Πολιτική
Τρίτη, 08 Ιουλίου 2003 12:11

Δίκη «17Ν» : Την αξιοπιστία μάρτυρος αμφισβήτησε ο εισαγγελέας Χρ. Λάμπρου

«Ανύπαρκτη», χαρακτήρισε ο εισαγγελέας της έδρας κ. Χρήστος Λάμπρου, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας την αξιοπιστία της μάρτυρος κ. Δέσποινας-Δανάης Μαρουλάκου, η οποία υποστήριξε ότι βρέθηκε τυχαία στον τόπο της δολοφονίας του εκδότη Νίκου Μομφεράτου και του οδηγού του Παναγιώτη Ρουσέτη και πως δεν είδε τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, τον οποίο γνώριζε απο παλιά.

Ο κ. Λάμπρου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η συγκεκριμένη μάρτυρας ήρθε να υπερασπιστεί στο δικαστήριο τον «φίλο κύριο Γιωτόπουλο» και να πει ότι βρέθηκε στο σημείο της δολοφονίας.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, η μάρτυρας δεν είδε τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο επειδή ο κατηγορούμενος είχε μύριους λόγους να κρύβεται.

Αντίθετα, όπως τόνισε ο κ. Λάμπρου, μόνο ο δημοσιογράφος Κώστας Μπακατσέλος, την κατάθεση του οποίου χαρακτήρισε καθαρή και κρυστάλλινη, είδε τον Γιωτόπουλο επειδή δεν βρισκόταν στο οπτικό πεδίο του κατηγορουμένου.

Ο Πάτροκλος Τσελέντης απαντώντας σε ερωτήσεις της έδρας είπε ότι η μάρτυρας πρέπει να ήταν στον τόπο της δολοφονίας, ωστόσο ο ισχυρισμός της ότι οι πυροβολισμοί ρίχνονταν αφού το αυτοκίνητο είχε πέσει σε βιτρίνα καταστήματος, δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια.

Ο ιδιοκτήτης ταβέρνας στο Βύρωνα Νικόλαος Κυριανάκης, κατέθεσε ότι το βράδυ της έκρηξης στον Πειραιά ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος βρισκόταν στο μαγαζί του μαζί με τη σύντροφό του Μαρί Τερέζ Πεϊνό, από τις 9:30' έως τις 12:30' το βράδυ.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, κ. Γιάννης Ραχιώτης, επεσήμανε πως παρά το ότι στο βούλευμα ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος αναφέρεται ότι επόπτευε το χώρο της έκρηξης, οι αστυνομικές αρχές δεν φρόντισαν να πάρουν κατάθεση απο τον κ. Κυριανάκη, ο οποίος υποστηρίζει ότι εκείνο το βράδυ ήταν τελευταία φορά που είχε δει τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο.

Στη συνέχεια κατέθεσε η ιστορικός τέχνης κυρία Βασιλική Καρκαγιάννη-Καραμπελιά, κάτοικος Γαλλιας, η οποία γνώριζε από το Πανεπιστήμιο τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο.

Ενταση προκλήθηκε όταν σε κάποιο σημείο της κατάθεσής της η μάρτυρας είπε ότι δεν ανήκει σε κανένα απολυταρχικό κόμμα.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου της απάντησε ότι δεν μπορεί να απαξιώνει το πολιτικό σύστημα.

- Πρόεδρος : Εσείς θα πίνετε τον καφέ σας στο Παρίσι και εμείς «θα τη φάμε πάλι στο κεφάλι...». Με περνάτε για ηλίθιο; Αν δεν σας αρέσει το πολιτικό σύστημα, να πάτε στο Παρίσι. Μιλάτε για μία δημοκρατία.

- Μάρτυρας : Ποιός σας είπε αυτό; Διαστρεβλώνετε τη γνώμη μου.

Συζήτηση προκάλεσε στο δικαστήριο ο ισχυρισμός της μάρτυρος ότι τον Ιούνιο του 2002, πριν την έκρηξη στον Πειραιά, την είχε επισκεφθεί στο σπίτι της στο Παρίσι ο δημοσιογράφος κ. Ριχάρδος Σωμερίτης που τον ήξερε από το παρελθόν, μαζί με δύο άλλα άτομα και τη ρωτούσε για τα φοιτητικά της χρόνια στη Γαλλία την περίοδο της χούντας και τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο.

Η δίκη συνεχίζεται.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων