Πολιτική
Δευτέρα, 07 Ιουλίου 2003 19:03

Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (07/07/2003) Μέρος 4/7

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Ακριβώς μία συλλογιστική αρχίζει από δεδομένο και καταλήγει σε κάποιο συμπέρασμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα ήθελα να σας πω ότι εδώ πέρα δεν είμαστε υπέρ της πολύ αναλυτικής σκέψης. Εμείς εξετάζουμε κυρίως γεγονότα. Βέβαια τα γεγονότα πολλές φορές συνδέονται με ιδέες βέβαια. Δεν μπορεί ένας άνθρωπος που έχει τις Α ιδέες να κάνει τις Β πράξεις οι οποίες είναι εκ διαμέτρου αντίθετες. Δεν είναι δηλαδή αίτιο-αιτιατό, δεν συνδέονται.

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Αυτό το οποίο λέω δεν είναι απόδειξη. Είναι όμως ένα στοιχείο διότι το ξέρετε εσείς πολύ καλύτερα από εμένα, ότι αν βάλετε όλα τα δεδομένα σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή δεν βγαίνει απόφαση διότι πρέπει να λάβετε υπόψη όλες τις .....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο άνθρωπος δεν έχει καταργηθεί ακόμα από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Αν εσείς σκοπεύετε μελλοντικά, μπορώ να πω «προβλέπετε› ότι μελλοντικά θα μας τα βγάζει ο ηλεκτρονικός υπολογιστής....

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Το αντίθετο ακριβώς λέω. Ο Δικαστής λαμβάνει υπόψη όλη την λεπτή υφή του προβλήματος, την προσωπικότητα, τις συνθήκες κλπ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ασφαλώς, γι αυτό θέλω να μας τα πείτε. Αφήστε την δική σας την δράση, την ξέρουμε.

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Ακριβώς πάνω σε αυτό θέλω να πω τί κάναμε τότε στο Παρίσι. Εφημερίδες, περιοδικά, συνεργασία με τους Γάλλους, τις Οργανώσεις τους μιλούσαμε στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση. Έχουν βγει βιβλία. Μαζεύαμε λεφτά για δικηγόρους, για τις οικογένειες των κρατουμένων. Όλο αυτό το κίνημα θεωρήθηκε ως η μήτρα της τρομοκρατίας. Γι αυτό λοιπόν έγραψα προ ημερών ένα άρθρο στα «ΝΕΑ› ακριβώς πάνω σε αυτό το θέμα. Δεν θέλω να σας κουράσω παραπάνω, είπα δύο λόγια.

Έψαχναν στο Παρίσι να βρουν τον αρχηγό της 17Ν. Γιατί βρήκαν τον Γιωτόπουλο και έρχομαι τώρα σε αυτό που ήθελε να ρωτήσει ο κ. Εισαγγελέας. Ο Γιωτόπουλος μετά την κήρυξη της δικτατορίας πέρασε σε μία Οργάνωση που ήταν υπέρ της δυναμικής αντίστασης εναντίον της χούντας. Θεμιτό, θεμιτό. Και ο Παναγούλης το ίδιο έκανε και ο σημερινός Πρωθυπουργός τα ίδια έκανε και λίγοι άλλοι κάνανε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και άλλοι 400.

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Ακριβώς. Γι αυτό μπαινόβγαινε στην Αθήνα και στην Ευρώπη παράνομα. Έβαλε βόμβα στην Αμερικανική Πρεσβεία, είχε δούνε-λαβείν, δηλαδή προβλήματα με την Γαλλική Αστυνομία, βρήκαν κάτι στοιχεία.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: (Εκτός μικροφώνου)

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Εάν σας πω ότι ο Γαλιλαίος ανακάλυψε τους νόμους της πτώσεως των σωμάτων θα μου πείτε «πού το ξέρετε;›. Είναι τοις πάσι γνωστό. Είναι από αυτά τα οποία δεν χρειάζεται να αποδείξει, είναι γνωστό ότι ο Γιωτόπουλος έβαλε βόμβα. Θα σας τα πει ο ίδιος πώς και γιατί. Γνωστό εν γένει τουλάχιστον στον κόσμο. Δεν ήμουν παρών, όμως ο κόσμος ο οποίος ασχολιόταν με το αντιδικτατορικό κίνημα και ήξερε τις Οργανώσεις νόμιμες, παράνομες του ΚΚΕ, της ΕΔΑ κλπ, ήξερε ότι ο Γιωτόπουλος ανήκε σε μία από τις Οργανώσεις τις δυναμικές και ότι είχε βάλει στο υπόγειο της Αμερικάνικης Πρεσβείας. Δεν ήμουν παρών να σας το υπογράψω, είναι γνωστό αυτό. Είναι μερικά πράγματα που είναι γνωστά. Τί να κάνουμε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν υπάρχει γνωστό τίποτα εδώ. Εμείς εδώ θέλουμε απόδειξη.

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Την απόδειξη θα σας την δώσει φαντάζομαι ο ίδιος ο Γιωτόπουλος.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εάν υπήρχε τέτοια πράξη αντίστασης θα ήταν ήδη γνωστή σε όλη την Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αμφισβητείτε και το γεγονός ότι μπήκε βόμβα στην Αμερικάνικη Πρεσβεία μήπως;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: (Εκτός μικροφώνου) Ο Παναγούλης.....

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Ο Παναγούλης έκανε μία πράξη άμεσα εναντίον του δικτάτορα. Ο Παναγούλης στηρίχθηκε μετά και δικαίως από το ΠΑΣΟΚ ενώ ο Γιωτόπουλος δεν είχε κανέναν να τον στηρίξει διότι ούτε στο ΚΚΕ ήταν, ούτε στον Συνασπισμό ήταν. Έμεινε μόνος και ήταν ευάλωτος ακριβώς δεν είχε κανέναν να τον στηρίξει.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Το μόνο που υπάρχει είναι μία απόφαση η οποία αόριστα μιλάει για έναν Γιατρόπουλο ή Ιατρόπουλο του Στρατοδικείου Θεσσαλονίκης....

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Για τον κ. Σημίτη ή για τον Βαλιράκη ή για τον Τσίμα τί υπάρχει; Για τον Γιωτόπουλο υπάρχει μια απόφαση Στρατοδικείου. Για πέστε μας για τον κ. Σημίτη τί υπάρχει; Ποια βάση έχει αυτή η επιχειρηματολογία;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεν κρίνετε ούτε ο κύριος......

