Πολιτική
Τετάρτη, 09 Ιουλίου 2003 19:00

Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (09/07/2003) Μέρος 1/7

ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΙΟΥΛΙΟΥ 2003

ΔΙΚΗ 17Ν

ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΙΟΥΛΙΟΥ 2003

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΕΩΣ: 09:05

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

Α΄ ΜΕΡΟΣ

09:05 – 11:15

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλή σας ημέρα. Επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση που έχει διακοπεί.

ΑΡΧΙΦΥΛΑΚΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, ο κρατούμενος Σάββας Ξηρός δεν μπορεί να εισέλθει στην αίθουσα για λόγους υγείας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Για τον απόντα Σάββα Ξηρό να εκπροσωπηθεί από συνήγορο.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, όπως είναι γνωστό την ημέρα που ήρθε και κατέθεσε ο κ. Γιαννακούρης ως μάρτυρας από το γραφείο εξερευνήσεων της Δ/νσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. κατέθεσε στο Δικαστήριο μια έγχρωμη φωτογραφία η οποία φέρεται ότι δείχνει την ταυτοποίηση των δαχτυλικών αποτυπωμάτων του Τζωρτζάτου στο πηλίκιο που βρέθηκε στη γιάφκα με τα αρχικά «Γ – Σ›.

Όπως θα θυμάται το Δικαστήριό σας είχα ζητήσει ένα αντίγραφο έγχρωμης φωτογραφίας σαν αυτή που κατατέθηκε εδώ διότι για πρώτη φορά προσκομίστηκε μεσούσης της διαδικασίας τότε, προκειμένου να μπορέσω στο μέτρο του δυνατού να κάνω κι εγώ τη δική μου αντιπαραβολή.

Την πήρα και έχω να κάνω τη δήλωση που θα διαβάσω, αφού προηγούμενα οφείλω να διευκρινίσω το εξής στο Δικαστήριο: πληροφορήθηκα και από τα πρακτικά και από τον Τύπο ότι κάποια ημέρα που δεν ήμουν παρόν και νομίζω ότι δεν ήταν κανείς άλλος από την Υπεράσπιση του Τζωρτζάτου, ότι κάποιος άλλος μάρτυρας Υπεράσπισης άλλου κατηγορουμένου έκανε αναφορά στον θέμα των δαχτυλικών αποτυπωμάτων του Τζωρτζάτο.

Οφείλω να πω στο Δικαστήριο ότι είναι ανεξάρτητη η αναφορά αυτή, δεν τη γνωρίζω. Το θέμα της δήλωσης την οποία θα διαβάσω, είναι γνωστό στην Υπεράσπιση, το συζητούσα μέρες πριν με πολλούς συναδέλφους διότι με προβλημάτιζε είναι πολύ πιθανό να ακούστηκε, εξάλλου δεν έχω και κάτι κρυφό ως προς αυτά, αλλά η δεοντολογία μου επιβάλλει πάντα όταν έχω να πω κάτι, να το λέω πρώτα στο Δικαστήριο και μετά οπουδήποτε αλλού.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πολύ ορθά.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Η δήλωση:

«Σε συνέχεια της συζήτησης σχετικά με το φερόμενο ως ταυτοποιηθέν με το αντίστοιχο του δεξιού μου αντίχειρα λανθάνον δαχτυλικό αποτύπωμα που βρέθηκε στο υπ’ αριθμόν 572 Δ πειστήριο της έκθεσης αυτοψίας κατάσχεσης που αφορά τη γιάφκα της οδού Πάτμου 84, δηλαδή πηλίκιο θερινής στολής αστυνομικού που στο εσωτερικό του μέρος φέρει τα αρχικά «Γ – Σ›, θέτω υπόψη του Δικαστηρίου σας ότι στις 17/6/2003 παρέλαβα από το γραφείο εξερευνήσεων της Δ/νσης εγκληματολογικών ερευνών της ΕΛ.ΑΣ και δια χειρός του κ. Ιωάννη Γιαννακούρη, εξετασθέντος ως μάρτυρα κατά τη συνεδρίαση της 6ης και 9ης Ιουνίου 2003, έγχρωμη φωτογραφία αντίστοιχη εκείνης που κατατέθηκε από τον ανωτέρω, στο Δικαστήριό σας και για πρώτη φορά στη δικογραφία της 6/6/2003, στην οποία φέρονται εμφενόμενα εξ αριστερών του ευρεθέν στο ανωτέρω πειστήριο λανθάνον και δεξιόν το συγκριτικό σταθερό αποτύπωμα του δεξιού μου αντίχειρα που έχει ληφθεί από 19/7/2002 δελτίο δαχτυλοσκόπησής μου.

Από τη συγκριτική επισκόπηση του γνησίου συγκριτικού και του λανθάνοντος αποτυπώματος και την όλη επεξεργασία των φωτογραφιών, ιδίως στα υποδεικνυόμενα ως σημεία ταύτισης, προκύπτουν οι ακόλουθες επισημάνσεις, που είναι ορατές είτε δια γυμνού οφθαλμού, είτε πολύ περισσότερο με τη χρήση συνήθους μεγενθυτικού φακού.

1. Το σημείο 1 του συγκριτικού αποτυπώματος φέρεται να είναι πύκνωμα κλειστό «Δ› ενώ το αντίστοιχο σημείο του λανθάνοντος φέρεται ως απλή στιγμή κουκίδα.

Το σημείο 2 του συγκριτικού αποτυπώματος φέρεται να είναι αρχομένη γραμμή, ενώ το αντίστοιχο σημείο του λανθάνοντος φέρεται ως μέση γραμμή.

Το σημείο 3 του συγκριτικού αποτυπώματος φέρεται να είναι αρχομένη γραμμή, ενώ το αντίστοιχο σημείο του λανθάνοντος φέρεται ως μέση γραμμή.

Το σημείο 4 του συγκριτικού αποτυπώματος φέρεται να είναι αρχομένη παχιά γραμμή με δύο εκατέρωθεν παράλληλες, ενώ το αντίστοιχο σημείο του λανθάνοντος φέρεται ως περίκλειστος κύκλος, ενώ η απόσταση αυτής από την παράλληλη αυτής προς αριστερά, είναι υπερδιπλάσια εκείνης του συγκριτικού.

Το σημείο 5 του συγκριτικού αποτυπώματος φέρεται να είναι αρχομένη γραμμή, ενώ το αντίστοιχο σημείο του λανθάνοντος φέρεται ως μέση γραμμή.

Το σημείο του συγκριτικού αποτυπώματος φέρεται να είναι κενό μεταξύ δύο γραμμών, ενώ το αντίστοιχο σημείο του λανθάνοντος –το οποίο κατά την κρίση μας στερείται της απαιτούμενης προς ταυτοποίηση ευκρίνειας- φέρεται ως συμπαγή γραμμή ή διακλάδωση γραμμών.

