Πολιτική
Πέμπτη, 03 Ιουλίου 2003 20:35

Ανεπίσημα πρακτικά Δίκης 17Ν (03/07/2003) 06/07

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ, δεν θέλω για μάρτυρες που πέρασαν από δω ούτε το παραμικρό ειρωνικό σχόλιο. Είναι ένας μάρτυρας που έχει τις απόψεις του.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μετά το ’83 ο Γιάννης Σερίφης αποχώρησε οριστικά από την Οργάνωση.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Και γιατί δεν το δεχτήκατε να πείτε ότι διακόπηκε, δεν υπάρχει διαρκές έγκλημα αλλά διαρκεία που φεύγει, να τα δεχτείτε όλα του ομολογούντος ειλικρινώς, παραδέχεστε τα επιβαρυντικά;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτά θα τα κρίνει το Δικαστήριο.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Με καλή πίστη ακούστε με.

Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Μα κι εγώ με καλή πίστη απαντώ και με πλήρη επίγνωση.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εκφράζεται ένα κομμάτι του ελληνικού λαού κι αυτό το σέβομαι.

Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Εδώ είπα είμαι αυτός που είμαι. Μη μπλέκετε το Κόμμα μου σας παρακαλώ.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κι εσάς σας σέβονται.

Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Τις απόψεις του Κόμματος μου τις είπα και για την 17Ν κλπ. Εγώ ήρθα για τον Γιάννη Σερίφη εδώ. Ήμουν σαφής.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Το ίδιο λέμε.

Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Δεν λέμε το ίδιο.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εγώ οφείλω να σας πω δυο κουβέντες σχετικά με την κατηγορία διότι είπαν ότι ούτε λίγο ούτε πολύ αυτή η κατηγορία είναι φτιαγμένη, υιοθετημένη, ενώ τα πράγματα δεν είναι έτσι. Από τα στοιχεία δεν προκύπτει αυτό το πράγμα. ¶λλο τι θα πει το Δικαστήριο όταν τελειώσει η αποδεικτική διαδικασία.

Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Εγώ κατ’ αρχήν θεωρώ, επειδή έτυχε να είμαι και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που είναι το επίσημο όργανο της Ελλάδας γι’ αυτά τα ζητήματα, την περίοδο που έγιναν οι συλλήψεις, οι απολογίες κλπ., ξέρω καλά το κλίμα που υπήρχε σε όλους τους νομικούς κύκλους και στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας αλλά κυρίως στην Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που συμμετείχα.

Ο τρόπος που πάρθηκε η πρώτη απολογία αμφισβητείται. Αν τηρήθηκαν δικονομικοί κανόνες, κανόνες του δικαίου μας κλπ. και αμφισβητήθηκαν έντονα και από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας και από την Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κι έχει γίνει και διεθνώς κουβέντα. Βέβαια το Δικαστήριο σας θα εκτιμήσει, θα βγάλει την απόφαση του και κει πλέον θα δούμε. Λέω την προσωπική μου άποψη. Δεύτερον, σας είπα ότι υπάρχουν κάποιες βασικές νομικές αρχές και αξίες, ότι ένοχος ένοχον ου ποιεί σας είπα.

Το τρίτο είναι ότι είπατε για τις διωκτικές αρχές ότι δεν εμπλάκηκαν, ότι ήταν μόνο μετά την απολογία. Όχι, δεν είναι έτσι. Η πρώτη κατάθεση που δόθηκε και στην οποία αναφέρονται αυτά τα οποία λέτε εσείς ήταν με επαφές οι οποίες είχαν γίνει μόνο με δύο ανθρώπους, με τον κ. Διώτη και με τον κ. Σύρο, που ο κ. Σύρος δεν είναι στις δικαστικές αρχές, είναι στις διωκτικές αρχές, στην Αντιτρομοκρατική. Δεν λέω ότι ο κ. Σύρος, λέω ότι γενικά το περιβάλλον ήταν η Αντιτρομοκρατική.

Το βασικό όμως το οποίο σας λέω είναι μια βασική νομική αρχή την οποία έχω εγώ και ο ευρύτερος κοινωνικός μου και πολιτικός χώρος, ότι τους κανόνες του δικαίου, που είναι βασικά θεμέλια του κράτους δικαίου, ότι ένοχος ένοχον ου ποιεί, είναι βασικές αρχές και από αυτή τη βασική αρχή εγώ δεν φεύγω. Γι‘ αυτό δεν με νοιάζει τι είπε ή τι δεν είπε, πως το είπε ή πως δεν το είπε στην πρώτη του απολογία ο Σάββας Ξηρός και μάλιστα εφόσον την πήρε και πίσω την επόμενη φορά. Εγώ ήρθα εδώ να πω αυτά που ξέρω 20 χρόνια που ξέρω μια ενεργή δράση στο χώρο. Αυτό ήρθα να πω εγώ.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Επί της ουσίας ο Σάββας Ξηρός δεν τα έχει πάρει πίσω.

Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Τι έχει πάρει πίσω και τι δεν έχει πάρει ο κάθε κατηγορούμενος είναι δικό του ζήτημα να το πει. Ούτε δικό μου, ούτε δικό σας νομίζω.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεν πήρα καμιά απόφαση. Έχει δηλώσει ο κ. Σάββας Ξηρός ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη.

Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Κύριε Εισαγγελέα, μισό λεπτό. Νομίζω ότι οι όποιοι κατηγορούμενοι ?

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εσείς λέτε ότι το κράτος, η Πολιτεία κανονίζει?

Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Σας παρακαλώ, δεν είπα εγώ αυτά. Εγώ ξέρω πολύ καλά τι λέω και προσέχω τι λέω γιατί ξέρω κ. Εισαγγελέα τι σηματοδοτούν κι έχω και ευθύνη γι’ αυτά που λέω.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Η Πολιτεία δεν έχει ανάγκη να κανονίζει τέτοια πράγματα.

Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Εγώ ξέρω το εξής: ότι όποιοι πήραν την πολιτική ευθύνη γι’ αυτό που πήραν -και που εγώ διαφωνώ ριζικά και κάθετα μ’ αυτό που πήραν και με αυτό που έκαναν- δεν πήραν την πολιτική ευθύνη να πουν ότι είναι ένοχος ο Γιάννης Σερίφης. Την πολιτική ευθύνη για άλλα πράγματα την πήραν όσοι την πήραν.

Το επαναλαμβάνω για δεύτερη και τρίτη και τέταρτη φορά ότι εγώ διαφωνώ, αλλά την πήραν και την πήραν την πολιτική ευθύνη όχι για να πουν ότι είναι ένοχος ο Γιάννης Σερίφης. Αλίμονο.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεν είπα τέτοιο πράγμα.

Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Εσείς το είπατε και με ρωτάτε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Όχι άλλο είπα εγώ κι εσείς δεν θέλετε να το καταλάβετε.

Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Κατάλαβα πολύ καλά.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ότι στην απολογία του ο κ. Σάββας Ξηρός έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη. Όχι για τον κ. Γιάννη Σερίφη.

Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Μα εγώ δεν είμαι μάρτυρας του Σάββα Ξηρού κ. Εισαγγελέα. Είναι σαφές. Εγώ δεν ήρθα μάρτυρας του Σάββα Ξηρού, εγώ ήρθα μάρτυρας του Γιάννη Σερίφη. Να πω ότι δεν έχει σχέση με ενέργειες, πρακτικές και ιδεολογία της 17Ν, με τη δράση και τις πρακτικές τις οποίες διαφωνώ κάθετα διότι είναι αντιπαραθετικές και εχθρικές με τις δικές μου αξίες και του χώρου μου.

Είναι μεν ενέργειες μιας Οργάνωσης που τη θεωρώ πολιτική Οργάνωση ένοπλης βίας όμως, διότι οι στόχοι της, τα κίνητρα της, τα αποτελέσματα της ήταν πολιτικά. Δεν δικάζεται βέβαια γι’ αυτά, δικάζεται για εγκλήματα τα οποία έγιναν, το ξέρω αυτό, είμαι και νομικός, αλλά εγώ ήρθα για τον Γιάννη Σερίφη εδώ. Καθαρά πράγματα. Και παρακαλώ να μείνετε στον Γιαννη Σερίφη.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεν πρέπει η Πολιτεία να πάρει μέτρα;

Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Είπε κανείς ότι δεν πρέπει να πάρει μέτρα η Πολιτεία; Μα γι’ αυτό είμαι στο Δικαστήριο. Εγώ σέβομαι και ήρθα στο Δικαστήριο. Μπορούσα να βγω και να καταγγέλλω το Δικαστήριο απέξω, έχω δυνατότητα και στα μέσα ενημέρωσης επειδή είμαι κεντρικό πολιτικό πρόσωπο.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αμφισβητείτε την προδικασία.

Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Δεν καταλάβατε. Δεν το προσέξατε. Είπα ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας έβγαλε δημόσια ανακοίνωση και στην Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που συμμετέχουν επιφανείς νομικοί, εκπρόσωποι δικηγορικών συλλόγων και εκπρόσωποι των τμημάτων της Νομικής Αθήνας κι εγώ ως εκπρόσωπος του Συνδικαλιστικού Κινήματος και είμαι και νομικός, με την ιδιότητα μου. Η γνώμη όλων ήταν ότι κάτι δεν πήγε καλά και το είπαν κι άλλοι, δεν σας το λέω μόνο εγώ.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεν είναι αμφισβήτηση αυτό;

Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Φυσικά είναι. Σε μια δημοκρατική πολιτεία δεν μπορούμε να αμφισβητούμε προδικασίες; Είναι υποχρέωση μας.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Να μην αδικούμε όμως.

Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Κανέναν δεν αδικούμε. Με δημόσιο τρόπο το λέμε. Από κει και πέρα είναι η δικαιοσύνη, είστε εσείς, να εκτιμήσετε αυτά που λέμε εμείς, να εκτιμήσετε τα στοιχεία που έχετε. Διότι κ. Εισαγγελέα μου για να δικάσετε κάποιον δεν μπορείτε να δικάσετε τι είπε ο Σάββας Ξηρός ή τι είπε ο Παύλος Σερίφης ή τι είπε ο καθένας. Πρέπει να τον δικάσετε με βάση συγκεκριμένα κα αδιάψευστα στοιχεία. Με όλα τα στοιχεία.

Εγώ ήρθα να πω εδώ ότι με βάση τα στοιχεία τα οποία ξέρω θεωρώ αδιανόητο ο Γιάννης Σερίφης να ήταν μέλος της 17Ν και να έκανε ενέργειες εγκληματικές οι οποίες αναφέρθηκαν. Νομίζω ότι είμαι πολύ σαφής.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακάλεσα σε όλους μας να σταματάμε. Ο άνθρωπος ήταν σαφής από την αρχή. Εγώ ήρθα να καταθέσω αυτά κι αυτά κι αυτά. Μετά με τις ερωτήσεις πυροδοτήθηκαν αντερωτήσεις. Δεν υπάρχει λόγος να τον στενοχωρούμε τον άνθρωπο. Ήρθε εδώ για μάρτυρας. Γιατί μάρτυρας τελικά θα ταυτιστεί με την άλλη λέξη, τους μάρτυρες παλιά που μαρτυρούσαν από τα βασανιστήρια.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Δεν θέλω να μαρτυρήσει ούτε εγώ ούτε ο κ. Στρατούλης ...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σεβόμαστε τον καθέναν και δεν θέλω ποτέ να τον ?

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Αλλά ακούστε, δεν θέλω να κάνω και στη Δίκη ότι δεν καταλαβαίνω. Κι επειδή καταλαβαίνω καλά γιατί είναι κατηγορούμενος ο Σερίφης και επειδή εμένα δεν μου αρέσουν και πολύ οι σκευωρίες, μένω σ’ αυτά που λέμε νομικά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή σας αρέσουν λίγο οι σκευωρίες; Δεν σας αρέσουν πολύ;

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Λέω λοιπόν ευθέως. Αυτό είναι το στοιχείο κύριε. Πως το αξιολογείς;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και απαντάει ο κ. Εισαγγελέας. Δεν είναι μόνο αυτό σας λέει ο κ. Εισαγγελέας.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Αν λάβουμε υπόψη τον Γλέζο, τον Βότση, τον τάδε, καλύτερα την ομολογία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ πολύ, δεν θέτουν στοιχεία στον μάρτυρα διότι σκεφτείτε να έχουμε καμιά 30αριά καταθέσεις να πούμε «ο τάδε μάρτυρας είπε εκείνο, το τάδε έγγραφο λέει εκείνο, τι λέτε εσείς κ. μάρτυς, είναι ένοχος ή αθώος;› Μη βασανίζουμε τον άνθρωπο. Αυτός λέει «η πεποίθηση μου, τον ξέρω σαν κοινωνικό άνθρωπο, σαν συνδικαλιστή πρώτα είναι αυτή εδώ›.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ο μάρτυς είναι μέρος του Κοινοβουλίου.

Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Όχι δεν είμαι, υποψήφιος βουλευτής ήμουν αλλά δεν είμαι μέλος του Κοινοβουλίου.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Υποψήφιος, με συγχωρείτε.

Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Μέλος της ηγεσίας του Κόμματος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και μπαίνει στο έργο της δικαιοσύνης;

Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Ναι. Τι σημασία έχει το Κόμμα μου; Στο Δικαστήριο έρχεται και καταθέτει ένα Κόμμα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι βέβαια.

Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Τι λέτε τώρα; Γιατί μπλέκετε το Κόμμα μου; Και ειδικά το Κόμμα μου που ξέρετε πόσο ευαίσθητο είναι στα δημοκρατικά δικαιώματα του ελληνικού λαού και στο να τηρούνται οι αρχές του δικαίου και ο νομικός μας πολιτισμός. Πάρα πολύ ευαίσθητοι. Έχουμε υπηρεσία σ’ αυτόν τον τόπο, πολύ μεγάλη υπηρεσία η δική μου Αριστερά, ο Συνασπισμός της Αριστεράς και η ευρύτερη Αριστερά στα δημοκρατικά δικαιώματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν αμφιβάλουμε και ούτε αντιλέγουμε.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Και πρέπει -και γι’ αυτό το ρωτώ- να έχουμε και γνώση όταν λέμε ότι λέμε. Γι’ αυτό το ρωτάω. Να μη νομίζουν ότι δεν ξέρει και τα λέει.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, να επανέλθουμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλά, ας επανέλθετε.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε μάρτυς, μια ερώτηση έχω. Δεν παρίσταμαι για τον κ. Γιάννη Σερίφη. Η εξήγηση την οποία δώσατε γιατί είναι κατηγορούμενος είναι ότι αυτό αποτελεί μια σκευωρία των Υπηρεσιών, οι οποίες του το χρώσταγαν.

Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Είναι μια ρεβάνς. Χρησιμοποιούμε την λέξη ρεβάνς.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Συμπληρώνω ότι αυτό είναι μια απάντηση κανονική.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, συγχωρέστε με. Αυτή είναι Πολιτική Αγωγή σε βάρος του Γιάννη Σερίφη και αν ναι για ποιο αδίκημα;

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αφήνετε να ολοκληρώσω την ερώτηση;

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Μα ξεκινάτε από μια θέση που δεν είναι θέση.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας διαβεβαιώνω ότι μόλις ακούσετε την ερώτηση δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Να μην κάνετε πρόλογο τότε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ας την ακούσουμε πρώτα.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας τη στείλω εγγράφως προηγουμένως να τη διαβάσετε κατ’ ιδίαν; Σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Δεν έχω καμία διάθεση να κρίνω κανέναν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Βασιλακόπουλε, κάντε την ερώτηση και θα δούμε εμείς αν θα την επιτρέψουμε.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Γιάννης Σερίφης προσχωρώ στην άποψη σας ότι είναι άποψη των Μυστικών Υπηρεσιών που του το χρώσταγαν. Ήταν γραμμάτιο ανεξόφλητο. Γιατί; Ήταν στο επίκεντρο της δημοσιότητας ο κ. Σερίφης, από πότε;

Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Είναι. Δεν είναι; Εδώ και 25 χρόνια.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να μου πείτε ποιος άλλος από τους κατηγορουμένους ήταν σ’ αυτό το επίκεντρο εδώ και 25 χρόνια;

Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Μα εγώ δεν αναφέρομαι στους άλλους κατηγορουμένους τώρα.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ ρωτάω εσάς όμως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ρωτάει για τους άλλους τώρα. Αν δεν ξέρετε θα πείτε δεν ξέρω.

Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Εγώ δεν ήρθα για τους άλλους, εγώ ήρθα για τον Γιάννη Σερίφη που επί 25 χρόνια είναι στο φως της δημοσιότητας και για την περιπέτεια του το 1978 ?

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Συμφωνώ μαζί σας και προς στιγμήν συμφωνώ στο ότι είναι σκευωρία. Συμφωνώ μαζί σας. Τι θέλετε παραπάνω να κάνω;

Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Τότε;

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ρωτάω όμως κάτι άλλο. Αν οι διωκτικές αρχές είχαν γραμμάτιο ανεξόφλητο για τον κ. Σερίφη και έκαναν αυτό που έκαναν, για τους άλλους είχαν κανένα γραμμάτιο ανεξόφλητο; Τους ανέσυραν από την αφάνεια και τους έβγαλαν ως δράστες αυτής της Οργανώσεως και αυτών των εγκλημάτων.

Ερωτώ: σκευώρησαν και εκεί οι Υπηρεσίες;

Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Δεν απαντάω στο ερώτημα σας.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί;

Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Γιατί εγώ ήρθα να καταθέσω για τον Γιάννη Σερίφη. Επειδή είμαι και πολιτικό πρόσωπο και έχω όπως ξέρετε ριζική διαφωνία με την ιδεολογία της 17Ν ?

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν σας ρώτησα αν συμφωνείτε με την ιδεολογία.

Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας και θα το κρίνει το Δικαστήριο.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε μάρτυς, τα νομικά σας μέχρι τώρα ήταν άψογα και το αποδέχομαι. Δεν μπορείτε λοιπόν εδώ να μου τα χαλάτε για τον εξής λόγο. Το τεκμήριο αθωότητας εν διαδικασία ή επιβεβαιούται ή διαψεύδεται. Τα μέσα δε δια τα οποία επιβεβαιούται ή διαψεύδεται είναι τα αποδεικτικά μέσα μεταξύ των οποίων είναι και οι μάρτυρες.

Οι μάρτυρες, καλούμενοι να απαντήσουν περί όσων γνωρίζουν ή δεν γνωρίζουν, το μόνο που μπορούν να λένε είναι «ξέρω και απαντώ› ή «δεν ξέρω και δεν απαντώ›. Αλλά όχι «δεν απαντώ γιατί ακολουθώ πειθαρχία πολιτικοκομματική και μη με ρωτάτε γιατί στεγανοποιούμαι›.

Με συγχωρείτε κ. μάρτυς. Η δικονομία μας δεν γνωρίζει στεγανούς μάρτυρες «εγώ ήρθα μόνο για τον Σερίφη, αν θα με ρωτήσετε για τον διπλανό του δεν απαντώ›. Οφείλεται βέβαια να γνωρίζετε και ασφαλώς ως εξαίρετος νομικός που είστε αν δεν ξέρετε να πείτε «δεν ξέρω›.

Όμως το ερώτημα μου είναι στο ίδιο μήκος κύματος που μέχρι τώρα απαντήσατε. Διότι μέχρι τώρα απαντήσατε και είπατε κατά κρίση δικαιολογημένη, συνδεδεμένη με τα πράγματα, κατά κρίση είπατε ότι αυτό που κάνουν στον Γιάννη Σερίφη είναι αδικία γιατί είναι σκευωρία.

