Πολιτική
Τρίτη, 08 Ιουλίου 2003 19:01

Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (08/07/2003) Μέρος 2/7

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Τον τρίτο δράστη που πυροβόλησε τον είδατε;

Δ. ΜΑΡΟΥΛΑΚΟΥ: Όχι, δεν τον είδα.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Τί έχετε να μας πείτε γι αυτό;

Δ. ΜΑΡΟΥΛΑΚΟΥ: Εγώ δεν είδα τρίτο άνθρωπο, είδα αυτούς τους δύο. Αν αυτός πυροβολούσε στην αρχή....

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Αυτό σας το λέω γιατί είναι δεδομένο. Αυτό τώρα που εμείς ψάχνουμε, είναι να βρούμε ποιοι ήταν αυτοί. Αλλά το ότι τον πυροβόλησαν τρεις, είναι ξεκάθαρο γιατί βρέθηκαν κάλυκες από τρία διαφορετικά όπλα.

Δ. ΜΑΡΟΥΛΑΚΟΥ: Εγώ δεν είδα τρίτο άνθρωπο.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Εσείς μας λέτε ότι με όλη την παρατηρητικότητα σας, είδατε τους δύο ανθρώπους μόνο.

Δ. ΜΑΡΟΥΛΑΚΟΥ: Σας εξηγώ γιατί: Γιατί εγώ, βλέπω το συμβάν κλάσματα δευτερολέπτου πριν να πέσει το αυτοκίνητο στη βιτρίνα της GODIVA. Οπότε αν αυτός είχε πυροβολήσει πιο πριν και είχε αποσυρθεί, δεν τον είδα.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Επιβεβαιώνετε το γεγονός που έχω την εντύπωση ότι είχε αμφισβητηθεί όταν εκδικαζόταν η υπόθεση κ. Πρόεδρε, ότι οι δράστες συνέχισαν να πυροβολούν και μετά την είσοδο του οχήματος στο κατάστημα.

Δ. ΜΑΡΟΥΛΑΚΟΥ: Αυτό σας είπα, ότι εγώ τους είδα. ¶κουσα δηλαδή και είδα τους ανθρώπους αυτούς με τα πιστόλια.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Για να είμαι ειλικρινής, δεν έχω καταλάβει ακόμα τη θέση σας.

Δ. ΜΑΡΟΥΛΑΚΟΥ: Να σας τη δείξω στο διάγραμμα.

(διαλογικές συζητήσεις)

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Όταν βγαίνετε στην Τσακάλωφ οι δράστες πού βρίσκονται;

Δ. ΜΑΡΟΥΛΑΚΟΥ: Βρίσκονται στο αυτοκίνητο.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Ποια είναι η κίνησή τους εν συνεχεία;

Δ. ΜΑΡΟΥΛΑΚΟΥ: Οι δράστες φεύγουν και πάνε εδώ που είναι το αυτοκινητάκι και φεύγουν....

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Όταν βγήκατε, ελέγξατε καθόλου δεξιά; Ακούστε τί μας είπε ο μάρτυρας, ο μάρτυρας είναι στο σημείο αυτό που υπάρχει ένας αριθμός στρογγυλός μπροστά σας. Είναι σ’ εκείνη την οικοδομή, στο μπαλκόνι και μας λέει ότι «αριστερά, προς τα πάνω της Τσακάλωφ, στο πεζοδρόμιο, ήταν σταματημένο ένα άσπρο φορτηγάκι›. Εσείς όταν βγήκατε στη διασταύρωση Τσακάλωφ και Βουκουρεστίου, με δεδομένο το γεγονός ότι μπροστά σας εξελίσσεται αυτό το περιστατικό, κάποιοι πυροβολούν κάποιους ανθρώπους, είχατε κανένα λόγο να στρίψετε δεξιά να δείτε αν είναι σταματημένο ή όχι κανένα αυτοκίνητο;

Δ. ΜΑΡΟΥΛΑΚΟΥ: Όχι, κανέναν απολύτως.

(διαλογικές συζητήσεις)

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Εσείς πάντως παραδεχτήκατε πριν από λίγο –και δεν θα το αλλάξετε αυτό, σας προειδοποιώ- ότι όταν βγήκατε στην διασταύρωση Τσακάλωφ και Βουκουρεστίου δεν είχατε κανένα λόγο να κοιτάξετε ποια αυτοκίνητα είναι σταματημένα δεξιά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εκτός από όλα τα άλλα μου κάνει εντύπωση το εξής: Είστε ένας άνθρωπος ο οποίος είχατε το θάρρος μόλις σταμάτησαν οι πυροβολισμοί, τρέχετε στο αυτοκίνητο, ανοίγετε την πόρτα, το πιάνετε και αφήνετε και το αποτύπωμά σας ακόμα και θεωρήσατε την μαρτυρία σας περιττή να πάτε στην αστυνομία να πείτε «εγώ τα είδα, είδα τους δύο αυτούς που πέρασαν απέναντι.....›.

Δ. ΜΑΡΟΥΛΑΚΟΥ: Το ίδιο πράγμα έλεγαν όλοι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό έλεγαν όλοι άραγε; Να λοιπόν που ήταν ωραίες οι λεπτομέρειες αυτές που είπατε και είπατε πολύ ωραία ότι «εγώ δεν είχα κανένα λόγο να κοιτάξω δεξιά να δω αν ήταν φορτηγάκια›....

Δ. ΜΑΡΟΥΛΑΚΟΥ: Ένα άτομα που θα φώναζε «ελάτε γρήγορα›, αυτό το πράγμα θα το άκουγα και θα έστρεφα το βλέμμα μου προς τα εκεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί να στρέφατε κυρία μου το βλέμμα σας; Εκείνη την ώρα, όταν βλέπουμε πιστολάδες και πιστολέρος και χτυπάνε και πτώματα, κοιτάμε δεξιά-αριστερά ποιος λέει «έλα›; Εν πάση περιπτώσει, θα εκτιμηθούν αυτά που είπατε, με μεγάλη προσοχή.

Δ. ΜΑΡΟΥΛΑΚΟΥ: Εμένα κ. Πρόεδρε, η κοινωνική μου αγωγή είναι όταν άνθρωποι βρίσκονται σε δύσκολη θέση να τρέχω. Καταλάβατε; Γι αυτό και πήγα στο αυτοκίνητο. Δεν θα μπορούσα να μείνω αδιάφορη προς το συμβάν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτοί οι άνθρωποι όμως που έχουν σοβαρή κοινωνική αγωγή όπως λέτε και ευαισθησία, πάνε και στην αστυνομία και λένε «παιδιά να σας πω κι εγώ πώς τα είδα, ήμουνα μπροστά, εγώ άνοιξα την πόρτα, κοιτάξτε μη βρείτε κανένα αποτύπωμα, δικό μου είναι το αποτύπωμα›. Γιατί δεν το κάνατε αυτό; Αν πραγματικά είναι έτσι –και δεν έχω λόγο να σας πω το αντίθετο, διότι εγώ δεν ήμουν εκεί, άλλοι που ήταν εκεί ή δεν ήταν εκεί και το αμφισβητούν είναι άλλο θέμα- μου φαίνεται πολύ περίεργο για ένα άτομο με τέτοια ευαισθησία να μην πάει στην αστυνομία. Γιατί την πιάσατε την πόρτα, δεν έπιασε κανένας άλλος την πόρτα.