Το σημείο 7 του συγκριτικού αποτυπώματος φέρεται να είναι περίκλειστος κύκλος, ενώ το αντίστοιχο σημείο του λανθάνοντος στερείται καταφανώς της απαιτούμενης προς ταυτοποίηση ευκρίνειας.

Το σημείο 8 του συγκριτικού αποτυπώματος φέρεται να είναι αρχομένη γραμμή με άνω παράλληλη γραμμή, ενώ το αντίστοιχο σημείο του λανθάνοντος φέρεται ως να είναι αρχομένη γραμμή με άνω τέμνουσα γραμμή.

Το σημείο 9 του συγκριτικού αποτυπώματος φέρεται να ταυτίζεται με το αντίστοιχο του λανθάνοντος.

Το σημείο 10 του συγκριτικού αποτυπώματος φέρεται να είναι αρχομένη γραμμή, ενώ το αντίστοιχο σημείο του λανθάνοντος φέρεται να είναι υπολείμματα γραμμών.

Το σημείο 11 του συγκριτικού αποτυπώματος φέρεται να είναι δίκρανο προς τα κάτω, ενώ το αντίστοιχο σημείο του λανθάνοντος στερείται καταφανώς της απαιτούμενης προς ταυτοποίηση ευκρίνειας.

Το σημείο 12 του συγκριτικού αποτυπώματος φέρεται να είναι αρχομένη γραμμή, ενώ το αντίστοιχο σημείο του λανθάνοντος φέρεται να είναι πύκνωμα κλειστό Δ.

Το σημείο 13 του συγκριτικού αποτυπώματος φέρεται να είναι μεταβολή γραμμών, ενώ το αντίστοιχο σημείο του λανθάνοντος στερείται καταφανώς της απαιτούμενης προς ταυτοποίηση ευκρίνειας.

Το σημείο 14 του συγκριτικού αποτυπώματος φέρεται να είναι αρχομένη παχιά γραμμή με δύο εκατέρωθεν παράλληλες, ενώ το αντίστοιχο σημείο του λανθάνοντος φέρεται ως αρχομένη γραμμή με άνω τέμνουσα γραμμή, ενώ η απόσταση αυτής από την παράλληλη αυτής προς τα κάτω, είναι υποδιπλασία εκείνης του συγκριτικού.

Το σημείο 15 του συγκριτικού αποτυπώματος φέρεται να είναι δίκρανο προς τα άνω, ενώ το αντίστοιχο σημείο του λανθάνοντος στερείται καταφανώς της απαιτούμενης προς ταυτοποίηση ευκρίνειας.

Η χρησιμοποιούμενη ορολογία του τύπου των ανωτέρω σημείων, έχει ληφθεί από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Πίτου υποστράτηγου Χωροφυλακής εν αποστρατεία με τίτλο «Ιχνολογία, προς χρήση των ανακριτικών υπαλλήλων και νομικών›, σελ. 118 συνημμένη υπ’ αριθμόν 1.

Μεταξύ των φερομένων ως ομολόγων σημείων δεν συμπεριλαμβάνονται βασικά και ανεπανάληπτα σημεία μοναδικότητας των αποτυπωμάτων, όπως είναι το κέντρο, το «Δ› και άλλα χαρακτηριστικά σημεία.

2. Γενικό συμπέρασμα επί συνόλου 15 φερομένων ως ομολόγων σημείων:

Τα 4 στερούνται της απαιτούμενης προς ταυτοποίηση ευκρίνειας (τα σημεία 7, 11, 13, 15), ένα ταυτίζεται (το σημείο 9) και τα υπόλοιπα δεν ταυτίζονται.

Από την όλη εξέλιξη του θέματος των αποτυπωμάτων μου, γεννάται το εξής ερώτημα: γιατί η προαναφερόμενη φωτογραφία έγχρωμη, αν και φέρεται ότι αποτέλεσε τον πίνακα της γενόμενης ταυτοποίησης και υπήρχε στον ηλεκτρονικό υπολογιστή των εργαστηρίων του Τμήματος εξερευνήσεων της ΕΛ.ΑΣ. δεν χειρίστηκε πριν από τη λήξη της ανάκρισης στη δικογραφία, ούτε μου δόθηκε νωρίτερα, έστω και μετά την έναρξη της δίκης παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις μου (7/4 και 8/5/2003), αλλά επιλέχθηκε να παρουσιαστεί από τον κ. Γιαννακούρη κατά την εξέτασή του ως μάρτυρα και αφού είχε εγερθεί σωρεία αμφιβολιών σχετικά με την ορθότητα της ταυτοποίησης. Μήπως το αποτέλεσμα της παραπάνω επισκόπησης απαντά στο ερώτημα;

3. Από τις σημειώσεις του κ. Γιαννακούρη επί της δοθείσης σε εμένα φωτογραφίας (συνημμένου 2 στη δήλωση), προκύπτουν τα ακόλουθα ενδιαφέροντα:

Α. Η σημείωση 1 κάνει λόγο για αντιστοίχηση του λανθάνοντος με το αντίστοιχο αποτύπωμά μου στο δαχτυλοσκοπικό δελτίο της 19/7/2002. Κατά συνέπεια πέραν του δαχτυλοσκοπικού μου δελτίου που συντάχθηκε στις 18/7/2002 του οποίου αντίγραφο έχω από τη δικογραφία (βλέπε συνημμένο 3), υφίσταται και δεύτερο δαχτυλοσκοπικό δελτίο μου συνταχθέν την επόμενη μέρα 19/7/2002. Συνεπώς η δήλωσή μου στος 11/6/2003 στο ακροατήριο επ’ ευκαιρία σχετικού θέματος που ανέκυψε ότι έδωσα δύο φορές δαχτυλικά αποτυπώματα, τόσο την ημέρα σύλληψής μου 18/7 όσο και την επομένη 19/7/2002, αποδεικνύεται αληθής.

Β. Στη δεύτερη σημείωση γίνεται λόγος για δαχτυλοσκοπικό δελτίο μου τις 15/5/1993, το οποίο αντιστοιχούμενο με το λανθάνον, αποδίδει 17 σημεία απόλυτης ταύτισης. Γεννώνται τα ακόλουθα ερωτήματα:

1. Ποια εκδοχή της ΕΛ.ΑΣ. είναι αληθής ότι δεν ήμουν προσεσημασμένος όπως βεβαιώνει το σχετικό δελτίο εγκληματικότητάς μου (υπ’ αριθμ. Πρωτοκόλλου 1738798/18-7-2002 (συνημμένο 4) ή ότι υπάρχει στα χέρια της δελτίο δαχτυλοσκόπησής μου από τις 15/5/1993 χωρίς μάλιστα αυτό να ανακοινώνεται επίσημα. Ποιες σκέψεις μπορεί να γεννήσει η τελευταία αυτή εκδοχή, ενόψει της δυνατότητας μεταφοράς των αποτυπωμάτων, χωρίς δυνατότητα διασταύρωσης της μεταφοράς, όπως πλέον υποστηρίζει και η καθηγήτρια της ιατροδικαστικής γενετικής στο Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης κα Έρσι Αμπατζή – Καλφόγλου (βλέπε δημοσίευμα εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ› 21/6/2003 συνημμένο 5).

