Κόσμος
Τετάρτη, 09 Ιουλίου 2003 13:57

Ιράκ : Διεθνές κέντρο επιτήρησης κατοχής δημιουργούν μη κυβερνητικές οργανώσεις

Τη δημιουργία διεθνούς κέντρου επιτήρησης της κατοχής, το οποίο θα ερευνά και θα καταγγέλει τις καταχρήσει των δυνάμεων του συνασπισμού υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσαν σήμερα εκπρόσωποι εκατοντάδων μη κυβερνητικών οργανώσεων, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βαγδάτη.

Το κέντρο αυτό, (International Occupation Watch Center), στην υπηρεσία του οποίου είναι οργανώσεις από τις πέντε ηπείρους, θα διενεργεί έρευνες κυρίως όσον αφορά τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς επίσης τους τρόπους και τις μεθόδους της ανοικοδόμησης.

«Θα διενεργούμε έρευνες και θα καταγγέλουμε τις καταχρήσεις των δυνάμεων του συνασπισμού», δήλωσε ο Τεντ Λιούϊς, ένας Καλιφορνέζος της οργάνωσης «Global Exchange», o oποίος έκανε λόγο για «αυθαίρετες συλλήψεις, παράνομες κατασχέσεις αγαθών, αμερικανικές αστυνομικές μεθόδους, μαζικές απολύσεις» εργαζομένων.

Το κέντρο αυτό ζητεί επίσης από τις δυνάμεις κατοχής να εγγυηθούν την ελάχιστη ασφάλεια και να παρέχουν βασικές υπηρεσίες στον πληθυσμό, πρόσθεσε.

Η Μεντέα Μπέντζαμιν, που εκπροσωπεί την οργάνωση «United for Peace», μέλη της οποίας είναι 600 μη κυβερντητικές οργανώσεις και αμερικανικές αντιπολεμικές οργανώσεις, έδωσε έμφαση στην έλλειψη διαφάνειας στην πολιτική διαδικασία αλλά και στην κατακύρωση των συμβολαίων για την ανοικοδόμηση.

«Η κυβέρνηση που θα ανακοινωθεί στα μέσα Ιουλίου, θα έχει επιλεγεί από το συνασπισμό σε μια εντελώς μυστική διαδικασία. Θα είναι μια κυβέρνηση μαριονέτα», είπε, ζητώντας μια εθνικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Η ίδια έλλειψη διαφάνειας περιβάλλει και τα συμβόλαια για την ανοικοδόμηση, από τα οποία αποκλείστηκαν ιρακινές εταιρείες ώστε αυτά να δοθούν σε εταιρίες προσκείμενες στην κυβέρνηση του Τζωρτζ Μπους, όπως η Bechtel», κατέληξε η Μπέντζαμιν.