Δ. ΜΑΡΟΥΛΑΚΟΥ: Αυτό σας λέω, μπροστά μου στους δημοσιογράφους διηγήθηκαν τα πράγματα όπως εγώ σας τα λέω. Κατάλαβα ότι δεν υπάρχει λόγος να πάω κι εγώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπε και κανένας άλλος ότι άνοιξε την πόρτα και τους είδε;

Δ. ΜΑΡΟΥΛΑΚΟΥ: Όχι, δεν είπε αυτό, αλλά είχε κανένα νόημα αυτό;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είχε νόημα; Η αστυνομία έψαξε τα αποτυπώματα μήπως κάποιος απ’ αυτούς τους εκτελεστές ή δολοφόνους ή όπως θέλετε πείτε τους, τους έχοντας ανθρωποκτόνο πρόθεση, αν τα αποτυπώματα ανήκουν σε εκείνους, οπότε θα λέγατε εσείς «όχι, είναι δικά μου, μην ψάχνετε τα αποτυπώματα›. Βλέπετε ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία;

Δ. ΜΑΡΟΥΛΑΚΟΥ: Το αποτύπωμα άμα θέλετε μπορείτε να το πάρε και σήμερα να βεβαιωθείτε. Είμαι διατεθειμένη να το δώσω, δεν έχω πρόβλημα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αφού είστε και μοντέζ που λέτε και τις ταινίες του Ταβερνιέ θα έχετε δει και όλα τα φιλμ νουάρ, θα έπρεπε να ξέρετε....

Δ. ΜΑΡΟΥΛΑΚΟΥ: Εγώ είμαι της σχολής του Ντράιερ, είμαι της απόλυτης αλήθειας και της αγάπης. Δεν βλέπω αστυνομικές ταινίες.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει διαβαστεί από το Δικαστήριο η εφημερίδα της 22 Φεβρουαρίου εκείνης της χρονιάς και εκεί μέσα ο δημοσιογράφος μιλά για το δεύτερο αυτοκίνητο, το αγροτικό που είχε κλείσει το δρόμο.

Δ. ΜΑΡΟΥΛΑΚΟΥ: Σε ποια εφημερίδα;

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: «ΤΑ ΝΕΑ›.

Δ. ΜΑΡΟΥΛΑΚΟΥ: Δεν παίρνω «ΤΑ ΝΕΑ› ποτέ. Δεν το έχω διαβάσει.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν σας ρώτησα γιατί δεν το έχετε διαβάσει. Λέει κάποια πράγματα πάνω σε αυτά που σας ρώτησα, αλλά ήθελα να σας ρωτήσω και ακόμη κάτι.

Είπατε ότι όταν φτάσατε εκεί σας έκανε εντύπωση το γεγονός ότι δεν ακούγατε ήχους.

Δ. ΜΑΡΟΥΛΑΚΟΥ: ¶κουγα ήχους ανθρώπων που περπατάνε, αλλά όχι αυτοκινήτων. Δηλαδή αυτός ο ήχος μέσα στην Αθήνα είναι σπάνιος και πάρα πολλές φορές τον χρειαζόμαστε για τις ταινίες.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούγατε μόνο ήχο από περπάτημα ανθρώπων.

Δ. ΜΑΡΟΥΛΑΚΟΥ: Και ομιλίες. Μιλούσαν γυναίκες μεταξύ τους.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτοκίνητα δεν ακούγατε;

Δ. ΜΑΡΟΥΛΑΚΟΥ: Όχι.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να συνδυάσετε αυτό το περιστατικό που ζήσατε με αυτό που εδώ κατατέθηκε ότι ένα άλλο άσπρο αυτοκίνητο είχε κλείσει το δρόμο;

Δ. ΜΑΡΟΥΛΑΚΟΥ: Δεν ξέρω αν είχε κλείσει το άσπρο αυτοκίνητο αφού βρισκόταν προς τη Δημοκρίτου. Καταλάβατε; Γιατί τα αυτοκίνητα έρχονται στην Τσακάλωφ από την Ηρακλείτου σε αυτή την κατεύθυνση και στρίβουν Βουκουρεστίου για να βγουν Ακαδημίας.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μου είπατε σχετικά για το τι φορούσαν οι δύο δράστες. ¶λλα χαρακτηριστικά γύρω από το πρόσωπό τους; Ξυρισμένοι ή αξύριστοι;

Δ. ΜΑΡΟΥΛΑΚΟΥ: Δεν είχε μούσι κανείς ούτε μουστάκι. Ήταν δύο άνδρες κανονικοί.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το θυμάστε καλά;

Δ. ΜΑΡΟΥΛΑΚΟΥ: Βέβαια. Ήταν ένας ψηλός χωρίς γένια.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι δεν είχε γένια, γιατί αν είχε θα φαινόταν.

Δ. ΜΑΡΟΥΛΑΚΟΥ: Θα φαινόταν, δηλαδή θα έβλεπα ένα μουσάτο άνθρωπο.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κρατούσαν τίποτα άλλο στα χέρια τους εκτός από πιστόλια;

Δ. ΜΑΡΟΥΛΑΚΟΥ: Εγώ δεν είδα τίποτα.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θυμάστε να έχουν γένια ή μουστάκια και αν είχαν θα το θυμόσασταν, ακόμη δεν θυμάστε αν κρατούσε ο καθένας κάτι στα χέρια του.

Δ. ΜΑΡΟΥΛΑΚΟΥ: Εγώ είδα τα όπλα τους. Γιατί προφανώς αυτό με μαγνήτιζε, δεν το βλέπεις κάθε μέρα.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ερωτώ, γιατί το δημοσίευμα εκείνης της ημέρας περί της οποίας σας μίλησα πριν, μιλά ότι είχαν γένια, μούσι και ο καθένας τους κρατούσε μια τσάντα, ο ένας τύπου Samsonite και ο άλλος Nice.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είδατε; Γι αυτό τα γράφουν αυτά τα δημοσιεύματα και εσείς δεν πήγατε να πείτε «Τι λέτε τι μούσια μας λέτε ρε παιδιά;›

Δ. ΜΑΡΟΥΛΑΚΟΥ: Εγώ αυτό είδα αυτό σας λέω. Κύριε Πρόεδρε λέω αυτό που είδα εγώ, δεν ξέρω τι είδαν οι άλλοι. Δεν αμφισβητώ τη μαρτυρία κανενός, απλώς λέω τι είδα εγώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η κα Βούλγαρη έχει τον λόγο.