2. Πως είναι δυνατόν η ταύτιση του αυτού λανθάνοντος με 2 διαφορετικά συγκριτικά αποτυπώματα άλλου, να δίνει άλλο αριθμό ομολόγων σημείων ως προς το 1.17 και άλλο ως προς το Α. 17. Πως δικαιολογείται αυτή η διαφορά των δύο γνήσιων συγκριτικών μου αποτυπωμάτων ενόψει της αρχής του αναλλοίωτου στην οποία στηρίζεται ο επιστημονικός χαρακτήρας και η αποδεικτική ισχύς της δαχτυλοσκοπικής.

3. Γιατί αφού στο προηγούμενο αποτύπωμά μου φέρεται ότι υπάρχουν περισσότερα σημεία ταύτισης (17 αντί για 15) δεν προσκομίζεται εκείνη η ταυτοποίηση αλλά η περιέχουσα λιγότερα σημεία ταύτισης; Μου κάνει χάρη η Αστυνομία ή μήπως με προειδοποιεί ότι αν αμφισβητήσω την παρούσα ταυτοποίηση θα εμφανίσει την επόμενη που θα είναι χειρότερη για εμένα; Είναι αυτή συμπεριφορά παραδεκτή δικονομικά και εντασσόμενη στην αρχή της δίκαιης δίκης και στην επιταγή του άρθρου 6 παρ. 3β της ΕΣΔΑ και όλες τις άλλες που προβλέπουν στην ανεμπόδιστη άσκηση των υπερασπιστικών μου δικαιωμάτων;

4. Αιτήματα:

Επειδή μετά τα προαναφερόμενα είναι καταφανές ότι για τη διάγνωση της ορθότητας της φερομένης ταυτοποίησης του ευρισκομένου στο πηλίκιο λανθάνοντος αποτυπώματος με το δικό μου, απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις επιστήμης, ενώ εγείρονται ζωηρές και βάσιμες αμφιβολίες ως προς την ορθότητα της γενομένης ταυτοποίησης, ενόψει της έλλειψης ευκρίνειας του λανθάνοντος αποτυπώματος και την όλη συμπεριφορά της Αστυνομίας και επειδή διαφορετικά καθίσταται ανέφικτος ο τεχνικός έλεγχος του άνω πειστηρίου και κατ’ επέκταση η άσκηση των έπ’ αυτού υπερασπιστικών μου δικαιωμάτων την οποία άλλωστε έχω στερηθεί και στην προδικασία παρ’ ότι τη ζήτησα επανειλημμένα όπως προκύπτει τόσο από το 8/11/2002 υπόμνημά μου κατά το πέρας της ανάκρισης, όσο και από το 9/12/2002 υπόμνημά μου προς το Συμβούλιο Εφετών και επιφυλασσόμενος κάθε νόμιμου δικαιώματός μου:

1. Ζητώ τη διενέργεια δικαστικής πραγματογνωμοσύνης κατά άρθρα 183 επόμενα Κ.Ποιν.Δ. με αίτημα την πιστοποίηση της ταυτότητας των ανωτέρω αποτυπωμάτων, επιφυλασσόμενος σε διορισμό τεχνικού συμβούλου.

2. Ζητώ να κληθεί ως μάρτυρας στο ακροατήριο η Καθηγήτρια της ιατροδικαστικής γενετικής στο Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης Έρσης Αμπατζή – Καλφόγλου.

Παρακαλώ για την κατ’ άρθρο 141 παρ. 2 καταχώρηση της παρούσας στα πρακτικά της συνεδρίασης.

Την καταθέτω και φέρνω αντίγραφα για τον κ. Εισαγγελέα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βεβαίως να τεθεί υπόψη του κ. Εισαγγελέως να πάρει θέση και η Πολιτική Αγωγή βέβαια όσο μπορούμε πιο σύντομα γιατί τελειώνει η διαδικασία.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να διαβάσουμε τα έγγραφα του κ. Κωστάρη και μετά να ξέρουμε για τι πράγμα συζητάμε.

Στο σημείο αυτό αναγιγνώσκεται:

1. Έγγραφο αίτησης πελάτη για έκδοση της Creta Bank 27/1/97

2. Ταμειακή κατάσταση κεντρικού Αδελφοί Βεργέτη

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Αν μου επιτρέπετε κ. Πρόεδρε, αυτά είναι έγγραφα επί των οποίων θα σας πει η κα Μουσούρη της εταιρείας Βεργέτη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Οπότε να ρωτήσετε αν θέλετε εσείς κάτι άλλο.

κ. ΣΙΔΕΡΗΣ: Έχει ερωτηθεί ο μάρτυρας εδώ, έχει απαντήσει και έχει πει ορισμένα στοιχεία σχετικά με τα έγγραφα αυτά. Να τα διευκρινίσει και αν είναι να έρθει η κα Μουσούρη, ίσως θα πρέπει να έρθει κατά αντιπαράσταση. Να διευκρινιστούν αυτά τα πράγματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βέβαια.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Ίσως είναι χρήσιμο να είναι παρόν και ο κ. Μαλτζάρκος και η κα Μουσούρη, ώστε κατά αντιπαράσταση να βεβαιωθεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πρώτα να εξετάσουμε την κα Μουσούρη.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Ας έρθει η κα Μουσούρη και ας είναι και ο κ. Μαλτζάρκος.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Πριν τελειώσει ο μάρτυρας για να είναι ολοκληρωμένη η εικόνα και να μην μεταβάλλεται η σειρά. Ήθελα μόνο να του κάνω δύο διευκρινιστικές ερωτήσεις έτσι ώστε να ακούσει και η Υπεράσπιση και να μην επανερχόμαστε.