(Διαλογικές συζητήσεις)

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Για κροτίδες και μάλιστα πριν την ένταξή του εις το ΠΑΚ. Να ρωτάτε τους παλαιότερους που τα έζησαν και τα έχουν στο πετσί του.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Φέρτε την να την δούμε. Δεν ξέρω πώς τα ζήσατε προσωπικώς εσείς αλλά μερικά πράγματα είναι ιστορία.

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Παρών προφανώς δεν ήμουν στην πράξη αυτή. Έγιναν μία σειρά αντιστασιακές πράξεις, άλλες δοξάστηκαν και καλώς εκ των υστέρων. ¶λλωστε η περίπτωση του Παναγούλη είναι τραγική γιατί τον σκότωσαν τον άνθρωπο και για άλλες δεν μίλησε κανείς. Δεν υπήρχε κανείς που θα υποστήριζε τον Γιωτόπουλο γιατί ήταν από αυτούς που λέμε ανένταχτους και η μεγάλη πλειοψηφία των Αριστερών που ήταν τότε στα Κόμματα είναι σήμερα ανένταχτη, είναι γνωστό αυτό.

Ήταν λοιπόν ευάλωτος διότι είχε να κάνει με την Γαλλική Αστυνομία, είχε να κάνει με το στρατολογικό το Ελληνικό, τον είχαν επισημάνει οι Αμερικανοί και ήταν ανένταχτος. Έπρεπε να κατασκευαστεί ένας αρχηγός, ήταν διανοούμενος, μορφωμένος άνθρωπος και κατασκευάστηκε. Αυτή είναι η γνώμη μου με βάση το ότι όπως είπα πρωτύτερα για λόγους φιλοσοφικούς και πολιτικούς, ένας με τις ιδέες του Γιωτόπουλου δεν μπορεί να είναι αρχηγός της 17Ν.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Βρέθηκαν στοιχεία του στην γιάφκα της 17Ν.

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Ποια στοιχεία βρέθηκαν;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τα αποτυπώματά του.

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Τα αποτυπώματα ξέρετε ότι μεταφέρονται.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Σας παρακαλώ. Ο γραφικός του χαρακτήρας.

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Και ο χαρακτήρας όπως ξέρετε οι γραφολόγοι μπορούν να αναπαραστήσουν με ακρίβεια. Όλα αυτά είναι αμφισβητήσιμα και τα κλειδιά αποκλίνουν ολίγον.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Καθηγητά, δεν το αντέκρουσε.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Τί θα πει «δεν το αντέκρουσε›;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεν έφερε αντίθετη.... Το φωνάζω τρεις μήνες «φέρε κ. πραγματογνώμονα›...

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Εσείς να φέρετε κ. Εισαγγελέα. Δεν θα φέρουμε εμείς. Εσείς να φέρετε. Δεν θα ζητάτε από τον κατηγορούμενο να σας προσκομίσει αποδεικτικά μέσα.

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Ο ίδιος ο Αξιωματικός της Αστυνομίας είπε ότι μπορούμε να αναπαραστήσουμε τον γραφικό χαρακτήρα του ανθρώπου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Μπιστάκης είναι ένας άνθρωπος διανοούμενος. Ήρθε να πει ορισμένες απόψεις τις οποίες δεν είμαστε υποχρεωμένοι να τις υιοθετήσουμε. Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να τον ακούσουμε όμως.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Λέει για κατασκευασμένη κατηγορία. Δεν το δέχομαι. Με προσβάλει.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, αγορεύσεις του Εισαγγελέως στην διάρκεια της εξέτασης μάρτυρα δεν ξέρω αν προβλέπονται.

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Εσείς είστε Δικαστήριο, δεν είστε αυτοί οι οποίοι συγκρότησαν τα λεγόμενα στοιχεία βάσει των οποίων προσάγεται στην δίκη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εμείς τα ερευνούμε κ. Μπιστάκη. Ερευνούμε όλα τα στοιχεία με το τεκμήριο της αθωότητας μπροστά μας. Εγώ τον κ. Γιωτόπουλο όπως και όλους εδώ τους θεωρώ ότι δικάζονται. Όχι ότι είναι ένοχοι, αλλά δέχομαι εκ των προτέρων το τεκμήριο αθωότητας.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Να την αντικρούσει την κατηγορία. Δεν την αντικρούει.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Εσείς δεν χαίρεστε αν δεν την αντικρούει; Τί άλλο θέλετε;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Γραφολόγους έφερα και τον κ. Μακρή και τον κ. Γιαννακούρη. Πολλούς έφερα εδώ πέρα.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Τί σας είπαν όλοι αυτοί;

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: (Εκτός μικροφώνου)

(Διαλογικές συζητήσεις)

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Θα ήθελα τελειώνοντας και απευθυνόμενος κυρίως στον κ. Εισαγγελέα να πω το εξής: ότι η δίκη αυτή είναι δίκη βέβαια που αφορά ένα ορισμένο, συγκεκριμένο αριθμό ατόμων για συγκεκριμένες πράξεις που τους αποδίδονται. Η δίκη όμως αυτή έχει ευρύτερη σημασία και το έχω γράψει αυτό σε εφημερίδα των Αθηνών.

Δηλαδή, ζούμε σε μία εποχή κρίσης του σημερινού κόσμου, αντίθεσης φτώχιας-πλούτου, πλούσιων και φτωχών χωρών με αποτέλεσμα την ανεργία, την ξενοφοβία και τον αναπτυσσόμενο νεοναζισμό. Αυτή η κρίση συνεπάγεται μία σειρά μέτρα τα οποία είναι κατασταλτικά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ως έναν βαθμό υπονομεύουν την εθνική κυριαρχία. Ο νόμος του Σέγκεν, αργότερα όλες οι προσθήκες που έκαναν στο λεγόμενο τρομονόμο από το DNA, τους μάρτυρες κλπ και φτάνουμε στην ακραία περίπτωση με την δικαστική συνδρομή και την έκδοση όπου κινδυνεύει καθένας ο οποίος θα έχει αντίθετες απόψεις να βρεθεί στο Γκουαντανάμο.

