Πολιτική
Τρίτη, 08 Ιουλίου 2003 19:03

Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (08/07/2003) Μέρος 4/7

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Γιατί είναι τρομονόμοι;

Β. ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ: Γιατί έτσι νομίζω.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Γιατί παράγουν τρόμο.

Β. ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ: Εγώ τρομοκρατούμαι με αυτούς τους νόμους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είδα εδώ τρομοκρατήθηκαν οι δικηγόροι και δεν τους ανέλαβαν, τρομοκρατήθηκαν οι μάρτυρες και δεν ήρθαν!

Β. ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ: Και εμένα την ίδια μου είπαν να μην έρθω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας βλέπω πολύ τρομοκρατημένη και μην πέσετε κάτω από τον τρόμο!

Β. ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ: Δεν είμαι καθόλου τρομοκρατημένη.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Εδώ και μέσα στην αίθουσα του Δικαστηρίου δεχόμαστε απειλές!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ήσασταν εδώ από την αρχή να δείτε πόσο τρομοκρατημένοι ήταν οι μάρτυρες κατηγορίας. Από ποιον;

Β. ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ: Λυπάμαι. Από ποιον;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Οι οποίοι δέχονται και τηλεφωνήματα. Από ποιους;

Β. ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ: Και εμείς δεχόμαστε τηλεφωνήματα κ. Πρόεδρε δεν πρέπει να μας πτοήσουν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καταλάβατε ποιοι τρομοκρατούν; Τρομοκρατεί το κράτος ή κάποιοι άλλοι;

Β. ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ: Ναι αλλά εμείς που είμαστε πολίτες αυτού του χώρου, αυτής της Ευρώπης δεν πρέπει να τρομοκρατούμαστε από τίποτα και οι μεν και οι δε. Επιδιώκουμε τη δημοκρατία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶ρα εσείς δεν τρομοκρατείστε. Μου λέτε ότι μάλιστα κυβερνητικά προγράμματα υλοποιείτε που σημαίνει ότι στο κάτω – κάτω έχετε κι ένα λόγο να φοβηθείτε και να μην έρθετε.

Β. ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ: Βεβαίως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶ρα ήρθατε να μας πείτε απλώς και μόνο από ότι βλέπω ότι πιστεύω ότι είναι αθώος. Περιστατικά όμως που μπορούν να αποδείξουν?

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Δεν είναι περιστατικά αυτά που σας λέει κ. Πρόεδρε; Δεν αξιολογούνται αυτά;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να μας πείτε εκτός από αυτό που σας ρώτησε ο κ. Σωμερίτης κάτι?

Β. ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ: Θέλω να σας πω κάτι. Εσείς που διαβάζετε «MONTE DIPLOMATIQUE› -έτσι διάβασα στα πρακτικά γιατί τα παρακολουθώ- στο τελευταίο «MONTE DIPLOMATIQUE› υπάρχει ένα άρθρο του Ιγνάθιο Ραμονέ που τιτλοφορείται «Ψεύδη του κράτους› και αποδεικνύεται σήμερα?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι γνωστές οι εξτρεμιστικές απόψεις της «MONTE DIPLOMATIQUE›.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Είναι εξτρεμιστική η «MONTE DIPLOMATIQUE›;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ που τα διαβάζω όλα σας είπα ότι πληροφορούμαι και αξιολογώ.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: (Εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Γιωτόπουλε, εμείς δηλαδή πάμε πιο Αριστερά θέλετε να πείτε; Βεβαίως και πάμε.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Σαφώς υπάρχει πιο Αριστερά από αυτό?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βέβαια! Υπάρχουν οι Οργανώσεις που παίρνουν τα όπλα. Η «MONTE DIPLOMATIQUE› δεν λέει να πάρουν τα όπλα. Για όνομα του Θεού! Ο πολιτικός της λόγος είναι Αριστερός.

Β. ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ: Κύριε Πρόεδρε, εκείνοι που παίρνουν τα όπλα σήμερα είναι τα μεγάλα αυτά κράτη τα οποία καταστρέφουν άλλα κράτη. Αυτή είναι η σημερινή τρομοκρατία!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ας επιστρέψουμε στα θέματά μας.

Β. ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ: Για το κρατικό αυτό ψέμα είναι ότι το FBI σήμερα αποδεικνύεται ότι έχει πει ψέματα για το Ιράκ, αποδεικνύεται ότι οι αγγλικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν πει ψέματα για το Ιράκ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν μπορώ να τα εξετάσω αυτά.

Β. ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ: Μα αποδείχθηκαν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μα εδώ είναι Δικαστήριο.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Από αυτό προκύπτει ότι οι κρατικές αρχές δεν είναι πάντα Οσίες Μαρίες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το ICC (το International Criminal Cort) είναι εδώ; Δεν μας νοιάζουν αυτά. Τι να τα κάνουμε αυτά;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Είναι αντικείμενο γιατί εμείς λέμε ότι είναι κατασκευασμένα. Αυτό λέμε.

Β. ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ: Κύριε Πρόεδρε, πριν από μερικά χρόνια στη Γαλλία, στο Παρίσι γιατί συμβαίνουν αυτά και εις Παρισίους, έγινε μια περίφημη υπόθεση που τη λένε «Των Ιρλανδών της Βενσέν›. Οι Ιρλανδοί αυτοί της Βενσέν ήταν πράγματι κοντά στον ιρλανδικό στρατό ανεξαρτησίας, μόνο που ζούσαν φιλήσυχα στο Παρίσι μέχρι τη στιγμή που μπήκαν κάποιες υπηρεσίες μέσα σα σπίτια τους, βρήκαν όπλα, βρήκαν αποδεικτικά στοιχεία, δικάστηκαν οι άνθρωποι, καταδικάστηκαν και πήγαν φυλακή. Και μόλις πέρσι –αυτά είναι όλα πράγματα που μπορείτε να τα διαπιστώσετε- έγινε ξανά δίκη και παραδέχτηκε ο επικεφαλής της αστυνομικής υπηρεσίας ότι είχε βάλει αυτός τα στοιχεία και δικάστηκε και καταδικάστηκε και είναι στη φυλακή. Αυτό, σας λέει τίποτα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όλα μου λένε.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Στην Ελλάδα δεν έχουμε παρελθόν φαλκιδεύσεων των στοιχείων;