Ξέρω από την πρακτική της Εθνικής Τράπεζας τουλάχιστον ότι υπάρχουν πάρα πολλά υποκαταστήματα, κατάστημα Α, κατάστημα Β, 1ης κατηγορίας, 2ης κατηγορίας, 3ης κατηγορίας ανάλογα και με τον τζίρο. Αυτό το κατάστημα για το οποίο μιλάμε –επανερχόμαστε στην εποχή του 1997- μπορείτε να μου πείτε από άποψη τζίρου ήταν από εκείνα που ήταν 1ης κατηγορίας, 2ης κατηγορίας ή 3ης κατηγορίας;

Χ. ΜΑΛΤΖΑΡΚΟΣ: Υπήρχαν 5 κατηγορίες. Ήταν στην 3η κατηγορία.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Για να καταλάβω, τοπικά είναι πριν φτάσουμε στην αλυσίδα όπως τη λέμε, στο τέρμα Πατησίων ή είναι μετά το τέρμα Πατησίων;

Χ. ΜΑΛΤΖΑΡΚΟΣ: Είναι όπως πάμε για το τέρμα Πατησίων 200 μ. μετά τη Γαλατσίου. Ανάμεσα από Γαλατσίου και Λασκαράτου.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε δεν θέλω τίποτα άλλο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Γεωργαντόπουλος έχει τον λόγο.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε μάρτυς, χτες το μεσημέρι είχαμε σταματήσει την κατάθεσή σας σε ένα σημείο που αφορούσε ένα έγγραφο 28/5/97 που αφορούσε μια εισαγωγή και είχε λεχθεί από εσάς ότι από το έγγραφο εκείνο, δεν φαίνεται ο αριθμός πράξης αλλά κατά τους υπολογισμούς σας, πρέπει να έγινε η πράξη το μεσημέρι, επειδή είχε πάνω τιμή fixing και το προσδιορίσατε στο περίπου ότι αυτές οι τιμές fixing γίνονται στις 2 η ώρα το μεσημέρι.

Χ. ΜΑΛΤΖΑΡΚΟΣ: Περίπου.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επίσης είχατε πει ότι μπορεί όμως να πάρει -όχι το συγκεκριμένο γενικά- ένα τέτοιο έγγραφο ο ενδιαφερόμενος την άλλη μέρα. Μπορεί όμως και την ίδια μέρα, δηλαδή 14:15 με 14:30 ή και το πολύ με 15:00 η ώρα. Έτσι έχω σημειώσει ότι είπατε χτες. Είναι έτσι;

Χ. ΜΑΛΤΖΑΡΚΟΣ: Ακριβώς.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε αυτό το έγγραφο υπάρχει;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν το βλέπω εδώ.

Χ. ΜΑΛΤΖΑΡΚΟΣ: Μια διευκρίνιση. Είπα λόγω ποσού ότι πρέπει να είναι fixing.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ελέχθη από τον κ. κατηγορούμενο ότι έχει πάνω τιμή fixing και ήθελα να δείτε το έγγραφο αυτό, που αφορά μια εισαγωγή κάποιων εκατομμυρίων.

Χ. ΜΑΛΤΖΑΡΚΟΣ: Στο έγγραφο αυτό δεν γράφει τιμή fixing αλλά δεν είναι δυνατό ένας πελάτης σαν τον κ. Βεργέτη να μην έχει πάρει τιμή fixing για ένα τόσο μεγάλο ποσό. Συνήθως τα ποσά fixing ήταν πάνω από 20 χιλιάδες δολάρια.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν έχει κατατεθεί από εσάς «επειδή έχει τιμή fixing που ορίζεται στις 14:00 το μεσημέρι› καταλήγετε ότι πρέπει να είναι μεσημεριανή η ώρα. Έχει τιμή fixing;

Χ. ΜΑΛΤΖΑΡΚΟΣ: Σας λέω ότι δεν δείχνει αν είναι fixing η τιμή, αλλά πιστεύω ότι ο αριθμός πράξης είναι 324 που σημαίνει ότι είναι πολύ αργά.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επομένως λόγω του αριθμού της πράξης.

Χ. ΜΑΛΤΖΑΡΚΟΣ: Και το ότι είναι fixing που το fixing έβγαινε γύρω στις 14:00. Ποτέ δεν έβγαινε πιο μπροστά.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ ήθελα να ξεκαθαρίσω το εξής: εάν το συγκεκριμένο έγγραφο έχει πάνω κάποια ένδειξη περί της τιμής fixing, ώστε να το προσδιορίσουμε χρονικά όπως καταθέσατε στις 14:00 και μετά.

Χ. ΜΑΛΤΖΑΡΚΟΣ: Ένδειξη δεν έχει.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επομένως το ότι πρέπει να είναι μεσημέρι διευκρινίζεται από τον αριθμό της πράξης.

Χ. ΜΑΛΤΖΑΡΚΟΣ: Και από τον αριθμό της πράξης, αλλά και το ότι είναι μεγάλο ποσό που είναι σίγουρο ότι έχει τιμή fixing πάνω.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω κάτι άλλο επί του παρόντος κ. Πρόεδρε να ρωτήσω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό είναι ένα έγγραφο της τράπεζας: «Αίτηση πελάτου για έκδοση› την οποία υπογράφει ο πελάτης, εδώ νομίζω ότι είναι η υπογραφή του κ. Κωστάρη;

Χ. ΜΑΛΤΖΑΡΚΟΣ: Οχι.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχουμε λοιπόν υπογραφή πελάτη που ζητά να ενεργήσετε την παρακάτω εντολή, σας απαλλάσσει δε από κάθε ευθύνη κτλ. Δικαιούχος HITACHI POWER TOOLS, Netherlands, The Bank of Tokyo είναι η τράπεζα του δικαιούχου, εντολέας BERGETIS BROS. Διεύθυνση: 11ο χλμ. Εθνικής οδού, με χρέωση τάδε λογαριασμού. Ο αριθμός τάδε και βάζει rate 162...

Χ. ΜΑΛΤΖΑΡΚΟΣ: Όχι, το 160 είναι, αυτό που είναι μηχανογραφημένο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μετά γράφει με το χέρι 162 .....

Χ. ΜΑΛΤΖΑΡΚΟΣ: Το μηχανογραφικό ισχύει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και αντίτιμο 6 εκατομμύρια και κάτι. Αυτή η συναλλαγή ποια μέρα έγινε; Αυτό μ’ ενδιαφέρει, πότε δηλαδή αγοράστηκε αυτό το συνάλλαγμα και απεστάλη. Ημερομηνία 28/5/97 λέει εδώ πέρα, αριθμός εντολής επιταγής, ανταποκριτής, βάζει εκεί έναν αριθμό κωδικό και ημερομηνία 28/5/97. Valeur:2/6. Στις 2/6 η αξία.

Χ. ΜΑΛΤΖΑΡΚΟΣ: Λογικά Παρασκευή ήταν, δυο μέρες είναι το valeur.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το rate δηλαδή που δώσατε είναι το valeur, ή είναι χρέωση του λογαριασμού;

Χ. ΜΑΛΤΖΑΡΚΟΣ: Όχι, η χρέωση του λογαριασμού είχε γίνει με το γνήσιο παραστατικό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η χρέωση του λογαριασμού του κ. Βεργέτη είναι αναληπτήριο συναλλάγματος, με πληρωμή ξένου νομίσματος και έχει κωδικό –valeur δεν βάζει εδώ πέρα.

Χ. ΜΑΛΤΖΑΡΚΟΣ: Είναι αυθημερόν η χρέωση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: 28/5 γράφει εδώ.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Στις 28/5 τις πρώτες απογευματινές ώρες είναι η δολοφονία του Περατικού.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί ώρα είναι;

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Τέσσερις παρά, στον Πειραιά.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε ας πει καθαρά η πλευρά εκείνη τί ακριβώς θέλει, τί λέει συγκεκριμένα, να ακούσουμε κι εμείς.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Λέω ότι στις 28 του μηνός, μετά τις 14:30 ο Κωστάρης ευρίσκετο στην οδό Πατησίων, στο Κατάστημα της τράπεζας γι αυτή την συναλλαγή. Έχει αριθμό πράξεως απ’ ότι είδατε....