Νομίζω λοιπόν ότι η απόφασή σας θα έχει σημασία και θα υπογραμμίσει ελπίζω το ότι η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και θα αποδώσει πραγματικά δικαιοσύνη κάνοντας μία δίκαιη δίκη. Νομίζω ότι θα έχετε ευθύνη απέναντι στην ιστορία. Θυμηθείτε τις δίκες του Κολοκοτρώνη και των άλλων μετά το ΄21. Αυτά τα λέω κυρίως για τον κ. Εισαγγελέα ο οποίος συνεχώς επενέβαινε με τρόπο που δεν με άφηνε να αναπτύξω έναν συλλογισμό. Συλλογισμό ήρθα να αναπτύξω. Ο συλλογισμός στηρίζεται ακριβώς στο ότι για λόγους φιλοσοφικούς, πολιτικούς, οργανωτικούς η όλη πολιτεία και η προσωπικότητα του κ. Γιωτόπουλου αντιφάσκει με το να είναι μέλος της 17Ν.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε μάρτυς, τον κ. Γιωτόπουλο τον είδατε την δεκαετία του 1980 ποτέ;

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Όχι, γιατί να τον δω;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Σας παρακαλώ, σας ερωτώ. Την δεκαετία του ΄90;

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Ούτε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Την επόμενη δεκαετία;

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Ούτε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τον είδε κάποιος άλλος γνωστός σας;

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Βεβαίως.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ποιος;

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Υπάρχουν άνθρωποι που έβλεπαν τον Γιωτόπουλο, φίλοι του.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Παρακαλώ πείτε μου.

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: ¶νθρωποι από την περιοχή των γνωστών της κας Peynaud.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πείτε μου ότι τον είδαν 2-3 άνθρωποι.

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Πάρα πολλοί άνθρωποι και ο Γιωτόπουλος δεν κρυβόταν. Ο Γιωτόπουλος ως αρχηγός της 17Ν έμπαινε σε δίκες με τον Δήμαρχο των Λειψών για το χρώμα του σπιτιού του. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Ένας αρχηγός δεν συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Είχε ψεύτικο όνομα.

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Είχε ψεύτικο όνομα και έχει εξηγηθεί γιατί είχε ψεύτικο όνομα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μιχάλης Οικονόμου.

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Είχε δούνε-λαβείν με την Γαλλική Αστυνομία και έμεινε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εγώ σας ρωτώ, ποιος άνθρωπος επιστήμων .....

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Έχει ψεύτικο όνομα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Όχι, μπορεί και ζει την ζωή του ψεύτικα, με ψεύτικο όνομα, με πλαστή ταυτότητα;

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Οι γνωστοί του τον ήξεραν ως Γιωτόπουλο. Οι μη γνωστοί ενδεχομένως ως Μιχάλη Οικονόμου.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Οι Γάλλοι που ήρθαν τον ήξεραν ως Michelle.

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Ο Σεφέρης, ο Ελύτης, ο Βάρναλης.....

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αυτοί ήταν καλλιτέχνες. Ο κ. Γιωτόπουλος.....

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Εγώ, ο Ευτύχιος Μπιτσάκης το πρώτο μου βιβλίο φυσικής και φιλοσοφίας το έγραψα με ψευδώνυμο Κώστας Πολίτης. Γιατί; Γιατί δούλευα ως χημικός σε μία αμερικανική εταιρεία και δεν έπρεπε να εκθέσω την εταιρεία.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Το βήμα δεν είναι για μονόλογο, για διάλογο είναι.

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Ναι, για διάλογο. Επιμένετε.....

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αντέχετε;

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Βεβαίως.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αν αντέχετε τον διάλογο .....

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Πέστε μου λοιπόν.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Έχει καμία ιδιότητα επιστημονική ή καλλιτεχνική ο κ. Γιωτόπουλος;

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Ο κ. Γιωτόπουλος υπήρξε φοιτητής στο Παρίσι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πήρε ποτέ πτυχίο;

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Το κριτήριο δεν είναι αν πήρε πτυχίο. Δεν πήρε πτυχίο γιατί πέρασε στην Οργάνωση την παράνομη του αντιχουντικού αγώνα. Εκείνος ο οποίος του έκανε την ψυχανάλυσή του, ψυχανάλυση στον εαυτό του δηλαδή ο κ. Ράφος καθόταν στο Παρίσι, τελείωσε τις σπουδές του, πήρε και ένα διδακτορικό.....

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Έχετε πολλά πτυχία εσείς.

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Κι εγώ πήρα και δύο διδακτορικά μάλιστα όχι ένα και τρία πτυχία Γαλλικά. Θεωρώ όμως ότι αν ήμουν περισσότερο αποφασιστικός όπως ο Γιωτόπουλος θα πέρναγα κι εγώ στην παρανομία, θα έβαζα βόμβες και δεν θα είχα πάρει τα δύο μου διδακτορικά τότε επί δικτατορίας.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πριν την χούντα ή μετά ταύτα;

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Επί χούντας. Στο μετά ταύτα δεν έχει καμία άλλη δράση ο κ. Γιωτόπουλος.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Όταν έχουμε την παλιννόστηση της Δημοκρατίας, όταν έχουμε το ΄81 σας ερωτώ εγώ, δικαιολογείτε οποιαδήποτε βία εναντίον του κράτους, εναντίον της πολιτείας;

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Είπα, έγραψα και ξαναλέω: είμαι εναντίον της ατομικής τρομοκρατίας για λόγους..... Μην με διακόπτετε συνέχεια επιτέλους. Για λόγους φιλοσοφικούς και λόγους πολιτικούς. Είναι εναντίον της ατομικής βίας αλλά αυτό όμως δεν αποδεικνύει ότι ο Γιωτόπουλος ήταν αρχηγός μιας Οργάνωσης τέτοιας. Ο Γιωτόπουλος ιδιώτευε. Ήταν ανένταχτος.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κατηγορείτε ο Γιωτόπουλος.

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Κατηγορείται αλλά με ποια στοιχεία; Τα 9/10 των παλαιών Κομμουνιστών, Αριστερών και Εδαϊτών είναι ανένταχτοι. Ένας από αυτούς ήταν ο Γιωτόπουλος.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Όλοι αυτοί που κάθονται – σχεδόν όλοι – τον έχουν κατονομάσει ως αρχηγό.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Δεν έχετε διαβάσει καλά ούτε τις προανακριτικές τους καταθέσεις αν το λέτε αυτό. Δεν τις έχετε διαβάσεις τις καταθέσεις. Κάντε έναν κόπο να ρίξετε μία ματιά.

