Κόσμος
Τρίτη, 08 Ιουλίου 2003 14:07

«Αναπόφευκτος ο πόλεμος του Ιράκ», λέει ο Τόνι Μπλερ

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, που προσπαθεί να διαφυλάξει την πολιτική του υπόληψη, απέρριψε σήμερα τους ισχυρισμούς Βρετανών βουλευτών ότι παραπλάνησε τη χώρα του στο θέμα του πολέμου του Ιράκ, παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπισθεί πουθενά όπλα μαζικής καταστροφής και τόνισε ότι είναι «σίγουρος πως ο πόλεμος στο Ιράκ ήταν αναπόφευκτος».

«Απορρίπτω κάθε υπαινιγμό ότι παραπλανήσαμε το κοινοβούλιο ή τη χώρα συνολικά», δήλωσε ο Μπλερ απευθυνόμενος στην ειδική επιτροπή του κοινοβουλίου, που αποτελείται απο βουλευτές οι οποίοι είναι επικεφαλής μεγάλων ειδικών επιτροπών και πρόσθεσε : «Αποφάσισα ότι ο πόλεμος με το Ιρακ ήταν αναπόφευκτος λίγες μέρες πριν απο τις 18 Μαρτίου».

«Εκτιμώ ότι κάναμε ότι ήταν ορθρό σχετικά με το Ιράκ. Εμμένω 100% στη στάση μου και πιστεύω ότι τότε η υπηρεσία πληροφορίων μας έδωσε τις σωστές πληροφορίες και στοιχεία», πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Πολλές από τις ερωτήσεις που διατυπώθηκαν εστιάσθηκαν στα συμπεράσματα που ανακοίνωσε χθες η ειδική επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του βρετανικού κοινοβουλίου.

Δεχόμενος αρκετή πίεση για να απαντήσει για την απειλή που εκπροσωπούσε το Ιράκ, ο Μπλερ δήλωσε : «Για μένα η τελική εκτίμηση δεν έχει γίνει ακόμη».

Η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων κατηγορεί τον Μπλερ ότι διαστρέβλωσε την έκθεση για τα όπλα του Ιράκ που κατατέθηκε στο κοινοβούλιο.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του στην ειδική επιτροπή ο Μπλερ τόνισε : «Εμμένω πλήρως στη θέση μου. Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι κάναμε το σωστό για να απομακρύνουμε τον Σαντάμ Χουσεΐν. Είμαι σίγουρος ότι κάναμε το σωστό γιατί αυτός αποτελούσε απειλή όχι μόνο για την περιοχή αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο, ήταν ένα απεχθές καθεστώς απο το οποίο ο κόσμος απαλλάχθηκε...».

«Απορρίπτω κάθε υπαινιγμό ότι παραπλανήσαμε το Κοινοβούλιο και συνολικά το λαό μας».

Στο μεταξύ σε δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Times», φαίνεται ότι η υποστηριξη των Βρετανών στον πόλεμο στο Ιράκ έχει πέσει στο 47% απο το 58% που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Επίσης περισσότεροι από τους μισούς Βρετανούς δεν έχουν εμπιστοσύνη στο πρωθυπουργό και οι περισσότεροι εκτιμούν ότι δεν είναι περισσότερο έντιμος από άλλους πολιτικούς.