κα ΒΟΥΛΓΑΡΗ: Είπατε πριν ότι ο δρόμος ήταν τελείως άδειος και δεν υπήρχαν παρκαρισμένα αυτοκίνητα.

Δ. ΜΑΡΟΥΛΑΚΟΥ: Δεν είπα τελείως άδειος.

κα ΒΟΥΛΓΑΡΗ: Έτσι είπατε ότι ήταν άδειος ο δρόμος και δεν υπήρχαν παρκαρισμένα αυτοκίνητα στην Τσακάλωφ.

Δ. ΜΑΡΟΥΛΑΚΟΥ: Είπα ότι μπροστά στο πεζοδρόμιο που εγώ ήμουν εκεί στην Τσακάλωφ δεν υπήρχε κάτι παρκαρισμένο εκεί που ήμουν εγώ.

κα ΒΟΥΛΓΑΡΗ: Επομένως θα μπορούσε να χωρέσει κάποιο αυτοκίνητο για να κλείσει το δρόμο, αφού δεν υπήρχαν παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Έτσι δεν είναι; Υπήρχε δηλαδή χώρος να περάσει κάποιο άλλο αυτοκίνητο.

Δ. ΜΑΡΟΥΛΑΚΟΥ: Όπως ξέρω τη γεωγραφία του χώρου γιατί είναι η γειτονιά μου εκεί, δεν υπήρχε κανένας λόγος να κλείσει ο δρόμος από εκεί. Ο δρόμος έπρεπε να κλείσει από εκεί που θα ερχόταν ο Μομφεράτος.

κα ΒΟΥΛΓΑΡΗ: Από πού έπρεπε να κλείσει ο δρόμος;

Δ. ΜΑΡΟΥΛΑΚΟΥ: Ερχόταν από την Ηρακλείου, από την πάνω μεριά. Ερχόταν δηλαδή σε σχέση με την πλατεία Κολωνακίου, από την πλευρά της πλατείας Κολωνακίου το αυτοκίνητο. Αν κάποιος ήθελε να κλείσει το δρόμο, θα τον έκλεινε από εκείνη τη μεριά δεν θα τον έκλεινε από εκεί που πήγαν αυτοί να φύγουν.

κα ΒΟΥΛΓΑΡΗ: Αφού ήθελε η επίθεση να γίνει στη γωνία Τσακάλωφ και Βουκουρεστίου, δεν έπρεπε να κλείσει μπροστά από την Τσακάλωφ, μπροστά από το μέρος της επίθεσης;

Δ. ΜΑΡΟΥΛΑΚΟΥ: Πάλι από τη δεξιά μεριά έπρεπε να κλείσει. Να σας δείξω το σχεδιάγραμμα να καταλάβατε τι εννοώ.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Χρυσικόπουλος έχει τον λόγο.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να μου περιγράψετε το αυτοκίνητο που διέφυγαν οι δράστες;

Δ. ΜΑΡΟΥΛΑΚΟΥ: Ήταν ένα μπλε σκούρο αυτοκίνητο, ένα πολύ συνηθισμένο χρώμα εκείνης της εποχής. Εγώ δεν ξέρω από αυτοκίνητα γιατί περπατάω με τα πόδια και γι’ αυτό βλέπω κι ένα σωρό πράγματα στους δρόμους που περπατάω. Το αυτοκίνητο αυτό ήταν ένα μικρό αυτοκίνητο κοφτό πίσω, αυτό το είδα πολύ καλά.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς παρακολουθήσατε την κίνηση των δύο που πυροβόλησαν μέχρι που μπήκαν στο αυτοκίνητο.

Δ. ΜΑΡΟΥΛΑΚΟΥ: Βεβαίως.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μετά παρακολουθούσατε με το βλέμμα σας την κίνηση του αυτοκινήτου διαφυγής;

Δ. ΜΑΡΟΥΛΑΚΟΥ: Βεβαίως. Όταν έφυγε με ταχύτητα προς τη Δημοκρίτου, τότε εγώ πήγα στο αυτοκίνητο που ήταν τα θύματα μέσα.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Από το σημείο που ήσασταν εάν μπροστά από το αυτοκίνητο διαφυγής υπήρχε άλλο αυτοκίνητο, θα το βλέπατε;

Δ. ΜΑΡΟΥΛΑΚΟΥ: Τι εννοείτε;

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εννοώ να προπορεύεται.

Δ. ΜΑΡΟΥΛΑΚΟΥ: Πιστεύω ναι θα το έβλεπα, χωρίς να είμαι σίγουρη. Εγώ το μπλε αυτοκίνητο παρακολούθησα που έφευγε. Όταν το αυτοκίνητο ξεκίνησε με ταχύτητα προς τη Δημοκρίτου, το παρακολούθησα με τα μάτια μου.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να πείτε στο Δικαστήριο με βάση και τη θέση που ήσασταν και από τη στιγμή που είπατε ότι ήσασταν εδώ (Δείχνει) και βλέπετε τη σκηνή όπως γυρίζετε, αν άνθρωπος πλησίαζε?

Δ. ΜΑΡΟΥΛΑΚΟΥ: Σας είπα αποκλείεται. Γιατί εγώ ήμουν εδώ και έβλεπα εδώ. Αλλά αν ερχόταν κάποιος να τους πει «ελάτε εδώ›, σίγουρα θα τον έβλεπα και θα έλεγα υπάρχει και τρίτος ο οποίος ναι μεν δεν κρατούσε όπλο, αλλά είπε αυτά και θα το έλεγα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν κράταγε όπλο; Που το ξέρατε;

Δ. ΜΑΡΟΥΛΑΚΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, είπα το εξής: αν υπήρχε τρίτος και ερχόταν και τους έλεγε «ελάτε εδώ› θα τον έβλεπα οπωσδήποτε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο οποίος –λέτε- δεν κράταγε όπλο.

Δ. ΜΑΡΟΥΛΑΚΟΥ: Μα αφού δεν τον είδα; Πως κράταγε όπλο;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας το έδωσε κανένας δεδομένο; Εσείς λέτε «ο οποίος δεν κράταγε όπλο›.

Δ. ΜΑΡΟΥΛΑΚΟΥ: Μα γιατί παρεξηγείτε αυτό που είπα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ σας ρωτάω για να μου δώσετε κάποια εξήγηση γιατί το είπατε.