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Κανείς δεν είπε ότι ο Γιωτόπουλος ήταν αρχηγός. Λέγανε για κάποιον μυστηριώδη «Λουκά› και για κάποια πολύ πιο μυστηριώδη ξανθιά. Κύριε Εισαγγελέα, πρέπει να είστε αντικειμενικός. Έχετε ευθύνη απέναντι στο μέλλον αυτών των ανθρώπων και απέναντι στην ιστορία.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εγώ είμαι ο κ. Κουφοντίνας.

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Είστε εμπαθής, με συγχωρείτε αλλά πρέπει να σας το πω. Μάλιστα, είστε εμπαθής.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Είστε υβριστής. Να μην βρίζετε.

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Πρέπει να βγάλουμε τον Γιωτόπουλο......

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, γιατί παρακαλείτε τον μάρτυρα μόνο; Γιατί; Είναι τρόπος εξέτασης αυτός του μάρτυρα; Γιατί αδικείτε τον μάρτυρα;

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Δεν με αφήνει κ. Πρόεδρε να μιλήσει. Εσείς γιατί δεν με διακόψατε ποτέ;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ δεν διακόπτω κανέναν εδώ. Όλοι με εμένα τα έχουν όμως όλη ημέρα. Δεν πειράζει όμως.

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Ας πούμε ότι τελείωσα όσα είχα να πω.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Μπιτσάκη, ακούστε να σας πω.....

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ζητήσει κανείς το λόγο; Δεν έχω καταλάβει δηλαδή. Υποτίθεται ότι τηρείτε μία σειρά στην εξέταση μαρτύρων που την έχετε ορίσει εσείς. Αυθαιρέτως ο κ. Εισαγγελέας παίρνει συνεχώς το λόγο. Υποτίθεται ότι έχω σειρά να ρωτήσω εγώ. Πώς θα κάνουμε την δουλειά μας δηλαδή;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να τελειώσει ο κ. Εισαγγελεύς. Επειδή είπαμε ότι αυτή η σειρά είναι συναινετική, ο κ. Εισαγγελεύς είπε «εντάξει, ας ρωτάτε πρώτοι εσείς›. Σήμερα θέλει να ρωτήσει πρώτος.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν καταλαβαίνω γιατί χάνει και την ψυχραιμία του ο κ. Εισαγγελεύς; Επειδή ήρθε ένας μάρτυρας και είπε ότι γνωρίζαμε από τότε ότι ο Γιωτόπουλος έβαλε την βόμβα στην Αμερικάνικη Πρεσβεία ήταν λόγος να χάσει την ψυχραιμία του ο κ. Εισαγγελεύς, επειδή ένας μάρτυρας είπε αυτό που είναι αλήθεια; Τί θέλει να φέρουμε; Πιστοποιητικό από την Αμερικάνικη Πρεσβεία ότι μπήκε η βόμβα;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Δικαστές, είσαστε τόσο εξοικειωμένοι σε αντιδικία Εισαγγελίας με συγκεκριμένο κατηγορούμενο, όταν φέρνει έναν μάρτυρα υπεράσπισης να γίνεται αυτό το πράγμα; Τί σημαίνουν αυτά τα πράγματα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ στα 34 χρόνια είμαι σε όλα εξοικειωμένος και όπως βλέπετε με χαμόγελο σας αντιμετωπίζω όλους και με την ευπρέπεια όλους και με την ψυχραιμία που μου λέει η δικονομία.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Συνεχώς διακόπτομαι από την υπεράσπιση.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Μόνο διακόπτοντας έχετε παρέμβει μέχρι τώρα και λέτε «διακόπτεστε› κιόλας; Σας δόθηκε ο λόγος κάποια στιγμή;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μόλις τώρα.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αν θέλετε πάρτε τον λόγο. Αφήστε κι εμάς να κάνουμε την δουλειά μας και να ακούσουμε κιόλας. Κυρίως να ακούσουμε γιατί εγώ δεν βλέπω να θέλετε να ακούσετε οτιδήποτε.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι άλλο όταν μιλάμε στα αμφιθέατρα και άλλο εδώ μέσα. Πάντα έχει μια ένταση το δικαστήριο.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Όταν λείπουν τα επιχειρήματα κ. Πρόεδρε, υπάρχει και η ένταση. Περί αυτού πρόκειται κ. Πρόεδρε. Δεν υπάρχουν επιχειρήματα! Εγώ κατ’ επανάληψη έχω μιλήσει περί αυτού, αλλά βέβαια όταν ο Εισαγγελέας προσπαθεί να φτάσει στην πραγματικότητα και ενοχλεί αυτή η πραγματικότητα, τότε βεβαίως αντιμετωπίσει με αυτό τον τρόπο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ να τελειώσετε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ξέρετε ποια είναι η εργασία του κ. Γιωτόπουλου;

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Μετέφραζε κείμενα. Αν έβγαζε αρκετά ή όχι λεφτά, το ξέρει η σύζυγός του. Η σύζυγός του όμως κληρονόμησε μια αρκετά μεγάλη περιουσία από τον πατέρα της διαπρεπή αρχιτέκτονα, που εξηγεί τα δύο σπίτια.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Που τα ξέρετε αυτά;

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Είναι γνωστά αυτά, τα έχουν γράψει όλες οι εφημερίδες. Εσείς δεν διαβάζετε εφημερίδες;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Οχι.

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Εγώ διαβάζω όμως. 300 χιλιάδες γαλλικά φράγκα είναι το σπίτι των Λειψών.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ πάρα πολύ να είμαστε σοβαροί και το ακροατήριο.

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Εγώ είμαι τακτικός Καθηγητής Πανεπιστημίου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ μην γελάτε είναι Καθηγητής.