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Και δεν ήταν στον Πειραιά...

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Τον θέλετε εσείς στον Πειραιά κατά το κατηγορητήριο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Υπογραφή όμως εδώ πέρα για την αίτηση δεν φαίνεται. Υπάρχει εξουσιοδότηση;

Χ. ΜΑΛΤΖΑΡΚΟΣ: Κοιτάξτε, τα παραστατικά αυτά δεν τα έχω δει, δεν μπορώ να σας πω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Την εξουσιοδότηση δεν την έχετε; Δεν είναι μαζί;

Χ. ΜΑΛΤΖΑΡΚΟΣ: Αυτά τα παραστατικά τα έφερε από τον κ. Βεργέτη, δεν είναι της τράπεζας.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Αυτά τα έφερε η επιχείρηση.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε μάρτυρα εκείνη την ημέρα πόσες συναλλαγές έγιναν;

Χ. ΜΑΛΤΖΑΡΚΟΣ: Δεν μπορώ να το ξέρω εάν δεν έχω τα παραστατικά.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτού του είδους η συναλλαγή είναι μέσα στο ωράριο λειτουργίας ή είναι από εκείνες που μπορεί να γίνουν και μετά τις 14:00;

Χ. ΜΑΛΤΖΑΡΚΟΣ: Είναι από εκείνες που μπορεί να γίνουν και μετά τις 14:00 αλλά είναι συναλλαγές που υπάρχουν τα έγγραφα ήδη μέσα στην τράπεζα και περιμένουμε την κατάλληλη στιγμή.... τώρα τα παραστατικά αν τα πήρε την ίδια μέρα ή ήρθε να τα πάρει ή δεν τα πήρε, αυτό δεν μπορώ να το ξέρω. Αλλά δεν απαιτείται η παρουσία εκείνη τη στιγμή. Αν η εταιρεία επείγετο εκείνη την ημέρα να πάρει τα χαρτιά για να μπορέσει να πάρει το εμπόρευμα, μπορεί να ήρθε την ίδια μέρα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ο κ. Κωστάρης έρχεται στις 28/5 στην τράπεζα και για λογαριασμό του κ. Βεργέτη, τί ακριβώς κάνει;

Χ. ΜΑΛΤΖΑΡΚΟΣ: Δεν μπορώ να βεβαιώσω ότι ήρθε ο κ. Κωστάρης.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μπορεί να είναι κάποιος άλλος πλην του κ. Κωστάρη;

Χ. ΜΑΛΤΖΑΡΚΟΣ: Ερχόταν ο κ. Κωστάρης από την εταιρεία.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ρωτώ, μπορεί να ήταν άλλος πλην του κ. Κωστάρη;

Χ. ΜΑΛΤΖΑΡΚΟΣ: Μπορεί.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πώς μπορεί να είναι άλλος πλην του κ. Κωστάρη;

Χ. ΜΑΛΤΖΑΡΚΟΣ: Μπορεί να είναι και ο ίδιος ο κ. Βεργέτης.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: ¶λλος πλην του κ. Βεργέτη και του κ. Κωστάρη;

Χ. ΜΑΛΤΖΑΡΚΟΣ: Αυτοί έρχονταν στην τράπεζα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: ¶λλος μπορεί να είναι, αν έχει κάποια δουλειά, κάποιο έκτακτο;

Χ. ΜΑΛΤΖΑΡΚΟΣ: Και άλλος μπορεί να είναι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ρωτώ και πάλι, τί ακριβώς κάνει την ημέρα εκείνη στο Κατάστημα της Κρήτης;

Χ. ΜΑΛΤΖΑΡΚΟΣ: Φέρνει τα αντίστοιχα χαρτιά που θέλει η τράπεζα, ορισμένα έγγραφα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τί ζητά από την τράπεζα;

Χ. ΜΑΛΤΖΑΡΚΟΣ: Ζητά την έκδοση μιας επιταγής.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μια επιταγή τραπεζική τί ποσού;

Χ. ΜΑΛΤΖΑΡΚΟΣ: Αυτό το ποσό που ζητά, όσο είναι η εισαγωγή που θέλει να πληρώσει.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ποιον να πληρώσει;

Χ. ΜΑΛΤΖΑΡΚΟΣ: Τον οίκο στο εξωτερικό.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Να στείλει την επιταγή στο εξωτερικό.

Χ. ΜΑΛΤΖΑΡΚΟΣ: Ή την εντολή.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Την ημέρα εκείνη πράγματι εκδίδει η τράπεζα την επιταγή;

Χ. ΜΑΛΤΖΑΡΚΟΣ: Εκδίδει η τράπεζα την επιταγή.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Και πράγματι τη στέλνει εκείνη την ημέρα στο εξωτερικό;

Χ. ΜΑΛΤΖΑΡΚΟΣ: Η τράπεζα τη στέλνει με άλλη διαδικασία.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πώς μπορείτε να πείτε ότι την ημέρα εκείνη, αυτή τη δουλειά την έκανε ο κ. Κωστάρης;

Χ. ΜΑΛΤΖΑΡΚΟΣ: Δε μπορώ να το πω.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Υπάρχει κάποιο σημείο, κάποια απόδειξη, κάποια ένδειξη ότι ο κ. Κωστάρης την ημέρα εκείνη ήρθε γι αυτή τη δουλειά;

Χ. ΜΑΛΤΖΑΡΚΟΣ: Όχι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Το ποσό αυτό είναι μικρό, μεγάλο, τί είναι;

Χ. ΜΑΛΤΖΑΡΚΟΣ: Μεγάλο.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Συνδέεται και με άλλα πράγματα; Αντιλαμβάνεστε τί εννοώ.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Δεν αντιλαμβάνεται η Υπεράσπιση κ. Εισαγγελεύ. Όχι ερωτήσεις με υπονοούμενα σας παρακαλώ.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εννοώ άλλα πράγματα τα οποία είναι γνωστά στην καθημερινή ζωή και στις συναλλαγές των καλών πελατών με τις τράπεζες. ¶λλο να έρθει ο κ. Βεργέτης γι αυτή τη δουλειά και άλλο να έρθει ο υπάλληλος.

Χ. ΜΑΛΤΖΑΡΚΟΣ: Αυτές οι πράξεις γίνονται από το εμπορικό ή το τμήμα χορηγήσεων, δεν έχουν σχέση με την ουρά στα ταμεία. Μπορείς να αφήσει τα παραστατικά, την πρακτική αυτή που είπατε και να γυρίσεις το μεσημέρι να πάρεις τα αντίγραφα ή την άλλη μέρα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μπορεί και την άλλη μέρα.