Και προσχωρώ στην άποψη σας με το εξής δεδομένο. Πράγματι ο Γιάννης Σερίφης είναι ένα πρόσωπο το οποίο υπάρχει στη δημοσιότητα εδώ και 25 χρόνια, τον κυνηγάνε και τον αθωώνετε. Να το δεχτώ λοιπόν.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Ο κ. Βασιλακόπουλος προσχωρεί στην άποψη ότι είναι σκευωρία;

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ως υπόθεση εργασίας. Ακούστε με συνάδελφε. Εγώ είμαι Πολιτική Αγωγή του Μπακογιάννη. Στην υπόθεση Μπακογιάννη ο κ. Σερίφης δεν εμπλέκεται. Κατά συνέπεια ότι λέω ως προς τον Γιάννη Σερίφη δικαιούμαι κατά τη δικονομία να το κάνω μόνο ως υπόθεση εργασίας και ουδέν πλέον τούτου. Έτσι είναι. Δεν είμαι εγώ μάρτυς.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Εγώ λοιπόν ρωτώ τον μάρτυρα, ο οποίος δεν μπορεί να είναι στεγανός μάρτυς, όπως ο ίδιος απολαμβάνει μέχρι στιγμής. Τον ρωτώ αν αυτό ισχύει για τον Γιάννη Σερίφη για τους άλλους τι λόγο είχαν οι Μυστικές Υπηρεσίες, οι φανερές Υπηρεσίες, οι μυστικοφανερές, να κάνουν σκευωρία. Αν είχαν και τι λόγο. Έχετε εξήγηση;

Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Όταν σκάει μια βόμβα στα χέρια κάποιου ανθρώπου, όταν έχει μια σειρά ομολογιών από κάποιους άλλους ανθρώπους ?

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Μα το παίρνει πίσω τώρα. Αυτό σας λέει τόση ώρα ο κ. Εισαγγελέας. Έχει μια σειρά ομολογιών.

Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Μα σας παρακαλώ, κάποιοι πήραν πολιτική ευθύνη γι’ αυτές τις ενέργειες. Τοποθετήθηκαν δημόσια. Σας απαντώ όμως ότι για μένα, σας απαντώ ευθέως, ήρθα για τον Γιάννη Σερίφη. Για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους για τη 17Ν ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι να πάρει απόφαση το Δικαστήριο. Το Δικαστήριο όποια απόφαση πάρει θα τη σεβαστώ κι έτσι πρέπει να είναι.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε κανένα σχέδιο ότι σκευώρησαν οι Υπηρεσίες π.χ. εις βάρος του κ. Γιωτόπουλου;

Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Δεν απαντώ σ’ αυτά τα ζητήματα διότι είμαι μάρτυρας του Γιάννη Σερίφη κι επειδή είμαι και πολιτικό πρόσωπο και επειδή νομίζω κ. Πρόεδρε ότι διευκρίνισα τη θέση μου εδώ δεν απαντώ σε ερωτήσεις οι οποίες δεν είναι ερωτήσεις που αφορούν τον μάρτυρα αλλά είναι πολιτική παγίδα για τον πολιτικό μου και κοινωνικό χώρο.

Ξέρει πολύ καλά η Πολιτική Αγωγή, που είναι και του κ. Μπακογιάννη, με πόσο αιχμηρό, κάθετο και ολόψυχο τρόπο καταδικάσαμε τη δολοφονία του Μπακογιάννη, πολιτικού με τον οποίον είχαμε μεγάλες διαφωνίες πολιτικές και ιδεολογικές, αλλά που διαφωνήσαμε στην αφαίρεση της ζωής του.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε μάρτυς, δεν έχω αντίρρηση.

Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ήρθα για τον Γιάννη Σερίφη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε μάρτυς, μπορείτε να πείτε εγώ δεν ξέρω να σας απαντήσω για τους άλλους. Αυτό είναι μια απάντηση.

Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Νομίζω ότι απάντησα. Είμαι σαφής. Τελείωσα.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τον ρωτώ αν έχει κανένα στοιχείο ότι σκευώρησαν οι Υπηρεσίες εις βάρος των άλλων.

Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Είπα δεν ξέρω. Δεν ήρθα για τους άλλους, δεν ξέρω. Ισχύει για τους άλλους κατηγορούμενους όπως για όλους τους κατηγορούμενους στην Ελλάδα το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι να βγει η απόφαση του Δικαστηρίου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Στρατούλη, μην εξάπτεστε παρακαλώ.

Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Όχι, δεν εξάπτομαι καθόλου. Δεν έχω πρόβλημα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει εγώ μια φορά την εβδομάδα φωνάζω.

Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Δεν υπάρχει πρόβλημα σας ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Μου διασφαλίσατε τον ρόλο, ήρθα για συγκεκριμένο πράγμα, δεν ήρθα να πω ούτε για τον κ. Γιωτόπουλο, ούτε για τον κ. Ξηρό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Για ότι και να σας ρωτήσουν μπορείτε να πείτε «δεν ξέρω›.

Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Ούτε ξέρω κανέναν από τους κατηγορούμενους, ούτε ήρθα να πω για κανέναν, ούτε ξέρω αν είναι αθώος, ούτε ξέρω αν είναι ένοχος. Εγώ ξέρω τον Γιάννη Σερίφη, ξέρω τη δράση του, τη λειτουργία του και θα ξαναπώ ότι θεωρώ αδιανόητο να εμπλέκεται στη 17Ν. Επιχειρηματολόγησα με σαφή στοιχεία και επιχειρήματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι κατανοητό πλήρως, μην το επαναλαμβάνεται.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Εγώ δεν θα σας ρωτήσω για συγκεκριμένους κατηγορουμένους, άλλωστε όταν δεν υπάρχουν συγκεκριμένα πραγματικά περιστατικά, γιατί να ρωτάμε για συγκεκριμένους κατηγορουμένους. Εγώ θέλω με την συνδικαλιστική σας πείρα που έχετε τόσων ετών και την προσωπική σας γενικότερα πείρα να με βοηθήσετε στο εξής λογικό ερώτημα το οποίο μου δημιουργείται: Έχουμε έναν άνθρωπο ο οποίος αγωνίζεται πολλά χρόνια γι’ αυτά που πιστεύει και ο οποίος καταδιώκεται, ο οποίος με κάθε ευκαιρία γίνεται αντικείμενο διώξεων και τον οποίο ήρθατε να υπερασπιστείτε.

Έχουμε από την άλλη μεριά κάποιους ανθρώπους –δεν αναφέρομαι σε συγκεκριμένους κατηγορουμένους- Α, Β, Γ, ή Α σκέτο, οι οποίοι λένε ακριβώς τα ίδια, δηλαδή ότι «εμείς δεν έχουμε καμία σχέση, εμείς είμαστε αγωνιστές, τι σχέση έχουμε εμείς με τη 17Ν› και έστω –υπόθεση εργασίας- ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν διαπράξει τα συγκεκριμένα εγκλήματα ανθρωποκτονιών και άλλα.

Από την πείρα σας υπάρχει κάποιος τρόπος να ξεχωρίσουμε τα πρόβατα από τα ερίφια; Δηλαδή πως θα ξεχωρίσουμε αυτόν ο οποίος λέει «Εγώ είμαι αγωνιστής, εγώ δεν έχω κάνει ποτέ τέτοια πράξη βίας, απλώς υπερασπίζομαι τις ιδέες μου και γι’ αυτό καταδιώκομαι› από αυτόν που λέει τα ίδια πράγματα και έχει κάνει 10 ανθρωποκτονίες, αλλά δεν το παραδέχεται.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Τον ρωτάτε αν ξέρει τον Κώδικα. Τα αποδεικτικά μέσα της δίκης τα γράφει ο Κώδικας.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Τον ρώτησα ρητά από τη συνδικαλιστική του εμπειρία και από την πείρα της ζωής εάν μπορεί να βοηθήσει.

Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Θεωρώ ότι το δικαστήριο με βάση τα μέσα της δικονομίας τα οποία διαθέτει και την εμπειρία που έχουν οι δικαστές που είναι στην Έδρα, με βάση τα στοιχεία που έχουν θα συνεκτιμήσουν.

Όσον αφορά το Γιάννη Σερίφη είπα ότι τους άλλους κατηγορούμενους δεν τους ξέρω, δεν ξέρω κανέναν άλλο, τον Γιάννη Σερίφη ξέρω και ήρθα και ξέρω ότι βασανιζόταν επί ώρες, επί μέρες, επί νύχτες για να λύσει προβλήματα εργαζομένων.

Να λύσει από το πρόβλημα της άδειάς του από το πρόβλημα της μετάθεσής του, από το πρόβλημα ότι είχε ψυχολογικά προβλήματα ο άλλος να του συμπαρασταθεί, έδινε συγκρούσεις ο Γιάννης Σερίφης και με εμένα, διότι ανήκει στον αντιεξουσιαστικό χώρο κι είχε κάνει σε εμένα κριτική ο Γιάννης για το συνδικαλισμό που ασκώ, είχαμε αντιπαραθέσεις ιδεολογικές και πολιτικές και με τους περισσότερους από όσους έχουν υπογράψει το κείμενο που λέει ότι θεωρούμε ότι δεν είναι στη 17Ν, παρ’ όλα αυτά εμείς εκτιμούσαμε ότι ήταν ιδεολογικές, πολιτικές και συνδικαλιστικές αντιπαραθέσεις καθαρές και έδινε μάχη ο άνθρωπος με εμένα και με τους άλλους, να πάει ένα ψήφο παραπάνω αυτός ή μην πάρω ένα ψήφο παραπάνω εγώ.

Ένας άνθρωπος που ασχολείται όλη τη μέρα να δει πως θα ανεβάσει τη συνδικαλιστική του επιρροή, πως θα πάρει η άποψή του περισσότερους ψήφους μέσα στο Συνδικάτο, δεν προλαβαίνει να κάνει άλλα πράγματα. Αλλά δεν είναι και στην αντίληψη και στη νοοτροπία του. Γιατί να κουράζεται να πάει μια ψήφο παραπάνω όταν θα μπορούσε –όπως λέει η Πολιτική Αγωγή ή ο κ. Εισαγγελέας- να πολεμάει το σύστημα σκοτώνοντας; Θα μπορούσε να το κάνει σκοτώνοντας.

Αλλά επέλεξε να μην το κάνει σκοτώνοντας το οποίο το θεωρεί κι αυτός πολιτικό, ιδεολογικό λάθος και εγκληματικό αυτό το πράγμα, επέλεξε να το κάνει αυξάνοντας την συνδικαλιστική επιρροή του, προσπαθώντας έτσι να επηρεάσει τα πράγματα, τις διεργασίες στους εργαζομένους κλπ. Δεν το έκανε μόνο τότε, το έκανε στη Γερμανία, το έκανε στην Αυστραλία, το έκανε εδώ και τόσα χρόνια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το νόημα αυτών που λέτε το κατάλαβα στα 5 – 10 λεπτά και απορώ τι χρησιμεύουν όλα τα άλλα μετά ταύτα. Ρωτάτε όμως άμα έχετε.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε εγώ θα κάνω μια ερώτηση: αν ο κ. μάρτυς είχε αντιληφθεί την ερώτησή μου είμαι σίγουρος ότι η απάντησή του θα βοηθούσε ακόμη περισσότερο τον κ. Σερίφη. Δυστυχώς είναι κολλημένος σε αυτά που λέει, λυπούμαι πάρα πολύ, εγώ προσπάθησα να τον κάνω να βοηθήσει το δικαστήριο να διακρίνει ακόμη περισσότερο το δικαστήριο τη μεθοδολογία του αθώου από τη μεθοδολογία του ενόχου. Δεν βοηθάει ο κ. μάρτυρας διότι νομίζει ότι θα τον εμπλέξουμε.

Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Επειδή έχω κι εγώ μια πείρα. Ξέρετε για να είμαι εκεί που είμαι, καταλαβαίνετε ότι κάποια πράγματα? Εσείς μου κάνετε ερωτήσεις όχι για να αθωώσετε τον Γιάννη Σερίφη, μου κάνετε ερωτήσεις για να λύσετε κι άλλα προβλήματα που έχετε εσείς.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Η απάντησή σας θα ήταν σε βάρος του Γιάννη Σερίφη;

Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Εάν εμένα θέλετε να με εμπλέξετε στο τι έκανε ή τι δεν έκανε άλλος κατηγορούμενος?.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Αυτό καταλαβαίνετε, αυτό λέτε. Λυπούμαι.

Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Και το καταλαβαίνω καλά και το ξέρω. Εμπειρία έχουμε και γνώσεις έχουμε και ξέρουμε τι κάνουμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας ευχαριστούμε.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Έχω ακόμα μία παρατήρηση. Η θέση του κ. συναδέλφου ότι θέτει σε πολύ εσφαλμένη προϋπόθεση αυτή την ερώτηση. Διότι λέει «αν ένας άλλος τα ίδια λέει›. Ένας άλλος τι; Συνδικαλιστής 22 χρόνια;

Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε από τα πρώτα 10 λεπτά της τοποθέτησής μου αυτό δεν είπα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα είπατε.

Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Την απάντηση που έδωσα στον κ. συνήγορο αυτό δεν του απάντησα; Ότι ήρθα για τον Γιάννη Σερίφη; Δηλαδή μόνο με ρωτούσατε; Δεν ακούγατε την απάντησή μου; Νομίζω δεν ακούγατε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας ευχαριστούμε κ. Στρατούλη. Πηγαίνετε στο καλό.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να προσέλθει ο κ. Αλεξός Ρήγας. Είστε ο κ. Αξελός Ρήγας, του Νικολάου, ηθοποιός μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων Ηθοποιών. Που γεννηθήκατε;

Ρ. ΑΞΕΛΟΣ: Στην Αθήνα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και κατοικείτε;

Ρ. ΑΞΕΛΟΣ: Στο Παλαιό Φάληρο. Ήμουν πάρα πολλά χρόνια Πρόεδρος του Σωματείου Ηθοποιών και Γενικός Γραμματέας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Ορκίζομαι ότι θα πω την αλήθεια›.

Ρ. ΑΞΕΛΟΣ: Ορκίζομαι.