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Ζούσε λοιπόν με σχετική άνεση, τώρα το πόσο συνεισέφερε ο κ. Γιωτόπουλος είναι προσωπικό τους θέμα, αλλά είναι γνωστό ότι έκανε μεταφράσεις. Θα σας τα πει ο ίδιος.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πως είναι γνωστό;

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Είναι γνωστό.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Είδατε ποτέ κάποια απόδειξη εσείς;

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Μα έλεγξα εγώ τις σχέσεις του κ. Γιωτόπουλου;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Από ό,τι γράφουν οι εφημερίδες, λέει κ. Εισαγγελεύς. Ο άνθρωπος δεν δίνει μαρτυρία ιδία.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Μπιτσάκη, είστε μάρτυρας Υπεράσπισης αλλά είστε ένας σοβαρός άνθρωπος.

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Υποτίθεται.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Είστε σοβαρός, εκτός του ότι είστε Καθηγητής Πανεπιστημίου.

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Τόση ώρα είμαι ήρεμος με τόσες επιθέσεις που μου κάνετε μάλλον είναι υπέρ εμού.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Θέλω να μάθω τι έγινε εγώ στην υπόθεση αυτή.

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Που;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Στη 17Ν.

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Εγώ δεν ήρθα για όλη τη 17Ν. Ήρθα για τον κ. Γιωτόπουλο που υπήρξαμε στο Παρίσι και οι δύο αγωνιστές.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Σας ρωτώ τις σπουδές του και μου λέτε ότι τις σπουδές του δεν τις τελείωσε.

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Από μια άποψη είναι προς τιμήν του.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Για τη δουλειά του είπατε ότι κάνει μεταφράσεις.

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Ναι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Σε ποιον εργοδότη ξέρετε;

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Δεν έλεγξα τα οικογενειακά και τα οικονομικά του κ. Γιωτόπουλου. Ήρθα εδώ να πω τι έκανε στο Παρίσι, πως ήταν μια προσωπικότητα του φοιτητικού Κινήματος και του ελληνισμού του Παρισιού και πέραν ουδέν τούτου. Δεν είναι δουλειά μου να σας πω τι λεφτά έβγαζε ή δεν έβγαζε. Αυτά που σας απάντησα εν μέρει είναι από τις εφημερίδες. Ο ίδιος θα σας τα πει.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Θα μου επιτρέψετε να διαβάσω δέκα αράδες που έχουν σχέση με το θέμα; Είναι ένα κείμενο του ίδιου του κ. Γιωτόπουλου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι να τα κάνουμε; Δεν μπορούμε να διαβάζουμε εδώ πέρα. Αν θέλετε δώστε τα στην Υπεράσπιση να μου τα προσκομίσει. Δεν μπορεί ο μάρτυρας να φέρνει χαρτιά.

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Λέει ο κ. Γιωτόπουλος: «Αγωνίστηκα κι εγώ κατά της Δικτατορίας. Ποτέ όμως δεν είχα φανταστεί ότι θα ερχόταν μια μέρα μετά από δεκαετίες που θα χρειαζόταν να αγωνιστώ για την προσωπική μου ελευθερία με πολιτικούς όρους. Στο έδαφος μιας χώρας για της οποίας την ελευθερία εγώ τουλάχιστον έχω αγωνιστεί. Σήμερα μου επιδίδουν πράξεις που δεν έπραξα ενώ είμαι αθώος. Η ζυγαριά τους άλλους σκοπούς εξυπηρετεί?.›.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ θα σας ρωτήσω κάτι σαν μαθηματικός που είστε και λέτε 1 συν 1 ίσον 2. Ας αφήσουμε όλα τα άλλα γιατί στα άλλα βλέπω θολούρες, εφόσον δεν έχετε ιδίαν αντίληψη. Ξέρετε κανέναν από αυτούς που τον γνώριζαν στο Παρίσι από το φοιτητικό Κίνημα, ή εκείνους που δεν τον γνώριζαν αλλά όπως εσείς τον θαυμάζατε για την ανταγωνιστικότητα. Ήταν στην Ελλάδα τόσα χρόνια, έκανε παρέα με κανέναν από αυτούς;

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Τις παρέες του δεν τις ήξερα. Συμβαίνει όμως να έχω δυο τρεις ανθρώπους που κουβέντιαζαν και έκαναν παρέα μαζί του φυσιολογικά και ωραία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εδώ στην Ελλάδα είχαμε πολλές αντιστασιακές Οργανώσεις. Έχουν βγει καμιά 400ριά, οι οποίες είναι εναντίον της Δικτατορίας, έβαζαν και κανένα μπουρλοτάκι κάπου – κάπου, εντάξει οι άνθρωποι δεν σκότωναν εκείνη την εποχή δεν μπορώ να πω, 45ντάρια δεν έπαιρναν. Ο μόνος που πήγε κάτι να κάνει, ήταν ο Παναγούλης αλλά κι αυτός πιάστηκε αμέσως.

Ξέρετε κανέναν από αυτούς τους 400 που πήραν ένα ψευδώνυμο τότε να συνέχισαν και μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας να κυκλοφορούν στον κόσμο με ψευδώνυμα; Πέστε μου έναν ονομαστικά! Δηλαδή θέλω τη βαρύτητα των επιχειρημάτων θέλω να την ελέγχω λογικά εγώ.

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Εδώ όμως έχουμε την περίπτωση ενός ανθρώπου που αναγκάστηκε να ζήσει στη Γαλλία χρόνια με ψευδώνυμο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πόσα χρόνια;

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Είχε να κάνει με το στρατό και είχε να κάνει με την Αμερικάνικη Πρεσβεία. Είχε λόγους να διατηρήσει το ψευδώνυμό του και πολλοί τον ήξεραν ως Μισέλ κι άλλοι τον ήξεραν ως κανονικό Γιωτόπουλο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Για όλα δηλαδή φταίει η αμερικάνικη Πρεσβεία από τότε μέχρι σήμερα.

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Αυτό είναι ένα αδύνατο σημείο της Υπεράσπισης του κ. Γιωτόπουλου. Εγώ όμως βρίσκω ότι αυτά τα συγκεκριμένα γεγονότα που σχετίζονται με τη ζωή του το δικαιολογούσαν. Εμένα πολλοί με ήξεραν Κώστα Πολίτη. «Γεια σου Κώστα› μου έλεγαν στο δρόμο από το πρώτο μου βιβλίο και χρειάστηκε να γράψω ένα σωρό άλλα βιβλία να με ξεχάσουν.

