Κόσμος
Τετάρτη, 09 Ιουλίου 2003 11:01

Ερωτηματικά για το εάν έπρεπε να χειρουργηθούν οι σιαμαίες

Ερωτηματικά για τα κίνητρα, αλλά και τη βιασύνη που επεδείχθη για την πραγματοποίηση της επέμβασης διαχωρισμού των Ιρανών σιαμαίων αδελφών, διατυπώνουν αρκετοί ειδικοί, μετά τον θάνατο της Λαντάν και της Λαλέχ Μπιτζανί.

«Υπάρχουν ορισμένες προβληματικές πλευρές σε αυτή την υπόθεση», υποστηρίζει ο δρ Ιαν Κέριντζ, αναπληρωτής καθηγητής Βιοηθικής στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ. «Ενα από αυτά τα προβλήματα ήταν η δήλωση ενός εκ των χειρουργών ότι αντμετώπισαν περισσότερες δυσκολίες από ότι περίμεναν. Για εμένα αυτό είναι ένα ανησυχητικό σημάδι», λέει ο δρ Κέριντζ, προσθέτοντας ότι οι χειρουργοί θα έπρεπε να πείσουν τα κορίτσια να περιμένουν για έναν χρόνο, να μιλήσουν με ανθρώπους που ήταν αντίθετοι με την επέμβαση ή που αισθάνονταν ότι επρόκειτο για μια εσφαλμένη κίνηση.

Ο άνθρωπος που είχε υιοθετήσει τις σιαμαίες αδελφές στο Ιράν, ο γιατρός Αλιρέζα Σαφάϊαν, έκλαιγε μάλιστα όταν έμαθε είχε αποφασιστεί να πραγματοποιηθεί η επέμβαση διαχωρισμού τους στη Σιγκαπούρη.

«Οταν τις πήγαν στη Σιγκαπούρη ήξερα ότι θα τις φέρουν πίσω νεκρές. Τις πήγαν εκεί και τις σκότωσαν», δήλωσε ο δρ Σαφάϊαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

«Σιαμαία βρέφη ενωμένα στο κεφάλι έχουμε μία περίπτωση σε κάθε δύο εκατομμύρια γεννήσεις. Επέμβαση διαχωρισμού ενηλίκων σιαμαίων δεν έχει επιχειρηθεί ποτέ», προσθέτει.

Ο δρ Κέϊθ Γκοχ, επικεφαλής της ομάδας των 28 γιατρών και 100 νοσηλευτών που πήραν μέρος στην επέμβαση, υπεραμύνθηκε πάντως της απόφασης να πραγματοποιηθεί η εγχείρηση.

«Πιστεύω ότι για όλους εμάς που πήραμε μέρος στηνμ επέμβαση, για όλους εκείνους που ήρθαν στη Σιγκαπούρη από όλα τα μέρη του κόσμου... ο χρόνος και η αφοσίωση είναι μια πειστική ένδειξη της πίστης μας ότι η απόφαση ήταν σωστή», τόνισε ο δρ Γκοχ.

Ο Μπεν Γκάρσον, διευθυντής της Νευροχειρουργικής Παιδιατρικής κλινικής στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς η Βαλτιμόρη, που μετέβη στη Σιγκαπούρη για την επέμβαση, τόνισε ότι «άξιζε να γίνει η επέμβαση, ακόμη κι αν αναγνωρίζουμε ότι οι πιθανότητες δεν ήταν μεγάλες. Πιστεύω ότι ήταν μία άξια ανθρωπιστική προσπάθεια», πρόσθεσε.

Ο νευροχειρουργός Μαντζτίντ Σαμίι, πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Νευροχειρουγικής στο Αννόβερο, που κατά το παρελθόν είχε αρνηθεί να κάνει την επέμβαση διαχωρισμού των Ιρανών σιαμαίων, εξέφρασε την έκπληξή του για το γεγονός ότι επιχειρήθηκε μιά τέτοια επέμβαση.

Ο δρ Σαμίι είχε απορρίψει αίτημα των σιαμαίων να υποβληθούν σε επέμβαση διαχωρισμού το 1988 μετά από εξετάσεις που κράτησαν ένα μήνα, καθώς είχε διαπστωθεί ότι ήταν πρακτικά μηδαμινές οι πιθανότητες επιτυχίας λόγω της κοινής κρανιακής αρτηρίας που είχαν οι δύο κοπέλλες.

Μέλη της ιρανικής κοινότητας στην Σιγκαπούρη δεν συμμεριζονται πάντως τα ερωτηματικά των ειδικών.

«Πιστεύω ότι οι γιατροί είχαν καθήκον να εκπληρώσουν την επιθυμία των σιαμαίων να διαχωριστούν», λέει ο Αλί Χομαγιουνί, Ιρανός φοιτητής της Νομικής που επισκέφτηκε τις σιαμαίες στο νοσοκομείο πριν την επέμβαση. «Ηταν καθήκον τους να κάνουν όσο δυνατόν καλύτερα τη δουλειά τους με δοδομένες τις συνθήκες», πρόσθεσε.

Μία από τις στενότερες φίλες των σιαμαίων, η Ζαχία Σιρασκάν δήλωσε στο BBC ότι οι 29χρονες Ιρανές ήταν γεμάτες αισιοδοξία για την έκβαση της επέμβασης. «Τις είδα πριν από την εγχείρηση και αστειεύονταν με όλο τον κόσμο. Σκέφτονταν το μέλλον τους», είπε η Ζαχία Σιρασκάν. Οι σιαμαίες αδελφές είχαν γνώση των κινδύνων της επέμβασης και είχαν δηλώσει «έτοιμες να αντιμετωπίσουν ακόμα και την πιθανότητα του θανάτου».