Πολιτική
Τρίτη, 08 Ιουλίου 2003 19:04

Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (08/07/2003) Μέρος 5/7

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε από πλευράς πολιτικής αγωγής δεν αμφισβητείται η αντιστασιακή δράση του κ. Γιωτόπουλου κατά της χούντας.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Από εισαγγελικής έδρας?

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Από πλευράς πολιτικής αγωγής ίσα – ίσα?

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εγώ έχω την γνώμη να αποδειχθεί κ. Πρόεδρε η αντιστασιακή του δράση.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι η θέση της πολιτικής αγωγής είναι, ότι ο κ. Γιωτόπουλος παρέτεινε την αντίστασή του επί μια 30ετία μετά το πέρας της χούντας.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αυτό ας το συζητήσουμε μετά, αλλά τουλάχιστον ας ξεκινήσουμε από κάπου. Εγώ λοιπόν θα σας καταθέσω σήμερα μια προκήρυξη της Λ.Ε.Α. με ημερομηνία 26 Φλεβάρη του ’73, που αναφέρεται στην βόμβα στην Αμερικάνικη Πρεσβεία, αναφέρεται στις ανατινάξεις αμερικανικών αυτοκινήτων με την αφορμή της επίσκεψης του ¶γκνιου και 21 Απριλίου του ’73 αν εν κάνω λάθος, την ανατίναξη του αγάλματος του Μεταξά που είχαν βάλει στη Κοκκινιά, ακριβώς στο σημείο που εκτελέστηκαν από τους Ναζί οι άνθρωποι εδώ της Κοκκινιάς, έβαλε η χούντα ένα άγαλμα του Μεταξά εκεί και το ανατίναξε η Λ.Ε.Α. τότε. Αυτές αναφέρονται σε μια προκήρυξη. Όπως και δυο προκηρύξεις που βγήκαν και εξηγούσαν γιατί μπήκε η βόμβα στην Αμερικάνικη Πρεσβεία.

Και όσον αφορά την ίδια την ύπαρξη της Λ.Ε.Α., θα σας καταθέσω και μια συνέντευξη του Ανδρέα Ζεμπίλα ενός δημοσιογράφου στο MEGA νομίζω είναι αυτός ο δημοσιογράφος, που έδωσε τώρα το Σεπτέμβρη μια αρκετά ενημερωτική συνέντευξη για το τι ήταν αυτή η οργάνωση. Και επίσης έχει και ένα σημείο αυτή η συνέντευξη που θα σας ενδιαφέρει, μνημονεύει μια έκρηξη που έγινε σε μια γιάφκα που χρησιμοποιούσε η Λ.Ε.Α. το ’73, μια φωτιά πρέπει να ήταν αυτή ένα τυχαίο συμβάν εκεί ήρθε η αστυνομία, πήρε διάφορα πράγματα από εκεί, έκανε πιθανώς και κάποιες συλλήψεις και από εκεί πρώτα παίρνει έγγραφα του Γιωτόπουλου και έχει το γραφικό χαρακτήρα του Γιωτόπουλου. Θα τα φέρουμε στη συνέχεια αυτά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λαϊκή Επαναστατική Αντίσταση. Αυτή είναι και μία ανακοίνωση. «Μαχητική ομάδα αγωνιστών μας χτύπησε σήμερα το άνδρο του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στην Ελλάδα, την Αμερικανική Πρεσβεία› Από κάτω λέει ΛΕΑ. Δεν γράφει ότι ήταν ο κ. Γιωτόπουλος μέσα.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αυτό θα σας το έλεγα κι εγώ γιατί φαντάζομαι αυτές τις ερωτήσεις. Υπάρχει ένα πρόβλημα, δεν τηρούσαν βιβλίο συμβάντων και βιβλίο συμμετεχόντων στα γεγονότα αυτές οι Οργανώσεις. Ως χιούμορ το εκλαμβάνω και γι αυτό απαντάω κι εγώ έτσι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι στα γαλλικά. Γαλλική κουλτούρα εδώ πέρα και στις Οργανώσεις μας και σε όλα μας. Ο κ. Προβατάς Σπυρίδων του Αναστασίου. Γεννηθήκατε στο Καστέλι Κισσάμου και κατοικείτε στην Αθήνα. Είστε Ειδικός Πληροφορικής. Θέλετε να ορκιστείτε;

Σ. ΠΡΟΒΑΤΑΣ: Στην τιμή μου και στην αξιοπρέπειά μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στην τιμή σας και στην συνείδησή σας ότι θα πείτε την αλήθεια.

Σ. ΠΡΟΒΑΤΑΣ: Στην τιμή μου και στην συνείδησή μου θα πω την αλήθεια.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Πείτε μου αν ποτέ γνωρίσατε τον κ. Γιωτόπουλο, κάτω από ποιες συνθήκες και μέχρι ποιου σημείου συνεχίστηκε η γνωριμία, η σχέση ή οτιδήποτε άλλο είχατε;

Σ. ΠΡΟΒΑΤΑΣ: Πριν από αυτό, επειδή έγινε και μία συζήτηση ακριβώς την στιγμή που κλήθηκα, θα ήθελα να πω ότι εκτός από τον κ. Γιωτόπουλο γνωρίζω άλλους δύο από τους κατηγορουμένους. Τον κ. Γιάννη Σερίφη και τον κ. Θεολόγο Ψαραδέλλη. Είναι οι τρεις κατηγορούμενοι με ένα κοινό χαρακτηριστικό και οι τρεις. Το ξέρετε όλοι, είναι οι τρεις οι οποίοι έχουν λάβει μέρος στην αντίσταση κατά της χούντας.

Επειδή θεωρώ ότι η δίκη αυτή εκτός από οτιδήποτε άλλο έχει και στόχο – δεν αναφέρομαι στο Δικαστήριό σας – από αυτούς οι οποίοι έχουν φέρει εδώ αυτούς τους κατηγορουμένους, να απαξιώσει και να «λερώσει› την αντίσταση που έγινε, μια πολύ συγκεκριμένη αντίσταση που έγινε κατά της χούντας. Δηλαδή να το πω: την αντίσταση εκείνη η οποία δεν αποσκοπούσε απλώς στην ανατροπή της χούντας, αλλά την αντίσταση που ήθελε να προχωρήσει κάτι παραπέρα. Ήθελε μια Ελλάδα όπου χωρίς την χούντα αλλά και όχι στο παλιό καθεστώς το οποίο υπήρχε. Ήθελε να κάνει μία λαϊκή επανάσταση.