Με βρίσκει ένας Καθηγητής του Πολυτεχνείου και μου λέει «Καλό το βιβλίο σου αλλά αυτό του Πολίτη ήταν σπουδαίο βιβλίο›! «Ξέρεις ποιος ήταν ο Πολίτης;› του είπα ποιος ήταν και γέλαγε ο άνθρωπος. Αυτά συμβαίνουν. Δεν είναι καμιά τραγωδία το ψευδώνυμο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν το έλεγε και ο κ. Γιωτόπουλος αυτό, «Εγώ είμαι ο Γιωτόπουλος, ο original Γιωτόπουλος. Δεν το έλεγε όμως. Μισέλ, Μισέλ, Μισέλ. Καταλάβατε;

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: (Εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι ζημιά έγινε κ. Γιωτόπουλε στην Αμερικάνικη Πρεσβεία;

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι εφημερίδες της Χούντας το έγραψαν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι αλλά το βάλατε εσείς.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς αν το βάλατε δεν ξέρουμε.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτήστε τους συντρόφους. Σας το έχουν πει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ποιον να ρωτήσουμε;

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας πουν αν τις έβαλα εγώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Που είναι; Μας φέρατε ανθρώπους από τη φιλοσοφία, μας φέρατε από το Παρίσι, ίσως μας φέρετε και από τον ¶ρη. Αλλά εδώ συντρόφους σας που να το ξέρουν, δεν μας φέρατε.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Περιμένετε λίγο κ. Πρόεδρε. Μην βιάζεστε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να μας πουν ότι «Εμείς μαζί με τον Γιωτόπουλο πήγαμε και βάλαμε μια βόμβα›.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Την έβαλε η «ΛΕΑ›. Εγώ ήμουν μέλος της «ΛΕΑ› και ήμουν εδώ και βγήκαν άνθρωποι?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ποιοι άλλοι ήταν κ. Γιωτόπουλε; Ονόματα; Τι έγινε; ¶λλαξαν κι αυτοί ονόματα;

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: (Εκτός μικροφώνου) Δεν μας συνέλαβαν γι’ αυτό. Εγώ ήμουν χωρίς καμία κράτηση...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Γιωτόπουλε, ακούω ιστορίες και θέλω να εξακριβώσω την αλήθεια τους ή όχι. Να μου πείτε ότι στη ΛΕΑ είμαστε εκείνος, εκείνος κι εκείνος›.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τα έχουν πει στις εφημερίδες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να τα φέρετε.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τα έχουν πει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μην εξάπτεστε, αλλά να ακούτε και λίγο. «Ήταν εκείνος, εκείνος κι εκείνος και ήμουν κι εγώ. εγώ είχα αυτό το ρόλο, εκείνος εκείνο το ρόλο?› κλπ. και «Μετά επειδή φοβόμασταν τους Αμερικάνους όλοι μας αλλάξαμε ονόματα. Όχι μόνο εγώ και οι άλλοι άλλαξαν ονόματα›. Ποιοι ήταν οι άλλοι που δεν άλλαξαν και τι έπαθαν από τους Αμερικάνους όλοι οι άλλοι. Καταλάβατε; Ξέρετε, η αλήθεια έχει ένα βήμα. Το ψέμα πάει κι από εδώ, πάει και από εκεί, πάει από παντού. Γι’ αυτό σας παρακαλώ να μου πείτε συγκεκριμένα όταν θα έρθει η ώρα.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: (Εκτός μικροφώνου) Να μην λέτε τα δικά σας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ δεν λέω τίποτα κ. Γιωτόπουλε. Ρωτάω απλώς. Έχω απορία ενός Έλληνα ο οποίος είναι κάτω στο πεζοδρόμιο και δουλεύει από μικρό παιδί και την απευθύνω προς όλους εδώ, τι ακριβώς ήταν αυτό που έκανε και άλλαξε το όνομα και θέλω να το μάθω. Αλλά θέλω μια απάντηση ορθολογική και θεμελιωμένη σε αποδείξεις. Διότι τι θα αποδείξουμε δηλαδή; Εμείς να αποδείξουμε ότι δεν ήταν αυτό το όνομα, ή ότι σας το έβγαλαν άλλοι; Αυτό είναι δικό σας το βάρος.

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Η Οργάνωση είναι Οργάνωση Παρισινή, συνεπώς ξέρουν ποιος έβαλε τη βόμβα, τα παιδιά που ήταν νέοι άνθρωποι τότε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να έρθουν. Τους ξέρετε κ. Μπιτσάκη αυτούς;

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Εγώ δεν ήμουν στην ΛΕΑ, ήμουν στο ΚΚΕ τότε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶λλαξαν και οι άλλοι ονόματα;

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Οι άλλοι έκαναν άλλου είδους καριέρα.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: (Εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ήταν εκεί οι άλλοι. Μόνος σας είχατε πάει!

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Και οι εφημερίδες το έγραψαν ότι η βόμβα μπήκε από έναν. Διαλύθηκε το ’92 η ΛΕΑ και φαντάζομαι στη σειρά των μαρτύρων που θα ακολουθήσουν από εμένα, θα έρθουν και παλιοί φίλοι οι οποίοι ήταν στη ΛΕΑ.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Γι’ αυτό το θέμα που θέτετε αν έχουν κρατήσει κι άλλοι τα ψευδώνυμά τους, προχθές εξετάσατε ένα μάρτυρα εδώ που είπε ότι λέγεται Σαμπετάι Μάτσας, όπως όλοι ξέρουν στην Ελλάδα ή πολύς κόσμος είναι πασίγνωστος σαν Σάββας Μιχαήλ κι είναι πολύ γνωστός άνθρωπος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι είναι αυτός;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Τον εξετάσατε μάρτυρα προχθές και όλος ο κόσμος τον ξέρει Σάββα Μιχαήλ.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: (Εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κι εσάς που σας έπιασαν οι Βούλγαροι σύντροφοι και σας έφεραν πακέτο εδώ πέρα κλπ., γιατί δεν αλλάξατε κι εσείς το όνομά σας να μην λέγεστε Ψαραδέλλης. Για να καταλάβω κι εγώ. Δεν καταλαβαίνω πολύ εύκολα αυτό το πράγμα, να το χωνέψω θέλω. Θέλω μια περαιτέρω επεξεργασία.