Χ. ΜΑΛΤΖΑΡΚΟΣ: Βεβαίως.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Συμπέρασμα: Και μπορούσε να μείνει ο κ. Κωστάρης, ο κ. Βεργέτης ή κάποιος άλλος και μπορούσε να μπει ο κ. Κωστάρης, να αφήσει τα χαρτιά και να τα πάρει την άλλη μέρα, και όλα αυτά. Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ένα άλλο: Ας πούμε ότι ήρθε κάποιος με ένα τέτοιο χαρτί, με μία αίτηση και στις 14:00 έρχεται η τιμή fixing. Του τη σημειώνετε, βγάζει το παραστατικό, νομίζω είναι ειδικό ταμείο συναλλαγών αυτό φαντάζομαι, δεν πάμε στον teller, πάμε σε ειδικό ταμείο συναλλαγών. Πόση ώρα θα κάνουμε να χαζέψουμε στην τράπεζα για όλη αυτή τη διαδικασία;

Χ. ΜΑΛΤΖΑΡΚΟΣ: Δεν είχαμε τότε όλοι PC στα γραφεία μας, ήταν μόνο τα ταμεία και ένα του λογιστηρίου. Ήταν τρία τερματικά. Η δουλειά όλη έβγαινε από αυτά τα τρία τερματικά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ωραία, στο λογιστήριο....

Χ. ΜΑΛΤΖΑΡΚΟΣ: Στο λογιστήριο όταν ήταν πράξεις που ήταν ημερολογιακές. Οι πράξεις αυτές κρατάνε λιγότερο από 2’.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν λοιπόν ήρθε η τιμή fixing στις 14:00, στις 14:02 εγώ μπορώ να έχω φύγει εάν η τράπεζα είναι ευνοϊκή απέναντί μου. Ή όχι;

Χ. ΜΑΛΤΖΑΡΚΟΣ: Μπορεί.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Αυτά τα έντυπα πού βρίσκονται;

Χ. ΜΑΛΤΖΑΡΚΟΣ: Στο αρχείο της τράπεζας.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Όχι τα συγκεκριμένα. Δηλαδή ο κ. Βεργέτης ήθελε να κάνει αυτή τη συναλλαγή, δηλαδή να αγοράσει συνάλλαγμα, αυτή είναι η ιστορία; Τί ανιπροσωπεύει αυτή η συναλλαγή;

Χ. ΜΑΛΤΖΑΡΚΟΣ: Είναι μια πληρωμή σε οίκο του εξωτερικού.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Δηλαδή αγόρασε συνάλλαγμα για να γίνει μία πληρωμή σε οίκο του εξωτερικού. Συνεπώς, πρέπει να κατεβλήθη ένα ποσό σε δραχμές προκειμένου το ισότιμο σε συνάλλαγμα να αποσταλεί σε οίκο του εξωτερικού.

Χ. ΜΑΛΤΖΑΡΚΟΣ: Η συγκεκριμένη πράξη έχει γίνει με χρέωση του λογαριασμού συναλλάγματος που υπήρχε.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Στο αρχείο της τράπεζας, θα υπάρχει αν ήρθε εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος της εταιρείας ΒΕΡΓΕΤΗ για να χρεωθεί ο λογαριασμός και να σταλεί το έμβασμα αυτό στον πελάτη σε συνάλλαγμα, δεν έπρεπε να έχει μία εξουσιοδότηση;

Χ. ΜΑΛΤΖΑΡΚΟΣ: Λογικά ναι.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Ή πρέπει να ήρθε ο νόμιμος εκπρόσωπους που εδέσμευε την εταιρεία για να χρεωθεί ο λογαριασμός της, ή έπρεπε να έρθει εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος.

Χ. ΜΑΛΤΖΑΡΚΟΣ: Ή έχει έρθει ο νόμιμος εκπρόσωπος ή έχει έρθει κάποιος με εξουσιοδότηση.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Συνεπώς, εάν ρίξετε μία ματιά στο αρχείο σας θα βρείτε ενδεχομένως την υπάρχουσα εξουσιοδότηση;

Χ. ΜΑΛΤΖΑΡΚΟΣ: Ίσως.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Διότι ο κ. Κωστάρης μου λέει ότι οι μονογραφές που υπάρχουν και στα δύο αυτά έντυπα, είναι δικές του. Για να εξακριβωθεί αυτό, ή πρέπει να γίνει μια γραφολογική πραγματογνωμοσύνη να διαπιστωθεί η αλήθεια, ή να βρείτε στο αρχείο της τράπεζας εξουσιοδότηση της επιχείρησης ΒΕΡΓΕΤΗ προς τον Κωστάρη για να έρθει να κάνει αυτή τη συναλλαγή. Είναι έτσι;

Χ. ΜΑΛΤΖΑΡΚΟΣ: Έτσι είναι.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Θα είχατε την καλοσύνη, με την άνεσή σας, να ψάξετε να βρείτε αν υπάρχει εξουσιοδότηση ή αν δεν υπάρχει; Διότι ο κ. Κωστάρης ισχυρίζεται ότι ήρθε την ημέρα εκείνη με εξουσιοδότηση του κ. Βεργέτη, να χρεωθεί ο λογαριασμός του για να πληρωθούν αυτά τα χρήματα σε συνάλλαγμα σε εκείνον που εδικαιούτο να τα εισπράξει. Εδώ ούτε μπλοφάρουμε ούτε τίποτα, ευτυχώς έχουμε διαδικασία τέτοια η οποία μπορεί να στηρίζεται σε αναμφισβητήτου κύρους και χρονολογίες έγγραφα.

Διότι εδώ το συνδυάζω αυτό και με την ταμειακή κατάσταση του κεντρικού των Αφών Βεργέτη και βλέπω: HITACHI 6.879.000 και αυτή είναι η ταμειακή κατάσταση που έγινε στις 28/5, που φαίνεται να είναι η ιστορία που θέλει τον κ. Κωστάρη στον Πειραιά να δολοφονεί τον Περατικό. Εάν πράγματι λοιπόν αυτή η συναλλαγή έχει γίνει με τον αριθμό, ποιον είπατε;

Χ. ΜΑΛΤΖΑΡΚΟΣ: Δεν μπορώ να πω ακριβώς την πράξη, πρέπει να δω τα παραστατικά.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Θα μας υποχρεώσετε πάρα πολύ να το διαπιστώσουμε αυτό το πράγμα. Αυτά τα έντυπα τα έχει η επιχείρηση στο μαγαζί της ή ο ενδιαφερόμενος έρχεται και του τα δίνετε εκεί και τα συμπληρώνει εκεί επί τόπου;

Χ. ΜΑΛΤΖΑΡΚΟΣ: Αυτά τα έντυπα είναι στο Κατάστημα.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Μπορεί να του τα δώσει η τράπεζα;

Χ. ΜΑΛΤΖΑΡΚΟΣ: Ναι, μπορεί, σε πελάτες μεγάλους μπορεί να τα δώσει.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Αυτά τα γράμματα τίνος είναι;

Χ. ΜΑΛΤΖΑΡΚΟΣ: Υπαλλήλου της τράπεζας.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Συνεπώς το κρίσιμο θέμα είναι αν αυτό εδώ που λέει «υπογραφή πελάτου› είναι του κ. Κωστάρη, αυτή η υπογραφή. Εάν λοιπόν σε αυτά τα παραστατικά που έχει η τράπεζα, γιατί αυτά τα έχει η επιχείρηση τώρα, είναι αντίγραφα με καρμπόν, εάν σε αυτά που έχει η τράπεζα είναι καρφιτσωμένη και η εξουσιοδότηση, τότε θα αποδεικνύεται αναμφισβήτητα ότι ο Κωστάρης στις 28/5, την ώρα που πιθανολογείται ότι έλαβε χώρα η συναλλαγή με το νούμερο που είπατε....