Θεωρώ λοιπόν ότι ένα πράγμα που με έκανε να είμαι μάρτυρας σε αυτήν την δίκη είναι ο ένας από τους δύο λόγους. Θα σας εξηγήσω αργότερα τον δεύτερο. Είναι ακριβώς αυτό, η προσπάθεια που έγινε το περασμένο καλοκαίρι με εκείνο τον βομβαρδισμό που υποστήκαμε όλοι μας, αυτόν τον ανελέητο βομβαρδισμό από τα λεγόμενα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, τον ενορχηστρωμένο βομβαρδισμό, γιατί δεν ήταν τυχαίο. Είχε σαν κύριο στόχο και εγώ αισθανόμουν όταν άκουγα το πώς μιλούσαν για την αντίσταση κατά της χούντας, αισθανόμουν ότι υβριζόμουν προσωπικά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Με συγχωρείτε πάρα πολύ. Για την αντίσταση κατά της χούντας έλεγαν ή έλεγαν για τις δολοφονίες, τις εκρήξεις που έγιναν, για την γιάφκα; Κύριε μάρτυς, μήπως πρέπει να πατήσουμε και λίγο στην γη; Καλός είναι ο ουρανός και τα σύννεφα.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Με αφορμή την γιάφκα πόσες φωτογραφίες βγήκαν το καλοκαίρι κ. Πρόεδρε;

Σ. ΠΡΟΒΑΤΑΣ: Είμαι πολύ καλά πάνω στην γη. Εγώ τα άκουσα κ. Εισαγγελέα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ρουκέτες να έχουμε μέσα στην Αθήνα; Ρωτήσατε τους γείτονες εκεί πέρα αν γινόταν μία έκρηξη αν θα έμενε κανένας σε όλα τα τετράγωνα; Εσείς ζείτε στον κόσμο σας μου φαίνεται.

Σ. ΠΡΟΒΑΤΑΣ: Όχι, δεν ζω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ποια αντίσταση κύριε; Ποιος ασχολείται τώρα πια με την αντίσταση; Η ιστορία θα ασχοληθεί μονάχα.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Το ποιος ασχολείται το βλέπετε στο ακροατήριο που το έχετε εδώ κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εδώ κ. μάρτυς έρχονται για συγκεκριμένες κατηγορίες. Του είπε κανενός κάποιος .....

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Πάντα όλοι σε Δικαστήριο με συγκεκριμένες κατηγορίες πάνε. Και στον εμφύλιο ακόμα με συγκεκριμένες κατηγορίες υποτίθεται ότι δικάζουν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να πάτε να τα πείτε στις εφημερίδες γι αυτά που έγραφαν. Εδώ στο Δικαστήριο να πείτε για την κατηγορία.

Σ. ΠΡΟΒΑΤΑΣ: Δεν είναι έτσι. Διαφωνώ μαζί σας κ. Πρόεδρε. Διαφωνώ για τον εξής απλό λόγο. Διότι αυτόν τον βομβαρδισμό τον υπέστη όλος ο ελληνικός λαός.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εναντίον της 17Ν, ναι. Εναντίον των δολοφόνων. Εναντίον των πράξεων.

Σ. ΠΡΟΒΑΤΑΣ: Όχι εναντίον των δολοφόνων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο Τύπος εδώ στην πατρίδα μου είναι ελεύθερος.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Μια γενιά και μια πολιτική αντίληψη καταδιώχθηκε. Μπορεί να είναι άλλη από την δική σας αλλά υπάρχει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ, δεν έδωσα τον λόγο σε κανέναν, ούτε και σε εσάς κ. Εισαγγελέα. Αν εσείς οραματιζόσαστε έναν κόσμο με τις ιδέες που έχετε που να μην είναι ελεύθερος ο Τύπος, να γράφει ότι θέλετε εσείς, δεν είναι αυτό.

Σ. ΠΡΟΒΑΤΑΣ: Δεν είπα αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο Τύπος έγραφε ότι νόμιζε.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ο Τύπος δεν είναι ελεύθερος στην Ελλάδα κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στην πατρίδα μου είναι ελεύθερος ο Τύπος.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Πέντε οικογένειες έχουν τον Τύπο στην Ελλάδα κ. Πρόεδρε.

Σ. ΠΡΟΒΑΤΑΣ: Δυστυχώς κ. Πρόεδρε εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις έβλεπα, άκουγα κάποιες τηλεοράσεις, ραδιόφωνα και εφημερίδες σαν να ήταν γραμμένα από ένα χέρι όλα. Δεν αισθάνθηκα ότι βρισκόμουν σε μια χώρα όπου ο καθένας μπορούσε ελεύθερα να λέει ότι θέλει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στην πατρίδα σας λοιπόν όλες οι εφημερίδες είναι κατευθυνόμενες, εκείνη την εποχή.

Σ. ΠΡΟΒΑΤΑΣ: Δεν είπα «όλες›. Είπα, εκτός από ελάχιστες τιμητικές εξαιρέσεις. Εκτελούσαν εντολές.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Οι εφημερίδες κ. μάρτυς εκτελούν εντολές; Έτσι λέτε;

Σ. ΠΡΟΒΑΤΑΣ: Έτσι λέω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί στοιχεία έχετε;

Σ. ΠΡΟΒΑΤΑΣ: Δεν έχω στοιχεία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευχαριστώ πολύ.

Σ. ΠΡΟΒΑΤΑΣ: Την γνώμη μου λέω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ δεν θέλω να ακούσω γνώμες εδώ. ¶μα θέλετε γνώμες βγείτε και πείτε τα.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Πάντως όταν μιλάμε για γνώμη από εφημερίδες την σχηματίζουμε διαβάζοντάς τες. Δεν χρειάζεται να έχουμε αστυνομικού τύπου πληροφορίες για να καταλάβουμε ότι για ένα θέμα γράφουν τα ίδια.