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Εγώ σας έδωσα μια σειρά λόγους για τους οποίους μπορεί να κρατήσει το ψευδώνυμό του. Με τη γαλλική Αστυνομία μπλεξίματα, με το Στρατό δεν είχε πάει στρατιώτης, με τους Αμερικάνους τον είχαν επισημάνει και ξέρετε πολύ καλά ότι μια σειρά από τα παλιά στελέχη του αντιδικτατορικού Κινήματος στο Παρίσι τους έχουν επισκεφθεί πράκτορες των ¶γγλων και των Αμερικανών όπου ευγενέστατα δείχνουν την ταυτότητά τους και ήθελαν μια συζήτηση μαζί τους που έψαχναν να βρουν πράγματα.

Είχε αρκετούς λόγους ο κ. Γιωτόπουλος να κρατήσει αυτό το αθώο εν τέλει ψευδώνυμο. Αυτοί που τον ήξεραν Μισέλ τον ήξεραν Μισέλ και οι άλλοι τον ήξεραν Γιωτόπουλο.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: (Εκτός μικροφώνου)

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Το έκανε τότε που τον κυνηγούσε η γαλλική Αστυνομία. Είχε αρχίσει ήδη το κακό από τον καιρό της Δικτατορίας και συνεχίστηκε αυτό το πράγμα. Γιατί είχε αυτούς τους λόγους: Αμερικανούς, Γάλλους και Έλληνες.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Είπατε ότι η χρήση από μέρους του κ. Γιωτόπουλου του επωνύμου Μιχαήλ Οικονόμου οφειλόταν κατά τον κ. Γιωτόπουλο στο γεγονός ότι είχε δούναι και λαβείν με την γαλλική Αστυνομία. Μπορείτε να μας εξηγήσετε σε τι συνίσταται το δούναι και λαβείν;

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Ήταν η Οργάνωση στην οποία μετείχε η ΛΕΑ, βρήκαν μια βαλίτσα με έγγραφα, με χαρτιά κλπ., έναν από αυτούς τον έβαλαν ένα ορισμένο διάστημα φυλακή και έμαθαν ποιοι ήταν η ΛΕΑ. Αναγκάστηκε να αλλάξει όνομα να φτιάξει ψεύτικη ταυτότητα επί δικτατορίας αυτό το πράγμα, να μπαινοβγαίνει στην Ανατολική Γερμανία ή στην Ελλάδα με ψεύτικα στοιχεία όπως έκαναν όλοι οι παράνομοι εκείνης της εποχής.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πήγε στην Ανατολική Γερμανία;

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Βεβαίως. Διαβάστε το βιβλίο «Ο σκληρότερος μυς είναι η καρδιά›. Να σας πω την προσωπική μου περίπτωση: εγώ ήμουν τότε Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ περνούσα κι εγώ παράνομα στην Ανατολική Γερμανία, στην Πολωνία κλπ. Δηλαδή τότε αναγκαζόμαστε να είμαστε παράνομοι για να κάνουμε αυτό το λίγο που μπορούσαμε εναντίον της Δικτατορίας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και πηγαίνατε με τους νόμιμους εκεί, με τη ΣΤΑΖΙ και κάνατε βόλτα στην Ανατολική Γερμανία.

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Δεν κάναμε βόλτα. Προσπαθούσαμε να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη του αντιδικτατορικού Κινήματος και στη Δυτική Γερμανία και στην Ανατολική Γερμανία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και βοηθούσε η ΣΤΑΖΙ στον αντιδικτατορικό;

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Δεν ξέρω τι έκανε η ΣΤΑΖΙ, ούτε την είδα ποτέ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό ρωτάω.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Εγώ είχα ταξιδέψει προσπαθώντας να συμβάλλω στη δημιουργία Οργανώσεων και στην ανάπτυξη του αντιδικτατορικού Κινήματος. Τη ΣΤΑΖΙ δεν την είδα και δεν έμαθε και αν με έχει στα αρχεία της και ούτε με ενδιαφέρει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς πήγατε στην Ανατολική Γερμανία;

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Βεβαίως και πήγα. Πολλές φορές.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ποιους είδατε εκεί πέρα;

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Είδα τους Έλληνες Κομμουνιστές, εγώ ήμουν Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ τότε όπως σας είπα, είχαν ένα δικό τους σπίτι και προσπαθούσαμε να οργανώσουμε και συμπαράσταση τους κρατουμένους και λεφτά και τρόφιμα και δικηγόρους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εκείνοι είχαν λεφτά;

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Είχαν. Από το λίγο που είχαν, προσέφεραν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Περνούσαν αυτά τα λεφτά εδώ;

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Μετατρέπονταν σε δολάρια και έρχονταν. Ήμουν αρχισυντάκτης μιας εφημερίδας τότε στο Παρίσι και αναφέραμε πλήθος στοιχείων από τη δράση αυτών των Οργανώσεων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει – εντάξει.

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Όχι δεν έχει «Εντάξει›, αυτό μπορέσαμε να κάνουμε. Αν είχαμε χρόνο να σας αναλύσω λεπτομερειακά το τι έκανε η Οργάνωση του Παρισιού, νομίζω ότι θα με αντιμετωπίζατε με περισσότερη εκτίμηση.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Η τελευταία ερώτησή μου. Είπατε προηγούμενα στην κατάθεσή σας ότι ο κ. Γιωτόπουλος μετά την επιβολή της Δικτατορίας ήταν υπέρ της δυναμικής επέμβασης.

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Ναι.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Σας θέτω δεδομένο κάτι που είπε ο κ. Γιωτόπουλος σε προηγούμενη συνεδρίαση, ότι συμμετείχε και στην 29η Μάη και στη ΛΕΑ. Πρώτον: οι Οργανώσεις αυτές ήταν υπέρ της ένοπλης επέμβασης και τι ρόλο είχε στις Οργανώσεις αυτές ο κ. Γιωτόπουλος;

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Στο Παρίσι γινόταν πάρα πολλές συζητήσεις. Το ΚΚΕ ήταν εναντίον της ένοπλης πάλης, το ΚΚΕ Εσωτερικού –όπως λεγόταν τότε- επίσης, το ΠΑΚ που δεν είχε και οπαδούς έλεγε διάφορα για ένοπλη πάλη, οι Οργανώσεις αυτές ήταν μικρές Οργανώσεις και διαλύθηκαν και δεν ήταν υπέρ της ατομικής τρομοκρατίας. Δεν είναι τυχαίο ότι η βόμβα μπήκε στα υπόγεια της Αμερικανικής Πρεσβείας που δεν σκότωνε κανέναν και δεν είναι τυχαίο ότι οι προκηρύξεις, οι κροτίδες και από τη δημοκρατική άμυνα που έμπαιναν δεν κινδύνεψε ζωή ανθρώπου.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Τι ρόλο είχε;

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Ποιος;

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Ο κ. Γιωτόπουλος.