Χ. ΜΑΛΤΖΑΡΚΟΣ: Ναι, είναι η συναλλαγή συναλλάγματος, βλέπω ότι η χρέωση έχει γίνει με την πράξη 89. Η πράξη χρέωσης του λογαριασμού είναι η 89.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Η 89 πράξη είναι που έχει χρεωθεί.

Χ. ΜΑΛΤΖΑΡΚΟΣ: Πρέπει να δω τα παραστατικά, δε μπορώ έτσι να πω.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Εδώ εμφανίζεται σε αυτή την ταμειακή κατάσταση του Κεντρικού της ιδίας ημερομηνίας, 28/5/97, πάλι Τράπεζα ΚΡΗΤΗΣ 23.000.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Κωστάρης θέλει κάτι.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Ήμουν καθημερινά σχεδόν στην τράπεζα;

Χ. ΜΑΛΤΖΑΡΚΟΣ: Πάρα πολύ συχνά.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Όταν γινόταν αυτή η πράξη, που έπαιρνα το δάνειο, τί άλλα χαρτιά έπαιρνα από το Τμήμα Εισαγωγών-Εξαγωγών;

Χ. ΜΑΛΤΖΑΡΚΟΣ: Από το Εμπορικό; Παίρνατε τα αντίστοιχα χαρτιά.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Έπαιρνα τα τιμολόγια κτλ. Έπαιρνα το δάνειο, τα τιμολόγια τί ώρα έπρεπε να τα πάρω;

Χ. ΜΑΛΤΖΑΡΚΟΣ: Αυτές οι πράξεις γίνονταν αργά.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Μετά τις 14:15 που γίνεται το fixing.

Χ. ΜΑΛΤΖΑΡΚΟΣ: Ναι.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Εδώ λένε ότι από τις 12:00 εγώ περιφερόμουν στον Πειραιά με ένα αυτοκίνητο και έκανα βόλτες για να παρκάρω. Αυτό πρέπει να έγινε πάντως μετά τις 14:00. Έπαιρνα τα τιμολόγια αυτά εγώ ή δεν τα έπαιρνα; Τα έφερνε η τράπεζα ή τα έπαιρνα εγώ και τα πήγαινα στην επιχείρηση;

Χ. ΜΑΛΤΖΑΡΚΟΣ: Παίρνατε τα παραστατικά, αλλά δεν μπορώ να πω ότι τα πήρατε την ίδια ημέρα.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Εντάξει, αυτό δεν θέλω να μου το επιβεβαιώσετε εσείς, εγώ έχω τα παραστατικά από την εταιρεία και από ταμειακές ότι εγώ έχω κάνει την πράξη εκείνη την ημέρα κι έχει περαστεί στην εταιρεία την ίδια μέρα.

Θέλω κάτι άλλο να ρωτήσω: Είπατε ότι έχω κάνει στην τράπεζα δύο πράξεις, εγώ έχω κάνει τρεις, εν πάση περιπτώσει. Είπατε ότι η 115 έγινε στις 11:07. Οι δικές μου είναι 105, 106, 107, κάπου εκεί. Αυτές μπορεί να έγιναν είπατε πριν τις 11:07.

Χ. ΜΑΛΤΖΑΡΚΟΣ: Αυτό είναι σίγουρο.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Για να φτάσω εγώ να κάνω στις 11:00 την πράξη, πόση ώρα θα μπορούσα να καθίσω στην τράπεζα; Ήρθα δηλαδή και πήγα στις 11:00 στο ταμείο; Δεν έχει ουρά η τράπεζα;

Χ. ΜΑΛΤΖΑΡΚΟΣ: Σίγουρα, υπάρχει ουρά.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Μπορεί να μην είχε ποτέ για μένα, εγώ ρωτώ τί γίνεται συνήθως. Μπορεί να έχω καθίσει και μισή ώρα, μπορεί να έχω καθίσει και 45’ στην ουρά. Όταν η πράξη 107 έγινε στις 11:00, μπορεί η 82 να έγινε μία ώρα πιο νωρίς; Εγώ δέχομαι και αυτό που είπε ο κ. Γιαννίδης ότι μπορεί να έγινε 10:30, μπορεί να έγινε 10:45, πάντως δε μπορεί να έγινε πολύ πιο μετά. Εάν αυτό έγινε στις 10:45, μπορούσα να έχω καθίσει στην ουρά μισή ώρα, 45’;

Χ. ΜΑΛΤΖΑΡΚΟΣ: Όλα είναι πιθανά.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Για όλες τις τράπεζες τί επικρατεί γενικώς, ότι πας στο ταμείο και τελειώνεις; Σε όλες τις τράπεζες, όχι μόνο στην Τράπεζα ΚΡΗΤΗΣ. Κάθεσαι ή δεν κάθεσαι στην ουρά;

Χ. ΜΑΛΤΖΑΡΚΟΣ: Υπάρχουν μέρες που κάθεσαι στην ουρά αρκετά.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Εγώ λέω τί γίνεται συνήθως.

κ. ΣΙΔΕΡΗΣ: Μπορείτε να μας πείτε πόσην ώρα περιμένατε εσείς στην ουρά εκείνη τη μέρα;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Δε μπορώ να θυμάμαι.

κ. ΣΙΔΕΡΗΣ: Γιατί ρωτάτε υποθετικά τον μάρτυρα; Εσείς λέτε το συνήθως συμβαίνον και έχουμε μία συγκεκριμένη μέρα που έγινε η ληστεία στα ΕΛΤΑ –γι αυτή δεν μιλάτε τώρα; Το 106 τότε είναι.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Τώρα μιλάω για το ’90.

κ. ΣΙΔΕΡΗΣ: Τότε δεν ξέρατε τί ουρά βρήκατε;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Συνήθως είχε πάντα ουρά.

κ. ΣΙΔΕΡΗΣ: Εκείνη την ημέρα.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Δε μπορώ να θυμηθώ εκείνη την ημέρα.