Σ. ΠΡΟΒΑΤΑΣ: Εγώ αναφέρθηκα και το ανέφερα αυτό για να πω......

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τους παρουσιάζει σαν κακοποιούς που συνωμότησαν εναντίον της αντίστασης.

Σ. ΠΡΟΒΑΤΑΣ: Εναντίον της αντίστασης;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βέβαια, έτσι είπατε. Ήθελαν να δυσφημήσουν την αντίσταση κατά της δικτατορίας, έτσι δεν είπατε;

Σ. ΠΡΟΒΑΤΑΣ: Ναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Συνωμότησε ο Τύπος της πατρίδας σας να κάνει αυτό το πράγμα και το λέτε χωρίς να σκέφτεστε καθόλου.

Σ. ΠΡΟΒΑΤΑΣ: Χωρίς να σκέφτομαι;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καθόλου δεν σκέφτεστε.

Σ. ΠΡΟΒΑΤΑΣ: Δυστυχώς ......

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο ένας τα βάζει με την Δικαιοσύνη, ο άλλος τα βάζει με τον Τύπο. Δηλαδή τους δημοκρατικούς θεσμούς κανένας δεν τους σέβεται.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Έχουν όλοι άδικο όσοι τα βάζουν με κάποιο θεσμό;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί να δώσω εγώ λοιπόν πίστη σε όλα αυτά που λέτε;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ποιος έχει δίκιο; Όποιος υπερασπίζεται μόνο τους μηχανισμούς, αυτός έχει δίκιο κ. Πρόεδρε; Ο Τύπος είναι ένας μηχανισμός κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στην Δημοκρατία είναι θεσμοί αυτοί παρακαλώ, δεν είναι μηχανισμοί. Μηχανισμοί γίνονται σε άλλα καθεστώτα, όχι εδώ πέρα στην πατρίδα μου.

Σ. ΠΡΟΒΑΤΑΣ: Στην πατρίδα μας τυχαίνει ο Τύπος και τα μεγάλα Μέσα Επικοινωνίας να τα έχουν κάποιοι οι οποίοι έχουν πολλά κεφάλαια και οι οποίοι είναι σε θέση προφανώς να κατευθύνουν όπως θέλουν. Να σας πω ένα παράδειγμα. Δύο δημοσιογράφοι, δεν τους θυμάμαι τώρα, ένας απολύθηκε από τον FLASH, δύο πάντως απολύθηκαν διότι ήταν πολύ δεικτικοί κατά των Αμερικάνων στην διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ. Δύο δημοσιογράφοι απολύθηκαν. Λοιπόν, μην λέμε τώρα «ελεύθερος ο Τύπος›.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ξέρω όμως έναν άλλον δημοσιογράφο που απολύθηκε από το CNN και τον προσέλαβε η ΝΕΤ εδώ. Ή δεν είναι έτσι;

Σ. ΠΡΟΒΑΤΑΣ: Έτσι είναι ακριβώς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶ρα το κράτος το ελληνικό τους προστατεύει αυτούς που γράφει εναντίον των Αμερικάνων και τους υποθάλπει ή τους απολύει που λέτε εσείς; Για σιγά! Δεν θα μου το παρουσιάσετε εδώ πέρα προτεκτοράτο. Τώρα θυμηθήκατε να τα πείτε μεσούσης Δημοκρατίας εδώ .....

Σ. ΠΡΟΒΑΤΑΣ: Τα είπε ο κ. Λαλιώτης αυτά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν με ενδιαφέρει τί λέει ο καθένας.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Δεν είναι και ασήμαντη προσωπικότητα ο κ. Λαλιώτης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εκείνο που σας λέω εγώ. Τον πήραμε στην ΝΕΤ αυτόν που απέλυσε το CNN επειδή παρουσίαζε τα πράγματα......

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ο κ. Κακλαμάνης, ο Πρόεδρος της Βουλής δεν είπε «νέο- ανθύπατο τον Πρέσβη› πριν από καιρό; Είναι και άνθρωποι της Πρεσβείας εδώ και μας ακούνε τώρα και δεν ξέρω....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ποιοι μας ακούνε;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Οι κύριοι δεν είναι από την Πρεσβεία στα έδρανα των δημοσιογράφων;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δικαιούται όλος ο κόσμος να παρίσταται. Δεν είναι κακό.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Δεν είναι δημοσιογράφοι, από την Πρεσβεία είναι οι άνθρωποι. Κάθονται στα έδρανα. Αλλά εν πάση περιπτώσει ο Πρόεδρος της Βουλής παρουσίασε τον τελευταίο Πρέσβη ως ανθύπατο. ¶ρα λοιπόν αυτά τα λένε κρατικοί παράγοντες και σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από εμάς κ. Πρόεδρε. Δεν τα καταθέτουν απλώς οι μάρτυρες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο καθένας σε ότι λέει έχει την ευθύνη αυτών που λέει. Εγώ δεν ελέγχω κανέναν.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ένας Πρόεδρος της Βουλής είναι υπεύθυνος άνθρωπος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας είπα από την πρώτη ημέρα που μου λέγατε ότι αυτά λέει ο κ. Μίλερ και σας λέω «δεν είναι υπό την εξουσία μου για να του υπαγορεύω εγώ τί θα λέει›. Είναι ελεύθερος να λέει ότι θέλει.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αυτό έλειπε να ήταν ο κ. Μίλερ υπό την εξουσία μας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στην δική μου, του Δικαστού. Εγώ δεν έχω υπό την εξουσία μου κανέναν.