Β. ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ: Αυτό που θέλω να πω για την Ελλάδα και δεν λέω ότι κανείς από εσάς έχει ούτε συμφέρον ούτε σκοπό να καλύψει κάποια στοιχεία, αλλά γίνεται και στην Ελλάδα όπως και σε όλες τις χώρες. Πιστεύω ότι τα στοιχεία για τον κ. Γιωτόπουλο δεν στέκουν και είναι κατασκευασμένα.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Γιατί τον επιλέγουν τον κ. Γιωτόπουλο ανάμεσα σε χιλιάδες Έλληνες για να τον φέρουν στο ακροατήριο;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Στον κ. Γιωτόπουλο αποδίδεται το εξής: Ότι συνέταξε μία προκήρυξη της 17Ν η οποία βρέθηκε στη γιάφκα όπου εφυλάγοντο όπλα και άλλα πράγματα της Οργάνωσης. Σ’ εκείνη λοιπόν την προκήρυξη, υπάρχουν δακτυλικά αποτυπώματα του κ. Γιωτόπουλου και ιδιόχειρες σημειώσεις.

Β. ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ: Δε μου λέει τίποτε αυτό εμένα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ο κ. Γιωτόπουλος μπορούσε να αντικρούσει και να πει ότι είναι δικά του τα αποτυπώματα, δεν είναι δική του η γραφή, στέλνοντας έναν άλλον πραγματογνώμονα. Πέρα δε απ’ αυτό, η αδελφή της συντρόφου του είναι εγκληματολόγος. Δηλαδή μέσα στο σπίτι του έχει εγκληματολόγο. Ούτε αυτήν χρησιμοποίησε.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Εάν σας φέρναμε θα τον θεωρούσατε αξιόπιστο κ. Εισαγγελέα; Εδώ σας φέρνουμε αυτόπτη μάρτυρα στον Μομφεράτο και λέτε ότι είναι αναξιόπιστος....

Β. ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ: Θα μπορούσε να μεταφερθεί εκεί μέσα...

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ξέρουμε πού είμαστε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Η κυρία λέει αυτά που λέει και βέβαια το επίπεδο αξιοπιστίας της προκύπτει από αυτά που είπε.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Μια ερώτηση: Επειδή είπατε για ψευδή και κατασκευασμένα στοιχεία, είναι κατασκευασμένο από τη γαλλική αστυνομία το πλαστό διαβατήριο που βρέθηκε στον κ. Γιωτόπουλο; Το παραδέχτηκε ο ίδιος. Απαντήστε μου.

Β. ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ: Να σας απαντήσω με ένα ανέκδοτο: Όταν ήμουν στο Πανεπιστήμιο, όλοι είχαν πλαστά διαβατήρια, όσοι ήθελαν να γυρίσουν στην Ελλάδα, ένας καθηγητής μου από αυτούς που μας είχαν βοηθήσει πάρα πολύ και είχαν δώσει και τον λογαριασμό τους για να βάζουμε τα χρήματα.....

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Ακούστε, δεν μπορείτε να απαντήσετε σε ερώτηση δικαστού λέγοντας ένα ανέκδοτο, δε μας ενδιαφέρει.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ανέκδοτο με την έννοια του μη δημοσιευθέντος περιστατικού.

Β. ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ: Ακριβώς, δεν είναι ανέκδοτο για να γελάσετε, είναι ανέκδοτο που δε έχει εκδοθεί. Ξέρω την ελληνική γλώσσα, τη διδάσκω. Μπορείτε να βάλετε δύο εισαγωγικά στη λέξη ανέκδοτο γιατί δεν είναι ανέκδοτο αυτού του τύπου που λέτε. Με πλησίασε ένας από τους καθηγητές που μας είχαν πάρα πολύ βοηθήσει σε όλη τη διάρκεια της χούντας και είναι από τα μεγάλα ονόματα της γαλλικής διανόησης και με σχέσεις με την Ελλάδα και μου είπε το εξής –εγώ το ήξερα, γιατί ήξερα ότι υπήρχαν πλαστά διαβατήρια και υπήρχαν δεκάδες, όλοι όσοι είχαν κάποια προβλήματα ή είχαν χάσει το διαβατήριο, τους έκαναν κάποιο πλαστό.

Αλλά αυτός ο καθηγητής που ήξερε, μου είπε στον διάδρομο: «Πες στην τάδε να έρθει να πάρει τα διαβατήρια›. Αυτός ο άνθρωπος ανήκε σε ένα δίκτυο Γάλλων δημοκρατικών ανθρώπων που κατασκεύαζε πλαστά διαβατήρια. Τί το περίεργο; Αυτό είναι γνωστό στους πάντες.

(διαλογικές συζητήσεις)

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πείτε μου σας παρακαλώ, ποιοι είναι εκείνοι που σας είπαν να μην έρθετε ως μάρτυρας εδώ;

Β. ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ: Διάφοροι άνθρωποι οι οποίοι πίστευαν και πιστεύουν ότι δεδομένης της θέσης που έχω σ’ αυτόν τον κοινωνικό χώρο και του ρόλου που παίζω, μου είπαν ότι «καλύτερα θα κάνεις να μην πας›.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να τους πείτε ποιοι είναι;

Β. ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ: Όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή «καλά θα κάνεις να πας, αλλά πιο καλύτερα να μην πας›.

Β. ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ: Όχι, «να μην πας›.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Παρακολουθήσατε όλα αυτά τα χρόνια τις δράσεις της 17Ν;

Β. ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ: Ναι.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Ως πολίτης εννοώ.