κ. ΣΙΔΕΡΗΣ: Αυτός είναι ο βασικός ισχυρισμός σας;

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Μα δε μπορώ να θυμηθώ τί έγινε πριν 14 χρόνια, πού ήμουν. Συνήθως οι τράπεζες είχαν ουρά, συνήθως καθόμουν ένα τέταρτο με μισή ώρα. Αυτός ήταν ένας μέσος όρος. Δηλαδή αν τύχαινε μια στο τόσο να μην έχει ουρά....

κ. ΣΙΔΕΡΗΣ: Εγώ όφειλα να σας ρωτήσω. Λέτε λοιπόν συνήθως ένα τέταρτο.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Σας συλλαμβάνουν σαν μέλος της 17Ν, σας απαγγέλλουν κατηγορία, είστε αθώος, σας προφυλακίζουν και δε λέτε τίποτα. Γιατί δε λέτε τίποτα; Να πείτε «Εγώ τις ημέρες εκείνες ήμουν στη δουλειά μου. παρακαλώ να γίνει σχετικός έλεγχος›. Γιατί δεν το λέτε; Παρά λέτε εν καιρώ θα απολογηθώ στο ακροατήριο.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Αυτό είναι το πρόβλημά σας;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Βεβαίως αυτό είναι. Στο παρά 5’ θυμάστε να φέρετε αυτά τα έγγραφα.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Δεν τα θυμάμαι, εγώ το μόνο που έκανα όταν μου είπαν «κατηγορείσαι› κτλ., είπα ότι δεν έχω καμία σχέση. Ξεκίνησα από το δεδομένο ότι δεν ήμουν εκεί.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αυτά που λέτε αμφισβητούνται.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Εγώ ήξερα ότι δεν ήμουν εκεί και προσπαθούσα με αυτό το δεδομένο να βρω κάποια πράγματα. Προσπάθησα να δω τις ημέρες που ακολούθησαν το κατηγορητήριο, να δω πότε έγιναν οι συγκεκριμένες πράξεις να δω αν μπορώ να θυμηθώ κάτι και ξεκίνησα από τα δεδομένα. Κοίταξα πότε έγιναν αυτές οι πράξεις, τί ώρες έγιναν, πού ήμουν εγώ εκείνη την περίοδο. Η πρώτη ενέργεια που έκανα ήταν να απευθυνθώ στην εταιρεία και να ζητήσω από την εταιρεία τις κάρτες που χτυπούσα στην εταιρεία.

Έστειλα τον δικηγόρο, λέει ότι έχει γίνει έλεγχος από την Εφορία και έχουν κλείσει... από κει και πέρα αρχίζω μια άλλη διαδικασία, θέλω να ξεκινήσω από το τέλος που θυμάμαι περισσότερο. Ξεκινώ και βρίσκω κάποια πράγματα από το τέλος, στην πορεία ψάχνω και σκέφτομαι πώς μπορώ αλλιώς να βρω στοιχεία. Στην εταιρεία δεν μπορούσα να βρω. Μου είπαν κάποια στιγμή ότι μπορεί να είναι μετά το ’95, ’96, ’97 και προχθές κατάλαβα τί ακριβώς έγινε. Και λέω «τότε θα ψάξω στις τράπεζες, εγώ γύριζα στις τράπεζες›.

Από τις τελευταίες μέρες του ’97 φαίνονται πόσες πράξεις έκανα σε κάθε τράπεζα, λέω «αν βρω στοιχεία θα τα βρω στις τράπεζες› και απευθύνθηκα σε άλλες τράπεζες και προσπαθούσα να βρω τα στοιχεία. Είναι χρονοβόρα διαδικασία, μπορεί να τα βρω και αύριο, μπορεί να τα βρω και μεθαύριο, μπορεί να τα βρω όπως σας είπα και μετά τη λήξη της διαδικασίας. Εγώ θα τα βρω, δε μπορώ να κάνω διαφορετικά. Για μένα είναι πολύ δύσκολο. Βρήκα αυτά τα 2-3 συγκεκριμένα στοιχεία. Όταν ήρθε η κα Μουσούρη εδώ και λέει ότι μετά το ’97 μπορεί να υπάρχουν στοιχεία, σκέφτηκα αμέσως το κομπιούτερ γιατί φαίνεται εκεί τί πράξεις έκανα εκεί ως εξωτερικός υπάλληλος, γιατί δεν υπήρχε άλλος εξωτερικός υπάλληλος.

Φαίνεται και από τις καταστάσεις μισθοδοσίας ότι εγώ έχω 25 ημερομίσθια και θα τα καταθέσω αυτά, τα ζήτησα από την κα Μουσούρη. Ζήτησα μετά το ’95, μου έδωσε μετά το ’97, τα πιο πριν δεν τα έχει. Από κει θα ψάξω στις τράπεζες, θα συνεχίσω να ψάχνω. Αυτή τη διαδικασία ακολούθησα, γιατί δε μπορούσα να θυμηθώ εγώ πού ήμουν το ’88, το ’89, το ’90. Μακάρι να θυμόμουν. Γι αυτό ζήτησα τα παραστατικά. Δε μπορούσα να κάνω διαφορετικά.

Το ότι δεν απολογήθηκα, είπα από την αρχή στον ανακριτή ότι δεν έχω καμία σχέση. Απλώς ακολουθήθηκε μια διαδικασία με τον δικηγόρο, προβάλλαμε κάποιες ενστάσεις, τα στοιχεία που θέλω να βρω εγώ δεν τα έχω ολοκληρώσει με βάση τα δεδομένα, αυτά που ξέρω. Τώρα που βρήκα την ταμειακή μηχανή, προσπάθησα να δω τί ώρα έγινε, έγινε στις 14:30. Δε μπορώ εγώ στις 14:30 να είμαι στην Τράπεζα και να λένε ότι ήμουν από τις 11:00-12:00 όπως είπαν οι μάρτυρες που είχαν δει ένα αυτοκίνητο που περιφερόταν για να παρκάρει από τις 11:00 το πρωί. Αφού έχω 25 μεροκάματα στην εταιρεία, δουλεύω.

Όχι μόνο σε αυτή την τράπεζα από την ταμειακή, φαίνεται ότι έχω κάνει πράξεις και σε άλλες τράπεζες, όχι μόνο εκεί. Εγώ αυτό προσπαθώ να βρω, προσπαθώ να φέρω στοιχεία. Προχθές που έφερα την επιταγή αμφισβητήθηκε και είπαν «γιατί έδωσε η τράπεζα την επιταγή›. Εσείς είπατε ό,τι στοιχεία έχουμε να τα φέρουμε. Εσείς δεν μου έχετε φέρει ούτε ένα στοιχείο που να λέει ότι εγώ ήμουν κάπου. Εγώ προσπαθώ να φέρω και είπατε κ. Πρόεδρε, ό,τι στοιχεία μπορούν να διευκολύνουν να τα φέρουμε.