Σ. ΠΡΟΒΑΤΑΣ: Πολύ φοβάμαι όμως ότι είναι πολλοί υπό την εξουσία του κ. Μίλερ. Πολύ το φοβάμαι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τί δουλειά έχει ο κ. Μίλερ;

Σ. ΠΡΟΒΑΤΑΣ: Αναφέρθηκε γι αυτό το είπα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Οι άλλοι τον ανέφεραν. Δεν τον ανέφερα εγώ. Είναι μία υπερδύναμη η Αμερική. Έχουν δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι οι σχέσεις με την Ελλάδα δεν είναι εξουσιαστικές, όλος ο κόσμος, είναι πελατειακές. Δηλαδή κάθε φορά με κάθε χώρα έχει ορισμένες διεθνείς σχέσεις. Μέσα στα πλαίσια των διεθνών σχέσεων να τοποθετήσετε και τις σχέσεις της Ελλάδας με την Αμερική. Εσείς αν με την φαντασία σας τα τοποθετείτε αλλού, θεωρείτε υποτέλειες, θεωρείτε όλα αυτά τα πράγματα, να διαλύσουμε δηλαδή τις σχέσεις με την Αμερική είστε εκτός πραγματικότητας διότι οι Έλληνες δεν το θέλουν αυτό.

Σ. ΠΡΟΒΑΤΑΣ: Καλώς.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Λένε για τον κ. Κακλαμάνη. Δεν ακούω όμως να λέει κανείς τί δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Γεώργιος Παπανδρέου προχθές και τί απάντησε. Πάντα βλέπετε προς εκείνη την πλευρά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα τα πείτε μετά. Εγώ βλέπω προς πάσα κατεύθυνση.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Δεν βλέπετε προς πάσα κατεύθυνση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μην αποδίδετε τέτοιες αιτιάσεις στον Πρόεδρο.

Σ. ΠΡΟΒΑΤΑΣ: Να έρθουμε στον κ. Γιωτόπουλο. Τον κ. Γιωτόπουλο τον γνώρισα την άνοιξη του 1967. Βρέθηκα στο Παρίσι τον Μάιο του ΄67, ένα μήνα μετά την χούντα. Τον γνώρισα εκεί στις συνελεύσεις του Φοιτητικού Συλλόγου Παρισίων όπου ήταν Γενικός Γραμματέας την εποχή εκείνη. Τον γνώρισα σε συζητήσεις που είχαμε για το τί θα κάνουμε και τί δράση μπορούμε να έχουμε εμείς από το Παρίσι ενάντια στην χούντα.

Τον γνώρισα σαν έναν άνθρωπο πολύ δραστήριο, πολύ αφοσιωμένο στην υπόθεση αυτή. Δεν υπήρξαμε ποτέ στενοί φίλοι, αλλά τον έβλεπα κατά καιρούς μέχρι – δεν θυμάμαι τώρα ακριβώς – περίπου στην διάρκεια της χούντας χωρίς να μπορώ να προσδιορίσω πότε τον είδα τελευταία φορά εκείνη την περίοδο. Όταν πέρσι το καλοκαίρι ο κ. Γιωτόπουλος συνελήφθη .....

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: (Εκτός μικροφώνου) Την άνοιξη του ΄67 τον γνωρίσατε, τον Μάιο. Για πόσο χρονικό διάστημα τον γνωρίζετε;

Σ. ΠΡΟΒΑΤΑΣ: Σας είπα, το διάστημα που ήταν η χούντα, μέχρι το 1974 αλλά δεν μπορώ να πω με ακρίβεια.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: (Εκτός μικροφώνου) Στο Παρίσι ή εδώ;

Σ. ΠΡΟΒΑΤΑΣ: Στο Παρίσι πάντα. Εγώ ήμουν στο Παρίσι από το ΄67 μέχρι το ΄80 κ. Εισαγγελέα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: (Εκτός μικροφώνου) Μέχρι το ΄74 βλέπετε τον κ. Γιωτόπουλο.

Σ. ΠΡΟΒΑΤΑΣ: Ναι, ακριβώς. Όταν ο κ. Γιωτόπουλος πέρσι το καλοκαίρι συνελήφθη και εγώ επηρεασμένος από αυτόν τον βομβαρδισμό και αυτή την καταδίκη, είχε βγει η απόφαση από όλα τα ΜΜΕ όπως όλοι μας ξέρουμε, ότι ο Γιωτόπουλος είναι ο αρχηγός της 17Ν κι εγώ ομολογώ ότι το πίστεψα. Επανερχόταν συνέχεια ένα ερώτημα στο μυαλό μου. Έλεγα «καλά, ο Αλέκος ήταν στην 17Ν›. Υφίσταται αυτό. Παρουσιάζεται η 17Ν τώρα σαν μία Οργάνωση όχι πολιτική αλλά μια μαφιόζικη Οργάνωση η οποία έκανε ληστείες, τα οικονομούσαν. Τα θυμόμαστε όλοι το τί λεγόταν.

Ο Αλέκος είναι δυνατόν να μην βγαίνει αφού έκανε αυτή την επιλογή, ανεξάρτητα σωστή ή λάθος, αφού έκανε αυτή την πολιτική επιλογή πώς είναι δυνατόν αυτός ο άνθρωπος που τον ξέρω εγώ να είναι τόσο ευθείς, να είναι τόσο.....

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: (Εκτός μικροφώνου) Αρχηγός της 17Ν....

Σ. ΠΡΟΒΑΤΑΣ: Ναι, είπα κ. Εισαγγελέα ότι το πίστεψα την πρώτη στιγμή που το άκουσα. Το πίστεψα. Έλεγα «πώς είναι δυνατόν αυτός ο Γιωτόπουλος που ξέρω εγώ να μην υποστηρίζει την πολιτική του επιλογή και να την αφήνει να πέφτει στις λάσπες. Πώς είναι δυνατόν αυτό το πράγμα;›. Η μόνη εξήγηση που μπορούσα τελικά κάποια στιγμή να βρω ήταν η αμφιβολία για την συμμετοχή του Γιωτόπουλου στην 17Ν. Πού άρχισα να στηρίζω αυτές τις αμφιβολίες μου;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ας πούμε πρώτα για την επιλογή που λέτε εσείς που έκανε και για την ασυμφωνία....

Σ. ΠΡΟΒΑΤΑΣ: Να ολοκληρώσω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν θα ολοκληρώσετε. Δεν θα πηγαίνετε όπου θέλετε εσείς. Θα σταματήσουμε εδώ μια στιγμή.