Κύριε Πρόεδρε να εκφράσω τη βαθιά μου πεποίθηση για το θέμα του Γιάννη Σερίφη. Είμαι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Συνασπισμού πολλά χρόνια, ανήκω στην Ανανεωτική Αριστερά από το 1975 δηλαδή ήμουν μέλος του ΚΚΕ Εσωτερικού και των Κεντρικών του Επιτροπών. Με τον Γιάννη Σερίφη δεν έχω καμία κοινωνική ή προσωπική επαφή, αλλά τον γνωρίζω από τους αγώνες, ήμουν πολλά χρόνια Πρόεδρος και στο Εργατικό Κέντρο ήμουν μέλος του Εργατικού Κέντρου όπου ήταν ο Γιάννης Σερίφης εκπρόσωπος του πολύ μικρού Σωματείου που προσπαθούσε στους μηχανικούς της ΗΛΠΑΠ.

Θεωρώ ότι είναι αδιανόητο εάν ήταν μέλος της 17Ν και έκανε αυτά για τα οποία σήμερα κατηγορείται, να μην αναλάμβανε την ευθύνη και το βάρος των πράξεών του. Θεωρώ ότι ο Γιάννης Σερίφης εάν πραγματικά συμμετείχε σε όλες αυτές τις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται θα αναλάμβανε πλήρως την ευθύνη των πράξεών του. Είμαστε βαθιά πεπεισμένοι μια σειρά από συνδικαλιστές που έχουμε συναναστραφεί σε συνδικαλιστικούς χώρους, πολλών χώρων διαφορετικών, ότι ο Γιάννης Σερίφης δεν έχει καμία ανάμιξη.

Δυστυχώς –και μπορεί να πικράνω κάποιους- είναι συνεχώς ένα στόχος των διωκτικών μηχανισμών. Η ιστορία της Αριστεράς διατρέχεται όλα τα χρόνια από αυτούς τους μηχανισμούς. Δηλαδή από τη φράση «Πες μου ονόματα› και από το «Το ΄πε ο άλλος›.

Πριν από λίγες μέρες διάβασα με πολύ μεγάλη συγκίνηση μια συνέντευξη του κ. Κρουσταλλάκη στον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ›. Ο κ. Κρουσταλλάκης λέει «Συγκινήθηκα όταν έφυγα από το δικαστήριο και πήγαινα σπίτι μου και άκουσα στο ΤΑΞΙ τον Μπουκουβάλα, να λέει τέτοιο δικαστή δεν έχω ξανασυναντήσει›. Ο Μπουκουβάλας ήταν επίσης θύμα των διωκτικών μηχανισμών, ήταν πάλι τυλιγμένος σε τέτοιες δικογραφίες, πάλι κάποιος είπε δηλαδή για τον Μπουκουβάλα, πήγε στο δικαστήριο μαζί με τη Βογιατζή και ο κ. Κρουσταλλάκης στο δικαστήριο –τα ξέρετε καλύτερα από εμένα- τους αθώωσε.

Μου έκανε πάρα πολύ μεγάλη εντύπωση με πόση παρρησία και πόση περιεκτικότητα διατύπωσε αυτά τα πράγματα ο κ. Κρουσταλλάκης δημόσια. Θέλω να πω δηλαδή το ότι να λέμε κάτι, να στηριζόμαστε ότι κάποιος είπε κάπου, εγώ κατάγομαι από αστική οικογένεια και πολύ γνωστή στον Πειραιά, θέλω να πω ότι τα έχω ζήσει από 17 χρονών σε ανύποπτη διαδικασία. Το πώς μπορείς να πεις τρία ονόματα χωρίς να υπάρχει λόγος, χωρίς να είναι αλήθεια.

Θέλω να πω ότι μην στηριζόμαστε σε αυτές τις λογικές. Η δημόσια εικόνα των ανθρώπων μερικές φορές είναι αμείλικτη και η εικόνα του Γιάννη Σερίφη στις δημόσιες μαζί μας σχέσεις είναι πάρα πολύ συγκεκριμένη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επομένως το αποκλείεται τελείως.

Ρ. ΑΞΕΛΟΣ: Αποκλείω εντελώς, σας εκφράζω την πεποίθησή μου, το δικαστήριό σας θα κρίνει, δεν κρίνει ο Εισαγγελέας ούτε η Πολιτική Αγωγή, ούτε η Υπεράσπιση. Μόνο το δικαστήριό σας θα συνεκτιμήσει, αλλά απλώς ήρθα να συνεισφέρω με την πεποίθησή μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Φυτράκης έχει τον λόγο.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Είστε βέβαια συνδικαλιστές εσείς, τα έχετε ελέγξει σωστά όλα αυτά, ή μπορεί να κάνετε λάθος;

Ρ. ΑΞΕΛΟΣ: Εγώ την πεποίθησή μου ήρθα να σας πω. Η πεποίθησή μου είναι βαθύτατη και προέρχεται από μια σειρά στοιχεία, συναντήσεις, συναναστροφές. Ο Γιάννης Σερίφης είχε δημόσια συνδικαλιστική δράση πάντα.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Πόσα χρόνια τον ξέρετε εσείς;

Ρ. ΑΞΕΛΟΣ: Ως συνδικαλιστή τον ξέρω από το 1979 που αναμίχθηκα κι εγώ στα συνδικαλιστικά του Σωματείου μου και ήμουν εκπρόσωπος στο Εργατικό Κέντρο. Τον ξέρω επειδή ανήκει στον αντιεξουσιαστικό χώρο και ξέρετε κ. Πρόεδρε εμείς που ανήκουμε σε λίγο πιο νόμιμα Κόμματα έχουμε πάντα, η Αριστερά δεν ήταν ποτέ νόμιμη –και το λέω πολύ πικρά- κάτι πλάτες, δηλαδή εγώ ξέρω ότι ό,τι μου συμβεί θα ανατρέξω αμέσως στους ανθρώπους μου στον Φώτη Κουβέλη. Οι άνθρωποι που ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο, δυστυχώς είναι εκτεθειμένοι, υπηρετούν τις ιδέες τους πιστά, έχουν μια αντίληψη αλλά είναι πάρα πολύ εκτεθειμένοι αυτοί οι άνθρωποι και γι’ αυτό βρίσκομαι εγώ εδώ. Χωρίς να έχω καμία πολιτική συνάφεια με τον Γιάννη Σερίφη, έχω όμως αυτή την ανθρώπινη λογική που με υποχρεώνει να έρθω εδώ.