Δ. ΜΑΡΟΥΛΑΚΟΥ: Προσπαθώ να σας πω ότι τρίτο άνθρωπο δεν είδα που να τους λέει «Ελάτε› και να κρατάει ή να μην κρατάει όπλο. Αφού δεν είδα άνθρωπο, τι να δω; Όπλο;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τώρα το διορθώνετε.

Δ. ΜΑΡΟΥΛΑΚΟΥ: Όχι το λέω κανονικά.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αν υποθέσουμε ότι το αυτοκίνητο είναι μέσα στην Τσακάλωφ και δεν είναι στη γωνία, μπορούσε να δει ένας δράστης από πιο μέσα που ήταν το άσπρο αυτοκίνητο τους δύο που πυροβολούσαν στην γωνία;

Δ. ΜΑΡΟΥΛΑΚΟΥ: Δεν μπορούσε να τους δει.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: (Εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπαμε, δεν είχε οπτική επαφή.

Δ. ΜΑΡΟΥΛΑΚΟΥ: Πώς να δει εδώ, αφού μεσολαβεί η γωνία.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Έγινε μια ερώτηση από τον κ. Εισαγγελέα η οποία δεν απαντήθηκε και θέλω ξανά να τη θέσω κι εγώ. Γνωστά σας πρόσωπα είδατε στους προστρέξαντες εκεί; Κόσμο της γειτονιάς, αφού είναι η γειτονιά σας, μπορείτε να μου αναφέρετε ονόματα;

Δ. ΜΑΡΟΥΛΑΚΟΥ: Μπορώ να σας αναφέρω γιατί είδα. Είδα την Κίτυ Αρσένη που είναι φίλη μου, την Στέλλα Ζαρβαδινού η οποία μένει Δημοκρίτου και Σκουφά και της λέω «μην μου πεις ότι ακούστηκε και μέχρι το σπίτι σου αυτό› και μου λέει «βεβαίως ακούστηκε›. Είδα την Ειρήνη Λεβίδου που κατέβηκε για πολύ λίγο από το σπίτι της για κλάσματα δευτερολέπτου. Δεν μίλησα πραγματικά με κανέναν, αλλά κι αυτοί θα με είδαν, γιατί είμαστε γνωστοί, είμαστε φίλοι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτές κατέθεσαν ως μάρτυρες;

Δ. ΜΑΡΟΥΛΑΚΟΥ: Όχι όλες.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Η Αρσένη εξετάστηκε κι εδώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρ’ ότι όμως λέτε ότι ακούστηκε μέχρι το σπίτι της.

Δ. ΜΑΡΟΥΛΑΚΟΥ: Στη Στέλλα Ζαρβαδινού είπα ότι ακούστηκε ο θόρυβος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτή εξετάστηκε;

Δ. ΜΑΡΟΥΛΑΚΟΥ: Όχι δεν εξετάστηκε. Γιατί να εξεταστεί.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Που ακούστηκε;

Δ. ΜΑΡΟΥΛΑΚΟΥ: Μέχρι την Σκουφά και Δημοκρίτου γωνία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έπεσε ολόκληρο αυτοκίνητο.

Δ. ΜΑΡΟΥΛΑΚΟΥ: Βέβαια μέσα στην τζαμαρία.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Δεν έχω άλλη ερώτηση κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Βλάχος έχει τον λόγο.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Δυο ερωτήσεις. Είπατε ότι είδατε δυο δράστες να πυροβολούν από τη μεριά του οδηγού.

Δ. ΜΑΡΟΥΛΑΚΟΥ: Μάλιστα.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: ¶νθρωπο να πυροβολεί από την αριστερή πλευρά του συνοδηγού είδατε;

Δ. ΜΑΡΟΥΛΑΚΟΥ: Όχι δεν είδα.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Είπατε ότι οι δύο δράστες ήταν ο ένας ψηλότερος από τον άλλο χωρίς να μπορείτε να αναφερθείτε στο ύψος του, διότι τους είδατε διαγώνια και από κάποια απόσταση.

Δ. ΜΑΡΟΥΛΑΚΟΥ: Τους είδα και ολόκληρους την ώρα που έμπαιναν στο αυτοκίνητο.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Δεν μπορείτε όμως να καθορίσετε το ύψος τους.

Δ. ΜΑΡΟΥΛΑΚΟΥ: Όχι. Ο ένας ήταν ψηλός. Τώρα πόσο 1.80, 1.78 για εμένα πάλι ψηλός θα ήταν.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Γιατί είστε μικρόσωμη.

Δ. ΜΑΡΟΥΛΑΚΟΥ: Είμαι κοντή δεν είμαι μικρόσωμη.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Εάν υπήρχε στους δράστες αυτούς τους δύο -και ιδιαίτερα με ενδιαφέρει αυτός τον οποίο περιγράφετε σαν πιο ψηλός από τον άλλο- κάποιο χαρακτηριστικό το οποίο να σας έκανε τότε εντύπωση και να το θυμάστε ακόμη;

Δ. ΜΑΡΟΥΛΑΚΟΥ: Όχι κανένα απολύτως. Ήταν ένας ψηλός κι ένας πιο κοντός από τον ψηλό.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Εάν ο λεγόμενος πιο ψηλός ήταν και ιδιαίτερα ογκώδης ή παχύς;

Δ. ΜΑΡΟΥΛΑΚΟΥ: Δεν ήταν.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Αν ήταν π.χ. πάνω από 1.85 και πολύ ογκώδης δεν θα σας είχε κάνει εντύπωση;

Δ. ΜΑΡΟΥΛΑΚΟΥ: Μπορεί να μου είχε μείνει αν ήταν ένας άνθρωπος τέτοιος, αλλά δεν ήταν.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Δεν θα λέγατε ότι ήταν ένας πολύ ογκώδης και μου έκανε εντύπωση λόγω του όγκου του;

Δ. ΜΑΡΟΥΛΑΚΟΥ: Βεβαίως θα το έλεγα, δεν ήταν όμως.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Μια τελευταία ερώτηση. Από τους προστρέξαντες είπατε ότι ήρθαν πρώτοι οι δημοσιογράφοι πριν την Αστυνομία, από τους οποίους δημοσιογράφους γνωρίσατε έναν ο οποίος ήταν τότε ηλικίας 50 ετών.