Σ. ΠΡΟΒΑΤΑΣ: Ωραία, να σταματήσουμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχετε διαβάσει του Λένιν τα κείμενα;

Σ. ΠΡΟΒΑΤΑΣ: Όχι όλα βέβαια. Είναι πάρα πολλοί τόμοι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εκπροσωπείτε ο κ. Κουφοντίνας. Έχει δημοσιευθεί και στις εφημερίδες, το είπαμε και εδώ πέρα. Το 1905 τί έγινε; Έχετε διαβάσει την επιστολή του Λένιν του 1905 που λέει προς συλλαμβανόμενους αγωνιστές «να αρνείστε κάθε κατηγορία, να υποστηρίζετε ότι το Δικαστήριο δεν είναι νόμιμο, να βρίζετε το Δικαστήριο›. Δεν το λέει; Τα λέει και καλά. Διακόπτουμε για μισή ώρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση που έχει διακοπεί.

Σ. ΠΡΟΒΑΤΑΣ: Δεν ξέρω αν θέλετε απάντηση σε αυτό που με ρωτήσατε προηγουμένως, για το τί είχε πει ο Λένιν, θεωρώ ότι δεν είναι οι συνθήκες ακριβώς ίδιες, έχουν τεράστια διαφορά όταν ο Λένιν έγραφε αυτά, το 1905. Το 1905 λοιπόν στη Ρωσία γινόταν επανάσταση όπως ξέρετε και η υποστήριξη των πολιτικών θέσεων του Κόμματος των Μπολσεβίκων δεν θα γινόταν στα δικαστήρια, γινόταν έξω.

Εγώ αναφέρθηκα σε μια πολύ συγκεκριμένη κατάσταση όπου ήταν η 17Ν πέρυσι το καλοκαίρι της οποίας η δράση είχε κυλιστεί στη λάσπη γιατί επαναλαμβάνω ότι ανεξάρτητα από το τί γνώμη μπορεί να έχει κανείς για τις πράξεις της 17Ν, παρουσιαζόταν ως μία Οργάνωση η οποία δεν είχε καμία σχέση με την πολιτική, ήταν μια Οργάνωση κοινών δολοφόνων, μια Οργάνωση ληστών, μια Οργάνωση μαφιόζων λίγο πολύ. Σε αυτά τα πλαίσια είπα ότι δεν μπορούσα να καταλάβω πώς ο Γιωτόπουλος εάν είχε κάνει αυτή την επιλογή, δεν ανελάμβανε να υποστηρίξει την πολιτική του επιλογή που είχε κάνει. Αυτό είπα.

Είπα λοιπόν ότι από ένα σημείο και ύστερα άρχισα να αμφιβάλλω για τη συμμετοχή του στη 17Ν. Ποια ήταν τα στοιχεία εκείνα τα οποία με έκαναν να αμφιβάλλω: Τυχαίνει εκτός από τον Αλέκο Γιωτόπουλο, να γνωρίζω και την αδερφή του και μάλιστα ήμαστε και πολύ περισσότερο φίλοι, ειδικά στο διάστημα που ήμουν στο Παρίσι, ήμαστε πολύ φίλοι με την αδερφή του. Στη συνέχεια βέβαια, όταν ήρθαμε στη Ελλάδα, αυτή γύρισε προηγούμενα, βλεπόμασταν πολύ πιο αραιά, δεν είχαμε τις ίδιες σχέσεις.

Μετά τη σύλληψη βέβαια, ήταν προφανές, μόλις πιάστηκε ο κ. Γιωτόπουλος, ήταν φυσικό να της τηλεφωνήσω να τη δω, να την παρηγορήσω, νομίζω ότι ήταν τελείως ανθρώπινο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όλα αυτά τα χρόνια τη βλέπατε την κα Γιωτοπούλου;

Σ. ΠΡΟΒΑΤΑΣ: Την έβλεπα σε αραιά διαστήματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Της λέγατε «ο Αλέκος τί κάνει;› κι έλεγε «μια χαρά είναι›;

Σ. ΠΡΟΒΑΤΑΣ: Ναι, μου έλεγε «είναι καλά›.... «Πού είναι;› και μου έλεγε: «Εδώ είναι›.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τόσο φίλοι δεν ζητούσατε να τηλέφωνο να πάτε σε μια ταβέρνα.....΄

Σ. ΠΡΟΒΑΤΑΣ: Όχι κ. Πρόεδρε, σας είπα και προηγουμένως ότι με τον Αλέκο Γιωτόπουλο δεν ήμαστε ποτέ φίλοι, ήμαστε γνωστοί. Ξέρετε πόσους γνωστούς είδα σήμερα έξω στο διάδρομο που δεν τους έχω δει εδώ και δεκαετίες;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πάντως, μακάρι να είχα κι εγώ τέτοιους γνωστούς σαν εσάς που χωρίς να με ξέρουν σχεδόν καθόλου, να βάζουν το χέρι τους ότι είμαι αθώος, έστω και αν με κατηγορεί ο Τύπος, η αστυνομία, οι αντιτρομοκρατικές, οι Εισαγγελίες, όλοι.

Σ. ΠΡΟΒΑΤΑΣ: Να συνεχίσω κ. Πρόεδρε: Η αδερφή του λοιπόν με πληροφόρησε ότι δύο χρόνια πριν από τη σύλληψη είχαν γίνει κρούσεις, όχι στην ίδια αλλά σε όλη την οικογένειά της που τη ρωτούσαν, έψαχναν από την αστυνομία για τον Αλέκο. Εγώ κάθισα και σκεπτόμουν, τί μπορεί να είχαν εναντίον του δύο χρόνια πριν από τη σύλληψη;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η αδερφή του γιατί δεν έλεγε «αφού δεν έχει κάνει τίποτα ο Γιωτόπουλος, εδώ είναι, οδός τάδε, αριθμός τάδε›.

Σ. ΠΡΟΒΑΤΑΣ: Δεν προσέξατε τί είπα κ. Πρόεδρε. Είπα ότι τον έψαχναν σε συγγενικά πρόσωπα της οικογένειας. Είχαν πάει στο χωριό του, δεν ρώτησαν την ίδια. Στην ίδια δεν έγινε ποτέ κρούση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν τα ήθελαν από πρώτο χέρι.