Είχα βγει σε μια εκπομπή πριν από λίγες μέρες στη ΝΕΤ και ήταν εκ των συνηγόρων της Πολιτικής Αγωγής που μου έλεγε ότι «δεν φοβάστε πηγαίνοντας για τον Γιάννη Σερίφη ότι θα σας χαρακτηρίσει το δικαστήριο και ο Εισαγγελέας μάρτυρας της 17Ν;› ο κ. Κούγιας συγκεκριμένα. Είπα «με συγχωρείτε, αν τέτοιο δικαστήριο δεν εκτιμήσει τη δική μου πρόθεση, τη δική μου λογική και τη δική μου αντίληψη, λυπάμαι πολύ›.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Με τον φιλόσοφο Αξελό έχετε συγγένεια;

Ρ. ΑΞΕΛΟΣ: Εχουμε μια μακρινή συγγένεια.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Φ. ΚΟΤΕΑΣ: Εδώ χρησιμοποιούμε τη λέξη σκευωρία ότι μέρος της Αστυνομίας ή κάποιοι αστυνομικοί δεν είναι τόσο αμέτοχοι στο να σκαρώνουν υποθέσεις, αφού έχουμε βεβαιωμένα στοιχεία που δεν μπορούν με τίποτα να αμφισβητηθούν όπως επί παραδείγματι -για να το ακούσει το δικαστήριο αυτό το λέω και όχι για σας- ότι όταν ο εφοπλιστής Σιφναίος δολοφονήθηκε, ο Καραθανάσης ο γνωστός και ως διώκτης του Γιάννη Σερίφη?.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: (Εκτός μικροφώνου)

Φ. ΚΟΤΕΑΣ: Σας παρακαλώ κ. Εισαγγελέα, ένα λεπτό. Να δούμε αν υπάρχουν σκευωρίες ή όχι. Μα όταν έχουμε 100 μέρες διαδικασία αν καθυστερήσω 3 λεπτά λέτε; Μα όταν ανάγκασε τον Μπλόκα να ομολογήσει ότι τον δολοφόνησε και τυχαία συναντήθηκε ο Πινίκος ο οποίος πράγματι παραπέμφθηκε και δικάστηκε, δεν μπορείτε να πείτε ότι δεν έχει.

Ρ. ΑΞΕΛΟΣ: Ο πατέρας του πιο συγγενικού προσώπου μου, είχε καταδικαστεί με βάση σκευωρία των διωκτικών μηχανισμών δις εις θάνατον, αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού και γλίτωσε την προηγούμενη μέρα με παρέμβαση πολύ γνωστού ναυάρχου. Επομένως η σκευωρία είναι μέρος της πολιτικής ζωής της Ελλάδας, είναι αναπόσπαστο μέρος, συνοδεύει την ιστορία της Ελλάδας η σκευωρία. Ξέρετε πολύ καλά τουφεκίστηκαν άδικα.

Φ. ΚΟΤΕΑΣ: Εγώ τα ξέρω γιατί είμαστε στον ίδιο χώρο και τα έχω ζήσει.

Ρ. ΑΞΕΛΟΣ: Εγώ προέρχομαι από πολύ Δεξιά οικογένεια.

Φ. ΚΟΤΕΑΣ: Εδώ μας ενδιαφέρει ο Γιάννης Σερίφης. Από την πρώτη στιγμή και στο παρελθόν και καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του μέχρι και σήμερα που δικάζεται, ισχυρίζεται ότι είναι θύμα μιας παρόμοιας σκευωρίας.

Ρ. ΑΞΕΛΟΣ: Εγώ είμαι πεπεισμένος γι’ αυτό.

Φ. ΚΟΤΕΑΣ: Δεν θέλω τίποτα άλλο. Βλέπετε πόσο σύντομος είμαι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Υπάρχει ερώτηση από την Έδρα; Από την Πολιτική Αγωγή; Σας ευχαριστούμε να πάτε στο καλό.

Ρ. ΑΞΕΛΟΣ: Και εγώ ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να προσέλθει ο κ. Χρήστος Χαλαζιάς. Είστε ο κ. Χρήστος Χαλαζιάς του Ηλία, συγγραφέας, κατοικεί στην Αθήνα. Που γεννηθήκατε;

Χ. ΧΑΛΑΖΙΑΣ: Στο Μεσολόγγι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Ορκίζομαι ότι θα πω την αλήθεια›.

Χ. ΧΑΛΑΖΙΑΣ: Ορκίζομαι.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Δεν τον ρωτάω. Ξέρει δυο γεγονότα που θα σας πει και θα τελειώσουμε κ. Πρόεδρε.

Χ. ΧΑΛΑΖΙΑΣ: Τον Γιάννη Σερίφη τον γνώρισα στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Περισσότερο κάναμε παρέα το 1982 και μετά, σε μια περίοδο που οι πολιτικές και οι κοινωνικές αντιπαραθέσεις ήταν πολύ ισχυρές και οι συγκρούσεις πολύ μεγάλες. Θα θυμάστε ότι το ’82 και μετά υπήρξαν τα καφενεία του ΠΑΣΟΚ τα μπλε και τα πράσινα. Πράγμα, που σήμαινε ότι οι πολιτικές ζυμώσεις ήταν ισχυρές.

Ο Γιάννης Σερίφης τον έβλεπα να είναι παρόν σε όλους τους κοινωνικούς αγώνες που γίνονταν τότε και φυσικά το αποκορύφωμα ήταν το 1990 που ήταν παρόν στις κινητοποιήσεις της ΕΑΣ. Τότε, που η Κυβέρνηση πήρε μια απόφαση από μόνη της να απολύσει 35 χιλιάδες εργαζόμενους που ήταν στα λεωφορεία των αστικών συγκοινωνιών επί Μητσοτάκη. 35 χιλιάδες οικογένειες!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήταν τότε που ιδιωτικοποιήθηκαν.

Χ. ΧΑΛΑΖΙΑΣ: Και έδωσε τις αστικές συγκοινωνίες δωρεάν στους δικούς της ανθρώπους η Δεξιά. Ο Γιάννης Σερίφης ήταν παρόν σε όλες αυτές τις διαδικασίες και έτυχε σε κάποιες φορές που ήμουν στη συντονιστική Επιτροπή των απεργιακών κινητοποιήσεων της ΕΑΣ, να κάνουμε και κάποιους διαλόγους για το ποιος μεθόδους θα ακολουθήσουμε και στις πορείες.

Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι μονίμως ήταν αντίθετος στο να δημιουργηθούν επεισόδια, ή να γίνουν επεισόδια σε οποιαδήποτε πορεία πηγαίναμε. Όταν έγιναν κάποια επεισόδια στο αμαξοστάσιο του Βοτανικού, ήταν ο πρώτος ο οποίος φώναζε να μαζευτούν και να σταματήσουν να γίνονται αυτά τα επεισόδια.

Σε συζήτηση που κάναμε τις επόμενες ημέρες μιλήσαμε για την ένοπλη ατομική πολιτική βία. Οι θέσεις του και οι απόψεις του ήταν τελείως αντίθετες. Μου είπε χαρακτηριστικά ότι «Εάν μπορούσαμε με ένα μολύβι, δηλαδή με μια σφαίρα να ανατρέψουμε το κατεστημένο, το κατεστημένο θα είχε ανατραπεί εδώ και πολλούς αιώνες›. Με αποτέλεσμα να μην είναι αυτής της άποψης της ατομικής ένοπλης πολιτικής βίας, αλλά να πιστεύει ότι μπορεί να ανατρέψει το κατεστημένο μέσα από τις διαδικασίες των συζητήσεων και της πειθούς, ούτως ώστε να μπορέσει να ανατρέψει το κατεστημένο μέσα από το μαζικό αγώνα και όχι από την ένοπλη ατομική πολιτική βία.

