτικό χώρο να είχαν?
Φ. ΚΟΤΕΑΣ: Σαν συνδικαλιστή;
Γ. ΧΡΟΝΙΟΥ: Σαν συνδικαλιστή για τον ίδιο λόγο. Αν κάποιος ανήκε σε διαφορετικό πολιτικό χώρο και ήταν εμπαθής ναι, δεν μπορώ να προσδιορίσω αυτή τη στιγμή συγκεκριμένο άτομο, αλλά ναι έχω την αίσθηση?
Φ. ΚΟΤΕΑΣ: Είχατε ακούσει από κανένα άτομο να του έχει πει ο Γιάννης Σερίφης για την 17Ν?
Γ. ΧΡΟΝΙΟΥ: Όχι ουδέποτε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Από της έδρας κάποια ερώτηση από την πολιτική αγωγή;
Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Αν ενθυμείστε τότε που γνωριστήκατε ποιος ήταν Υπουργός Μεταφορών; ?
Γ. ΧΡΟΝΙΟΥ: Ο Κουτσόγιωργας;
Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Υπουργός Μεταφορών ποιος ήταν τότε;
Γ. ΧΡΟΝΙΟΥ: Πρέπει να ήταν ο κύριος που είχε τον αδελφό τον γιατρό, δεν το θυμάμαι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μήπως ήταν ο κ. Πέτσος;
Γ. ΧΡΟΝΙΟΥ: Όχι δεν ήταν ο κ. Πέτσος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει να πάτε στο καλό. Ο υπ’ αριθμ. 14 μάρτυς ο κ. Ζηγούνας Σπυρίδων του Γρηγορίου, Τεχνίτης ΗΛΠΑΠ. Κατοικεί Λυκόβρυση. Να μας πει πού γεννήθηκε μόνο.
Σ. ΖΗΓΟΥΝΑΣ: Στα Ιωάννινα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Ορκίζομαι να πω την αλήθεια›
Σ. ΖΗΓΟΥΝΑΣ: Ορκίζομαι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχετε την καλοσύνη να ρωτήσετε.
Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Κύριε μάρτυρα εσείς εκεί στα τρόλεϊ τι ειδικότητα έχετε;
Σ. ΖΗΓΟΥΝΑΣ: Εγώ είμαι ηλεκτροσυγκολλητής.
Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Και δουλεύατε παράλληλα με τον κ. Σερίφη τον κατηγορούμενο που έχουμε εδώ;
Σ. ΖΗΓΟΥΝΑΣ: Μάλιστα δουλεύαμε στον ίδιο χώρο πιο κάτω από μένα.
Σ.ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Δούλευε αυτός ή δεν δούλευε;
Σ. ΖΗΓΟΥΝΑΣ: Μπορώ να σας πω ότι ήταν από τους εργάτες που έπιανε πιο πρωί απ’ ότι πιάναμε εμείς. Αυτό το λέω με κάθε ειλικρίνεια που με διακρίνει εμένα. Στις 7 η ώρα έπιανε δουλειά. Και επειδή εργαζότανε σε ένα χώρο που ήταν παραγωγικός, έπιανε πρωί – πρωί δουλειά.
Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Πόσα χρόνια μαζί ήσαστε;
Σ. ΖΗΓΟΥΝΑΣ: Είμαστε μαζί συνάδελφοι μια 20ετία περίπου στον ίδιο χώρο δουλειάς.
Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Τον ψηφίσατε κιόλας; Όχι εσείς, αν τον ψήφισε ο χώρος εκεί και έβγαινε συνδικαλιστής;
Σ. ΖΗΓΟΥΝΑΣ: Και τον έχω ψηφίσει και τον έχει ψηφίσει και ο χώρος.
Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Τον εψήφισε ο χώρος, χωρίς να έχει και κανένα κόμμα να τον χρήσει?
Σ. ΖΗΓΟΥΝΑΣ: Αυτός ήταν ακομμάτιστος για την ακρίβεια, εγώ πιστεύω ότι κατέβαινε για τα συμφέροντα των εργαζομένων, τίποτα άλλο δεν σκεφτότανε, δεν ασχολούταν με τίποτα άλλο.
Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Και πώς έδρασε τώρα ως συνδικαλιστής; Ήταν καλός συνδικαλιστής; Πώς έδρασε ως συνδικαλιστής; Ήταν ο συνδικαλιστής αυτός που ενδιαφέρεται για τα πράγματα, ή βγήκε πήρε την θέση εκεί και έκατσε, ή είπε, εμένα με ψήφισαν οι τάδε, αυτούς θα προσέχω εάν μπορώ κάτι να τους κάμω, τους άλλους τους παρατάω και διαφωνώ με ότι μου πουν άλλες οργανώσεις εκεί, άλλες απόψεις, δεν ακούω καμιά;
Σ. ΖΗΓΟΥΝΑΣ: Θέλω να αναφερθώ γενικά ότι ο κ. Σερίφης ήταν ένας άνθρωπος που ενδιαφερόταν γενικά για όλους τους εργαζόμενους. Δεν υπήρχε καμιά διάκριση όποιος και να πήγαινε και του έλεγε, Γιάννη έχουμε ένα πρόβλημα που ενδιαφερόταν για τον εργαζόμενο και προσπαθούσε με κάθε τρόπο να λυθεί το πρόβλημά του, γιατί σαν εργαζόμενοι είχαμε και προβλήματα εκεί πέρα. Και πήγαινε όσο μπορούσε για να μας συμφιλιώσει.
Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: ¶λλο τίποτα θέλετε να καταθέσετε υπέρ αυτού του ανθρώπου; Ή και κατά, από την ζωή που είδατε, πώς τον κρίνετε ενόψει της κατηγορίας που του δίδεται, ποια είναι η θέση σας τώρα και η σκέψη σας; Πώς τα έκανε αυτά ο Σερίφης και δεν τον πήραμε χαμπάρι, πώς δεν τα έκαμε; Τι σκέφτεστε τώρα ως πολίτης;
Σ. ΖΗΓΟΥΝΑΣ: Θέλω να αναφερθώ γενικά για τον Γιάννη Σερίφη. Ο Γιάννης Σερίφης ήταν ένας άνθρωπος που μιλούσε πάντα για τον συνδικαλισμό του ΗΛΠΑΠ, για την οικογένειά του, που έχει μια καλή οικογένεια που κρατούσε σε ένα επίπεδο που τον ενδιέφερε και αυτόν γιατί ήθελε οικογένεια και πιστεύω ότι δεν ενδιαφερόταν για τίποτα άλλο μέσα στο χώρο της δουλειάς που τον ήξερα εγώ προσωπικά. Δεν έπαιρνε καταρχήν ακραίες θέσεις. Υπήρχαν κάπου προβλήματα; Ερχόταν εκεί πέρα, τα συζητούσαμε, λέγαμε τις απόψεις τις δικές μας, υπήρχε κάποιος προϊστάμενος, ερχόταν εκεί για να βρεθεί λύση μεταξύ μας, να μην τσακωθούμε στο τέλος. Τέτοιες απόψεις νομίζω ότι είναι ξεκάθαρες.
Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Μάλιστα δεν έχω τίποτα άλλο.