Β. ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ: Ως πολίτης που η Ελλάδα είναι η χώρα μου και μ’ ενδιαφέρει. Πού και πού διάβαζα κάποια προκήρυξη, αλλά όταν τύχαινε να είμαστε στην Ελλάδα. Πρέπει να σας πω ότι από τον περασμένο Σεπτέμβρη που έγινε όλη αυτή η ιστορία, θέλησα να μάθω περισσότερα -αυτό δεν έχει σχέση με τον κ. Γιωτόπουλο και με αυτά που είπα- και πήρα την έκδοση του ΚΑΚΤΟΥ για τις προκηρύξεις της 17Ν.

Θα πω ειλικρινά τη γνώμη μου. Διάβασα τις προκηρύξεις. Σας λέω ότι προσωπικά είμαι ενάντια σε κάθε αφαίρεση ζωής, και των Παλαιστινίων, και των Ιρακινών, και των Ελλήνων. Σε κάθε περίπτωση. Είμαι ενάντια στη θανατική ποινή εξάλλου.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ο κ. Γιωτόπουλος.....

Β. ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ: Νομίζω ότι ο κ Γιωτόπουλος δεν έχει καμία σχέση με αυτά. Αυτό το τελειώσαμε. Σας μιλώ για τις δηλώσεις της 17Ν, τις διάβασα όσο γίνεται, γιατί είναι και πολύ μεγάλο βιβλίο. Να σας πω ότι αν μπορούσα να κάνω μια αφαίρεση –που δεν γίνεται- των ανθρώπινων στόχων, εκτός βέβαια από κάποιους βασανιστές που δεν λυπήθηκα τέλος πάντων γι αυτούς, γιατί πολλοί άνθρωποι είχαν και βασανιστεί και εκτελεστεί από κάποιους ανθρώπους και στο κάτω-κάτω αν ήταν και φυλακή δε θα είχαν και σκοτωθεί εξάλλου.

Αν είχε υπάρξει η κάθαρση που όλοι μας, και εσείς φαντάζομαι θέλατε μετά από τη δικτατορία, ίσως να μην υπήρχαν όλα αυτά τα φαινόμενα. Διάβασα τις δηλώσεις της 17Ν και αν μπορούσα να κάνω αφαίρεση των στόχων τους οποίους λυπάμαι, νομίζω ότι είναι πολιτικά λάθη παρ’ όλο ότι συμβολικά συμβαίνουν κάποια πράγματα τα οποία εξηγούν οι προκηρύξεις, αν μπορούσα να σταθώ μόνο στις προκηρύξεις –και μη με βάλετε κι εμένα στην κατηγορία των τρομοκρατών γιατί δεν είμαι- σε πάρα πολλά πράγματα συμφωνώ. Σας ομολογώ ότι σε πάρα πολλές αναλύσεις τους συμφωνώ.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Εγώ δεν θέλησα να σας ρωτήσω για να σας βάλω σε κατηγορία. Να σας ρωτήσω κάτι άλλο: Διαβάζοντας αυτά τα κείμενα ή κάποια από αυτά τα κείμενα, δεν σας αποπνέουν μια γαλλική κουλτούρα;

Β. ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ: Γαλλική κουλτούρα είχα στην Ελλάδα πριν να φύγω απ’ την Ελλάδα διότι πήγαινα στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Όλοι εμείς όσοι βρεθήκαμε στη Γαλλία; Γιατί βρεθήκαμε στη Γαλλία; Γιατί η γαλλική κουλτούρα μας είλκυε. Ξέρετε πόσοι από εμάς θα μπορούσαν να είναι στην ίδια κατηγορία; Στους διαδρόμους της Πρεσβείας, κάναμε πλάκα πριν από λίγο καιρό λέγοντας «μήπως είσαι εσύ;› και «μήπως είσαι εσύ;› και «μήπως είναι ο άλλος;›

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Κυρία μου, σας αρέσει να ακούτε τον εαυτό σας;

Β. ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ: Εσείς με ακούτε;

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Προσπαθώ να αποκαταστήσω μια επαφή γιατί είναι πολύ δύσκολο αυτό.

Β. ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ: Μου λέτε αν βρίσκω κάποιον γαλλικής κουλτούρας. Ίσως. Αυτός πρέπει να είναι ο κ. Γιωτόπουλος;

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Σας είπα αυτό το πράγμα; Εγώ σας ρωτώ για ένα πραγματικό γεγονός. Είναι γεγονός ότι σε πάρα πολλές από τις προκηρύξεις αυτές υπάρχουν αυτούσιες παραπομπές, γαλλικές φράσεις ολόκληρες.....

Β. ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ: Πρώτα-πρώτα επειδή έχω κάνει Ιστορία Λογοτεχνίας και ήμουν, επαναλαμβάνω, μαθήτρια του Δημαρά, δε νομίζω ότι όλες αυτές οι προκηρύξεις προέρχονται από ένα άτομο. Εσείς λέτε ναι, εγώ δε νομίζω. Από κει και πέρα μπορεί να είναι, αλλά πόσοι σε αυτό το χώρο, πριν από τη δική μας γενιά, γιατί είμαστε περίπου στην ίδια γενιά, δεν είμαστε μέσα στη γαλλική κουλτούρα;

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Μια τελευταία ερώτηση: Η τελευταία επαφή που είχατε με τον κ. Γιωτόπουλο απ΄ ότι αντιλαμβάνομαι είναι το 1969. Έκτοτε, έτυχε ποτέ σε κάποιον κύκλο γνωστών, φίλων κτλ., να ακουστεί το όνομα αυτό;

Β. ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ: Όχι.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Περιγράφοντας πριν από λίγο τη ζωή σας και τα γεγονότα στο Παρίσι είπατε ότι την εποχή εκείνη, Γεν. Γραμματέας ή Αντιπρόεδρος ήταν ο κ. Γιωτόπουλος και Πρόεδρος ήταν κάποιος του οποίου δε θέλω να σας αποκαλύψω το όνομα.