Δ. ΜΑΡΟΥΛΑΚΟΥ: Περίπου.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Στη διάρκεια αυτής της δίκης δημοσιοποιήθηκε στις εφημερίδες φωτογραφίες ενός μάρτυρα του κ. Μπακατσέλου. Είδατε καμία φωτογραφία του στην εφημερίδα;

Δ. ΜΑΡΟΥΛΑΚΟΥ: Νομίζω ότι είδα. Στην τηλεόραση τον είδα.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Θυμηθήκατε εσείς να είναι εκεί παρών με τους άλλους δημοσιογράφους;

Δ. ΜΑΡΟΥΛΑΚΟΥ: Όχι. Δεν ήταν ο κ. Μπακατσέλος και μπορώ να σας το βεβαιώσω αυτό. Τον ξέρω τον άλλο τον άνθρωπο που ρώταγε φυσιογνωμικά. Προσπαθώ να θυμηθώ το όνομά του και θα το θυμηθώ.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Δεν ήταν μεταξύ των 50 που συγκεντρώθηκαν ή δεν ήταν ο δημοσιογράφος με τον οποίο μιλήσατε;

Δ. ΜΑΡΟΥΛΑΚΟΥ: Ο δημοσιογράφος ο οποίος ρωτούσε. Μεταξύ των 50 μπορεί να ήταν. Εγώ δεν γνώριζα τον κ. Μπακατσέλο τότε για να μου μείνει η φυσιογνωμία του, πάντως δεν ήταν ο κ. Μπακατσέλος που ρωτούσε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει να πάτε στην ευχή του Θεού.

Ο κ. Ραχιώτης έχει τον λόγο.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Η πρώτη παρατήρηση που θέλω να κάνω για την κατάθεση της μάρτυρος είναι ότι η μάρτυς σε γενικές γραμμές δεν μας είπε διαφορετικά πράγματα σε σχέση με αυτό που μας είπαν περίπου 119 μάρτυρες, σε αντίθεση με ένα μάρτυρα. 120 μάρτυρες έχουν εξεταστεί συνολικά σε αυτή την υπόθεση, εννοώ προανακριτικά.

Η εικόνα που δίνει αυτή η μάρτυρας δεν αντιφάσκει σε τίποτα. Βεβαίως ένας είδε και τον τρίτο εκτελεστή, άλλος από τη γωνία που κοιτούσε δεν είδε τον τρίτο εκτελεστή, αλλά η γενική εικόνα είναι η ίδια. Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή του Δικαστηρίου σας στις λεπτομέρειες που δίνει ο μάρτυρας που δεν μπορεί κανείς να του τις υποδείξει, αν δεν τις έχει ζήσει από μόνος του.

Λεπτομέρειες όπως τι φορούσε το ένα θύμα, τι φορούσε το άλλο, τι φορούσε μέσα από το σακάκι του το θύμα. Όλα αυτά τα πράγματα καταλαβαίνετε ότι αν δεν τα έχει βιώσει κάποιος, είναι πολύ δύσκολο να αναπαραχθούν μόνο στο φαντασιακό του επίπεδο.

Συνήθως αυτό που αντιμετωπίσατε σε αυτούς που εμείς χαρακτηρίσαμε ψευδομάρτυρες εδώ, είναι βεβαιότητες για το ζητούμενο της δίκης, αμνησία για τις λεπτομέρειες. Ακριβώς το αντίθετο: βεβαιότητα για το δράση «Αυτός είναι›, «Τον αναγνωρίζω›, αμνησία όμως στις μικρές λεπτομέρειες του γεγονότος το οποίο είναι και παρά φύση να συμβαίνει.

Θα έλεγα σε σχέση με μια παρατήρηση του κ. Εισαγγελέα «που το ξέρουμε αν ο κατηγορούμενος Γιωτόπουλος ήταν ανάμεσα στους περίεργους εκεί›. Το ζητούμενο που έχετε από την κατηγορία ως πραγματικό περιστατικό δεν είναι αυτό, δεν είναι ότι ήταν κάπου χωμένος ανάμεσα στους περίεργους, βεβαίως εσείς μπορείτε με την έρευνά σας να βρείτε νέα πραγματικά περιστατικά, αλλά όμως έτσι όπως έχει τεθεί -κι αυτό είναι που εμείς θέλουμε να κλονίσουμε και να αμφισβητήσουμε και να αποδείξουμε ότι είναι ψέματα τελικά- είναι ότι ο Γιωτόπουλος είχε ένα πολύ συγκεκριμένο ρόλο του ηγέτη των εκτελεστών και αυτό το πράγμα κατέρρευσε και με αυτή τη μάρτυρα, όπως και με όλους τους υπόλοιπους.

Το ιδιαίτερο που είχε αυτή η μάρτυρας κατά τη γνώμη μου, είναι ότι ήταν σ’ ένα πολύ κρίσιμο στοιχείο από το οποίο θα μπορούσε να ελέγξει και την κίνηση στην Τσακάλωφ και την κίνηση στη Βουκουρεστίου, γιατί ακριβώς ήταν πάνω στη γωνία (Τσακάλωφ και Βουκουρεστίου) την ώρα που έπεφταν ακόμη πυροβολισμοί.

Από αυτή την άποψη λοιπόν θα μπορούσε να δει σε οποιοδήποτε σημείο τον τυχόν ηγέτη των εκτελεστών που τους έδινε διαταγές, γιατί ακριβώς έλεγχε τον άξονα από τον οποίο θα λάμβαναν τις διαταγές. Γιατί κι αυτός που έδινε διαταγές έπρεπε με οποιοδήποτε τρόπο να έχει μια οπτική επαφή, ή έστω ακουστική επαφή με αυτούς που απευθυνόταν. Την ίδια επαφή είχε και η μάρτυρας όμως από το σημείο που βρισκόταν και γι’ αυτό είναι και σημαντική η μαρτυρία της.

Θα έλεγα ότι διαψεύδεται μια φορά ακόμη η μαρτυρία του συγκεκριμένου μάρτυρα του κ. Μπακατσέλου. Δεν ξέρω αν ήταν και αναγκαίο για να κριθεί αναξιόπιστη αυτή η μαρτυρία το να έρθει ένας ακόμη μάρτυρας εδώ, όταν αντιφάσκει με όλους τους υπόλοιπους και κυρίως όταν αντιφάσκει με τον εαυτό του ο ίδιος ο μάρτυρας. Το κρίσιμο στοιχείο που προσέθεσε εκείνος ο μάρτυρας, είναι αυτό που λέει η κατηγορία ως γενική ιδέα, ότι είναι αρχηγός της 17Ν ήρθε εδώ κι απέδωσε κι αυτός ένα αρχηγικό ρόλο και αυτό είναι που δεν είχε πει προανακριτικώς.