Αυτές ήταν οι θέσεις του Γιάννη Σερίφη σε όλη τη διάρκεια που τον γνώριζα. Ηταν αντίθετος και δεν είχε καμία συμμετοχή σε ό,τι αφορούσε τον ένοπλο αγώνα. Εκείνη την περίοδο βέβαια υπήρχαν πολλές Οργανώσεις, πολύς κόσμος μιλούσε για τον ένοπλο αγώνα και για το πώς μπορούν να λυθούν κάποια πράγματα, ήταν μια περίοδος όπου οι πολιτικές και οι ιδεολογικές κατευθύνσεις των ανθρώπων ήταν πολύ πιο οξυμένες και πολύ πιο ανεξάρτητες και μπορούσε ο καθένας να έχει τη δική του πολιτική άποψη, τη δική του πολιτική θέση στο εάν έχει αποτέλεσμα ή όχι, η πράξη ή ο τρόπος με τον οποίο ενεργεί. Ο Γιάννης Σερίφης δεν συμμετείχε σε τέτοιες διαδικασίες, σε ένοπλο αγώνα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μάλιστα, τόσο σαφής και συγκεκριμένος;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Έχουμε και ένα δεύτερο επεισόδιο, δεν έχουν;

Χ.ΧΑΛΑΖΙΑΣ: Ναι, ήταν πέρα απ’ αυτό της διαμάχης και τον αγώνα που έδινε ο Γιάννης Σερίφης στο να μην δημιουργούνται και να μην είναι υπέρ της βίας και των επεισοδίων, έλεγε, ότι όταν σε μία απεργιακή κινητοποίηση γίνονται επεισόδια ή προκαλούμε τον κόσμο, σίγουρα οι χαμένοι θα είναι οι απεργοί και όχι ο κόσμος.

Είχε αυτή την άποψη και πιστεύω, ότι όλη η ιστορία τώρα του Γιάννη Σερίφη μελετώντας και ερευνώντας από το 1975 και μετά κυρίως στην Ελλάδα, αλλά και παλαιότερα στο εξωτερικό πιστεύω, ότι κάπου οι διωκτικές αρχές θέλοντας να εμπλέξουν κάποιους ανθρώπους, φτιάξανε μία ιστορία και ο Γιάννης Σερίφης ως γνωστός για τον αντιδικτατορικό του αγώνα που έχει δώσει, ήταν αυτός ο οποίος δεν έχει πληρώσει, όχι μόνο ο Γιάννης Σερίφης και πολλοί άλλοι.

Και τώρα έρχονται πλέον οι διωκτικές αρχές με τον δικό τους τρόπο να τους τιμωρήσουν, ούτως ώστε να μην υπάρχει αντίσταση, να μην υπάρχει δεύτερη φωνή απέναντι στις αποφάσεις που γίνονται και λέγονται και παίρνονται είτε από τις διωκτικές αρχές ή από κάποιους άλλους.

Διότι εάν ο Γιάννης Σερίφης είχε κάποια σχέση με οποιαδήποτε οργάνωση, θα μπορούσαν ειδικά μετά το 1980 που τον παρακολουθούσαν συνέχεια από την εποχή που τον είχαν εμπλέξει με την υπόθεση της AEG, να τον βρουν, να τον ανακαλύψουν και να πούνε, ότι να έχουμε στοιχεία και αποδείξεις για την συνεργασία του αν θέλετε ή για τη συμμετοχή του ή για οτιδήποτε σε οποιαδήποτε άλλη οργάνωση.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχουν τέτοια στοιχεία. Οι διωκτικές αρχές δεν θέλουν να συγχωρήσουν σε πολλούς που είχαν δώσει μάχες και είχαν τα πιστεύω της ελευθερίας και της δημοκρατίας στην εποχή της Χούντας ?

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μην το λέτε αυτό.

Χ.ΧΑΛΑΖΙΑΣ: Γιατί να μην το λέω κ. Εισαγγελέα;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεν είναι αλήθεια αυτό.

Χ.ΧΑΛΑΖΙΑΣ: Ποιο δεν είναι αλήθεια; Υπάρχει κανένα στοιχείο για τον Γιάννη Σερίφη.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεν είναι έτσι.

Χ.ΧΑΛΑΖΙΑΣ: Γιατί δεν είναι έτσι, δεν καταλαβαίνω, υπάρχει κάποιο στοιχείο για το Γιάννη Σερίφη;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Υπουργεία είναι και Πρωθυπουργοί;

Χ.ΧΑΛΑΖΙΑΣ: Τι υπουργεία και Πρωθυπουργοί;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αγωνίστηκαν ενάντια της Χούντας.

Χ.ΧΑΛΑΖΙΑΣ: Δεν κολλήσανε όλοι ένσημα κ. Εισαγγελεύ. Αυτό μου λέτε, δεν κολλήσανε όλοι ένσημα για τον αγώνα που κάνανε κατά της χούντας και των Αμερικανών. Και όσοι κάνανε κατά της χούντας και των Αμερικανών θέλουν να τους κολλήσουν όχι ένσημα, αλλά να τους κάνουν Καγκελάριους και να τους βάλουν στη φυλακή.

Μη μου λέτε όσοι είναι υπουργοί και Πρωθυπουργοί. Μου λέτε οι περισσότεροι, δεν κολλήσανε όλοι, δεν πήγαν όλοι να βάλουν ένσημα αντιστασιακά, διότι μετά την μεταπολίτευση είδαμε ότι οι περισσότεροι πήγαιναν να σβήσουν ότι δεν ήταν αντιστασιακοί. Ε, όχι κάποιοι άλλοι ήταν αντιστασιακοί, κάνανε αγώνα, πιστεύανε σ’ αυτό τον αγώνα και δεν πήγαν να τον εξαργυρώσουν, αυτούς γιατί να τους τιμωρήσουμε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Το κράτος τους δέχτηκε, συντάξεις έδωσε στους αντιστασιακούς.

Χ.ΧΑΛΑΖΙΑΣ: Ναι, ορισμένοι όμως που δεν δέχτηκαν να εμπλακούν σ’ αυτή τη διαδικασία των συντάξεων και όλων των άλλων τους βλέπουμε μάλλον να είναι κατηγορούμενοι.

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Όλοι έχουν έρθει μ’ αυτή την κατεύθυνση;

Χ.ΧΑΛΑΖΙΑΣ: Δεν είπα για όλους, είπα για ορισμένους ότι μπορεί να είναι ?

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Για τον Γιάννη Σερίφη μιλάμε τώρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μόνο για τον κ.Σερίφη μιλάει, δεν μιλάει για τους άλλους.

Χ.ΧΑΛΑΖΙΑΣ: Ναι, για τον Γιάννη το Σερίφη, ο οποίος δεν εξαργύρωσε τίποτα από τον αγώνα του.