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Ηταν μέσα στην Οργάνωση. Να σας πει ο ίδιος αν ήταν μέλος ή αρχηγός. Οι Οργανώσεις αυτές δεν έχουν αρχηγούς με τη στρατιωτική αστυνομική έννοια του όρου. Είναι συλλογικές Οργανώσεις.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Θυμάστε την ημερομηνία που έβαλε τη βόμβα;

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Όχι βέβαια.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Κύριε Γιωτόπουλε θυμάστε την ημερομηνία εσείς;

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι τον Αύγουστο του ’72.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Ημερομηνία;

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Που να θυμάμαι!

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Εγώ το θυμάμαι.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: (Εκτός μικροφώνου)

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Δεν θυμάστε για τον Παναγούλη πότε έγινε;

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ούτε για τον Παναγούλη θυμάμαι.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: 13 Αυγούστου του ’68.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, μπορεί να θυμάμαι αυτές τις ημερομηνίες;

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Να σας πω την ημερομηνία;

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θυμάμαι ότι ήταν Αύγουστος και μπορώ να σας δώσω και λεπτομέρειες.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Έχει σημασία.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: (Εκτός μικροφώνου) Είχε εκρηκτικό μηχανισμό, είχε ρολόι και αν την τράβαγε ήταν παγιδευμένη και τηλεφωνήσαμε και άδειασε η Πρεσβεία. Αυτά τα θυμάμαι. Έχουν γραφτεί στις εφημερίδες της Χούντας την άλλη μέρα.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Ήμουν 23 χρονών εγώ τότε και τα θυμάμαι.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι αλλά με ρωτάτε για την ημερομηνία.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Με τον Παναγούλη ήταν μέρα Σάββατο.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: (Εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Γεωργαντόπουλος έχει τον λόγο.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ποιο Πανεπιστήμιο είστε Καθηγητής;

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Στα Ιωάννινα στην έδρα φιλοσοφίας.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από πότε;

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Από το 1981.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τη δράση του κ. κατηγορούμενου του κ. Γιωτόπουλου τη γνωρίζετε εσείς με ποιο όνομα ότι έδρασε τότε που έδρασε.

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Η νόμιμη δράση του ως Γραμματέα της ΕΠΕ στο Παρίσι ως Γιωτόπουλο. Σε συνέχεια ξέραμε όλοι οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ ότι υπήρχε ο ΛΕΑ, 29 Μάη, ότι βάζουν βόμβες, ότι ο Γιωτόπουλος είχε βάλει βόμβα στην Αμερικανική Πρεσβεία. Τίποτα πέραν αυτού.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρατε ότι ο Γιωτόπουλος έδρασε τότε.

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Ναι. Γενικώς αυτά είναι γνωστά και κουβεντιάζονται.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μέχρι πότε ήταν η δράση του αυτή στο Παρίσι, ξέρετε;

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Η ΛΕΑ διαλύθηκε αν θυμάμαι καλά το ’92.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η δράση του Γιωτόπουλου στο Παρίσι. Δεν με ενδιαφέρει εμένα το ΛΕΑ.

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Στο Παρίσι η νόμιμη δράση ήταν μέχρι τις αρχές της δικτατορίας μέχρι το Σεπτέμβρη και μετά φτιάχτηκε η Οργάνωση 29 Μάη στην οποία μετείχε και ο κ. Γιωτόπουλος.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ως Γιωτόπουλος;

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Ναι.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επανέρχεται στην Ελλάδα πότε περίπου;

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: 14 Ιουλίου του 1976.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Γιωτόπουλος ξέρετε αν γύρισε στην Ελλάδα και πότε;

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Δεν ξέρω πότε γύρισε, ξέρω ότι ήταν στην Ελλάδα.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το άτομο εκείνο του οποίου τη δράση παρ’ ότι δεν τον γνωρίζατε προσωπικά, του οποίου η δράση σας είχε κάνει να το προσέξετε σαν άτομο, σας απασχόλησε μετά να δείτε τι απέγινε;

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Όχι. Ήμασταν τόσοι στο Παρίσι, σκορπίσαμε άλλοι στα Πανεπιστήμια κι άλλοι στις επιχειρήσεις?

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ¶λλοι οι τόσοι και άλλο ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου φοιτητών με όλη αυτή τη δράση και με όλες τις συζητήσεις.

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Δεν με απασχόλησε.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι η δράση του Γιωτόπουλου δεν μπορεί να συμβιβάζεται με τη δράση της 17Ν και να είναι αρχηγός της. Το έχω καταλάβει καλά αυτό;

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Οι πολιτικές του πεποιθήσεις, η δραστηριότητά του στο χώρο του Παρισιού, η συνολική του αντίληψη αντιφάσκει με το να είναι αρχηγός μιας τρομοκρατικής Οργάνωσης.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή για σας η 17Ν είναι τρομοκρατική Οργάνωση;

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Αυτό θα το αποφασίσετε εσείς.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μα τώρα είπατε ότι δεν συμβιβάζεται με μια τρομοκρατική Οργάνωση και σας ερωτώ: είστε μάρτυρας και λέτε ότι δεν συμβιβάζεται με μια τρομοκρατική Οργάνωση και ακόμη είπατε ότι και εσείς είστε εναντίον της ατομικής βίας και της τρομοκρατίας.

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Βεβαίως.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η 17Ν είναι τρομοκρατική Οργάνωση;

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Για τη 17Ν θα αποφασίσετε εσείς τι είναι, όχι εγώ.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς δεν έχετε θέση;

Ε. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ: Εγώ έχω γνώμη με βάση το εξής: με βάση όλα όσα γράφτηκαν και ειπώθηκαν στις εφημερίδες εάν πραγματικά η 17Ν είναι υπαίτια γι’ αυτά τα οποία έγιναν, γιατί έγιναν φόνοι και οι φόνοι είναι απαράγραπτοι και βεβαίως είμαι εναντίον.