Σας καταθέσαμε και θα πρέπει κι αυτό να ληφθεί υπόψη, ένα βιβλίο που έχει εκδώσει αυτός ο μάρτυρας και είναι σημαντικό για να σταθμιστεί η αξιοπιστία του.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν θα διαβάσουμε για τον Μπακατσέλο τώρα.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Όχι. Αλλά επειδή είναι ένα έγγραφο που έχει κατατεθεί στο Δικαστήριο και είναι σχολιασμός του εγγράφου, γιατί σχετίζεται με αυτή την υπόθεση ότι από αυτό το έγγραφο προκύπτει ότι με ίδια ευκολία έχουν κατηγορηθεί δεκάδες πρόσωπα της πολιτικής ζωής και της δημόσιας ζωής από τον ίδιο το μάρτυρα, που βέβαια πολύ πιο εύκολα θα μπορούσε να κατηγορήσει έναν άνθρωπο που είναι ήδη στη φυλακή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν θα πούμε γι’ αυτόν τώρα. Κύριε Τσελέντη ελάτε εδώ να σας ρωτήσω κάτι. Εσείς ήσασταν εκεί, έτσι δεν είναι;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Μάλιστα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λέει αλήθεια τούτη η μάρτυρας; Έτσι έγιναν τα πράγματα;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Πρέπει να ήταν εκεί. Αυτό που δεν είναι αλήθεια είναι ότι έπεφταν πυροβολισμοί όταν το αυτοκίνητο είχε φτάσει κι είχε πέσει πάνω στη βιτρίνα. Οι πυροβολισμοί έπεσαν πολύ πριν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶ρα δεν λέει αλήθεια λοιπόν. Για την παρουσία του μικρού αυτοκινήτου, τα έχετε πει θα μας τα πείτε στην απολογία σας, δεν θέλω τώρα

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Θα σας τα πω στην απολογία μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιατί γίνεστε μάρτυρας τώρα και θα σας ρωτάνε. Ο κ. Γιωτόπουλος μου ζήτησε τον λόγο για να πει κάτι και πρέπει να το πει.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έγινε μία αναφορά σε μάρτυρες της υπόθεσης εδώ. Εδώ έχω τα «ΝΕΑ› της επομένης ημέρας που έχει 8 μάρτυρες αυτόπτες, οι οποίοι κανένας δεν μιλάει, γιατί εδώ αποδείχθηκε ότι όχι μόνο δεν υπήρχε Γιωτόπουλος αλλά ούτε καν άσπρο αυτοκίνητο δεν υπήρχε. Κανένας δεν μιλάει για άσπρο αυτοκίνητο. Μιλάνε όλοι για μπλε FIAT ή FIAT AUTOBIANCHI κλπ. Κανένας, εκτός από τον κ. Μπακατσέλο.

Αποδείχθηκε εδώ και με την μαρτυρία αυτή αλλά και της Κίτυς Αρσένη η οποία ήταν περίπου η ίδια. Είπε ότι δεν υπήρχε άσπρο αυτοκίνητο. Δεν υπήρχε τέτοιο πράγμα.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Μια και πήρατε το λόγο κ. Γιωτόπουλε – δεν θα σας ρώταγα – αλλά έχω αυτή την απορία. Δηλαδή εσείς τί λέτε; Ότι ο κ. Μπακατσέλος προετοίμαζε την εμπλοκή σας στην υπόθεση από τότε;

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, ο κ. Μπακατσέλος είπε ορισμένα πράγματα τα οποία απ’ ότι έχω καταλάβει εγώ πρόκειται περί ενός μυθομανούς και ο οποίος στην συνέχεια εκμεταλλεύτηκε αυτό που είχε πει τότε και με ενέπλεξε.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Παραδέχεστε πάντως ότι από την πρώτη στιγμή ο κ. Μπακατσέλος και δημοσίευσε αλλά και κατέθεσε ότι αντελήφθη ένα αυτοκίνητο άσπρο σταματημένο.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ο μόνος που το λέει.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Και έναν πιο ηλικιωμένο άνθρωπο να βγαίνει από αυτό το αυτοκίνητο.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ο μόνος που το λέει αυτό.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Από τότε όμως.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά χωρίς να τον εμπλέκει με την υπόθεση. Λέει ότι κάποιος πέρασε και μπήκε σε ένα άσπρο αυτοκίνητο. Αυτό λέει. Το εκμεταλλεύτηκε αυτό το ψέμα που είχε πει. Αυτό είναι αποτέλεσμα της μυθομανίας αυτό το πράγμα. Όλοι τον ξέρουν σαν μυθομανή και το εκμεταλλεύτηκε για να με μπλέξει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας καθιστώ γνωστό ότι έχει έρθει ο κ. Ματζάρκος Χρήστος από την EUROBANK.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Να εξεταστεί όμως μετά την διακοπή αν γίνεται.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι. Ο κ. Εισαγγελεύς έχει το λόγο.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Να πω κ.κ. Δικασταί για το επίπεδο αξιοπιστίας της μάρτυρος. Σχεδόν το θεωρώ περιττό. Ήδη η κα μάρτυς με την συμπεριφορά της, με την στάση της προσδιόρισε αυτό το επίπεδο αξιοπιστίας. Να το προσδιορίσω κι εγώ; Θα προσκρούσω εις την νοημοσύνη του Δικαστηρίου. Αξιοπιστία ανύπαρκτη.

Κύριοι Δικασταί, η κα μάρτυς ήταν φίλη του κατηγορουμένου Γιωτόπουλου κατά την δήλωσή της το 1968 μέχρι τον Ιούλιο του 1969. Ακολούθως πήγε εις το Βέλγιο για περαιτέρω σπουδές και εκεί την επισκεπτόταν ο κύριος τότε Γιωτόπουλος. Ήταν φίλη του. Βέβαια το να έχει ένας μία φίλη ή κάποια έναν φίλο είναι το πλέον ανθρώπινο και κοινωνικώς αποδεκτό.

Κύριοι Δικαστές, αφού δημιουργήθηκε αυτή η υπόθεση από πέρσι, εδώ και ένα χρόνο, η κα μάρτυς ήρθε να υπερασπιστεί τον φίλο τον κ. Γιωτόπουλο. Να πει τί; Να πει ότι ήταν εκεί. Αλλά προτού να πει ότι ήταν εκεί έχω σημειώσει στην κατάθεσή της, σπεύδει να πει «δεν είδα τον Γιωτόπουλο›. Αυτό είναι η αγωνία της, «δεν είδα τον Γιωτόπουλο›.

Εγώ την ρώτησα και απάντησε «δεν τον είδε›. Ήταν κι άλλοι εκεί; Δεν τους είδε όλους. Εάν ακόμη εγώ δεχθώ ότι ήταν εκεί, δεν τον είδε. Και δεν τον είδε κ.κ. Δικασταί διότι ο κ. Γιωτόπουλος είχε μύριους λόγους να μην θέλει να τον δουν. Διότι μετείχε σε μία στυγνή δολοφονία. Είναι δυνατόν λογικά να δεχθούμε ότι ο κατηγορούμενος Γιωτόπουλος, ο επικεφαλής κατά την κατηγορία – το τονίζω – κατά την κατηγορία των δολοφόνων να μην κρύβεται;

Εδώ σε άλλες υποθέσεις έχει ακουστεί ότι φορούσε και μάσκα. Σας κάνει εντύπωση κ.κ. Δικασταί αυτό το πράγμα; Το ότι δεν τον είδε η κυρία μάρτυς έχει αυτό κάποια σημασία όταν εκείνος γνωρίζει την μάρτυρα; Διότι εκείνος κ.κ. Δικασταί την μάρτυρα την ξέρει, είναι φίλη του. Βεβαίως προτού ακόμη βγει από το αυτοκίνητο και να πει στους συναυτουργούς του «ελάτε, πάμε να φύγουμε› βεβαίως κοιτάζει γύρω του μην τον δει κάποιος, πολύ περισσότερο ένας γνωστός.