Β. ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ: Όχι, γιατί το ξέρετε.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Με ποιο σκεπτικό δεν θέλετε να το αποκαλύψετε το όνομα ενός ανθρώπου που ήταν Πρόεδρος ενός συλλόγου κατά της διάρκεια της οργάνωσης της αντίστασης κατά της χούντας.

Β. ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ: Ο κύριος αυτός, που είναι ένα απολύτως αξιόλογο άτομο και χωρίς καμία σχέση, δεν είναι καν ενταγμένος κάπου. Είναι καθηγητής σε ένα μεγάλο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, γράφει καταπληκτικά πράγματα και θα περίμενα να είναι κι αυτός εδώ σήμερα και να δώσει τη μαρτυρία του.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Δηλαδή τί φοβάται ότι θα προκύψει; Αυτή την αίσθηση μου δώσατε και γι αυτό σας ρωτώ.

Β. ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ: Δεν θέλω να μιλήσω γι αυτόν, θα έπρεπε ο ίδιος να παρουσιαστεί και να μιλήσει για τον εαυτό του.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Ήρθατε εδώ πέρα και μας είπε: «Και τότε ήταν Πρόεδρος του συλλόγου κάποιος του οποίου όμως δεν σας αποκαλύπτω το όνομα.

Β. ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ: Μα αφού το ξέρετε.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Είναι κάτι το αρνητικό για εσάς;

Β. ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ: Για μένα καθόλου.

Β. ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ: Γιατί δηλαδή, το Δικαστήριο δεν πρέπει να το μάθει αυτό ποιο είναι;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Να σας πω εγώ ποιος είναι ο Πρόεδρος. Ο Χατζηνικολάου δεν ήταν τότε Πρόεδρος που είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης; Είναι γνωστό, αλλά τον δισταγμό του μάρτυρα να τον καταλαβαίνετε γιατί όλοι αυτοί οι άνθρωποι το καλοκαίρι πέραν από τα κανάλια, σαν αρχηγοί της 17Ν και ορισμένοι και πριν. Πόσοι αναγκάστηκαν να απολογηθούν και να πουν «απεταξάμην την τρομοκρατία› για να μην τους δέσουν οι γνωστοί Εισαγγελείς, της τηλεόρασης εννοώ. Δεν τον καταλαβαίνετε αυτόν τον δισταγμό των ανθρώπων;

Β. ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ: Δεν πρόκειται για δισταγμό, πρόκειται για σεβασμό στην προσωπικότητα του ίδιου.

Ήθελα να σας δείξω την κάρτα, αν θέλετε να βγάλετε φωτοτυπία, είναι η πρώτη κάρτα που τυπώσαμε με τον σύλλογο, κι εγώ η ίδια έχω κάνει σχέδια σε αφίσες μέχρι το Πολυτεχνείο και μετά, που είχαν αυτή την εικονογραφία πάνω, δηλαδή ανθρώπους με όπλα. Παρ’ όλο ότι κανένας μας δεν είχε πιάσει ποτέ ούτε ξύλο στα χέρια του. Ήταν στο συμβολικό επίπεδο ότι εφόσον η δικτατορία συνεχιζόταν στην Ελλάδα, θα έπρεπε κάποτε όλος ο κόσμος να πάρει τα όπλα.

Αλλά δεν υπήρχαν στόχοι, ήταν τελείως στο φαντασιακό και στο συμβολικό επίπεδο, αλλά αυτό ήταν και μια απόφασή μας τότε να πολεμήσουμε με όλα τα μέσα, να πληροφορήσουμε τον κόσμο καταρχήν και αυτό κάναμε, μαζεύαμε υπογραφές από τους Γάλλους, στέλναμε χρήματα εδώ στους δικηγόρους, κι εγώ η ίδια έχω μαζέψει χρήματα από Γάλλους και Έλληνες για να υπερασπισθούν τους ανθρώπους που η δικτατορία είχε στα μπουντρούμια της και τους βασάνιζε. Αυτή είναι λοιπόν η κάρτα που τυπώσαμε. Έχει ανθρώπους με όπλα και την έχει κάνει ένας εξαίρετος επίσης Έλληνας καλλιτέχνης. Γράφει από πίσω «Ελευθερία για την Ελλάδα›.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Κυρία μάρτυς, έχω μία ερώτηση: Σας επισημάνθηκε από το Δικαστήριο ότι κατά του κ. Γιωτόπουλου υπάρχουν κάποιες ενδείξεις και είπατε ότι κατά την άποψή σας μπορεί να είναι χαλκευμένες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είπε «μπορεί›, είναι χαλκευμένες.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Θέλω να σας ρωτήσω: Κατά των λοιπών κατηγορουμένων, του κ. Κουφοντίνα, των κ.κ. Ξηρών κτλ. υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις. Θεωρείτε ότι και αυτές είναι χαλκευμένες;

Β. ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ: Ίσως, μερικών. Για την κα Σωτηροπούλου π.χ., δεν θα έπρεπε να είναι εδώ νομίζω. Αλλά αυτό είναι προσωπική μου γνώμη ως Έλληνα πολίτη.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Επειδή οι ενδείξεις είναι χαλκευμένε;

Β. ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ: Όχι. Κοιτάξτε, έχω δουλέψει πάνω στον Ρήγα Φεραίο. Ξέρετε ότι δεν έχουμε κανένα στοιχείο αποδεικτικό της Μυστικής Εταιρείας του Ρήγα Φεραίου; Ήταν μια Οργάνωση η οποία ήταν παράνομη.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Η απάντησή σας είναι ότι δεν γνωρίζετε;

Β. ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ: Ναι, κι εγώ από αυτά που είδα δεν πείθομαι, τί να κάνω;

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Δεν πείθεστε ούτε για τους άλλους;

Β. ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ: Δεν ξέρω.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Θέλω να μου εξηγήσετε γιατί θεωρείτε ότι οι ενδείξεις για τον κ. Γιωτόπουλο είναι χαλκευμένες ενώ για τους άλλους δεν γνωρίζετε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Οι κατηγορίες είπε...

