Κόσμος
Τετάρτη, 09 Ιουλίου 2003 13:04

Ιράκ και οικονομία μειώνουν τη δημοτικότητα του Τζωρτζ Μπους

Αισθητή μείωση υπέστη, μετά το τέλος του πολέμου στο Ιράκ, η δημοτικότηατ του Αμερικανού προέδρου Τζωρτζ Μπους μειώθηκε, εξ αιτίας των ανησυχιών της κοινής γνώμης των ΗΠΑ για την εξέλιξη της κατοχής στο Ιράκ και την οικονομική κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του Ινστιτούτου Pew.

Το ποσοστό των θετικών απόψεων μειώθηκε κατά 14 μονάδες μετά το τέλος του πολέμου για να φθάσει σήμερα στο 60%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Για το 62% των ερωτηθέντων, ο πρόεδρος Μπους δεν κάνει αρκετά ώστε να δοθεί νέα ώθηση στην οικονομία (έναντι ποσοστού 53% το Μάϊο). Το 70% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι ο αμερικανός πρόεδρος δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για τα αυξανόμενα προβλήματα στον τομέα της υγείας.

Την ώρα που οι αμερικανικές απώλειες πολλαπλασιάζονται στο Ιράκ, λιγότερο από το 1/4 των ερωτηθέντων (23%) κρίνει πολύ θετική την εξέλιξη της κατάστασης στο Ιράκ, ενώ το 21% εκτιμά ότι η στρατιωτική επιχείρηση δεν εξελίσσεται καθόλου καλά.

Στη διάρκεια του πολέμου, μόνο το 10% των ερωτηθέντων είχε αρνητική θέση για όσα συνέβαιναν στο Ιράκ. Ωστόσο, τα 2/3 των Αμερικανών (67%) εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έλαβαν τη σωστή απόφαση κηρύσσοντας τον πόλεμο κατά του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν (το ποσοστό ήταν 74% όταν ο Τζωρτζ Μπους δήλωσε τον τερματισμό του πολέμου την 1η Μαΐου).

Μεταξύ αυτών, το 88% των Ρεπουμπλικανών συνεχίζει να υποστηρίζει την απόφαση της κυβέρνησης Μπους να ξεκινήσει τον πόλεμο, έναντι 48% των Δημοκρατικών (59% στα μέσα Απριλίου).

Την ίδια ώρα το 76% των Ρεπουμπλικανών και το 60% των Δημοκρατικών στηρίζουν την προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών για την ανοικοδόμηση του Ιράκ και την εδραίωση εκεί σταθερής κυβέρνησης.

Η σφυγμομέτρηση έγινε σε εθνικό επίπεδο σε δείγμα 1.201 ενηλίκων με απόκλιση σφάλματος +/- 4,5%.