Σ. ΠΡΟΒΑΤΑΣ: Δεν ξέρω, ρωτήστε την Αντιτρομοκρατική γι αυτό. Εγώ τί να σας πω; Εγώ σας λέω το τί ξέρω από την αδερφή του. Εξάλλου δεν χρειάζεται και καμία απόδειξη ότι μου έλεγε την αλήθεια η γυναίκα.

Στο χωριό είχαν πάει σε ένα θείο του μεγάλης ηλικίας, σε διάφορους της οικογένειας, δεν ξέρω λεπτομέρειες. Αλλά αυτό, το ότι τον έψαχναν από χρόνια, το απέδειξε στο Δικαστήριό σας προ ημερών ο τέως Δήμαρχος Χαλανδρίου, νομίζω ότι είναι αναμφισβήτητο γεγονός.

Τί μπορεί να είχαν λοιπόν τότε κατά του Γιωτόπουλου, και μάλιστα όταν, όπως ήξερα τώρα πια, ο Γιωτόπουλος ό,τι έκανε, αν έκανα μετά το ’75, το έκανε σαν Μιχάλης Οικονόμου; Γιατί έψαχναν τον Γιωτόπουλο; Τί ήταν αυτό που τους έκανε να ψάχνουν για τον Γιωτόπουλο; Νομίζω ότι είναι μια πολύ εύλογη απορία. Δεύτερον, συλλαμβάνεται ο Γιωτόπουλος, υποτίθεται ότι τον είχε δώσει ο Σάββας Ξηρός. Και λέω καλά, ο Γιωτόπουλος στον Σάββα Ξηρό του είχε πει ότι «εγώ, ξέρεις, εμφανίζομαι ως Μιχάλης Οικονόμου αλλά δεν με λένε Μιχάλη Οικονόμου, με λένε Αλέκο Γιωτόπουλο και έχω σπίτι στους Λειψούς›;

Τί στο καλό είναι αυτός με τόση εμπειρία συνωμοτική, 30 χρόνια, είναι αρχηγός της 17Ν και λέει αυτά τα πράγματα; Είναι λογικά αυτά τα πράγματα, να έχει πει ότι «παρουσιάζομαι σαν Μιχάλης Οικονόμου αλλά δεν είμαι ο Μιχάλης Οικονόμου›, να το λέει σε ανθρώπους με τους οποίους κάνει μαζί τέτοιες δουλειές; Νομίζω ότι κανείς δε μπορεί να πει τέτοια πράγματα. Και όμως, όταν συνελήφθη ο Μιχάλης Οικονόμου ήξερε η Αντιτρομοκρατική ότι έπιανε τον Αλέκο Γιωτόπουλο και δεν έπιανε κανένα Μιχάλη Οικονόμου.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αυτό πώς το ξέρετε;

Σ. ΠΡΟΒΑΤΑΣ: Το ξέρω από τις τηλεοράσεις, από τα πάντα. Δεν είναι έτσι;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Τα «ΝΕΑ› έγραψαν για «Γιωτόπουλο› στις 17 Ιουλίου, που ως γνωστόν οι εφημερίδες τυπώνονται την προηγούμενη.

Σ. ΠΡΟΒΑΤΑΣ: Εγώ όταν πιάστηκε, όταν το είδα, είδα «Γιωτόπουλος› και μάλιστα θα πω παρακάτω γι αυτό, αλλά έλεγα «ποιον Γιωτόπουλο, τί λένε τούτοι, δεν είναι ο Γιωτόπουλος αυτός›.

Ένας δεύτερος λόγος που με έκανε να είναι μάρτυρας εδώ είνα ο εξής: Τον Αλέκο Γιωτόπουλο τον συνάντησα τυχαία στο δρόμο, την πρώτη φορά είναι σίγουρα μερικά χρόνια μετά το ’80, λέω το ’80 γιατί το ’80 γύρισα στην Ελλάδα. Τον συνάντησα λοιπόν και μία δεύτερη φορά, μερικά χρόνια αργότερα. Δηλαδή τελευταία φορά πρέπει να ήταν ’86-’87. Δυο φορές τον συνάντησα στο δρόμο. Δεν μπορώ να πω με ακρίβεια. Η αφετηρία είναι το ’80, γιατί ξέρω ότι τότε γύρισα στην Ελλάδα. Είναι σίγουρα πολύ πριν από το ’90, δεν μπορώ να πω ημερομηνία.

Η συνάντηση που είχαμε ήταν «γειά σου, τί κάνεις Αλέκο, πού είσαι...›, «εσύ Σπύρο τί γίνεσαι....› μέχρι εκεί. Εγώ δεν είχα κανένα πρόβλημα τότε να τον αναγνωρίσω, ήταν ο Αλέκος που ήξερα. Θέλω να πω η φυσιογνωμία του, τον είδα στο δρόμο και τον αναγνώρισα αμέσως. Τώρα τον Γιωτόπουλο, δεν τον αναγνωρίζω πλέον. Έχει αλλάξει τρομερά. Μου έκανε όμως φοβερή εντύπωση πώς κάποιοι μάρτυρες έχουν καταθέσει και το έλεγαν και στις τηλεοράσεις κτλ., ότι τον είδαν για μερικά δευτερόλεπτα χωρίς να τον γνωρίζουν και τον αναγνώρισαν βλέποντας τη φωτογραφία του την τωρινή, βλέποντας αυτόν τον Αλέκο Γιωτόπουλο.