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Οι ενδείξεις είπε κ. Εισαγγελέα. Ο γραφολογικός χαρακτήρας, όλα.....

Β. ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ: Δεν γνωρίζω ούτε γνώριζα καν των κατηγορουμένων και βέβαια θα γνωρίζαμε και πολύ λιγότερα όλος ο ελληνικός λαός αν είχε γίνει σεβαστό το μυστικό της ανάκρισης.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Συμφωνούμε. Είπατε όμως για τους υπόλοιπους κατηγορουμένους ότι δεν γνωρίζετε. Για τον κ. Γιωτόπουλο γνωρίζετε.

Β. ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ: Ναι, γιατί τον ξέρω. Θα μπορούσα να είμαι κι εγώ στη θέση του.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Αυτή την απάντηση ήθελα. Το κριτήριο της διαφοροποιήσεως κα μάρτυς, είναι η υποκειμενική γνώση του χαρακτήρα, όχι η αμφισβήτηση των ιδίων των ενδείξεων.

Β. ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ: Μα δε θε πείθουν αυτές οι ενδείξεις. Είναι κινητά αντικείμενα. Αν έρθετε σπίτι μου, θα δείτε ότι έχω, επειδή είμαστε και βιβλιομανείς και συλλέγω τα πάντα, υπάρχουν προκηρύξεις από τα πάντα. Γαλλικές, ελληνικές και μπορεί και μερικές φορές να τις έχω σημειώσει δίπλα. Αυτό θα πει ότι συμφωνά μαζί τους και τις έχω γράψει;

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Μη μου λέτε τέτοια πράγματα, εγώ σας ρώτησα γιατί στη μία περίπτωση είστε πεπεισμένη ότι οι ενδείξεις είναι χαλκευμένες και στην άλλη δεν γνωρίζετε. Και μου απαντήσατε, επειδή γνωρίζετε τον άνθρωπο. Και λέω ότι η απόδειξή σας είναι καθαρά υποκειμενική, βασίζεται στο χαρακτήρα, όχι στην αμφισβήτηση των ενδείξεων. ¶λλη ερώτηση δεν έχω, ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν χρειάζεται και πολλά λόγια γιατί η μάρτυς έχει σαφείς θέσεις.

Β. ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ: Δεν είναι αμετακίνητες γιατί ο διάλογος υπάρχει πάντοτε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι να τον κάνω εγώ τον διάλογο; Εδώ αποδείξεις θέλουμε κυρία μου, δεν θέλουμε διάλογο.

Β. ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ: Εσείς θα τις βρείτε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ τις ψάχνω εδώ πέρα, θα φέρω εγώ αποδείξεις εδώ; Ελάτε.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία μάρτυς δεν αμφισβητώ την αξιοπιστία σας πρώτον, σας το δηλώνω. Ξεκινάτε με το δεδομένο ότι ο Γιωτόπουλος ξέρετε ή που όπως το γνωρίσατε δεν μπορεί να έχει σχέση μ’ αυτά. ¶λλο θέλω εγώ να σας ρωτήσω. Είπατε ότι πέρσι σε ένα χρονικό διάστημα περίπου Μάϊο?

Β. ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ: Τέλη Μαίου αρχές Ιουνίου με μέσα Ιουνίου.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τέλη Μαϊου αρχές Ιουνίου δεχθήκατε δυο επαφές. Μια από μια καθηγήτρια?

Β. ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ: Που δεν της έδωσα σημασία.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν σας ρώτησα αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα είπε αυτά κύριε συνήγορε. Ακούστε έχω μια προσδοκία ότι αυτή η δίκη θα τελειώσει μέχρι τον Γενάρη, κάθε μέρα μου την ακυρώνετε θα βγουν έξω, θα τελειώνει το 18μηνο και θα μείνουμε μ’ αυτές τις ερωτήσεις σε μια μάρτυρα, η οποία στο κάτω – κάτω τι λέει εδώ πέρα;

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αφήστε κύριε Πρόεδρε να ρωτήσω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Από την αρχή που τελείωσε αυτό που είπε θ’ αρχίσετε να ρωτάτε.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε θα είχα τελειώσει, θα είχα πάρει την απάντηση και βεβαίως θα διερωτώμην και εγώ πότε θα τελειώσει η δίκη αυτή. Δυο επαφές λοιπόν σας ζήτησαν. Σας είχε ξανακάνει ποτέ κανείς κουβέντα για τον κύριο;

Β. ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ: Όχι.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς το εξηγείτε αυτό;

Β.ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ: Δεν το εξηγώ, απλώς το καταθέτω.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ όμως προσχωρώ στην εξήγηση που δίνει η υπεράσπιση, ότι κάποιος έψαχνε τον Γιωτόπουλο και τον έψαχνε πριν σκάσει η μπόμπα στα χέρια του κ. Ξηρού, λογικό δεν είναι;

Β. ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ: Τι να σας πω, σας αφήνω να υποθέσετε αυτά που θέλετε.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ερωτώ λοιπόν όμως, έχω το εξής δεδομένο, η Ελληνική Αστυνομία με επίσημες δηλώσεις του αρχηγού της είπε, ότι απλώς η έκρηξη της βόμβας επιτάχυνε τη διαδικασία. Δηλαδή κατά την άποψη της Ελληνικής Αστυνομίας δια του επισημοτέρου εκπροσώπου της, η 17Ν κατά τον χρόνο εκρήξεως βρισκόταν ήδη επί τα ίχνη, έτσι λέει η Ελληνική Αστυνομία.