Εάν την έβλεπε την κυρία; Βεβαίως ήταν ο κ. Γιωτόπουλος ο επί 27 έτη κατά την κατηγορία αρχηγός της εγκληματικής Οργάνωσης, ήταν δυνατόν να βγει από το αυτοκίνητο; Κύριοι Δικασταί, μακρηγορώ αλλά συγχωρέστε με. Εξαναγκάστηκα διότι από την άλλη πλευρά υπάρχει η καθαρή, η κρυστάλλινη κατάθεση του δημοσιογράφου του κ. Μπακατσέλου ο οποίος – ακούστε να δείτε κάτι επίσης σημαντικό. Ο κ. Μπακατσέλος δεν είναι εις το πεδίον αυτό που λέμε «των ματιών› του κ. Γιωτόπουλου. Είναι πάνω, γι αυτό δεν τον είδε τον κ. Μπακατσέλο. Δεν τον είδε διότι ήταν πάνω στον πρώτο όροφο του κτιρίου και από εκεί έβλεπε ο κ. Μπακατσέλος. Γι αυτό κ.κ. Δικασταί δεν φαίνεται να τον είδε και άλλος πλην του Μπακατσέλου τον κ. Γιωτόπουλο.

Τί τον περάσατε τον κ. Γιωτόπουλο κ.κ. Δικασταί; Είναι ένας συνηθισμένος κατηγορούμενος; Εδώ 27 χρόνια κ.κ. Δικασταί. Πάντοτε κατά την κατηγορία να μην σπεύσει η άλλη πλευρά να αρχίσει τα γνωστά περί εξαιρέσεως διότι τα ακούσαμε και αυτά κ.κ. Δικασταί. Απειλούμε τον Εισαγγελέα για εξαίρεση για να τον αναγκάσουμε να περιορίσει την άσκηση του εισαγγελικού του καθήκοντος.

Κύριοι Δικασταί, εν πάση περιπτώσει είναι δικαίωμα της υπεράσπισης να έχει τις απόψεις της. Εγώ σέβομαι την υπεράσπιση κ.κ. Δικασταί. Αυτό είναι το καθήκον της. Έχει τις απόψεις της. Έτσι νομίζω ότι πρέπει να ασκεί τα καθήκοντά της. Κύριοι Δικασταί, ο κ. Μπακατσέλος είπε, κατέθεσε, έγραψε στην εφημερίδα, ήρθε στο Δικαστήριο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Εισαγγελεύ συγγνώμη, δεν κάνουμε τώρα αξιολόγηση του κ. Μπακατσέλου. Είπαμε μόνο της κυρίας και απαγόρευσα και στους άλλους να πουν για τον κ. Μπακατσέλο. Για την κυρία ότι θέλετε πείτε, όχι για τον κ. Μπακατσέλο. Στην αγόρευσή σας να τα πείτε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Σε αντιπαραβολή με την κα μάρτυρα η οποία εάν είδε, ούτε πήγε να καταθέσει, ούτε έγραψε σχετικά. Τελείωσα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευχαριστούμε κ. Εισαγγελεύ.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, συμπληρωματικά και σύντομα θα ήθελα.....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχετε αντίθετες απόψεις με τον κ. Εισαγγελέα.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι βέβαιο αυτό ότι έχουμε αντίθετες απόψεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αλίμονο να είχατε την ίδια άποψη.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς, είναι βέβαιο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εδώ δεν παίζεται το «γκρίζο›, παίζεται το «black and white›.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ακριβώς κ. Πρόεδρε.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν θέλω αυτή την στιγμή να κάνω συνολική αξιολόγηση ούτε της αποδεικτικής διαδικασίας για τον Μομφεράτο, ούτε για την υπόθεση. Εγώ έχω μάθει να μην βιάζομαι κ. Πρόεδρε και να περιμένω να προχωράει η διαδικασία. Έχει η διαδικασία ακόμα κύριο στάδιο αρκετό. Έχει απολογίες και στο τέλος θα γίνει η διαδικασία.

Ποιο είναι όμως αυτή την στιγμή αυτό που αισθάνομαι την ανάγκη ότι πρέπει να επισημάνω; Και ο κ. Τσελέντης σας είπε ότι μάλλον ήταν παρούσα η μάρτυς, η εκτίμησή του είναι αυτή. Έχουμε στάδιο ακόμα διαδικασίας και στο τέλος θα κάνουμε την αξιολόγησή μας την τελική. Εκείνο όμως που με εκπλήσσει κ. Πρόεδρε, κ.κ. Δικασταί και εκείνο το οποίο θέλω να θέσω υπό την κρίση σας είναι ότι, δεν μπορούμε και δεν έχουμε το δικονομικό δικαίωμα να προσεγγίζουμε τις καταθέσεις και την αξιοπιστία με άλλο τρόπο.

Δηλαδή, όταν διαπιστώνουμε αντιφάσεις σε καταθέσεις μαρτύρων κατηγορίας ευχερώς να τις εξηγούμε, να τις ξεπερνάμε και να στηρίζουμε την αξιοπιστία του μάρτυρα κατηγορίας και όταν διαπιστώνουμε ή νομίζουμε ότι διαπιστώνουμε αντίφαση στον μάρτυρα υπεράσπισης σε μία λεπτομέρεια αμέσως να μεγαλοποιείται αυτό για να ακυρώσουμε την κατάθεση του μάρτυρα υπεράσπισης.