Και λέω πώς είναι δυνατόν; Εγώ τόσο ηλίθιος είμαι; Πώς γίνεται αυτοί να βλέπουν έναν άγνωστο άνθρωπο μερικά δευτερόλεπτα και πάνε και καταθέτουν στο Δικαστήριο με βεβαιότητα ότι είναι αυτός ο Γιωτόπουλος όπως είναι σήμερα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ωραία, η κατάθεσή σας θα εκτιμηθεί.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Γνωρίζετε την αδερφή του είπατε, έτσι;

Σ. ΠΡΟΒΑΤΑΣ: Ναι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πού έμενε η αδερφή του;

Σ. ΠΡΟΒΑΤΑΣ: Στην Κυψέλη, δε θυμάμαι την οδό ακριβώς.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μετά το ’90 τον ξαναείδατε τον κ. Γιωτόπουλο;

Σ. ΠΡΟΒΑΤΑΣ: Όχι, ποτέ.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εσείς τελικά με τη 17Ν, ακούσατε τί έχει κάνει;

Σ. ΠΡΟΒΑΤΑΣ: Τί εννοείτε αν άκουσα;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τί αποδίδει η πολιτεία στη 17Ν; Το ότι ο κ. Γιωτόπουλος είχε ψεύτικο όνομα, ψεύτικη ταυτότητα, ψεύτικο δίπλωμα οδήγησης, αυτό έχει κάποια σημασία για σας;

Σ. ΠΡΟΒΑΤΑΣ: Αυτό νομίζω ότι είναι η μεγαλύτερη ηλιθιότητα που πρέπει να έχει κάνει στη ζωή του ο κ. Γιωτόπουλος. Θέλω να πω ότι αν ήταν μέλος της 17Ν, αρχηγός της 17Ν κτλ., το να έχει ψεύτικη ταυτότητα, δεν τον προστάτευε απολύτως από τίποτα. Δεν ήταν καταζητούμενος σαν Αλέκος Γιωτόπουλος για να κρύβεται. Εγώ προσωπικά το θεωρώ αυτό ηλιθιότητα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πριν από 5 λεπτά είπατε ότι ζητούσαν Αλέκο Γιωτόπουλο στους συγγενείς του, δώθε, κείθε. Αν είχε αυτός το όνομα Αλέκος Γιωτόπουλος δε θα τον έβρισκαν εδώ και δυο χρόνια;

Σ. ΠΡΟΒΑΤΑΣ: Εγώ θεωρώ ότι τον Αλέκο Γιωτόπουλο τον είχαν εντοπίσει ήδη προ πολλού και δεν συλλαμβανόταν διότι ήταν στο μυαλό τους ο Αλέκος Γιωτόπουλος, δεν ξέρω για ποιους λόγους και μάλιστα όταν διαπίστωσαν ότι αυτός ο οποίος είναι Αλέκος Γιωτόπουλος εμφανίζεται ως Μιχάλης Οικονόμου βεβαιώθηκαν πλέον ότι είναι ο αρχηγός της 17Ν.

Ξέρουμε όλοι ότι έχουμε ακούσει για πολλούς αρχηγούς της 17Ν, τον Γιώργο Βότση, τον Περικλή Κοροβέση, τον Μαχαίρα. Πιστεύω ότι εάν ο Βότσης ας πούμε είχε την ατυχία όταν τον θεωρούσαν αρχηγό να σκάσει η βόμβα στα χέρια του Σάββα Ξηρού δεν ξέρω πού θα ήταν ο Γιώργος Βότσης σήμερα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε μάρτυς, τον Μιχάλη Ράπτη, ξέρετε ότι όταν έγραψαν γι αυτόν έκανε μήνυση εναντίον αυτού που έγραψε και τον καταδίκασε;

Σ. ΠΡΟΒΑΤΑΣ: Ναι, λοιπόν;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ο κ. Γιωτόπουλος ο οποίος εδέχθη είπατε την επίθεση των ΜΜΕ, γιατί δεν αντέδρασε όπως λέει ο νόμος;

Σ. ΠΡΟΒΑΤΑΣ: Δηλαδή όταν είχε συλληφθεί πλέον;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Βεβαίως. Είναι κατηγορούμενος για κακουργήματα.

Σ. ΠΡΟΒΑΤΑΣ: Δηλαδή κ. Εισαγγελεύ αν καταλαβαίνω σωστά, όποιος συλληφθεί και δεν κάνει μήνυση επειδή συνελήφθη άδικα, είναι ένοχος. Όσοι δεν κάνουν μήνυση είναι ένοχοι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Λάθος κάνετε. Εάν σας συκοφαντήσει κάποιος εσάς δεν θα αντιδράσετε έτσι;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Όσους αθωώσατε σε αυτά τα Δικαστήρια είχαν προηγουμένως κάνει μήνυση στο μηνυτή τους; Έχει ένα όριο αυτό το πράγμα, δε μπορεί να λέγεται αυτό το επιχείρημα. Ένας άνθρωπος με χίλιες κατηγορίες να κάνει μήνυση εναντίον ποίου;

Σ. ΠΡΟΒΑΤΑΣ: Ο κ. Γιωτόπουλος ήταν στη φυλακή...

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ακριβώς, πολύ περισσότερο. Οι συκοφάντες του να πάνε στη φυλακή.

Σ. ΠΡΟΒΑΤΑΣ: Τί να πω; Η λογικής σας υπερβαίνει τη δική μου λογική.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Η δική σας λογική με καταπλήσσει.

Σ. ΠΡΟΒΑΤΑΣ: Εγώ το θεωρώ αστείο επιχείρημα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ μη χαρακτηρίζετε έτσι. Πείτε το αβάσιμο επιχείρημα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εμένα μου κάνει κατάπληξη όλη αυτή η ιστορία.

Σ. ΠΡΟΒΑΤΑΣ: Ποια ιστορία; Δεν ξέρω.... Κύριε Πρόεδρε, έχω την υποψία ότι απευθύνεται σε μένα και το λέει. Ποια ιστορία ακριβώς;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο νοών νοείτο, τί να πω κι εγώ;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αναφέρομαι στη μαρτυρική σας κατάθεση.