Β. ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ: Μα την ψάχνανε 20 χρόνια.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα φθάσω και σ’ αυτό. Έχετε λοιπόν την Ελληνική Αστυνομία που σας λέει και αν δεν έσκαγε η μπόμπα εγώ ήμουν στα ίχνη της, ένα το κρατούμενο. Αυτό έρχεται και κουμπώνει με την κατάθεση τη δική σας, ότι δυο άνθρωποι ένα μήνα περίπου πριν, άσχετοι έρχονται και ρωτάνε για τον Γιωτόπουλο. Δεν μπορούμε να το συνδέσουμε αυτό ότι κάποιος ψάχνει τον Γιωτόπουλο στην αντίστοιχη χρονική περίοδο, με δεδομένη και την κατάθεση του Αρχηγού της Αστυνομίας ότι είμαι στα ίχνη τους;

Να σας ρωτήσω λοιπόν κάτι άλλο. Κυρία μάρτυς επί 20 χρόνια, δεν βρίσκανε τίποτα. Και ξαφνικά τον τελευταίο μήνα, δυο στη Γαλλία ψάχνουν εσάς να ρωτήσουν, και προφανώς δεν ρωτήσανε μόνο εσάς, ρωτάγανε γενικώς. Τώρα έρχεται ο κ. Γιωτόπουλος και λέει το εξής. Εγώ είχα βάλει κάποτε μια μπόμπα στην Αμερικάνικη πρεσβεία. Το είχατε ακούσει αυτό και συνεπώς ήμουν σταμπαρισμένος.

Β. ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ: Δεν είχα ακούσει για τον κ. Γιωτόπουλο, είχα ακούσει για την οργάνωση.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, εσείς μπορεί να μην το είχατε ακούσει, αλλά η CIA που επικαλείται ο κ. Γιωτόπουλος ότι τον κυνηγάει?

Β. ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ: Φαίνεται ότι έτσι ήταν.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ερώτημα λοιπόν, αφού η CIA γνωρίζει ότι είναι ο Γιωτόπουλος εδώ και 30 χρόνια, πώς τους ήρθε ξαφνικά τον τελευταίο μήνα να τον ψάχνουν;

Β. ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες μπορεί να παίξανε ένα ρόλο κύριε?

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες μπορεί να παίξανε ρόλο, τον Γιωτόπουλο γιατί δεν τον είχαν δρομολογήσει και γιατί είχαν δρομολογήσει τόσους άλλους; Εδώ ο Βασιλικός ο γνωστός, πέρασε κάποια στιγμή ως αρχηγός της 17Ν.

Β. ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ: Και ο κουνιάδος μου Γεώργιος Καραμπελιάς, επί 17Ν τον είχαν σαν αρχηγό και υπέστη η οικογένειά μας τα πάνδεινα απ’ αυτό.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τον Καραμπελιά λοιπόν τον είχαν στο στόχαστρο. Γιατί διαλέξανε τον κ. Γιωτόπουλο και δεν βάλανε τα αποτυπώματα του Καραμπελιά, δεν βάλανε τον γραφικό χαρακτήρα του Καραμπελιά, αφού ούτως ή άλλως κατασκευάζουν αποδεικτικά μέσα, γιατί δεν κατασκευάζανε τον Καραμπελιά να του ξοφλήσουν και το γραμμάτιο, το ίδιο γραμμάτιο που ο έτερος των κατηγορουμένων ο κ. Γιάννης Σερίφης επικαλείται ότι του εξοφλούν τώρα; Γιατί; Γιατί δηλαδή διαλέξανε τον κ. Γιωτόπουλο και δεν βάλανε τον ενοχλητικότατο γι’ αυτούς κ. Καραμπελιά, με τα ίδια;

Β. ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ: Ο κ. Καραμπελιάς πλέον είναι ένα άτομο που βγάζει περιοδικό, έχει εκδοτικό οίκο, έχει ένα κύκλο?

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και επειδή βγάζει περιοδικό δεν θα μπορούσαν να του βάλουν τα αποτυπώματά του;

Β. ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ: Δουλεύει μέσα στο κρατικό μηχανισμό.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πήρε άφησε αμαρτιών στο τέλος;

Β. ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ: Μπορώ να κάνω μια υπόθεση; Δεν ξέρω τίποτα. Ίσως γιατί ήταν ο πιο ευάλωτος, μια και δεν ανήκε σε κανένα κόμμα και δεν είχε προστασία από κανένα κόμμα.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Γιωτόπουλος δεν έχει προστασία;

Β. ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ: Ο κ. Γιωτόπουλος.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει έρθει το μισό Παρίσι εν Ελλάδι να καταθέσει και δεν έχει προστασία ο κ. Γιωτόπουλος, αστειευόμαστε τώρα;

Β. ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ: Ναι γιατί είμαστε όλοι αυτού του είδους οι άνθρωποι. Σας λέω ότι γι’ αυτό και μας έθιξε και θεωρήσαμε υποχρέωσή μας να έρθουμε εδώ, όχι για τον κ. Γιωτόπουλο αλλά για μας?

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία μάρτυς, ξεκινάτε με την εμπεδωμένη πεποίθηση ότι το κράτος συνωμότησε κατά του κ. Γιωτόπουλου.

Β. ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ: Όχι το κράτος, κάποιες Υπηρεσίες κύριε συνήγορε, δεν λέω το κράτος.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΥΛΟΣ: Μ’ αυτή την αφετηρία που έχετε κανονικά δεν θα έπρεπε να σας κάνω ερώτηση και θα ακούσω τον κ. Πρόεδρο να μου λέει, είδες που στα έλεγα εγώ; Εγώ δεν σας κάνω ερώτηση γι’ αυτά, την εμπεδωμένη πεποίθησή σας, ούτε η δουλειά μου είναι να σας την αλλάξω, ούτε τίποτα. Εγώ επικαιροποιώ και συνδυάζω την κατάθεσή σας, ότι δυο άνθρωποι ένα μήνα προ της εκρήξεως ψάχνουν να βρουν, προφανώς ερωτηθέντες από κάπου αλλού τον κ. Γιωτόπουλο, τον οποίο βεβαίως δεν τον βρίσκουν γιατί είναι στους Λειψούς ως Μιχάλης Οικονόμου.