Εγώ πραγματικά από την θέση του κ. Εισαγγελέα δεν κατάλαβα τελικά ποια θα είναι η εκδοχή την οποία θα υποστηρίξει σε σχέση με τον κ. Γιωτόπουλο και με την παρουσία του στην υπόθεση Μομφεράτου. Ήταν μέσα στο αυτοκίνητο; Δεν ήταν; Έφτασε στην γωνία; Δεν έφτασε; Μίλησε, δεν μίλησε; Τί απ’ όλα είναι;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα τα πει στην ώρα.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τί θα πούμε από όλα; Θα τα πει στην ώρα κ. Πρόεδρε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Όταν πει την τελευταία λέξη ο κ. κατηγορούμενος τότε εγώ θα έχω γνώμη. Τώρα δεν έχω.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τώρα δεν έχει. Το τεκμήριο της αθωότητας βλέπετε πώς το σέβεται ο κ. Εισαγγελέας.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το έχω δει, το έχω διαπιστώσει κ. Πρόεδρε. Το έχω διαπιστώσει, δεν το συζητώ. Για μένα είναι άλλο το ζητούμενο και θα κάνω αυτή την αντίθεση τώρα σε αυτό το στάδιο. Όταν έρχεται ο κ. Μπακατσέλος και λέει στην κατάθεσή του ότι «είδα σε αυτή την ενέργεια τον κ. Σάββα Ξηρό και από φωτογραφία που προσομοιάζει με τον κ. Σάββα Ξηρό› και προσθέτει και τρίτο πρόσωπο που έχει δει και θα τα πούμε και στο τέλος.

Αυτό προσπερνάται στην σκέψη του κ. Εισαγγελέα, ότι δεν έγινε και τίποτα που ούτε για τον κ. Σάββα Ξηρό που δεν συμμετείχε, αλλά όμως η μάρτυρας η οποία απήντησε με λεπτομέρειες, η μάρτυρες που ήταν κάτω μπροστά στα υποδήματα και είδε όλη την σκηνή μπορεί να μην είπε μία λέξη καλή. Λέει «μηδενική αξιοπιστία›. Όχι κ.κ. Δικαστές θα κρίνετε την αξιοπιστία με την ίδια μέθοδο για όλους τους μάρτυρες και για ότι σας κατατίθεται εδώ. Θα δεχθείτε και θα αξιολογήσετε συνολικά στο τέλος όλα τα στοιχεία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έτσι θα κάνουμε.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Ανεξάρτητα από τον μάρτυρα που πρόκειται να εξεταστεί και το θέμα που σας απασχολεί άκουσα και παρακαλώ να ξέρω διότι έχω στο χέρια μου, δεν ήμουν εδώ την άλλη φορά για την KRETA BANK η οποία έχει βέβαια συγχωνευθεί στην EUROBANK και ότι πρόκειται να εξεταστεί κάποιος μάρτυρας. Ποιος είναι αυτός ο μάρτυρας παρακαλώ;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι ο κ. Ματζάρκος Χρήστος. Τον ζητήσαμε εμείς.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Διότι εάν χρειαστεί και υπάρξουν άλλα προβλήματα θα καταφύγουμε ακόμα και στην Ένωση των Τραπεζών να μας δώσει απάντηση αν ο κ. Ματζάρκος δεν μας δώσει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχουμε βεβαίωση για τον κρατούμενο κ. Τέλιο. Αναγνώσθηκε ότι : άγαμος εκπαιδευτικός, υπόδικος, δεν έχει ελεγχθεί πειθαρχικά. Επιδεικνύει νομότυπη συμπεριφορά και συμμόρφωση προς το καθεστώς κράτησης το οποίο έχει υπαχθεί και έχει προσαρμοστεί ικανοποιητικά στους κανόνες ομαλής διαβίωσης και την εύρυθμη λειτουργία του καταστήματος. Αναγνώσθηκε και τίθεται στο φάκελο.

Ο κ. Κυριανάκης Νικόλαος του Αθανασίου. Γεννηθήκατε στην Αθήνα το 1957 και κατοικείτε στην Καισαριανή. Είστε ελεύθερος επαγγελματίας. Ήτοι;

Ν. ΚΥΡΙΑΝΑΚΗΣ: Έχω κατάστημα-ταβέρνα στον Βύρωνα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα καλύτερα μαγαζιά εδώ στην Ελλάδα. Η ευημερία της Ελλάδος εκεί φαίνεται, όταν πας σε ταβέρνες ανοίγει η καρδιά σου. «Ορκίζομαι να πω την αλήθεια›.

Ν. ΚΥΡΙΑΝΑΚΗΣ: Ορκίζομαι.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Έχετε ταβέρνα στον Βύρωνα;

Ν. ΚΥΡΙΑΝΑΚΗΣ: Χασαποταβέρνα. Η καταγωγή μου από την Ρούμελη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Από ποιο μέρος;

Ν. ΚΥΡΙΑΝΑΚΗΣ: Από το Λιδόρικι.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Τον κύριο με τα άσπρα μαλλιά που κάθεται στο τέλος των κατηγορουμένων τον ξέρετε;

Ν. ΚΥΡΙΑΝΑΚΗΣ: Μάλιστα.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Πώς τον ξέρετε;

Ν. ΚΥΡΙΑΝΑΚΗΣ: Ερχόταν στο μαγαζί κοντά στα 12-13 χρόνια. Ήταν πελάτης.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Πώς τον ξέρατε; Το όνομά του το ξέρατε ή απλώς φατσικά σαν πελάτη τον ξέρατε;

Ν. ΚΥΡΙΑΝΑΚΗΣ: Ήξερα και το όνομα, Μιχάλης Οικονόμου.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ξέρατε και την σύντροφό του;

Ν. ΚΥΡΙΑΝΑΚΗΣ: Κατεξοχήν την σύζυγο.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Έρχονταν συχνά στο μαγαζί και έτρωγαν;

Ν. ΚΥΡΙΑΝΑΚΗΣ: Αρκετά. 1-2 φορές την βδομάδα θα έλεγα.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Το σπίτι τους είναι κάπου εκεί κοντά στην περιοχή;

Ν. ΚΥΡΙΑΝΑΚΗΣ: Πολύ κοντά, σε μία ακτίνα 200-300 μέτρων.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Πότε ήρθαν μαζί για τελευταία φορά να φάνε;

Ν. ΚΥΡΙΑΝΑΚΗΣ: Ήταν χαρακτηριστική η ημερομηνία που ήρθαν. Ήταν 29 Ιουνίου και θυμάμαι γιατί ήταν η γιορτή Πέτρου και Παύλου και είχα και οικογενειακό τραπέζι δίπλα. Γνωρίζεται με την οικογένειά μου.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Είχατε και οικογενειακή γνωριμία; Γνώριζε και την δικιά σας οικογένεια;

Ν. ΚΥΡΙΑΝΑΚΗΣ: Ναι. Ήταν η γυναίκα μου και γνώριζε και τους πελάτες και επειδή έχει εγκαταλείψει την βοήθειά μου λόγω της κόρης συνομιλήσαμε το βράδυ σχεδόν μία ώρα κοντά στο τραπέζι.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Θυμόσαστε τί ώρα ήρθαν εκείνο το βράδυ, πόσο κάθισαν; Ταβέρνα είναι βέβαια, τεκμαίρονται κάπως οι ώρες αλλά για πείτε μας λίγο συγκεκριμένα.