Σ. ΠΡΟΒΑΤΑΣ: Δηλαδή;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αυτό που μαρτυράτε. Ό,τι μαρτυράτε. Το περιεχόμενη της μαρτυρικής σας καταθέσεως.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Όταν εμείς μιλάμε ότι οι μάρτυρες πιέστηκαν πολύ, τώρα έχετε αποδείξεις μπροστά σας, δεν ξέρουμε τί άλλο χρειάζεται να σας πούμε γι αυτό. Υπαινιγμοί σε ένα μάρτυρα, που αν μη τί άλλο, μιλά λογικά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όταν περνούσαν από δω οι μάρτυρες κατηγορίας, θυμάστε τί τραβούσαν. Τα μαρτύρια του Ιησού περνούσαν.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Δεν αφήναμε υπαινιγμούς για μάρτυρες, εμπεριστατωμένα μιλούσαμε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αναφέρομαι στο περιεχόμενο της καταθέσεώς σας, το οποίο θα κριθεί όπως πρέπει δικονομικά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Μαρκής έχει τον λόγο.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Σημείωσα μια φράση που χρησιμοποιήσατε, ότι όταν πέρσι το καλοκαίρι πήρε αυτή τη μορφή η δημοσιότητα αυτής της δίκης, είπατε ότι βριζόμουν προσωπικά από αυτή τη στάση του Τύπου.

Σ. ΠΡΟΒΑΤΑΣ: Ναι.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Και το συνδέσατε αυτό το πράγμα με την προσπάθεια να συνδεθεί με την αντιστασιακή δράση κάποιων ανθρώπων στο Παρίσι γενικά, μεταξύ των οποίων ήσασταν κι εσείς.

Ψυχολογικά εγώ προσπαθώ να σας κάνω ένα ψυχογράφημα, θα έλεγα για να εκτιμήσω και την κατάσταση σας. Θα πικραθείτε προσωπικά αν τελικά αποδειχθεί ότι και το Δικαστήριο δεχτεί ότι ο κ. Γιωτόπουλος είχε εμπλοκή με τη 17Ν; Να αποδειχθεί με τα κριτήρια του Δικαστηρίου όχι τα προσωπικά σας. Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό.

Σ. ΠΡΟΒΑΤΑΣ: Τα κριτήρια του Δικαστηρίου δεν μπορώ να τα ξέρω.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Εσάς ποτέ ενδεχομένως δεν θα σας πείσει τίποτα. Εγώ σας λέω αν τελικά το Δικαστήριο κάνει κάτι τέτοιο. Θα είναι μια πικρία δική σας, προσωπική για το ότι από αυτό το χώρο του Παρισίου, που με αυτές τις ιδέες αγωνίστηκε, αυτόν τον αγώνα κατέβαλλε, τελικά υπήρξε μια τέτοια παρεκτροπή;

Σ. ΠΡΟΒΑΤΑΣ: Εάν δεν πειστώ ο ίδιος ότι ο Γιωτόπουλος ήταν ένοχος, δεν πρόκειται να με κάνει να πιστέψω αυτό, οποιαδήποτε απόφαση Δικαστηρίου.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Καλώς. Δεν θέλω τίποτα άλλο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Γεωργαντόπουλος έχει τον λόγο.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι εξεπλάγητε από τον ανελέητο βομβαρδισμό του καλοκαιριού από τα ΜΜΕ.

Σ. ΠΡΟΒΑΤΑΣ: Δεν εξεπλάγην ακριβώς, δεν είπα αυτό. Είπα ότι αισθάνθηκα ότι υβριζόμουν προσωπικά.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πήγατε ως μάρτυρας να τα πείτε αυτά τότε στην ανάκριση και εσείς και οι άλλοι, ώστε το Συμβούλιο που παρέπεμψε τους κυρίους κατηγορούμενους ή τον κύριο κατηγορούμενο, να έχει κι αυτά υπόψη του. Θέλω να μπω στη λογική σας, γιατί έρχεστε σήμερα και λέτε δεν υπάρχει τίποτα. Μα πήγατε να τα πείτε, ώστε να τα ερευνήσουν κι αυτά;

Σ. ΠΡΟΒΑΤΑΣ: Όχι δεν πήγα, αλλά μια και αναφερθήκατε στο Συμβούλιο που τους παρέπεμψε, υπάρχουν δύο πράγματα τα οποία μου έχουν κάνει φοβερή εντύπωση.

Το ένα είναι που κατονομάζει τους τρεις τους είπα ότι τους γνωρίζω προσωπικά (Γιωτόπουλος, Ψαραδέλλης, Γιάννης Σερίφης) ότι είναι ιδρυτές της 17Ν και ότι την ίδρυσαν το 1973.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λέει το ίδιο το βούλευμα για το ’75.

Σ. ΠΡΟΒΑΤΑΣ: Εντάξει. Εγώ αυτά έχω διαβάσει στον Τύπο, αυτά λέω. Αν έχει διορθωθεί εντάξει δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Δεύτερον, στο ίδιο το βούλευμα υπάρχει αναφορά στην καταδίκη επί Χούντας του Θεολόγου Ψαραδέλλη. Λες και η καταδίκη επί Χούντας είναι επιβαρυντικό στοιχείο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ας περιοριστούμε εδώ. Ο παρών μάρτυς λέει: ακόμη και απόφαση δικαστική εγώ δεν πείθομαι.

Σ. ΠΡΟΒΑΤΑΣ: Όχι δεν είπα αυτό κ. Πρόεδρε. Είπα ότι εάν πειστώ ο ίδιος ότι?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ελάτε εδώ πάνω! Θέλετε να αλλάξουμε θέσεις να κάτσω εγώ εκεί κάτω και εσείς εδώ; Δεν έχετε εμπιστοσύνη στα Δικαστήρια της πατρίδας σας;

Σ. ΠΡΟΒΑΤΑΣ: Όχι. Κύριε Πρόεδρε εσείς θεωρείτε ότι είστε αλάνθαστος;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι.

Σ. ΠΡΟΒΑΤΑΣ: Εάν αποδειχθεί αντικειμενικά, εντάξει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εάν θεωρούσα ότι είμαι αλάνθαστος φυσικά θα ήμουν εκτός πραγματικότητας. Επίσης αν ήμουν τέλειος, θα ήμουν και πολύ βαρετός άνθρωπος. Δεν είμαι τέλειος. Αλλά να ξέρετε ότι εκείνο το οποίο δεν μπορεί κανένας να μου αμφισβητήσει είναι η εντιμότητά μου.

Σ. ΠΡΟΒΑΤΑΣ: Δεν αμφισβήτησα αυτό κ. Πρόεδρε. Ίσως δεν έγινα κατανοητός, να το διευκρινίσω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γίνατε.