Β. ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ: Μα είναι τόσο γνωστός άνθρωπος ο κ. Γιωτόπουλος. Ο κ. Γιωτόπουλος δεν κρύβεται όλα αυτά τα χρόνια. Έχει απλώς ένα άλλο όνομα.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν κρύβεται; Ένας Μιχάλης Οικονόμου έχει φτιάξει κοινωνικό κύκλο?

Β. ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ: Μα τι λέτε τώρα, είχε ένα διαβατήριο πλαστό και δεν είχε πάει στρατιωτικό?

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν σας λέω γιατί τα έκανε αυτά.

Β. ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ: Οι φίλοι του τον ξέρανε, ήταν ο Αλέκος.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιοι φίλοι του;

Β. ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ: Πολλοί φίλοι του.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε τον συνάντησαν από το ’69 και μετά, από το ’73 και μετά;

Β. ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ: Πολλοί, πολλοί στο δρόμο.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: ?σας απαντώ, όπως βάζουν μέσα τους κλεφτοκοτάδες και βάζουν τον Ψωμιάδη?

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τι έχετε πάθει με τον Ψωμιάδη μου λέτε; Εσείς πού ξέρετε ότι πρέπει να πάει μέσα ο Ψωμιάδης; Του έδωσε αναστολή το Δικαστήριο για να ξανακριθεί κύριε συνάδελφε. Δεν αφήνουμε τον Ψωμιάδη; Γιατί αν μη τι άλλο ο Ψωμιάδης δεν έχει σκοτώσει άνθρωπο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μου κάνετε την χάρη παρακαλώ να μην επεκτεινόμεθα;

(έντονες διαλογικές συζητήσεις)

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Την ηθική αυτουργία την ξέρετε καλά κ. Γιωτόπουλε βλέπω, την ξέρετε άριστα. Έχετε φαγωθεί με τον Ψωμιάδη, αφήστε τον Ψωμιάδη και κοιτάξτε τα δικά σας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τελειώσαμε σας παρακαλώ.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα παρακαλέσω να κληθεί ο κ. Ψωμιάδης να καταθέσει εδώ μια και καλή, για να τους λυθούν οι απορίες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κυρία τελειώσαμε. Σας παρακάλεσα πολύ για θέματα τα οποία δεν έχουν κάποια αξία αποδεικτική εδώ να μην απασχολείτε το Δικαστήριο μήπως τελειώσει αυτή η δίκη. Με έχει πιάσει απελπισία τώρα τελευταία, δεν θέλει κανένας, όλοι έχουν συνωμοτήσει να μην τελειώσει αυτή η δίκη και θα είναι υπεύθυνοι στο τέλος. Εγώ πάντως το καταγγέλλω αυτό, δεν θέλει κανένας σας να τελειώσει η δίκη.

Β. ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ: Θέλουμε να τελειώσει η δίκη, αλλά να βγει η δικαιοσύνη υπεράνω όλων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ελάτε παρακαλώ κάντε τις ερωτήσεις.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Εγώ μια ερώτηση θέλω να σας υποβάλω, σε σχέση με το κλίμα εκείνης της εποχής στο οποίο έχετε αναφερθεί. Αλλά επειδή έγιναν και σχόλια περί του ότι εκεί στη Γαλλία υπήρχαν τα καφέ που εσείς πίνατε καφέ και εδώ στην Ελλάδα οι υπόλοιποι υφίσταντο την δικτατορία. Θέλω να μου περιγράψετε λίγο το κλίμα της εποχής, συνοπτικά όχι με πολλές κουβέντες. Αλλά θα ήθελα να μου πείτε επίσης και αν κάποιοι άνθρωποι επέλεξαν να φύγουν από τη Γαλλία και να έρθουν στην Ελλάδα και να αναπτύξουν δράση αντιστασιακή με πλαστό διαβατήριο και με κίνδυνο της ζωής τους και με κίνδυνο της ελευθερίας τους, υπήρξαν κάποιοι άνθρωποι από την Γαλλία, μεταξύ αυτών και ο κ. Γιωτόπουλος που ήρθαν στην Ελλάδα, εδώ που ήταν η χούντα;

Β.ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ: Σαφώς, και πιάστηκαν πολλοί, δικάστηκαν πολλοί.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε δεν ξέρω πόσο γνωστά είναι αυτά, γιατί εγώ βλέπω σε άλλες στιγμές να αμφισβητούνται και τα γνωστά αυτά. Αν είναι γνωστά ότι ήρθε?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εμένα με ενδιαφέρει τι έκανε μετά. Τι έκανε στη δικτατορία και να αποδείξετε και αυτή τη βόμβα τέλος πάντων στην Αμερικάνικη Πρεσβεία.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Πείτε μου λοιπόν κυρία μάρτυς.

Β. ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ: Εγώ λυπάμαι γι’ αυτό το κλίμα γιατί όλοι μας τότε αγωνιστήκαμε για κάποια πράγματα με τα μέσα που είχε ο καθένας, μικρά ή μεγάλα, ήταν για να έρθει η δημοκρατία στο τόπο μας. Και λυπούμαστε αυτή τη στιγμή που κάποια φαινόμενα μας κάνουν να λένε ότι δεν ήταν?.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αγωνιστήκατε ?με την 17Ν κυρία μάρτυς;

Β. ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ: Μα η 17Ν υπήρξε γιατί δεν υπήρξε η ?.κύριε Εισαγγελεύ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ κύριε Εισαγγελεύ δεν εισέφερε πολλά πράγματα, μην της ακυρώνουμε και αυτά τα θετικά που εισέφερε.

???..: Εγώ ρωτάω δυο πράγματα. Πρώτον το τι εισέφεραν αυτοί που ήταν έξω και δεν πίνανε καφέ στα καφενεία και το δεύτερο και κάποιοι απ’ αυτούς που ήταν έξω που ήρθαν στην Ελλάδα όμως και κάνανε ενέργειες, στην Ελλάδα. Και μεταξύ αυτών ήταν και ο κ. Γιωτόπουλος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έναν άνθρωπο που έχω να τον δω από το ’69, τι να πω εγώ ότι έκανε το 2001;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αυτό ρώτησα εγώ κύριε Πρόεδρε;

Β. ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ: Μπορώ να σας πω για τα καφενεία;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτή υποκειμενικά λέει ,όπως τόνισε και ο κ. συνήγορος πολύ σωστά?

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Απαντήστε προς το Δικαστήριο παρακαλώ πολύ.

Β. ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ: Μπορώ να σας απαντήσω για τα περίφημα καφέ. Εμείς που είχαμε κάποιες διώξεις στην Ελλάδα τότε, δεν μπορούσαμε να έχουμε λεφτά στη Γαλλία και κάναμε όλες τις δουλειές και πολύ δύσκολα, κάποτε πλένοντας πιάτα και διάφορα άλλα, παρόλο που είμαστε γόνοι καλών οικογενειών για να επιζήσουμε και δεν είχαμε λεφτά να πάμε στα καφέ. Αντίθετα βρισκόντουσαν στα καφέ πολλοί απ’ αυτούς τους κυρίους που βγήκανε στα παράθυρα τον περασμένο Σεπτέμβρη και κατηγορούσανε και λέγανε και ο κ. Ράμφος και ο κ. Γερμίδης και διάφοροι άλλοι, τα οποία τα έβλεπα και ντρεπόμουν.

Αυτοί ναι ήταν στο Σαιν Κλωντ, ήταν στα καφέ εμείς δεν συχνάζαμε στα καφέ. Ξημεροβραδιαζόμαστε να δουλεύουμε, να σπουδάζουμε και να συχνάζουμε στο Σύλλογο όπου πραγματικά περνούσαμε ολόκληρες νύχτες, γιατί δεν είχαμε λεφτά να πάρουμε ταξί να γυρίσουμε σπίτια μας και περιμέναμε το πρώτο μετρό για να γυρίσουμε. Αυτές οι φήμες για τα καφέ είναι τελείως ανυπόστατες.

Αυτοί που είχανε, και ο κ. Κούνδουρος και διάφοροι άλλοι, δεν κάνανε αντίσταση, απλώς πηγαίνανε στα καφέ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και τις σπουδές μας δεν τις τελειώσαμε.

Β. ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ: Ποιες σπουδές μας;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αυτό είναι εις βάρος του Γιωτόπουλου;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ούτε υπέρ ούτε κατά.

Β. ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ: Να σας πω ένα παράδειγμα από τον δικό σας χώρο. Ο κ. Αιμίλιος Χουρμούζιος, ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής δημοσιογραφίας και των ελληνικών γραμμάτων και διευθυντής της Καθημερινής, δεν πήρε ποτέ το δίπλωμά του, θα πει τίποτα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ξέρω.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δημοσιογράφος ήταν, εργάστηκε κυρία, ο κ. Γιωτόπουλος εργαζόταν;

Β. ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ: Μα βεβαίως εργαζόταν, έκανε μεταφράσεις, όλοι κάναμε μεταφράσεις που δεν υπογράψαμε, μα αστειεύεστε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Για πείτε μου το βιβλίο «Ζω για να την διηγούμαι› ποιος συγγραφέας μεγάλος της Λατινικής Αμερικής το έγραψε; Ούτε και αυτός τελείωσε το πανεπιστήμιο, διαβάστε να δείτε ποιος είναι. Πηγαίνετε στην ευχή του Θεού.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε σ’ αυτό το σημείο μια δήλωση πρώτα. Μια δήλωση και μια κατάθεση εγγράφων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να φωνάξουμε εν τω μεταξύ τον μάρτυρα να έρχεται.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Τον κ. Σπύρο Προβατά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Σπύρος Προβατάς για να τον βρίσκουμε εν τω μεταξύ και κάνετε την δήλωσή σας.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Η δήλωσή μου είναι η εξής, επειδή συνεχώς αμφισβητείται η αντιστασιακή δράση του Γιωτόπουλου. Και δεν νομίζω ότι αυτό αφορά προσωπικά τον Γιωτόπουλο. Στο ακροατήριο έχετε τρεις εκπροσώπους αυτής της γενιάς, οι οποίοι και οι τρεις αρνούνται την συμμετοχή τους στην 17Ν. Αλλά δεν μπορούσε να κλείσει ο κύκλος της κατηγορίας χωρίς να έχουμε στο ακροατήριο, αυτής ακριβώς της ασυμβίβαστης αντίστασης. Αυτής που δεν ενσωματώθηκε μετά.

Αν προσέξετε και οι τρεις προέρχονται από τέτοιες δυναμικές οργανώσεις της χούντας. Ο ένας από την 20η Οκτώβρη, ο άλλος από την Λ.Ε.Α. ο τρίτος από τα Δ.Ε.Α. Κατ’ επιλογήν ήρθε ένας από τους τρεις βασικές συνιστώσες εν πάση περιπτώσει αυτού του χώρου των 300, 400 ατόμων όπως το ονομάζετε εσείς. Η απαξίωση της αντιστασιακής δράσης αυτών των οργανώσεων, ουσιαστικά σε τι αποσκοπεί; Στην απαξίωση της αντίστασης. Το ότι υπήρξαν άνθρωποι που πραγματικά αντιστάθηκαν σ’ αυτό το τόπο, όταν δεν είχαν όλοι την ίδια επιλογή.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Για ποια απαξίωση μιλάτε;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Απαξίωση είναι κύριε εισαγγελέα να λέτε χθες και πού το ξέρουμε ότι υπήρχε η Λ.Ε.Α.; Και πού το ξέρουμε ότι υπήρχε η βόμβα στην Αμερικάνικη Πρεσβεία; Αυτά ρωτάγατε χθες. Και επειδή τα ρωτάγατε εσείς χθες, εγώ θα σας προσκομίσω σήμερα ότι μπόρεσα να βρω.